Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
senior tag
Sziasztok!
i7 14700KF vagy i9 14900KF procihoz keresnék elsősorban Asus lapot.
Feltétel az M2 csati és a monoblokk rendszer.
Mit ajánlanátok?
Köszönöm szépen előre is!Üdv:S
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
Az összefoglalóhoz kis extra B450M vonalon.
Az Asrock B450M Pro4 újabb szériájában a negativ megjegyzés ami az összefoglalóban van nem igaz már.
Asrock B450M Pro4 R2.0 (Rev 2.03) P5.70-es BIOS (gyárilag a legfrissebb nem béta BIOS-al jön, Ryzen 1000-5000 igy elég plug-and-play):
LLC menü, offsettel stb:
Annyi, hogy egyes lapokon az offset ha jól gondolom a CPU freki alatt van, ott itt viszont nincs olyan opció, kicsit túrni kell a tweaker menüt úgymond.
Persze itt lehet fixálni a frekit stb manuálisan megnézni a határokat ha valaki azt akarja... szóval van bőven OC opció nem érzem azt, hgoy kevesebb lenne mint elvárható, ahogy azt az összefoglaló mondja.Massziv VRM hutése van, 10 fázis, mellesleg nem melegszik szintetikus teszt alatt sem a lap hőmérője 40 fok fölé egy alapon levő 3700X-el.
Amazonról 27k szállitással.
Akinek nem kell PCI-E 4.0 annak ajánlhato akár szerintem, főleg ha akar régi CPU támogatást...
-
beach head
senior tag
Udv!
asus
gigabyte b550m ds3h vagy asus prime b550m-k alaplap a javasoltabb? -
csubuka
addikt
válasz makszutov.hu #106594 üzenetére
Köszi a választ.
Jó tudni, hogy Asrockéknál ez ilyen, semmi leragasztás sehol nincs
-
félisten
válasz Perseus871 #106587 üzenetére
A Zen4 topicban van pár B650 Tomahawk felhasználó, én igazán komolyabb hibát nem vélek felfedezni a visszajelzések, de tudni kell, hogy ez egy alapvetően olcsóbb deszka, pl. integrált audio DAC terén nem a legizmosabb.
De ha a sok USB a lényeg, akkor az AsRock B650 Livemixer 14db hátsó USB csatival bír, no azt nehéz túlszárnyalni...
Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
Az Asrocknál normális, hogy a vadiúj alaplap antisztatikus zacskója nem volt leragasztva (maradék ragacs sem volt. Mintha soha nem lett volna...)? Se az se a papírdoboz... látszólag okés, de így az ember nehezen ítéli meg, hogy bontott-e.
B450M Pro4 R2.0
[ Szerkesztve ]
-
gazdag78
csendes újonc
Sziasztok!
Szeretnék egy új asztali pc-t
14600K proci mellé Az alábbi kettő Asus lapot néztem
Asus Prime Z790-A
Asus TUF Gaming Z790-Plus
Kettő között mi a lényeges különbség ?
A TUF lap is jó választás lehet hozzá? -
nagyúr
válasz Perseus871 #106589 üzenetére
Én is azt nézegetem, illetve azt is. De kacsintgatok az Asrock B650E Steel Legend felé is. A fenti ASUS is szimpatikus.
Nehéz szülés lesz... -
nagyúr
válasz Perseus871 #106587 üzenetére
Tomahawkból létezik B650E?
-
Buda76
senior tag
Sziasztok!
Egy ASROCK B550M PHANTOM GAMING 4-t néztem ki mert szemmelláhtatóan olcsóbb mint egy ASRock B550M Pro4 Alaplap és így az erősebb vga val is a kereten belül tudnék maradni. Mit gondoltok róla?1. Mire fogod használni a gépet? Ha munka, akkor elsősorban milyen jellegű?
Egy új gép kerül megépítésre fHD budget gamingre
2. Mennyit szánsz az alaplapra?
Az egész gépre max 230 a keret, így a lehető legkevesebbet.
3. Milyen hardverek alá szeretnéd?
Ryzen 5600CPU-t tervezek majd egy használt radeon 6500xt vagy 6600
4. Milyen méretű lapot szeretnél?
Mindegy
6. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP)
Nem
7. Szeretnél tuningolni vagy nem?
Nem
8. Használt, vagy új alaplap?
Új
9. Fontos e a lap kinézete (szín, dizájn, rgb,...)
Nem
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Nem[ Szerkesztve ]
-
KAMELOT
titán
-
MM
őstag
válasz Perseus871 #106581 üzenetére
Asus Rog Strix B650E-F most pont 100K.
Előbb azért ITT nézd meg, hogy a "körítés"megfelelő-e.
-
jeni
félisten
válasz Perseus871 #106581 üzenetére
B650-s lap közül keress
ATX vagy m-ATX kell? -
Perseus871
tag
Sziasztok!
AMD Ryzen 7 7800X3D proci alá milyen lapot ajánlatok? Keret 100 körül, több usb port előny!
Köszi!M5A97 Evo R2.0, FX 8350, XFX RX 470 + 1333 32gb ram
-
válasz freelanced #106579 üzenetére
Azt is írd le, hogy DDR4-es vagy DDR5-ös lapot keresel-e, mert LGA1700-on mindegyik proci támogatja mindkét memória szabványt, de az az alaplaptól függ, hogy melyiket tudod abban használni. Amit még tudnod kell, hogy a DDR5 ram jelneleg legalább másfélszerese a DDR4-nek.
Pénztárca bemutatók: https://www.youtube.com/playlist?list=PLYQxd5Rbby46cPtVVMQodEGZuxZm7csIo
-
freelanced
addikt
1. Mire fogod használni a gépet? Ha munka, akkor elsősorban milyen jellegű?
Photoshop+Lightroom, programozás, játék, alap böngészés stb.
50-100k alatt
12700k / 13700k / 14700k
ATX
5. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB,SATA,PCI,PCI-E,...)
Semmi különös igényem nincs hirtelen ami beugrana.
6. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
DP és HDMI
Nem ragaszkodom hozzá, főleg ha lényegesen többért érhető csak el a tuning. A mostani Z490 laphoz sem nyúltam tuning terén végül.
Új, max garanciális használt
Nem fontos, az egyszerűbb jobb, ha nincs rajta RGB örömmel veszem, de nem dealbraker, max kikapcsolom
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Igen, jó esély van rá, hogy most 12700k-val kezdek és a jövőben ha esik az ára a 14700k felé mozgok majd.Első sorban egy jó minőségű, használható, megbizható lapot keresek, de nem feltétlenül szeretnék többet rászánni mint amit valóban ki is használok.
Köszönöm
Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.
-
-
egerj
tag
Sziasztok!
Milyen alaplapot ajánlotok? - Most néztem videókat ahol kiderült, hogy a 1700 alaplapok közül sokan nem képesek kihasználni/meghajtani a nagyobb teljesítményű processzorokat. Ezért a kérdés..
Mire fogod használni a gépet? Ha munka, akkor elsősorban milyen jellegű?
Munka: Lightroom & Photoshop / Nem profi ..
Game: Főleg Fortnite de akár más is..
Mennyit szánsz az alaplapra? Optumumra törekszem
Milyen hardverek alá szeretnéd? 13700k, 32GB DDR4, RTX 3060, Meglévő 2 db Sata SSD
Milyen méretű lapot szeretnél? ATX
Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB,SATA,PCI,PCI-E,...)
....
DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
DVGA
7. Szeretnél tuningolni vagy nem? Nem, de processzort fejlesztenék később..
8. Használt, vagy új alaplap? Hasznalt is jo
9. Fontos e a lap kinézete (szín, dizájn, rgb,...) Nem baj ha nincs RGB - sőt..
Köszönöm. -
Quenmorr
tag
Sziasztok,
Érdeklődni szeretnék, hogy az alábbi konfighoz milyen alaplapot ajánlanátok?
Proci: Ryzen 5 3600
Vga: Gigabyte Geforce GTX 3060 Ti, de lehet 4070 super lesz helyette
RAM: Kingston Fury 2x16 Gb 3200 Mhz
M.2 SSD: Kingston KC3000 (2TB)
OC-zni csak a procit szeretném azt is gyári feszen 4.4-re, amit gyárilag "enged".
Igazából csak kockulnék és melóra, de a PCIE 4.0-t szeretném "kihasználni".
Árban azért ne 80-100 ezer legyen de egy 50 körül áldoznék rá, és ASUS márkát próbálnék meg.Köszönöm szépen
[ Szerkesztve ]
-
Helló,
Most nagyon akciós a 12. gen i7 12700KF :
A kérdés, hogy ez az alaplap DDR5-tel tudja fogadni?:
ASUS Prime Z790-P alaplap (90MB1CK0-M0EAY0)be quiet! Pure Base 500DX || be quiet! Pure Power 12 M 750W 80+ Gold || BQ! DARK ROCK PRO 5 || ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI || AMD AM5 Ryzen 7 7700X, Corsair 32GB KIT DDR5 6000MHz Vengeance || XFX Speedster SWFT 319 RX 6800 CORE || SAMSUNG 980 PRO 1 TB || ASUS Xonar U5 ||Windows 11 Pro FPP
-
Zοltta
senior tag
Sziasztok , ez a lap melyik generációig frissíthető ?
ASUS TUF GAMING B660M-E D4 , gondolok a 13 és 14 reCsak egy srác vagyok a nagy világból.
-
palfitom
félisten
válasz vialli1973 #106566 üzenetére
Idézem a téma tudnivalókat:
Ha az alaplapoddal kapcsolatos kérdésed van ami nem függ össze a vásárlással (beállítások, OC, stbstbstb...) vagy csak valami meghibásodott akkor látogasd meg az "Nem indul és mi a baja a gépemnek " illetve az "Azonnali alaplapos kérdések órája" topikot!Egyébként a válasz: igen, technikailag menne vele, de nagyon "karcsú" az a lap, nem 16 szálon dolgozó proci alá találták ki!
Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
vialli1973
csendes tag
Sziasztok!
Van egy "asus prime b350m-a" alaplapom 1600x-es procival.
Szeretnék egy 3700x processzort belerakni.
Bios frissítéssel működő képes lenne?
Előre is köszönöm a válaszokat! -
Zοltta
senior tag
Sziasztok.
Ezek közt mi a különbség?
TUF GAMING B660M-E D4
TUF GAMING B660M-PLUS WIFI D4
TUF GAMING B660M-PLUS D4
i7- 12700 lenne a társa ddr4-es rammal. 2x8gb
Melyik a jobb lap?
[ Szerkesztve ]
Csak egy srác vagyok a nagy világból.
-
detroitrw
addikt
válasz makszutov.hu #106560 üzenetére
Nem anyahajot kell renderelni es altaba csak fotok keszulnek, a video se tul hosszu csak az adott terulet dron szeru korbejara
Ezek a videok 5800x -el 15-30 percbe kerulnek, de ott is inkabb a vga dolgozik[ Szerkesztve ]
-
detroitrw
addikt
Sziasztok!
Egy kis segitseget kernek
Mire fogod használni a gépet? Ha munka, akkor elsősorban milyen jellegű? Game, munka (cad3d, 3d rendereles)
2. Mennyit szánsz az alaplapra? 40k korul
3. Milyen hardverek alá szeretnéd? 12600kf, 32GB DDR4, 980pro nvme
4. Milyen méretű lapot szeretnél? Mindegy
5. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB,SATA,PCI,PCI-E,...) Ha lehet 4 ram slotos, 2db m.2
6. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ? Nem lenyege, de inkabb hdmi (tv miatt)
7. Szeretnél tuningolni vagy nem? nem!!!
8. Használt, vagy új alaplap? Hasznalt is jo
9. Fontos e a lap kinézete (szín, dizájn, rgb,...) NemElore is koszi
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Vismajor01 #106557 üzenetére
Rakd össze első körben a toronyhűtővel, kergesd meg azt csekkold a VRM részt (hőkamera, vagy ha nincs kézrátétellel, a szürke kockák (tekercsek) előtti lapos fekete alkatrészek tudnak igazán fűteni - ha nem instant "sütősre" melegszik, akkor okés teljesen), mennyire melegszik, hát ha megfelelő lesz így is.
Jó kis lap, annyi a "hátránya" hogy ugye kopasz a VRM (nem mintha egy 65/95W-os CPU-nál ez sokat számítana, overclock meg miegymások nélkül hót elég), régi a hangkeltő (audiofil-ek ezt ne olvassátok!) és nincs RGB/ARGB csati a lapon (sok embernek ez sem létszükséglet).
[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Vismajor01
addikt
válasz jokeph #106554 üzenetére
Ú hát alapból toronyhűtő lett volna rajta, de ha azt mondod VRM-eken segit akkor kerítek egy amd prismet, igazából tökmindegy, tv alá kell. De ezzel akkor már áttakarodom a milyen cpu hűtőt vegyek topikba
Hál istennek ez a lap most sem a drágábbik része, úgynézem 20-25 körül kapni
Köszi!
Samsung Galaxy s22Ultra/Corsair One Pro/Lexus RX400H
-
addikt
válasz Dr.Én #106552 üzenetére
Az mindegyik Z790 lapban el fog futni, ilyen szempontból mindegy melyiket választod.
#106554 Ha egy hétig unatkozok 0-24-be akkor szoktam én is csak belevágni egy kis RAM -OCbe
[ Szerkesztve ]
⏺︎ Bankot váltanál? Küldök meghívót! ⏺︎ A Gránit banknál akár 50.000 Ft-tal, a Raiffeissennél akár 60.000Ft-al is gazdagabb lehetsz! ⏺︎ Vásárolnál? Alza Plus+ éves előfizetés most 20%-kal olcsóbb! ⏺ ⏺ Részletekért keress priviben
-
nagyúr
válasz Vismajor01 #106553 üzenetére
Ha SFF házban lesz, akkor feltételezem, hogy top-flow hűtő rajta (gyári hűtése talán?), azzal úgy meg nincs baj.
1,5 éve havernak ugyanilyen lapot szerváltam innen az apróról, 18e-ért (2025.05-ig még garis), azóta töretlenül hasít, 3600X-el, Wraith Prism RGB hűtővel, közepes álló ATX házban.#106548Angie™: hát, ha valaki szeret gépészkedni a ramokkal.
#106555Angie™: én meguntam a ram setelgetést (4 db DDR4 8 GB SR modul, nagyon max 4000 MHZ volt a vége így, gyalázatos időzítésekkel), beledobtam a 2*16 GB 3600CL16-os G.Skill Trident Z RGB-t, XMP on azt go (GIGABYTE Z790 AORUS Elite AX DDR4+i5-13600K).
[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Zadia
senior tag
válasz makszutov.hu #106550 üzenetére
Nagyon köszi. Meg is rendelem. Ez teljesen jó lesz számomra.
-
_q
addikt
Sziasztok!
OEM alaplapnak IO shield nélkül hol van értelme használni? A Processzoroknál logikus, de alaplapnál nem jöttem rá. OEM esetén van ami még hiányzik?
-
addikt
válasz Dr.Én #106541 üzenetére
Itt igazából az a kérdés, milyen RAM-okkal szeretnéd használni. Ha 7000MT/s alatt tervezel mindkét lap jó, döntösön a szimpátia. Ha felette, az egy külön álltfaj
⏺︎ Bankot váltanál? Küldök meghívót! ⏺︎ A Gránit banknál akár 50.000 Ft-tal, a Raiffeissennél akár 60.000Ft-al is gazdagabb lehetsz! ⏺︎ Vásárolnál? Alza Plus+ éves előfizetés most 20%-kal olcsóbb! ⏺ ⏺ Részletekért keress priviben
-
nagyúr
válasz Dr.Én #106541 üzenetére
Igen, Asus Prime Z790 valamelyik vagy Asrock Z790 Riptide PG valamelyik.
#106542Vismajor01: Ebből a listából az utolsót céloznám meg.
#106543Zadia:
A B450-essel az a baj, hogy élből nem támogatott a Bristol Ridge Athlon (ami neked van).
Az A320/B350-es párosnál, ha olyan BIOS van rajta fent (AGESA V2-es) ami az 5xxx-es Rxzenekhez kell (Zen 3) akkor az Athlon abban sem fog valószínűleg már menni.A legbiztosabb megoldás az lenne, ha olyan A320/B350-es lapot lelnél, amin tutira még a supported BIOS van (gyártói oldal alapján) és van lehetőséged ki is próbálni, vagy rendelkezik a lap BIOS Flashback képességgel, ezzel visszatehető régebbi BIOS is, támogatott CPU nélkül.
Illetve, szóba jöhetnek még az X370-es lapok is, ugyanezen feltételekkel.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Zadia
senior tag
válasz makszutov.hu #106545 üzenetére
Ezt néztem én is. Külföldi oldalakon lehet venni B350-es deszkát,de csilliárdokért.
-
-
Zadia
senior tag
Sziasztok.
Nagyon nagy segitség kellene . Kaptam egy AM4-es Athlon X4 950-es processzort.
Ehez szeretnék alaplapot venni. Van hozzá 16GB DDR4 2400MHz Crucial memóriám is.
Mindenhol azt találom,hogy csak az A320 ill. B350-es lapok jók hozzá.
B450-es deszka tényleg nem jó?
Köszi mindenkinek az épitő hozzászólást. -
Vismajor01
addikt
Sziasztok
R5 3600 alá melyik lapot ajánlájátok ezek közül?
ASRockB450M-HDV
AsusPRIME B450M-K
AsusPRIME B450M-K II
MSIB450M-A PRO MAX
ASRockB550M-HDV
ASRock Rack B550D4ID-2L2T
MSIB550M-A PROSamsung Galaxy s22Ultra/Corsair One Pro/Lexus RX400H
-
nagyúr
-
Dr.Én
veterán
Hali
Lap téren ASUS Prime B760-Plus DDR5 vagy Asrock b760 pro rs ?
I5-13600K + kis tuning a cél.
4-5 évre tervezek velük .WOT: kissio
-
félisten
válasz Jim74 #106534 üzenetére
A B650E Steel Legend integrált hangcodec-je nem a legfrissebb, amit én találkoztam, ott egy elég komoly (BQ Pure Base 600) házban frontra van kiküldve a hang, zajra vagy ilyesmi nem panaszkodott mondjuk a tulaj.
Privát vélemény, de ha árban belefér, akkor inkább lehet megérné 7700-at venni 7600 helyett. A plusz két mag hosszú távon lehet számítani fog...
-
nagyúr
válasz noblem1983 #106533 üzenetére
Köszi, megnézem azt is.
-
noblem1983
senior tag
válasz Jim74 #106528 üzenetére
Én is fehér gépet raktam össze de a Steel Legend helyett Rog Strix B650-A-t vettem. A Pure 7800XT-m támasztó keretének alja bőven felette van a legalsó PCI-E foglalatnak. Mellesleg az integrált audió is kb kuka minőség amit a Steel Legend-ben van ebben meg csuda jó 7600X-van benne de később se lesz gondja szerintem a 8800X3D-vel ha olyan lesz.
Lamborghini fan Uplay/Origin-noblem1983, PSN: noblem1983_2
-
MZsoltee
veterán
Igazából 7500F/7600 lett volna a legjobb választás. Másnak nem kell elkövetni azt a hibát, amit én elkövettem.
Szóval egy olcsó közepes B650 egy 7500F/7600 a 7800XT mellé és ha vga csere van, akkor ugrás szükség szerint CPU csere. De azt érzem, hogy a hardver és gepigeny egyre csökkenő ütemben nő. Szóval lehet jó lesz az 5 évig is.Ugyan így felesleges a 7800X3D, mint a 64GB ram. De 83k ert nem tudtam otthagyni. De attól, hogy nekem picit hobbi öröm gépet építeni, attól másnak ez csak egy használati cikk. Minden téren nehéz tanácsot elfogadni is adni, hol kezdődik a geekseg ep@nisz és hol van a racionális, értelmes határ. De ha tanácsot adok igyekszem nem geek módjára adni.
Onnan indult a story, hogy 5800X3D-t akartam AM4-be. Korábbról volt egy x570es lapom, ami jó árban elment. Kellett a sok stabil PCI sáv anno a mininghoz. Így úgy voltam vele hogy azt eladva kb 0-bol AM5-on vagyok. De kellett az X3D!
[ Szerkesztve ]
A tökéletes nő süketnéma, nimfomániás, és az apjának kocsmája van.
-
félisten
válasz MZsoltee #106530 üzenetére
Ezzel a logikával nekem csak az a gondom, hogy például a 7700 vs. 7800X3D között se lett volna érdemi különbség 1440p 144Hz esetén...
Értem az érvet és nem azt mondom, hogy a 7800X3D nem jobb proci, csak éppen az egyik oldalról az az érv, hogy a PCI-Express 5.0-nak most nincs semmi haszna, közben meg rögtön utána a saját rendszerednél úgy döntöttél a 7800X3D mellett, hogy semmi érdemi pluszt nem nyújt most.
[ Szerkesztve ]
-
MZsoltee
veterán
Kérdés mennyire szeretsz szerelni és mennyire ragaszkodsz a cuccaidhoz. Én azt mondom most nem érdemes sima B650-nel és abból is az olcsobaknal többet venni. Gondolom 7600 vagy 7700 esetleg 7800X3D a cél.
A drágább lapok ficsorjeit PCI-E 5 jelenleg a legerősebb VGA sem használja ki. Kérdéses hogy mikorra és mi fogja kihasználni. Addigra pedig olcsóbb lesz és egy lapcserével akkor már relatíve olcsón meg fogod kapni. Ha a 7800XT-t csereld egy 4090 vagy kicsit erősebb szintű vga-ra, akkor az ha mind a 16 sáv be lesz kötve nem fog limitalni.
Én egy bontott b650-et vettem és a különbözetből inkább 7700 helyett 7800X3D lett. Ezzel a komboval szerintem el leszek 4-5 évet és mikor kifut az am5, akkor a vége felé lesz egy CPU upgrade, ha lesz mire váltani a 7800X3D-rol. Addig meg majd valami nagyobb ugrás a 6800XT-rol. Marad szerintem a 8800XT vagy 8900 megjelenéséig biztos, elég is nekem 1440p Ben 144hz mellett.
A tökéletes nő süketnéma, nimfomániás, és az apjának kocsmája van.
-
félisten
Milyen feltételrendszerben (VGA említve volt, de pl. CPU?), milyen költségszinten, milyen igénylista (tuningolni szeretnél-e, alaplapi hangkeltő számít-e és ha igen, milyen csatin, stb...)?
Látatlanban:
-B650E vagy X670E javasolt 4-5 évre szerintem.
-A B650E Steel Legend esetén egy 3,5 vagy 4 foglalat széles hűtő lógna rá az alsó PCI-Express x16 csatira, a 7800XT-k általában két foglalat széles hűtőt kapnak (akad három foglalat széles is, pl. ASUS TUF 7800XT, de még annak is el kellene férnie)...
[itt egy videó 7900XTX-el... az alsó PCI-Express slotra nem lóg rá...]Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
nagyúr
Sziasztok!
4-5 évre tervezek AM5 platformot. Érdemes B650-ben gondolkodni, vagy már inkább B650E / X670?
Ráadásul nem fekete lapot szeretnék.
Az Asrocknak van B650E Steel Legend, de azon nem szimpi, hogy közel van a két PCIe foglalat. Egyelőre nem tervezek VGA-n kívül mást beletenni, de ki tudja mit hoz a jövő, és mondjuk egy 7800XT lehet, hogy a másik PCIe slotba belelóg.Köszönöm a segítséget.
Szerk.: látom, hogy fentebb volt hasonló kérdés, de nem tudom, hogy a 4-5 év az hosszútávnak számít-e.
[ Szerkesztve ]
-
palfitom
félisten
válasz Elmör #106526 üzenetére
Nem kell alá X670, simán elég hozzá -szinte- bármilyen B650 / B650E.
Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
Szerk.: Bocsánat, most látom Cifu meg is válaszolta, csak nekem fordítva dobja fel a fórumot, régebbi hozzászólások vannak elöl.
Köszönöm palfitom!
[ Szerkesztve ]
RYZEN 7+ RTX Powa@1440p 240Hz hétvégén nem biztos, hogy elérsz
-
Vismajor01
addikt
Skacok,
A legkevesebből kell a legtöbbet kihoznom
Használtan
1080ti mellé,
Milyen chipsetet keressek amibe legolcsóbban tudok olyan procit venni ami kihajtha a 1080ti-t? Lightos 4k gaming, filmnézés (tv alá lenne a gép)Konkrétat deszkát is ajánlhattok, de a board nem lehet 243 mm-nél hosszabb Különben nem fér be. ITX kiesik ár miatt, ATX méret miatt, így csak mAtx lehet!
Más követelmény nincs a board felé, csak h ne legyen 243 mm-nél hosszabb.[ Szerkesztve ]
Samsung Galaxy s22Ultra/Corsair One Pro/Lexus RX400H
-
félisten
válasz ferni #106523 üzenetére
Sokszor volt már téma.
Ha rövid távra tervezel, akkor Ok, de hosszabb távra én továbbra is B650E alaplapot ajánlanék. Nem tudjuk, hogy mikor lesz a PCI-Express 5.0-nak előnye, de kicsivel drágábban már kaphatsz B650E deszkát (pl. ASUS ROG Strix B650E-F vagy AsRock B650E Steel Legend). Ha már veszel egy csúcs CPU-t, azért ennyit megérné pluszban rászánni.
A többi terén pedig a szokásos kérdések:
-Mire akarod használni (pl. tuning tervben van?)
-Milyen eszközök lesznek rákötve (kell-e az alaplapi analóg kimenet pl.?)
-Hány SATA és M.2 csati kell
-Stb...Illetve ajánlott a [Zen4 topic összefoglalóját átolvasni]
[ Szerkesztve ]
-
ferni
őstag
Sziasztok.
B650 AORUS ELITE AX Rev. 1.0 lenne a terv, de hasonló árban van ennél jobb?
Érdemes a verzióban jobbat venni pl 1.2?7800X3D Proci
DDR5 6000MHz CL30 Trident Z5 NEO RGB AMD EXPO
4070 GPULenne hozzá.
[ Szerkesztve ]
-
koti199204
tag
Sziasztok!
Egy ASRock X670E STEEL LEGEND lap kitud szolgálni egy 7950X3D procit?
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
Alapvetően egy 3700x alá, hogyha nincs semmi speci igény, csak menjen megbízhatóan, akkor manapság egy bármilyen B550 vagy B550M lap a célszerű megvételre innen apróról nem?
Az mATX szimpibb, mert szélesebb körben pakolható be házakba...
Giga B550M DS3H van pár az aprón 30k körül, végülis ez ajánlott meg tán árában is van...
-
-
BK87
senior tag
Sziasztok. Egy i5 12400F procihoz kellene nekem egy elfogadható alaplap. Amiket néztem:
ASRock B760M PRO RS/D4 WIFI DDR4
GIGABYTE B760M GAMING X DDR4
ASRock B760M PG RIPTIDE DDR5
MSI PRO B760M-A WIFI DDR5
Árban nincs nagy eltérés köztük, viszont érdekelne, hogy ti melyiket javasolnátok, megéri inkább a DDR5-ös verziót venni? Illetve később ha a procit fejleszteném egy i7 14700-ra mondjuk, akkor melyik az ajánlottab? Köszönöm szépen előre is. -
noblem1983
senior tag
válasz mihellers56 #106511 üzenetére
Alaplapok amik szerintem jók:
ASUS TUF GAMING B650-PLUS
MSI MAG B650 Tomahawk WIFI
ASRock B650E PG RIPTIDE WiFi (ez már PCI-E 5.0 támogatás )
ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI (árban magasabb de itt is PCI-E 5.0 )
Memóriában általában 6000 Mhz-nél nagyobbat ritkán vesznek.
Ajánlom még a [pcpartpicker.com] oldalat ahol nézelődhetsz pl a 7800X3D köré milyen konfigokat raktak össze(képekkel is)Lamborghini fan Uplay/Origin-noblem1983, PSN: noblem1983_2
-
félisten
válasz Vismajor01 #106514 üzenetére
Az elsőre tudok válaszolni:
B550 AORUS ELITE AX:
DVI-D + HDMI videókimenet
Realtek Gbe LAN
PCI-Express csatik:
-1db Fizikai x16, bekötve 4.0 x16 sáv
-1db Fizikai x16, bekövet 3.0 x4 sáv
-1db Fizikai x1, bekötve 3.0 x1 sáv
M.2 csatik:
-1db CPU-hoz bekötött (4.0 x4/x2 vagy 3.0 x4/x2)
-1db Chipsethez bekötött (3.0 x2)
Realtek WiFi 6E és Bluetooth 5.0B550 AORUS ELITE AX V2:
DP + HDMI videókimenet
Realtek 2.5G LAN
PCI-Express csatik:
-1db Fizikai x16, bekötve 4.0 x16 sáv
-1db Fizikai x16, bekötve 3.0 x2 sáv
-1db Fizikai x16, bekötve 3.0 x1 sáv
-1db Fizikai x1, bekötve 3.0 x1 sáv
M.2 csatik:
-1db CPU-hoz bekötött (4.0 x4/x2 vagy 3.0 x4/x2)
-1db Chipsethez bekötött (3.0 x4/x2)
Intel WiFi 6E és Bluetooth 5.3Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
Vismajor01
addikt
Skacok
Mi a különbség e kettő lap között?GIGABYTE B550 AORUS ELITE AX V2 55700 Ft 3 év
GIGABYTE B550 AORUS ELITE AX 57490 FT 3 évPlusz
Van ajánlott AM4es b550/x570 lap ami tud mAtx-et, előlapi és hátlapi USB c-t, és AX-et?Samsung Galaxy s22Ultra/Corsair One Pro/Lexus RX400H
-
v.tom
őstag
Sziasztok!
5 évvel a megjelenés után jutottam el oda hogy X570-es AM4 lapokban kezdtem gondolkodni.
Az összefoglaló topikban láttam az ajánlott lapokat, én a középkategóriával, vagy felette szemezek (már amennyire még találok belőlük eladó darabot).Az igényeim: valamilyen 5xxx Ryzen kerül majd bele, váltogatni fogom a procikat valószínűleg.
Csak full ATX jöhet szóba, kell 6 db SATA, előlapi USB 3.1 csatihoz header, természetesen RGB header is kell hogy sötétben is lássa az asszony hogy mire b*szom el a fizetésem, a többi extra dolog csak "nice to have", ha van akkor használom, ha nincs akkor meg addig idegesítem magamat, hogy a végén úgyis másik alaplapot veszek miatta.Ami nagyon fontos: nem szeretem a nyűgös lapokat (szerintem egy jó konfig alapja egy jó táp és egy stabil alaplap), tehát jó lenne egy olyan modell, amihez van tényleg kiforrott és stabil BIOS
Ki mit ajánlana a fentiek figyelembe vételével?
Köszi!
v.tom -
mihellers56
tag
Értem, és milyen alaplapot ajánlanátok tegyük fel egy 7800X3D alá milyen rammal hűtéssel?
[ Szerkesztve ]
-
KAMELOT
titán
válasz mihellers56 #106507 üzenetére
Számodra az optimális döntés egy AM5 lap (7700X / 7800X3D)
V1200 - 18CORE - SUPRIMX
-
noblem1983
senior tag
válasz mihellers56 #106507 üzenetére
Játékra kell és azért vennél 14700F-et drágábban mint a legjobb gamer proci ami a 7800X3D. Biztos megéri átállni? Ha fejleszteni akarsz ott vége a történetnek piros oldalon meg jó lesz a következő generáció is. 13 és 14. gen között kb 0 volt a fejlesztés ahogy olvasom.
Lamborghini fan Uplay/Origin-noblem1983, PSN: noblem1983_2
-
mihellers56
tag
Helló! Rég volt már intelem és úgy döntöttem vissza térek mert kiváncsi lettem rá, játékra kell de nem vagyok milliomos egy 14700f re gondoltam mert tuning nem cél. Tetszenek a 790es lapok viszont drágák, a 760asok is elegek lehetnek játékra de ebben nem vagyok jártas a bövíthetőség terén ( nagyobb cpu, gyorsabb ram, több gyors ssd) Hajt e valaki ilyen procit és milyen rammal, alaplappal?
-
ohje00
csendes újonc
válasz Celithrandi #106505 üzenetére
A sima jól hangik, köszi szépen!
Ryzen 7 7800X3D, Thermalright Phantom Spirit 120 SE ARGB, Asrock B650E PG Riptide WIFI, MSI RTX 4060 Gaming X, Kingston Fury Beast 2x16GB DDR5 6000 CL30, Kingston KC3000 2TB SSD, Deepcool PX850G, Be Quiet! Shadow Base 800, AOC 24G4X, Beyerdynamic DT 990 Pro, Sound Blaster X G6, Razer Viper V3 Pro
-
ohje00
csendes újonc
1. Mire fogod használni a gépet? Ha munka, akkor elsősorban milyen jellegű?
Főleg játékra.
Maximum egy 150.000 Ft-ot.
Intel I7-14700k processzor és mellé 4x Kingston Fury Beast 16gb DDR5 6000 memóriákkal be quiet! shadow base 800 házba + RTX 4060 most, később váltanék majd egy RTX 5070/5070 Ti videokártyára.
Atx.
5. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB,SATA,PCI,PCI-E,...)
A legjobb az lenne, ha lenne előlapi 1db USB gen2, 2db USB gen1, 2 jack 3.5 csatlakozókkal (1 mikrofonnak, 1 pedig füllhallgatónak). Az sem árt, ha hátul még több jack 3.5 és usb csatlakozója van, illetve lehet BIOS-t flash-elni (nincsen intel 12-13 processzorom).
6. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
Ezt a kérdést passzolom, mert nem tudom mi az a DVGA vagy az IGP és a google-nél sem adta ki. Egy AOC 24G2SPAE/BK monitort veszek most, aztán később majd váltok egy 2k ~200HZ monitorra, ha kijöttek az 5000 szériás NVDIA kártyák.
Egyedül a memória órajelét húznám fel 6000-re, maxra. Azt néztem, hogy a gyári beállítással csak 4800-at tud. Illetve olvastam az intelnek, hogy van turbó módja. Azt is használnám, ha már ilyen processzort veszek.
Új alaplapon gondolkozok.
Legyen fekete, rgb pedig nem kell. Nem árt ha van rajta alaplapi hiba fény vagy valami ahhoz hasonló.
Nem. Ez az alaplap fog maradni sokáig. 5+ év múlva új processzor mellé veszek egy másik alaplapot.ASUS vagy MSI alaplapon gondolkodtam. Illetve jó lenne, ha otthon le tudnám frissíteni a BIOS-t, mivel olvastam, hogy némelyik alaplap csak BIOS frissítéssel támogatja a 14. generációs intel processzorokat és pluszba meg nincsen intel 12 vagy 13 generációs processzorom, hogy lefrissítsem. Alaplap ajánlásokat hálásan fogadok. Köszi előre is!!!
Ryzen 7 7800X3D, Thermalright Phantom Spirit 120 SE ARGB, Asrock B650E PG Riptide WIFI, MSI RTX 4060 Gaming X, Kingston Fury Beast 2x16GB DDR5 6000 CL30, Kingston KC3000 2TB SSD, Deepcool PX850G, Be Quiet! Shadow Base 800, AOC 24G4X, Beyerdynamic DT 990 Pro, Sound Blaster X G6, Razer Viper V3 Pro
-
FoFR
kezdő
Sziasztok!
Egy FX-6300, R9 380 2GB, ASRock 970M Pro3 kombót frissítenék mostanában valamikor és első lépésként a proci + alaplap kombó lenne a kérdésem. A lényeg, hogy érezhető legyen az előrelépés teljesítményben.
Az alábbi procikat nézegettem eddig:
Használtan, 3 év garanciával i3-12100F -30k
Használt, garancia nélkül Ryzen 5 2600 18k
Új, garanciális Ryzen 5 3600 - 32kA kérdés, hogy mi lenne a jobb választás (proci+lap tekintetében egyben)?
Az alaplapokkal vagyok inkább zavarban így laikusként, mert mindegyik procihoz van ezer féle. A B450 elegendő a Ryzenekhez, illetve a H610 az intelhez vagy B550 / B760 irányban kell inkább gondolkodni? Illetve melyik proci+lap kombó mennyire érzékeny a RAM-ra? Valahol olvastam, hogy egyes Ryzen procik igénylik a gyorsabb, de jóval drágább ramot.
1. Mire fogod használni a gépet? Játékra, főleg CS2, viszont nem hardcore gaming, csak heti 4-5 óra
2. Mennyit szánsz az alaplapra? Attól függ, hogy mik a lehetőségek. Elsősorban a legjobb ár/érték arányt keresem (ami megfelel a leírt céloknak, de nem kell félni, hogy 1-2 év múlva megpusztul, mert pl. gyenge a vrm).
3. Milyen hardverek alá szeretnéd? Fent felsorolt procik. Kártya: RX580 van tervben (esetleg RX 5600 XT).
4. Milyen méretű lapot szeretnél? Nem fontos, házat is tervezek venni, így rugalmas. Bár gondolom 99%-ban ATX jöhet szóba.
5-6. 2,5"-ös SSD + a fenti vga-k, HDMI kimenet, többi nem számít.
7. Szeretnél tuningolni vagy nem? Nincs tervben.
8. Használt, vagy új alaplap? Lehet akár használt is, de új is.
9. Fontos e a lap kinézete (szín, dizájn, rgb,...). Egyáltalán nem
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége? Nem hátrány, de nem feltétlen ragaszkodom hozzá.Köszönöm előre is!
-
Paxker315
addikt
válasz palfitom #106498 üzenetére
palfitom: az a legrosszabb, hogy első reakcióm a 5900x-re az volt: "egész biztosan nem játékra kell neki, munkaeszköz, produktivitás lesz a kulcs". Téves feltételezés
Pontosan miben érzed a szükségét, hogy upgrade-elni kell? Én nem gondolom szükségesnek, de ha nagyon szeretnéd.
mikroATX-ből megfizethető kategóriában Asrock B650M PG riptide-ot , vagy akár az MSI MAG B650M Mortart
De őszintén, én nem feltétlen erőltetném most a cserét. Érdemes benézni az Zen 4 topikjába, az összefoglalót átfutni (hogy RAM-ra is kapj autentikus infókat) De kicsit értetlenül vagyok, hogy "néha játszok is" & netezés-filmnézés miért is követel meg 12 magot.
Te pénzed, Te rendelkezel vele, de ennek az upgrade-nek nem látom most racionális okát.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Ha kérdezel, feltétlenül közöld a következőket:
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB 2/3,SATA 2/3,PCI,PCI-E,...)
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
7. Használt, vagy új alaplap?
8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...)
Összefoglaló tele van alaplap ajánlásokkal, kérdés előtt nézz rá, sanszosan válaszra lelsz.
Ha az alaplapoddal kapcsolatos kérdésed van ami nem függ össze a vásárlással (beállítások, OC, stbstbstb...) vagy csak valami meghibásodott akkor látogasd meg az "Nem indul és mi a baja a gépemnek " illetve az "Azonnali alaplapos kérdések órája" topikot! Ez egy ajánlós/vásárlós topik!
Ha nem a témával kapcsolatos a mondanivalód, látogass el az Alaplap OFF topik-ba.
- Beszámítás! MSI Z370 GAMING M5 Z370 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- MSI alaplap
- Beszámítás! ASUS ROG STRIX B250G GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Beszámítás! Intel Desktop Board DH87RL alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Beszámítás! ASUS Z97-AR Z97 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest