Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vastika
tag
válasz pbarany #28107 üzenetére
A NAS-os letöltögetésben pont az a jó, hogy a NAS mindig be van kapcsolva, a gépek meg nem! ;-) Elindítod a NAS-on a letöltést, célszerűen valami sávszélesség korlátozást beállítva, és ha letöltötte, ott van minden gépről elérhetően. A PC-t meg kikapcsolhatod, amikor éppen nem használod, nem kell dolgoznia a letöltögetések miatt...
Nyaralás alatt az otthoni NAS-ról filmet nézni: kinek jut ilyen az eszébe??? ;-) A filmnézés otthoni unalmas estékre - délutánokra való: mi ha nyaralunk, elfoglaljuk magunkat olyan dolgokkal, amikkel otthon nem lehet, mert a lakásunk nem egy nyaralóhely ;-)
De ha annyira unalmasnak ígérkezik a nyaralás, simán elfér egy USB Stick-en pár film, és még internet kapcsolat sem kell hozzá ;-) -
-
válasz pbarany #28111 üzenetére
Vicces vagy. Jómagam is pár hete/hónapja figyelem a NAS árakat, és filózom, hogy melyik lenne jó. Ez alatt az idő alatt a ~63k-ról felcsúszott 78k-ra a kinézett modell ára. Szóval ha megtaláltad az igazit, csapj le rá, mert lassan, de biztosan, hétről hétre nőnek az árak.
Sanszos, hogy amíg ilyen aHUF árfolyam, és tart a pandémia ez nem fog változni.Figyelni kell naponta több alkalommal is az árakat, és nem csak az árukeresőn. Pl. tegnap még 78k-volt, az árukereső ma is annyinak mutatja, de a boltra átlépve már csak 67k. Igaz nem 63k, ahonnan indult, de 11k-val olcsóbb mint tegnap. Nagyon remeg a kezem a vásárlás gombon.
[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
ugyes
senior tag
válasz pbarany #28111 üzenetére
Optimista vagy, magam nem várok áresést (attól még lehet néhány termék itt-ott olcsóbb). Én már kezdek felhalmozni (pl. 1TB nvme ami cache-nek vagy kötetnek jó lesz valamikor), mert sem a forint, sem a gyártás/készletek állapota nem ígér sok jót. De ne legyen igazam, szokás mondani....
-
addikt
válasz pbarany #28107 üzenetére
Szerintem túl sok jelentőséget tulajdonítasz a memória méretnek. Egy ilyen médiakiszolgáláshoz elég 256mb is a Linux alapnak köszönhetően. De persze a +os sorozat jövőállóbb, főleg ha időközben megnőnek az igények.
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
félisten
válasz pbarany #28097 üzenetére
"A NAS alapvetően otthoni fájltárolásra, biztonságra (RAID 5) és 4k médiatartalmak megosztására/lejátszására kell "
Bár nem vagyok egészen biztos, hogy ebben a mondatban mit jelent az, hogy a NAS biztonságra kell, ha arra gondolsz, hogy a RAID 5 adatvesztés elleni védelmet jelent, akkor jó, ha tisztában vagy a következővel:
Bármilyen egy helyben megvalósuló adatredundancia (pl. RAID>0) csak részleges biztonságot jelent, és semmiképpen sem pótolja, nem váltja ki a biztonsági mentéseket.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
ugyes
senior tag
válasz pbarany #28100 üzenetére
Ha nem lesz 2-3, max. 4 olyan eszközöd, amelyen 4K filmeket nézel egyszerre, akkor nem kell multigig csatlakozás. Továbbá, ha nem használsz erőforrás igényes programokat a NAS-on, akkor egy gyengébb is elegendő. (A biztonság kedvéért bővíthető memória azért legyen.)
Ha olyan vagy, hogy nem nagyon követed a trendeket és a legfrissebb GHz/PCIe verziók sem vonzanak, akkor ugorj egy nagyot és vedd azt, ami technikailag a legfrissebb és a legtöbb garanciát adja.
Bármelyik felsorolt gyártó terméke jó lesz. -
Vastika
tag
válasz pbarany #28100 üzenetére
Helló!
Ha nem kell átkódolni valós időben a videókat (igazából nem is tudom, hogy manapság miért kellene?!) akkor a sávszélességhez - teljesítményhez egy kis infó:
Az én DS116 kis régi vacak NAS-om olyan nagy fájlokkal, mint amilyen tipikusan egy film kitölti kb. oda-vissza a Gbit-es hálózatot.
A tévéknek 99%-ban 100Mbit-es LAN csatija van: ezen keresztül simán nézhetsz UHD HDR filmeket is, bőven "átfér" rajta.
Ebből kb. kiszámolható, hogy azért pár tévén még egy ilyen gyenge NAS-ról is lehet párhuzamosan akár UHD filmeket is nézni (a HD, FullHD filmekről nem is beszélve, mert azért nem csak UHD-t néz az ember ;-) , és mellette még bőven marad hardver más feladatokra is!Én kerülni szoktam az "ágyúval verébre" vásárlásokat, mert felesleges olyan tudásért, teljesítményért, akármiért pénzt adni, amit aztán ki sem használ az ember...
Pl. használtam Plex-et régen a QNAP TS112 NAS-omon, ami tényleg nem egy erőgép ;-)
Torrent: hacsak letöltögetsz néha valamit és visszaosztod, akkor nem tényező NAS vásárlásakor! Ha valami kemény Torrent szerverként üzemelteted, akkor persze érdemes utánanézni a dolgokank, de ha pl. csak néha beledobsz 20-30 filmet, letölti, aztán seed-ben van, amíg kell, na arra szintén bármi elég, egy 600MHz-es egy magos procis, 256MB memóriás NAS is.Hogy mit hoz a jövő, azt persze nem tudjuk, de én meg pont úgy érzem, hogy a technológiai fejlődés (vagyis amit egyszerű felhasználóként ebből érezni lehet) totál lelassult úgy 6-8-10 éve... Hiszen írod is, hogy a mostani PC-d lassan 11 éves lesz, na ilyet a 1990-2010 között biztosan nem írt volna senki ;-)
Ritkán jönnek, és akkor sem forradalmi újítások, fejlesztések: én amikor a szakmát kezdtem ('90-es évek) , még Arcnet, a menőbbeknek meg koax Ethernet hálózatokat építettünk, aztán piszok hamar eljutottunk a 100Mbit, meg a Gbit sebességig. Egy 8MHz-es procijú, 1MB memóriájú PC-n a 20MB-os MFM vinyóról gond nélkül futott a Windows 3 ;-) Aztán pár évente egy Sci-Fi világ jött el ehhez, meg a következő generációhoz, aztán meg az azt követőhöz képest. Aztán most meg én is egy kb. 7 éves PC-t használok, de ez az i5-4570 proci szerintem nem mostanában fog eljutni oda, hogy nem lesz bőven elég arra, amire én használom...
Wifi: elég hamar elért a dolog oda, hogy 50Mbit/s körüli sebességet lehet használni otthon, aztán manapság is van, aki örülne, ha a lakás-ház távoli sarkában is menne ennyivel a szuper akármilyen wifi.Szóval én azt mondom, hogy egyre inkább kár a jövő miatt aggódni, és értelmetlen beruházásokat tervezni egy olyan feladatra, elvárásra, ami talán sohasem jön el ;-)
Persze van, aki most sem tud már meglenni dual 10Gbit-en csatlakozó, Xenon procis, 32GB memóriás, SSD meghajtókkal feltöltött NAS, ax-es wifi, és 2Gbit-es internet kapcsolat nélkül! Csak azt kell eldöntened, hogy te ilyen felhasználó vagy-e? ;-)
[ Szerkesztve ]
-
ugyes
senior tag
válasz pbarany #28097 üzenetére
Ugyanebben a cipőben voltam. Egyik sem rossz vétel. A mobil appok miatt inkább Syno vagy Qnap. Egyszerű kezelhetőség miatt Asustor.
Plex 4K transcoding egyszer ilyen, egyszer olyan ezzel a processzorral.
Ha futtatsz memóriaigényes programo(ka)t, akkor igen. A memóriára a Syno kényesebb.
Ne wifizz, maradj kábelen, min. 802.11ax kellene mindenhová.
Mennyi "fogyasztód" lesz? Ha nem sok, akkor elég a gigabit (x2).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xbox Series X|S
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Napelem
- Intel Arc Alchemist A310/A350/A380/A580/A750/A770... és mobil verzióik
- EA Sports WRC '23
- Mobil flották
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Suzuki topik
- Gyúrósok ide!