-
GAMEPOD.hu
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
davian #47398 üzenetére
Frissítsd az Aida-t, mert a régiek nem mértek pontosan, az lesz a baja. Vagy keress valami más progit. Olyan 13ezer körül lesz az eredmény, most is annyi csak az Aida nem méri jól.
Ha javítani akarod az eredményt akkor a ramon is húzni kell 1600-ra, meg a NB/L3-on is 2400-2500-ra. Értelme nem sok van mondjuk.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz
MK VII #47393 üzenetére
Tudom én is nézegettem anno, de aztán végül 1066-os Geil lett. Az égvilágon semmi értelme nagyobbnak, 520-as FSBig jutottam, ott megy 1040-et, feljebb tolni meg nem hoz semmit, még benchmarkok közül is csak a memóriadolgozóbb hoz egy keveset, a nagyobb cellafreki miatt, persze azt is addig amíg nem kell az időzítést emelni az órajel miatt, utána megzuhan inkább, mint gyorsul.
Ha kevés a pénz akkor egy nonK i5 Ivy használtan, kétszer lefutja a Quadot, elég alá valami egyszerűbb alaplap, bele 2x4Giga 1600-as CL9, aztán a GTX960. Évekre használható gépe lesz.
-
törölt tag
válasz
Tukolp #47391 üzenetére
Nincs is 1333-as DDR2, nagyon ritka, már az 1200-as is. Nincs is értelme, semmi gyorsulást nem hoz az 1066hoz képest, de még a 800-hoz se, az FSB-től fog függni a sávszéled, teljesen mindegy milyen ramot teszel mellé. A 800-as ram-ot 400-as FSBig ki se tudod hajtani.
Tehetsz bele bármilyent, csak legyen lehetőleg az órajel, időzítés, feszültség azonos. Illetve jó lenne tudni a chipset hány memóriaoldalt támogat, mert itt tudnia kell 8-at.Ha oké akkor menni fognak dualban elvileg, itt még nincs hibrid dual mód, szóval post képen ki fogja írni egyből hogy min megy és annyin is fog utána.
Eleve 4 modullal össze se jönne az 1333MHz, még valamikor az 1066-hoz is feszkót kell emelni, mert a régi lapok már nem bírják a terhelést.
Én a helyedben meg inkább lecserélném az egész gépet.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Hali.
[link]
Ez a ram 1600-on 9-9-9 időzítésű 1.5V-on, vajon képes a 8-8-8 időzítésre vagy 1.65V-on esetleg? -
törölt tag
-
törölt tag
válasz
rup1u5 #45777 üzenetére
Meg általában az élszaki hídnak is kell. Nekem a 400-as FSBnél már kellett +0.1V az északinak, különben el se indult a gép. Két rammal nem kellett. Persze ez változó, nehéz megmondani, főleg ezer éves alaplapok, procik, ramok ezek már, mindnek romlik a tuningolhatósága is idővel.
Nagyon remélem nem fogom beszopni én se, hogy megveszem a ramokat, azok bírnák is aztán a proci nem megy többet. Akkor kihajítom a fenébe. Az nem várom el, hogy menjen 520-at mint az előző gépem, de 470 körül legalább. -
törölt tag
válasz
Teasüti #45773 üzenetére
Engem nem a ram teljesítmény érdekel, hanem ne korlátozzon proci tuningban. 400-as FSB egy kétmagosnál nem tuning még.
Nem kötelező szinkronban hajtani, de tuning során 99%ban az lesz a megfelelő szorzó így is-úgy is. Alá meg nem tudod vinni, legalábbis alaplapok nagy része nem tudja.Te 3.33x szorzóval használod azért mennek ennyit, nyugodtan levehetnéd 2.4x-re és emelni az FSB-n. Persze ha a proci meg az alaplap bírja.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Üdv.
A DDR2 800-as ramok meddig tuningolhatóak körülbelül? 1066-os ramokat akartam venni, de azonkívül hogy drágák, még csak nem is kapni mert még így is azonnal jégre megy mind.
Úgyhogy feladom, veszek 800-ast. Azért akartam volna 1066-ost hogy ne korlátozzon proci tuningban. Mivel 2x a legkisebb szorzó, 450-es FSB-t legalább el szeretnék érni, azon múlik egyedül a 800-as ramok futnak-e 900-at. Vagy akár többet picivel, jó lenne.Illetve elég kevés a 2x2 Gigás kit is, lehet hogy 4x1 Giga lesz csak, az megint nem egy tuning előny....
Most noname 800-asok vannak, de ezek 850 felett már nem futnak, ezért is cserélném le a fenébe.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Ezek a DDR2-es 800CL5 Kingmaxok mennyire jó ramok? Van most 2x1Giga a gépbe és gondoltam még ugyanezt veszek mellé mert elkél. 800-on 4-4-4-12-t fogják vajon tudni? Vagy CL5-ön meddig húzhatóak?
-
törölt tag
Akkor marad a CL7 ha ennyire szűkös a CL6, és kicsit feljebb tornászom az órajelet, mert 1700-ig még bírja a Deneb vagy kicsivel fölé is. És akkor az elérési idő is javul kicsit, meg persze a sávszél is nő. Ezt melyik ramok tudják, az 1600 CL7 az nagyjából mind megfutja? Vagy csak az 1.65V-osok ha kapnak kis feszt még?
-
törölt tag
Ha ennyire kiélezett CL7-en akkor hiába tolnám fel 1.9V-ra nem sok esély van akkor se CL6-hoz egyik ramnál se? Az 1600 MHz-et nem akarom feljebb tolni, mert a Deneb úgy se bírja, épp ezért az időzítés az amit le akarok szorítani mindenáron. Ha a hűtésen múlik akkor kap vizet. De jó lenne tudni, hogy 1.65V CL7 az megfut-e CL6-ot 1.9V-nál.
-
törölt tag
Jó de ilyet sose tudok beszerezni.
Én használtan gondolkozom, van kevés 1600 CL7 csak mind 1.9V-os. Végül is ez se baj, de esély nincs rá, hogy ezek CL6-ot tudjanak. Egy 1.65V-osnál meg azért van rá.
Leginkább a Nehalemhez való triple kitek mennek, kb. 10k-ért, nem drága érte. Főleg ha el lehet adni a plusz modult, nekem Deneb mellé kéne. Csak felhívták rá a figyelmem, hogy lehet nem fogja szeretni a proci ezeket a ramokat, ebbe van igazság?
-
törölt tag
Üdv.
Az 1600 7-7-7-20 memókból csak 1.9V-os van vagy már vannak amik 1.65V-on tudják? Mert eddig csak 1.9V-osat láttam meg egy 1.65V-ot és gyanús, hogy félreírták a hirdetésbe. És egy ilyen 1.65 memó ha fel van tornászva 1.9-re tudni fog 6-6-6-18-at? Vannak alapból is ilyenek elvileg.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Üdv.
Első DDR3 memó vásárlásom előtt állok és érdekelne, hogy mi számít jó időzítésnek 1600-as modulnál, vagy mik a szabványok stb.
-
törölt tag
Üdv.
A Geil Ultra Plus memóimról kérdezném, ők DDR2 1066 4-4-4-12 drágaságok és 2.2-2.4V van rájuk írva meg az oldalukon is ezt írják. Akkor nyugodtan tehetem 2.4V-ra? Mert ott már visít a BIOS.
-
törölt tag
válasz
littlemole #37341 üzenetére
Most is megy a DC, nem értem miért mondtad, hogy elveszik. Ha egy pár mellé teszel még egy párat akkor nem veszik el a DC.
-
törölt tag
válasz
akoska23 #37163 üzenetére
Pont a ramról nem tudunk meg semmit az adatlapodból. Írd le a pontos típusát és többet segítünk. Amúgy a 400/800 lenne a jó és 4-4-4-12 2T mellett. Ha 1T-t is bírja akkor azzal, de 800-on nem hiszem, hogy bírni fogja. A BIOSban van az állítási lehetősége, valahol ott ahol láttad ezt is. A CPU freki részen.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz
rocsikzoli #37150 üzenetére
1 GB nem elég, legyen benne inkább mind a kettő. 533-ra fogja állítani, ha nem megy a gép akkor manuálisan kell beállítanod ennyire, meg az időzítést és feszültséget is a lassabb memóriához kell igazítani.
-
törölt tag
válasz
rocsikzoli #37147 üzenetére
4 GB memóriát támogat összesen, de 2 GB-nál többet nem érdemes beletenni, hacsak nem tudtok olcsón hozzájutni. Dual Channel nem kell, mert az 533-as freki az 1:1 sávszél a 133-as FSB-vel.
@kmisi99
95%-ban menni fog a Dual, ha mégse akkor 90%, hogy a ramok ettől függetlenül menni fognak egymással csak Single.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz
kmisi99 #37143 üzenetére
Itt vannak a támogatott memóriák.
Amúgy az Elpida nem noname. -
-
törölt tag
Próbáld meg a szerkesztés gombot használni.
Milyen procid van? -
törölt tag
válasz
sunahunter #37075 üzenetére
A használhatóság rovására ne menjen az energiatakarékoskodás. Ha nagyon kevés az üzemideje akkor ott valami baj van. Netezés alatt is folyamatosan megy a vinyó, az hogy neki 3 Gigát kell kiírnia 1 helyett hibernálásnál, szintén nem lényeges fogyasztás szempontból.
-
törölt tag
válasz
sunahunter #37073 üzenetére
Lapozót ne kapcsold ki, hagyd automatán.
Ha van 3 Giga ramod miért akarsz egyet kivenni? Tedd bele mindet nyugodtan. Fogyasztásuk nem mérvadó.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Felét se, mint ahogy a Q9550 se ér 45-öket -felét se- meg még sorolhatnám. Ez olyan mintha a P4-emet adnám az akkori komoly árán, nem tudom a 775 miért lett ilyen csillám berögzülés mindenkiben. A QX9770 még megértem ha drága, mert csúcsproc, de még így is pofátlanul sok.
Amúgy tudnátok megbízható, jól húzható nem tudom máshogy kifejezni, szóval értelmes ram márkákat mondani? Mert a HyperX-ről ezt olvasom, a Geil-ről azt olvasom, de már OCZ is le van szólva ahogy visszakeresek. Most akkor melyikben bízhatok meg?
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz
#65675776 #37068 üzenetére
Értem. Köszönöm a fáradozást.
Tehát, akkor spórolok 5 ezret a DDR3-on majd pedig 5 ezerrel drágábban megvehetem a DDR3-as lapot, csak mert. E8400 is viccből kerül 25k-ba.
Szóval akkor mindegy mit veszek, árban ugyan ott vagyok, meg sebességben is. Olyan progit meg nem nagyon használok ami 4 gigánál többet kér (meg 32 bit), szóval az se érv, hogy több ram olcsóbbra kijön DDR3-ból. Akkor itt a piac fogja eldönteni, mi az amit olcsóbban meg tudok szerezni. -
törölt tag
Felvetődött egy érdekes téma, 775-ös alaplapba DDR2 vagy DDR3. Most az árakkal ne törődjünk.
DDR2-800 időzítése ennek a legjobb, cellafreki 200.
DDR2-1066 időzítés még jó, cellafrek 266.DDR3-1333 időzítés már nem annyira szimpi, cella 166.
Feleannyiba kerül, ez tény. De nem lenne mégiscsak gyorsabb a DDR2, a jobb időzítéssel meg a magasabb cellafrekivel? -
törölt tag
válasz
tököscsávó #37055 üzenetére
De persze ilyenkor minden másnak is nő az órajele, amiket meg vissza kell osztanod. Ha tudja az alaplap.
-
törölt tag
válasz
tököscsávó #37053 üzenetére
Bulldozert nem ismerem, de a Phenom II meg gondolom a többiek is 8x szorzót engednek max és a 200-as freki miatt jön ki így az 1600, tehát az alap frekit kell emelned.
-
törölt tag
válasz
borisz1994 #37047 üzenetére
Alapfeszen nem, de ettől még normálisan kell húzni. Az a hűtőizé amit egyes ramokra ráraknak meg kb. semmit nem ér, szóval azzal nem vagy sokkal hátrább, hogy nincs. DDR2? Mekkora frekin? Milyen márka? Segíteni is tudunk ám, ha több adatot adsz meg.
-
törölt tag
Kingston HyperX (DDR2) az mennyire jó? Egyik haverom szerint nem valami meggyőzőek, bár én nem tudom miért ne lenne az.
-
törölt tag
válasz
Colos1 #36800 üzenetére
Szerintem a cellafrissítéshez tartozik. Mivel egy tranzisztor meg egy kondi alkot egy cellát és a kondi egy idő után kisül (szivárgó áram, elvesztené az információt), ezért folyamatosan fel kell tölteni, frissíteni kell.
Menni fognak együtt, az új modulok automatikusan tudják állítani, tehát hozzáállítják majd magukat a régi modulokhoz. Bár szerintem amúgy sem függenek egymástól, mert ez chipen belüli. Ez a része annyira nem fekszik nekem, majd valaki kiokosít jobban.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz
szabifotos #36783 üzenetére
Az esély meglehet rá, de szerintem nem fog menni. Ugyanolyat kell venni, mint ami most is van, vagy azt eladni és kettő egyformát venni. Az órajel meg az időzítés amúgy is azonos lesz, mert az alaplap ugyanazt állítja be, szóval leginkább a mérettől függ, de abból amúgy is ugyanakkorát vennél. A márkától függ, vagyis hát hogy nem ugyan az, erre a chipset érzékeny.
A te procid 200-on megy, vagyis az északi híd is amit ha kiszámolsz (200*4*64/8) akkor 6.4 GB/s. A jelenlegi single 800-as memóriád (800*64/8) is pontosan ugyanennyi sebességet tud adni (papíron). Tulajdonképp ezért nem lassul a dualhoz képest, ahogy te is írtad.
De ha tuningolod a procit akkor már kevés, szóval rajtad múlik, ha nem húzod a procit akkor elég a single is 800-on, de ha húzod akkor már kell a dual.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz
szabifotos #36781 üzenetére
Menni fognak rendesen. Igen, vehetsz mellé 800-ast is, azzal is menni fog rendesen. De ha van lehetőséged szerintem nem kéne a Dual Channel lehetőségét elhalasztani, hanem inkább kiaknázni. 775-ös gépnek jót tesz. A 800 MHz elég, nem kell az 1066-ra gyúrni.
-
törölt tag
válasz
#90933760 #36777 üzenetére
Megvagyok vele. A képkockasebesség nem esett, 17-22-28 volt végig, nem épp játékbarát. Kivettem 1 Giga ramot és ugyanez volt. Nem is ezzel van a baj, hanem, hogy ahogy megyek előre beakad a játék, miközben swapol. Nos ez jelen van 3 és 2 Giga mellett is ugyanannyi mértékben, szóval ez se lett rosszabb. Ez jó hír.
-
törölt tag
válasz
Colos1 #36771 üzenetére
Én speciel arra lennék kíváncsi, hogy ha kiveszek 1 Giga ramot, akkor többet pakol a lapozóra a játékból vagy sem?
Mert jelenleg szabadon marad 1300 Mega ram, de ha kiveszem akkor már csak 300 lesz belőle, amit nem hiszem, hogy az XP elvisel (mert ő fent akar tartani valamennyit a frissen indított progiknak), szóval valamiből tutira többet lerak a lapozóra és az pedig a játék lesz. Tulajdonképp magamnak kéne lemérnem, mert ez egy olyan dolog amit így nehéz lesz megmondani.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Lehet nem éppen ide tartozik, de megnéztem az Aida naplózó részével, hogy játék alatt miként alakul a memória helyzet. A 3 GB-ból 1728 MB volt a maximum lefoglalt és 1343 MB volt a legkevesebb ami szabadon maradt. Az XP nem engedi telepakolni a memót azt tudom, mert fenntart valamennyit az újonnan indított progik részére, de nem tudom mennyit tart fent. Szerintetek kivehetem az 1 Giga ramot? És akkor plusz 400 MHz-et tudok még a procira rántani ami elég jól jönne. A lapozó 4 GB-ra van állítva, XP annyit enged maximum.
-
törölt tag
válasz
jano_77 #36763 üzenetére
Attól függ mire gondolsz a gond szó alatt. Az hogy eltérő nem jelent semmit, lehet tőle tuningolni, amelyik nem bírja azt majd vagy kiveszed vagy visszaosztod őket, illetve probléma lehet a memóvezérlő terhelése is a négy modul miatt. Próbálni kell, mert máshogy nem derül ki.
-
-
törölt tag
válasz
04ahgy #36734 üzenetére
Nem tudok az Északi hídnak feszkót adni, csak proci, memória, meg AGP feszkót lehet állítani. Legfrissebb BIOS van fent. Hacsak alaplapi forrasztgatással nem lehet megoldani.
Itt meg már az válik kérdésessé, hogy minimum grafon az a +5 FPS megéri-e a mokkolást. Ismét pofára kell esnem, eljárt az idő a gép felett...
-
törölt tag
Érdekes felvetésem lenne, szintén négy rammal szívva.
Stalkerről lenne szó, DX9 és minimum grafika 1920x1080 mellett, Sapphire HD2600XT alapon.-3 GB DDR384, 3.6 GHz CPU
-2 GB DDR425, 4.0 GHz CPUProcilimites a játék 3.6 GHz-en, egyik szál csuton másik szál alig terhelve. Ha kiszednék a ramokból, akkor a procit is és a ramokat is feljebb tudnám húzni, de -1 GB és ez a játék igencsak igényli. Melyik jobb? És ha a HT-t kikapcsolnám az jelentene valamit?
A hűtő rálóg a ramokra, ha ki akarom venni őket akkor le kell szednem, nem szívesen szenvedek vele feleslegesen, ezért kérek inkább véleményt.
-
törölt tag
válasz
mirci18 #36665 üzenetére
Magyarul egy kaki alaplapod van. Khm... Alacsony költségvetésű.
Mivel említetted, hogy csak online videókat nézel semmi értelme szenvedni ezzel a RAM dologgal, mert semmi javulást nem érzékelsz. Ha esetleg pár ezrest majd össze tudsz spórolni és egy normális alaplapot beszerezni, akkor nemcsak ezek a RAM gondok szűnnek meg (lesz dual channel is), hanem a procin is tudsz majd rántani egyet. Ez így összességében már azért előrelépés. Hangányi.
-
törölt tag
válasz
mirci18 #36661 üzenetére
Az akkor cinkes, mert valószínű nincs is. Nekem is volt ilyen deszkám, de még az SD időkből, hogy csak 2 és 3 volt az időzítéshez való hozzányúlásom.
Memória feszültséget tudsz állítani? A következő ötletem az lenne, hogy told fel 2.8V-ra a feszkót és 3-ra állítva próbáld meg a 200-as órajelet, de ilyen gyengusz memó nem tudom hogy bírja a feszültségemelést inkább várni kéne mások véleményére is. De nagy eséllyel így se fog menni sajnos.Hogy mennyit lassul? Ha jól látom az alaplapod nem dual channel, eleve nem tudod a procit kiszolgálni, de ez a kicsi visszaesés ami még az órajelből jön már nem lényeges (a dual viszont jó lenne). Alapjában véve nem veszed észre a különbséget, csak sávszéligényes progiknál (pl. WinRAR a legérzékenyebb rá). De ilyen gépet nem hiszem, hogy használsz ilyesmire, ha igen akkor meg nem ettől szakadsz meg hanem a gép alapteljesítményétől.
Ha nagyon zavar pár ezresért kapni frankó alaplapot. Persze előtte jó lenne tudni valóban mennek-e azok a memók 200-on, egy másik gépbe kipróbálni.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Üdv újra.
Lenne egy olyan kérdésem, hogy valahol láttam egy táblázatot, ahol a DDR3-800 chipjeinek órajele (?) 100 MHz, az 1600-nak pedig 200 MHz és a JEDEC által ez a maximum engedélyezett. Ez itt egy 8-as szorzó, 200x8 az 1600. Akkor az 1866 és az afölötti memóriáknak hogy növelik a sebességét? A "szorzó" lesz nagyobb és a 200 marad, vagy a 200-at növelik fel? -
törölt tag
válasz
cashback #36480 üzenetére
Az attól függ hány csatornás.
Quad channelnél négy modul kell, Dual channelnél meg kettő. A Te lapod pedig Dual szóval kettőt tegyél bele. Felesleges négy modult belevenni Dualba, mert nem lesz gyorsabb. Csak akkor kell négyet beletenni ha a két modul már nem adja ki összesen azt a méretet amire szükség lenne. -
törölt tag
válasz
#90933760 #36461 üzenetére
Most 3 Giga ramom van négy modullal (és az északi híd megfekszik, antituning), ezért két modult akarnék (mert azzal repeszt), de ha nincs 2x2 Gigás kit akkor csak 2 Gigám lenne összesen (1x1), ami pedig eléggé sovány. Semmi értelme felrántani a procit meg a ramokat, ha a rengeteg swapolás miatt ugyanúgy akad a játék (pl Stalker).
Tudom, játékra egy 10 éves konfig eléggé durva. Tehát akkor marad így, ahogy eddig. Pedig reménykedtem kicsit.
-
törölt tag
Sziasztok.
Olyan kérdésem lenne, hogy DDR500-as memóból létezik 2x2 GB-os kit? Vagy inkább kezdjek el keresni fehér hollót.
Új hozzászólás Aktív témák
- NFL és amerikai futball topik - Spoiler veszély!
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Fujifilm X
- Még mindig rengetek Socket AM4-es CPU-t ad el az AMD
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- CASIO órák kedvelők topicja!
- Interactive Brokers társalgó
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest