Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
lovi27
addikt
Ha nginx vagy apche szerverekkel kísérletezel akkor ajánlott azzal kezdeni, hogy az OMV WebGUI-t elteszed a 80-as portról, ugyanis a példák többsége is azt használja.
(#9385) DoItYourself
A Warning-ra én is azt a megoldást találtam, amit már ajánlottak neked: linkA particionálásnál azt felejted ki, hogy csak leválasztott partíciót lehet módosítani. Az éppen futó rendszerét ezért nem. A windowsos esetben is csak a D, E, stb. meghajtókat tudja "menet közben" módosítani. Azokat tudja a program teljesen lefoglalni (leválasztani) magának. A C meghajtó módosításánál legfeljebb megjegyzi a változásokat, újraindítja a rendszert és a Windows indulása előtt hajtja végre a módosításokat.
[ Szerkesztve ]
-
nemurea
aktív tag
Van valami speciális oka, hogy phpmyadmin kell? Csak azért kérdem, mert ha csak egy-két SQL táblába akarsz írni pár infót, akkor arra vannak egyszerűbb megoldások is.
Javítsatok ki, ha tévedek, de az OMV webgui-ja NGINX webszervert használ, ha jól tudom, tehát pl. azt már nem kell még egyszer feltelepíteni, feltételezem, hogy két website-ot is tud menedzselni (OMV, SQL admin). Ha a phpmyadmin is NGINX alapú, és nem Apache, akkor ez a rész kész is van, nem? Ezen a részen nem mozgok túl konfortosan, ezért a bizonytalanság
-
divan
őstag
Phpmyadmin helyzetjelentés. Küzdöttem vele sokat, először egy régi leírás alapján próbáltam, amiben nginix-et, mariadb-t, meg mysql-t kellett hozzá telepíteni. Így nem működött, akkor írtam ide. Akkor kaptam lovi27-től ezt a linket, ami alapján próbáltam, de úgy sem ment. Viszont kipróbálva virtuális gépben viszont működött. Tehát valószínűleg a korábban telepített valami zavart be. Gondoltam megpróbálom letisztítani, addig, addig próbálkoztam, míg sikerült kinyírnom teljesen a webguit. Ment minden, megosztás is, ssh-n elértem, de a böngészőből nem.
Tegnap este újratelepítés elölről. Arra gondoltam, most, hogy megvagyok az alap dolgokkal, kellene csinálni a teljes rendszerlemezről egy mentést, ha esetleg belefutok ilyenbe, akkor ne kelljen elölről kezdenem a beállításokat, telepítéseket. Van ilyenre valami bevált módszer, amiből visszaállítható ha történne hasonló baleset? Mondjuk ezentúl minden ilyet először a virtuális gépben próbálok ki. -
Csicsóka
őstag
válasz DoItYourself #9385 üzenetére
W: Possible missing firmware /lib/firmware/rtl_nic/rtl8105e-1.fw for module r8169
apt install firmware-realtek
Ebben a csomagban benne lesz.
-
ht42
senior tag
válasz DoItYourself #9391 üzenetére
Azért az eredményről számolj be, mert ha sikerül a művelet és netántán bebootol a rencer, akkor bekerülsz az ÖSSZEFOGLALÓba
-
vadkörte
addikt
válasz DoItYourself #9391 üzenetére
Bízni szabad, de inkább NE tedd. Nem véletlenül ajánlgatják a live GParted-ot
Üdv. V. Körte
-
ht42
senior tag
válasz DoItYourself #9389 üzenetére
Én nem vagyok egy linux guru, de nem mernék egy bemountolt vinyót particionálni, hiszen éppen használja a rendszer.
-
DoItYourself
addikt
login as: root
root@192.168.0.12's password:
Linux dezso 4.19.0-0.bpo.1-686-pae #1 SMP Debian 4.19.12-1~bpo9+1 (2018-12-30) i686
The programs included with the Debian GNU/Linux system are free software;
the exact distribution terms for each program are described in the
individual files in /usr/share/doc/*/copyright.
Debian GNU/Linux comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY, to the extent
permitted by applicable law.
Last login: Sun Jan 27 10:08:06 2019 from 192.168.0.7
root@dezso:~# parted
GNU Parted 3.2
Using /dev/sda
Welcome to GNU Parted! Type 'help' to view a list of commands.
(parted) print
Model: ATA ST9160821AS (scsi)
Disk /dev/sda: 160GB
Sector size (logical/physical): 512B/512B
Partition Table: msdos
Disk Flags:
Number Start End Size Type File system Flags
1 1049kB 158GB 158GB primary ext4 boot
2 158GB 160GB 2135MB extended
5 158GB 160GB 2135MB logical linux-swap(v1)
(parted) unit GiBItt kellene kiadni a
resizepart 1 8
parancsot, ha 8 GB-os rendszerpartíciót szeretnék? Innen puskáztam.[ Szerkesztve ]
Eladó dolgaim: Marbo Sport MH-W105
-
ht42
senior tag
válasz DoItYourself #9387 üzenetére
Természetesen nincs, nem is ajánlott az ssh, az OMV-be beépített gparted se engedélyezi.
Egyébként meg g(rafikus)parted meg SSH... -
bisti79
tag
válasz DoItYourself #9385 üzenetére
Van ssh elérés, de a root jog alapból tiltva van. Böngészős felületen engedélyezed, aztán szerintem menni fog...
-
DoItYourself
addikt
Köszi, sikerült a telepítés az összefoglaló alapján, pendrive-al nem vacakolok többet, felraktam hdd-re a friss debiant netinstall-al, majd a szkripttel az omv-t. Vissza is vittem a végleges helyére, most már headless-ként megy, beállítottam fix ip-re. Telepítés közben többször kiírta ezt:
W: Possible missing firmware /lib/firmware/rtl_nic/rtl8105e-1.fw for module r8169
A hálókártya működik benne, kell ezzel az üzenettel foglalkozni?NAS-om már van, ezért külön adat lemezt nem terveztem tenni bele (nem is fér bele a házba csak 1 db hdd), elég az a tárhely, ami a rendszerlemezen van. Ehhez viszont egy újraindítás után át kellene gparted-el partícionálni a lemezt, ha jól értem az összefoglalót. Meg lehet ezt oldani ssh-n keresztül valahogy, vagy nem úszom meg a gép ismételt előbányászását, és monitorhoz cipelését? (Monitort bonyolultabb lenne odavinni.)
Eladó dolgaim: Marbo Sport MH-W105
-
doczi89
csendes tag
-
lovi27
addikt
Miért baj? Mert van, meg nincs is. Vitt is ajándékot a bíró lánya Mátyás királynak, meg nem is.
Amikor először települ az openvnpn plugin létrehozza az /etc/openvpn mappát a két üres /sever és /client almappákkal. Majd az engedélyezésekor még létrehoz egy harmadik /pki almappát is. Ezt valahol megjegyzi. Uninstallkor ezeket nem törli, gondolom a tartalmuk miatt. Ha megint telepítjük a plugint tudja, hogy már létrehozta és ott kell lennie, vagy lehet másért, de nem hozza létre az /etc/openvpn/ mappát mint első esetben. Amikor engedélyezzük a plugint ott már létrehozná a /pki mappát, csak az openvpn hiánya miatt nem tudja és ezért hibaüzenettel leáll.
Visszaírt a gyerek aki miatt módosították 4.0.2-re, hogy a módosítás ilyeneket nem okozhat. Akkor kezdtem keresni az okot és jöttem erre rá. Tehát a lényeg a 4.0.2 ugyanolyan jó, mint a 4.0.1, vagy ha úgy tetszik a 4.0.1 ugyanúgy tartalmazza ezt, mint a 4.0.2. Tehát nyugodtan telepítsd a legújabb verziót csak előtte pótold manuálisan a letörölt /etc/openvpn mappát. Javaslom a /server és /client mappákat is. Bár azok most üresek, de lehet később használná őket és akkor nyafogna miatta.
Én is a saját működő openvpn-emet uninstalláltam és töröltem le ezt a mappát, hogy még nyoma se maradjon. Így én is a hibára futottam. Még szerencse, hogy nem új telepítéssel próbáltam, mert akkor elhajtalak:
"Ugyan már, semmi baj nincs a pluginnal..." -
doczi89
csendes tag
Sziasztok,
Segítséget szeretnék kérni az alábbi problémával kapcsolatban:
Másfél hónapja probléma nélkül fut egy OMV-s, házilag épített szerver, amin a következők futnak: Transmission, UPS, SMB/CIFS, , miniDLNA.
A probléma az lenne, hogy a szerver futásáig probléma nélkül sikerült Miracast-on keresztül az itthoni notebookok képét a TV-re tükrözni, de mióta fut a szerver, ez a funkció nem működik. Nem tudok csatlakozni a vezeték nélküli kijelzőhöz, nem látja a Windows. (Ha a szervert kikapcsolom újra elérhető a funkció)
Tudna valaki segíteni, hogy mivel tudom ezt a funkciót működésre bírni OMV-vel párhuzamosan?Köszönöm!
-
aicon
senior tag
Ugy tűnik a szkipt törli az emlitett mappát uninstallnal, de ez miért gond?
Ha ez elhallgatásnak számít, akkor igen....
Egyébként a könyvtárat létre kellene hozza ha nincs jelen.
Azt nem néztem hogy ez a könyvtár alapból létre van hozva az omv telepítésével. Vagy igen?[ Szerkesztve ]
======== Sim kártyás routerek olcsón ======== https://hardverapro.hu/tag/aicon#aprohirdetesei
-
lovi27
addikt
Nem ennyire egyszerű a helyzet. Megdolgoztattál és kiderült valamit elhallgattál.
Az OpenVPN plugint már használtad, volt telepítve. Uninstalláltad, és vagy akkor, de inkább most mielőtt újra akartad telepíteni manuálisan letörölted az /etc/openvpn mappát vagy tartalmát nehogy a régi dolgok bekavarjanak. Persze, hogy mikor annak nincs jelentősége, de mondd meg őszintén letörölted.
Ugyanis nem történhetett másképp.[ Szerkesztve ]
-
aicon
senior tag
Köszönöm a megerősítést.
Végülis két sort kell bemásolni a parancssorba és a szkript végig visz a beállításokon, mindenen, de valóban az omv felületéről no linux usernek egyszerűbb.
Ha megvolna az omv repos 4.0.1-es deb fájl feltenném, de mindent takarítottam a hibás telepitő miatt, hátha megoldja...
A wireguardra az openwrt-s forumban pozitiv visszajelzések vannak. Sokkal gyorsabb mint az openvpn az elmondások szerint. Lassan ki kellene próbálni.[ Szerkesztve ]
======== Sim kártyás routerek olcsón ======== https://hardverapro.hu/tag/aicon#aprohirdetesei
-
lovi27
addikt
Igazad van. Sajnos tényleg elszabták a plugint. Nálam is hasonló a hiba. A kecsegtető wireguard miatt nyúltak hozzá és mint oly sokszor amiért hozzányúltak az jó lett, de elromlott az eddigi. Program fejlesztőknél ez nem ritka eset. Ráadásul azt mondták jelenleg nincs gazdája a pluginnak (akkor ki piszkálta?) így nem tudják mikor lesz javítás.
Azt a szkriptet kipróbáltam, de egy kezdő azzal nem tud elbánni - szerintem. Így nekik azt javaslom inkább várják meg míg kijön a javított 4.0.3 verzió az OpenVPN pluginból. Talán nem lesz túl soká.
-
aicon
senior tag
Ebben teljesen igazad van, sokszor elengedik a fejlesztést a kezdeti lelkesedés után.
Szerencsére nem okooz gondot parancssorbol telepíteni a repoból ha arra kerül a sor.
Openwrt-re irtam saját telepitő skriptet az openvpnhez, beállításokat simán látni lehet az etc/openvpn könyvtárban.
Nem adtam fel, de az ötödik hatodik install uninstall nas reboot után más megoldás után néztem.
Majd később lehet visszatérek az omv pluginhoz, de ez működik régóta gond nélkül, igaz az omv pluginnal se volt gond egészen mostanáig.
Viszont a wireguard amiről a linken említést tesznek egész kecsegtető, de ahhoz nincs megbízható forrásból Windows kliens.[ Szerkesztve ]
-
lovi27
addikt
Az más, pki könyvtár van.
Itt olvasható miért módosították a plugint, ami végül is a kérő szerint sikerült és most happy.Most működik a szkript, de azzal is hasonló a helyzet mint a pluginnal. Ha a készítője elengedi, nem követi a változásokat és emiatt telepítéskor hibával leáll, nem tudsz mit csinálni. Ugyan ott leszel, mint most. Ráadásul szerintem az jó dolog, hogy látom a beállításokat, egyszerű módosítani és kapok visszajelzést is. Én nem adnám fel ilyen könnyen... de mindenki másképp csinálja...
-
aicon
senior tag
ma próbáltam, mai frissítés, jól sikerült a hibajavítás...
eddig működött...
imádom ezeket a frissítéseket
viszont ez működik:
https://github.com/Angristan/OpenVPN-install
több VPS-en is ezt használom gond nélkül különböző linux alapú operációs rendszer alatt,
nincs grafikus felület, de nem is kell
lehet pki a könyvtár neve, téves infót adtam, bocsi[ Szerkesztve ]
-
aicon
senior tag
Az openvpn plugint sikerült valakinek mostaniban aktiválni?
Feltelepül, de amikor aktiválom elszáll hibával hogy nincs /etc/openvpn/rpc könyvtár és nem tudja létrehozni.
4.0.1 verzió még jó volt...[ Szerkesztve ]
-
lovi27
addikt
válasz Dello79 #9364 üzenetére
Ne telepítsd újra mert ugyanez lesz az eredmény!! Nem történt hiba, ez ilyen. Az OMV a teljes meghajtót lefoglalja a rendszernek. Ha van hely rajta adatoknak mint most neked, akkor azt a telepítés után utólag kell elszakítani a rendszertől, újraparticionálással.
Telepítsd fel az Extrák plugint. Majd az OMV-Extrák / Kernel (Rendszermag) fülön telepítsd a GParted Live particionáló programot és indítsd úgy újra az OMV-t, hogy legközelebb a GParted induljon el egyszer. Csökkentsd le a rendszer partíciót kb. 20 GB-ra, a többin hozz létre egy új partíciót, címkézd fel őket és indítsd újra. Megint az OMV fog elindulni és akkor már két diszk lesz látható a fájlrendszereknél. Az újon már fogsz tudni dolgozni.
Ja, és az Összefoglalóban részletes segítséget találsz a végrehajtáshoz.
[ Szerkesztve ]
-
-
Dello79
aktív tag
válasz nemurea #9361 üzenetére
Szerintem is ez lesz a megoldás amit írtál. Egyszerűbb elölről kezdenem .. köszi ! A leírásban nem volt amúgy bővebben a particiónálós rész ezért ott semmit nem is csináltam
"10. Ezek után történik a rendszerlemez particionálása és formázása. A telepítő figyelmeztet, hogy az adatvesztés elkerülése végett a megfelelő adathordozót válasszuk ki. A kiválasztásnál odafigyelve, körültekintően járjunk el!"
[ Szerkesztve ]
-
nemurea
aktív tag
Hm, nekem nagyon úgy tűnik, az lett a rendszerdiszk. A pendrive-ról next-next-fnish leírás is ezt sugallja, illetve hogy a ft 1 HDD-ról akarja használni.
@Dello79: ha a fentiek így vannak, akkor egy lépés kimaradt: a rendszerpartíciót le kell kicsinyíteni, mellé egy vagy több újat létrehozni, azokat formázni, utána tudsz megosztott mappákat létrehozni. Live gparted.
Szerk: most, hogy visszaemlékezem, több évvel ezelőtt a legelső problémám pont ugyanez volt. Órákat sikerült vele eltöltenem, mire rájöttem Akkor még nem volt Összefoglaló vagy nem találtam meg
[ Szerkesztve ]
-
lovi27
addikt
válasz Dello79 #9359 üzenetére
Értem, csak eddig fájlrendszert írtál és az első képed is a fájlrendszer létrehozását mutatja.
Ott nem látok hibát. Fel van csatolva és van rajta szabad hely is. Illetve azt nem értem hol lehet használatban, ha egy mappa sincs rajta. Csinálj egy újraindítást.
[ Szerkesztve ]
-
vadkörte
addikt
Elhiszem. Nem találkoztam még ilyennel. Igaza van a haverodnak
(#9341) slesoma:
Ott valami nem kerek. Egyelőre ismerkedj a rendszerrel, a beállításokkal. Én záros időn belül nekiállnék gatyábarázni.(#9337) mobilizmo:
Sziasztok!
"Foglalkozom a gondolattal, hogy csinálnék egy gépet, fájl szerver és torrent lenne a felhasználás célja."
Hajrá! Mi is így kezdtük"Melyik gyümölcs gépet, milyen kiépítettséggel kellene vennem hozzá?"
Mit???[ Szerkesztve ]
Üdv. V. Körte
-
lovi27
addikt
Megjelent a Debian 9.7. Ez azért érdekes, mert eddig volt egy hiba a Debian 9-ben. Ezt én is csak ma tudtam meg.
Nem minden reposítory került bejegyzésre ami kellett volna, így keletkezhetett
“E: unable to locate package package-name” hiba. Én nem találkoztam vele,
de itt egy oldal ami egy példával magyarázza a hibát. Aki OMV 4-et használ frissítse a rendszerét. Ezen felül frissültek az omv-extrák és az openvpn pluginok is.És egy érdekes, ritka helyzet állt elő. A debian-9.6.0-amd64-netinst és a debian-9.7.0-amd64-netinst ISO fájlok hossza egyforma. Mindkettőé 305 135 616 bájt. Mintha hozzá sem nyúltak volna, csak átnevezték.
Persze nem így van! Ott a checksumma.[ Szerkesztve ]
-
slesoma
csendes tag
mostmár öröm van mert inkáb bent hagytam a 2 db Pendrivot igy most müködik , nekem jó lessz igy is ...
megy a samba és a transmission már csak a plex van hátra ...mondjuk érdekes hogy a teljesítmény statisztikáknál semmi nem látszik üres diagram ... az mitől szokót lenni
-
lovi27
addikt
válasz slesoma #9339 üzenetére
Biztos, hogy jó az a 8GB-os pendrive? Le tudod ellenőrizni (írás-olvasás teszt)? Nagyon úgy tűnik amiatt szenvedsz. Hidd el, a szerverépítés alapja a jó minőségű és megfelelően gyors rendszerdiszk.
Nincs elállítva a BIOS-ban semmi?(#9335) vadkörte
Hidd el, van olyan pendrive is amin van kapcsoló. A haveromnak olyan van. Csak úgy hajlandó elvinni bármit is pendrive-on ha biztos benne, hogy cserébe nem kap semmit.., -
slesoma
csendes tag
be írtam a parancssorba hogy
dpkg --configure -a
most csinál valamit remélem nem csesztem el ...
ugy néz ki nem mert most települ az omvextras ....
de azért jó lenne tudni mit csinálok
[ Szerkesztve ]
-
slesoma
csendes tag
Engem nagyon nem szeret az OMV, három napja feltudtam rakni ay OMV 3 és ment a Plex és a Transmission de nem ment a Samba megosztás ....
most felraktam úgy ahogy ay OMV4 2db stick kell a bootoláshoz de nem érdekel, működik a Samba megosztás
viszont a bővítményeket nem tudom felrakni, omvextrasorg 4 letőltöttem de amikor telepíteném hibát ír ki és hát
emiatt nem tudom felrakni a transmission meg a plexet ....lassan feladom
ez mit jelent:
-
mobilizmo
addikt
Sziasztok!
Foglalkozom a gondolattal, hogy csinálnék egy gépet, fájl szerver és torrent lenne a felhasználás célja. Egyelőre pc-ről samba-n keresztül érnék el, később ha lesz alkalmas kliens eszköz akkor dlna is menne esetleg rajta. Melyik gyümölcs gépet, milyen kiépítettséggel kellene vennem hozzá?
Bonyolult problémákra mindig akad egyszerű, könnyen érthető, téves válasz.
-
slesoma
csendes tag
válasz vadkörte #9333 üzenetére
Igen 2Gb telepítettem a 8Gb a rendszert ... amikor a telepítő ra kérdez akkor választom ki a 8gb sticket.
Bios van, a bootot tudom állítani, zotac Ionitx alaplap ...
Nem értem miért telepit bármit is a 2Gb stickre ... mikor aról csak telepítek.A másik hogy a Kiindulo Ram Disk elég sokat időzik a rendszer...
[ Szerkesztve ]
-
vadkörte
addikt
Max. ha SD kártya. Pendrive-ot szerintem nem lehet.
A hiba olyan, mintha nem találná a GRUB a boot médiát.
Telepítettem már véletlenül - a saját hülyeségem miatt, mert figyelmetlen voltam - a telepítő pendrive-ra, talán pont OMV-t. Aztán csodálkoztam a hibaüzeneteken.Üdv. V. Körte
-
-
vadkörte
addikt
A Purple 24/7 üzemre és magasabb hőtűrésre van tervezve.
Bár én jobban szeretem ha 30°C alatt vannak a HDD-k, de ez még nem vészes.(#9330) slesoma:
Jól értelmezem?
A 2GB-os eszközből telepítetted a NAS-t? Van BIOS-a annak a kis gépnek? Boot eszközök helyesen vannak beállítva?[ Szerkesztve ]
Üdv. V. Körte
-
stigma
addikt
Igen ez nem vészes.
Purple típusom van, ami hüvösebb mint a RED, de no para majd este szerelek..Ez még nem para max akkor lenne gond ha 45+ lenne hosszútávon.
Legroszabb esetben veszek egy Bitfenix Prodigy házat , az elég jól szellőzött nálam annó.
....Google Pixel 8 Pro / OPPO Watch X / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...
-
stigma
addikt
Re, köszi, igen ez volt a másik ötletem.
Sűrített levegőm van, azzal szoktam kifújni, igaz maga a hát jó helyen van kevésbé szívja be a port.
Corsair 250D elején van egy 200mm-es ventillátor leszabályozva és mintha megállna a levegő a házban mert olyan 35-38 fokosak a merevlemezek ami szerintem egy 24 fokos szobában nem a legtutibb.
Ezért gondoltam hogy szétszerelem.Nem olyna eszeveszett magasak, mert 1,5 óra másolás után mikor másolgattam getnap 1 TB-ot, 42-43 fokos volt max a HDD-k.
-
slesoma
csendes tag
nagyon nem vagyok otthon a linuxban, és nem értem mi történik ...
rendszer feltelepült újraindítva úgy hogy bent van a 2Gb és 8GB stick beindult biosban beállítva hogy a 8Gb bootnak ...
ha kiveszem a 2Gb sticket amiről telepítettem a rendszert írja a fenti hibát ....
mit csinálok rosszul nem szeretném hogy 2db stick legyen bedugva, csak a 8GB rendszer sticket szeretném használni ...
-
slesoma
csendes tag
Sajnos nem telepiteskor fel volt csatlakoztatva a 3.5 2tb adat tarolo is ...
ez egy minipc, ahol a rendszert egy 8Gb pendrivra rakom es egy darab Hdd van az adatoknak, most ujra kezdtem az instalt ugy hogy lehúztam a sata kábelt a hdd, be van dugva a 8GB pendrive es egy 2Gb rol bootolva rakom fel a rendszert a 8Gb ra ... Omv 3 sikerült csak ott a samba nem működőt ... kivancsi vagyok igy felmegy e a rendszer ... mind usb ugyanoda van dugva nem változtatom ...
-
lovi27
addikt
válasz slesoma #9322 üzenetére
Csak a rendszerdiszk van csatlakoztatva telepítéskor?
(#9321) stigma
Az /etc/fstab fájlban láthatod a felcsatolásokat. Nálam a rendszerdiszk az UUID alapján van, az adatok amiket az OMV csatolt fel pedig a dev-disk-by-label-xxxx névvel. Én cseréltem már fel a szlotokban a diszkeket és akkor az sdb-ből lehet sdc lett, de új telepítésnél ennek semmi jelentősége. Visszatöltött konfignál már nem biztos. De címkézd fel melyik hova volt dugva.Szerintem a tisztításhoz nem kell teljesen szétszedni. Ha egy PC durván koszos, akkor a nagyja szöszöket porszívóval óvatosan kiszívom, a port pedig sűrített levegővel (számítástechnikai alkatrész boltokban kapható) kifújom. Ha lehet olyan helyen ahol szállhat a por és gyerek ne legyen közelről kíváncsi rá. Így a por olyan helyről is eltávolítható ahová úgysem férnél hozzá és gyorsan kész van.
[ Szerkesztve ]
-
stigma
addikt
Sziasztok.
Tegnapi nap sikeresen újratelepítettem a NAS-t (debian netinst + OMV első hsz alapján) viszont kérdésem az lenne mi alapján csatolja fel a lemezeket az OMV? UUID vagy ami alapján a sata portokra dugom?
Ezt azért kérdeztem mert tegnap bekerült a 2TB-os HDD, 6TB-ost formáztam, adatmásolás megvolt, viszont ráférne a NAS-ra egy tisztítás, így darabokra szedni.
Mivel itt nem szoktam figyelni a Sata kiosztást ezért kéne tudnom, mielőtt nekiállok, hogy szívok-e ezzel vagy sem.
Segítségeteket előre is köszönöm.
Docker telepítése extrákból még mindig hibára fut, de SSH-n manuálisan telepítve felment.
-
bisti79
tag
Igen. Igazság szerint ez alapján álltam neki eredetileg, azonban sajnos ez a módszer nem jó az én "vasamhoz": a Docker-konténer vagy el sem indul, vagy elszáll futási hibával... Ezért kerestem más megoldást, ami működik, csak sajnos mégsem megy (úgy, ahogy szeretném)...
-
lovi27
addikt
válasz bisti79 #9317 üzenetére
Szia! Ezt nézted?
-
bisti79
tag
Sziasztok!
Viszonylag új vagyok itt, bár már jóideje olvasgatom a fórumot. Egy Rock64-esen futtatok OMV-t, mint házi szervert, nagy megelégedéssel. Problémám a következő: Docker konténerben futtatom a Calibre webszervert, jobban mondva ezt
Föltelepedik, gyönyörűen fut, el lehet érni a megfelelő címen, ahogy kell...
Viszont: a kezdő oldalon be kell állítani a könyvtárat, ami a könyvtár adatbázisát tartalmazza. Hát igaz, nem vagyok egy linux-guru, de azért már láttam egy-smást, Calibre-t is használtam, de ez kifog rajtam. Bármit, bárhogyan írok be, nem fogadja el. A megosztás szerintem jó, máshonnan (pl laptopról, samba-t használva) gyönyörűen lehet olvasni a könyveket...
Ha valakinek van ötlete, tapasztalata segíthetne! Köszi! -
lovi27
addikt
válasz Dello79 #9315 üzenetére
Szállítják előtelepített Ubuntuval, tehát fut rajta a Linux. A Dell így ajánlja az Ubuntu Linux telepítését.
Egy Dell fórumban valószínűleg kapásból megtudják mondani milyen beállításokkal telepíthető rá Linux. Ha az OMV ISO-val nem sikerül, a Debian netinst telepítéssel is érdemes megpróbálni. -
Dello79
aktív tag
Rendben maradjunk OMV témánál jogos nem elemezgetni azt miért jobb más.
Pl. mai eset .. gép Dell Optiplex 3050.. telepítő elindul .. ha az Advanced módra megyek látja az összes HW eszközt tehát a winyót is.. viszont mikor a rendszer települne megáll azzal hogy nem talál lemezt a lemezfelderítő...
NA ilyenkor mi van látja - mégse látja
-
lovi27
addikt
Ez nem a gyári hackelt szoftverek fóruma! Akik eldöntötték, hogy operációs rendszerük az OMV lesz ez a fórum azoknak nyújt szakmai segítséget. Kérek mindenkit ezt vegye figyelembe.
-
stigma
addikt
Hali ez lehet túl ésszerű kérdés lesz de azért megkérdezem.
Ugye nemrégiben szenvedtem Dockerrel NTFS partíció miatt, és szerencse a 6TB-os HDD-n sok adat nincs ami fontos lenne, ezért sikerült egy 2TB-os HDD-t beszereznem backupnak.
Ha formázom a fájlrendszert akkor EXT4 lesz(ez alap) + típusa: Logikai lesz.
Ha itt nem Logikaira hanem Primary-ra teszem az ugyanaz mint régen, mikor HDD-re több partíciód lesz és a Primary-ről bootolna a rendszer ugye?
Itt most a kérdés csak annyi hogy a Logikai vagy Primary legyen amit választok.
formázni Minitool Partition-el fogom ami kb ugyanaz mint Easeus.
Ez lenne elsősporban a 2TB-os HDD-re a kérdés, viszont most jutott eszembe és még tudtam ahsz-t szerkeszteni, ha elkészülök a HDD-vel és a 6TB-os következik akkor csináljam azt hogy:
1. verzió : NAS-ból kikapom teljes format, ami jó hosszú idő lesz ha minden gyalulok , utána EXT4,Logikai majd be a NAs-ba és felcsatolni (Ott már ugye EXt4-es létrehozást nem kell csinálnom
2. Adatostul mindenestül OMV-n belül töröljem és hozzak létre EXT4-es particiót.Segítséget előre is köszönöm.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Figyelem!
Megjelent a Debian 10-re épülő OMV 5 stabil kiadása.
Új telepítésre ez a verzió ajánlott.
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Adobe Creative Cloud - 2024. 04. 05 - 2025. 04. 05-ig
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest