Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
torzo
őstag
válasz imyourfriend #23101 üzenetére
Erről egyszer már volt szó. A fix nyilván baromi jó karcban, de a lesben teljesen helyhez kötött az ember, kell a zoom.
[ Szerkesztve ]
-
m3ss
veterán
válasz forceberg #23103 üzenetére
pont most akartam ezt belinkelni mashonnan
hihetetlen szamomra, hogy a d90-nek akkora a keresoje mint a 7d-nek. mondjuk regen volt a kezemben a nikon.
citromlenek meg nagyobb a keresoje mint az analog ae-1nek...az eleg jo lehetde ahogy latom k5 meg hasonlo d90-hez. mit ittam en amikor a 7d-t meg a k5-ot nezegettem...nem kis kulonbseget lattam. es nem csak vilagossagban.
raadasul uolyan latoszogu obi volt rajtuk. ha mas latoszogu obi van rajtuk, csalos...[ Szerkesztve ]
https://www.instagram.com/jozsef.beko/
-
imyourfriend
őstag
Szükségeltetik adott esetben a zoom igen, viszont ha azt nézed a fix üveg arányaiban sokkal többször betalál és minőségibb képeket tudsz vele készíteni. Nem véletlen adtam el a 120-400-at, rekeszelni kellett mindig sőt 400-on f/10 vagy f/11-ig is akár. Persze ott már jó volt a képminőség, csak D90-en valamint D7000-en nem akart működni a dolog az iso miatt, D600-on simán működne és a 120-400 csak egy fényerőtlen belépő tele.. egy 120-300 2.8 nehéz drága meg körülményes kézből madarazni vele azért. Megvitattuk már egyszer a témát, de mindig arra a véleményre jutok hogy inkább készüljön 50 minőségi kép egy fix üveggel mint 200 nem túl acélos a zoom obival.
-
Mercutio_
félisten
válasz imyourfriend #23107 üzenetére
Mutass csak 5 minőségi képet, amit lőttél
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Throme
veterán
Sztem az az 1/500 is kevés lehet, ha 150-500 obi van fent. 500mm közelében már kéne az 1/750 és akkor még a mozgó célpontról nem is beszéltünk.
Egyébként AF sebesség szempontjából már egy 55-200/300 és egy 70-300 VR közt is érezhető a különbség, pedig mindkét obi sötét.
Mi lehet ha egy 70-200 f2.8 van az ember gépén?!
Na én ezt nem is fogom megtudni...csak költői a felvetés -
-
Zwitter
tag
Üdv!
Nekem, mint sima hobbi kezdő amatőr fotósnak a D3200-at mennyire tudnátok ajánlani?
http://ipon.hu/webshop/product/nikon_d3200_vaz/213650
És itt miért írja azt, hogy "Váz"?
-
-
Zwitter
tag
válasz ThodEE #23115 üzenetére
Ne felejtsd el, hogy semennyire sem értek ehhez, szóval a kérdés, hogy a kit obi fontos-e, vagy nem?
Pénzben talán max. 30 körül tudok áldozni. És háát... úgy mindent lefotóznék, de hangsúlyozom, hogy nagyon közeli tárgyakat mindenképpen szeretnék. Tehát amikor fogom magam, és manuális fókusszal lefényképezem pl. egy tollnak a hegyét szépen és tisztán.
-
Freddy76
addikt
válasz ThodEE #23115 üzenetére
Uhh, azért ez eléggé, hogy is mondjam, buta leírás... A kitobi az, amit a géphez adnak kitben. Egy belépő gépnél 18-55, vagy 18-105 a kitobi, de egy haladóbb gépnél (pl. d7100) az igen jó 16-85 is lehet kitobi. A kitobik jellemzően zoom-objektívek, tehát a látószög állítható.
A zoom objektívek közül vannak olyanok, amelyeket adnak kitben (a 18-55-öt, vagy a 18-105-öt szinte csak így veszik), és van sok-sok más zoom objektív, akár milliós árkategóriában.
A fix objektív esetében a látószög fix. De élességet ezen sem lehet állítani, csak a rekeszt. Ez persze összefügg az élességgel, de nem ugyanaz.
"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."
-
torzo
őstag
válasz Zwitter #23114 üzenetére
Talán egy kicsit pontosabban: a kitobi, amit vázzal együtt "szoktak" adni. Leggyakrabban a 18-55/3.5-5.6
és a 18-105/3.5-5.6 zoomoptikákat. Ezek nem csúcs optikák, de láttam már nem egy bajnok képet a leggyengébbnek tartott 18-55-tel is. Nekem is volt, kezdésnek ideális. Könnyű, jó a stabija. A 18-105-öt (sokkal) jobbnak tartják, ahhoz nem volt szerencsém.
Ha a projektedre a vázon felül rászánsz még 70k-t, akkor Tamron 17-50/2.8-at vegyél és akkor már nagyon király felszerelésed lesz!
De azért először utána kéne nézni kicsit az alapoknak.Nnna, Freddy gyorsabb voltál!
[ Szerkesztve ]
-
Freddy76
addikt
A váz az csak a gép, objektív kell hozzá. Ezt vehetsz külön is, de ha most kezded, akkor célszerű valamelyik kitobjektívvel kezdeni, ezek többnyire egyszerűbb, olcsóbb objektívek, de arra tökéletesek, hogy beletanulj a fotózásba, sőt, akár elegek is lehetnek. Az általad nézett váz kétféle objektívvel érhető el kitben, az egyik a 18-55, a másik a 18-105. Ha teheted, vedd a 18-105-tel, ez jobb, de vaalmivel drágább is.
-
masterful87
senior tag
A kitobi = kitobjektív, az az objektív, amit a váz mellé szoktak adni, gyárilag egybecsomagolva. Fogjuk rá, hogy olcsó megoldások, tudásuk nem kimagasló, de kezdőknek tökéletesen megfelelnek!
Ez a belépő tükrösöknél általában a 18-55mm-es tartományt fedi le, ez átszámolva kisfilmes gyújtótávolságra ~27-82mm-t jelent. Ha kompaktról váltasz, és kíváncsi vagy a zoom méretére, akkor ez 82/27, kb. 3* zoomot jelent! (feltételezve, hogy a kompakt gyújtótávolsága is ekv. 27mm-ről indul)
Amit Te szeretnél, azt makrózásnak hívják, és arra nem a legjobb a fent említett objektív! Szemben a kompaktok pár centis makró távolságával, a fenti obival 28 centi a minimális fókusztávolság, annál jobban nem tudsz közelíteni a géppel a fotózandó téma felé, mert a lencse nem tud élesre állni!
Ezek a 18-55mm-es kitobjektívek újonnan 50-55 ezerért mennek! Használtan már éppen benne vannak a 30 ezres keretedben.
EDIT:
Úgy látom kissé lemaradtam a válasszal.[ Szerkesztve ]
-
Zwitter
tag
válasz masterful87 #23123 üzenetére
28 centi? Az nagyon sok. A kompaktommal tudtam ilyet, ez meg jó, ha 2 centire van...
Azt hittem ez úgy megy, h a manuális fókusszal nincsenek határok. :/
-
Zwitter
tag
Azért, mert nem últrahiperszuperabszolút tiszta? omfg
-
masterful87
senior tag
válasz Zwitter #23124 üzenetére
d5100 + 18-105
105mm-en kábé 40 centiről
egy pici asztali lámpa fényénél, nem sz@roztam a fókuszálással, csak gyorsan, így sikerült (gépen megnézve sztem a minimális fókuszon belül voltam, de a gép pittyent, hogy éles)
hiába a képstabi, simán bemozdulhattam, 1/10-et senki nem tart ki
RAW-ból készült, de csak automata tónus javítás, semmi élesítés, vagy akármi, 2048 pixel szélesre leméretezve:
(ennél egy picit élesebb a gépen, nem tudom a PH-n miért romlott le a minősége)a képeden tényleg nem sok minden penge éles, de simán lehet hogy ennyi van a kompaktodban!
[ Szerkesztve ]
-
-
Real_Necro
veterán
válasz Freddy76 #23117 üzenetére
"A fix objektív esetében a látószög fix. De élességet ezen sem lehet állítani, csak a rekeszt."
Ezt a mondatodat valahogy nem értem. Legyen a példa egy 50 f/1,8 G fix. Hol nem tudom rajta az élességet állítani és hol tudom a rekeszt?
„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
törölt tag
válasz masterful87 #23129 üzenetére
A ph-nak nincs pénze egy rendes cdn-re, hogy tömörítés nélkül eredetiben tárolhassa a képeket...
-
Zwitter
tag
válasz Telomanikus #23131 üzenetére
Na így már kezdem kapiskálni az élesség fogalmát...
Viszont találtam egy szettet, ami a D3200 mellé ad egy VR II-es 18-55-öt, + egy kis állványt és táskát is, és csak 22 ezerrel drágább. Létezik, hogy ilyen jó áron megúszom?
Találtam 18-105 VR-es szettet is, de az cuccok nélkül van, és jó 50 ezerrel dobja meg a vázat.
[ Szerkesztve ]
-
Zwitter
tag
válasz Telomanikus #23138 üzenetére
Jó, nem arra hajtok, hogy ezek jó cuccok legyenek, csak megemlítettem, h még ezt is kapok hozzá.
De ha még csak az objektívet kapnám pluszba, még így is nagyon jó vétel, később meg, majd ha belejövök, lecseréltem az 55-öst 105-ösre.
-
Throme
veterán
válasz Zwitter #23137 üzenetére
Nnnna és most hogy "megvilágosodtál" rá is léptél az anyagi csőd felé vezető útra .
Míg a kompaktodban - ha nem is túl jó minőségben - ott van a makró, tele, utazózoom, a dslr világában ezekre mind külön obi vár megvásárlásra
Aztán ha jobban belemélyedsz jönnek a problémák a kitobikkal és fényerős cucc kell, majd haladó váz és át is léped a FF küszöböt előbb-utóbb. Ha ez nem lenne elég, előjön a fókusz shift és hasonló problémák őrülete.
Szett elad és jön a milc...Ha nem vigyázol valami hasonló vár rád
Ok félre a tréfát.
Hogy on legyen: D3200 és inkább egy 18-105 VR.
szvsz
szerk:
#23139) Zwitter : ezzel a kitobi cserével csak egy baj van, a 18-55 obit nehezen vagy bukóval tudod eladni, igaz ha kit-ben veszed, akkor olcsóbbra kijön az obi, de sztem nehezebb is eladni, mert sokan gondolkodnak hasonlóan.
A 18-105 sokaknak megmarad, akik nem lépnek nagyon tovább komolyabb cuccok felé.szvsz
[ Szerkesztve ]
-
Freddy76
addikt
válasz Real_Necro #23134 üzenetére
Jogos, az összes obimon rekeszgyűrű van, már nagyon megszoktam . Bocsi...
A kit-fix közötti különbségről írtakat viszont még tartom...
-
Zwitter
tag
Najó, akkor spórolok még arra a 18-105 VR-re. Biztos ami biztos.
Na új fogalom, 50 1.8... emiez?
[ Szerkesztve ]
-
matyi012345
őstag
válasz Zwitter #23139 üzenetére
Nem fektetnék bele egyből ennyit így, hogy kompaktról váltasz. Sony A3000K + 18-55 OSS, vagy Samsung NX1100,2000, 200 stb..Kitobik képminősége messze veri az összes Nikon kit obit Samsungnál és a Sonynál is. A3000K 52-ért van most HA-n obival ha még megvan. Samu MILC-ek változo 40-60 között az említettek. Szenorra simán jók, kitobik is jobbak és egy jó ideig elég a kit is, legalább akkor normális lenne. M42 adapter is van és a bázistáv miatt az is jobb, ha AF-es obikat akarsz nézni a kit fölé vagy mellé akkor vagy egyedül hátrányban. Ja és megkímélted magad a PDAF-re jellemző front back shift elmebajtól.
M4/3 is játszhat amúgy, látogass el abba a fórumba kérdezősködni.
M42 adapter+közgyűrűsor+frankó manuál üveg meg filléres szerkó a közeli képekhez.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz matyi012345 #23145 üzenetére
Nem is rossz tipp. M42, manuál, m4/3 és hasonlók a végefele erős kicsit sztem kezdésnek, ha az 50 1.8 is ismeretlen fogalom még, de indulni a Sony nagyon jó pölö. Ha vissza kéne butulnom 1 perc múlva tökkezdő szintre, úgy, hogy most eldönthetem, mivel tanuljam újra a fotózást, az A3000K-t választanám.
-
torzo
őstag
válasz matyi012345 #23148 üzenetére
Szerinted a novicius kolléga ebből mit ért, amikor az 50/1.8 értelmezése még nem megy?
Kedves Zwitter fórumtárs! Szerintem elsőnek vedd meg ezt, és olvasgasd, utána már sokkal tisztább lesz minden!
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Autós topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- Star Wars: The Old Republic - MMORPG
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Projektor topic
- Csernobilba kalauzol az új GeForce driver
- Milyen videókártyát?
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- Politika
- További aktív témák...
Állásajánlatok