Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Kezdő vagyok, szeretnék projektort vásárolni, tudnátok segíteni?
Természetesen! Mindenképp olvasd végig ezt az összefoglalót és ha úgy érzed, hogy nem kapod meg a válaszod, akkor tedd fel a kérdésed nyugodtan!
Ami mindenképp fontos lesz tudnunk ahhoz, hogy segítsünk:
- mire szeretnéd használni a projektort (pl.: házimozi, iskolai célok, prezentációk, csak videó, főleg állóképek (bemutatók)),
- mire szeretnél vetíteni,
- mekkora méretű képet szeretnél vetíteni, illetve milyen távolságból néznéd azt,
- mekkora a szoba,
- van-e korlátozás arra, hogy hol helyeznéd el a projektort (plafonról, vagy asztalról esetleg a szoba másik végéből szeretnél egy polcról vetíteni),
- mennyit szeretnél rá költeni (cég esetén ha kell számla, akkor nettó vagy bruttó árról beszélünk-e?),
- mennyire világos/sötét a szoba/terem/iroda.
A topik általánosságban foglalkozik mindenféle vetítővel és ahhoz kapcsolódó kiegészítőkkel és megoldásokkal (üzleti, low budget projektorok, falra vetítés stb.).
Kínai olcsó projektorok kapcsán: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
lajthabalazs
senior tag
válasz Norbi 72 #30338 üzenetére
Utángyártottat lehet olcsóbban is találni.
-
lajthabalazs
senior tag
válasz Vitatigris #30335 üzenetére
Itt fent van a legtöbb projektorhoz a kalkulátor. Azoknak a képét tudod "kicsinyíteni", amikben van zoom, ebben az árkategóriában az vagy teljesen hiányzik, vagy 1.1-1.3 közt mozog.
-
lajthabalazs
senior tag
válasz Vitatigris #30332 üzenetére
Hasonló problémával küzdök én is, ilyen mértékű zoom nincs ezekben a gépekben. Az ultra short throw-t ajánlották, és most számomra is jó alternatívának tűnik, 4.3m helyett 43cm.
[ Szerkesztve ]
-
lajthabalazs
senior tag
válasz AVhelper #30322 üzenetére
Én is úgy látom, hogy a HECTO-t csak az araboknak adják el. Az tetszett benne, hogy jár hozzá a speciális felület, ami ráadásul nem is fehér. Megnéztem a Screeneo-t, de úgy tűnik, mintha egy "sima" projektor lenne, csupa olyan szolgáltatással (TV tuner, média-lejátszó, mélynyomó) amire pont nincs szükségem. Az üveg optika szimpatikus, és a tesztek is jónak tűnnek, de a UK ára forintosítva 520k, csak a projektor része annyit nem ér.
Hogy működik ez a demós dolog? Itt érdemes próbálkozni?
-
lajthabalazs
senior tag
válasz AVhelper #30320 üzenetére
Én is attól tartottam, hogy az "alacsonyabb" igényeimet csak magasabb kategóriás gépek tudják kiszolgálni. Nézegettem az ultra short throw LED-es projektort amit ajánlottál, meg az LG HECTO-t. Szerinted meg lehet ezeket valahol nézni (aggódom a fény és a fókusz egyenetlensége miatt)? Lehet egyáltalán kapni itthon az utóbbit - vagy hasonlót?
-
lajthabalazs
senior tag
válasz AVhelper #30317 üzenetére
Sziasztok! Lassan másfél éve vagyok projektor-felhasználó. Egy "bevezető" modellt választottam, és úgy tűnik, hogy beváltotta a hozzá fűzött reményeket, de felszínre kerültek apróbb problémák, ami miatt lehet hogy modellt váltanánk. Sajnos azokra a paraméterekre, amik számomra fontosak nem tudok keresni, ezért gondoltam megkérdezem a modellekben jártasabbakat, hogy van-e olyan projektor, ami nekem való, és ha igen, melyik az?
- a 2m széles kép nem fog változni, bár a nézési távolság elbírna többet, de ez fér el a nappaliban
- ahhoz, hogy ne verjem be a fejem, meg ne vetítsen az arcomba jó lenne, ha a projektor a kép széle fölül tudna vetíteni legalább 50cm-rel
- az sem lenne hátrány, ha hátra lehetne vinni a projektort a hátsó falig, ami 3.8 - 4m-es vetítési távolságot jelent (lencsétől vászonig)És bár lehet hogy kicsit extrém kérés, de meg vagyunk elégedve az LG PA72G LED-es projektor eco módjának a fényerejével is, ezért legyen gyenge fényű. Gondolom a fenti paraméterekkel LED-es projektor biztos nem lesz. Van olyan izzós projektor, aminek van szupe-eco üzemmódja, ami ilyen gyenge fényű? Esetleg olyan csere-izzó, ami kevesebbet fogyaszt, kevesebbet világít? Szeretnénk, ha nem lenne hangos. Vagy van olyan festék, ami ilyen sötétre "húzza le" egy lámpás projektor fényét?
Felbontásban a 720p is elég, a 3D-t lehet hogy kihasználnánk, de RPi-ről megy a projektor, úgyhogy csak az a 3D működik, amit a projektor csinál (a side-by-side dolog).
-
lajthabalazs
senior tag
Köszönöm a válaszokat. A 7000-8000 lumen az elég erre a célra?
Sajnos tesztelni csak egy 700 lumenes LED-es projektorral tudok, mert a többi irodai projektorunkban annyira régi az izzó, hogy hiába volt valamikor 3000 lumenes, jó ha most a felét tudja. A matekot úgy képzeltem el, hogy ha 6m szélesen elég a 8000 lumen, akkor 1.8m szélesen kell jónak lennie a 700-nak, mert területarányosan így jut rá ugyanannyi lumen, mivel nekem is ilyen 700 lumenes gépem van, kétlem, hogy 180cm szélesen látszana valami, de akkor a héten kipróbáljuk.
6500 lumen egyébként van sokkal olcsóbban is, ezzel van valakinek tapasztalata?
(#23129) jracz
A két szélesvásznú jó lenne, de azt nem mondtam, hogy kell a magasság is. Van olyan projektor, aminek van annyi lens shift-je, hogy a felső kép tetejéről lehessen az alsó képet vetíteni (300%-os shift ha a 100% a magasság fele)?
[ Szerkesztve ]
-
lajthabalazs
senior tag
Sziasztok! Egy elméleti kérdéssel fordulok hozzátok: 6m széles képet mesterséges fénnyel jól bevilágított szobában, fehér falra milyen projektorral lehet (?) vetíteni? Nem mozi minőség kell, csak prezentáció. Felbontásban mindegy, technológiában mindegy, csak látszódjon, olvasható legyen.
-
lajthabalazs
senior tag
válasz Akos1994 #22505 üzenetére
Egy in-start menüről olvastam a neten, amit Harmony távirányítóval vagy LG Service Remote-tal lehet előcsalni akkor is, ha a síma menüböl nem érhető el. Írtak OK + OK kombóról a távirányító + TV-n, amivel régebbi LG TV-kbe lehet belépni, de ez itt nem segített. TV-hez láttam ilyen hacket is.
Valaki esetleg próbálkozott ilyesmikkel?
-
lajthabalazs
senior tag
Sziasztok! Keresem égre földre, de az LG PA72G projektoromban nem találom a választ a "Mennyi időt ment a lámpa?" kérdésre. Nem tudjátok hogyan lehet kiolvasni?
-
lajthabalazs
senior tag
válasz Celithrandi #21953 üzenetére
Főleg azért, mert láthatóan teljesen máshova vannak kalibrálva, valószínüleg két HD25-ösről is lehetne ilyen felvételt csinálni egy kis "finomhangolás" után.
-
lajthabalazs
senior tag
válasz _Smooth #21893 üzenetére
Ha 100 Euro-ért passzív eszközt vettél, akkor valószínüleg a logót fizetted meg. De én azt tippelném, hogy abban már lehetett valami turpisság, a HDMI-n van minimális táp, ahhoz talán elég, hogy erősítsen a jelen, mielőtt ráengedi a hosszú kábelre. Bár ahogy nézem, a kínaiak 5 dollárért szintén erősítőt vágnak az emberhez...
[ Szerkesztve ]
-
lajthabalazs
senior tag
válasz Gomisan #21872 üzenetére
Biztos hogy látszik a különbség. Nem biztos, hogy érdemes
Ha 3.5m-ről vetítesz, akkor kb 2.5m széles lesz a kép. HD esetben ez durván 2mm-es pixeleket eredményez. Ez egy jól látható méret. 50cm-ről még a pixeleket elválasztó vonalakat is látni fogod. 1m-ről látszik, hogy lépcsősek a vonalak. 2m-ről még mindig cakkos kicsit a kép, és a szemed élességétől és fáradságától függően valahol 3 és 5m közt szépen összeállnak a pixelek.
A legjobb kipróbálni mindkettőt. De egy projektorral is tudod tesztelni hogy milyen lenne a másik: ha HD projektort tudsz kipróbálni, akkor vetíts vele a 3.5 helyett 2.3m-ről, és nézd onnan ahonnan néznéd. Akkor kb ugyanakkorák lesznek a pixelek. Full HD esetén meg nézd a képet közelebbről. Ha nagyon pontosan akarsz lenni, akkor képrészleteket vetíts, hogy a méret ne befolyásoljon.
No meg számold ki a teljes költségvetést, vászonnal, HDMI kábellel, sötétítéssel, álvánnyal. Mert hiába veszel egy Full HD projektort, ha aztán halvány sárga fűrészporos tapétára vetítesz vele, vagy ecsetnyomosan meszelt falra, akkor rosszabb lesz a kép, mint egy jól kialakított HD vetítőszobában.
És azt is tartsd szem előtt, hogy tartalomból is jobb minőség kell, ha DVD-t nézel, vagy 1-2GByte/órás 1080p ripeket, az sem lesz valami szép, ahhoz hogy kihajts egy FHD projektort a 10GB fölötti ripekkel vagy BD lemezzel, image-el kell operálni.
[ Szerkesztve ]
-
lajthabalazs
senior tag
válasz z123456789 #21832 üzenetére
A legegyszerűbb felvenni egy napszemüveget, mondjuk 4-es osztályút.
-
lajthabalazs
senior tag
Ha azt veszed, amit a többség, akkor jobb szervízt, jobb közösségi támogatást, és jobb alkatrész-utánpótlást kapsz. Viszont ha azt veszed, amit senki sem vesz, akkor esetleg megkaphatod egy utolsó elkeseredett kiárusításon. Hajdanán például nagyon olcsón mentek a HD DVD meghajtók.
-
lajthabalazs
senior tag
Ma végre volt időm egy kis fogyasztást mérni, PA72G közepesen lámpakímélő módban 65W körül. A teljes rendszer - modem, router, HTPC, erősítő hangfalakkal, projektor - pedig megáll 135W-nál.
-
lajthabalazs
senior tag
válasz z123456789 #21732 üzenetére
Ahogy hal ki a plazma technológia, és egyre kevésbbé lesz releváns a fóruma, valószínüleg Dexar-t is egyre kevésbbé tiltják majd ki.
[ Szerkesztve ]
-
lajthabalazs
senior tag
A purhab nem megoldás mindenre. Gondolom a jól kiöntött vasalt betont nem fogja szétfeszíteni, mikor az üregben tágul, de mi van, ha nem ez a zárvány volt az egyetlen turpisság a falban? Várják meg az első esőt, és ha nem jön több technikai víz, akkor egy kis szilikon is megteszi, elzárni a lyukat.
-
-
lajthabalazs
senior tag
Mindenkinek lehet szerencséje. De a kalibrálás lényege, hogy a saját videolejátszóddal, saját szobádban, vásznadon tudd a saját látásodhoz igazítani a projektor képét. A gyári beállítások is kalibrált beállítások, miért szállítanák szándékosan rossz beállításokkal a gépet?! Mástól átvenni a beállításokat ugyanolyan, mint a gyári presetet használni. Lehet jobb a szobádban és lehet rosszabb, mindig lesz egy legjobb a kipróbáltak közt. És ha elég beállítást töltesz le, meg fogod találni azt, ami pont olyan, mintha te kalibráltad volna. Csak tovább tart mint kalibrálni.
[ Szerkesztve ]
-
lajthabalazs
senior tag
Kellene már valami topic nyitó, mert úgy látom, hogy alapvetően konszenzus van a fórumozók közt, némi részrehajlással a konkrét típusokkal kalcsolatban, de ezt lehet demokratikusan kezelni. És mindig ugyanazok a kérdések merülnek fel, csak időszaktól függően jobban vagy kevésbbé kimerítőek a válaszok.
-
lajthabalazs
senior tag
válasz smallmer #21470 üzenetére
A 180 széles vásznon 800 pixel osztozik, tehát egy pixel kb 2.2mm x 2.2 mm lesz, egy színes gombostűfej. Tehát valószínüleg látni fogod a pixeleket, az ő eredeti formájukban, nem lesz "természetes anti aliasing", recések lesznek a ferde vonalak. Azt nem tudom, hogy a konkrét típusnak milyen a pixel kitöltöttsége, mekkora a távolság két pixel közt, az igazán zavaró, ha már azt a finom rácsot is látod, ami a pixeleket elválasztja, de az sokkal keskenyebb, talán megúszod.
(#21473) Feketelaszlo
Ha a Windows asztalod felbontása megegyezik a projektor felbontásával, akkor darabos, de éles, nagy betűket és nagy ikonokat kellene látnod (kb 10 ikon fér el egymás mellett, és 7 egymás alatt). Ha a betűk elmosódnak, összemosódnak az árnyékukkal, az azért lehet, mert mondjuk 1920x1080-as vagy 1366x768-as a Windows felbontása, és a projektor skálázza le a képet 800x600-ra. Ha natív felbontás mellett el vannak kenődve a betűk, akkor valami más baj lesz, életlen fókusz vagy maszatos lencse, piszkos belső.
-
lajthabalazs
senior tag
válasz smallmer #21465 üzenetére
Nekem van ismerősöm, aki elégedetten néz filmeket egy 200 lumenes 800x600 LG LED-es projektoron, valószínüleg már túl a 30.000 órás élettartamon. És ez valószínüleg jobb lesz.
A 20e Ft-hoz azért számold még hozzá az egyéb költségeket, tisztítás és lámpacsere, vászon, állvány, HDMI kábel, és lesz az 100e, de a nagyrészét a következő projektoroddal is használni tudod majd,
Ezeknél a régi képarányoknál nekem mindig a régi 1280x1024-es rossz emlékek jönnek elő, amikor a képernyő felén volt csak film, a többi fekete csík. Persze a 4:3-nál kicsit jobb a helyzet, ott kb a 45%-át veszíted el a pixeleknek (a 2.34:1 es tartalomnál).
-
lajthabalazs
senior tag
Volt idő, amikor én is nagyon odavoltam a távirányítókért, de aztán anélkül sikerült megszabadulnom ettől a fétistől, hogy komolyabb beszerzésket eszközöltem volna. Most egy Microsoft All In One Wireless Keyboard-ot használok. Teljes méretű billentyűzet és touchpad, nem cserélném le semmilyen távirányítóra.
-
lajthabalazs
senior tag
válasz Hobbbyt #21363 üzenetére
Pont ma olvastam egy cikket arról, hogy a szegények leszakadásának oka igazából az ingatlan, akinek nincs saját lakása, az csúszik lefelé az infláció fölött növekvő ingatlanárak által indukált növekvő bérleti díjak miatt. Az ingatlanbefektetők meg az ő kárukra gazdagodnak meg aránytalanul.
-
lajthabalazs
senior tag
válasz _Smooth #21272 üzenetére
No igen, ha az eszköz nem alkalmas a sztereoszkopikus tartalom megjelenítésére (pld crosstalk), akkor ott biztosan nem lesz 3D érzeted, csak bosszankodsz. Moziban azzal is lehet gond, ha nem jó szögből nézed. Mivel a technológiából adódóna csak kamerák által befogott gúla tartalmát tudja megmutatni, te pedig a szemed és a képernyő négy sarka által meghatározott gúlában fogsz virtuális valóságot látni, minél kevésbbé egyezik a két gúla (nyílásszöge, ferdesége) annál természetelenesebbnek fog látszani a kép, esetleg nem is áll össze, hiába nincs áthallás. Ezért az otthon jól elhelyezett vetítőddel jobb képet kaphatsz, mint egy rosszul megválasztott/kiosztott iMax moziszéken. Ez nem az iMax vetítő, vászon vagy szemüveg hibája, hanem azé, aki úgy gondolta, hogy elfér ennyi néző egy vászon előtt.
Kicsit átgondolva másik eleme a tapasztalásnak az lehet ,hogy az ember sok tényezőből becsüli a tárgyak távolságát. Ebből a sztereoszkopikus kép becsapja a szemtengelyek szögét. Viszont mellette ott a fókusztávolság, a tárgyak mérete, az egymáshoz képesti takarás. A 2m-re lévő TV-n az az alma látszik legjobban 3D-snek, ami pont akkora, mint egy alma 2m-ről: jó szög alatt látszik tehát a méret stimmel, rendben van a fókusztávolság is, sztereo képre pedig nincs is szükség, hiszen pont jó helyre néz a két szem. Ezért iMax-ben a nagyobb, távolabbi dolgok lesznek életnagyságúak és természetesek a vásznon, kisebb moziban a közelebbiek, és egy 3D-s tablet fogja legjobban visszaadni a karnyújtásra lévő dolgokat (bár amelyiket én próbáltam, az nagyon rossz volt, valószínüleg a szabadszemes technológia hátránya).
-
lajthabalazs
senior tag
válasz _Smooth #21267 üzenetére
A 3D hatás gyakran nem a sztereoszkopikus képnek köszönhető, hanem a képkivágásnak, lencse perspektivikus torzításának (vagy annak hiányának), a jelenet dinamikájának, stb... A szellemes jelenet - bár nem láttam de a leírás alapján - pont ilyen. A sztereoszkopikus kép által okozott 3D érzet nem a mélységekben, hanem inkább a "magasságokban" jön ki, tehát akkor, amikor a virtuális 3D-s térben az objektum a megjelenítő és a felhasználó közt van, és nem valahol a megjelenítő mögött.
Szerintem az, hogy valami mennyire lesz 3D sokkal inkább a tartalmon múlik. Az újabb animációs filmekben annyira rámentek erre, hogy 2D-ben nézve is meg tudja mondani az ember, hogy melyik jelenetek a húdeháromdések.
-
lajthabalazs
senior tag
válasz AVhelper #21161 üzenetére
Végülis a lézer is tud 30.000 órát, szóval ez így rendben van.
A kis mérettel az a bajom, hogy hangos, legalábbis ez a személyes tapasztalatom. Mintha nem is hőmérséklet alapján hűtene, amint kikapcsolom az eco módot elkezd bőgni, tehát hiába segítenék rá kívülről, nem lenne halkabb.
A sok extra dologgal meg az a gondom, hogy emeli az árat. Tehát ha ezekkel együtt is olcsó, akkor a maradékra kevesebb pénz jutott. Ha felhasználói oldalról nézzük, a projektorban van egy wifi és bluetooth képes médialejátszó, ami 20-30e Ft, és egy airmouse, ami 5-10e Ft, a készülék árának 10%-a olyan cucc, amire semmi szükségem. Nem egy jobb optika ára, de ennyi pénzből lehetne neki adni egy kényelmesebb fém házat, és komolyabb hűtést, esetleg egy rendes fókosz mechanika.
(#21166) tozso76
Nagyon ötletes szerkezet! A csavarokat nem mozgatja ki szépen lassan?
[ Szerkesztve ]
-
lajthabalazs
senior tag
válasz Hobbbyt #21152 üzenetére
Én kivárom hogy egy komolyabb projektorba érkezzen a LED fényforrás. Olyan pici ez az LG, és annyi kacat van benne, hogy egyszerűen nem tudom elhinni, hogy minőségi gép. Nem értem, hogy az 1500 lumen és az egészen jó színtér miért nem motiválja a gyártókat arra, hogy rendes lencsék mögé tegyék ezt a fényforrást? Nem akarnak belső konkurenciát a lámpacserék miatt folyamatos bevételt termelő UHP-s gépeknek?
-
lajthabalazs
senior tag
Én arra gondoltam, hogy becsaravok három szemet a plafonba, a projektort fejjel lefelé fecsavarozom egy 60x60-as lap (800Ft) aljára. A HDMI kábelt feltekerem spirálba, és damillal (1500Ft) rögzítem egymáshoz a "meneteket" hogy megtartsák a formát .A lapra rögzítek három léptetőmotort (3x700Ft 28BYJ-48 és ULN2003 driver) csigacsavaros áttétellel (3x700Ft), amik a három szemhez (3x200Ft) kötött damilt csévélik fel. Rakok az egésznek a közepére egy giroszkópot (600Ft), aminek a síkját két csavarral lehet állítani a laphoz képest. Rakok rá egy 12V-os tápot (3000Ft) egy Arduino mini pro-t (600Ft) és egy 12->3.3 Buck konvertert (500Ft). És kap az egész egy infrás távirányítót (600Ft). Összesen 12400Ft + néhány müanyag alkatrész és csavar. Komolyabb, Nema17-es motorokkal már kicsúszik a 15k-ból, úgy 22.000Ft lesz a vége.
Innentől a működés már kitalálható, ha a motorok együtt mozognak, akkor a projektor szépen sűllyed. Ha pedig ki kell szinteznie magát, akkor külön-külön mozgatja a motorokat. A csigás áttétel tizedére veszi le az egyébként sem magas fordulatot, úgyhogy elég pontosan lehet vele dolgozni. A csiga miatt nem kell áram alatt tartani a motort ahhoz, hogy a projektor pozíciója fix maradjon, így fogyasztani és melegedni sem fog. A damilok nem lesznek függőlegesek (kb 20 fokban széttartanak), ezért az esetleges kilengések hamar csillapodnak majd.
Mivel 125cm-re kell belógatni, más lehetőséget nem nagyon találtam. Javaslatokat, kritikát szivesen látok.
-
lajthabalazs
senior tag
-
lajthabalazs
senior tag
válasz _Smooth #21020 üzenetére
No, ma reggel szétnyitottam a standard HDMI - D-Sub átalakítómat, amit PS3 és DSub monitor közt használok, olcsó volt. Van benne mindenféle, sajnos a központi chip olyan kicsi volt, hogy nem tudtam elolvasni hogy micsoda, de lényeg, hogy működik. Mindenesetre ezek működnek, jól-rosszul. 7.000Ft-ot ne adjon érte senki, ha csak nem igérnek neki garantált felbontást és képfrissítést.
A HDMI-n megy valami minimális táp is (hogy a TV bekapcsolhasson talán, ha kap jelet, vagy ilyesmi), úgy látszik ezeknek a kütyüknek elég.
A "csak úgy adhatják el, hogy működik" érv nem állja meg a helyét. Erre egy remek példa ez a kínai csoda, amit több oldalon láttam már. Középen a szokásos piros betűs intés: ez csak drót, amire ráforrasztottunk random csatlakozókat, használd, ahogy tudod.
[ Szerkesztve ]
-
lajthabalazs
senior tag
Állítólag a lencsék minősége nem egynletes, és a széle felé rosszabbak, így minél nagyobb részen megy ki a fény, annál rosszabb. Az triviális, hogy a legkülső lencsénél ez nagy kép esetén a legnagyobb, de hogy a belsejében hogyan vannak elrendezve a lencsék és azon hogyan megy át a fény, azt nem tudom.
-
lajthabalazs
senior tag
-
lajthabalazs
senior tag
válasz Hobbbyt #20970 üzenetére
Sok elvi ok mellett ami miatt én nem szeretem, az a trapéz: a lámpa "kimenete" egy, a képen túllógó trapéz, már az is elég gond, hogy a filmek allján-tetején ott a világító fekete, egy még nagyobb trapézt nem akarok világítani. Egyik ok, hogy így elvész a fényerő, másik rész, hogy onnan verődik vissza fény, amit nem maszkolt az ember.
Az elvi okok közt ilyenek szerepelnek, hogy kevesebb pixel jut a képre, a trapézra való transzformálása a potenciálisan natív felbontású képnek pedig nem csak a kisebb felbontás, hanem az egyéb anomáliák miatt is rosszabb minőségű lesz.
Valószínüleg a fényerő sem lesz egyenletes a képen trapézkorrekció esetén, hiszen a tetején egy cm2-re több fény jut, mint az allján, és ha ezt a jel módosításával esetleg korrigálják is, az adott vászon hatását már nem tudják beleszámolni.
[ Szerkesztve ]
-
lajthabalazs
senior tag
válasz sergio90 #20946 üzenetére
Elsőre én is azt gondoltam, hogy laminált bútorlapot veszek és lefestem, de a festékek, amik itthon voltak: Héra és Polifarbe, nem fogták meg. Úgyhogy a végén vettem nyers MDF-et, nem is 18-ast, csak 4mm-est, és lécekkel erősítettem meg. Sajnos vetemedik, úgyhogy egy az egyben nem ajánlom a módszer másolását, lehet egy 12-essel már nem lennének ilyen gondok.
-
lajthabalazs
senior tag
válasz Khelben #20872 üzenetére
15k-ért mást nem is nagyon választhatsz, mint PC-s hangfalat, nekem ár-érték arányban a Geniusok nagyon beváltak különböző méretekben, és a hangerejük is megvan, ha nem is HiFi minőségben szólnak, meg basszusban szegények is.. Bár a dollárral ezeknek az ára is durván megcsúszott
[ Szerkesztve ]
-
lajthabalazs
senior tag
válasz SirAlo #20862 üzenetére
Ideálisan oda kell vetíteni, ahova akkor nézel, amikor kényelmesen elhelyezkedtél. Ez múlik a kanapé ülőmagasságán, a háttámla dőlésszögén, azon, hogy használsz-e fejtámlát, kispárnát.
Ez alól kivétel a hanyat fekve plafonra vetítés ami elvileg nagyon kényelmes, de közben nagyon fura, és idegesítő.
-
lajthabalazs
senior tag
Ha 20%-al nagyobb a bitráta, miközben kétszer annyi képet kell előállítani, akkor szerintem a minőség nem jobb, hanem rosszabb lesz. Miközben az emberi szem számára az információ erősen redundáns (ugyanannak a piros labdának a két kicsit különböző szögből történő ábrázolása nem fog kétszer annyi információt adni a piros labdáról) a tömörítők nem ismerik fel ezt a redundanciát (főleg egy side by side vagy top-bottom képnél) ezért ha ugyanazt a minőséget szeretném kapni 3D-ban, akkor kétszer akkora tartalomra van szükségem.
-
lajthabalazs
senior tag
válasz gabika1969 #20691 üzenetére
A hobbit filmben tényleg csak a kép jó
A 3D-ben élesebb kép valamelyik érzéked becsapása lesz, attól, hogy a szemed előtt kitakarják az idő felépben a képet, annak nem kellene élesebbnek lennie, különben 2D-s tartalmat is vibráló szemüvegben nézne mindenki.
-
lajthabalazs
senior tag
válasz SirAlo #20687 üzenetére
FILE(OFFICE) VIEWER
File viewer function enables you to show Powerpoint, Word, Excel,& PDF file by simply inserting USB memory directly.HD DIVX PLAYER VIA USB 2.0
Without laptop or media device, you can play movie, picture & music files through USB.De a MW526 esetén ilyesmit nem láttam, valami remote paging funkciót ír, de hogy az mi...
[ Szerkesztve ]
-
lajthabalazs
senior tag
Én inkább azt mondanám hogy szinte igénytelenül elhelyezett drága felszerelés. A szoba asszimetriája, a polcra tett projektor, az L alakú kanapé, a világos plafon, a kó burkolat... Arra költött, ami látszik, és nem arra, ami *látszik* (Szóval mutatni akart, és nem nézni ).
-
lajthabalazs
senior tag
válasz SirAlo #20638 üzenetére
Az összehasonlítás alapján az 523-nak 1.2-es zoom-ja van az 526-nak csak 1.1, az 523 125%-al tólja el a képet (a kép alsó/felső élétől a képernyő magasságának nyolcadával vetít), az 526 100%-al (a kép alsó/felső éléről vetít). Szóval plafonra helyezve az 523-at magasabbra tudod tenni, nem vered be a fejed. Illetőleg rugalmasabban tudod elhelyezni az 1.2-es zoom miatt nagyobb a mozgástered.
Viszont az 526-ba kicsit nagyobb fogyasztás és nagyobb hang mellett 200 lumennel nagyobb fényerő fért, gondolom emiatt több rajta a szellőzőnyílás, nekem a háza jobban is tetszik az első rácsokkal
A vászon milyen képarányú? Ha hozzá való 16:10-es, és elég a 2m, akkor nagyon jó vételt csináltál.
-
lajthabalazs
senior tag
válasz SirAlo #20628 üzenetére
A DMD Digital Mirroring Device-ra oldódik fel és egy technológiát jelent. A DLP digital light processing-et rövidít, és a TI védett márkaneve. Az összes DLP eszköz a DMD technológiára épül, és az összes DMD chipet a TI gyártja a DLP márkanév alatt, így a két fogalom bár elvileg nem ugyanaz, a gyakorlatban igen.
A technológiáról egy kicsit részletesebb bevezetőt itt olvashatsz.
[ Szerkesztve ]
-
lajthabalazs
senior tag
Csak akkor interpollál, ha nyújtja (zsugorítja, vagy nemlineárisan transzformálja) a képet. Ha a 16:10 (1280x800) közepére teszi a 16:9 (1280x720) vagy 2.35:1 (1280x544) tartalmat, akkor nem kell újraszámolnia a pixeleket csak eltólni, és a kép ugyanolyan jó lesz, mintha egy 1280x720-as vagy 1280x544-es kijelzőn nézte volna. Ha Blu Ray lemezről nézel tartalmat, akkor persze az 1920x1080-at le kell skálázni, de akkor sem a képarány miatt lesznek (lehetnek) artifact-ek, hanem amiatt, hogy 1920 helyett csak 1280, 1080 helyett pedig csak 720 pixel áll a kép rendelkezésére.
Kérdés, hogy mennyire fáj a felhasználónak, hogy a megvett pixelek 10%-át (16:9 tartalom) vagy 32%-át (2.35:1-es tartalom) nem használja, csak melegíti és világosítja a szobát.
-
lajthabalazs
senior tag
válasz z123456789 #20560 üzenetére
Hát ha 3LCD projektorokat gyárt, akkor a színkerék kimarad. Illetőleg a LED-ben sincs. Syínkerékkel csak a single DLP boldogítja a felhasználót. Ez egyébként azért vicces, mert ahhoz képest, hogy mennyi fejfájást okoz, nem annyira nagyon drága a DLP chip csere, hogy a 3DLP-nek csak a csillagászati áru projektorokban legyen helye.
[ Szerkesztve ]
-
lajthabalazs
senior tag
(#20518) z123456789
Nem rossz felvételekről van szó, csak a technológia sajátságairól. Ez olyan, mint amikor az 50Hz-es fénycsövek vibrálnak nagyon durván a felvételen, vagy a CRT monitorok, amik élőben nem. Ha szerncsétlen a mintavételezési frekvencia választása, és gyakran esik egybe a mintavétel egy ilyen tranziens állapottal, akkor a felvételt megnézve felülreprezentált lesz a tranziens állapot, és ezért úgy tűnik, mintha az ábrázolt folyamat lenne hibás.Szóval óvatosan kell azokat a technológiákat, amik a szem átlagoló-integráló képességére építenek mintavételezve vizsgálni. Mert a rosszul megválasztott frekvencia csúnyán torzíthatja az eredményt.
[ Szerkesztve ]
-
lajthabalazs
senior tag
Sok rosszat el lehet mondani a LED projektorokról, de semmiképpen sem laposak a színek (legalábbis ha a lapos azt jelenti, hogy alacsony szaturációjú).
Én azt olvastam, hogy aki ad a minőségre, az 1000 óránál már cseréli az izzót. Annyit bele lehet tenni 1.5 év alatt napi 2 óra használattal.
-
lajthabalazs
senior tag
válasz turikoczka #20434 üzenetére
A felskálázás azt jelenti, hogy alacsonyabb felbontású tartalmat jelenítesz meg magasabb felbontású kijelzőn. Erre jó analógia a guminő.
Ha az a kérdés, hogy elég-e a DVD Rip egy Full HD projektorra, akkor a válasz nem, kénytelen leszel átállni a HD Rip-ekre, jobban kijönnek a hibák, mint kisebb kijelzőn (ha csak nem ültél eddig nagyon közel a TV-hez). Ez a felskálázás esete.
Ha az a kérdés, hogy jobb-e a Full HD kijelzőn nézni Full HD tartalmat, mint 720p kijelzőn nézni 720p vagy leskálázott 1080p tartalmat, akkor én is a 720p mellett voksolnék. Akármennyi pénzből a Full HD a jobb. De 100k körül nehezen fogsz jó és megbízható 1080p-s projektort találni. Itt tehát a kevesebb lehet hogy jobb.
[ Szerkesztve ]
-
lajthabalazs
senior tag
Az avatár űrbéli jelenete tényleg hihetetlen, ilyen különbség a feketék közt a többi képen nincs. A bal alsó sarokban a fakóbb képen látszik egy árnyék is, mintha lett volna még egy fényforrás, ami halványan világította a festett falat, vagy felvillant egy pillanatra.
Persze a többi képnél is látszik különbség, főleg a szaturációban, azt nem tudom eldönteni, hogy melyik a szebb, vagy valósűghűbb.
Még egyszer végigpörgetve azért tényleg jól látszik a különbség a feketében is. Mondjuk jobb lett volna egymás mellé tenni, hogy a külvilági fények hatása mindkét megoldást egyformán befolyásolja.
[ Szerkesztve ]
-
lajthabalazs
senior tag
válasz AVhelper #20363 üzenetére
Nem azt mondtam, hogy több szegmense van, hanem hogy a technológia magában rejti a lehetőséget. Ahogyan vannak 7 szegmenses színkerekek, ugyanúgy ha a DLP chip elég gyors, akkor a LED-nél is meg lehet csinálni, hogy ne csak RGB legyen vagy RGB kétszer, hanem jusson egy időszelet a tiszta fehérnek, vagy sárgának, vagy amit a mérnökök éppen kitaláltak.
Ez persze nem - ahogyan az 5-6-7 szegmenses színkerekeknél sem - küszöböli ki a szivárványhatást, hiszen attól még, hogy van egy fehér réteg is a képben, a kevert színek ugyanúgy időben egymás utáni komponensekből kerülnek a falra. Egy ilyen megközelítés előnye tényleg az on-off kontraszt növelése lehet, hiszen ellentétben az izzós projektorokkal, itt az off esetben akár ki is lehet hagyni a LED fényt, és a teljesen fekete kép teljesen fekete lehet.
-
lajthabalazs
senior tag
válasz Janaboy #20355 üzenetére
LED-es gépekben - legalábbis az LG PB60 PA70 PA1000, PF80 ... gépekben nincs színkerék, az R,G,B LED-ek felváltva világítanak, és ez intézi el, hogy a három szín különböző időben jusson a DLP chipre, A LED-ek együttes működtetésével pedig lehet fehéret, vagy kombinált színeket csinálni - bár ez nem tudom, hogy csak elvi lehetőség-e vagy valóban kihasználják. A legklasszabb az egészben, hogy a kép elemzésével kockáról kockára el lehetne dönteni, hogy hány villanásnyi piros, kék vagy fehér kell a periódusba, és így nagyobb dinamikus kontrasztot lehetne elérni, mint a hagyományos DLP technológiával, ahol a dinamikus írisz gondolom ennyire nem gyors.
-
lajthabalazs
senior tag
válasz devil-k #20322 üzenetére
A bal oldali kép látványosan elmosódott, az összes színes téglalap kerete mintha neonból lenne, látszik az "aurája" a számok is el vannak kenődve. Vagy túlexponálták a bal oldali képet - bár a feketék nem lettek világosabbak, vagy nem volt jól beállítva az élesség (a jobb oldali 4cm-rel közelebb volt, lehet pont jó távolságban). Nem gondolom, hogy a felület ilyen jellegű különbségeket hoz elő, legfeljebb az áttetsző lepedő, ahol a mögötte levő felület hátulról is megvilágítja.
-
lajthabalazs
senior tag
válasz menpee #20041 üzenetére
LG PA72G, a természetes színektől az alapbeállítás nagyon távol van, még a movie mód is egy kicsit túl szaturált. A LED-es projektorok - és a LED-es LCD TV-k is - ezzel kompenzálják a felületes nézőt az egyéb képi hiányosságaikért. Mi szinte kizárólag animációs filmeket nézünk rajta, mert ott eleve nincs természetes szín, a müanyag világhoz jó ez a müanyag projektor. Ha végre elkészül a hálóban is a vetítési felület, akkor megpróbálom kalibrálni valós színek reményében.
[ Szerkesztve ]
-
-
lajthabalazs
senior tag
válasz Janaboy #19963 üzenetére
Én is akkortájt nézegettem a DIY projektor projekteket. Akkoriban a Full HD projektor számomra még elérhetetlenül drága volt (három havi bérem, azóta a referencia nőtt, az árak csökkentek ). Nem olyan nagy kunszt működő projektort csinálni, jót meg lehetetlen . Én ott akadtam el, hogy az alkatrészek túl drágák voltak (pld az LCD panel két oldalára kerülő lencsék) ahhoz képest, hogy a végeredmény mennyire nehézkes, és kifogásolható minőségű.
[ Szerkesztve ]
-
lajthabalazs
senior tag
válasz Dexar007 #19955 üzenetére
Szerintem az LCD technológia és gyártástechnológia sokat fejlődött. Lehet hogy 2006-ban is elérhető volt már a mai képminőség, de hogy 200e alatt akkor pocsék betekintési szöggel, pocsék mozgásábrázolást lehetett kapni, most meg széles betekintési szöget és szép folyamatos mozgást, no meg 3D-t, azt én fejlődésnek tekintem.
-
lajthabalazs
senior tag
Mi még az első gyerekünk előtt kezdtünk el gondolkodni azon, hogy kellene egy TV. Minden évben örömmel láttuk, hogy egyre jobb dolgok férnek bele az erre szánt 200e Ft-ba. Sokat fejlődött a technológia a 2006-os 40" 50Hz CCFL LCD TV-k óta. Utólag nem bánom, hogy nem vertük el a pénzt kétévente az aktuális "nagy előrelépésre".
-
lajthabalazs
senior tag
Én 10m HDMI kábelt vettem 5000Ft-ért, és zajos a kép, még az XMBC UI is.tehát nem dekódolási hiba. Igaz hogy csak 1m-ről látni, de feltételezem, hogy lehetne jobb minőségű is a kép enélkül. A következő szint HDMI kábelben ezzel a hosszal a 40k, ahhoz képest a Microsoft-os dongle is olcsó, csak éppen nem lehet tudni, hogy a Miracast milyen tömörítést használ, milyen veszteséggel és milyen sávszéllel, ezeket nem házimozihoz találták ki, hanem prezentációkhoz, mobil kijelző megosztáshoz.
[ Szerkesztve ]
-
lajthabalazs
senior tag
válasz _Smooth #19818 üzenetére
Nem tudom hogy mennyire szigorú a szabvány, de Miracast eszközök vannak már 20USD-ért is. Tényleg jó lenne tudni, hogy mit tud. Nekem még az is jó lenne, ha nem WiFi-n, hanem UTP-n menne, 10m Cat6 tized annyiba kerül, mint 10m HDMI, és ha van valami jó kis kódolás, akkor a minőség sokkal jobb lehet.
-
lajthabalazs
senior tag
válasz _Smooth #19784 üzenetére
Olvastam egy érdekes írást mielőtt elkezdtem festeni, végül fehéret választottam De sokan a szürkére esküsznek. A w1070 akkora képnél el kell hogy bírja az 1 alatti gain-es vásznat is.
-
lajthabalazs
senior tag
válasz Logitech #19781 üzenetére
Ó, tényleg, az ellen nem véd. Mondjuk azon gondolkoztam a napokban, hogy valahogyan ki kellene takarni egy keveset a fekete csíkból. Tudom hogy ha közel takar az ember, akkor a széle nem lesz szép éles, de arra meg ott a kifutó, és akkor legalább az erősítőt, frontot nem világítja a "fekete" csík.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- Logitech Z906
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- 20 milliárd kameraszenzornál jár a Sony
- Microsoft Office és Office 365 topic
- PlayStation 5
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Microsoft Excel topic
- Apple notebookok
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest