Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
b.vr
őstag
viszont a mellett azért ne menjünk el hogy mint fentebb már írtam, Magic Lanternben már több mint egy éve van ilyen, szóval ez még csak nem is elmélet hanem gyakorlat, és lehet épp elég hsz-t olvasni hogy sokan örülnek neki. Fotóznak (akár itt a fórumon is) épp elegen raw-ban ahhoz hogy értékelni tudják ennek a hasznosságát, és ha valaki ezután olvassa csak miről volt itt szó, azért az oktalan gúnyolódás ne vonja már el a figyelmet arról hogy erre van létező megoldás, amit akár majd a gyártók is követhetnek (pl konyi79 linkje szerint a Nikon. Aztán majd ki tudja)
"Oscar bácsi meg nem gyütt"
-
HÁZIGAZDA
thom hogan is szokta volt az asztalt verni érte.
én egyébként egy picit "leszarom", úgy értem, hogy szeretem kontrasztosabbra venni a beállításokat, mert ha már készül jpg, akkor nem akarok utómunkaigényes képet. aztán raw+jpg-ben lövök, így azért ott a ró is, ha kell. a kontrasztos jpg-nél viszont szerencsére hamarabb kiégnének a csúcsfények, így ha ahhoz lövöm be a hisztót, akkor tuti, hogy róban sem lesz gond.
a mai szoní szenzorok meg állati jól viselik, ha felhúzod akár több fé-vel is a sötét részeket.
nem mintha valaha lett volna ilyen szoniszenzoros gépem
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
.mf
veterán
Mhmm snickers
*snickers*Nos, megjöttem. Vicces, hogy itthon milyen fostos idő van, Londonban meg 10 fok és hétágra sütő nap volt. Sőt, ott egy fél óra alatt több napot kaptam, mint Norvégiában bő másfél hét alatt Utolsó nap már felkelt vagy 15 percre...
Pár tanulság
- kellett volna +1 (sima) kábeles kioldó - harmadik napra megtört a kábele, utána bűvészkedni kellett, hogy működjön
- +1 váz, +1 állvány erre a feladatra. Ugyanis ha jó fényjáték van, egyik irányból elindul, és egy ív mentén a túloldalon tűnik el a horizont vagy a hegyek mögött. Ez még a halszemnek is ált. sok volt, és ha így próbáltam vele befogni, az csak rontott az eredményen: a horizont közeli nagyobb történéseket nagyon összezsugorította és kevésbé látványossá vagy szinte jelentéktelenné tette, bármilyen jól is néztek ki. Panaszkodtam is Robinak, hogy most is mennyire fájó hiány volt a gyors UWA fix a rendszerből. Szóval inkább 12-17, és előre próbálsz tippelni, hogy melyik irányba lesz aktivitás, ott komponálod a képet; onnantól legalább 10-30 percre már elkötelezted magad arra az oldalra, aztán vagy bejön, vagy a másik oldalon lesz valami sokkal jobb...
- aurorákról is sokat tanultam. Mindig egy halvány zöld derengő folttal kezdődik; vagy lesz belőle valami, vagy marad annyi. Ha lesz belőle valami, akkor előbb elindul valamerre lassan - ez már megrajzolja az ívet; vagy alternatív megoldás, hogy 10-15s-os expo géppel, ott már látszani fog az ív. Gép ráállít, aztán várakozás és tippmix, vagy bejön, vagy nem. Valamint, hogy az lesz-e a látványosabb oldala, vagy nem. De ha megindul, akkor legalább egy 10 percet megy az az ív (mágneses ioncsatorna; mint a neoncsöveknél, kell a csatorna kialakításához a nagy löket, de amint a csatorna már megvan, onnantól már könnyebben megy), s talán vele párhuzamos erővonalakba is átcsordul. Volt, hogy különböző mértékben ugyan, de órákig aktív volt egy ív.
- a7s... Láttam nemrég egy videót, amiben az arc real-time lőtte az aurórát. Egyszer volt olyan, hogy lőttem valamerre, ahol pont halványult, ezért terveztem más ívre átállni, aztán azt veszem észre, hogy világosodik a környék. Felnézek: pont felettem alacsonyan egy nagyon intenzív, gyorsan mozgó (fodrozódó, hullámzó) alakul, nosza gyorsan fogtam a gépet, iso fel, rekesz le, videó be, keresőn látom, visszanézem, és... csúnya bukás. A videó tökfekete. (A propos, kicsit meglepett, hogy ott fenn északon, de értitek, a hideg északon, a sarkkörön, rengeteg az afrikai és kisebb mértékben arab bevándorló. De vagy 20% vagy több. Megérkezésemkor csupa feka jött velem szembe (s nem turisták, helyi lakosok), néztem is, hogy jó gépre szálltam-e )
- cucc nagyjából jól bírta a -12~-18°C hideget + néha kellemetlen csípős szelet. A váz mondjuk egyszer lefagyott - tárcsákra (M mód, záridő és rekesz) és be-ki-re valamint kioldóra reagált, de semmi másra. Azt hittem, az én ujjaim gémberedtek annyira el (ez is volt párszor, amikor már tényleg semmi érzés nincs az ujjadban, nem is érzed, hogy vannak, karból nyomod a gombot), de nem. Kikapcs, be kabát alá, pár perc és ment tovább.
- nem rálehelni a gépre utána percekig homályos a kereső vagy monitor
- kupak és obicserével kapcsolatban már múltkor ranteltem egyet, de tényleg nagyon idegesítő, hogy vékony textilkesztyűben is, elgémberedő ujjakkal sem lehet már azzal a kis harmadig recézett obitöveket megfogni
- rá kellett jönnöm, hogy annyira északon az aurora-aktivitás előrejelzés harmadlagos: elsődleges a tiszta ég, majd a megfelelően sötét hely. Igen, utóbbi csak másodlagos, egyszer visszafelé jövet már 1 körül a buszról leszállva láttam a város közepén a zöldellést, és még ott is egy szép fényjáték lett. De azért a hegyekben, távolabb a településektől, már sokkal jobban látszódtak máskor is. Szóval visszatérve, ez a riogatás, hogy ilyen szintű aktivitás lehet, hogy évtizedekig nem lesz, attól még szerintem ott továbbra is látszani fog valami
stb
majd még képelek
meg tervezek a kis snittekből valami videócskát összetenni
meg talán végre flickr-re is fel kéne iratkoznom
meg most már vége a "nyaralásnak", a munkákkal is jobban kéne haladni
meg...
wáá soseérekavégéreFotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
Mercutio_
félisten
válasz schawo #59649 üzenetére
Én megsértődve?
Safranek, jöjjön csak közelebb!Mielőtt úgy zárnánk le a dolgokat, hogy én vagyok a durcimarci, akit helyre kellett tenni, idézzük fel, hogy én és a kiinduló hsz-ben gorgo is a live histogramról beszélt. tadáááám
Innentől mennyi relevanciája van egy off rendszer-hacknek, vagy egy másik off rendszer talán hamarosan megjelenő firmware update-jének?
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Mercutio_
félisten
válasz madgie #59658 üzenetére
Anyázok is amikor este/kevés fényben rakom fel a fekete 45/1.8-at. Ilyen szempontból a pana is kecsege volt a 12-32 esetében.
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
-
.mf
veterán
válasz #40935168 #59661 üzenetére
A fejlámpától hogy javul egy obi fogása?
Onnan indultunk ki, hogy az obi tövénél nagyon keskeny és csak kis részen recézett, hogy hidegben, elgémberedett ujjakkal, kesztyűben cseréld. Egyszerűen sz@r a fogása a MILC obiknak, mert úgy látom másoknál (Sanyi) is a fényes-sima obi a divat, ahol az egyetlen recézett rész a fókuszgyűrű, azt meg tekerheted...Másrészt, amire gondoltál, az se teljesen működik ilyenkor: ehhez direkt sötét helyre megy az ember, lehetőleg holdtalan éjszaka. Egy fejlámpától percekre elvakulsz, és utána irányra szemmel belőni a gépet (mert persze evf-en és monitoron semmit nem látsz), elég nehézkes. Még a menübe belemenni is, kellett utána fél perc, hogy újra lássak...
Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
jjeahh
nagyúr
válasz Marseille199 #59664 üzenetére
kösz!
OFF: street oláhiából
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
.mf
veterán
válasz schawo #59667 üzenetére
5N + Sigma 19 f2.8. A hatezrest csak szeretné.
"I bought a Sony Nex 5N three years ago. I still use it together with a Sigma 19mm f/2.8, even if it doesn’t have a viewfinder, which at times is perhaps even better. However, I long for another camera, a Sony a6000, as it has the very fast hybrid autofocus system, and I would love to use it with a Sony 20mm f/2.8 lens."
Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
veterán
Na, kicsit átköltözök én is (kitörő lelkesedés ), M10-zel.
Első tapasztalatok:
- nem egészen értem, a netes rivjúk mit picsognak a menürendszer miatt... van benne pár hülyeség, de pár óra alatt kiismerhető. És ha egyszer felkonfigolod a gombokat a szájízed szerint, úgysem a menükben fogsz turkálni
- a szenzor egyenesen fasza. Nemtom DxO-éknál mit szívnak, hogy kihozták pariba a D90-nel - de ez sötétben 6400-nál teljesen használható, míg amazon a 3200 is "csak ha pisztolyt fognak a fejedhez" szitu volt (raw+utómunka mindkét esetben).
- bölcs előrelátás volt még a vétel előtt megrendelni ebayről a markolatot: kelleni fog. Pont nincs valami lapátkezem, meg a hüvelyknél az a bizbasz is sokat segít... de kelleni fog.
- ja, meg ez a wifis-telós irányítás is annyira alap dolog kellene, hogy legyen mindenhol... ha csak havonta egyszer használod, már van értelme.Egy darabig még nem fogom kidobni a D90-t, de szépen beficcent másodkamerának.
[ Szerkesztve ]
And As It Is Such, So Also As Such Is It Unto You
-
dualcore
őstag
Sziasztok.
Lenne egy olyan kérdésem,egy olyan nem hozzáértő mint én lecserélné a jelenlegi SonyDSC-HX200v gépét, egy viszonylag komolyabb DSLR gépre, akkor milyet ajánlanátok? A fő szempont az 1080p video, tájkép és közeli bulifotók. Beépített vaku az kellene. A keret amiben gondolkodom az olyan 150-170E ft.
Köszönöm. -
törölt tag
Én madgie-ra reagáltam, aki a pöttyöt említette, milyen jó, hogy sötétben ott van (ergo, érzi, hova kell nagyjából illeszteni-forgatni cserekor az obit). Fejlámpával meg látod.
Ez a félperces vakulás érdekes dolog, meg az EVF is, ugyanis mi OVF-ekkel mentünk és LiveView-ban állítottunk fókuszt a legfényesebb csillagon (ez viszont már EVF-ekvivalens, tehát szenzorból "néz" és képernyőre ad képet). A rahedli szemcse között be lehetett fogni pontszerűen a csillagot és a körvonalára figyelve kb. megvolt a legjobb beállítás belenagyításkor. Azt hiszem, használtam valami boost-hoz hasonló dolgot, jó zajos lett, de a csillag fókuszálható volt így is.
kleroo Nikonos fórumcimbivel, egy természetfotós Canonos barátommal és a bnőjével voltunk a Retyezát hegységben, a Bukura tónál táboroztunk 4 napot és onnan kirándulgattunk fel a környező csúcsokra (2000m a tó és plussz párszáz felfele). Újholdra tettük a kirándulást, tehát Hold kilőve. Körbe katlanszerűen hegyek, település sehol és töktiszta ég. Szóval kb. a Tejútrendszer világított nekünk (lélegzet-elálltunk első este, mert olyat még életemben nem láttam, ajánlom mindenkinek). Állvány, vezetékes kioldó, timelapse, ahogy kell. A fél perces vakulás van 1 perc is, ha egymás szemébe trollkodunk (amit meg is tettünk, két idióta), de legkisebb fényerőn azért abszolút nem volt para obicserénél. Szerintem fontosabb az, hogy kell vagy 5 perc a szemnek, mire totál a vaksötéthez is hozzászokik és bokorban felbukás nélkül arrébb tud menni dobni egy sárgát míg a gép lő.
kleroo-nál volt a Tami 24 milim, nálam a Samyang 14-es, cseréltük néha.. még az 50-est is feltettem pár shot-ra, de kb. minek.
A kijelző nem vakított el, fényerő minimumra aztán vaksizás. Fényes csillag kikeres szemre, megtalál OVF-ben, középre helyez, LiveView-val belenagyítós fókuszállítás, aztán OVF-el kompó az ég más részére, ami eredetileg elképzelés volt és instant start, nem nagyon volt vakulás kijelzőtől. Ezt mintha az Oly-n is tudnám állítani. Mármint a kijelző fényerőt.
Megyünk még majd, kiv. leszek, a súly mellett nyerek-e valamit a kis milccel, mert állványostul mindenestül a tank azért odab*ós volt Meg hogyan viselkedik majd minusz 1-2 foknál és hosszú záridőnél, zaj, stb. mert mi a markolatos Eneloop NiMh motyókkal megszívtuk, volt nálam 8 Duracell alkáli, természetesen nem használtam, felvittem, lehoztam..
[ Szerkesztve ]
-
Studi
veterán
válasz madgie #59673 üzenetére
Jaja, egyik kezedben az obi, másikban a telefon hogy világíts, harmadikkal meg fogod a vázat, hogy ne forduljon el feltekerés közben.
Én épp azt szeretem az m43-as obikban, hogy bár nincs nagy kezem, de kettőt általában még meg tudok fogni egy kézben, fronttal a tenyerem felé, hogy átrakhassam egyikről a másikra hátsó sapkát.
-
törölt tag
Ez .. érdekes .. [link]
-
jjeahh
nagyúr
válasz madgie #59685 üzenetére
Pedig sztem egyszerű: van a canon és a nikon... Na de most egyre menőbbek a milc-ek, és ott a canikon nem igazán játszik. Melyik a következő márka, ami a legtöbb átlagjúzernek az eszébe jut? Még szép, hogy sony, a legtöbb technikai cikket sosem az észérvek adják el, hanem a marketing, az urban legend és az árcetli. A másik nagy hátránya az mft-nek sztem meg az, hogy picivel kisebb a szenzor, ami valós körülmények között a legtöbb esetben kb. tökmindegy, de az átlagjóskákat ez nem érdekli, egyszerűen miért vennék azt ami kisebb, ha egy ismertebb márka masinájában nagyobb szenzor van ugyanannyiért?
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
-
jmakk
őstag
válasz madgie #59685 üzenetére
Ez neked való téma. Persze azért pénzt nem adnék én sem értük.
-
madgie
titán
Keress valami kontrasztosabb színmódot az Oly-n (LR támogatja őket, tehát ne muted legyen), vedd vissza a kék csatorna szaturációját, akár -75-85-re (ne a HSL-nél, hanem a profilok alatt, legalul) és voila, van egy jó kiindulóanyagod a Chrome finomhangolásához.
Mondjuk Oly-n nem próbáltam még, csak tipp.
[ Szerkesztve ]
-
madgie
titán
X-T1-re kell átírni, akkor lesz Classic Chrome (X-E2-re még nincs CC LR-ban, hiába tudja már maga a gép). Mondjuk nem 100%-os az eredmény, de nagyon faja.
Pite mondta, hogy a CC nem igazán jó portréra, szerintem bullshit, qrvajó oda is, csak nem minden helyzetben (mint ahogy az Astia sem 100%-ban jó ilyenkor).
[ Szerkesztve ]
-
őstag
Srácok mi a különbség a kettő között?
E-M10 1442 IIR + 40-150mm ezüst Kit
[OLYNHM030]E-M10 1442 EZ + 40-150mm ezüst Kit
[OLYNHM022]Az IIR-es obi nem újabb?
joceehunt felhasználónak 60 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=joceehunt
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest