Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
modflow
veterán
válasz mauimagic #7699 üzenetére
"12 méter mély, kb 150-200 litert tudok kivenni belőle"
Hmm.. Ez érdekes. Én ezt sosem mértem. Viszont többször volt olyan, hogy ment min. két órát a szivattyú (elvi max. 4500 l/h), továbbá feltöltöttem a 200 literes esővízgyűjtő tartályt és simán van víz.
A kút kb. 7 méter mély. Akkor itt valami óceán van? 😅 -
mauimagic
senior tag
válasz modflow #7698 üzenetére
Akkor vedd meg a legolcsóbb membrános sz@rt, ami ugyan hamar tönkremegy majd, hiszen, mint előttem többen is említették, 2m-es vízoszlopra 20cm átmérőben nem létezik szivattyú. De a membrános legalább olcsó és a kutat is hazavágja, viszont hangos. Ja akkor az sem jó...
Hogy építő jellegű is lehyen a hsz:
Én hasonló helyzetből indultam: kb 3 méter vízoszlop, 40cm átmérőjű kút, 12 méter mély, kb 150-200 litert tudok kivenni belőle, utána 1 óra alatt telik vissza.
Megoldás: kútszivattyú időpapcsolóval óránként max 5 perc üzemmel tölt egy föld alatti tartályt, ahonnan egy házi vízmű látja el az öntözést.
Árat inkább nem írok, az időkapcsoló-szontjelző kombó többe volt anyagáron, mint amit te szánsz rá sztem.Olcsó húsnak híg a leve...
[ Szerkesztve ]
-
modflow
veterán
válasz mauimagic #7697 üzenetére
A szűrő tisztítva van amúgy, csak itt nem ment 1,5 hónapja és a belső fal algás vagy mi lett. :)
Hát nem szeretnék 100k-t arra költeni, abból egy új szivattyút tudnék venni, vagy kettőt....
Nincs ma már olyan szivattyú, ami merülő szivattyú és elfér egy 20 cm átmérőjű csőben és elfér a kb. 1,5-2 m-es vízoszlopban?
-
mauimagic
senior tag
válasz modflow #7696 üzenetére
A szivattyú akna a kút mellett lenne, értelemszerűen akkora méretű, hogy a szivattyú, szűrő, miegymás elférjen benne és szerelhető legyen. Legegyszerűbb/olcsóbb egy műanyag akna, 60-100k, mérettől függően.
A kutat illene lefedni, a szivattyú előtti szűrőt meg tisztítani, vagy inkább cserélni.
-
Orlin
addikt
Sziasztok.
Lassan megérkeznek a gyümölcsfák.
Gondoltam hétvégén jó idő lesz kiásom előre a gödröket.4-et.
Mennyire lenne probléma az ültetés sikere szempontjából?
Nem probléma ha több napos földet dobálok vissza a gödörbe a fák gyökereire?
Köszönöm.LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11
-
modflow
veterán
Akkor ezt visszaküldöm.
Ez egy régi kút, nem voltak olyanok, mint amit irtok.
Kifúrták, volt, van víz, ennyi.
Ez mindig így ilyen volt, kb. 6-7 méretes az egész kút, így van lent kb. 1,5 méter vízoszlop.Mint írtam, egy Házi vízmű HWG 75/46 van most, de ez nagyon zajos.
Mit ajánlanátok akkor nekem?
A kút 20 cm átmérőjű.[ Szerkesztve ]
-
adam3
aktív tag
Egy jó kutas úgy hagyta volna ott, hogy a fúrás után pár órát méricskél és ezeket leírja neki:
- kút cső átmérője (belső/külső)
- kútmélység
- iszapzsák magasság
- perforált rész magassága
- üzemi vízszint
- nyugalmi vízszint
- biztonságosan kitermelhető vízhozam
- javasolt szivattyú típus (mélykút, búvár, felszíni,..)A jó kutas nem fogja elvállalni a javítását, idei-óráig lesz majd jó egy tisztítás után. Sok a kókler sajnos ebben a szakmában is.
-
Rive
veterán
válasz modflow #7683 üzenetére
A szivattyú alatt legyen egy méter (legalább), és üzemi állapotban ellepje a víz.
Szerintem ez 2m nyugalminál nem nagyon fog összejönni... Max. valami rezgő orosszal (bár az meg valszeg bele se fér).Ennyire sekély volt a kút, vagy ennyire feltöltődött? Ha az utóbbi, akkor egy jó kutas ki tudja takarítani.
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
Rive
veterán
válasz modflow #7680 üzenetére
Mármint, hogy fenéktől (kút legaljától) a víz tetejéig másfél méter?
Akkor az valszeg nem lesz jó. Ezeknek a csőbúvároknak a hűtését a víz adja: teljesen víz alatt kell lenniük.
És akkor még ott van az, hogy üzem alatt jelentősen kisebb szokott lenni a vízoszlop...Csak ennyi a kút, vagy ennyire feltöltődött:
Milyen kútról van szó (ugye fúrt kútról beszélünk?)?/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
modflow
veterán
Árukereső szerint csak két helyen kapható, alap ára 81.000 Ft, csak itt gondolom ez az utolsó darab, télen kevesen szivattyúznak és gondolom inkább túladnak rajta.
Én csak füvet szoktam vele locsolni, kb. heti kétszer, meg megtöltök szintén kb. heti kétszer egy 200 literes víztározót. Ez gondolom elég light-os használat.
"Műanyag tárcsa, alulméretezett motor, satöbbi..."
Ez biztos? Vagy csak az ár miatt írod?[ Szerkesztve ]
-
Rive
veterán
válasz modflow #7676 üzenetére
Ennyiért olcsó - tehát valszeg: olcsó. Műanyag tárcsa, alulméretezett motor, satöbbi...
Strapásabb használatra meggondolnék valami komolyabbat (Elpumps?), de hobbi virágoskertet öntözni - hát, megteszi...Ui.: mélykútinak alapvetően nincs hangja...
[ Szerkesztve ]
-
modflow
veterán
Sziasztok!
Szerintetek ez a szivattyú mennyire jó választás egy kerti kúthoz?
LARGO-TECH G81410 mélykúti csőszivattyúMost egy felszíni házi vízművem van (Házi vízmű HWG 75/46), de csak locsolok, viszont a szomszédok nyígnak, hogy nagyon hangosan zúg....
Ennek a mélykútinak mennyire van hangja?[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz ncc1701 #7673 üzenetére
Azt írja a cikk nem kell, jön a poloskák után
Hogy került ide a szamuráj darázs?
Ahol egy invazív faj megjelenik és elszaporodik, jelen esetben az ázsiai márványpoloska, előbb utóbb követik őket a természetes ellenségeik is, attól függően, hogy az adott földrész klímája megfelel-e mindkettőjüknek. Minden valószínűség szerint a szamuráj darazsakat maguk a poloskák hozták nyugatra; elképzelhető, hogy a nagyobb keleti zöldség- vagy gyümölcsszállítmányokon lévő poloskatojásokban szamuráj darázs peték is utaztak, így jelenhetett meg a faj Európában és Amerikában egyaránt.
#7674Rive: Értem. De ártani nem árthat
Amit tudok be fogok vetni ellenük jövőreMindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
Rive
veterán
válasz body007 #7672 üzenetére
A krizantém egy piretrin nevű összetevőt tartalmaz
Ha valami (rovar) megrágja a virágot, az ellen hat. De 'távoltartó' hatása nincs....kertészeti és háztartási rovarirtók egyik legfontosabb alapanyaga...
A 'piretrinek' hatóanyagcsalád őse, de nem alapanyaga./// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
addikt
Kis reggeli horror:
Az apró, mindössze 2mm nagyságú szamuráj darázs tudatosan kutatja fel a poloskák tojásait. Egy-egy jól irányzott döféssel saját petéjét a poloskáéba helyezi, így egyúttal gondoskodik utódjának "élelmezéséről" is. A szamuráj darázs fejlődése során felfalja a a poloskatojásban lévő poloskaembriót, majd, mintha mi sem történt volna, kirágja magát a burokból és szárnyakon folytatja életét.
Durva, de tetszik
Szamuráj darázs: hazánk közelében is megjelent a poloskák ősellensége
Meg pár csodanövény a kártevők ellen:
14 csodanövény, ami távol tartja a kellemetlenkedő rovarokat a kertedtől
Például ezt nem is tudtam:
3. Krizantém
A krizantém egy piretrin nevű összetevőt tartalmaz, amely a kertészeti és háztartási rovarirtók egyik legfontosabb alapanyaga. Ezáltal hatékonyan elriasztja a kullancsokat, tetveket, poloskákat, kerti atkákat, hangyákat, csótányokat, harlekin katicákat, valamint a gyökereket megtámadó kártevőket is.
Megyek szerzek is pár tövetMindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
vendingo
veterán
válasz inf3rno #7669 üzenetére
Citrusnak tökéletes ez a hely. Pl. folytontermő citrom: carrubaro, meyer, lunario, zagara bianca. Narancsból meg moro, ami édes és frankón beérik. Ezek egész évben ontják az illatos virágokat és a termést.
[ Szerkesztve ]
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
inf3rno
nagyúr
Zárt teraszra mit ajánlotok? Télen talán 1o fok lehet, nem annyira napos. Ehető növényekben gondolkodunk egész évben.
Buliban hasznos! =]
-
vendingo
veterán
válasz body007 #7664 üzenetére
Nekem jövő héten jönnek az olajfák. Egész jó kínálat volt szeptemberbe, de lenulláztam a webshopot, mindenből az utolsó darabokat sikerült megcsípnem. Idén írtjuk a szőlőt, aminek a helyére kerülnek majd pár év múlva. Most mintának rendeltem pár fajtát, aztán azokból szelektálok, hogy mi kerüljön majd nagyobb tételben a pincéhez. 10-20 olajfa van tervben. A telek elvileg ideális a kényesebb fajtáknak is.
-
vendingo
veterán
válasz #31600896 #7651 üzenetére
Jól gondold meg mit ültetsz. Felénk az önkormányzat olyan fákat telepített, ami szétnyomta a járdát az egész környéken. A fákat nem gondozzák, rengeteg gondunk van velük, undorító virága/termése van, viszi mindenhova s szél, mindenhol vadon kihajtanak a magjai, nem győzzük írtani.
Már volt aláírásgyűjtés a kivágásukról, de le se szarnak minket.
Én vadcitromot ültetnék. Gyönyörű illatos virágai vannak, rengeteg szép termést hoz, amit nem gond ha lelopnak, mert nem ehető, max a héja jó lereszelve süteménybe.
A másik amin jó elgondolkodni az a virágzó gránátalma, ami nem hoz termést, csak rengeteg gyönyörű virágot, ellenben ez csak bokor.
-
Szilágyi84
senior tag
Pedig elvileg a gesztenyefa védettnek minősül , legalábbis itt Budapesten. Szomszéd öregeknek kint van 5 db óriási kb 40-50 évesek lehetnek gondolhatod mekkorák és nem győzik most ősszel takarítani és sehogy nem tudták elintézni, hogy kivágják.
Persze ha beruházás van ott mindent megcsinálhatnak következmények nélkül. -
Orlin
addikt
-
nagyúr
ami nettó faszság, ha nem pótolják. a nyári 40 fokban belepusztul az ember a tekerésbe, ha nincs árnyék. de gondolom a fatelepítésre már nem szól az eus támogatás.
Tudod, mit jelent az, hogy nemezis? Az érintett, erősebb fél kinyilatkoztatása a méltó büntetés mértékét illetően. Az érintett fél jelen esetben egy szadista állat... én.
-
Orlin
addikt
Én utcára nem mernék telepíteni.
Ha az önkormányzat úgy gondolja jön valami építés és kivágja az összeset.
A másik utcába volt példa nálunk sok éves fákat vágtak ki a kerékpárút miatt...LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11
-
Thocy a ZAGY
tag
válasz #31600896 #7651 üzenetére
Megyeri Szabolcs teljesen rendben van, évek óta tőlük rendelek (Győr-Moson-Sopron megye), a kis vicik-vacaktól a koros fáig bezárólag. Eddig minden megmaradt és szépen nő. Egyedül egy gingko vacakolt tavasszal (nem kezdett el rügyezni nyár elejéig sem). Azt mondták küldjek képet a fáról, és szó nélkül cserélték is volna, de a fa ettől megijedhetett, mert szépen magához tért. Szóval teljesen korrektek. Igaz, hogy időnként heteket kell várni a szállításra, de cserébe tényleg csak bele kell dugni a földbe és rendben lesz. Fizetni is ráérsz szállítás után utalással, szóval ami nem tetszik, nem veszed át. Saját maguk szállítanak, előtte napokkal egyeztetnek, hogy mikor vagy otthon.
[ Szerkesztve ]
A legtöbb ember nem jut el a ''Miért pont Én?''-től a ''Miért ne?''-ig.
-
törölt tag
Sziasztok!
Fát szeretnék ültetni az utcára. (Még idén ősszel) Három típus jöhet szóba otthoni hosszas beszélgetés következtében.
1. Gömbjuhar
2. Gömbtölgy
3. Gömbszivar
Nem ragaszkodnék a 3 méteres példányokhoz, megelégednék kb. 180-200 centisekkel is. Ráér nőni...
Sehol nem találok Debrecenben, online próbálom keresni napok óta semmi, ha van is találat előre fizetést kérnek, aztán ki tudja mikor hoznák a fákat.
Melyik faiskolát, kertészetet ajánljátok? A Megyeri Szabolcs kertészete gyanúsan olcsónak tűnik nekem.[ Szerkesztve ]
-
vendingo
veterán
Az idei kerti munkák nagyrésze letudva. Ha marad ez az idő, akkor lesz még egy kaszálás. 1kg fűmag és 100g fehér here elszórva a gazra, meg a kopár foltokra, fokhagyma, ezüsthagyma elvetve. A vetemény kopár része felásva, egyengetve. November elején veszem a gyümölcsfákat, aztán utána tavaszig kb. semmi dolgom nem lesz. A gyümölcsfák közé dinnyét, tököt, cukkinit, padlizsánt tervezek, ott aztán mehetnek amerre akarnak. A helyüket a fák beültetése után tervezem kialakítani. Jó volt az idei év, de jövőre több mindent és nagyobb területen fogok termeszteni.
-
Orlin
addikt
válasz vendingo #7646 üzenetére
Van itthon is 2,de ilyen ezer évesek.
Ami itt maradt az elődöktől.A egyiknek pici a feje a másik dögnehéz.
Következő héten jön a 4 gyümölcsfa.Tavaly a régiekkel ástam le az előző 4 fát.
Végülis megoldottam.LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11
-
vendingo
veterán
Fiskars termékekkel nincs gond, tartósak. Én a hegyest jobban szeretem, mert a vastag gyökereket frankón át tudom vágni vele. Amúgy tüzépen töredék áron tudsz venni ásót, lapátot... annyi, hogy nem műanyag, hanem fa nyelűek.
-
Orlin
addikt
Hegyes és lapos adó között mi a gyakorlatban a különbség?!
Melyik jobb?
Akarok majd venni,de látom két csoport van.
Fiskars mennyire jó ebben is?
Lombseprűnk Fiskars az nagyon bírja a strapát.LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11
-
justmemory
senior tag
Akkor jobban elbaktam, mint gondoltam
Közben látom, hogy csak részben válaszoltam a kérdésedre, sorry. Én rádobom a nagyobbik komposztra, amit levágok, év közben halmozódik rá föld, egyéb hulladék, forgatom is 2x; így lebomlik. A szecskázóhoz szerintem túl puha, én kézzel aprítanám össze.
[ Szerkesztve ]
--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---
-
Orlin
addikt
válasz justmemory #7641 üzenetére
Mi mindig ősszel és mindig ki is nőttek tavasszal.
LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11
-
justmemory
senior tag
Szia,
mi tavasszal vágjuk vissza, de olyat is láttam, hogy megégetik. Egyszer vágtam vissza ősszel, asszony megtapsolt, hogy tönkre is tettem. És tényleg; tavasszal már nem hajtott ki. Én metszőollóval és/vagy éles késsel szoktam vágni. Mivel télire összekötjük, hogy ne nyomja szét a hó, tavsszal könnyű "egyben tartani".
--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---
-
Orlin
addikt
-
vendingo
veterán
Évek óta műveletlen telket szereztem idén. A környéken is sok telek van parlagon. 1.5 méteres gaz van mindenhol (kender, parlagfű, csalán...) A rendszeres kaszálásnak köszönhetően a kert 40%-án megjelent a fű. Pár hete rászórtam a gazra 1 kg fűmagot, szerintem jövő őszre nem lesz már szinte semmi gaz. Nekem annyiban van szerencsém, hogy egész évben zöld volt a kert az adottságai miatt. Szárazságnak, kiégésnek nyoma se volt, pedig nem öntöztem, csak a zöldségeket.
-
Orlin
addikt
Ez a másik amit néztem:
Fűmag Virágos rét keverék Kiepenkerl 1 kgLENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11
-
Rive
veterán
Akkor fel kellene rotálnom a régi füvet kigyomlűlni
Fölösleges. Ha megfelelő a környezet, akkor idővel szimplán átveszi a helyét.
Illetve: ne várjátok, hogy egy szezon alatt végleg beáll. A tartós, (adott területen) természeteshez közeli állapot elérése az több éves folyamat, és ennek vannak olyan szakaszai, amikor nem feltétlen szép.Ja, jut eszembe. Volt úgy egy éve az a buli a nem kaszált budapesti terület körül... Most meg már mindenki effélét csinál
[ Szerkesztve ]
-
-
Orlin
addikt
-
Orlin
addikt
A prérikert egy 30 méter hosszú 10 méter széles sávon is működik?
Nekem ott kellene valamit kezdeni.
Most nézegettem neten, inkább kis részeken látom kialakítva...LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11
-
OPiiPO
veterán
Köszi ez a prérikert jó ötlet, valami ilyet kerestem már egy ideje. A kertem egy részét már tavasz óta átalakítottam méhlegelővé, érdekes módon nem is égett ki mint a maradék pázsit.
#7624: Kentaúrt nem próbáltam, de más márkájú nem is alsópolcos, szárazságtűrő ugyanúgy kiégett mint a többi csak kicsivel később.
[ Szerkesztve ]
"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."
-
Orlin
addikt
Fű helyett lóhere?
MIT ÜLTESS FŰ HELYETT?A kertek vége? | kert TV
Amúgy érdekes pár éve ő is reklámozta a szárazságtűrő füvet,kommentben írta hogy az sem ér semmit.
PRÉRIKERT – A LUSTA KERTÉSZEK KEDVENCE[ Szerkesztve ]
LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11
-
Dorian
félisten
válasz Barret001 #7617 üzenetére
A füvet én félig elengedtem, csak annyit locsoltam, hogy túléljen, nyáron néhány foltban ki is égett. Aztán persze az őszi esőktől újra semmi baja.
Jövőre a mennyisége csökkentve lesz: a veteményest bővítem a kárára 40 m2-rel, térköveztem +8 m2-t és megcsináltam a 15 m2 medencealapot. Ja, és egy 10x0,5m-es sávba, a leg-nap-kitettebb részre levendulasort ültetek.Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
Orlin
addikt
Tudom...
Ezért is agyalok mennyire van értelme a füvesítésnek.
Igaz idén nem is nagyon locsoltuk a kerti kútból pont a fenti okok miatt, inkább a zöldségre és a gyümölcsfákra koncentráltunk.
Nála viszont nagyon szép.LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11
-
Orlin
addikt
Gondolkodok jövőre, vagy még idén mi legyen.
A porcsin eddig csak az udvar egy részében volt most már a kertben is rengeteg van.
Nem tudom mi legyen vele.
Kigyomláljam és vessek füvet megint?Mint írtam régebben az idei nyár nálam kiszárította a füvet.Legfőképpen a kert első részében.
Hátrább ahol vannak fenyők is érdekes módon megmaradt és most él megint.
A következő években sem várható a fűnek kedvező időjárás szólal esélyes jövre megint kiég teljesen.[ Szerkesztve ]
-
Orlin
addikt
A RYOBI RSH3045U hengeres lenne?
Azt nézegettem régebben is.De nem találom a leírásban.LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11
-
NoMagix
addikt
Köszönöm szépen a válaszokat!
Talán a késes felé hajlok jobban én is a késöbbi élezés miatt. -
Barret001
addikt
válasz mauimagic #7606 üzenetére
Én meg mindenképpen forgótárcsás/késes működésűt vennék,mert az könnyen élezhető,legtöbben könnyen hozzáférhető átfordítható kések vannak. Ráadásul APRÓRA vág! A hengeres élezése komoly gépet igényel,már ha megoldható. [forgótárcsás/késes]
[ Szerkesztve ]
-
ncc1701
veterán
Valami 80 körül vettem a makita aprítómat tavaly. Ud2500, bejött.
[ Szerkesztve ]
-
NoMagix
addikt
Üdv mindenkinek!
Aprítógép vásárlás előtt állunk.
Érdeklődni szeretnék kinek milyen tapasztalata van, akár pl. a Lidl saját gépével is.
A keret kb. 80 000 forint lenne.
Késes vagy hengeres?
Hatalmas diófánk van a kertben + más kisseb bokor és fa.Előre is köszönöm a segítséget!
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest