Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Milyen RAM-ot vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
bcl
senior tag
válasz
fudi2002 #41253 üzenetére
Köszönöm!
Akkor benevezek ráMég egy kérdés: (emkékszem, tavaly valamikor futottam itt pár kört 4x16GB-vel, de nem tudtam stabilra belőni a rendszert. Azóta 2x16 a fiókban pihen...
)
Érdemes próbálkozni 4x32-vel, vagy maradjak a s*ggemen, és érjem be 2x32-vel? (mondjuk a fentiből)
Asus TUF Gaming 550 Plus + Ryzen 5800X, minden gyári beállítással, semmi húzás. (munkára kell, a stabilitás fontos!) -
bcl
senior tag
Sziasztok!
Kerestem a neten, de nem nagyon volt a Google a barátom.
Ez a RAM dual, vagy single rank?
Mushkin 64GB (2x32GB) DDR4 3600MHz (MRD4U360JNNM32GX2)Hol lehetne utána nézni?
Köszönöm!
-
bcl
senior tag
válasz
Angie™ #41171 üzenetére
Igen, köszi, ezek megvannak
Mindenképpen kit lesz. Igazából az a kérdés, hogy 3600MHz-es, CL18-as ramból mindegy-e, hogy melyiket veszem, vagy van-e valamilyen preferencia?
A gyorsabb időzítések, és/vagy a magasabb órajelek megdobják az árat, és nekem fontosabb a menyisége, mint a sebessége.
Viszont valahol olvastam, hogy az 5-ös Ryzen sorozathoz a 3600-os ramok jobbak, mint a 3200-asok, így arra a pluszra még áldoznék. (Úgy értem, a 2x32GB 3200-asok árához képest)Szóval ha egy kit tudja a 3600MHz CL18-at, akkor mindegy, hogy mi van ráírva (márka), jó lesz?
-
bcl
senior tag
Sziasztok!
Egy Asus B550 TUF Gaming Plus alaplap + egy Ryzen 5800x mellé szeretnék 2x32GB ramot venni.Van 4x16GB (2db G. Skill Aegis 3200 CL16 2x16 GB Kit), de nem sikerült stabil működésre bírni a 4 modult együtt. És nem tuningolok, hanem dolgozok, tehát gyári értékekről beszélünk. Úgyhogy most csak 32GB van a gépben, a másik 32 a fiókban...
Ha jól emlékszek, valami olyasmi a lényeg, hogy a Ryzenek nem szeretik a 4 csatornás üzemmódot.2x32 3600 Mhz-es, CL18-as RAM-okra gondoltam.
A kérdésem az, hogy ha nem tuningolok, érdemes-e az azonos paraméterekkel bíró, de picit drágább ramot megvenni, vagy teljesen mindegy?Márkásat vennék, de még az azonos paraméterekkel bírók között is van vagy 20 000Ft-os szórás. Gondolom, a gyári értékeket hozzák, tehát ez mindegy. RGB-t nem akarok, a gari számíthat esetleg, de hogy az 5 év, vagy élettartam gari-e, az nekem kb mindegy...
Szóval érdemes a drágábbat, vagy felesleges?
Köszönöm!
-
bcl
senior tag
Ezt külön:
nagyon-nagyon szépen köszönöm a sok-sok segítséget, sőt, a türelmet!!
Nagyon jól esett, nagyon hálás vagyok érte, tényleg köszönöm!!Ha valaki erre jár (Szeged), egy sörre a vendégem!
(szerk: vagy borra, vagy csokira, vagy egy halászlére...)
-
bcl
senior tag
válasz
fudi2002 #40094 üzenetére
Háááát... néztem itthon is mindenfelé, sőt, van barátom Németországban, ott is megnézem, hogy megrendelem, és haza hozza a nyáron, vagy küldi, de ott sincs sehol Crucial 2x32-es. Amazonon se. Sehol se
Innen meg nem merem... mondjuk ha max 10k körül lenne az a valami, akkor még oké, de ennyi pénzzel nem merem onnan megrendelni, főleg, hogy tényleg sehol máshol semmi.Mi lenne a B-terv? Melyik márka, típus?
-
bcl
senior tag
válasz
fudi2002 #40090 üzenetére
Ez nem jó hír, de ez van.
Én már régen mondtam, hogy feladom!
Viszont akkor térjünk vissza arra a kérdésre, hogy mit ajánlotok helyette?
Itt, lentebb már egyszer nekifutottam -
bcl
senior tag
válasz
fudi2002 #40088 üzenetére
Hát... de csak külön-külön mennek
Együtt sehogy se nagyon akarják a jót.
De legalább az kiderült, hogy a kitek külön-külön jók.szerk: hmm, most nézem, talán éppen a lényeg kimaradt, vagy nem voltam elég egyértelmű
Szóval a lentebbi pontokból a 3-4-5-ben már csak 1-1 kitról volt szó. A két kit együtt hibázik a legutóbbi beállításokkal is -
bcl
senior tag
válasz
#12516608 #40078 üzenetére
Mégis működik - legalábbis az "új" (nem új, de mondjuk úgy, későbbi
) kit nem hibázik az XMP beállításokkal.
Érdekes...
Szóval amit kipróbáltam az este, az a következő:
Mivel azokkal a beállításokkal, amit fudi2002 javasolt a 40069-ben, még mindig hibázott, ha mind a két pár benne volt, így - ahogy javasoltátok, elkezdtem párosával tesztelni őket.Először azokkal a beállításokkal, amikkel legutoljára a 2x2-vel próbálkoztam, ahogy szintén fudi2002 javasolta 40076-ban, azaz 1,4V ram fesz, meg az összes többi 4-5 betűs rövidítés korábbról
Ezekkel az eredeti ramok végig mentek egy kört, hibátlanul.
Az újabbak hibáztak.Most vissza állítottam mindent a bios-ban automatikusra, illetve a gyári értékekre, és újra betöltöttem az XMP profilt, úgy hogy az "új" ramokat ki sem vettem. Amik ugye az előbb hibáztak.
Nost, most megy 59 perce a TM5, és így semmi gond, semmi hiba. Az előbb már 20-30 perc után voltak hibák, még ha nem is sok, talán 4. Bár asszem egynek se kéne lennie...Szóval eddig amit tudok, sőt, tudunk:
1.) A gyári XMP profillal a két kittel a kép lekapcsol.
2.) A fudi2002 által ajánlott beállításokkal előbb csak újraindulgatott, majd (látszólag) stabillá vált, órákig oké a gép, de a TM5 hibákat jelez
3.) Az előző pontbeli beállításokkal az eredeti kit tökéletesen megy, teszt hibátlan
4.) Az "új" kit a 2.)-beli beállításokkal hibázik, a gép oké (stabilnak tűnik), de a TM5 jelzi a hibákat
5.) Az "új" kit a gyári beállításokkal, XMP profillal már 1 óra 5 perce hibátlan TM5 tesztet produkál. Ezt meg is mutatom......és itt feladom. Én már tényleg feladom...
-
bcl
senior tag
válasz
fudi2002 #40076 üzenetére
Sajnos úgy tűnik, van 1 pár nem tökéletes ramom...
Az eredeti pár lassan két órája megy hiba nélkül. A másik 20 perc után dobott pár hibát a TM5-tel.
Egyébként a gép megy, és látszólag stabil azokkal is, órákig elvoltam vele.
Még annyit kipróbálok majd, hogy az eredeti időzítésekkel, BIOS beállításokkal mi a helyzet, már csak kíváncsiságból is. -
bcl
senior tag
Meg is történt az emelés
Az eredmény megint hiba:
-
bcl
senior tag
Ett akkor új hozzászólásba
Adja magát kérdés, hogy milyen 2x32-es ramokat érdemes venni egy 5800X mellé?
Óóriási sebesség nem kell, tuningolni (mint kiderült) nem tudok, nem is igazán akarnék
Ahogy nézegettem az árakat, olyan 115000 körülig milyet ajánlanátok? Ez nem abszolút limit, de valahol itt jó lenne megállni.
(Mert azért tudom, hogy a határ a csillagos ég - ezért lett pl a Fold3 meg az ősszel...)
Jobb lenne 100 alatt, és - ha már eddig az volt - legalább 3200-asok legyenek (bár nem tudom, a memória sebessége mennyit számít, mondjuk 3200 - 3600 viszonylatban)
-
bcl
senior tag
válasz
#12516608 #40061 üzenetére
Igen, nagyon sokat segített! Ő különösen, és a többiek, is (te is!
), köszönöm még egyszer mindenkinek!
Még az órajelet nem vittem lejjebb (tényleg, azt még kipróbálhattam volna!), de lassan ott tartok, hogy inkább eladom, és némi ráfizetéssel tudok venni 2x32-t.
Az 1,4V-ot kipróbáltam (lásd lejjebb), nem lett jó úgy sem.Igazából a tuning nem érdekes, nekem stabilan kellene, hogy menjen, csak azért folytam bele itt a kísérletezésbe, mert ezek a kitek adottak (kaptam őket), és hátha mennének így. Ha nem... akkor lesz másik.
(Persze amúgy is szeretek gépekkel ügyködni, tehát szívesen elvoltam egy kicsit ezzel
De pont a RAM-témába eddig sosem kellett belefolynom, ezért is a homály részemről
)
Köszönöm neked is a segítséget!
-
bcl
senior tag
válasz
fudi2002 #40059 üzenetére
Hahó!
Hát, nem nagyon alakulnak jól a dolgok. Bár a gép se nem indult újra, se nem tűnik egyébként instabilnak, de a TesMem talál hibákat, és ahogy nézem a hibakódokat (az overclockers-en a fórumban le van írva pár, megtaláltam
), mind feszültségproblémára utal.
1,385V-on, 1,395V-on, és 1,400V-on is hibáznak.Azt hiszem, én itt lassan feladom. Lehet (inkább: érdemes?) még valamit tenni?
Lesz nemsokára két pár eladó RAM az aprón
-
bcl
senior tag
válasz
fudi2002 #40057 üzenetére
Véget is ért, 3 kör ment végig, és 4 hibát talált. A gép még mindig megy, se újraindulás, se kikapcsolás.
[kép]Bár igaz, szombat délutántól hétfő éjfél körülig (tehát tippre olyan55 órán keresztül, amiből volt 10-12 óra gépezés) sem volt semmi gond. - utólag azt mondom: meglepő módon...
De hétfőről keddre virradó éjszaka óta sokkal bizonytalanabb volt.
Azt nem tudom, hogy az összes memóriát leteszteli-e, vagy csak azt, ami üres. De SOKKAL jobb a helyzet, mint volt!!
Amit most javasoltál, még megnézem! Amit írsz (vdimm) a "vram voltage" lesz? (Bocsi ha dinka a kérdés)
-
bcl
senior tag
-
bcl
senior tag
válasz
fudi2002 #40054 üzenetére
Éppen azért küldtem el a konfigurátor linkjét, mert ott ki kell választani a:
- motherboard manufacturer (esetemben: Asus)
- chipset (AMD B550 (Ryzen 5000 series CPUs / APUs)
- modell (TUF GAMING B550-PLUS)
paramétereket
És ott bizony a lenti kitet is feldobja, ha rákattintasz a linkre, látod.De még egyszer: elmondtam, hogy értem, és tudom, mi a különbség a quad- és a dual channel között (ahogy szintén írtam, van is mindkettő), és azt is tudom, hogy ez a rendszer nem quad. De a kitet "q", mint "quad" jelöléssel adják, a részletes specifikációknál meg írják, hogy "Dual/Quad Channel Kit".
Inkább érdekességképpen írtam, és a G.Skill is feldobja, mint ajánlott megoldást az én alaplap + cpu-mhoz.
Kíváncsi lennék, azokat a modulokat/kiteket tesztelik-e, 2x2 konfigurációban, vagy csak kettesével, majd négyet egybe csomagolva eladnak.Hidd el, nincs gond az értő olvasással!
És még egyszer: köszönöm a segítséget!!
-
bcl
senior tag
válasz
KAMELOT #40052 üzenetére
De van, ez a neve!
Itt a kit: F4-3200C16Q-64GIS
Itt pedig a link a G.Skill konfigurátorhoz.De igen, tudom, miről beszélsz!
Van egy S2011-es gépem is, abban 8x8GB van, 4-4 egyforma.
A 2x32-hez kellene eladni-venni, ami valóban, nem akkora truváj, de ezek meg itt vannak...
fudi2002 javaslatát még megpróbálom, ha úgy stabil, akkor marad így. Ha nem megy, akkor beindul a 2x32 project -
bcl
senior tag
válasz
fudi2002 #40045 üzenetére
Aha, ez egyszerűnek hangzik, de...
Lentebb írtam, hogy az aprón az időzítéseket vette vissza, ő ott azt írta, feszültséget nem emelt. Én azt is próbáltam tegnap, hogy 18-20-20-20-40-re vettem ezeket, meg 1,350-ről 1,400-ra emeltem a ram feszültségét.
De ettől tovább nem mertem menni, és így is újraindulgatott.Amiket írsz, az eredeti időzítéssel lenne, 1,350V mellett, XMP profilt betöltve?
(látod, csak kell hozzá érteni)
-
bcl
senior tag
Sziasztok!
Inkább egy összefoglaló választ írok
Először is: köszönöm a segítséget mindannyiótoknak!!Szóval a lényeges momentumok:
- igen, később derült ki, hogy nem lenne baj a több, és sikerült ugyanolyan modult szerezni (még a gyártási év/hó is ugyanaz)
- igen, munkára kell (nem titok, ezzel dolgozok sokat: 3D Slicer, és minél több a RAM, annál jobb)
- így a túlhúzás valóban nem lényeges (bár ezt írtam is), a mennyiség, meg a stabilitás fontosabbEzek szerint érdemes eladni, és venni 2x32-t, ez megoldható.
Érdekes, mert egyébként ugyanennek a kitnek van Q-s, quad kit változata is, amit a G.Skill is ajánl AM4-es rendszerekhez, sőt, ugyanazzal az időzítéssel adja, mint ezeket a dual kiteket.Feszültségekkel nem szeretnék játszani, időm se nagyon van / lenne rá, meg annyira nem is értek a témához, így az nem opció.
Biga123, KAMELOT: a "4 ram-probléma" elkerülte a figyelmem. Igazából a topic összefoglalót olvastam át (annyira vagyok rutinon PH-s, hogy addig egy tapodtat sem
), de erre nem emlékszek, hogy olvastam volna (ettől még lehet, hogy figyelmetlen voltam), máshol meg nem találkoztam vele; konkrétan ezeket a kiteket kerestem, hogy mennek-e négyesben. Amit találtam, be is linkeltem, de az nekem nem segített.
Ahogy írtátok, lehet, hogy megoldható lenne még további kísérletezéssel, de ahhoz engem kézen kéne fognotok, és végig vezetni a megoldásig. Amitől egyszerűbb vagy ráhagyni (és kibekkelni ennyi rammal, ami azért többnyire (de nem mindig!) elég), vagy venni egy 64-es kitet.
A vicc az, hogy éppen a múlt héten botlottam bele egy akkora adathalmazba, aminek a 64 sem volt elég, de ez már tényleg ritka...fudi2002, palfitom: nektek is köszi, azt hiszem, fentebb kb mindent leírtam.
-
bcl
senior tag
válasz
Sz_Imre #40035 üzenetére
A legújabb nem béta, 2604-es verzió, március 7-i.
Erre gondoltam én is, éppen ezért frissítettem, talán hétfőn. Nem lett jobb a helyzet.
Van egy frissebb béta, érdemes esetleg azzal próbálni?
Tegnap, kipróbáltam a hirdetésben említett időzítésekkel (de 3200-on). Annyival lett "jobb" a helyzet, hogy nem kikapcsol a gép, hanem újraindul...(tegnap) egyszer kb 3/4 óra, majd kb 2 óra után, Prime95 közben.
-
bcl
senior tag
Sziasztok!
Az alaplapos topicba írtam először (azt néha látogattam régebben, és "megvolt"), viszont most ide találtam, és talán itt lenne inkább helye a problémának/kérdésnek.
Gond-e, ha belinkelem, mert ott elég részletesen leírtam a problémát?
Azonnali alaplapos kérdések órája (79322).Jött is rá egy válasz a következőb hozzászólásban, de ő is hasonló gondokkal küzd (csak ritkábban), én meg közben találtam egy lehetséges megoldást, ez szintén ott olvasható, még eggyel feljebb (vagy lejjebb
)
A probléma röviden az, hogy egy Ryzen 5800X + Asus TUF Gaming B550 Plus lapban azonos 2 db 32GB-os kit (tehát 2x(2x16)) esetén random kikapcsol a gép. (terheléstől függetlenül!)
Külön 1-1 kittel rendben, atomstabilan megy, a betöltött XMP profillal.
(G.Skill Aegis F4-3200C16D-32GIS)
Sejtem, hogy memória probléma, de nem mozgok otthonosan a témábanAztán egy apróhirdetésben találtam egy lehetséges megoldást, egészen pontosan ugyanilyen kittel, ahol nem hogy XMP 3200-on, de 3600-on lassabb időzítésekkel (állítólag) stabilan ment a 4 modullal. A hirdetés linkje (a szöveggel) itt, a szöveget a másik topicban beidéztem, itt.
Háát, remélem, nem gond, hogy ide mindent nem írtam le teljesen részletesen még egyszer, de szívesen megteszem, ha gondoljátok!
Valakinek van ötlete, főleg: megoldása?
Köszönöm!!!
Új hozzászólás Aktív témák
- LG LCD és LED TV-k
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Hővezető paszták
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Metal topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Adatmentés - HDD - SSD - Flash
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- További aktív témák...
- Gigabyte Z390ud + i3-9300!!! Beszámítok!!!
- Dobozos Asus s1851 Alaplalp leárazás!!!
- Kingston FURY Beast RGB 2x16GB 3600MHz DDR4 memória (KF436C18BB2AK2/32)
- LGA 2011 v3, 16 Gb ram 2x intel xeon 2680v3 24 mag 48 száll!
- DDR3 BAZÁR! 8GB 16GB 1333MHz 1600MHz 2400MHz DDR3 memória garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest