Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
A topikban minden törvénytelen módszer megvitatása tilos!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
senior tag
Autót veszünk, de logisztikai okok miatt felmerült az alábbi kérdés, hogy ez legálisnak/szabályosnak minősül-e:
- feleségem unokatestvére átutal nekem magyar bankszámlára 900 ezret, amit én tovább utalok az autó eladójának
- a 900 ezer forintot visszautalom felségem unokatestvérének 1 nappal később, amikor befizettem a készpénzemet a saját magyar folyószámlámraA készpénz forrását természetesen tudom igazolni. (A kocsi a lakóhelyünkhöz képest az ország másik felén van, de pont hazafelé menet nyélbe tudnánk ütni az üzletet, ha ez a megoldás szabályos, így nem kéne 1 napot utazni).
"A közgazdász az a szakértõ, aki holnapra tudni fogja, hogy azok a dolgok, amikt tegnap jósolt, miért nem következtek be ma."
-
senior tag
Sziasztok,
Felmondtam a jelenlegi munkahelyemen, ahol augusztus 31-én lesz az utolsó munkanapom. Idén eddig 1 nap szabadságot vettem ki, időarányosan összesen 15 napot állapítottak meg nekem.A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben is 7 nap felett rendelkezhetek én magam? Vagy itt is időarányosan kell számolni és csak 5 nappal rendelkezek? A HR-t is kérdezhetném természetesen, de nyilván nem véletlenül vagyok itt, nagyon úgy fest, hogy nem engednek el szabira, hanem ki akarják fizetni majd.
"A közgazdász az a szakértõ, aki holnapra tudni fogja, hogy azok a dolgok, amikt tegnap jósolt, miért nem következtek be ma."
-
senior tag
Sziasztok,
Ma áruhitelt akartam igényelni, de nem fogadták el a HR által adott munkáltatói igazolást. Határozott idejű szerződésem van, ami a szülésin lévő kolléganő visszatéréséig szól. Viszont dátum nincs megadva a szerződésben, így az igazolásra se tudták ráírni, hogy meddig szól a határozott idő. Nekem ez eléggé nagy ellentmondás, úgy hogy kicsit össze vagyok zavarodva. Hogy lehet egy szerződés határozott idejű konkrét dátum nélkül?
Holnap bemegyek a HR-re, de kíváncsi vagyok más véleményére is.
-
senior tag
-
senior tag
Sziasztok!
Elég kellemetlen helyzetbe kerültem: a barátnőmmel összeköltöztünk, kötöttünk egy határozott idejű, 1 éves szerződést a lakástulajjal. A lakás 2 szobás, mi a nagyobbikat vettük ki, a kisebb szobát a barátnője bérli. Na most úgy alakult, hogy inkább elköltöznék, de nem tudom, hogy a kauciót az esetben bukom-e, ha mondjuk szeptember 30-án jelentem be a költözési szándékom.
A szerződés itt megtekinthető. Tegyük fel, hogy időben jelzem (szeptember 30-ig) a költözést írásban és kifizetem az októberi lakbért/rezsi előleget. Visszajár nekem a kaució rám eső része október 31-én, kiköltözéskor? Abba most ne menjünk bele, hogy micsoda dolog ez a "rezsi előleg", meg hogy a tulaj valószínűleg nem adózik a lakbér után, az megint más téma.
-
senior tag
Elküldte a szerződés egyik példányát, abban benne van, hogy havonta elkér 20-30.000 forint közötti összeget rezsi előlegként, majd félévkor elszámolás: többlet esetén visszaad, hiány esetén kipótoljuk. Szerintem ez egy marhaság, de mindegy.
-
senior tag
Sziasztok.
Most költözünk új albérletbe. Írtunk szerződést, a kauciót kifizettük. Ma jelezte a tulaj, hogy a költözésnél kéri az első havi albérleti díjat, illetve a "rezsi előleget". Az albérleti díjjal kapcsolatban az adott hónap legkésőbb 10. napját határoztuk meg, míg ilyenről, hogy rezsi előleg, nem hallottam.
Utóbbihoz mit szóltok? Rezsit ha augusztus 1-jén költözünk, nem csak szeptemberben kéne fizetni? Köszi.
-
senior tag
válasz mike1334 #12406 üzenetére
A franc tudja. Biztos van más gyakorlat is erre Európában, de jelenleg ugye engem nem érint. Szerződés nélkül ma már én sem szívesen költöznék sehova, viszont itt adott volt a jó körülmény és az olcsó bérleti díj, plusz ismeretség, így elhanyagolhatónak tűnt.
Más kérdés: ha a tanulói jogviszonyom megszűnik, akkor ugyebár elesek az ingyenes eü. biztosítástól is. Ha nem szeretném magamnak fizetni a munkába állásig, le kell mondanom valahol, vagy automatikusan megszűnik a jogviszonnyal?
-
senior tag
válasz mike1334 #12404 üzenetére
Bejelentettem én is magam eddig mindenhol, de a tulajdonosoknál van baj, nem kicsit. Legalábbis Szegeden. Szinte alig tudtam olyan albérletet találni, ahol a tulaj vállalta volna a bejelentést. Amikor megnéztem a lakást személyesen és rákérdeztem a bejelentésre, rögtön megvető pillantást kaptam, na meg jött a sumákolás, hogy egyetemista vagyok, volt már régen is gondja velük, stb.
Nem tudom, hogy lenne egyszerűbb, kézenfekvőbb. Talán ha össze lenne kötve a lakcímbejelentés a NAV-val úgy, hogy utóbbinak lenne rálátása a lakók számára, akkor megváltozna a helyzet. De az is biztos, hogy a bérleti díjak is tovább növekednének.
-
senior tag
válasz mike1334 #12402 üzenetére
Saját szemszögből nézve engem hátrányosan érint a jogszabály, mert anno nagyon nehezen találtam olyat albérletet, ami olcsó, de a tulaj hajlandó szerződést is írni.
A csalás más kérdés. Nekem nincs saját ingatlanom, de biztosan lehetne olyan megoldást találni, hogy mindkét fél jól járjon. De ahogy látom, nem csak nekem jutott eszembe, hogy nem feltétlenül jó a jogszabály:
Ismersz olyan embert, aki bejelentette magát az albérletébe? - 444.hu"A közgazdász az a szakértõ, aki holnapra tudni fogja, hogy azok a dolgok, amikt tegnap jósolt, miért nem következtek be ma."
-
senior tag
válasz mike1334 #12400 üzenetére
1. A tulajdonosok nem szívesen vállalják a bejelentést, mert sokan nem adóznak a bérleti díj után, így egy NAV ellenőrzésnél ez nem túl előnyös. (Legalábbis ahol eddig laktam, ott mindig húzta a száját a tulaj. A mostani tulajom amúgy belement szó nélkül a bejelentésbe.)
2. Másrészről viszont azokat a bérlőket, akik nem rendelkeznek saját tulajdonú ingatlannal, azokat hátrányosan érinti olyan szinten, hogy valahová muszáj mégis bejelentkezni. Emiatt sokan ismerőshöz jelentik be magukat, pedig nem is laknak ott, de hát a kényszer szüli a helyzetet.
Ezt csak laikusként, nem hozzáértőként írtam, saját tapasztalat alapján. De sok egyetemista ismerősöm szintén arra panaszkodik, hogy a tulaj nem megy bele a bejelentésbe, még akkor se, ha van szerződés.
[ Szerkesztve ]
-
senior tag
válasz mike1334 #12398 üzenetére
Nem nagy bátorság kellett hozzá: szegedi felújított 1,5 szobás lakás, kisebb szoba 10.000 ft + rezsi harmada. Ezen kívül a tulaj apámnak a főnöke, szóval a szerződés írását semmi nem indokolja.
Akkor marad a bejelentőlap. Egyébként nagyon gáz ez a jogszabály szvsz.
-
senior tag
válasz LuckyL #12394 üzenetére
Ezzel tisztában vagyok, de anno ki kellett töltenie a tulajnak is a bejelentőlapot (ilyen rózsaszínes/fehér). Ha nem kell a hozzájárulása, akkor hogyan írja alá?
(#12395) mike1334: nem lett szerződés írva. Szerencsére van ügyfélkapum, ahol elvileg lehet időpontot foglalni, plusz itt van a szomszédban a járási hivatal.
-
senior tag
Magyarországra költöztem pár éve, viszont most költözök új albérletbe. Nincs más opcióm, csak az albérletbe történő bejelentkezés. A tulajdonosnak van erre vonatkozó bejelentési kötelezettsége?
-
senior tag
Kicsit offos a kérdésem, de van itt olyan, akinek van Céginfós előfizetése vagy Opten (vagy hasonló)? Egy cégről kéne nekem pár infó privátban.
-
senior tag
válasz davenport #7216 üzenetére
De a szerződés alapján, amit linkeltem, van joguk arra, hogy ezt behajtsák rajtam? Mert arra nem láttam kitételt, hogy fizetés elmaradása esetén azt ki kellene fizetni, hanem csak azt, hogy ilyenkor megszűnik a jogviszony.
-
senior tag
válasz davenport #7214 üzenetére
Albérletesként kezelik azokat, akik nem állami finanszírozottak, hanem önköltséges képzésen vesznek részt. Tehát nekem az alapképzésem díját nem pénzeli az állam, hanem nekem kell fizetni (félévente 185k), így a kollégiumba is amolyan "albérletes" jogviszonnyal kerültem be. A koli férőhelyet a tandíjon felül fizetnem kell, mely havonta 15.000 Ft.
Írtam a karom tanulmányi osztályának azzal kapcsolatban, miért nem jelenik meg, hogy kollégista vagyok. Azt mondod, hogy a szerződés alapján, ha nem fizetem ki az utolsó hónapot, egyszerűen csak megszűnik a jogviszonyom, nem hajthatják be rajtam? A jogviszony június 30-án egyébként is megszűnne.
-
senior tag
válasz davenport #7212 üzenetére
Köszönöm válaszod. Egyébként a költségtérítés az egyetemi képzésre vonatkozik, tehát nem állami finanszírozású képzésen vagyok, hanem önköltségesen. A koli díjat külön kell érteni. A kollégiumnak már leadtam jóval korábban az iskolalátogatásit, ennek ellenére nincs bevezetve a rendszerbe az ittlétem. Ezek szerint azt ajánlod, hogy érdeklődjek az iskolámnál ez ügyben? Milyen szankciókra számíthatok, amennyiben nem fizetem ki a júniusi lakbért?
-
senior tag
Sziasztok!
A kollégiumommal kapcsolatban merült fel egy kérdés. Költségtérítéses képzésen veszek részt, így a "A Vasút a gyermekekért" Alapítvány Kollégiumában albérleti jogviszonyom van. A probléma csak az, hogy ETR-be ez nincs bevezetve, így Moduloban se tudtam bejelölni azt az opciót, hogy kollégista vagyok, ebből arra következtetek, hogy nincs is hivatalos jogviszonyom a kolival. Érdekességképp megjegyezném, hogy tavaly ETR-ben is megjelent, hogy itt lakok, tehát a rendszerbe is be volt vezetve.
A kérdésem az lenne, hogy amennyiben csak EZT a nyomtatványt kellett aláírni 1 példányban beköltözéskor, köteles vagyok-e fizetni? A júniusi hónapot még nem fizettem ki, viszont fizetéskor csak egy ILYEN papírt íratnak alá az átadásról, 2 példányban. (Az a gyanúm, hogy zsebre ment az egész éves lakbérem)
A válaszokat előre is köszönöm.
[ Szerkesztve ]
-
senior tag
válasz bitpork #6257 üzenetére
(#6257) bitpork: jövő szombaton tartanak tájékoztató előadást, arra elmegyek és majd kérdezősködök.
(#6259) BioNiCMaN: igen, néztem én is Street View segítségével a helyszínt. FB oldalt is néztem.
(#6260) mike1334: nekem is gyanús, másképp nem posztoltam volna ide kérdést. De érdekel a dolog, mert a referenciák valósak."A közgazdász az a szakértõ, aki holnapra tudni fogja, hogy azok a dolgok, amikt tegnap jósolt, miért nem következtek be ma."
-
senior tag
válasz MCGaiwer #6255 üzenetére
Újonnan alapított és nem csak a magyar piacon tevékenykednek. De az ilyen cinikus, megmondóemberes hangnemet légyszi kerüljük, senki sem kíváncsi rá.
-
senior tag
Hello
Elég sűrűn utazom telekocsival. Legutóbb, amikor így utaztam, egy férfi felhívta a figyelmem egy újonnan induló startup cégre, amelyhez folyamatos a toborzás. A weboldaluk itt található meg. Leellenőriztem a céginfóban, nem létezik, hanem a "Golden Singer Szociális Szövetkezet" van megjelölve a weblap alján. A kérdésem az lenne, hogyan lehet így legálisan náluk jövedelmet megvalósítani? Mennyire vegyem komolyan ezt a lehetőséget?
[ Szerkesztve ]
-
senior tag
Sziasztok!
Igaz az, hogy 2016. január 1-től nem szükséges Magyarországon bejelentett állandó lakcím a személyi igazolvány megszerzéséhez, ugyanis elég lesz csak a magyar állampolgárság is hozzá?
-
senior tag
válasz devil-k #4323 üzenetére
Csekket nem kapott, csak egy kimutatást arról, hogy milyen vizsgálatokat és milyen műveletek végeztek el (pl. röntgen X HUF, varrás Y HUF, stb.). Az adatait felvették (az útlevélért is haza kellett ugrani). Értesítést viszont nem kapott egyáltalán.
-
senior tag
válasz devil-k #4321 üzenetére
Mert nem volt nálunk annyi készpénz. Azóta, hogy miért nem fizetett, nem tudom. De a kérdésre esetleg válaszolnál? Ami a határ dologra vonatkozik.
-
senior tag
Ismét itt
Tavaly újévkor történt, hogy a haveromat elintézte az egyik kidobó egy szegedi szórakozóhelyen, mentő vitte el, ellátták a sérüléseit és mivel külföldi magyar állampolgár, ~18000 forintot számláztak ki neki a kórházban az ellátásért. Mivel az újév megint Magyarországon lenne aktuális, a kérdésem a következő: amennyiben át akarja lépni a határt (Szerbiából >>> Magyarországra, szerb útlevéllel, mint tavaly ilyenkor), van-e esély arra, hogy a tartozás miatt feltartóztassák és megtagadják a határátlépést? Hogyan ellenőrzik ezt? A haverom nem mer átjönni MO-ra, mert fél, hogy valamilyen komolyabb jogi következményekkel kell számolnia.
[ Szerkesztve ]
-
senior tag
Üdv.
Mely európai országokba történő belépéshez nem elég a magyar személyi igazolvány? Tehát hova kell útlevél és/vagy vízum Európában? Előre is köszönöm.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Zalman ZM650-EBT (hibás) eladó
- Újszerű ASUS OLED Zenbook! Csak 1 kg! 13,3 coll/i5-1135g7/512SSD/16GB 4267Mhz RAM
- AKCIÓ!!! GAMER PC: RYZEN 9 5900X + RTX 3060 12GB GDDR6! GARANCIA/SZÁMLA!!!
- BONTATLAN Új Iphone 16 PRO 128Gb - 1TB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- BONTATLAN Új iPhone 16 PRO MAX 256-512GGB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest