Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Én most úgy használom három gépen a legfrissebbet, hogy verziókövetéssel vettem meg. Egyszer megveszed, utána évente nem nagy összegért (kb. 55k/év) meg tudod újítani. De dönthetsz úgy is, hogy nem újítod meg, és akkor megmarad a legutolsó verziód örökre.
Azért ez sokkal-sokkal olcsóbb, mint egy Adobe éves bérlet... -
Met
nagyúr
Igen, csak itt jön a fillérb@szó mentalitás, hogy idáig megvették az upgrade-et, használták addig amíg már nagyon sokszor kellett szólni hogy a kapott cdr-t mentsék már vissza x verzióval korábbira. Ezek évek.
Előfizetéssel meg "évente meg kell venni" a programot.
Jelenlegi melóhelyen, még X5 van használatban.
Mondjuk elég ritkán küldenek cdr-t szerencsére. -
Met
nagyúr
válasz
BonFire #3397 üzenetére
Hogy lehet a vonalvastagsátot megváltoztatni?
F12 vagy a képen az ikonPróbáltam az új dokumentum létrehozásánál kiválasztani RGB/CMYK színmódot.
A teljes verzió, új dokisnál alapból úgy indul hogy feldob egy ablakot, lapméret és színmód beállítás.Próbáltam gombbal és vonszolással alakzatot többszörözni.
Ctrl+D létrehoz egy másolatot, vagy amit írtam korábban, elhúzod egérrel és közben nyomsz egy jobb klikket.Próbáltam reflexből eszközök között váltogatni, ahogy Illustratorban megszoktam.
Sok eszköznek van hotkey-e, szerencsétlen módon F billentyűsek.
Át lehet konfigolni minden. Ctrl+J > Customization > CommandsHogy lehet az UI-t rábírni, hogy ne fehér alapon fehér legyen, hanem változtatható háttér- és ikonszínnel?
Ez windows 10 óta ilyen, az X5-nél is.Már csak az a kérdés maradt, miért kérik a cégek a Coreles tapasztalatot, ahol nem opció az Illustrator?
Mert lényegesen olcsóbb volt mint az Adobe termékek. Amikor még a dobozos verzióknál tartottak, azt hiszem már átálltak ők is a "bérléses" fizetésre.
Lehet vele hatékonyan dolgozni, csak sok éves Illu használat után iszonyat szívás átállni. -
kuyarashi
őstag
válasz
zzolika #3402 üzenetére
Térképeket készítünk lézerrel a nulláról. Rengeteg úthálózat, azok száma, települések, vizek, mocsarak, stb. Mindig sok 100.000 pont van, de volt már millió felett is... Általában országrész, város, vagy egész ország méretűek, vagy akár egy sziget, stb.
Szerintem sem egy általános felhasználási módja ez a vektoros progiknak, ezért is említettem meg. A problémák viszont nem csak ilyen nagy számú görbe esetén jön elő, ahogy ezt is írtam.
-
zzolika
aktív tag
válasz
kuyarashi #3399 üzenetére
Nem tudom mióta, szerintem már vagy 10 éve vagy lehet régebben. A replace is jól használható.
Egyébként komolyan kérdem, milyen munkákat csinálsz amiben több ezer/százezer node van egy görbében? Meg 200 objektum egymás alatt? A felhasználók 99%-a szerintem nem találkozik ilyennel. Valami Európa közmű térkép?
Egyszer jártam úgy, hogy egy görbévé konvertált 13 betűs szöveggel nem bírt a gravírozó, mert túl sok pont volt benne, de az sem lehetett több ezer.
Ha csak 5 mp-ed van rá? Ilyen szitut egyedül egy bombahatástalanításnál tudok elképzelni -
zzolika
aktív tag
válasz
BonFire #3397 üzenetére
Segítek, amit tudok.
Vonalvastagságot megváltoztatni?
1. duplaklikk a jobb alsó sarokra, ahol írja milyen szín, milyen vastag
2. fent a toolbaron, ahol a tollas ikon van (ha ráhúzod az egeret ki is írja hogy outline width)
3. az F12 gombbal
4. bal oldalt a toolbaron Outline PenPróbáltam megkeresni a beállításokat, mint Illustratorban vagy Photoshopban. (Preferences). Nos, a Corelben nincs ilyen egyáltalán!
Tools menü, Optionsnak hívják, minden is benne van.
Legfelül Workspace/Appearence, százalékosan tudod állítani mekkora legyen a GUI.
De akár minden egyes tool ikont tudsz méretezni, átállítani hogy csak ikon legyen, szöveg vagy mindkettõ. Áthelyezni hol legyen, melyik toolbaron mi látszódjon. Saját funkcióbillentyűt rendelni mindenhez. Ettől jobb customizálással még nem találkoztam.A szögletes pontot átkonvertáltam görbe ponttá. Csak az egyik felét tette görbíthetővé, a másikat nem.
Mivel amihez csatlakozik, az egyenes vonal, a másik pontból, ezért nem lehet arra görbíteni. Ha ott is görbévé teszed, akkor lehet mindkét irányból hajlítgatni.Próbáltam gombbal és vonszolással alakzatot többszörözni.
1. Elkezded húzni, lenyomod a jobb egér gombot, megjelenik a plusz jel, duplikálva lesz.
2. Megnyomod a numerikus + gombot, leduplikálja és húzhatod.
3. A transform palettán beállítod hogy hány másolatot szeretnél.Próbáltam reflexből eszközök között váltogatni, ahogy Illustratorban megszoktam. Pl V a mozgató-kijelölőeszköz, a P a Pen, a Shift+vonszolás pedig a nézet. Semmi sem működött.
Igen, egy másik programban mások a funkció billentyűk. Itt is meg van minden eszköznek a saját gombja, de át is tudod definiálni ha szeretnéd. Én is átállítottam magamnak rengeteg mindent, hogy kényelmesebb legyen. Amíg nem tanulod meg, hogy gyorsabban dolgozhass, lehet egerészni is.És nincs olyan opció, hogy az ügyfél küld egy CDR fájt, amit megnyitok és mentek AI-ban, majd Illustratorral kijavítom?
Dehogynem, AI-ba vagy PDF-be is tudsz exportálni.Mert nem LEHET vele dolgozni. Fapados, használhatatlan hatékony munkára.
Azért mert te az alapvető dolgokat sem találod meg benne (grafikai programokkal szerzett tapasztalattal?), nem a Corel a hibás. Mindenre van benne megoldás, mint írtam egy funkcióra akár több is. És nincs eldugva, amire rákattintasz látszik a képernyőn mit lehet vele csinálni. Én és sokan mások, akik ebbe dolgozunk, mindent meg tudunk benne csinálni. Úgy látom, mintha te nem is akarnád megtalálni, hogy tudsz ebben a programban dolgozni. Ezért fölösleges további tippeket írnom neked, kiszálltam.
Bocsi hogy most ezt írom neked: de nem a víz a hülye, ha a kacsa nem tud úszni. -
kuyarashi
őstag
válasz
BonFire #3397 üzenetére
Nem akartam előre mondani, de sejtettem, hogy ez lesz. Én is maradok az Illustratornál.
Annyival egészíteném ki, hogy részben ez is megszokás kérdése; egyszerűen nem vágjuk a Corelt. Ha egy Corelesnek kellene átszoknia Illustratorra, valószínűleg szintén tépné a haját. Abban viszont biztos vagyok, hogy sokkal, de sokkal többször mondaná azt, hogy "Jaaa, ilyet is lehet?".
-
BonFire
veterán
Mindenkinek nagyon köszönöm a hozzászólásokat. Elmondom, hogy most hol tartok, és milyen hiányosságokkal szembesültem:
Letöltöttem a CorelDraw Standard 16 napos trialját. Tegnap egész nap ezzel küszködtem. Hogy lehet a vonalvastagsátot megváltoztatni? (YouTube keresés) Egyszerű. Csak kattints a Pen eszközre, és ott hozzáfértsz.
Oké. Nézem a bal oldali eszköztárat, és nincs benne Pen. Akkor újra (YouTube keresés) How can I customize Tools in CorelDraw? Aszondja: rá kell kattintani az eszköztár alján lévő + ikonra, és személyre szabhatod. De nincs + ikon rajta!
Oké. Kurva kicsi minden ikon és szöveg. Hogy tudom az UI-t nagyítani? Vagy ha más nem, legalább az ikonokat. (YouTube keresés). Jobb klikk bármely ikonra, és előjön a "Customize" menüpont. Nos, akárhogy kattogtatok, nálam nincs "Customize".
Próbáltam megkeresni a beállításokat, mint Illustratorban vagy Photoshopban. (Preferences). Nos, a Corelben nincs ilyen egyáltalán! Hooooogy?
Próbáltam az új dokumentum létrehozásánál kiválasztani RGB/CMYK színmódot. NEM LEHET! Nincs ilyen opció. Azt se tudom, milyen színmódban dolgozom.
Eljátszogattam a görbékkel. A szögletes pontot átkonvertáltam görbe ponttá. Csak az egyik felét tette görbíthetővé, a másikat nem. Van egy nyilacska, hogy melyik irányba lehet húzni, oszt slussz. Az összes anchor átalakítási opciót kipróbáltam. Egyikkel sem lehet megcsinálni, amit szeretnék.
Próbáltam gombbal és vonszolással alakzatot többszörözni. Se Alt, se Shift, se CTRL nem működik.
Próbáltam reflexből eszközök között váltogatni, ahogy Illustratorban megszoktam. Pl V a mozgató-kijelölőeszköz, a P a Pen, a Shift+vonszolás pedig a nézet. Semmi sem működött. Most komolyan! Azon a keskeny vízszintes és függőleges gördítősávon kell szüttyögjek, ha éppen szerkesztek, hogy mit szeretnék látni? Ez természetes?
Egy 43 colos 4k smart monitoron dolgozok, mert vak vagyok. De még akkor is bolhaszar méretűek az ikonok és a feliratok. Innen is megsüvegelem a kollégákat, akik egy 10 colos laptopon coreleznek. Majd belevakulnak, ahogy én is, és majd vesznek nagyobb monitort, valamint új szemüveget csináltatnak maguknak kábé 2 évente 300+ ezerért, hogy a szemük kifolyjon! Előbb belevakultam a FHD 24-be, utána vettem egy FHD 27-est, utána pedig nem volt köztes méret. Csak a 43-as Samsung M7. De ezen legalább látok. Csak a Corel menüit nem.
Hogy lehet az UI-t rábírni, hogy ne fehér alapon fehér legyen, hanem változtatható háttér- és ikonszínnel? Nagyobb betűkkel. NO WAY! Engedd el.
Már csak az a kérdés maradt, miért kérik a cégek a Coreles tapasztalatot, ahol nem opció az Illustrator? Annyi már lejött, hogy a CDR-fájlokat natívan csak Corelben tudod megnyitni. Értem. És nincs olyan opció, hogy az ügyfél küld egy CDR fájt, amit megnyitok és mentek AI-ban, majd Illustratorral kijavítom? Merthogy amúgy az AI és a PS tudás elvárt, de amúgy "mink Corelben szokunk dógoznyi"
Úgyhogy 1 nap kemény szopás után úgy felmérgeltem magam, hogy uninstalláltam az egészet. És még felhozza az ablakot, hogy miért döntötem úgy, hogy nem szeretném használni? Egyéb válaszopció: Mert nem LEHET vele dolgozni. Hatékonyan, gyorsan semmiképp. Kábé akkor a szakadék, mint a Photoshop és a GIMP között.
Tapasztalataim szerint az Inkscape pont hozza azt a színvonalat, mint a Corel. Azt is próbáltam, és pont ugyanazért dobtam el, amiért a Corelt. Fapados, használhatatlan hatékony munkára. Amatőröknek való, ahogy a GIMP is.
Eddig bírtam. -
zzolika
aktív tag
válasz
kuyarashi #3394 üzenetére
Hogy csinálod meg azt Corelben, hogy kijelölöd az egyiket, majd az ugyanolyan vonalvastagsággal rendelkezőket egyetlen kattintással hozzáadod a kijelöléshez , majd például átszínezed őket?
kijelölöd az egyiket / Find objects / Find objects that match the currently selected object
itt bejelölheted hogy melyik tulajdonságoknak kell megegyezni, akár többet is. Aztán Find All.Ha egy másik szoftverbe akarsz elemeket áttenni, azt az exporttal tudod, akár egy kijelölt objektumot is. A vágólapon lehet nem működik. De ezt többször is megteheted. Hogy a lézergravírozód szoftvere a megnyitott, szerkesztés alatti állományba nem tud beleimportálni, hanem az importot openként, egy új dokumentum nyitásként kezeli, az meg nem a Corel hibája.
Ha van Corelben megint például 200 alakzatod egymás alatt, hogy jelölsz ki egy olyat, amelyik "középen" van, és totál takarásban.
Lenyomod az Alt-ot és úgy kattintasz, amíg oda nem érsz. Nem kell wireframe.
Vagy használhatod az Object Manager-t, ahol minden a doksiban lévő objektum fel van sorolva, minta külön réteg lenne. -
kuyarashi
őstag
Illustrator duplikálás: Alt + nyílbillentyűk valamelyike, vagy Alt + "drag&drop".
Tükrözés: ugyanaz, mint Corelben, csak az Altot kell nyomni, ha Shiftet is használsz, akkor mindkét irányban és arányosan tükröz.
Szövegkezelés téren szerintem több a lehetőség Illustratorban.
Igazításokhoz Illustratorban én billentyűket rendeltem.pilóta (#3390)
Anno vagy kétszer kipróbáltam. Nincs sok köze hozzá, felejtős. -
kuyarashi
őstag
válasz
zzolika #3388 üzenetére
Itt főleg akkor fagy, amikor nagyon sok a szerkesztőpont (néhány, vagy sok százezer). -Erre lehet azt mondani, hogy jaa, hát akkor azért, csakhogy Illustrator így sem fagy. Minden vektoros cucc egyetlen processzor magon megy Corelben és illustratorban is.
Hidd el, csont nélkül kitörlöm azt a fájlt, amivel Illustratorban, vagy Photoshopban épp dolgozom, menet közben. Rendszeresen, napi szinten ezt csinálom. Ideiglenes fájlokkal, cache-ből dolgoznak, teljesen függetlenül az eredeti fájltól, éppen emiatt nyugodtan megnyithatja és szerkesztheti ugyanazt a fájlt 5 ember, törölhetik, stb.
Egyébként meg értem a Corelt is, például Adobe Acrobatban megnyitott .pdf-et sem tudok törölni, átnevezni, áthelyezni, amíg be nem zárom a fájlt.Tételezzük fel, hogy van 300 különféle objektumod, össze-vissza becsoportosítva, más rétegeken, különböző színű kitöltéssel, más-más vonalvastagsággal, betűtípussal. Hogy csinálod meg azt Corelben, hogy kijelölöd az egyiket, majd az ugyanolyan vonalvastagsággal rendelkezőket egyetlen kattintással hozzáadod a kijelöléshez , majd például átszínezed őket? Vagy mondjuk, ha szövegről van szó és szeretnéd groupolni' az azonos betűtípussal írottakat, vagy azonos méretű betűket, bármi. Hogyan jelölöd ki ezeket Corelben?
Tovább megyek. Van egy térképes állományod, amelyben az összes ország szerepel külön alakzatként többször is. Még a méretük is más. Ki szeretnéd törölni belőle az összes Magyarország formát. Hogy csinálod meg Corelben, ha csak 5 mp-ed van rá?Ha mindent meg tudsz Corelben csinálni, akkor jogos, hogy nem nyitod máshol. Ha viszont át szeretnél vinni "Ctrl + C - Ctrl + V"-vel egy grafikai elemet másik programba (pl.: lézer progiba, hogy kivágd), akkor nem tudod megtenni. Külön, azt az egy alakzatot el kell mentened valamilyen általános kiterjesztéssel, majd beimportálni a lézer vezérlőszoftverébe. Pár lépcsős, de oké, kibírod. Ha viszont a lézer szoftverében már egy bonyolult grafikát előkészítettél, de valamit még hozzácsapnál, akkor nem fog menni az előbbi módszerrel. Sajnos Corelben már készre meg kell csinálnod előre; ha nem, akkor mehetsz vissza újra és újra. Minden megoldható, de egyszerűen nem kényelmes. Nincs mindenkinek szüksége rá, de aki sok progival dolgozik, annak ez nagyon sokat számít.
Photoshopban azért szükségesek a rétegek, mert csak layer' szinten tudsz módosításokat végrehajtani (esetleg kijelölésekkel). Nincs minden külön, mint vektorgrafikában.
Egyébként, ha van Corelben megint például 200 alakzatod egymás alatt, hogy jelölsz ki egy olyat, amelyik "középen" van, és totál takarásban. Magyarul nem is látod, max. "wireframe" nézetben, ahol viszont nem tudod kivenni melyik az az alakzat, mert annyi vonalat látsz?Én azért írom a tapasztalataimat, mert szeretnék segíteni másoknak és minden fent tárgyalt programhoz van némi közöm.
-
Met
nagyúr
válasz
BonFire #3392 üzenetére
Sokszor kapsz hozott kész anyagot, amibe csak bele kell nyúlni
Corelben nincs place opció, verziószámtól függően ai-t ha sokkal frissebb szarul nyitja meg, eps-t nagyon rosszul. Pdf-et megnyitod ha nincs görbésítve a font benne előfordul hogy nem jelzi nincs fent az a font, csak kicseréli valamire.Viszont mivel meglévő céghez mész valószínűleg megvan a rutinjuk az ilyenekre.
-
BonFire
veterán
Köszönöm az infókat. Ez alapvetően egy kamion ponyva dekor munka lenne. Sokszor kapsz hozott kész anyagot, amibe csak bele kell nyúlni, nem tudom, hogy mekkora rész lesz, amit nulláról kell megtervezni. Inkább nagyrészt a kész anyagot kell plotterrel kivágni és applikálni. Nyilván, ha valami hibásan van megcsinálva, amitől a plotter megkergül, azt javítani kell. Ennyit tudok.
-
Met
nagyúr
válasz
BonFire #3383 üzenetére
Használok Illut, Corelt.
Ahogy írják a többiek, van ami egyszerűbb Corelben. pl. duplikálás egérrel megfogod az objektumot, nyomsz egy jobbklikket és már ott a másolat, tükrözés ctrl vagy shift+ctrl-al megfogod az objektum oldalát és elhúzod.
A szövegkezelés egyszerűbb, viszont a sok szöveget nem szereti.
Bitmap műveleteket nem használom.
Ctrl+y-t felejtsd el -
zzolika
aktív tag
válasz
kuyarashi #3385 üzenetére
Igen, a színpaletta, transform panel nagyon jó. Azt is be tudod állítani melyik irányba növekedjen, vagy hány duplikációt.
Nekem sosem fagy. Kivétel volt amikor valami canvás pdf-et próbáltam behúzni, na olyankor volt hogy kiakadt. De amit elejétől én szerkesztettem, abban nem volt hiba.
Ami sokáig tart, az pl a sorszámozás, ez csak egy magon megy, de nem fagy, látom hogy teli a proci egy szála és megeszi az egész memóriát.
Néha a trimmelés nem működik ahogy szeretném, megcsinálja gyorsan, de még sincs szétvágva rendesen, manuálisan kell pontokat kitörölni hogy jó legyen.
Hogy egy máshol megnyitott fájlt nem enged kitörölni, átnevezni, az nem Corel sajátság. Ennek így kell működnie egy normális oprendszerben. Fura is lenne, hogy Te dolgozol valamin, valaki meg a hálón kitörli alólad. Megnyitni egyébként meg lehet másik gépen is ugyanazt, szól is hogy már valahol nyitva van, ha menteni akarod mentsd el más néven.
Szerintem semelyik program nem tud ilyet, hogy ketten dolgoztok egyszerre egy fájlon, ha te jobbra teszed a másik meg balra, akkor most melyiket fogadja el?
Nekem a kijelölés, méretezés Illuban bonyolultabb, de lehet ez egyéni preferencia. Nem értem mit kell ezzel birkózni Corelben??? Egy objektumot, többet, területet, alatta levőt, groupban lévőt is pofon egyszerű.
Igen, cdr-t semmi sem nyit meg a corelen kívül. Nem is kell másban megnyitni, ha itt csinálsz mindent.
Vannak rétegek, de igazából tényleg nem használjuk. Nincs mire. Ami egyedül hasznos az a master layer, ami minden oldalon látszik. Minek a réteg, ha minden objektumot egy kattintással ki tudok jelölni? (Tulajdonképpen minden objektum egy külön réteg.) A PS-ben engem ez inkább zavar, hogy minden egy másik rétegen van. Talán egyszer használtam, amikor egy prosi angol+magyar nyelven is volt, hogy a 2 rétegben a 2 szöveg. De mivel a 2 szöveg nem egyforma hosszú, ezt is egyszerűbb lett volna 2 külön doksiban
Ez az egyéni véleményem, nem kritika akart lenni, másnak lehet más tapasztalata -
rum-cajsz
őstag
válasz
BonFire #3383 üzenetére
Én a másik irányt jártam be, pont azért, mert a grafikus kollégák Photoshopban dolgoztak és a Corel exportjaimmal vért pisáltak. Alapvetően én térképeket rajzolok és most már nem tudom megmondani, kb 10 év után, hogy milyen volt Corelben, de ott valahogy sokkal jobban kézreálltak a rajzolási dolgok, mint Illuban. Ellenben nagyon sok dolgot megszerettem itt is.
Szóval a leggyakoribb dolgokat szerintem max 1 hét alatt simán elsajátítod magadtól is, mindenféle tutorial nélkül, amiket meg sokat használtál, az úgy is másként van és anyázni fogsz. -
kuyarashi
őstag
válasz
BonFire #3383 üzenetére
Szia!
A Corelt nem látom át teljesen, de a társam kb. 20 éve benne van (elég sokszor "ipari hulladéknak" nevezi
) és van egy-két dolog, amire használhatóbb az Illustratornál.
Pro
Ami részemről sokkal kézenfekvőbb benne, az az alap színezés. A paletta a képernyő jobb oldalán, függőlegesen kapott helyet; bal klikk "fill", jobb klikk "stroke". Ezt Illustratorban miért nem lehet így megoldani? Kerestem erre beállítást, hacket', plugint, stb., de nem jött össze. Ez egy apróság, de pont emiatt még nagyobb a kérdőjel.
Tükrözésre van dedikált gomb Corelben. Ez engem kevésbé zavar és szintén csak kis dolog.
Amit viszont Illustratorban csak kb. 5 lépésből tudok megtenni, az az, hogy vonalakat (nyitott alakzatokat), melyek más-más színűek, egyetlen kattintással levágjak egy felső alakzattal. Ez már konkrétan hiányosság és kb. felfoghatatlan. Miért nem képesek Adobe berkekben ezt megoldani?Kontra
Corel sokat fagy. (Nálunk több gépen is, több verzióval tesztelve.) Néha apró műveletektől is kressel', vagy hibázik, esetleg nem csinál semmit, de lehet csak szimplán nagyon sok ideig tart, amiről nem kapsz semmiféle visszajelzést. Itt olyanokra kell gondolni, mint 3 téglalap szétvágása egy negyedikkel, stb.
Ez is tetszeni fog. Amikor meg van nyitva egy fájl Corelben, akkor azt sem kitörölni, sem áthelyezni, sem átnevezni nem tudod Windowsban. Érinthetetlen. Van, hogy ketten dolgoznánk ugyanazon a fájlon. Ha a társam megnyitotta (NAS-ról), én már nem férek hozzá, amíg ő be nem zárja a Corelt, merthogy néha nem elég a konkrét fájlt kiixelni...Rengeteg dolgot tudnék felsorolni, ami Illustrator után szokatlan, vagy nem megoldott. Az Illustrator tipográfiai megoldásai, lehetőségei messze túlmutatnak a Corelén, a sebesség sokszor extrém lassúnak tűnik, de a legnagyobb érvágás az a kijelölés. Illustratorban ez iszonyat fejlett, ezért Corelben ezzel meg kell birkóznod.
Ami még szokatlan lesz, hogy a .cdr fájlokat nagyjából semmi sem kezeli. Gondolom ezt már tudtad. Képes .ai fájlokat exportálni a Corel, de azok nem mindig nyithatóak Illustratorban, illetve az Illustratorból mentett .ai kiterjesztésű fájlokat sem mindig látod viszont ugyanúgy Corelben.Összességében a Corel egyszerűbb, valószínűleg hamarabb is tanulható. Például ritkán látom, hogy a felhasználók használnák a rétegek panelt, ami Illustratoron és Photoshopon nevelkedett grafikusoknak majdnem elképzelhetetlen.
Lesz pár dolog, ami nagyon fog hiányozni és lesz, amikor a fejedhez csapsz, hogy "Adobe-ék ezt nem látják??".Ha összejön a meló és kicsit beletanulsz, kíváncsi leszek, hogy mi lesz a véleményed (akár itt, akár privátban).
-
zzolika
aktív tag
válasz
BonFire #3383 üzenetére
Szia!
Én a másik oldalon vagyok. Corellel dolgozom már kb 30 éve. Próbáltam jó párszor az Illustratort, sok verziót, de mindig azt tapasztaltam hogy ott sokkal körülményesebb ugyanazt megcsinálni, ezért maradtam a Corelnél. Persze ez lehet abból is, hogy corelben már becsukott szemmel megy, az illu-ban meg keresni kellett hol van. De valahogy jobban kézre áll, minden ott van kint a toolbarokon ami éppen kell.
Szerintem nem túl bonyolult, ha tudod mit akarsz csinálni akkor megtalálod. Én úgy tanultam meg mindenfajta grafikai és tipográfiai alapképzés nélkül a 3.0-t (paintbrusht láttam már), hogy végig kattintgattam minden menüpontot és megnéztem mit csinál
A pdf import jobb az Illuban (az is Adobe), a Corel néha furcsán hozza be, de ha előtte görbévé konvertálod akkor általában jó. Új verziókban lehet javult, nekem X8 van.
Rengeteg bitmap műveletet helyből el tudsz végezni, nem kell hozzá PS. Tudsz a színeken állítani, effekteket rátenni. Árnyékot, átlátszóságot mindenre.
A sok szöveget, körülfuttatást nem szereti, ettől kicsit be tud lassulni. Az Illustrator nem tudom ezt hogy bírja. De egy 200 oldalas könyvet inkább Indesignban csinálj.
Nyomtatásnál össze tudod rakni kilövésre, jelekkel, mindennel, pár kattintással. -
BonFire
veterán
Sziasztok! Nagy sokára betoppantam ide is. Tudjátok (már aki ismer), hogy Adobe-párti vagyok és inkább Ps+Illustrator vonalon mozgok otthonosan.
Most azonban úgy néz ki, hogy lenne egy jó dekoros állás, ahol fő programként a CorelDraw-t használják (így illenék ehhez is konyítani), de amúgy nem bánják, ha az ember Illuban és Ps-ben is tud dolgozni. Utóbbi kettő pipa, csak a Corel miatt aggódom. Sok nyomdai, grafikusi, dekoros helyen ezt kell fő eszközként használni, úgyhogy ha tetszik, ha nem, akkor Corellal (Corellel?) kell dolgozni.
Természetesen a 90-es években láttam már messziről Corelt (4.0), de azóta nem, és kíváncsi lennék, mennyire nehéz átszokni Illustratorról Corel-re. Annyit tudok, hogy a kettőnek tökéletesen más a logikája, de mindkettővel ugyanazt meg lehet csinálni, csak teljesen másképp. Az álláshirdetésben ez áll: CorelDraw (ez a fő programunk), emellett Illustrator és Photoshop ismerete előny.
15 napos trialt lehet letölteni és próbálgatni. Ha adottnak vesszük, hogy a grafikai szemléletmód, illetve a tipográfiai ismeretek megvannak, mennyire nehéz ugyanazt kivitelezni CoreDraw-ban?
Tanácsokra, különbségekre, YT-tutorialokra vevő vagyok. Előnyök/hátrányok... Tudom, hogy a Coreles topikban szentségtörőnek számítok Illustratoros előélettel, de szeretnék világosan látni a kérdésben olyan felhasználóktól, akik mindkettőben otthonosan mozognak.
Előre is köszönöm! -
Xanderas
csendes tag
Hali
Most újítottam be egy Corel2024-et és most nem tudok képet behúzni a munkalapra sehonnan (netes felület dokumentum, stb) csak importálással lehet.
Ez valami beállítás vagy BUG?Köszi előre is.
-
Na most olyat láttam, amit nehéz elhinni, de mégis igaz
Sablont használtam bizonyos visszatérő dokumentumok készítéséhez. Mióta fenn van a legújabb frissítés (2025.1) eltűntek a sablonjaim.
Nembaj mondom, csinálok újat, biztos máshol keresi vagy valami.
Meg is csinálja a sablont, meg is tudom nyitni egész addig, míg be nem zárom a corelt. Újraindítás után megint nincs meg a sablon. De olyan szinten, hogy fizikailag törli a fájlt!
Megpróbáltam másik könyvtárba átmásolni a készített .cdrt sablon fájlt, onnan megtalálja és megnyitja, de a következő bezáráskor onnan is törli!Találkozott ezzel valaki?
-
Volt egy lefagyásom, és csinált valahol egy fájlt, amiben lementette a megnyitott dokumentumot. Minden indításnál felajánlja, hogy megnyithatom, de én nem szeretném, mert nem kell. Hol tárolja ezt a fájlt? Már minden temp fájlt és könyvtárat kiürítettem, de akkor is ott van.
-
zsoci0914
csendes tag
Sziasztok!
Van e olyan lehetőség a szoftverben, hogy adott amorf objektumot kijelöljek úgy hogy a lehető legkisebb köralakú legyen a kijelölés az objektum körül.
Lényegében azt szeretném, hogy ezekből az "alaktalan" objektumból kijelölés majd színezés után körök legyenek.
-
sr83
újonc
Használ még valaki 12-es corelt?
Nálam egyik gépen win 10 alatt mindig kifagy ha jpg akarok beszúrni, viszont másik gépen meg tökéletesen működik.
És egyszerűen még mindig nem jövök rá mitől van ez -
sr83
újonc
Sziasztok
12-es Corelt használok már nagyon rég óta, több gépen is egyszerre. Nem rég vettem egy új 16gb os Acer laptopot és jöttek vele a gondok.
Corel magyarosítása sosem ment fel rá, ez még a kisebbik gond, el vagyok angollal is, másik amit nem értek, ha képet jpg stb próbálok behúzni szerkesztésbe egyszerűen kifagy és ledob a program.
Többi gépen tökéletesen megy régebbi acer laptopokon is.
Én nem tudom, hogy mi lehet a gond, de roppant dühítő mivel ezért is cseréltem gépet.
Gondolkodtam megvegyem e a mostan kapható Corelt, viszont nem értem, mi kerül benne 25-180E ft ba? Mi ez a nagy árrés közte?
Próbaverziót 3 hétig használtam az jól bevált. -
zzolika
aktív tag
Aha, az sokkal gyorsabb, költséghatékonyabb, környezetbarátabb.
Vagy ha pl. küldenek egy jpeg logót, fotót A1-es plakátra, akkor printeljem ki A1-ben megnézni, hogy mennyire lesz pixeles (főleg ha a példányszám is 1 db)? Nem egyszerűbb ha a monitoron is egy gombnyomásra látom, hogy 1:1-ben ez szar? -
zzolika
aktív tag
Options - Workspace - Toolbox - Zoom, Pan Tool
itt beixeled hogy Zoom relative to 1:1 és Calibrate Rulers, odaraksz egy vonalzót a monitorra és beállítod.
Ha újabb Coreled van, ott lehet más néven van, de kb itt találod.#3356: Hát azért hogy lásd mekkora lesz majd nyomtatásban, pl el lehet-e olvasni a kisbetűs/vékony szöveget.
-
Olyan dolog történt, hogy átcseréltem a monitort egy 27"-os 4K-ra a 24" FullHd-ről.
Eddig ha 100%-ot állítottam be, akkor pontosan akkora volt az objektumok és az oldal mérete, mint a valóságban (pl. ha egy A/5-ös oldalt állítottam, akkor a mornitoron is 21x14,8 cm-nek látszott). Az új monitoron viszon sokkal kisebb. 175%-nál lesz kb akkora.
Hol tudom ezt állítani? -
kuyarashi
őstag
Sziasztok!
Kérdésem, hogy manapság mennyibe kerül egy címkének a megtervezése (mondjuk nettó összegben).
Néhány mézes üveg címkéjének csinálom a grafikáját. Régen dolgoztam már ennek a megrendelőnek, az árak azóta elhúztak.
Az üveg elejére és hátuljára is kerül egy-egy nyomat; természetesen eltérő adatokkal. Méretben átlagosan 13 × 6 cm-esek.Előre is köszi a segítséget.
-
újfelhasznál
friss újonc
Sziasztok!
Végső elkeseredésemben keresek valakit, aki tudja a megoldást a problémámra.
Corel draw-ba (technical suite 2022) importált műszaki rajz (építész helyszínrajz típusú) esetében meg kell változtatnom a vonalzók méretarányát, hogy elférjek az adott papírméretben.
Ha az arány 1:1, akkor két segédvonal metszéspontjára húzva a "0" pontot, az állapotsorban kijelzett kurzor koordináták is 0;0.
Ha az arány nem 1:1, akkor hiába próbálom a "0" pontot (origót) két segédvonal metszéspontjába állítani, az állapotsorban a kurzor helyzetére nem ezt az értéket adja, hanem egészen mást.
Próbáltam a vonalzók beállításában az "origin" értékét módosítani, ami módosult is, de nem akart a nulla nulla lenni. -
csubicsubakk
friss újonc
válasz
zzolika #3351 üzenetére
Tegnap ugyanezzel a CorelDraw9-el, illetve a beépített CorelTrace programmal létrehozott CMX kiterjesztésű ábrarészleteket próbálok be importálni, illetve egyszerű JPG kis méretű képeket, de egyiket sem hajtja végre. Első próbálkozás közben lefagy, néha a sarki x-el sem lehet bezárni a programot, csak ctrl+alt+del... szóval valami nagyon ki van akadva benne.
-
zzolika
aktív tag
válasz
csubicsubakk #3350 üzenetére
Mit akarsz importálni, milyen formátumot? Nem lehet hogy abban van valami hiba? Egzotikus (pl canva) pdf-ekkel én is szoktam szívni.
Ha átküldöd megnézem, hogy nálam behozza-e. Corel 9-be nem tudom lementeni, 11 a legkisebb amit enged. Esetleg ai/eps-be. (Pdf nem jó, a 9-es elég szarul kezeli le.)#3349: Ja,próbáltam. Az ősz hajszálaim szaporodtak csak 25+ év coreles múlttal nagyon nem áll kézre.
-
kuyarashi
őstag
Vagy használj Illustratort.
Megszűnik minden gondod. -
zzolika
aktív tag
válasz
csubicsubakk #3347 üzenetére
Igen. Ha nem is legújabbra, de azért a 9-es elég elavult már. Már az is csoda hogy win10-en megy.
Ha az importálás nem megy, próbáld meg csak áthúzni a Corelbe total commanderbõl/intézõbõl, amit be akarsz rakni.
Egy teljesen új, üres doksiba sem tudsz importálni semmit? -
Met
nagyúr
válasz
csubicsubakk #3343 üzenetére
Mondjuk csináld meg az uninstallt Geek uninstallerrel.
Utána túrd végig a registry-t és töröld ki a Corel-es bejegyzéseket. (előtte csinálj backupot)
Majd túrd végig a gépet és töröld a Corel-es könyvtárakat.
Így nagyjából törölsz minden Corelhez tartozó beállítást amit esetleg egy újratelepítés ne írna felül.Ha ezután sem megy akkor keress egy másik Corel 9-es gépet és azon mentsd el a file-t több formátumban és frissíts újabb lehetőleg nem 24 éves szoftver verzióra.
-
Met
nagyúr
válasz
Itt az ideje frissíteni.
-
jack982
aktív tag
válasz
Windows update?
-
Met
nagyúr
válasz
csubicsubakk #3341 üzenetére
Ugyan azzal a file-al próbálod?
-
csubicsubakk
friss újonc
Sziasztok!
Nem értem, mi történt... CorelDraw9-ben hetek óta rakok össze egy ábrát, és eddig minden rendben ment. Ma egy többször ismételt műveletsorozat közben - amikor újabb apró részleteket importáltam az ábrába - egyszer csak megváltozott a program "viselkedése", és azóta nem hajtja végre az importálás parancsot. Lefagy vagy kilép. Újraindítás, teljes újra installálás sem segített, a jelenség továbbra is fennáll, és nem tudom folytatni az elkezdett munkát. Tud valaki segíteni, ogy mi okozhatja a problémát? És főképpen, hogy mit lehet tenni, hogy újból rendesen működjön?
Windos10-es op rendszeren fut(na) a progi. -
A workspace beállításokat hol tárolja a Corel (2023)?
Olyat csinál az egyik gép, hogy nincs semmi az oldalon csak a szürke háttér, a kurzor nem látszik. Már újratelepítettem, de akkor is. Egy megoldást találtam, hogy a workspace-t átállítom "Lite"-ra, de akkor meg egy csomó menü hiányzik.
Nyilván eltárolta valahol a default beállításokat, ezért nem segített az újratelepítés sem... -
kuyarashi
őstag
Ez az alap beállítás, csak CS-t kell választani manuálisan.
Volt, hogy már mindent próbáltam, mégsem ment át a motyó. Szerintem ezt is próbáltam. Sokszor még Illustrator 8-ig visszamentettem. De próbáltam SVG-t, EPS-t, PDF-et és mindig hibásan jelent meg az állomány Illustratorban. -
HugóBoss
tag
Sziasztok, kezdő kérdés.
Hogy tudom azt megcsinálni, hogy egy kész rajzot (jelen esetben egy állat sziluettje) rajzolja körbe a program de adott távolságra a kész rajz körvonalától? Kézzel meg tudom csinálni, de hgátha van könnyebb, automatikus módszer. -
Met
nagyúr
válasz
kuyarashi #3328 üzenetére
Az, hogy magasabb verziószámú *.cdr-t nem nyit meg, azt gondolom elnézhetjük neki,
Én nem tudom neki elnézni, 2023 van, nem hiszem hogy akkor programozás lenne, főleg hogy a konkurenciának van megoldása rá.
Vagy ezzel akarnak kitűnni a "tömegből" hogy az ő programjuk nem ezt tudja?
Tudom, ezzel akarnak arra ösztönözni hogy megvegyem az új verziót, de ez inkább arra ösztönöz hogy régebbi verzióba mentetem el akitől kaptam a grafikát hogy meg tudjam nyitni.Arra már rájöttem hogy nem tud szabványos ai file-t menteni.
Sima CS ai-t mentek Corelből és a CS6 nem tudja place-elni, előbb meg kell nyitnom Illuban, rámenteni és onnantól kezdve az összes Adobe programban működik a place. -
kuyarashi
őstag
Ezek jó részét tapasztaltam már én is.
Az, hogy magasabb verziószámú *.cdr-t nem nyit meg, azt gondolom elnézhetjük neki, a többi már más tészta. Én Illusztrátorban dolgozok, de van egye művelet, amit ott nem lehet megcsinálni (csak sok lépésben). Ami még probléma, hogy sokszor a Corelben készített fájlokat nem tudom visszanyitni Illustratorban. Akárhogy mentem (formátum, verziószám, stb.), nem jön össze a dolog. Szerencsére ritkán van rá szükség. -
Met
nagyúr
válasz
kuyarashi #3326 üzenetére
A magasabb verziószámú cdr fileokat nem tudja megnyitni.
Ai fileokat sem nyit meg mindig rendesen.
Eps fileokra még hisztisebb és ha meg is nyitja sokszor rosszul.
Pdf fileokat sokszor úgy nyit meg hogy szó nélkül lecseréli a fontot benne, annak ellenére hogy be van pipálva hogy görbésítse.
Mostanában divat lett svg-t küldeni (b@sznám tarkón azt aki rászoktatta erre a tetves ügynökségeketmeg a tetves Canva használatára), amit gyakran el is ront megnyitáskor.
Nálam X5 alatt mostanában időnként bezárja magát.
Időnként ha duplán kattintok egy bitképre amit éppen vektorizálok, bezárja magát.
Mostanában kezdte hogy ha jpg-t exportálok nem menti el, vagy éppen ha már egy létező jpg-re mentek rá nem menti el a változást. Annak ellenére hogy megkérdezi hogy felülírja e.A fentiekből kifolyólag, minden kapott vektoros file-t először Illuban nyitok meg, rendbe teszem és abból mentek egy ai-t, amit ez a fos is gond nélkül meg tud nyitni.
-
kuyarashi
őstag
Na de nem nonszensz?
Szóval vicc az egész. Ezt nem tudja megcsinálni? Nevetséges, hogy egy ilyen alap feladat miatt trükközni kell.
Szerintem kontúr volt és betűtípus függő.
Milyen egyéb kompromisszumokkal jár még a Corel használata? -
kuyarashi
őstag
Ma körvonalat tettünk szövegre. Néhány betűről lehagyta, akármit csináltunk. 1 sor sima szöveg, általános betűtípus. Görbítve ugyanez volt a helyzet.
Na ez például mi? -
válasz
zzolika #3317 üzenetére
Nincs semmi húzva, ezek Dell gépek (Optiplex 3070), minden gyári. Ugyanazokat a munkákat csináljuk rajtuk. X5-ös Corel sose fagyott rajta.
Mivel semmi más program nem fagy (van egy pár rajta, Corelnél erőforrásigényesebb RIP szoftverek például), nem gyanakodnék a hardveres hibára. -
zetecR
addikt
válasz
kuyarashi #3318 üzenetére
Nálam azért jó pár éve nagggyon stabil a Corel, pedig nagy állományokkal, bitmapekkel, powerclip hegyekkel, transparency-kel dolgozok.
Szinte évről-évre érzem a javulást, persze 1-1 alkalommal hajlamos bereccsenni és úgy bezáródni, mintha mi se történt volna...
Ja, mindezt úgy, hogy csak 1-2 hetente indítom újra a gépet, este ha felállok mellőle megy aludni és reggel folytatom tovább a munkát.
Chrome 100 füllel megnyitva, a háttérben zene, film (attól függ, milyen munkafázis), PS, AE, AI ha szükséges megy mellette, Viber, Whatapp, qTorrent; szóval van nyüzsgés a háttérben - ez mondjuk inkább már a WIn10-nek pirospont. -
kuyarashi
őstag
válasz
zzolika #3317 üzenetére
Corel köztudottan instabil, de nagyon feladatfüggő, hogy mikor kressel'. Nálunk például nagyon random a dolog. Van, hogy ad az ember egy feladatot neki és nem csinálja meg, vagy hülyeséget csinál, visszavonjuk és másodjára hibátlanul megcsinálja. Vagy csoportban nem csinál meg valamit, de 2 perce még ugyanazt megcsinálta, stb. Illustratorban ilyen sosincs. Viszont van egy művelet, amit ott egyszerűen nem tudok megcsinálni egyetlen kattintással (csak iszonyat macerásan). Nagyjából érthetetlen okokból, nincs magyarázat. Minden más töredék idő alatt megy, hiba soha nincs, fagyás körülbelül évente 2×.
-
zzolika
aktív tag
Nem lehet hogy a géppel van a probléma? Ha ugyanaz a Corel másik gépen nem fagy. Ugyanazzal a munkával próbáltad mind a három gépen?
Nincs semmi húzva? De az sem kell, nálam a gyárilag 2133-as ram (feszültséget, időzítést jól beállítva) random produkált fura dolgokat, 1866-ra visszavéve tökéletesen működik mindenben.
Újabb Corelt nem próbáltam még, az X8-as nálam stabil mindenben. Ha valami nagyon régi cdr-t nyitok meg (9-10-es verzióval volt mentve), attól van csak hogy kiakad. -
válasz
kuyarashi #3309 üzenetére
Na így egy hét után azt mondom, hogy nem sok minden változott, ugyanúgy fagy azon a gépen, ahol a 2022-es is fagyott.
Annyi előrelépés azért történt, hogy a pipettával végre azt a színt veszi ki, ami tényleg ott van, és vektorizálást is jobban bírja a nagyfelbontású képeknél. -
válasz
kuyarashi #3307 üzenetére
Még tesztelés alatt. Három gépre ment fel, ebből az egyiken soha nem fagyott a 2022-es, a másikon nagyritkán, a harmadikon gyakran. Egyforma Dell brand gépek, más program nem fagy egyiken sem, totál rejtély, hogy mitől fagy az egyik, mintől nem a másik. Pár nap és kiderül, hogy változott-e valami, majd írok.
-
Lehet már tudni, mikor jön ki a 2023-as Corel?
Új hozzászólás Aktív témák
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- Eredeti játékok OFF topik
- PlayStation 5
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- TCL LCD és LED TV-k
- Filmgyűjtés
- Hisense LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- Készpénzes / Utalásos Videokártya és hardver felvásárlás! Korrekt áron!
- LG 42C3 - 42" OLED EVO - 4K 120Hz 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I5 9400/ RTX 2060 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 7900 XTX 24GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest