Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
ÖSSZEFOGLALÓ
Kérdezés előtt kérlek olvass végig!
Új hozzászólás Aktív témák
-
nyunyu
félisten
válasz
copass #64489 üzenetére
Vajon ezekbe gyártották a szimmetrikus, minden irányban 1,32mm vastag kereszttel megáldott stemű Outemukat?
Mondjuk a képen sima Outemu stem látszik, se nem dustproof (mint a Redragon billzeteké), se nem Box.Legtöbb kupak nagyon nem szereti, ha 90 fokkal elforgatva kerül a kapcsolóra, mert az MX egyik tengelye csak 1,3mm vastag, és az erre méretezett hüvelyű kupakokat szétrepesztette az 1,32mm-es Outemu Box széria.
Szerk: szar a kép a Havit weblapján.
Billzetben a kupakok feliratozásának megfelelően fejjel lefele, északra néző LEDekkel állnak a kapcsolók. -
dqdb
nagyúr
válasz
ArrayOfLilly #64495 üzenetére
Ollósnál nehogy ilyet tegyetek! Eleve nem biztos, hogy ugyanolyan a fizikai kialakítása az ollóknak, valamint nagyon könnyű letörni azokat a mikroszkopikus pöcköket, amivel a kupak az ollóhoz van rögzítve.
-
aleister
veterán
Sziasztok!
Pénteken végre a megérkezett a Cooler Master SK650. Nagyon penge kis bili. Egyetlen problémám van, hogy az "a" billentyűt relatív gyakran (minden 2. alkalommal), a space-t kicsivel ritkábban duplázza. Cherry MX Red Low Profile switchek vannak benne. Ez a jellegzetessége ezeknek a kapcsolóknak? Lehet ezzel valamit kezdeni?
-
ArrayOfLilly
aktív tag
Nagyon szépen köszi. Asszem lényegében ez volt az utolsó, ami tök jó, de nem ugyanaz, ezért javaslom, hogy akkor vegyük ugyanazt. Szerintem egy hét alatt fogja megszokni. Vagy szerinted a régi bill sapkáit át lehetne műteni az újra? Én sk nem feszegetném, de hátha valaki, akinek van rutinja. 2 adag magyar kupakunk is van, csak az egyik bill. beázott, mert kimosta, a másik nálam tökéletesen működött, 0 használattal később meg állítólag nem regisztrálja az A betűt.
-
dqdb
nagyúr
válasz
ArrayOfLilly #64492 üzenetére
A kérdésem, hogy ugye jól tudom, hogy az UK English kiosztás billentyűszámra és elrendezésre is megfelel a magyarnak?
Igen. A UK, Nordic, DE, FR mind ugyanaz a fizikai elrendezés. K800-hoz talán az MX Keys van a legközelebb. -
ArrayOfLilly
aktív tag
Sziasztok! Segítséget kérek, kollégámnak kellene Logitech K800 helyett valami hasonló felhasználói élményű billentyűzet, jelenleg nem kapható magyar kiosztással. Mivel a sokadik billentyűzetnél és elvetélt próbálkozásnál jár és nagyjából vakon gépel, én azt javasoltam, hogy akkor vegyen egy nem magyar kiosztásút és legfeljebb, ha most azt képzeli, hogy ez zavarni fogja, akkor átmenetileg tegyen rá matricát. Ebben is maradtunk. A kérdésem, hogy ugye jól tudom, hogy az UK English kiosztás billentyűszámra és elrendezésre is megfelel a magyarnak? (Tudom, háttérvilágítás + homorú felszín, de úgyse fogja matricázni, vagy max. egy hétig marad fenn.) Köszönöm szépen a válaszokat előre is.
-
PROTRON
addikt
válasz
Mr.Csizmás #64488 üzenetére
Konkrétan mennyire gáz?
Hány oldalnyi hibalista?
Brown-ból nincs ilyen? -
dqdb
nagyúr
válasz
copass #64489 üzenetére
Nem értem, hogy mi a bajod vele. Lehet, hogy a valódi billentyűzeten is 90 fokkal elforgatva vannak beforrasztva a kapcsolók, nem csak a renderen
Mr.Csizmás: ennyiből majdnem kijön egy adag jóféle Gateron is, főleg egy KS-3 vagy KS-9 sárga, amit még ki sem kell forrasztani, nemhogy egy teljesen noname kék.
-
copass
veterán
válasz
Mr.Csizmás #64488 üzenetére
érdekes jószág...
-
Mr.Csizmás
titán
blue switch donor egy tálca sörért: [Havit GAMENOTE KB858L]
-
Zizi123
senior tag
válasz
Tyler8 #64478 üzenetére
Koszonom a valaszt!
A CM SK nalam nem esne ki, mert most felrehajitottam a Varmilot, es felraktam helyette 1 HP Slim Business USB-t, es lass csodat nem akadnak az ujjaim, sokkal jobban megy a gepeles.
Tehat nekem egyaltalan nem hatrany a notebookszeru 1 sikban levo gombok.Azt viszont nem tudom megmondani, hogy a Tesoro-nal az eleg lenne-e, hogy a keycap low profile, mert en a rovidebb travel miatt szeretnek low profile billentyuzetet.
Ezt nagyon ki kellene probalni...Apple Magic keyboard: Az aran kivul nekem nincs nagy gondom vele. Lehet, hogy ezt a legyegyszerubb szerezni, es kiprobalni. Slim, igaz ollos, nem kapcsolos, de szerintem ez is tokeletes lenne.
Nekem a Keychron K3 tuti kiesik, nem szeretnek ilyen elcszeszett kiosztast. Meg a vegen 2-t kellene venni belole, mert ha a munkahelyen klasszikus billentyuzetem van, akkor csak ossze-vissza fogok nyomkodni mindent, nem beszelve az ugyfelek geperol...
Tehat az a legegyszerubb, ha a klasszik full, vagy TKL meretu, es elosztasu. -
dqdb
nagyúr
válasz
xDarkBoyx #64485 üzenetére
O-gyűrű a neve, a legközelebbi szerelvényboltban akadni fog, valószínűleg 5×2 mm-es kell belőle, de ha biztosra akarsz menni, akkor veszel pár darabot abból és az 5×1,5 mm-esből is, aztán megnézed, melyik jobb. A fényekből a fekete sokat, az áttetsző valamivel evesebbet fog kitakarni, de mindkettő eléggé sokat tompít.
Csodát ne várjál, a kapcsoló háromféle hanghatása közül (bottom out, felengedés rugó pengése) csak az egyiket tudja orvosolni az O-gyűrű, éppen azt, amit el tud kerülni az ember, ha nem nyomja tövig a kapcsolókat. Mellékhatása a kevesebb fény, a gumis érzés bottom outnál és a rövidebb billentyűút.
Ez egy filléres termék, egy-két ezresből ki kell jönnie egy billentyűzetre való mennyiségnek, nehogy OBI-ban vagy hasonló helyen vegyél túlárazva.
-
xDarkBoyx
csendes tag
Üdv!
Adott egy Spirit of Gamer Xpert K500 mech. billentyűzet. Nem egy csendesebb billentyűzet. YT-on láttam videót, hogy lehet venni a gombok alá valami kis gumi gyűrűket és ez által halkabbak lesznek a gombnyomások.
Hol tudnék ilyen kiegészítőt venni vagy esetleg vennék helyette egy hasonló, de halkabb billentyűzetet -
dqdb
nagyúr
válasz
nyunyu #64483 üzenetére
Brute force az is
megoldhatóösszegányolható, ha úgy kötöd be mondjuk a világítás gombját, hogy az eredeti funkcióját ne töltse be, de lenyomása aktiválja mondjuk a Print Screen mellett még két, vele egy logikai oszlopban billentyűt is (ha soronként olvas ki a firmware és fordítva, ha oszloponként), amit az AutoHotkey segítségével visszafordítasz Insertre. De ez már tényleg gányolás, és abból sem apróMondjuk éppen 75%-os méretben nem kell gányolni, ott van a Q1, ami a wireless rész kivéve minden téren köröket ver billentyűzetként a K3-ra.
-
nyunyu
félisten
-
dqdb
nagyúr
válasz
Tyler8 #64478 üzenetére
szerintem low profile irányba fog menni a piac játékra és gépelésre is, a hatékonyság miatt
Nem igazán látni azt a low profile hengert.5 éve van piacon a Kailh Choc, alig került bele pár billentyűzetbe, a G915 az egyetlen ilyen nagyobb gyártó kínálatában. Másfél éve jelent meg a Choc V2, nem láttam még vele szerelt billentyűzetet. 3 éve van piacon a Cherry MX LP, Corsairnek és Cooler Masternek van 2-2 ilyennel szerelt billentyűzete. Szintén alacsonyabbnak számít a Kailh KH, a Tesoro Gram Spectrumon kívül nem tudok mást ezzel.
Nem mechanikus vonalon pedig szinte az össze ollós billentyűzet eltűnt a kínálatból, ahogyan membránosnál is a memchanical-hybrid-félmechanikus vonal nyomul inkább.
Azt pedig, hogy hatékonyabb gépelésre egy low profil billentyűzet, erőteljesen szubjektív kijelentés, ahogyan az ellentette is az lenne.
-
dqdb
nagyúr
válasz
nyunyu #64480 üzenetére
A Q1 bejelentésekor megígérték a QMK-t a többi billentyűzetükre is, azonban szerintem nem lesz belőle semmi sem, amikor rájönnek, hogy a QMK+BT téma nem olyan egyszerű sem az eltérő licenszek oldaláról, sem a megvalósítás oldaláról, mert a QMK vezetékes működésre van felkészítve bármiféle energiatakarékos opció támogatása nélkül (vagy ha lesz QMK firmware, akkor csak vezetékes változat).
slim K3-nál sem látok semmi olyasmit, hogyan lehetne elrendezni a billzet jobb szélét olyan gomb sorrendre, ahogy az ember szeretné
A brute force út adott: szétszeded, alaposan megnézed a nyákot, a megfelelő helyeken óvatosan átvágod a vezetékeket és beforrasztasz helyettük kábeleket, hogy megcseréld a kapcsolók sorrendjét a mátrixban, -
nyunyu
félisten
Kérdés, hogy a Keychronokhoz létezik-e értelmes firmware?
Régebben a nemlapos K2-höz beígért gombkiosztás módosító szoftverrel még mindig adósak, slim K3-nál sem látok semmi olyasmit, hogyan lehetne elrendezni a billzet jobb szélét olyan gomb sorrendre, ahogy az ember szeretné. (Pl. hova rakod az Insertet, Home/PgUp/PgDn/End sorrendje)
K6-hoz persze már létezik nemhivatalos QMK firmware, de azzal bukod a kékfogat, csak vezetékesként működik.
Gyárilag QMKs Q1 meg eleve nem tud kékfogat.
Pedig egy fehér világítású K3 UK egész jól nézne ki laptop mellé cipelős, ócó billzetnek, de nekem a 75% legyen ugyanolyan sorrendű, mint a laptopomon.
-
Tyler8
tag
válasz
Zizi123 #64471 üzenetére
Én is pont ebben a helyzetben vagyok. A logitech MX keys-ről azt olvastam, hogy gépelésre nem tartozik a legjobbak közé, túl kemény az is.
A CM SK a lapos keycap-ek miatt szerintem nem ajánlott.
Azok közül akiket eddig láttam és tudnak gyorsan gépelni (150-170 wpm), a Logitech G915/TKL és az Apple magic keyboardra esküdtek. Az Apple-t én nem tudom elképzelni magamnak, illetve más szerint fárasztó a gépelés ezen is.
A G915 az árához képest gyenge minőségű keycapeket használ, ezt leszámítva jó választás lehet, de ha a wireless és a multimédia gombok, makrók feleslegesek, akkor pénzkidobás szagú.
A K70 low profile-on elvileg jobb érzés gépelni, mint a G915-ön, van low profile speed és red kapcsolós belőle (de Cherry!). Ez nekem a numpad miatt esik ki.
A Keychron K3 UK jöhet még szóba, nyilak és F gombok vannak, de ez nyomottabb formátum. Ezt lehet rendelni Gateron vagy Keychron cserélhető kapcsolós változatban is, szóval ilyen szempontból talán ez a legjobb. Árban se vészes, nálam eddig ez vezet. K1-ből tudtommal nincs ISO.
@mindenki: Keychrontól rendelt már valaki? Van EU-s raktár? A vám és áfa miatt kérdezem. A honlapon azt írják elvileg nem kell fizetni rá, de megerősítenétek?
Tesoro GRAM Spectrum TKL is esélyes lehet, de ebben nem low profile switchek vannak, csak a keycap-ek azok. A techpowerupon vagy prohardveren is van róla teszt, ha érdekel.
Az is fontos, hogy ez nagyon szubjektív kérdés. Én a helyedben fentieket próbálnám ki, vagy rendelnék egy K3-at ameddig nem lesz jobb, mivel sajnos elég szűk a kínálat. Pedig szerintem low profile irányba fog menni a piac játékra és gépelésre is, a hatékonyság miatt.
Én nem tartom magam szakértőnek a témában, szóval várd meg más véleményét is!
-
nyunyu
félisten
Meg tudná valaki nézni, hogy milyen vastag az Outemu Brown stemjének a szára?
Redragonosok előnybenAz nekem is feltűnt múltkor, hogy az Outemu Silent Greynek Cherry vastagságú (1,9mm) a szára, nem a szokásos Outemu (2,0-2,1mm)
Gondolom azért, mert az Outemu Sky kapcsolók V2.2 stemjéből származik, amit Gazzew a vintage Cherrykbe szánt drop-in replacementnek.Most, hogy babráltam egy picit a diszkógömb tesztplatformomat, az Outemu Silent Greynek tényleg túl nagy minden irányban a kilengése, a standard Outemu ház aljában lévő cső nem vezeti olyan pontosan a vékonyabb stemjét, mint a többi kapcsolóét, iszonyúan tengeribeteg tőle a Tab, Caps Lock
Közben átépítettem lineárisra a billzetet, meg kapott vastagabb kupakokat.
Silent Whitetal jóval kisebbet billennek oldalirányba a kupakok, mint a Silent Greyjel.
White stem szárának olyan olajos kinézete van, mintha gyárilag kenték volna.
Bezzeg a rugójára nem jutott, némelyik kapcsoló reszel, ha offcenter nyomom.Úgyhogy lesz mégegy köröm a billzettel, hogy megkenjem...
Ja, meglepő módon nem hiányolom a taktilis huplit, bőven elég az a feedback, ahogy az o-ringról visszapattanok.
Viszont a billzet a reszelő rugókat leszámítva atomhalk lett.
Ebben persze közrejátszhat az is, hogy a vékony kacsatollakat lecseréltem vastagabb és alacsonyabb Cherry profilra, most a szóköz feleannyira sem csattog, mint amikor stabilizátor kenés után összeraktam a Ducky kupakkal. -
luks
kezdő
Van a háztartásban egy CK350 és egy CK550. A CK350 most érkezett és arra lettem figyelmes, hogy a tab, capslk, shift, backspace (tehát azok a billentyűk, amik a karakteres billentyűzetnél szélesebbek), lenyomásukat ahhoz tudnám hasonlítani, mintha valami ragacsos lötty belefolyt volna és kissé ragadós érzetű lenne a lenyomásuk. Nem is cseng annyira a leütésük, mint a többi kis billentyűnek. A billentyűzet bontatlan volt, a gyári szalagot én vágtam fel. Tényleg ekkora minőségbeli különbség volna a 350 és az 550 között? A review-k és itteni hozzászólások ilyen kiugró különbségekről nem beszéltek. Én vagyok érzékeny vagy baj lehet ezzel a billentyűzettel? Attól tartok ez ilyen, mert az összes szélesebb billentyűre rá tudom húzni ezt a kellemetlen érzést. A CK550-nél ez konkréten semennyire nincs jelen. Kissé elszomorít.
US kellett, 550-ből pedig annak ára teljesen elszállt, jócskán csak 40 fölött találni a megbízhatóbb helyeken. Ennyit pedig az nem ért, így lett most 350.
Esetleg ha visszaküldeném, 30 ezer környéki összegből jelenleg találok teljes méretű US kiosztású, valamilyen barna kapcsolós nem névtelen darabot, ami jobb lehet a CK350-nél? Alternatívaként ha a num lock-ot esetleg elhagynám (de nem szeretném), ugyanilyen feltételekkel volna valami jobb, mint teljes méretűből?
-
dqdb
nagyúr
válasz
ribizly #64472 üzenetére
Nincsen, egyedileg kell nyomtatnod oldalfalat az adott billentyűzethez. Floating design esetében a plate ugyanolyan magasan és ugyanott van, mint high profile billentyűzetnél, csak az oldalfala hiányzik a billentyűzet házának. Ha a gyártó a designra ment rá, és a design részeként plate-et a ház oldalára is lehajtotta, akkor peched van, mert közel lehetetlen küldetés, mint ennél a Tesorónál elöl.
[low profile] [high profile]
a Drop Alt billentyűzetből kétféle változat van, a diffúzor réteghez képest jól lehet látni az arányokat. -
ribizly
veterán
Van egy floating design billentyűzetem, de elgondolkodtam, hogy úgy eldugnám a kapcsolókat meg kicsit megemelném a top plate-et. Van erre valami bevált módszer kész termék?
-
Zizi123
senior tag
Kezdem feladni, hogy a Varmilomat megszokjam. Adtam neki 1 evet, de nem...
A mai napig 1 notebookon, vagy 1 hetkoznapi HP billentyuzeten sokkal gyorsabban joval kevesebb hibaval tudok gepelni. A Varmilon sokkal tobbszor utok melle, tobbszor utok le tobb billentyut egyszerre, beleakad az ujjam a masik billentyube, nem utom le elegge, stb...
Megmerem kockaztatni, hogy 1 Logitech K120-on gyorsabban gepelek.
Tehat remenytelen az eset, hogy megtudjuk szokni egymast.Vettem a gyereknek 1 Cherry Stream 3.0 , ami mar sokkal jobb, de nekem az is tul kemeny, igy keresek tovabb. Ebben kernem a segitsegeteket:
Ezek a kriteriumok lennenek:
- Low profile switch (lehetoleg ne cherry)
- Lehet hasznalt is
- Elsosorban gepelesre lenne hasznalva, minimalis jatek
- ISO (mindegy milyen nyelv)
- Full, vagy TKL
- valami fenyt adjon ki
Az osszes tobbi szinte mindegy is.A Best low profile Keyboard -ra eleg egyhangu talalatokat dob a google.
- Corsair K70 RGB MK.2
- Logitech G915
- CoolerMaster SK6xx
- Havit HV-KB395L
- Keychron K1
Valamelyikkel van valakinek barmilyen tapasztalata???
Esetleg barmilyen mas otlet?
Pl Logitech MX keys??? -
axioma
veterán
Sziasztok,
ugy latom, itt nalam joval hardcore-abb felhasznalok vannak, de hatha ilyen hetkoznapi kerdeseket pont ezert kisujjbol raztok ki.
1. Kell vez.nelkuli US bill, tobb gephez atkapcsolos. Ceges gep miatt egyreszt chromebook-kal is kell mennie (bar igazan nincs rajta semmi fontos plusz, inkabb idonkent minusz... me'g most szokom), masreszt kotelezoen bluetooth (zart protokolos nem hasznalhato). Teljes bill, semmikepp se keskeny, kurzor-numpad resszel, de a media stb. spec.billentyuk hidegen hagynak. En egy ilyesmit talaltam eddig ami szimpatikus, logitech mk850, de eloben nem lattam me'g, ilyen iranyban hajlitottam me'g nem volt. Altalanos felhasznalas, nem jatszom pc-vel, 30 eve gepelek jellemzoen olcso klaviaturakon, de sose voltam tudatos benne hogy milyen a bill a kiosztason kivul. Barmi eszrevetel ehhez?
2. Rokon keresere kellett laptopot keresnem, es azt hittem emlekekbol hogy trivi dolog lesz a matricaztatas, kis gugli es egy ora alatt megvan - na most ilyet nem talaltam, me'g matricat se nagyon, de a gyereknek eloiras a magyar bill a suliban - erre esetleg otlet? 3M lattam hogy volt, bonusz lenne ha felraknak, de lassan mar megprobalnam magam is csak legyen (igaz nem vagyok egy jol barkacsolo tipus). Tipp esetleg? (Asus vacsiuj laptop, ketlem hogy billcsere megerne.) Raadasul feher alapon fekete gombok. -
nuke7
veterán
válasz
nyunyu #64458 üzenetére
taktilisebb mint a gateron brown, vagy annyira taktilis mint az..?
probléma: mitől lehet az, hogy league of legends közben néha elmegy a billentyűzet - értem ez alatt azt, hogy nem érzékeli a bill leütést és aztán valahogy visszajön... (esc-t nyomkodtam és megjavult valahogy...) elmúlt két napban, ezt kétszer játszotta el.
Windows-ban meg Visual studio code-ban, böngészőkben, stb. nincs ilyen probléma... és nem a bill kapcsol ki, mert a világítás marad.szoftveres dolog lehet, vagy bill hw..?
Tesoro bill-el nem csinált ilyet soha, igaz, most egyszerre két egér van csatlakoztatva a géphez, ez számítana..? -
-
nyunyu
félisten
Nem vészes a pengése.
Duckymban lévő MX Browné idegesítőbb.Mivel nem tudom még, hogy akarom-e ezt a billzetet használni, vagy ha igen, akkor milyen kapcsolóval, kupakkal, így most a cél csak annyi volt, hogy össze legyen rakva.
Fél nap szöszölés a kapcsolóval most nem volt napirenden, ráér később is.
Bár a láb elhajlásos kockázat elég magas egy ki-be szerelésnélSzépen fog csattanni R3-ban a kupak a kapcsolóházon még bottom out előtt.
O-ringtől úgy sem tudom bottom-outolni
-
dqdb
nagyúr
válasz
nyunyu #64458 üzenetére
Mondjuk a PCBbe pattintott átlátszó távtartókkal nem számoltam a filc szabásakor, úgyhogy azokat végül ki kellett hajítanom a billzetből,
Azokra csak akkor van szükség, ha úgy cserélnél kapcsolókat, hogy nem szeded szét a billentyűzetet. Bepattintós megoldást még nem láttam, vagy csavarozható fém távtartók voltak, vagy fröccsöntött műanyagból excentrikus kialakítással. Előnye és sokak számára egyúttal hátránya is, hogy merevíti a billentyűzetet, így ha flexibilisebb gépelési élményre vágyik az ember, akkor érdemes kihagyni (mondjuk a GMMK-nál mindegy, mert az eleve agyon van merevítve).lusta voltam megkenni, mert még célszerszámmal is szopás az Outemukat szétszedni
Ez hiba volt, szerintem a legidegesítőbb hangot a pengő rugók tudják kiadni magukból. Célszerszám és célszerszám között eléggé nagy különbségek akadnak.Viszont a kapcsoló vékony lába nagyon érzékeny, 110 kapcsolóból négyet már a zacskóból kivéve ki kellett egyengetnem, aztán a billzetbe pattintva még öt kettéhajlott
Ez eléggé jó arány szerintem, nálam pár darabot már a zacskóból kivéve, további 8-10% közötti mennyiséget pedig bedugás után kell egyengetni. Ez nem a vékony láb miatt van, a többi gyártóé ugyanúgy hajlik, pöndörödik, ez a hotswap mellékhatása. A Kailh hotswap másképpen gyötri meg a kapcsolók lábát, mint a Mill-Max, de mindkettő tud szépeket. Irreverzibilisen még csak az utóbbi megoldás nyírt ki nálam kapcsolót (letörött a lábából egy darab), az összes többi esetben elég volt egy csipesz és némi türelem.ha TKL billzetet veszel, nem biztos, hogy elég lesz rá a 90 kapcsoló!
Nem igazán értem* a 70-90-110 darabos kiszereléseket, 80-100-120 szerintem jobb lenne. Ha 65%-ost építesz, akkor a 70 határeset lehet, ha TKL-t, akkor a 90 darab szintén (split TKL-embe például pontosan ennyi kell). Szóval én 90 vagy 110 darabot veszek, ha egy billentyűzet a cél és tudom a méretet (egyébként 110-et), ha két billentyűzet, akkor 160-at, ha nincsen TKL tervben, egyébként többet.Megkérdeztem egy vendort, hogy ő miért éppen ezeket a kiszereléseket használja, és azt mondta, hogy a statisztikái alapján az emberek ilyen mennyiségeket szoktak venni tőle a tízesével kapható típusokból.
meg a valami Cherry profilos kupakszett az ideiglenesen ráhajított, diszkógömb kompatibilis kacsatoll helyett
Szépen fog csattanni R3-ban a kupak a kapcsolóházon még bottom out előtt.Ja, a szoftvere nem ismeri fel, ha a KVM switchbe van dugva.
Vagy a KVM switch nem támogatja a raw HID protokollt, és a számítógép → billentyűzet irányi kommunikáció nem megy, amin keresztül kommunikálnak a gyártók szoftverei a billentyűzettel, vagy az NKRO miatt varázsol el valamit. -
nyunyu
félisten
válasz
Molydeus #64459 üzenetére
Nem teljesen értem a kérdést, Aten CD782DP-n nincs dedikált hotkey az egyes gépekhez, hanem ScrLk ScrLk Enter vált mindig a másikra. (vagy Ctrl Ctrl Enter, de defaulton hagytam a hotkeyt)
KVMem meg mindig azt a gépet mutatja alapból, amelyik éppen be van kapcsolva. (manual szerint ezt ki lehet kapcsolni a ScrLk ScrLk E Enter-rel.)ScrLk ScrLk S Enter nálam a hangot váltaná a két gép között. (ha be lenne kötve a minijack és/vagy használnám a DPt hangátvitelre, asztali gépemet HDMIvel erősítőre kötve használom, céges laptopomba meg nagy ritkán bedugom a telefonom fülesét, ha valaki balga a céges Skypeon próbál meetingelni a rendes helyett.)
Asszem csak a szabvány egér emulációt kapcsoltam ki a KVMen, mert addig nem látta a gépem a beledugott unifying vevőt, aztán nem tudtam konfigurálni az egeret.
Hmm, szabvány billzet emulációt is ki lehet kapcsolni? Lehet, hogy az kéne a GMMK szoftverének is. -
Molydeus
őstag
válasz
Molydeus #64416 üzenetére
Rájöttem, hogy a KVM nem fogadja a hotkey-ket, csak ha NumPad-on ütöm be a számot. Rákötöttem a CK550-et és NumPaddal gond nélkül ment vele elsőre is. Aztán próbaképpen megnéztem, hogy mit szól az Auto Scan-hez a dupla Scroll lock + S-re, mit a gyártó nem jelez ugyan, de a több hasonló kínai kütyünél írják. Az is ment, és utána az 550-esről működött az alfa-numerikus számokkal is a váltás, Ctrl-lal viszont továbbra sem.
Visszaraktam az 530-at, de azzal továbbra sem megy.
Fel mappeltem a Scroll Lockot a ControlPad Numerikus profiljára, de nem ment vele. Lehet, hogy itt is dedikáltak a hotkey-t fogadó portok, mint az uGreen KVM-jein. Holnap átkötöm a bill. helyére egy tesztre.
Illetve még kipróbálom, hogy vajon lehet-e macrózni a váltást (mondjuk a Pause/Break-re).
Ha sehogy se megy TKL-ről, akkor megválok tőle.A másik, hogy bekapcsolás után nem megjegyzi, hogy melyik gépen használtam utoljára, hanem pont, hogy elfelejti és nem számít, ha a notebook nincs is rádugva, akkor is ki kell választanom a desktopot.
@nyunyu:
Neked megy az Aten váltás alfáról nyomva a számokat?Előre is köszi!
M. -
nyunyu
félisten
Csak sikerült megtalálnom a vakuljparaszt üzemmódot a GMMKn:
Meglepően sokat jelent a hangtompító filc beszerelése, már nem kong az egész háza, ha lendületből gépelek.
Mondjuk a PCBbe pattintott átlátszó távtartókkal nem számoltam a filc szabásakor, úgyhogy azokat végül ki kellett hajítanom a billzetből,
Karakterisztikára az Outemu Silent Grey egész kellemes, nagyjából az MX Brown keménységét hozza, de taktilisebb, mint a Gateron Brown.
Hangja meg a néha pengő rugón kívül nincs. (lusta voltam megkenni, mert még célszerszámmal is szopás az Outemukat szétszedni.)Viszont a kapcsoló vékony lába nagyon érzékeny, 110 kapcsolóból négyet már a zacskóból kivéve ki kellett egyengetnem, aztán a billzetbe pattintva még öt kettéhajlott
Szerencsére ezek is megúszták némi csontkovácsolással, de ha TKL billzetet veszel, nem biztos, hogy elég lesz rá a 90 kapcsoló!Némi finomhangolás még ráférne, mint mondjuk egy 80gr-os (MX Black) rugó a szóközbe, meg a valami Cherry profilos kupakszett az ideiglenesen ráhajított, diszkógömb kompatibilis kacsatoll helyett.
Openofficera nyilván így sem merném használni, mert gamer kollégák 5 perc alatt trombitának néznék, ahhoz meg túl drága.
(Redragon Mitra legalább egy tizessel olcsóbb donor!)Meg továbbra sem tudok megbarátkozni a floating dizájnnal, plusz feltűnően magas a billzet, csuklótámasz nélkül kényelmetlen. (más billzetekhez nem szoktam támaszt használni!)
Na meg a nagyon rossz helyen lévő lockLEDeket sem lehet látni gépeléskor, mert takarja a numpadJa, a szoftvere nem ismeri fel, ha a KVM switchbe van dugva.
Viszont sima USB porton felprogramozás után megjegyezte, és a KVMbe dugva is tud csillámpónit játszani. (Amíg meg nem nyomom az Fn+Esc-et)
Pl. a Ducky egyáltalán nem megy a KVM switchbe dugva, még kikapcsolt világítással sem. -
dqdb
nagyúr
válasz
zoldalma77 #64454 üzenetére
-
dugo_
veterán
válasz
zoldalma77 #64454 üzenetére
-
zoldalma77
csendes tag
Sziasztok,
lehet valahol ¬60 cm széles deskmat-ot kapni? Rendszerint csak nagyobbat látok, 90 cm körülieket, de az sehogy sem férne el nálam. -
nyunyu
félisten
Szokásos picsogás helyett lássuk mi sül ki ebből:
Lassan arra sem emlékszem, mikor faragtam bele a hangtompító 4.0-át?
[szerk:]Előző képeim létrehozási dátuma szerint februárban. -
Shalee
csendes tag
Sziasztok!
1.Mekkora összeget szánsz rá? Ami ár-érték arányban jónak mondható, de azért az ország éves GDP-jét nem szeretném elverni erre.
2.Használt szóba jöhet? Nem.
3.Milyen billentyűzetet használsz most? / Miért cseréled le? Modecom Volcano Hammer (Outemu Brown) / Teljesen meg vagyok vele elégedve, de lecseréltem az asztalomat, így kényelmetlenül közel került egymáshoz az egér és a billentyűzet.
4.Mire használnád a billentyűzetet? Játéktól kezdve önvédelmen át mindenre is.
5.Milyen típusú billentyűzetet keresel? Mechanikus.
6.Van konkrét modell ami tetszik? Nincs.
7.Milyen kiosztást szeretnél? ISO magyar lenne a legjobb.
8.Milyen méretű billentyűzetet szeretnél? TKL, vagy kisebb.
9.Extra igények: Bónusz pont, ha karácsonyfa mód világítana, és per key lehetne állítani a színeket, mint most.
Van egyáltalán a kritériumoknak megfelelő billentyűzet, vagy mondjak le dolgokról (pl. kiosztás)? Előre is köszönöm a segítséget! -
pIIrash
tag
Sziasztok,
Egy kis segítséget szeretnék kérni.
1.Mekkora összeget szánsz rá? Tegyük fel, hogy mindegy. De legyen mondjuk 50 k-ig
2.Használt szóba jöhet? Igen
3.Milyen billentyűzetet használsz most? / Miért cseréled le? Cougar 200 k (természetesen). Mert esnek ki a billentyűk as usual.
4.Mire használnád a billentyűzetet? Programozás (főleg), általános használat. Játékra van külön Saitek Pro Gaming
5.Milyen típusú billentyűzetet keresel? Mind1
6.Van konkrét modell ami tetszik? GGMK + Switch (Silent) + Keykap (GGMK-t sokat sokat kritizálja nyunyu a kommentjeiben, de nem zárkózom el tőle), Ducky Shine 7 Gunmetal Speed SW, ASUS ROG Strix Scope XA05 HU (Nem ragaszkodom ezekhez)
7.Milyen kiosztást szeretnél? ISO (hu, ha minden kötél szakad eng)
8.Milyen méretű billentyűzetet szeretnél? 80%+
9.Extra igények (Ha jól látható, akkor nem ragaszkodom a világításhoz, csuklótámasz nem kell). Általában sokat gépelek székben hátradőlve, láb fent, így ultra magas billentyűzetet kerülném. Ne legyen kopogós, vagy hangos, mert két irányba is hallják este és levadásznak érte.
Köszönöm előre is. -
Rick3D
senior tag
Sziasztok,
Átmenetileg , programozáshoz és irodai felhasználáshoz találtam a redragon k530.
Van tapasztalat vele ? Jó választás ? Árban eléggé baráti. Kb 6-9 hónapot kéne kihúznia. -
nyunyu
félisten
Eredeti G81-3246HAF-on lévő 5 színű BSP dyesub büntet.
Pláne a csigazabáló kiosztása.Szerencsére a 25+ évvel későbbi, CRP féle kupakszett reissueban ezt az apróságot javították.
(Vissza kéne már rakni a német BSPmet a működőképesebbik Cherry 1000-emre, mert idegesít a gyári doubleshot kupakszettjének csúszóssága.)
Tényleg, nincs valakinek véletlenül egy cseh 3000SAT kupakszettje?
Azon legalább jó helyen lenne a kék AltGr layer, meg a mod gomboknak is emberi nyelven van a felirata -
nyunyu
félisten
Faxért kellett átrendezni + magyarra gányolni a svéd billzetet.
Vessző, pont, kötőjelért jár a szívlapát, mert azt pont ugyanolyan sorrendben van a magyaron, németen, svéden is!(Amúgy ~30$ lenne egy magyar billzet a laptopba.)
-
nyunyu
félisten
Nem túl jó ötlet tájékozódás nélkül impulzusvásárlást végezni, de ugyanígy nem túl jó ötlet tudományos alapossággal elméletben előre és hosszadalmasan megtervezni dolgokat, mert könnyen borulhat az elmélet gyakorlatban.
Úgy érted, 100k-t elverni billzetalkatrészre évente, aztán 5-6 év után sincs egy működőképes billzeted, amin szeretsz dolgozni?
-
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #64441 üzenetére
szeretném lehetőleg a teljes nav clustert (minimum Ins, Del, Home, End) a nyilakkal és a BS-t az alap layeren elérni
Azzal, hogy bukod a 3×2 felépítést, bukod az izommemóriát is, így szerintem nincsen értelme ahhoz ragaszkodni, hogy mind a hat felkerüljön az elsődleges rétegre. Vagy ha mégis kell, akkor 75%-os billentyűzeteket nézegess.Azt gondoltam, hogy a VA alfa kupakjai és akár a modok egy része jók lennének az IKKI 68 és a GinkGo 65 féle ISO kiosztásokra is. Valamit elnézek?
Ha a nem hotswap Ginkgo65 nyákot nézzük, akkor a split dolgokat beáldozva is négy kupaknyi mínuszban vagy (jobb Shift + jobb oldali oszlop középső 5 gombja). Azt nézed el, hogy Cherry profil és Cherry profil között van különbség, formára, textúrára, betűtípusra, elrendezésre nem egyeznek meg az egyes gyártók kupakjai, így a keverés el fog ütni kinézetben.IKKI68 esetében tökéletesen le tudod fedni, csak így bukod a szerintem legjobb helyett az egyik Fn billentyű számára: a kettéosztott jobb Shift jobb oldalát.
Nem túl jó ötlet tájékozódás nélkül impulzusvásárlást végezni, de ugyanígy nem túl jó ötlet tudományos alapossággal elméletben előre és hosszadalmasan megtervezni dolgokat, mert könnyen borulhat az elmélet gyakorlatban. Sokkal jobban jársz, ha a tökéletes helyett beleugrasz valami jónak tűnőbe, ahonnan a használat közben szerzett gyakorlati tapasztalattal már jobban fogod tudni, hogy mi kell neked. Eléggé sok TKL-nél kisebb biztosan nem kell nekem ember használ boldogan 40%-os billentyűzetet.
-
nyunyu
félisten
Nem variál, Arial!
Akarom mondani Helvetica.
-
Molydeus
őstag
válasz
Domonkos #64434 üzenetére
Nem vagyok ellene az Fn-nek, de szeretném lehetőleg a teljes nav clustert (minimum Ins, Del, Home, End) a nyilakkal és a BS-t az alap layeren elérni. GinkGo-n valószínűleg a Space és a BS közé tenném az Fn-t, hamár úgyis 3 felé osztódik, és akkor még mindig meg van a többi layer gyors elérésének a lehetősége.
M.
-
Molydeus
őstag
GK68X vagy XS volt a konkrét modell, amit néztem, de ezt már elvetettem pár hónapja. Volt egy népes xls-esem amiből kiszórtam a legtöbb ötletet. Az egyik szempont az volt, hogy legalább a bill. saját memóriájába menthető legyen a megváltoztatott elsődleges kiosztás, de még jobb a QMK szintű programozhatóság.
Amikor tisztult a kép, akkor jöttem ide tanácsért, és milyen jól tettem, mert különben most lenne egy közbülső, még mindig hangos és karcos valamim, amit cserélhetnék. Pl. rossz switchet választottam volna, ha nem tárgyaljuk ki a taktilis inkompatibilitásomat és nem javaslod a gasket mount+silent lineáris megoldást a puha és halk bottom out-ért.Azt gondoltam, hogy a VA alfa kupakjai és akár a modok egy része jók lennének az IKKI 68 és a GinkGo 65 féle ISO kiosztásokra is. Valamit elnézek?
Az osztott Space és BS ill. a GinkGo65-ön a jobb shift és jobb szélén a 2. és 3. gomb persze probléma, de mivel amúgy is szeretnék sötét kék vagy szürke modokat, így mindenképpen keresnem kell egy bővített készletet is. Biztosan nem költséghatékony megoldás...M.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #64436 üzenetére
Nem tudom, hogy pontosan melyik Epomakerről beszélsz, mert van vagy egy tucatnyi modelljük, de érdemes minél előbb azt is megvizsgálni, hogy milyen szintű konfigurálhatóságot támogat a szoftverük.
Varmilót használni kupakdonornak csak akkor jó ötlet, ha pontosan ugyanolyan kiosztásra kellenek a kupakok.
-
Molydeus
őstag
OK, ez tényleg megbonyolítja a kérdést.
Az epomakereknél valószínűleg azért nem gondoltam ebbe bele, mert nem a kittet néztem akkor még, hanem a teljes billt. és ott a split-Space modulhoz járnak stabok és a blank kupakok. Az volt a terv, hogy a mod-okból a gyáriakat használom, az alfákat megpróbálom magyarítani, de azzal a profillal nyilván nem ment, úgyhogy elvetettem az egészet.Amióta átrágtam magam a profil témán, egyértelműnek látszik, hogy kötve vagyok a cherry-hez és azóta alapvetően olyan kitteket nézek, ahol szabvány az alsó sor (1.25u-s modok és 6.25-ös space), hogy legalább ezzel ne vesződjek, elég a sorhelyes nav clustert megoldani.
A Backspace lehozásnak az alsó sorba - ha kitt engedi a slit-Space-t- az a kiindulópontja, hogy megoldható-e vele a nav claster 6 gombja. Felül a 0 megy az ESC helyére (az meg Fn-nel marad), így a 9-es és Backspace között megvan az Ö, Ü, Ó trió helye. A Ű adott akár ANSI, akár ISO az alap, úgyhogy az Ins, Del és Backspace kérdés marad, amit egy split-BS meg is oldana. Ha nem megengedett a BS osztása, akkor nekem okafogyottá válik a mozgatása és marad a 4 gombos nav cluster a jobb oldalon 2x2-es tömbben vagy oszlopban.
Pár napja nézegetem az aprón azt az mx blue-s va109m-et kupak donornak, mert a teljes kprepublicos magyar készlet sem olcsóbb szállítással...csak hát az egy jó bill. amúgy, én meg a többi részével nem kezdenék semmit. És még így is keresnék hozzá egy sötét mod készletet.:/
M.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #64432 üzenetére
A Backspace közelebb hozására a HHKB megoldása is jó lehet: ANSI Enter, a 1.5u széles \| helyére megy a Backspace R2-be, a korábbi 2u Backspace helyére R1-be kerül egy 1u \| és 1u Del.
A split Space-en gondolkozásnál az első és legfontosabb kérdés az, hogy van-e kupak, amit rá tudsz tenni
Ha 6.25u hely van 2.25u-1.25u-2.75u arányban bontva, akkor legrosszabb esetben másik készletből felhasználod a két leghosszabb Shiftet és egy tetszőleges 1.25u széles billentyűt, ha 7u-nyi hely 3u-1u-3u arányban, akkor oda mindenképpen kell a spacebar kit (ami sok készletnél nem tartalmaz 3u kupakot, vagy ha igen, akkor a Minila miatt csak egyet) és vadászni kell 3u drótot is, ami szintén nem triviális. Ugyancsak kérdéses, hog a rövidebb space-ekből adott profilban/gyártónál akad-e konvex/domború, vagy csak a többi billentyűnél megszokott konkáv/homorú, ami nem olyan kényelmes a hüvelykujjaknak.
Ha ezeken túljutottál, akkor jöhet a kiosztás tervezgetése.
-
Molydeus
őstag
Van valakinek tapasztalata az osztott Space-szel? Próbálta már esetleg valaki azt, hogy a Backspace-t lehozza a Space mellé?
Szinte kizárólag a bal szélét ütöm a gépelés közben a Space-nek, a jobb hüvelykem alá mehetne más is.Amikor még nem vetettem el az ANSI-t, nézegettem pl. az Epomaker féle megoldást. Ott úgy gondoltam, hogy Space és Backspace egymás mellett és az AltGr balra lép egyet, így lett hely FN-nek és Menu-nek az 1U-s RCtrl mellett, fent pedig lenne Ins a 2u-s Del előtt.
Ennél csak annyi a különbség, hogy a normál szélességű AltGr és RCtrl mellől az Fn beköltözne a Space és a Backspace közé, fent pedig a Backspace-t osztva megint lenne Ins, Del...meglenne minden a nav cluster-ből.Nekem a szürke/ezüst tetszett meg, sötétkék és fehér kupakokkal.
Meg kellene tanulni forrasztani.M.
-
4nick8
őstag
Új cucc: Shurikey
-
KaraDani
addikt
Sziasztok!
Van egy ckm 550 billem pár éve gateron brown kapcsolókkal. Alapvetően nagyon szeretem, de most az S betű elkezdett rosszalkodni és néha nem működik. A keycap levétele és visszarakása segít általában, lehet a kapcsoló kifelé húzása miatt, nem tudom. Van bármi trükk ilyen esetekre, vagy kapcsolót kéne cserélnem, nincs mese (gondolom az forrasztós móka)?
Illetve vennék egy TKL billentyűzetet játékra halkabb piros kapcsolókkal. Gondolom ennél iponban a cherry mx red mint kapcsoló az nagy kamu. Azt néztem, hogy ez az ajánlott budged kategória, a CK550-hez képest ez milyen minőséget képvisel, ez is budget, de valahogy nem érződik annak. Ha érdemes feljebb lépni a reddragonnál, mi a következő ajánlott szint ami jobb minőség (meg az ocsmány reddragon logó hiánya
) miatt megéri?
-
Kasya
nagyúr
Holnap indul a GinkGo65% előrendelése. Elvileg '22 áprilisára elkészülnek, de a júniust tartom reálisabb kézhezviteli időpontnak. ISO csak forrasztás mellett érhető el.
A Black x Green gyönyörűAz Ikki68 Aurora elvileg október közepéig megérkezik, végre. Már tűkön ülök...
-
Micsurin
nagyúr
-
Micsurin
nagyúr
válasz
nyunyu #64421 üzenetére
Köszi végig nézem őket
Még a mecha-hoz sem ragaszkodom igazából mert amennyit gépelek szerintem egy jobb bill is 3-4 év max.Ez a Havit nagyon tetszik ez ténylegesen alu? Vagy spiáter rettenet? Ha előbbi akkor tágítom a keretet és szerintem ez lesz a befutó.
Tesoro neve mi volt? Hátha van ebayen beragadt darab.
-
nyunyu
félisten
válasz
Micsurin #64420 üzenetére
Létezik egyáltalán a 70$-os Havit HV-KB395L-nél olcsóbb lapos, numpados mecha?
De abból sajnos csak Kailh Choc Blue kivitel létezik, míg az 50$-os, numpad nélküli 390L-ből van Choc Red is.
Ezekből csak ANSI kiosztásút kapsz.Mínusztech G815-öt Choc Red, Choc Brown vagy Choc White-tal szerelik, de azért 3x annyit kérnek.
Vagy a Tesoronak volt 1-2 éve valami magyar kiosztású vékony mechája 20-25k környékén, csak ha jól emlékszem, már nem lehet kapni.
-
Micsurin
nagyúr
1.Mekkora összeget szánsz rá? 10-15k
2.Használt szóba jöhet? Csak új.
3.Milyen billentyűzetet használsz most? / Miért cseréled le? Trust Thoza
4.Mire használnád a billentyűzetet? VisualStudio, Unity szvsz prog és FPS-ek/TPS-ek néha RTS-ek.
5.Milyen típusú billentyűzetet keresel? (ollós, gumiharangos, mechanikus stb.) Ami kijön ennyiből és kibír legalább 2-3 évet és laposabb a profilja lehetőleg hosszabb gomb úttal.
6.Van konkrét modell ami tetszik? Razer Cynosa Lite? (ANSI előnyös lenne)
7.Milyen kiosztást szeretnél? ISO (magyar, német, angol stb.), ANSI (amerikai), JIS (japán, koreai stb.) Vagy magyart vagy ANSI-t.
8.Milyen méretű billentyűzetet szeretnél? (kell-e numpad, fn-sor, kurzorblokk, stb) FN és numpad is kell makrózhatóság nem lenne hátrány.
9.Extra igények (világítás, csuklótámasz, vezetéknélküliség, ergonomitás, programozhatóság, stb.) Makrózhatóság, vagy ne legyen RGB vagy legyen állítható / kikapcsolható amolyan fix szivárvány az felejtős.A Cynosa akadt fent elsőre a radaron mi másra nézzek még rá? Alapvetően ezzel a Trusttal is elvoltam elpüföltem de egyre nehezebben veszi be a dolgokat kicsit mintha lent maradnának a gombok és nehezen vagy lassan jönnének vissza (nem nem kosz miatt
) és egymással is mintha össze - összeakadnának már, vezetékest nem szeretnék még ennyi.
-
Molydeus
őstag
Kezd olyan érzésem lenni ezekkel, mint a Dűne adaptációkkal:
"De jó, van új!Majd ez végre jó le... még se jó.
"
Az Ins biztosan azért ilyen, amit írsz, mehet majd a helyére a potméter vagy a füstölőtartó...
Még ha el is tekintünk ettől, még mindig hiányzik róla egy End. Ennyit szerintem nem ér, hogy lejjebb hozták a cursor blokkot. Elég lenne a blocker az Fn mellett és akkor esztétikailag sem lenne gond az End a Home alá... Ez így zavaros nekem.Szoktatom magam a bal Ctrl és Shift használathoz a kivágás/másolásnál, hogy ne legyen akadály, ha alul jobb oldalon egy AltGr és Fn megoldás lenne végül a befutó.
M.
-
ribizly
veterán
Sziasztok!
1.Mekkora összeget szánsz rá?
Nincs határ, de készet keresek. Nem akarok sem építeni sem alkatrészeket vadászni.2.Használt szóba jöhet?
Igen.3.Milyen billentyűzetet használsz most? / Miért cseréled le?
Varmilo VA108M CMPYO Cherry MX Brown US
Varmilo VA109M CMPYO Cherry MX Silent Red HU
Nem akarom lecserélni, mivel tökéletesek számomra. Csak ki szeretném próbálni ezt a kicsit más világot is.4.Mire használnád a billentyűzetet?
munka (pl. terminálban kotoraszas)
gaming
gépelés5.Milyen típusú billentyűzetet keresel? (ollós, gumiharangos, mechanikus stb.)
Kizárólag Hall-effect.6.Van konkrét modell ami tetszik?
Wooting Two Lekker Edition, de ahogy olvastam itt azért nem örvend akkor elismerésnek (legalábbis ami a hangját meg a stabilizátorát illeti).7.Milyen kiosztást szeretnél? ISO (magyar, német, angol stb.), ANSI (amerikai), JIS (japán, koreai stb.)
ANSI US.8.Milyen méretű billentyűzetet szeretnél? (kell-e numpad, fn-sor, kurzorblokk, stb)
100/110%-os9.Extra igények (világítás, csuklótámasz, vezetéknélküliség, ergonomitás, programozhatóság, stb.)
Nincsenek. Csupán a Hall-effect mivoltából fakadó kéességeket akarnám elérni és konfigurálni. -
dqdb
nagyúr
[Keychron Q2]
Az Ins rettentő bénán néz ki elcsúsztatva a többi billentyűhöz képest, valószínűleg ennek az az oka, hogy az a Q1-ben találhatóhoz hasonlóan kapcsoló/badge/encoder hibrid.Csak alul-felül vannak fülek, ami szerintem előrelépés a Q1-hez képest (bár ott is opcionális volt). Már csak a Space-től jobbra eső zsúfolt hármast kellene két billentyűre redukálni (az 1.25u-1u-1.25u-6u-1.25u-1u-1.25u alternatív alsó sor még jobb lenne, de az a kompatibilitásra lenne rossz hatással).
-
Molydeus
őstag
válasz
Molydeus #64041 üzenetére
Olcsó (a vásárláskor még az volt), kínai KVM élménybeszámoló:
Néhány óra keresgélés után, megrendeltem egy [ilyen] kütyüt (a 102-est) még augusztus végén, ami a héten meg is érkezett. Amit ígért és nekem számított, röviden:
- HDMI 2.0a, legfeljebb 4K60Hz: a WQHD/75Hz reményében
- Gombos és főleg hotkeys váltás Ctrl és Scroll Lock-os formában: plusz IR távot is ad, de nekem ez nem volt fontos
- 3 USB kimenet: bill. + egér + ControlPad
- Saját táp: hogy biztosan ne legyen gond a háttérvilágítással
Lehet, hogy azóta javult a helyzet, de a fentieket egyszerre ez az egy KVM ígérte az Alin.
Volt még egy két USB kimenetes és egy olyan, ami Caps Lock-kal kapcsolgatna...Pozitívumok:
- megy akkor is, ha nincs mind a két gép rákötve csak az egyik: ez elsőre triviálisnak tűnik, de olvastam olyan panaszt keresgélés közben, ami arról szólt, hogy csak két bekapcsolt géppel ment a KVM...
- gombbal és IR-rel megy a váltás, akkor is ha USB3.1-es portba dugom: ez is magától értetődőnek tűnik, de több KVM-nél is írja a forgalmazó, hogy csak 2.0-n működik, sőt a hot key csak a KVM 1.1-es portjába dugott bill.-en megy... igen, 2021-ben 1.1-es port és még dedikált is. Értem én, hogy a tápon kívül nem érdekes a szabvány, mert nincs érdemi sávszél követelmény (világítás nélkül még a táp se), de akkor is...
- viszonylag gyors, az USB gyakorlatilag azonnal, a HDMI 3-4mp alatt vált, nem villog, nincs fekete képernyő
- megeszi a WQHD felbontást 75Hz-en: amitől egy kicsit azért tartottam, mert sehol sem említik, és hát a fentiekből kiindulva nem vehető biztosra
- nem zavarja, ha a két gép eltérő felbontással küldi a jelet, sőt az se ha az egyik oldalról (mondjuk a notebookról) nincs bekötve a HDMI, vagyis mehet tisztán USB switchként is
- gond nélkül megy a világítás... kihúzott táppal is, de lehet, hogy ez a CM érdeme, hogy elég neki az egyetlen USB2.0-n kapott táp mindhárom eszközre
- a ControlPad megy a nyomtatónak fenntartott porton: mondjuk ezt azért várható volt.Furcsaságok:
- maga az IR távkapcsoló: kb 8-10 cm és két félcentis gumigomb van rajta, formatervezési remekmű.de legalább működik
- folyamatosan adja a tápot a bill.-eknek és az egérnek, világítanak akkor is, ha a gépek ki vannak kapcsolva, áramtalanítani kell a KVM-et, ha nem akarom a fényt
- nem is tűnt fel, de gépenként 3 állapotjelző LED van, plusz egy Power és egy Link is...
nem erős a fényük, de azért...Negatívumok:
- ha az egyik gép kikapcsol, nem vált át a másikra: igaz nem is ígérte a forgalmazó, de lenne benne logika
- megjegyzi, hogy melyik gépet szolgálta ki utoljára: ez akár előny is lehetne, ha éppen nem a másikat kapcsolnád be előbb és rögtön nyomnod kell egy váltást, különben marad a fekete képernyő
- most vettem észre, hogy a forgalmazó szerint nem megy Raspberry Pi-kkel, igaz, szerinte mechákkal sem, aztán mégis, szóval ha megérkezik a megrendelt RPi-m, akkor azért kipróbálom.
- és a lényeg: próbáltam minden kombinációt (másik KVM-nél leírtakat is), de sehogy sem tudtam működésre bírni a hotkey-s kapcsolást: futok még egy kört vele, meg a supportnál (elvileg van...), mert ha nem megy, akkor ez váló ok.Kicsit tovább gondoltam ezt a kérdést és lehet, hogy lesz egy második, kisebb monitor a Pi-nek és a notebooknak és akkor elég lenne egy 3-4 bemenetes USB switch is... ha tud működő hotkey-s váltást.A saját táp sem követelmény a CM-ekkel legalábbis. Ha valaki esetleg tud ilyenről, kérem ne fojtsa magába.
M.
-
nuke7
veterán
amúgy mindig ilyen drágák voltak a billentyűzetek, vagy kivételesen szar a forint mostanában..?
(kaptam keychron kupont, így csak 28k lenne az ISO-s, brown switches k2 (vagy k4))
-
dqdb
nagyúr
Természetesen az élest is észreveszed, mert nagyot és élesen üt vissza az ujjaidra felfelé, azonban alapvetően a hupli alatti terület mérete számít, nem pedig a relatív emelkedés mértéke. Az érzékelés csak a csúcspontot átesést követi, így a bottom out elkerüléséhez azt kell megérezned, amikor könnyebbé válik a lenyomás, nem azt az elején, amikor nehezebbé. Emiatt aztán a fokozatosan keményedő és lágyuló lekerekített sokkal kellemesebb érzést nyújt az ujjaknak.
És ahogyan fontos a hupli formája, úgy a területe mellett az abszolút magassága is, mert könnyen válhat fárasztóvá egy megfelelő formájúnak talált hupli is, ha túl nagy erőkifejtés kell a gépeléshez.
-
nyunyu
félisten
Éppen agyfaszt kapok az MX Blackbe oltott 68gr rugó+Outemu V2.2-től. (~Outemu Sky 68gr)
Nekem túl pattogós, túl nagyot rúg vissza a rugó+nehéz rajta gépelni az MX Brownhoz képest.
Meg az M kapcsolóm szórakozik, nem mindig érzékel, ha nem préselem össze az o-ringet.Nem tudom, hogy a megdöglött billzetemből pakoljam át az MX Blue rugókat, meg a Gateron Brown stemet, vagy valahol van 62? gr rugóm, meg V2.2 Silent stemem is, vagy akár egész Outemu Silent Grey is.
De félek attól, hogy az Outemu V2.2 Silentnek vagy a Greynek is túl nagy huplija van a Gateron (Silent) Brownhoz képest, hiába pakolnék be puhább rugót alája.
(Outemu Sky 62gr vs Outemu Brown) -
dqdb
nagyúr
Az összes Cherry MX vonalat képviselő, barnának nevezett kapcsoló gyengén taktilisnek nevezhető, MX Sand, scratchy Red és hasonló nevekkel is szokták emiatt emlegetni.
[Outemu] [Gateron] [Cherry MX] [Kailh]
Készen kapható billentyűzetek piacon egyedül az MX Clear nevezhető erősebben taktilisnek, azonban ezzel szerelt billentyűzetet kihívás találni.
Így néz ki egy erőteljesen taktilis és egyúttal lekerekített taktilis huplival rendelkező kapcsoló, ami nem Cherry MX kompatibilis és már vagy 30 éve nem gyártják (a barna szín egyezése a névben teljesen véletlen jelen esetben).
-
nuke7
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Kérlek kérdésed előtt olvasd el az Összefoglalót!
Ha kifejezetten egy modellt keresel használd a fórumos keresőt, hátha valakinek már van tapasztalata vele!
10.000Ft alatti billentyűzetekből az összefoglaló szerint érdemes választani!
Tudtad, hogy nem magyar feliratozású billentyűzettel is pont ugyanolyan jól lehet magyar szöveget bevinni, mint akármelyik magyar feliratozásúval? wow
"blue switch has paragraph sense , when you press it ,it have a "kacakaca" sound"
A topikban (terméket, munkát, szolgáltatást) hirdetni tilos!
- War Thunder - MMO Combat Game
- Óvodások homokozója
- KERÉKPÁR / BRINGA / ALKATRÉSZ beárazás
- RAID
- Candy: Okosvilágítás konyhai módon Shelly Plus 1 relével
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Mesterséges intelligencia topik
- Amatőr csillagászat
- További aktív témák...
- Cooler Master ControlPad, programozható, "Aimpad" macropad, Gateron Red switchek
- Fellowes deluxe billentyűzet tartó tálca
- Keychron K2 Pro Wireless, hotswap Red switch, RGB háttérvilágítás, alumínium ház, ISO-UK
- YMDK GH60 halkított, angol feliratozású PBT kupakos, programozható, hot swap mechanikus billentyűzet
- Gamer billentyűzetek 1év garanciával!
- Dell KB740 Compact Multi-Device vezeték nélküli Magyar billentyűzet
- STEELSERIES APEX PRO MINI & ARTIS NOVA PRO WIRELESS
- TRUST GXT 865 Asta Mechanikus gaming billentyűzet, RGB, Magyar kiosztás,hibátlan állapotban!
- Asus rog falcion Ace hfx
- Logitech MX Keys - Full doboz - Graphite - Nemzetközi kiosztás - US INT'L
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790 4mag 8szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 9 7950X 16 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone SE 16GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000 (nagyon erős GPU-val)
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest