Új hozzászólás Aktív témák
-
Freddy76
addikt
válasz
aleister #61246 üzenetére
Hát, nem... Ez a sonka sütve kimondottan nem adja ki, tehát nem azért nem érdemes megsütni, mert drága, hanem azért, mert a tizedennyibe kerülő speck sokkal jobb a rántottába...
Ez a sonka Iberico disznóból készül, olyan, mint a mangalica, csak éppen a zsír nem a húson van rajta, hanem áterezi a húst. A Bellotta sonka lényege, hogy a disznó szabad tartású, és élete utolsó hónapjaiban, amikor a súlya és a zsírszövet nagy része jön, csak makkot eszik. Majd kíméletes vágás, sózás, és érlelés szélben, fenn a hegyen. Ez nem vudu, a szélben érlelés fontos, mert a sós levegő különösen jó ízt ad a húsnak, a géppel fújt levegővel a szelet nem lehet utánozni. A hegyen, bőven ezer méter felett vannak nagy szárítócsarnokok, melyeknek nyitott az oldala. Azért ilyen magasan, mert itt már nincsenek bogarak. És itt érlelődik a sonka 2-3 éven át.
Az íze egészen különleges, enyhén édeskés. Eszméletlen jó kaja, tipikusan az, amit még a nem-gourmet népek is értékelnek. Persze nem kell rögtön a legdrágább Bellotta, az olcsóbb Josemito is jó, de igazából bármilyen Iberico nagyon ott van.
A spanyoloknál a sonka nemzeti ügy. Nem olyan hungarikum-faszság, mint a mienk, törvény van rá, és be is tartják.
A gond az, hogy a mennyiség ugye korlátozott (egy hektár tölgyerdő 2-3 disznót tart el), és már vannak olyan készítők, akik a teljes kapacitásukat 10-15 évre előre eladták - na hova? Természetesen Kínába. Emiatt egyre drágább, a sárgák miatt. Ebben Ericnek rohadtul igaza van...
Új hozzászólás Aktív témák
- Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
- Milyen okostelefont vegyek?
- Anime filmek és sorozatok
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Linux kezdőknek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Mikrotik routerek
- Google Drive
- További aktív témák...