Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
fogtunder
nagyúr
válasz -ZeeZee- #20497 üzenetére
szóval alapvetően kellene valami, amin központilag tároljátok a cég bizonyos adatait, és naponta kellene erről inkrementális mentést csinálni?
ha igen, akkor milyen adat van a szerveren? csak megközelítőleg kérdezem, mert nem mindegy, hogy a felhasználók dokumentumai, vagy esetleg egy éles adatbázis, amit a vállalatirányítási rendszer használ aktívan.
illetve a mentést mindenképpen normál HDD-vel szeretnéd megcsinálni, vagy mehet USB-ről is? előbbi esetben kell a hot-swap, ami drágítja kissé a dolgokat.
I hate morning people. And mornings. And People.
-
Alex91
félisten
válasz -ZeeZee- #20497 üzenetére
Akkor mehet a NAS! Ehhez eleg lesz. Szerintem 2 lemezes olcso is. Mert ha nem olcso, akkor lehet, hogy a Microserver jobban megeri...
Amúgy valoszinuleg a rack a xar, mindig is azok voltak...
[ Szerkesztve ]
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
-ZeeZee-
senior tag
válasz Alex91 #20495 üzenetére
Az, hogy kezd tönkremenni a régi. Lassan 15 éves az alaplap és lazák a csatlakozók, stb.. Nem érzékeli a mobilrackes hdd-t. Vagyis amikor kicserélem, akkor mindig elindítom, ellenőrzöm, majd leállítom, este pedig magától bekapcsol, ment. Csak mivel nem mindig érzékeli a hdd-t ezért a tényleges mentés nem történik meg. Van, hogy 5-ször hibátlanul megcsinálja, aztán 5-ször egymás után egyszer sem. Ez így nem maradhat.
Szerk: Akkor tulajdonképpen elég egy "használt gép" beszerzése?
[ Szerkesztve ]
-
-ZeeZee-
senior tag
Sziasztok!
Jelenleg egy kis cég backupját kellene helyre pofozni. Egy régi "szerver" volt, ami ezt eddig kiszolgálta a köv módon: 2 hdd (tükrözve) az oprendszernek (vmilyen ubuntu), és 2db 2 TB-os cserélhető hdd mobilrackben (hetenete cserélgetve manuálisan a 2 hdd-t). A mentés automatizálva volt, esténként bekapcsolt és lementette a rendes szerver "különbözetét" illetve a teljes szerver tartalmát (napi adatmennyiség 1-5GB). Ha cserélve van a mobilrackes hdd, akkor több az adat, mert több a "különbség". Ezt ki lehet váltani egy NAS-sal? Vagy ehhez kell egy kisebb HP microserver? Előre is köszönöm.
-
bozsozso
őstag
Sziasztok,
A synology nas-ok SHR funkciója hardver vagy szoftver függő? A fő kérdés annyi lenne ha egy épített nas-on xpenology-t futattok az is fogja tudni?
-
DM-Fan
nagyúr
válasz Gsx-rr #20490 üzenetére
Én a nemrég vett Zyxel NAS-542-nél az első egy hétben azt vettem észre, hogy ha nincs írási-olvasási művelet, akkor is rá-ránéz úgy 5-10 másodpercenként legalább az egyik HDD-re a négyből és ennek következtében nem is ment el sleep-be egyik HDD se, még jóval a beállított idő után sem. Aztán rájöttem, mi okozza: a Zyxel Drive nevű mobilos alkalmazással úgy lehetett összehozni a NAS-t, hogy egy e-mail címmel kellett regisztrálni a NAS-t és ezt a címet kellett megadni a mobil alkalmazásban is és ezen keresztül szinkronizálta össze a két eszközt, valamint egy user-profilt is létrehozott az e-mail címnek a felhasználók között. Amíg ezt a user-t nem töröltem és nem tiltottam a Zyxel Drive-elérést, addig folyamatosan csekkolta a HDD-ket szabályos időközönként, még akkor is, ha nem futott a mobil alkalmazás, sőt, miután a telefonról el is lett távolítva, akkor is. Ki tudja, okoz-e data leak-et, így inkább tiltottam. Azóta nem basztatja semmi egyik HDD-t se, csak ha írok rájuk, vagy olvasok róluk és ha megszűnik az aktivitás, akkor szépen le is álltja őket a NAS a beállított 30 perc után. Ezt jelzi is a LED-jük.
Egyébként nálam teljesen csendes a NAS, a HDD-k motorhangja minimálisan észlelhető, de a 12 cm-es ventié pl. gyakorlatilag nem hallható és a gumi lábak is jók, de egy vékony filcet alájuk téve minimalizálható a bútornak átadott rezgés is. Simán elalszok mellette vele egy szobában.
Get Moded!
-
yimm
aktív tag
Nem hagyott nyugodni ez a winyó seek-elés hang.
Előzmények pár hozzászólással lentebb olvasható.
Rájöttem , hogy a nas alján lévő gumi talpak nagyon kemény gumiból vannak és ezek vezetik át a hangot a szekrény aljához és ezáltal felerősíti a bútor a hangot. Vágtam puha egéralátétből 8 db kis kockát amit kettesével kétoldalas tükör ragasztóval össze ragasztottam , majd erre is rakta még egy réteg tükör ragasztó amivel a gyári kis gumi talpakhoz ragasztottam az általam kreált lábakat.
És láss csodát olyan szép csendes lett a nas hogy hihetetlen , csak akkor hallok egy kis susogást ha teljesen közel hajolok hozzá.
Így már tökéletes lett -
yimm
aktív tag
Köszi a válaszokat. Egyébként fém házas az Asustor nas.
Akkor marad így. -
Alex91
félisten
válasz lajos75 #20485 üzenetére
Gondoltam en is erre, mert van aki szerint az o azonos tipusu hdd-je eleg halk. Bar volt a nas-ban masik hdd is, es azok kevesbe zorogtek...
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
lajos75
senior tag
válasz Alex91 #20484 üzenetére
Elárulok egy titkot szinte tökmindegy milyen HDD-t használsz mert szinte nem is azon múlik!!
Volt módom jó pár HDD-t és Nas-t, PC házat tesztelni különböző HDD-kal.A lényeg hogy mibe is van a HDD beszerelve, a műagyag dobozos Nas-ok általában nagyon felerősítik a HDD hangját főleg ahol semmi rezgéscsillapító nincsen benne.
Jelenleg egy épített Nas-t használok egy COOLERMASTER Elite 110A házban ami át lett kicsit alakítva hogy beférjen normálisan a 4db. 3,5" HDD.
Jelenleg 2db. 3TB WD Blue HDD van benne és semmi hangját nem halom pedig érzékeny vagyok rá
[ Szerkesztve ]
-
Alex91
félisten
Sajna valoszinuleg ilyen, nekem is kerreg iras/olvasas kozben az IronWolf. A regebbi, kisebb kapacitasu hdd-im joval halkabban seek-elnek. Allitolag a WD Purple hdd-k viszonylag halkak.
[ Szerkesztve ]
-
yimm
aktív tag
Üdv.
Segítséget szeretnék kérni.
A hét elején vettem egy nast (Asustor) és bele egy új 3,5-es WD red 3terrás winyót.(aqua.hu)
Nem volt még eddig nas-om és nem tudom, hogy az természetes ha a winchesternek
halk kerregő hangja van ? Nem hangos, olyan tompa ,de pont hallható amikor dolgozik. A nas egy szekrény háta mögött van tőlem , 3m-re és lehet hallani.
Igazából nem tudom hogy ennek ilyennek kell lenni, vagy csendben kell hogy működjön.
Úgy lehet elképzelni mint amikor egy régi PC-be kerreg a winyó adat másolás közben.
Laptop winyóval nincs semmi hangja.
Ha ennek ilyennek kell lenni akkor legyen, viszont ha nem akkor viszem is vissza a winyót , és visszakérem a pénzt. (net-es vásárlás , gondolom él a 15-napos elállás joga)
Köszönöm előre is a választ -
zdomiter
tag
Sziasztok!
QNAP TS-221 nasom van, és évek óta hibátlanul teszi a dolgát, de a napokban egyre nehezebben értem el webes felületét (QTS Desktop). Egyszerűen nem is értem a dolgot. A felvett hálózati mappák működnek, a transmission megy, dlna szerver megy, minden működik, de a 192.168.0.200-as címen nem érem el. Nem lehet menedzselni. Routerben megnéztem, és a cím jó, pingelés jó. Egy ideig a myqnapcloud címmel kívülről még elérhető volt, de már onnan sem érem el. http 8080 és a https 443 porton sem. Hogy lehet ez? Valaki találkozott már ilyennel? -
krealon
veterán
Hasznos informacio az osszes okosTV-s tulajdonosnak a DLNA-rol.
https://pcworld.hu/kozelet/dlna-az-ismeretlen-ismeros-64777.html
"A DLNA ettől függetlenül nem egyezik meg egy szimpla fájlmegosztással, annál sokkal több, de bizonyos értelemben véve kevesebb is.Több, mert a hálózatban található eszközök automatikusan, márkától függetlenül megtalálják egymást, nem kell hálózati címekkel bajlódni. Továbbá a DLNA-val lehetőségünk adódik a távoli eszköz vezérlésére is, így például a hálószobában lévő PC-ről küldhetünk képet a nappaliban elhelyezett tévére, illetve ez visszafelé is működik, tehát a tévéről is elindíthatjuk a lejátszást.
Kevesebb, mert a DLNA hátránya, hogy a szabványleírás meghatározza a kötelezően lejátszandó és továbbítandó médiaformátumok körét, amit további opcionális médiaformátumok egészítenek ki. Utóbbiak lejátszása nem, csak a továbbításuk támogatása kötelező. Ebből adódóan előfordulhat, hogy olyan konténerben tárolt fájlt akarunk lejátszani, amit az eszköz nem támogat. Ilyen például a közkedvelt Matroska (MKV) konténer, amit nem fogunk tudni megnyitni, hiába van benne a DLNA által is támogatott MPEG4 H264- vagy AVC-kódolás."Illetve rengeteg informacio gyult ossze a DLNA topikban is.
-
_Zsolt_
tag
Sziasztok.
Kellene nekem egy olyan készülék ami a következőkre lenne használva:
-DLNA szervert tudjon futtatni valamilyen formában hogy a rajta lévő filmeket le tudtam játszani lanon keresztül a házimozi erősítőmmel.
-Simán windows-ban lehessen látni a tartalmát mint egy hálózaton megosztott mappát, hogy az otthoni gépeknek úgymond egy közös tárolója legyen. És itt fontos hogy aránylag gyorsan lehessen rá felmásolni és leszedni a tartalmakat.
Köszönöm
-
fogtunder
nagyúr
válasz csatis1 #20472 üzenetére
az, ahogy fentebb is volt írva, kb. 40Mbps, ebből a hálózat simán elbír 3-nál többet is, egy átlagos NAS is, azt nem tudom, hogy a WD Red mennyire tolerálja, ha három különböző helyről kell olvasnia a filmeket, de elvileg ott is bele kellene hogy férjen még több.
-
fogtunder
nagyúr
válasz csatis1 #20469 üzenetére
nem, nem 3 a max, ezt így nem lehet kijelenteni. az adott filmek bitrátájától függ, illetve attól, hogy milyen HDD-t használsz, és hogy van-e olyan RAID tömböd, ami csíkozva tárolja az adatokat, és attól is, hogy milyen routered van és még pluszban a NAS-tól.
ezért kellene tudni, hogy a BD film mit takar. BD ISO, BD RIP, ha utóbbi, akkor milyen felbontás, ha előbbi, akkor 3D, vagy sima?
-
csatis1
csendes tag
válasz Patice #20467 üzenetére
Köszi a választ.
Hát az adatfolyamban nem vagyok biztos, tekintve hogy a filmek tömörítettségét ennyire nem vágom: van gyengébb és jobb BD filmem is... Lényeg akkor, hogy a 3 már nagyon max!
Mondjuk max 50k Forint magasságig beleférne valami elfogadható (HDD nélkül persze)? Esetleg tipust tudnál ajánlani?
Azt olvastam valahol, hogy a QNAP és SYNOLOGY eltérő rendszerű, de mivel még most ismerkedem az egész bazárral, így nekem ez kínai.
Szerk.: Ok, a QNAP TS-231P-t most vettem észre... ezt megnéztem, de ennél valamivel olcsóbbat szeretnék ha létezik[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz csatis1 #20465 üzenetére
Kezdjük az elején.
Egy "BD film" alatt mit értesz? Mert egy 1080p film is lehet 3MB/s vagy akár 40MB/s adatfolyamú, függően a tömörítés módjától és minőségétől. Utóbbi esetén a 3 TV már sok.
Én személy szerint mindenképpen az újabb intel SoC-os NAS-okat választanék, amik viszont drágák (~100e Ft plusz). De talán egy QNAP TS-231P is kielégítené még a hálózati igényeket, az annyira nem vészes árban.
Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
csatis1
csendes tag
Sziasztok,
Még új vagyok a témában, de szükségem lenne egy kis segítségre.
Kellene egy olyan NAS, amiről otthon akár egyszerre 3 smart tv-n (mind támogatja a DLNA-t) lehetne BD filmeket nézni.
QNAP és SYNOLOGY 2 rack-es változatait néztem, egyelőre 1db WD RED 4TB winyóval gondoltam.
Kérdésem, hogy melyik gyártó és melyik típus lenne alkalmasabb erre (esetleg miért...)?
Köszi előre is! -
Essejó
veterán
-
félisten
válasz bnorci71 #20461 üzenetére
Ez esetben marad a noti...
Nekem is OpenWRT van fent (OpenWrt Chaos Calmer 15.05.1 egész pontosan), v3-as revízió a WR-1043ND-ből, és ezt tudja két gép között úgy, hogy a másikon fut a torrentkliens:
Szóval dunno, innen nem tudok semmi okosat mondani, de tuti, hogy a WR-1043ND tud 100Mbyte/s-et, néha láttam 110-120Mbyte-ot is (és 20-30 gigás fájloknál), gondolom amikor jó napja van.
[ Szerkesztve ]
-
bnorci71
addikt
válasz fogtunder #20452 üzenetére
na a 80 az messze túl van a lélektani határon na meg a kereten is
ja ne értsd félre, elég hülye vagyok ahhoz ,hogy ha kitaláltam a fejembe vettem akkor meg is csinálom közbe találtam lépésről lépésre leírást, szóval próba cseresznye
routert is meghegesztettem működik csak rapszódikus a lelkem
a notit most néztem olyan 30-37W a fogyasztás az ha jól számolom 10eHufCifu
#20456de jó is lenne ha az WR-1043ND tudna 100-120Mb-t
gép-gép Lan gigabites stabil 40 max 60MB amit én láttam itthon sajátomon OpenWRT/Lede fw-vel"If in doubt, flat out!" "Straight roads are for fast cars, turns are for fast drivers"
-
korpas15
tag
Multibit, Cifu, Patice, krealon Köszönöm a gyors választ.
[ Szerkesztve ]
-
krealon
veterán
válasz korpas15 #20453 üzenetére
"NAS vásárlása előtt állok, de a net sebességem csak 10/0,5. ilyen net mellett érdemes NAS-t vásárolni?"
Mindenkeppen erdemes NAS-t hasznalni, ha:
- ezzel ki tudod valtani a sokkal nagyobb fogyasztasu PC-t (pl non-stop torrentezes)
- a NAS-on tarolt filmeket medialejatszoval, vagy tv-box-szal jatszod le.Ha a TV beepitett medialejatszojat (DLNA) kivanod haszlni netes forrasu anyagokkal, akkor sok problema ele nezel, mert ezek altalaban nem nagyon felelnek meg a DLNA szabvanynak.
A maximalis kompatibilitast Plex szerverrel lehet elerni, ami inkompatibilitas eseten atkodolja a videot / audiot. Ehhez persze megfellelo teljesitmenyu (CPU / GPU) NAS kell, ami sokkal tobbe kerul mit egy olcso nas + s905-os android-os tv-box.
-
Patice
nagyúr
válasz korpas15 #20455 üzenetére
Ezzel a tévképzettel már találkoztam másnál is, nem tudom honnan ered ez...
A belső hálózatod, amit egy routerrel vagy siwitch-el létre tudsz hozni, az teljesen internet függetlenül tud működni. Nincs köze hozzá.
A router tudja intézni azt, hogy azon az egy kapcsolódási ponton, amire az egész hálózatod csatlakoztatva van, azon keresztül mindegyik ki tudjon menni netre és onnan adatot tudjon letölteni.
Eladó: Intel NUC J5005, Lenovo dokkoló
-
félisten
válasz korpas15 #20455 üzenetére
Az a belső hálózatod sebességéte. Ez a routeredtől függ. Az olcsóbb routerek 100Mbit-et tudnak (~12-13MByte/s), a komolyabbak (TP-Link wr-1043nd és fölfele) mág Gigabitet is tudnak (~100-120Mbyte/s) két Gigabit képes gép között.
-
korpas15
tag
Sziasztok! NAS vásárlása előtt állok, de a net sebességem csak 10/0,5. ilyen net mellett érdemes NAS-t vásárolni? Célom hogy TV-vel tudjak róla filmeket nézni.
-
fogtunder
nagyúr
válasz bnorci71 #20451 üzenetére
ilyen torrentre már érdemes Intel alapú NAS-t befogni, az meg 80K alatt nem nagyon lesz.
ezek normál OS telepítések, grafikus menüből, mindenhez van lépésről lépésre leírás akár itt a fórumon, akár internet szerte. sose értettem, miért félnek valamitől az emberek, amit ingyen ki lehet próbálni annyira, hogy inkább kiadnak több tízezer forintot, de van, aki a windowst se rakja fel magának, csak akkor el kell fogadni, hogy fizetni fogsz érte.
én se úgy születtem, hogy tudtam ezeket, de jelen esetben ott van az éles hardver, amin lehet próbálkozni, baja nem lesz, a virtualbox is ingyenes, az ajénott OS-ek se fognak egy fillérbe se kerülni.I hate morning people. And mornings. And People.
-
bnorci71
addikt
a konfigoláson kívül illetve a fogyi mi az ami hátrány egy notinál a NASal szemben?
Mint írtam az elsődleges a torrent seedelés és már jelenleg is 30-40 torrent van aminek némelyike 60-120Gb 18e fájl ez fog még szaporodni, szóval egy NAS-t egy ilyen mennyire fektet meg? vagy inkább úgy kérdezem milyen erős hardver kel hozzá a NAS-ba mert ugye van 30-40e használtan amire már azt mondják használható Syn. SD212J meg lehet menni a csillagos égig, 50-60e biztos, hogy nem adok érte.
fogtunder
na ettől a hegesztéses dologtól félek, főleg, hogy már az elején se értem amit írtok ez ami a NAS felé billenti a mérleget csak ott meg az anyagiak billentik vissza.
tegnap a Synology virtuális felületét megnéztem, az tetszett magyarul beszél stb.
"If in doubt, flat out!" "Straight roads are for fast cars, turns are for fast drivers"
-
fogtunder
nagyúr
válasz bnorci71 #20446 üzenetére
kezdésnek meg lehet nézni a lapost, OMV-t szerintem simán fel tudsz rá hegeszteni, csak vagy valami high-end pendrive kell hozzá, amit tudja a wear levelinget, plusz az USB plugin, vagy pedig telepítés után particionálni a HDD-t. esetleg Xpenologyval is lehet próbálkozni, bár laptop hardverrel voltak már gondok ilyen téren.
a legnagyobb hátránya a SATA portok száma és a fogyasztása lesz.
-
félisten
válasz bnorci71 #20446 üzenetére
A csatlakozók megegyeznek a 2,5 és a 3,5 colos meghajtóknál, függően az adott NAS-tól beépítőkeret sem mindig szükséges, mert eleve be lehet szerelni 2,5 colost is.
A Noti opció nyilván költséghatékonyabb, de hát az nem NAS...
[ Szerkesztve ]
-
bnorci71
addikt
Üdv mindenkinek!
átolvastam vagy inkább átfutottam az összefogalót azt a részt ami érint/érdekel.
A minimál megoldás működik jelenleg router+HDDa torrentkliens viszont elég rapszódikus gondolom az 500+Gb adat a majd 18e fájl már kifog rajta, igaz most lett beüzemelve de már látom nem lesz tartós megoldás.
alternatíva 1: Hp Nx6310 noti munkába állítása nulla huf befektetés
alternatíva 2: NAS ahogy nézegetem egy Synologyval lenne érdemes foglalkozni, ami rögtön első kérdés 2,5" HDD-m van viszont a NAS-ba 3,5" kell. Beépító kerettel berakható a csatlakozó megegyeznek?"If in doubt, flat out!" "Straight roads are for fast cars, turns are for fast drivers"
-
krealon
veterán
válasz bladesks007 #20443 üzenetére
"Egyébként a Zyxel-ek (konkrétan NAS520) is 2 ip kamerát tudnak kezelni (Surveillance Station) további licenszvásárlás nélkül?"
A Zyxel NAS520-nak nincs kamera menedzsment szoftvere.
"Jó lenne, ha az ftp-n keresztül történő rögzítés működne, mert végső esetben elegendő"
FTP szerver funkciot tud az NAS520.
"a többiét pedig "csak" rögzíti (erre wi-fin keresztül is sor kerülhet?)"
Az, hogy a kamera Wifi-n vagy kabelen csatlakozik a helyi halozathoz, elvileg mindegy.
Mindazonaltal radios atvitelnel (pl Wifi) a garantalhato atviteli sebesseg == 0. Ennel fogva radios atvitellel mukodo biztonsagi eszkozok nem letznek (vagy a vicc kategoriaba sorolhatok).
[ Szerkesztve ]
-
bladesks007
tag
Engem is a NAS ip kamerát kezelő része érdekelne. Egyébként a Zyxel-ek (konkrétan NAS520) is 2 ip kamerát tudnak kezelni (Surveillance Station) további licenszvásárlás nélkül? Jó lenne, ha az ftp-n keresztül történő rögzítés működne, mert végső esetben elegendő, ha 2 kamera képét el is érem, a többiét pedig "csak" rögzíti (erre wi-fin keresztül is sor kerülhet?).
[ Szerkesztve ]
-
ZetorGumi
addikt
válasz fogtunder #20436 üzenetére
Lélektani határ:
Minél olcsóbb. Nem tudok pontos határt, mivel nem nagyon vagyok tisztában az árakkal manapság. Nekem egy 4lemezes HP MicroServerből van nasom, ami velem együtt költözik el itthonról, és a helyére kellene valami alternatíva, ami a kamera képének rögzítését, és mutatását lehetővé teszi, kb úgy, mint a Synology-nál a Surveillance Station, csak szerintem erre kicsit sok lenne egy Syno nas. Faternak kell itthonra az egy szem kamerájához, ami egy Foscam FI8904W.
[ Szerkesztve ]
New Mixes: http://www.mixcloud.com/ZetorGumi | VW Passat B8 2.0CRTDI CRL
-
félisten
válasz ZetorGumi #20434 üzenetére
Fogtündér kérdéséhez még egy apróság: mennyi kamera tudjon rá rögzíteni? Pl. a QNAP-ok és a Synology-k alapból tudják ezt, de az alap csomagban csak 2 kamera képe mehet. Ha többet akarsz, licenc-t kell vásárolnod...
Én valami QNAP vagy Synology-t választanék, de ez 35e Ft plusz kategória két lemezes típusnál. Egy lemezes Synology DS110j van 20e Ft-ért is fent például.
-
félisten
válasz Nixon18 #20435 üzenetére
Oh, így már kezd tisztulni a kép.
Ha a renderelést távolról akarjátok indítani / beállítani, akkor arra RealVNC teljesen jó, de persze kismillió alternatíva van. Régen a Teamviewert használtam általában, mert azt volt a legegyszerűbben beállítani, de ha sokszor használod free módban, akkor szólni fog, hogy legyél kedves előfizetni.
A NAS alkalmazás itt fájlmegosztást jelent, ezek szerint. Amit leírtam: ha simán hálózat, akkor a legegyszerűbb a sima meghajtó-megosztás, de ott előfordulhatnak anomáliák, plusz mindenki szabadon hozzáférhet mindenhez. Ezért célszerű inkább könyvtárakat megosztani, és felhasználókhoz kötni a jogosultságokat. A végső szint persze a tartomány, de akkor kell tartomány-vezérlő, vagyis Windows szerver...
Tehát a lehetőség adott, a kérdés, hogy mekkora terhelést, hálózati terhelést, merevlemez-használatot jelent (macerás lesz például egy nagyobb fájlt lemásolni úgy a meghajtóról, hogy közben oda renderel).
-
Nixon18
senior tag
Köszönöm a választ!
Nem a NAS-nak kellene programokat futattnia, hanem egy PC-nek kellene (windows alappal) NAS-ként is funkcionálnia.
Mert ha már veszünk egy gépet, amit valamilyen úton-módon távoli eléréssel renderelésre használunk, akár a NAS szerepét is betölthetné. Még ha esetleg egyszerűbb ks lenne egy dedikált NAS-t venni, felmerült ez az ötlet is, hátha van rá lehetőség. -
ZetorGumi
addikt
Hi.
Olcsó nas-t keresek.
Kritérium:
- IP kamera tudjon rá rögzíteni.
- Aprón legyen fenn belőle.New Mixes: http://www.mixcloud.com/ZetorGumi | VW Passat B8 2.0CRTDI CRL
-
félisten
válasz Nixon18 #20427 üzenetére
Azt nem NAS-nak hívják, hanem Windows Server alapú fájlszervernek.
Legalábbis a leírásod alapján erre lenne szükség. Mondjuk azt nem értem, hogy miért kell NAS-ként programokat futtatnia?
De most megpróbálom felvázolni:
Hálózaton belül alapvetően csoportos megoldás működhet, megosztott meghajtóként jeleníted meg a háttértárat. Ciki, hogy az alap windows hálózatkezelése e téren hulladék, felcsatlakozik a hálózatra egy új laptop, és nem látod, vagy ha látod, nem tudsz belépni rá, mert azt mondja, hogy nincs rá jogosultságod.
Na emiatt célszerű 'rendes' tartomány, vagy legalább felhasználókra való megosztás (tehát a meghajtót úgy osztod meg, hogy a felhasználókat hozzáadod), ez a megoldás általában nem szenved ettől a problémától - viszont ha új gép jön a hálózatba, akkor annak a felhasználóját hozzá kell adni.A kívülről való elérés még talán a legegyszerűbb FTP-vel.
A Backup pedig csak program kérdése (pl. Acronis True Image).
-
krealon
veterán
válasz Pole181 #20429 üzenetére
"Vettem egy éve egy Synology DS115j NAS-t. Nagyon meg vagyok vele elégedve de most úgy döntöttem lecserélem egy DS216j re.
Kérdésem a következő lenne: ha egyenlőre a már meglévő HDD et tenném be az járható út-e."Nem.
Idezet:
"- Number of drive slots: The target Synology NAS must have enough drive slots to accommodate all of the drives belonging to the RAID volume on the source Synology NAS. For example, if you have a DS214 with a RAID 1 volume consisting of two hard drives, then your target Synology NAS must have at least two hard drive slots.
- Single-bay and multiple-bay models: Due to differences in the disk partition system, single-bay models cannot migrate hard drives to multiple-bay models and vice versa. For example, hard drives from a DS114 cannot be migrated to a DS214 or DS414. Likewise, you cannot migrate hard drives from a DS214 or DS414 to a DS114." -
fogtunder
nagyúr
válasz Pole181 #20429 üzenetére
ez már kissé off itt, tekintve hogy van egy elég jól pörgő Syno topik, az összefoglalóban be is van linkelve.
átrakhatod a lemezt, migrálást kell választani az első indításnál. a második kérdést nem nagyon tudom értelmezni. beszereled, aztán storage managerben hozzáadod ahogy szeretnéd.
-
Pole181
újonc
Sziasztok!
Úgy kezdem, hogy nem vagyok nagy számítógép guru.
Vettem egy éve egy Synology DS115j NAS-t. Nagyon meg vagyok vele elégedve de most úgy döntöttem lecserélem egy DS216j re.
Kérdésem a következő lenne: ha egyenlőre a már meglévő HDD et tenném be az járható út-e. Mert arra tisztán emlékszem h mikor az előzőt beüzemeltem, leformázta a lemezt. Ezt most szeretném elkerülni.
Illetve ha a későbbiekben bővíteném még egy lemezzel az igényelne e bármilyen specialis megoldást.
Válaszotokat előre is köszönöm, " ha lehet konyha nyelven " -
m0ski
aktív tag
Sziasztok!
NAS-t szeretnék otthon (DLNA, letöltés, backup), elég is lenne egy Zyxel NAS326.
Azt vettem észre, hogy az elmúlt 1-2 hétben szép lassan elkezdett elfogyni a boltokból (ED már nem is forgalmazza, máshol csak rendelésre, CHS április közepére ígér beérkezést).
Utólag bánom, hogy még ősszel nem vettem meg 30ért a NAS520-t, de akkor még nem éreztem szükségét.30e-nél többet nem szánnék a beszerzésre, így adódik a kérdés: várjak amíg újra lesz készleten emberi áron, vagy akad más alternatíva? Netalántán valakinek belső infoja arról, hogy más jön helyette?
-
Nixon18
senior tag
Sziasztok!
Építészirodába építenénk egy PC-t hálózati eléréssel rendereléshez. Nem egy komoly erőmű, de a céloknak megfelelne (i5, 8-16GB RAM).
És gondoltuk, hogy ebből csinálnánk egy nas-t is.
Kérdés, hogy hogyan lehet megoldani, hogy a NAS windows alapú legyen és ne csak csoportban látazódjon, hanem távolról is elérhető legyen és tudjon backuot magára adott gépektől, illetve magáról egy másik gépre hálózaton keresztül?Létezik ilyen egyáltalán? Mert linuxszal meg lehetne oldani egyszerűen, de szükség lenne a windowsra a lrogramok miatt.
-
G.A.
aktív tag
Üdv!
A topic GYIK-ban ajánlott Zyxel NAS326 képes e a "szokásos" dlna(2db smartTV-hez), file megosztás,... mellett:
- ip kamerák adásainak rögzítésére, mennyi a max? (FHD/25fps)
- DDNS megy e NO-IP-vel vagy csak DyDNS-el?
- phpmyadmin/MySQL teljes értékű vagy vannak korlátai?
- USB hub, soros átalakító, HID eszköz köthető rá?GA
-
kk831228
addikt
válasz Benőke #20424 üzenetére
Volt már beállítva egyszer egy külső winyóval,ment a letöltögetés...
Most akarom azt is újrahúzni a legújabb custom firm-al... Majd beállítani stb. van egy külső winyóm de nem tökéletes. Néha megakad ,aztán megy tovább ,szóval letöltögetni meg adatot menteni jó ,de streamelni nemigazán lehet róla. A terv egy 2 TB Wd red meg egy sharkoon tok volt, de lehet érdemesebb lenne egy nas-ra beruházni, ezért is érdeklődöm. Ez a qnap ts 228 ,meg a syno ds 216 j eléggé tetszik vagy pedig az egy lemezes változatok...
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
Benőke
őstag
válasz kk831228 #20418 üzenetére
Jó Router az Asus N18 de NAS feladatokra annyira nem alkalmas. + torrent meg + ez + amaz.
Gyári SW -vel már küzdene, új OS -el jobban bírná talán, de az egy másik topic megint, de nem egy nas.
Korlátozásokkal nyilván alkalmas bizonyos feladatokra. Torrent letöltésre igen, de nem 20 meg közben 50 seed. 1-2 torrent aztán annyi. -
fogtunder
nagyúr
válasz kk831228 #20418 üzenetére
ezt kb. mindegyik tudja.
nem tudom, hogy az N18U mennyire bírja a torrentet és hogy milyen extrákat lehet ráhenkölni, van-e felhőszolgáltatása, ezt a topikjában lenne érdemes megkérdezni.
NAS-ból a szokásos ZyXel NAS326, QNAP TS-228 és Synology DS216j, esetleg DS116.
[ Szerkesztve ]
-
fogtunder
nagyúr
válasz enterlaci #20419 üzenetére
mindegyikre több DLNA szerver alkalmazást is fel lehet rakni, zenével amúgy sem szoktak gondok lenni, inkább videókkal.
viszont a DS115j hardvere nagyon gyenge, én azt nem ajánlanám, egylemezesből a DS116, vagy ZyXel NAS326, DS216j, QNAP TS-228.
[ Szerkesztve ]
-
enterlaci
senior tag
Sziasztok!
Melyik most a legkisebb 1 lemezes, csendes full DLNA kompatibilis NAS? Olyan érdekelne amelyik képes magától kikapcsolni is. Wifi lehetőség szintén jól jönne.
Néztem a SynologyDS115j-t, de nem tiszta mi pontosan mivel kevesebb a DLNA Compliance mint a Certified? Biztosra kéne mennem, hálózatos zene lejátszáshoz legfőképp.
Amd 386SX40, 210MB WD, 14"monochrome, Win 3.11
-
kk831228
addikt
válasz Alex91 #20417 üzenetére
Most gondolkoznék valamin...
Otthoni felhazsnál@sra kellene adatmentés, telóról, gépről stb...Torrentezés, film streamelés...
Igazából egylemezes is elég lenne, de ahogy nézegettem alig olcsóbb... wd my cloud - ot is néztem de jó fölment az ára...
Van egy Asus N18- as routerem is lehet az is kiszolgálna amúgy... Felhő szolgáltatás fontos lenne hogy droidról automatikusan szinkronizálja az adatokat... Most is besz... rt kicsit a teló és pár dolgom elveszett. Idegesítő...
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
Alex91
félisten
válasz kk831228 #20416 üzenetére
Pillanatnyilag ugy erzem, hogy a Synology jobban tamogat, talan valamivel jobb szoftveresen is, de ez ugye felhasznalas fuggo is! A TS-228-al most az a gondom, hogy nem tudom, hogy meddig tamogatja a Qnap. Egyebkent az akcios aron most a ts majd egy 1 tb-os hdd araval olcsobb...
-
Pá
addikt
válasz Patice #20413 üzenetére
nem, valszeg csak trehányul fogalmaztam. Nincs router, csak a UPC kábelmodemet hívom annak.
Nagyon remélem, hogy az nem 100-as, mivel 240/20as net mellé adták.
A kábelmodem a gép felé hozza a 240Megabitet, NAS felé nincs meg a sebesség. Illetve NASról gépre kb 60MB-tal tudok másolni, gépről NAS-ra csak 10 :S
''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''
-
Patice
nagyúr
Ha a UPC-s kábelmodemre van kötve a NAS, akkor valszeg annak vannak csak 100 Mbites portjai. Vagy csak ennyit bír az a kábelmodem...
Jól értelmeztem, hogy van egy külön routered a kábelmodem mögött?
Ha igen, akkor ebbe csatlakoztasd a NAS-t is, meg az összes többi eszközt is.
[ Szerkesztve ]
Eladó: Intel NUC J5005, Lenovo dokkoló
-
Pá
addikt
válasz Alex91 #20411 üzenetére
Nem. Routerről gépre olvasni tudok olyan 60MB/sec körüli tempóval.
De ha NASon valamit írni kell, akkor nem nagyon megy 10MB fölé. Azt hittem ennyit bír a HW, de ha elméletben tud többet is, akkor lehet, hogy csak valami rosszul van beállítva.
A gép UPC-s kábelmodemen keresztül van összekötve a NAS-al.
Viszont a gépen megy a letöltés 20-30MB/sec körül (ennyi az elvi maximuma a netnek), de a NASon mindig megáll 10MB körül.[ Szerkesztve ]
-
Pá
addikt
Sziasztok!
ZyXEL NSA325 v2 NAS-om van és alapvetően teljesen elégedett vagyok vele. Egyetlen apró gondom, hogy letöltésnél (netről vagy akár gépről) úgy látom a max sebesség, amit elbír, olyan 10MB/sec körül van.
Igazából annyi lenne a kérdésem, hogy milyen gépet tudnátok ajánlani, ami nagyjából hasonló képességekkel bír, mint az enyém, viszont nagyobb sebességekkel is meg tud bírkózni?
-
Alex91
félisten
A Qnap TS-228 megint akcios az edigitalnal!
-
-
Alex91
félisten
válasz Sz.Miki #20406 üzenetére
Kicsit mas a ketto beallitasa, de alapvetoen siman ment mindketto. Qnap-nal azonban mar futottam bele problemakba, a Syno meg ugye 2 napos .
-
Sz.Miki
őstag
válasz Alex91 #20403 üzenetére
Gratula
Melyik nast volt könnyebb konfigurálni? Érdekes ez a memória dolog, synologyék jobban optimalizáltak, viszont ott korlátozott hogy hol lehet bővíteni ramot.Még egy buta kérdés, ugye lehet külön-külön is használni a merevlemezeket? Mert én nem szeretném raidbe kötni őket.
-
Alex91
félisten
Na, tegnap ota egy Synology DS 416-ot is hasznalok... Ami erdekes, hogy a Qnap TS-228-ban is 1 GB RAM van, meg ebben is, de a Synology fele annyit hasznal. Mondjuk a RAM azert van, hogy hasznaljuk...
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gamer Pc eladó! 32GB RAM/Ryzen 5 5600/ 1TB SSD/ 5700XT/ RGB-s ház
- Panorámás Gamer PC! i7-8700/GTX 1070 Ti 8GB/16GB RAM/512GB+128GB SSD
- Minőségi GARANCIÁS Gamer PC! Ryzen 7 5700X/RX 6700XT/16GB RAM/1,25TB SSD
- iPhone 14 PRO - Black - Garancia
- G.SKILL Trident Z DDR4-4400 CL19-19-19-39 1.40V 32GB (4x8GB)
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest