Hirdetés
- PlayStation 5
- Call of Duty: Black Ops 6
- Akciófigyelő: PlayStation "Januári" leárazások
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Limitált ideig ingyen játszható a Diablo IV
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Elindult a Test Drive Unlimited Solar Crown második szezonja
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- World of Tanks - MMO
- Star Citizen
-
GAMEPOD.hu
A topikban minden törvénytelen módszer megvitatása tilos!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Magnum_
nagyúr
válasz dethroner #24057 üzenetére
Szia!
Már régóta úgy jön a felhívás a vagyonszerzési illeték megfizetésére, hogy átutalással lehet teljesíteni. A Te kérdésedre ezt találtam:
[link]
4. Készpénzátutalási megbízásA postai befizetéshez a következőképpen lehet sárga csekket igényelni:
a NAV Infóvonalán, a 4-es menüpont választásával (belföldről: 1819, külföldről: +36 (1) 250-9500 hívószám),
az Ügyfél-tájékoztató és Ügyintéző Rendszerben a folyószámla-ügyintézés menüpont választásával (belföldről: +36 (80) 20-21-22, külföldről: +36 (1) 441-9600 hívószám),
a NAV honlapjáról letölthető CSEKK elnevezésű nyomtatványon (az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogrammal (ÁNYK) kitöltött nyomtatvány ügyfélkapus azonosítással is beküldhető a NAV-hoz, vagy kinyomtatva, papíralapon is el lehet juttatni az illetékes NAV-igazgatósághoz),
a NAV honlapjáról letölthető „Kérelem készpénzátutalási megbízás (csekk) igényléséhez” elnevezésű nyomtatványon, amit papíralapon kell az illetékes NAV-igazgatóságra eljuttatni),
a NAV ügyfélszolgálatain, személyesen.Energie X: mi lenne, ha megkérdeznéd a tanulmányi osztályt?
[ Szerkesztve ]
I humbly and respectfully decline™
-
-
-
Semin
senior tag
válasz dethroner #23231 üzenetére
A te esetedben az a kérdés elvárható -e egy (csak példa)~10 éves fűtésrendszertől, hogy ne hibásodjon meg.
Ha igen , és meghibásodik, be tudod -e bizonyítani, hogy már az előző tulajnál is rossz volt.
(vagy, hogy a javítás szakszerűen történt -e)Biztosan van jogi útja a dolognak, de nagyot lehet zakózni ha még a perköltséget is neked kell állni. Én megpróbálnék megegyezni a régi tulajjal. Ha tudott a dologról kötélnek fog állni, hogy ne legyen bíróság.
[ Szerkesztve ]
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz dethroner #23226 üzenetére
Ilyenkor az számít, hogy nála is jelentkezett-e a hiba és eltitkolta, vagy azt lehet vizsgálni, hogy az épület és épületgépészet állapota a korának megfelelő-e.
Egyébként amúgy de, próbafűtést nem októberben kell tartani, mikor már kell a fűtés, hanem korábban.
A "tartósan" meg ne hülyéskedjünk már, mennyi az időtartam, ami kellően tartós?
Évek? Veszel egy lakást, a fölötted lakó Angliában dolgozik, majd a pandémia miatt itthon reked és szteptáncol fölötted. Az eladó lesz a hibás?Menczer érvelési stílusához nekem is jogom van...
-
Exodion
aktív tag
válasz dethroner #23214 üzenetére
Szerintem nem, de a masik forumon ezt mar kifejtettuk paran. Amugy meg mostmar engem is erdekel. Teszem azt, kicsereltetem a radiatoraimat. Van rajuk 5ev jotallas. Nem en cserelem ki, szakember, minden engedely megvan. 6ev mulva eladom a lakast es ra 1evre a 7. evben kilyukad az egyik radiator. Akkor most en fizessem ki az uj tulajdonosnak a festest/radiatort/cseret/uj szonyeget/padlot/stb.
Eleg hajmeresztonek tunik.
Az mar mas helyzet amit en is tapasztaltam a boromon amikor anno lakast kerestunk. A lakasok 99%-anal a tulajdonos buszken mondja hogy a teljes villamos halozat fel van ujitva, mikozben az 198x-es alu vezetekek voltak bennuk, csak a kapcsoloszekrenyt csereltettek le. Teszem azt vesz az ember egy ilyet, berak egy indukcios fozolapot es eleg a vezetek a falban. Milyen szavatossaggal tartozik az elado a ~40eves vezetekekre?
Foleg ugy hogy eddig ahany adasvetelit olvastam (sajatom csaladon beluliek) mindegyikben beleirta az ugyved keres nelkul hogy az ingatlant a megtekintett allapotban veszi at a vevo. Ettol fogva hogy bizonyitom hogy nem tudtam rola hogy ott alu vezetekek rossz allapotban vannak?[ Szerkesztve ]
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz dethroner #22859 üzenetére
Ez jó szlogen:
Hőmérséklet, áram és idő biztos kézben.Én már droidkodtam több helyen is ezért kerestem rá!
Ui:
Szólj az IT-nek, mert lejárt a tanúsítványuk!
[ Szerkesztve ]
“Lex malla, lex nulla. A bad law is no law.” A rossz törvény, nem törvény! DW: The Moment is Coming || Doctor Who BBC www.youtube.com/watch?v=uZAO6E2x9xs
-
mephi666
nagyúr
válasz dethroner #22840 üzenetére
Éves szinten szokott lenni nálunk oktatás GDPR-ről és adatvédelemről: az eü adatokat egyik oldalról nagyon szigorúan védi a törvény és simán adatvédelmi incidens van egy átlagos munkahelyi pletykából is, ha kibeszélik a dolgozók azt, hogy ki-milyen bajjal volt épp táppénzen ...a covid viszont most áthúzott sokmindent és a munkáltatónak joga + kötelessége megfelelő munkakörülményeket biztosítani, ami miatt átlép(het) határokat...
A törvény jelenleg úgy tudom, hogy csak azt szabályozza, hogy kereskedelmi egységekben kötelező a maszk, valamint nincs még lejárati dátuma a duplán oltottak igazolványának (amit bármikor módosíthatnak, hogy lejár és 3 oltáshoz kötnek egyes dolgokat) ...a munkáltató szerintem akkor jár el normálisan, ha nem kezel eü adatokat, hanem kötelezővé teszi a maszkot mindenkinek: a maszkviselés betudható annak, hogy csupán megfelelő körülményeket akar biztosítani a munkavégzéshez
[ Szerkesztve ]
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
asdf_
veterán
válasz dethroner #22833 üzenetére
Teljesen nem arra válaszolva, amit kérdeztél, ez, így azért baromság, mert amikor én pl. 3. oltásra mentem az oltási (két)héten decemberben, az előttem levő csávó az elsőre jött, mivel amikor valamikor májusban sorra jutott volna oltásilag, akkor sikeresen elkapta, utána meg azzal fél évig jó, egy kicsit még ráhagyott és így kapta meg most az első adagot (meg azóta nyilván a másodikat is). A fenti hülye szabály szerint neki maszkoznia kéne, miközben ő kb. a legvédettebb most. Tehát ha már valami szabályt csinál az ember, akkor értelme csak úgy lenne, hogy utolsó teljes oltástól/felgyógyulástól számított x hónapig jó az ember (mint ahogy az EU-s igazolvány is így korlátoz) és utána maszkozunk.
Ugyanakkor viszont szerintem az általad ismertetett módon nem lehetne ilyen maszkozós szabályt hozni, hogy valaki oltott és hogy hányszor, az az ő egészségügyi magánügye, ennek státuszából kiindulva szabályt hozni pedig a ő egészségügyi adatainak kezelése, amit a maszkviseléssel gyakorlatilag szivárogtatunk.
(a magánvéleményem pedig, hogy teljesen hidegen hagy a sok én, én, én, meg jogaim vannak fotelimmonológus emberek véleménye és vélt jogai, tegyék már kötelezővé a francba az oltást, és csináljuk már vissza az oltatlanok által túszul ejtett egészségügyet normálisba (semmi elhalasztott vizsgálat meg műtét meg szűrés), mert én személy szerint mocskosul unom már, ami van) -
mephi666
nagyúr
válasz dethroner #22833 üzenetére
ajánlott maszk a vezetőségnek az ötlet miatt
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
M3aN
senior tag
válasz dethroner #22291 üzenetére
Munkajogász jelenlevők pontosabban tudják elmondani neked, de ismeretem szerint bárki kérvényezheti írásban a fizetetlen szabadságot. A kérdés erősen a cég hozzáállásán múlik az általad leírtak szerint, de ha elutasítja akkor tegye írásban.
Ha gondolod, bevonhatod a munkavédelmi képviselőt is ( legalább 20 fős cégnél már kell legyen). -
M3aN
senior tag
válasz dethroner #22289 üzenetére
Szia!
Válaszom mint munkavédelmi szakember írom:
A munkáltatónak joga és lehetősége van a munkába állás feltételeinek megszabására és a foglalkozás-egészségügyi orvossal karöltve azon egészségi állapot meghatározására ami a feladat ellátásához szükséges. Ennek igazolására van az üzemorvos által végzett vizsgálat is.
Ha egészségi okok alapján nem vagy képes viselni a maszkot és erre hivatkozol, akkor a munkáltató rendkívüli orvosi alkalmassági vizsgálatot rendelhet el, aminek az eredménye a háttérdokumentumok (pl. tüdőgyógyászati igazolás) alapján lehet alkalmatlan, mely alapján a munkaviszonyod megszűnik, ha a munkáltató nem tud más munkakört felajánlani számodra, ahol alkalmasnak találnak a feltételek teljesítésében (gyakorlatban: ahol nem kéne maszkot hordanod).
Jelenleg nem tudom érvényes-e még a jogszabály, de a tavaszi időszakban tételesen fel volt sorolva néhány betegség, ahol a maszk viselésétől eltekintettek hivatalosan, bár ott inkább mentális problémák voltak felsorolva emlékezetem szerint.Szerk.: Se a munkáltató, se a munkavédelmi szakember nem egészségügyi szakember, így a helyes út, ha a kérdés eldöntését a foglalkozás-egészségügyi szakemberhez irányítja a cég, ellenben az érmének két oldala van és a kellemetlen oldal esetén nem lehetőség a "meggondoltam magam, mégsem voltam itt elnézést".
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz dethroner #17746 üzenetére
A munkaidő-beosztást legalább 7 nappal korábban, legalább egy hétre előre, írásban kell közölni a munkavállalóval, tehát például a június 29-től július 5-ig tartó beosztást ma 24 óráig kell megküldeni/átadni/kiírni.
Eladó Falbatech YamPAD tilt/tent kittel, Kaihl Box Jade kapcsolókkal, XDA keycap settel, szállítással - 70k - - - És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow
-
őstag
válasz dethroner #17736 üzenetére
ééés megérkeztünk oda, hogy miért volt problémázás a "rabszolgatörvény" miatt.
A családban, meg az ismerősi körökben "lusta ráérős pesti népség" volt aki tüntetett a rabszolgatörvény ellen, meg "kényelmes irodahuszár, aki nem örül hogy van munkája, bezzeg ezelőtt, mikor munkanélküliség volt...".
Aztán pont a két legnagyobb hangú közül az egyiknek elkezdték nem kifizetni a szombati napjait hó végén, merthogy majd ha kevesebb lesz a munka valamikor a jövőben, akkor lecsússza. A másiknak meg a vírus alatt elégették 2022-ig a szabadságkeretét - ami igazából jobb mint fizetetlenül otthon lenni - majd ezentúl nulla szabadsággal fut még másfél évig.
Persze a munkáltató a szemét.Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
nagyúr
válasz dethroner #17744 üzenetére
Amennyiben a munkaszerződés nem tartalmaz meghatározást erre, akkor egyoldalúan módosíthatja a munkáltató a munkarendet, amit a helyben szokásos módon kell kihirdetnie, ez lehet pl. faliújság, intranet felület, tájékoztató e-mail, nyomtatvány, stb.
A meghirdetett munkaidőkeret lerövidítése, korábbi lezárása jogszerű, de ebben az esetben
értelemszerűen ezen, rövidebb időszak alatt kell kiegyenlíteni a munka- és pihenőidőket a jogszabály adta keretekhez képest, vagyis a rövidebb időszak alatt kell "elszámolnia" a munkavállalóval.
Itt találsz további infókat munkaidőkeret témakörben.A munkáltatónak minimum egy héttel korábban tájékoztatnia kell a munkavállalókat a munkaidő-beosztásukról, pihenőnapjaikról.
Eladó Falbatech YamPAD tilt/tent kittel, Kaihl Box Jade kapcsolókkal, XDA keycap settel, szállítással - 70k - - - És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow
-
nagyúr
válasz dethroner #17740 üzenetére
A munkáltató egyébként is rendelkezik a szombati és vasárnapi napjaiddal, köteles vagy megjelenni munkavégzésre az adott időben, amikorra a munkavégzést a munkáltató elrendeli, függetlenül attól, hogy szombat vagy vasárnap van. A különbség az az általános munkarend és az egyenlőtlen beosztás és/vagy munkaidőkeret alkalmazása között, hogy az első esetben túlórát számolnak el és bérpótlékot kapsz a munkavégzésért, a második esetben pedig a megállapított munkaidőkereten belül fogod "visszakapni" a pluszban ledolgozott órákat.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz dethroner #17736 üzenetére
Amennyiben megfelelően tájékoztatta a munkavállalókat, és a társaság üzemszerűen működik (termel, szolgáltat) hétvégén is, jogos. A munkáltató egyoldalúan módosíthatja a munkarendet és a munkaidő-beosztást. Munkaidőkeret esetén a szombatot is munkanapnak rendelheti el, és a vasárnapot is. Havonta egy vasárnapi pihenőnapot kell biztosítania, illetve 6 munkanap után 1 pihenőnapot. Itt találsz további részleteket.
-
LanyUs
senior tag
válasz dethroner #12956 üzenetére
Igen rendelkezik a szombattal. "A vasárnappal szemben a szombatnak munkajogi jelentősége nincsen. Nem korlátozott a rendes munkaidő beosztása e napra, és a szombati munkavégzés önmagában még nem alapoz meg semmilyen bérpótlék iránti igényt. Ugyanúgy ütemezhető munkanap, vagy pihenőnap szombatra, mint éppen csütörtökre."
Munkaidő keret esetén a 6 óra és 8 óra közötti részt rendes munkaidőként le lehet dolgoztatni, ha meghaladja a havi munkaidő keretet, akkor természetesen rendkívüli munkavégzés. Ha munkaidőkereten felül, akkor 50% pótlék jár vagy pótlék helyett ugyanannyi pihenő.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz dethroner #11605 üzenetére
Igen, függetlenül a munkanapok, ünnepnapok, szabadságnapok számától, a fix havi bére ugyanannyi lesz. Ezen csak a pótlékok, prémium, rendkívüli munkavégzés, betegállományban töltött napok száma alapján lehet változás. Ez minden normál ötnapozó, havi béres munkavállaló esetében így van.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz dethroner #11603 üzenetére
KSz a Kollektív Szerződés rövidítése, bár közvetítőcégnél nem szokott lenni.Az általad leírt esetben nem jár neki külön pénz a fizetett ünnepnapra, a normál havi fizetését kell kapnia, ahogy mindenki másnak is normál munkarendben, havibéres alkalmazás esetén, mivel a hónapra eső munkaszüneti napokra (hétvégék és ünnepnapok) mentesült a munkavégzés alól. Októberben 21 munkanap volt, 9 hétvégi nap, plusz 23-a, így szerepel a bérpapírján is, tehát az így szerintem rendben van.A tv-i hivatkozást itt találod: Mt. 149. § (2), a lényege:
"Havi bérrel díjazott munkavállalók esetén a távolléti díj meghatározott időszakra járó összegét az általános munkarend szerinti munkaidő alapján számított egy órára járó bér alapulvételével kell kiszámolni. E szabály előnye, hogy a munkavállaló távolléti díja hónapról hónapra nem ingadozik számottevően a munkanapok számától függően, míg a korábban alkalmazott fix osztószámos rendszer alkalmazása során ez gyakori volt. Az Mt. 149. § (2) bekezdése lehetővé teszi, hogy a távolléti díj alapbér- és pótlékátalány-részének teljesítését külön számítások nélkül, az alapbér kifizetésével teljesítse a munkáltató. Fontos, hogy a munkáltató e könnyítés alkalmazása esetén se feledkezzen meg az irányadó időszakban kifizetett bérpótlékok alapján járó távolléti díj rész kifizetéséről."[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz dethroner #11601 üzenetére
Milyen munkarendben dolgozik? Mi volt az eredeti beosztása, az változott-e? A hónap mely napjain volt beosztva eredetileg és mely napjain rendkívüli munkavégzés elrendelésével? Van KSz az adott cégnél? Van munkaidőkeret? Ha van, milyen?
-
dethroner
veterán
válasz dethroner #11578 üzenetére
Sikerült megszerezni a kérdéses októberi fizetési papírt. Szóval a kérdésem az lenne, hogy ha 127500 a bruttó alapbér, ezen adatok alapján meg lehet-e állapítani, hogy az október 23-ai munkaszüneti napra kapott-e bért?
A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BONTATLAN Új Iphone 16 PRO 128Gb - 1TB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- BONTATLAN Új iPhone 16 PRO MAX 256-512GGB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 objektív ( Nikon )
- Azta! Yoga Slim 7 Prémium Ultrabook 14,5" -40% AMD Ryzen 5 7640S 16/512 RADEON 760M 2GB 2,9K OLED
- Sigma 35mm f/1.4 DG HSM Art objetkív + táska ( Nikon )
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest