Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
A ledek energiahatékonyságuk és a tömeggyártás miatti egyre alacsonyabb árukkal mind népszerűbb fényforrások. A legelterjedtebb foglalatok (pl E14, E27) mellett a sokat használt foglalatokon (pl GU 10, GU 4, MR 16) át ma már a ritkán használt, speciális foglalatok (pl R7s) számára is van ledes alternatíva. A ledes fényforrások a fogyasztók megszokásainak megfelelően formájukat tekintve is igazodnak a korábbi technológiákon alapuló fényforrásokhoz, így találunk kompatibilis ledes alternatívákat pl halogén izzóink helyére is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Chaser
legenda
válasz nTopee #15198 üzenetére
döglött tápról is tudsz kanócot levenni, valami döglött kütyü biztos akad a lakásban amiről leveheted a kábelt, de ha nem, 50-100ft/m-e a 1,5mm-es réznek
Jamby18 hol annyi és pontosan mi? amit látok 13w, itt a nagyobb 9e ft
eglo az jó minőségű, álmennyezetben ha hőszigetelés van ne építs be semmit, ezek a "dobozosak" ugyanazok, max gyári beépítőkeret van rajtuk_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
nTopee
csendes tag
-
Chaser
legenda
van philips e27-ből ami jó fél ufo-ba is, nemrég szó votl róla
ez pl fali philips lámpa, de sok van nekik, linkelt oldal elég korrekt
szerk:
nTopee
2811 szalag 5050 chipekkel? méterenként max 12w körül van max fényerőn, gondolom pc-be 1m-nél nem raksz sokkal többet
ha igen akkor meg veszel külön csati fejet és kábelt, aztán küldheted 10a-rel is - egyébként a kommersz 60w-os tápokban sincs erősebb vezeték belül -, veszel itthon sodrott 1,5-es réz kábelt, az elég lesz pár a-ig ha 10000%-ra akarsz menni ( :
egyébként van 5v-os is, 2812 az már mehet onnan, akár usb-ről is - power usb 5a-t biztos tud, de akár tápról is meg lehet csapolni ha tud annyit -[ Szerkesztve ]
_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
nTopee
csendes tag
Helló!
PC-be raknék össze egy bluetooth-al vezérelhető szalagot, a vezérlő elbír 6A-t, ennyit ugye egy molex is simán lead, viszont kérdés, hogyan kössem rá a tápra. Ilyesmit találtam, de ez csak 2A-t bír elvileg, én egy 3-4A-t azért szívesen ráküldenék a vezérlőre.
-
Mate
nagyúr
Köszi!
3-at találtam, ami jó lenne.
Gu10-es lámpába ez jónak tűnik.
e27-ből ez.
Konyhába pedig ez.E27-es 2000 lm, a lámpa pedig 2200 lm. Gondolom kialakításából adódóan utóbbi jóval nagyobb fényt ad, mint a 2000-es e27, ami mindenfele világít.
Az e27 viszont fél-ufo lámpába nem megy bele, így fürdő falára kellene valami. Tudtok ajánlani lámpatestet? Ahogy néztem e14-ből 1000lm felett alig találni, úgyhogy valami e27 kéne, vagy "készre szerelt" megoldás.
Z verzió, hogy átrakom a lámpát a mennyezetre a fürdőben, de ezt szeretném elkerülni.
-
Mate
nagyúr
Sziasztok!
Konyhába illetve fürdőbe lenne szükségem világításra.
4000K van mindenhol a lakásban, nem is váltanék másra.
Konyhában mennyezeti lámpa van, e27-es. Szívesen megvállok tőle.
Fürdőben falon, ajtó felett egy e27-es félufó lámpa illetve tükör felett 3x gu10-es lámpa van.Mindenhol canyon led izzók vannak. Újkorában jók, de hamar tönkre mennek.
Mit tudnátok ajánlani? Ha megbízható lámpát kapni, akkor szívesen lecserélem bármelyiket. Vagy ha van normális izzó, akkor akár maradhat is. Tényleg mindegy ez a része. A lényeg, hogy normális fény legyen.
Az e27-es izzók jelenleg kb. 1200lm-es, míg a gu10-es izzók 600lm-esek. Ez alá nem mennék, fölé szívesen.
-
Chaser
legenda
válasz kzsolt00 #15189 üzenetére
itt van mögöttem 2m 5050 60led/m szalag, 3 órája van bekapcsolva, klíma nincs, meleg, de "fogható" hosszabb távon is, 40 fok körül lehet, nem forró, hideg fehér, max fényerőn, ez eszik a legtöbbet
nincs rajta semmi hűtés, kanapé hátulján van fenn
5050-es volt az aminél még nem feltétlen kell a hűtés, 5630-nál már kellett, mostani utódoknál sem kell alapesetben
persze ha hűtöd nem ártasz vele_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
kzsolt00
tag
Köszönöm az eddigi válaszokat. Még annyi merült fel bennem, hogy vajon tényleg igaz e amit az egyik magyar bolt honlapján olvastam.
A következőt állítja gyakorlatilag. A nagyobb teljesítményű ledszalagoknál (egy SMD 5050 chipes, 60/m már annak számít) fokozottan vigyáznom kell a hűtésre, mert maximum folyamatos napi 2 óra használat után gondot okozhat. Hűteni pedig úgy tudom, hogy alu sínbe teszem.
Van ennek valami valóság alapja? Soha nem fog sokat menni, de pl ha előre gondolom, akkor pl ilyen szilveszter estekkor megeshet, hogy jóval több órát is menne. Valóban vigyáznom kell vele? Mi baj lehet?
-
Chaser
legenda
válasz God MonXter #15181 üzenetére
15wos powerledes reflektorom van, 6m-nel meg ad eleg fenyt, 30-50w-os biztos eleg neked, de ga abba belenezel instant vakulas
Szerk:
kzsolt00 ok sem egy helyrol veszik es lehet szoras szerian belul is, nemreg volt is itt ra pelda
Legproblema mentesebb ha itthonrol veszel netes rendelessel valahonnan
Ezekkel eddig szerencsem volt, de bele lehet nyulni
Talan apro segithet itt, elmondod mi a gond, biztos akad olyan elado aki visszaveszi ha nem felel meg meglevokhozszerk2: muszajt meg ne tanuld meg, szornyen hasogassa' a fulemet, szememrol nem is beszelve ( :
[ Szerkesztve ]
-
kzsolt00
tag
válasz macilaci78 #15185 üzenetére
Sorry, angol kiosztásra az egész szöveget pirossal emeli ki, nem veszem észre, ha hibát vétek
Viszont a közölt híred az szomorú
A legjobb esélyem az mégis csak az azonos márkán, azonos bolton belül lesz, bár elszomorít, hogy még ez sem biztos. -
macilaci78
nagyúr
válasz kzsolt00 #15184 üzenetére
Nem vagy muszály, de még muszáj sem.
Én amikor utánrendeltem ebayről ugyanarról a hirdetésről, nem csak a színhőmérséklet tért el az RGB szalag esetén, de még a kiosztás is.
Tehát veszed, ahonnan jól esik, RGB 5050/60 ledszalag lesz az, de hogy milyen lesz a fény színe, az lutri.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
kzsolt00
tag
Sziasztok
sajnos az én hibámból tönkretettem egy rossz kötés miatt egy ilyen RBG led 12v ampfilleremet, és egy 5 méteres RGB SMD 5050 (60led/m) tekercsemet.
3x 5 méter tekercset füztem egymás után, 10 méter ebből még jó, nem lett semmi bajuk, de az utolsó ampfiller és az utolsó 5 méteres ledsor szétégett (hogy fikázzam magam, hülye fejjel este, nem a 12v ra kötöttem az ampfiller tápellátását, hanem a 220-ra....) Ezt szeretném pótolni.
Sajnos sejtem a választ, de előtte megkérdem. Muszály vagyok pontosan ugyan onnan venni a led csíkot, hogy pontosan ugyan attól a gyártótól származzék, vagy más gyártónak a led csíkja is megfelel?
Gondolnám én naívan, ha tudom a led chip típusát, RGB SMD 5050 5x5mm (60led/m) akkor amikor más gyártja ezt, ugyan olyan lesz, de jól sejtem ,hogy ez a való életben nem így van? Hiába az azonos chip, más lenne a színvilága, esetleg az erőssége. Mi az igazság?Azért kérdem, mert egy [link] ilyesmi szettet vettem, konkrétan ettől az eladótól, és ugye azt a hiányzó egyet csak innen pótolhatom e, vagy jó az is ha gyorsan itthonról veszek egy ilyet valami boltból.
Ha rossz helyre írtam, kérlek irányítsatok el a megfelelő fórumba.
Köszönöm,
Zsolti -
Atomgeszi
nagyúr
Köszi mindkettőtöknek. Hétfőn keresek valamit a boltban.
Eladó gyönyörű, kitűnő állapotú audiophile hangfalszett https://hardverapro.hu/apro/elac_carina_audiophile_5_0_szett_2/hsz_1-50.html
-
pjen
félisten
válasz God MonXter #15181 üzenetére
500W halogén refi.
-
macilaci78
nagyúr
válasz Atomgeszi #15178 üzenetére
Én is amondó vagyok, hogy ebben csak izzót cserélj. GU10, E14 lehet a mérete alapján.
E14 esetén szívhatsz olyannal, hogy hosszú a nyaka (halogén), de erre is van kitalált kész ledes megoldás, persze szűkebb kínálattal. Ha nem találsz ebből kedvedre valót, akkor E14-GU10 átalakítóval nyújtod a GU10 nyakát és helyben is vagy.
Nagy szórásszögű (120°) fényforrást válassz szerintem, ezzel homogénebb megvilágítást kapsz.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
Chaser
legenda
válasz Atomgeszi #15178 üzenetére
ezt kár túlbonyolítani, gondolom gu10-es spot, de ha nem, e14, e27-be is van led megoldás
ilyen csillárok ára elég szép, kb 15e-től indul és nem valószínű egyébként, h fix led modulos lenne, értelme sincs ilyen esetben sztem
ha urizálni' akarsz akkor philips scene switch, normál kapcsolóval 3 fényerő/színhőmérséklet, ha nem akarsz urizálni' akkor normál philipsek, ha érzékeny vagy a villogásra akkor főleg, eddigi tapasztalatok szerint minden megoldásuk villogás mentesszerk: normál philipsekkel akár 2e ft-ból megvagy, scene switch az 10e körül lesz 4db-ra
[ Szerkesztve ]
-
Atomgeszi
nagyúr
válasz macilaci78 #15176 üzenetére
Eladó gyönyörű, kitűnő állapotú audiophile hangfalszett https://hardverapro.hu/apro/elac_carina_audiophile_5_0_szett_2/hsz_1-50.html
-
Chaser
legenda
válasz God MonXter #15174 üzenetére
attók függ mekkora területet akarsz bevilágítani, vannak olyanok h kiveri a szemed, sok kültéi lámpatest is van led izzóknak, vagy komplett led megoldások
macilaci78 ( :
-
Atomgeszi
nagyúr
Hali!
Ilyen csillárom van most. E helyett keresnék valami ledes megoldást. Látott valaki hasonló megoldást ledesbe? Vagy cseréljek ki egy izzót ledesre, hátha?
-
God MonXter
tag
Sziasztok!
Kültéri falikarokat szeretném lecserélni, egyúttal jobb lenne, ha kicsit többet is bevilágítanának a lámpák az udvarból.
Alternatíva a LED reflektor vagy még mindig a halogén a nyerő? ( Nem szeretnék a lámpa mellett dolgozni, de azért ne is essek hasra a saját lábamba )
Mekkora teljesítményű ajánlott kintre? Van megbízható ebayes eladó, aki jó minőséget árul ilyenekben?
Köszönöm a segítségeteket! -
Chaser
legenda
a clearlednél vannak olcsón villogás mentes led panelek, saját gyártmány, olcsóbb mint az inesak, gart nem tudom
hoztam tőlük katalógust, led szalagokat csúnyán elírták, 2835 vs 3825 paraméterek többször fel vannak cserélve, de egész jó kis bolt_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
bazsimano
őstag
válasz macilaci78 #15169 üzenetére
ezen pont en is gondolkodtam hogy lehet, hogy meg lehet csinalni sk!
a legolcsobb amit talaltam az olyan 50 korul van amazon.de rol. -
macilaci78
nagyúr
válasz bazsimano #15168 üzenetére
Ez hatalmas! Biztos meg lehet olcsóbban is csinálni, de nagyon baba!
Néhány gömbakvárium, némi üvegfesték, egy raschel zsák, egy kulcskarika e27-es lengő foglalat, kábel és valami égő.
Simán csak belelökném az akváriumba az égőt, semmi rögzítés.Jóféle égővel is megvan 25k-ból a történet.
Az akváriumokat megfesteni fehérrel, maszkolás után a fekete mintákat rá. Lengő foglalat párszázas tétel, kábel dettó, behalmozni a zsákba, összefogni a száját, ráfűzni a kulcskarikára (50 kg-ost használok), felakasztani a csillárkampóra, és egy legolcsóbb műanyag lámpa kosarát, vagy egy fehérre festett kis műanyag virágcserepet használni a fenti takarásra.
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
bazsimano
őstag
sziasztok!
ilyen focis lampat lattatok valamerre?udv
b -
farkas-j
őstag
válasz v_viktor #15164 üzenetére
Az, hogy egy kondenzátor nincs felpúposodva egyáltalán nem jelenti azt, hogy jó. Sőt a praktizálásom alatt talán a hibás kondik 5-10%-ánál volt bármilyen külsérelmi nyom (púposodás, folyás, talpleválás stb). A többinél csak ESR mérővel lehetett kimérni 100%-ra, hogy hibás. Persze a kondikon kívül lehet még sok más probléma is. Én korábban csak a legegyszerűbben ellenőrizhető hibákat emeltem ki.
Segédletek LG TV-khez: http://goo.gl/Brr7V4
-
Chaser
legenda
válasz v_viktor #15164 üzenetére
erre van megfelelő topik
nem véletlen adták neked, még annak sem éri meg nagy eséllyel aki ért hozzá, noname tápoknak nincs ára, pláne használtan, javítva meg...sokszor minőségi tápnál is előfordul, h nem éri meg javítani_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
farkas-j
őstag
válasz v_viktor #15161 üzenetére
Ha a kondiknak jó az ESR értékük (feltételezem, hogy ezt megnézted, mert minden más mérés csak varázslás), akkor még nézd meg a táp primer körét. Szokott lenni bennük biztosíték. Itt több megoldás létezik. Üveg bizti (legritkább), kerek műanyag tokos, szögletes műanyag tokos, BC tranzisztor tokozású stb., de előfordul kis értékű soros ellenállás is.
A hálózati egyenirányítót is egyszerű megvizsgálni.
Ha ezek rendben vannak, akkor a további hibakereséshez már kicsit komolyabb elektronikai képzettség szükséges.Segédletek LG TV-khez: http://goo.gl/Brr7V4
-
v_viktor
csendes tag
Sajnálnám kidobni őket. A kondik rendben vannak, a többi részéhez meg nem értek.A visszajelző zöld led nem világít, kimenő fesz. nincsen.
-
v_viktor
csendes tag
Sziasztok! Kaptam 30db kapcsolóüzemű tápot. 12 volt, 5-10-20 amperesek. Elvileg rosszak. Mit lehetne velük kezdeni? Led ment róluk, ez a hagyományos lyukacsos fém házas.
-
Chaser
legenda
fehér szalaghoz színhőmérséklet szabályzó mit takarhat?
ahogy néztem az fehéreknél adott, hidegeknél citrom sárga, melegeknél narancsos maga a led színe, nem értem h lehet ezt állítani, lenne külön szalag ami több színhőmérsekletű ledet tartalmazna chopenként? olyat nem találtam_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Chaser
legenda
válasz bazsimano #15149 üzenetére
álmennyezetbe menne v szerelőkerettel falra? utóbbi esetben philips és eglo kész lámpatesteket néznék, ha már led panel az süllyesztve szép, szerelőkerettel olyan mint egy lámpatest - ami legalább ronda ( : - , philips és eglo lámpatest-panelek közt biztos van ami tetszik
talán kanlux még ami jobb, de ezeknek utána kell menni, osram izzókban hatalmasat csalódtam, a kiállított darabok 90%-a villogó fényt adott
ez pl nekem tetszik designban, árban is jó, a 15w-os inesa talán 20x20cm volt, ez 28x28, nagy eséllyel ez már nem vakít ha ránéz az ember_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Chaser
legenda
válasz bazsimano #15149 üzenetére
attól függ mi az elvárás
én inesával befürödtem, jó, csak nézni fáj ha úgy adódik ( : indirekt világításnak tökéletes, olyan helyre nem raknám ahol látható a panel, más gyártótól még nem láttam
másik kérdés mennyire zavar ha villog a kép, mert legtöbb led panel villog, philips, eglo ami talán nem, és 1-2 gyártó - inesának minimális villogása van, vetített fényen nem is látszik -
de ugyanez ott van a ledes izzóknál is_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
bazsimano
őstag
Sziasztok!
Uj lakasba kellenenek lampatestek! Olyan kerdesem lenne h ezek a ledpanelek milyenek? Erdemes ilyenbe gondolkodni?
Vagy inkabb a sima izzos lampatestekben gondolkodjunk?
Elore is koszi a tippet -
Chaser
legenda
válasz Atomgeszi #15147 üzenetére
nekem ez nem jó, 2811-es szalaghoz kell, nem alap rgb-hez
egyszer kipróbálod a ledenként címezhetőket, az rgb nem hiszem h fog érdekelni engem pont addig érdekelt amíg ki nem próbáltam anno a 6803-ast, ma meg már akkori árak feléért kapható szalag+vezérlő
majdhaeccősokpézemlesz' ( :_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Chaser
legenda
-
Atomgeszi
nagyúr
válasz Chaser #15125 üzenetére
Nekem 5050-hez való, ugyaniylen dobozba volt. 100%-on jó volt, ahogy elkezdtem levenni a fényerőt, elkezdett egy olyan frekvencián ciceregni, ami eléggé idegesítő volt. Refund lett belőle.
-
Kernel
nagyúr
válasz Simivok #15138 üzenetére
A rézfelületet fémtisztára kell kapirgálni szikével stb. Természetesen csak érzéssel, hogy maradjon is belőle.
Gyantából ilyenkor elég, amit az ón tartalmaz (a tiszta rézre könnyen futnia kell), vagy lehet még külön gyantába mártogatni a pákát.
[ Szerkesztve ]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Simivok
senior tag
Sziasztok
Egy gyors kérdés. RGB led szalagom van, ami kültéri, tehát van rajta ilyen átlátszó szilikon vagy mi. Hiába szedem le azt a réteget, egyszerűen nem tapad meg az ón, és esküszöm, mintha vízzé válna. Mit kéne csinálnom, hogy tudjam rendesen forrasztani?
Galaxy S23 256GB Cream
-
Kernel
nagyúr
válasz Chaser #15136 üzenetére
2811 csak IC, amihez külön csatlakoznak LED-ek. 5 V-ra szimpla RGB, vagy 12 V-ra hármasával.
2812B viszont RGB LED+IC egy tokban, 5 V tápra.
Vezérlés logikailag ugyanaz, ha jól tudom.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Chaser
legenda
válasz Kernel #15135 üzenetére
ennyivel is többet tudok, 3528 vs 5050 tiszta, ilyeneket már sok éve vettem egy dobozzal, most jól is jöttek
van itt egy rgb 3528, az teljes fényerőn is vibrál valamennyit, amiket most kipróbáltam nem
a tekerős kütyü nem csak tűnt stabilabbnak, az is, videót csinálnék látnád mennyi különbség van az rf vezérlőshöz képest, annak bizonyos fokozatokon szabad szemmel is jól látható erős vibrálása van vetített fényben is
igazából ezt egyelőre stornoztam is, nappaliban van két perem, az lesz a dimmer ( : külső perem a standard ami fali kapcsolós, belső meg rf vezérlővel ha több fény kellami most nagyon izgatja a fantáziámat a címezhető ledek, anno vettem 6803-as ic-vel, a vezérlő tudott 100+ effektet, de amint látom már a ws2811 a "menő", vagy 2812/b, ezek közt nem tudod mi a különbség? amit láttam, h ezekhez sok féle vezérlő van, olyan is ami legalább az rgb alap színeket direkt gombbal tudja vezérelni, 6803-as szalag vezérlésén erre nem volt lehetőség
-
Kernel
nagyúr
válasz Chaser #15134 üzenetére
Nem csak egyszerű számcsere, hanem szélesség-magasság cseréje, azonos érintkezőálláshoz képest.
A 3528 1 db standard 20 mA terhelhetőségű chipet tartalmaz, míg az 5050-nél ez 3x20 mA.
A 2835 már COB, vagyis több chip, párhuzamosan integrálva. Kezdetben 3x20 vagyis 60 mA-re lett kitalálva, de azóta már vannak nagyobb terhelhetőségű gyártmányok is, vagyis több darab integrálva, ami viszont jobb hőelvezetést is igényel.
A LED-szalag alapesetben sima DC tápot kap, tehát "sima" a fénye is, nem vibrál. A szalagon lévő ellenállások állítják be a kívánt LED-áramot.
Amikor elkezdjük dimmelni, az már a szaggatás, ahol a szaggatási frekvenciától függ, hogy látható lesz-e a vibrálás.
Amire írtad, hogy analóg tekerős, természetesen az is PWM-szaggatással működik, kapcsoló-FET van benne és egy 555 IC, ami vezérli lényegében. Valamint tekerős potméter változtatja a kitöltési tényezőt. Csak valószínűleg nagyobb frekvencián, mint a másik, ezért tűnt stabilabbnak.
Ez a potméteres dimmer rajza:
[ Szerkesztve ]
-
Chaser
legenda
3528-at mondtam.... de most nézem 2835 is alapból 1 led/tok, fentebb írtam, nevüket a méretükről kapták, 2,8x3,5mm, utóbbi is ez, de megkülönböztetés miatt felcserélték a számokat , ugyanaz a tok, viszont 2835-nél már majdnem a teljes tokot kitölti a led, az elődnél max felét és ott még kör alakú volt
ez a hőmérséklet oké, 80 fok körül még ideális a működés
ez melyik led?
kisebb áramot drimerrel érted vagy ellenállás cserével? ha dimmer szabályoz akkor fesz csökken nem? - vele együtt nyilván az áram is, de akkor ott a villogás problémája -_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
PHM
addikt
válasz Chaser #15132 üzenetére
Pedig van ám valódi RGB is a 2835-ből.
Érdekes, hogy a tok inkább a 3528-ra hasonlít.
Amúgy a 204 led/m-es, kb 12W/m-es névleges teljesítményű szalagot
beraktam aluprofilba, s 1 óra múlva a profil kb 45-50 fokra melegedett.
Ez azt jelenti, hogy a chipek belső hőmérséklete akár 70-80 fok is lehet.
Véleményem szerint, ha szalagban gondolkodik az ember,
inkább legyenek sűrűbben a ledek, kisebb árammal meghajtva,
lehetőleg jó hőátadó felületre, pl aluprofilra ragasztva.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
Chaser
legenda
ennyire nem mélyedtem bele, számoltam egy átlag értékkel
lehet amit anno vettél úgy ítélték meg problémás valamiért és elkaszáltákigazából ennyi a lényeg, minden esetben azonos számú led/m-rel számolva értelemszerűen:
3528 : elavult, kis fényerő cserébe kevés fogyasztás, dekornak jó
5050: dupla fényerő 2-3x-os fogyasztással
5614: 5050-nél nagyobb fogyasztás valamivel, cserébe +40-50% fényerő, hűteni mindenképp ajánlott - sztem nem érdemes már vele foglalkozni -
2835: 5050-nél kisebb fogyasztás - kb 3528 duplája - 5614 szintű fényerővel - kb 3528-nak 3-4x-ese -, legjobb hatásfokú chipén anno 5050-nél álltam meg, 5614 teljesen kimaradt és már ki is marad, jöhet a 2835
valahol láttam, egyik magyar shop talán, sztük nem lehet 3528-ból rgb-t gyártani, még jó h x éve abból is vettem, van bontatlan 4 tekercsem értelemszerűen csak minden 3. led tudja az adott alapszínt, és közvetlenül nézve a kevert színek sem egy élmény emiatt, vetített fénye egész korrekt - címezhető rgb-nek persze alkalmatlan -
-
PHM
addikt
válasz Chaser #15130 üzenetére
A méterenkénti fogyasztás függ az előtét ellenállástól.
A 12V-os 3528-as szalagnál 150, vagy 180 ohmost használnak
3 ledenként. Ez 60 led/m-nél 4,8; illetve 3,6 W/m-t jelent.
A lényeg, hogy azonos típusú és számú chip esetén sem egyezik
meg a méterenkénti teljesítmény.
Közben rákerestem a 2835-ös ledek adatlapjára.
Számomra meglepő, de csak 0,2; 0,5 és 1W-ost találtam.
Pedig esküszöm, hogy létezik 0,06 W-os, kb 2 éve vettem párat.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
Chaser
legenda
specekből is előbbi értékek jönnek ki, 24v-osoknál írja 120 ledre azt a fogyasztást amit mondtál
ma összeszedem mit veszek aztán majd mérek miután megjött_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Chaser
legenda
5050-nél 12w-tal számolok, annyo annyit mértem fehérnél, tudom h 3 chipes
2835 viszont 60led/m-nél kb 10w, 120 lednél 20w, minden forrás szerint amit néztem, 60 vs 200mw sem ezt az értéket adná, erről még nem is hallottam - nem a 3528-cal kevered? ott van 120 lednél kb 10w fogyasztás -
amit még kigugliztam a nevezék tan, 3528 a méretet jelenti, 3,5x2,8mm, 5050 5x5mm, stb, 2835 mérete 3528-é, viszont ennél már majdnem a teljes tokozást kitölti a led, 3528-nál kb felét
amit még találtam és matek alapján stimmel, 2835 kevesebbet fogyaszt mint az 5050, de 40-50%-kal több fényerőt tud, ezt is lehet profil nélkül használni mint az 5050-est 60led/m-nél ha nem napi 24 órát megy, ha az bírta ez is simán bírja majd
slightled itthon egyik értelmesebb led forgalmazó, ott is 20w-ot írnak a 120 ledes 2835-re, de mindehol ezt az értéket találtam_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
PHM
addikt
válasz Chaser #15127 üzenetére
Az 5050 3 chipes, a 60 led/m-es szalag 10,8-14,4 W/m,
a 2835 120 led/m-es szalag pedig 7,2-9,6 W/m.
Amelyik 2835-ös szalagra nagyobb teljesítményt írnak, ott vagy
hazudnak, vagy megsülhetnek a ledek.
(2835-ből van 60 és 200 mW-os is.)
Én az utóbbi típust választanám, modernebb, valószínűleg
jobb a hatásfoka és a CRI értéke is.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
Chaser
legenda
válasz desigo #15126 üzenetére
egyelőre csak próba verzió van, végleges szalag és tápok festés után - táp lehet itthonról, vmelyik értelmesebb modul, pc táp lenne a legjobb de az lehet nem fér be a dobozba, illetve a dellnek van 12v-os 220w-os notebook tápja, itthon elvétve lehet szerezni de nem lehetetlen, 19v-osokkal és 12v stabilizálással nem érdemes bajlódni -
ha már vezérlő, abban már biztos vagyok, magának a szalagnak semmi köze ahhoz h vibrál v sem, csak a dimmer és esetleg táp befolyásolhatja, én inkább dimmerre tippelek, van egy rf vezérlős dimmerem, fehérekhez most azt használom, sokkal jobban villog vele a szalag x csökkentés után, mint egy analóg tekerőssel, annál nagyon minimális kritikus fokozatokon is
egyébként külső perem az hagyományos fali kapcsolóról fog működni, csak egy fehér szalag, már abban is biztos vagyok h nem kell a 120l/m 2835, másik lakásban festett fehér falhoz felraktam 2m-t az 5050 60led/m-ből, hideg fehér, természetese fehér ekkorát nem üt, de durva, ennél 3x ekkora már rendesen fájna, 2835 120led/m-rel kb 3x ennyi lumen
távos rf dimmer, nekem a 3 gombos verzió van, belső perem fehér szalag erről fog üzemelni, infrásakkal óvatosan, csak akkor működik ha látja a vevőt, ez helyiségen belül egyáltalán nem érzékeny rá
valószínűleg kipróbálom a linken levő 10, 11 gombos verziókat is, még az is lehet külső peremnél is, bár a mostani ha áramot kap áramtalanítás után nem kapcsolja fel a szalagot - eddig egyszer kapcsolta fel - , és akkor nekem az nem jó
philipsnek is van rf dimmerje, falra szerelhető, az már 8e-s tétel itthon, ellenben pofásan néz ki - villogás mentes fényerőállítás kérdéses -
annyira belelkesültem, h átterveztem még pár világítást indirektre, direkt az kb csak mutatóba marad_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Chaser
legenda
ilyen wifi vezérlővel van tapasztalata vkinek? az érdekel mennyire stabil, ha nem az akkor nem sok értelme van, sőt leginkább semmi
-
Chaser
legenda
Megdobbento volt kb 6,5m 5050 szalaghiz kepest a kulso peremen elhelyezve - kb 80w - milyen keves fenyt adott egy hagyomanyos 100w-os izzo, az igaz h csak a doboz egyik kulso sarkabol logott be a perem fole, de jobban lelogatva se adott tobbet
Ha nagyon urizalni akarok kulso perem kap 120led/m-es 2835-ot - ebayen lattam 240led/m-est is, az mar lehet jo szolariumnak is ( : -, belso peremnel viszont biztos sok lenne
Aki teheti es felujit tervezzen indirekt vilagitast fo vilagitasnak, nagyon jo_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Chaser
legenda
Koszonom, most probaztunk 5050-es szalaggal, 60led/m, majdnem eleg, akar eleg is lehetne - nincs meg kifestve csak glett de az nem mindenhol feher es szalagot is csak feldobaltam, festes utan es szepen felrakott szalaggal mar eleg lenne sztem-, 2835-osbol a 60 led/m boven jo lesz, nincs szukseg egyeb vilagitotestre a dobozban, indirekt kulso es belso peremen boven eleg
De sztem szetnezek ebayen, nem surgos, 3-4 het mulva lesz esedekes a vegleges szalag
Egyebkent iszonyat jol nez ki mar reg ki kellett volna probalnom, teljesen feleslegesen matekoztam dobozba rakott vilagitason
Kivul feher belul szinrol meg ne is beszeljunk, nagyon ceeeeep' ( :_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
PHM
addikt
válasz Chaser #15121 üzenetére
Ez sajna most csak rendelésre kapható.
Még mindig jóval drágább, mint az e-bay, de mégsem 10x annyi.
(204 led/m-es szilikonos szalagot rendeltem innét anno, nem volt vele gond.)Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
Chaser
legenda
led szalag ügyben lehet megkövetem magam, úgy voltam vele nem gond ha itthon 2x annyiba kerül, esetleg 3x, most rászántam egy kis időt, 2835-ös szalag amit venni akartam az slightledtől, 120led/m 21xx ft 1m, ugyanez azibéjről' 5m akár 1100ft 99+ %-os feedbackes sok ügyletes eladótól, ..10x áron azért nem fogom itthon megvenni, wtf
tegnap próbálgattam a 4-5 éve vett szalagokat és drivereket amiket nem használtam, kellemes csalódás, max fényerőn mind villogás mentes, 5050-es fehérek kb 3/4-ed fényerőig azok, az rgb talán 50%-ig, valószínűleg újra inkább szerencsét próbálok ha itthon ennyire beteg árak vannak_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Chaser
legenda
válasz Atomgeszi #15116 üzenetére
nem ismerem, ellenben tudom h philips, eglo minőségi, elméletben mindkettő villogás mentes fényt ad ha ez fontos neked, előbbinél 2/3/5 év, utóbbinál 5 év gar van és ilyen árban meg alatta nekik is van kész megoldásuk elég szép számmal, érdemes megnézni
-
uffneked
aktív tag
válasz macilaci78 #15115 üzenetére
Dászíp!
Köszi, ennek utánanézek! -
Atomgeszi
nagyúr
[link] Ezzel a dimmelhető LED spot-tal valakinek van tapasztalata?
Nincs álmennyezet, plafonra fúrnék ilyet. 3 db-ot gondoltam a szobába, cool white dimmable 18W. Mennyire lehet elég ennek a fénye egy 16 m2 szobába? Van kiegészítő halogén világítás mellette, de váltaná inkább a több száz wattot ez a 3 kicsike.
Távirányítósat szeretnék.
-
macilaci78
nagyúr
válasz uffneked #15103 üzenetére
Élvilágító ledtábla. Egy plexilap led élvilágítóval, ahol gravírozod, ott megtöri a fényt és jelöli a helyet. Ezt a térkép elé ragasztod, aztán ha új helyen jártál, bicskával belefaragod.
UV-val vigyázz, nem minden hullámhossznak örül a szemed.
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
Chaser
legenda
válasz Chaser #15111 üzenetére
5x4m a helyiség és 3m a belmagasság
uffneked csak ötlet volt
Ferike81 sztem a ledfüzérünk elketyeg nettó havi 1 hónapot, sokszor egész éjszaka megy, kb 20 led - nem tudom melyik típus, valószínűleg nem smd -
-
Ferike81
senior tag
válasz Chaser #15110 üzenetére
Lehet az egy hét valóban túlzás, de szerintem 0-24-ben egy hónap akkor is megválasztja. És ha havi 1 elem/nyaralás akkor sokat fog költeni elemre. Szépen meg lehet csinálni egy üveget vágatni elé és a szélekről megvilágítani, arra írni.
Szerk.
(#15112) uffnekedÉn Így fogom megoldani a reklámtáblát az üzletnek. Még nekem sem volt időm utánajárni, de egy barátom szórakozóhelyén így oldották meg az itallapot a pult fölött. Nagyon jól néz ki, és mögötte látszik a reklámlogó is.
[ Szerkesztve ]
Nem mindegy, hogy egy okos hülyéskedik, vagy egy H.Ü.L.Y.E. okoskodik.
-
uffneked
aktív tag
válasz Ferike81 #15109 üzenetére
@Chaser: Ez jó, viszont ugyanaz a baj vele, mint a fentiekkel, mögé kéne menni a falnak.
@Ferike81: Ez az UV dolog jó ötlet, futok vele egy kört. Mondjuk ahhoz, hogy homogén legyen a dolog, körbe kéne keretezni UV csövekkel. Viszont ha már UV filc, akkor ennyi erővel vannak ezek a foszforeszkáló festékek, amivel odapöttyintve nem kell neki plusz fényforrás sem. Ha nagyon nincs ötlet LED-re, lehet ez marad...
-
Chaser
legenda
van egy ilyen álmennyezet szigetem
belső perem kerülete 5m, a külső kb 7m, ahova szalagot lehet elhelyezni
több szem többet lát/látott alapon érdekelne, ki milyen világítást tenne ide
belső részt dekor célnak szánom, oda egy dreamcolor szalag megy 5m - az nem zárja ki azt, h mehet oda fehér szalag is mint külső peremre -
külső peremre 2835-ös szalagot gondoltam, elég brutál fényerő már 60 led/m-nél is 1200l körül - esetleg mellé dekornak egy normál 5050 rgb -
nem tudom mennyi fényt adna úgy, h a plafont világítaná meg kb 10cm-ről körben
- tudnék tenni a dobozba is spotot, akár ledpanelt - mondjuk arról lebeszéltem magam -, de ha elég lenne a szalag, akár külső és belső peremre is ha szükséges, úgy már 12m, akkor az lenne
5050-es szalaggal tudok játszani, abból van pár tekercsem, de hátha látott már valaki ilyen megoldástszerk:
ezen látszik a külső része isilletve ha a dobozba raknék valamit ilyesmi lenne, ez árban még korrekt, 8 db mehetne sarkokra és mindenhova középre
[ Szerkesztve ]
-
Chaser
legenda
válasz Ferike81 #15109 üzenetére
sztem tovább bírja a gombelem, van egy ledes füzérünk amiben két gombelem van, elég sok estét/éjszakát lehúz
szerk: 2835-ös szalag-nak 20w fogyasztása van 120led/m-en, az 0,16w ledenként, 3528-asnak 5w 60 lednél, az 0,083w
[ Szerkesztve ]
-
Ferike81
senior tag
-
-
uffneked
aktív tag
válasz Atomgeszi #15106 üzenetére
Akkor lyukasztgathatnék mindig, amikor voltunk valami új helyen. Így meg vennék egy marék "ilyet", és amikor kell új, csak bepattintom a hátuljára az erőforrást, és felnyalom a megfelelő helyre.
Illetve az a gáz, hogy a térkép már fent van. Nem nagyon ragasztható újra, hogy mögépakoljak egy dobozt. -
-
uffneked
aktív tag
válasz Kernel #15104 üzenetére
Jó ötlet, de "nincs hátul".
Úgy kell elképzelni az egészet, hogy van a fal, amire fel van nyalva egy 2x1 méteres matrica. Nem kötögethetek semmit sorba semmivel, szólóban menne minden led, mondjuk 1-1 gombelemről, vagy akármiről. Az se baj, ha nincs kapcsoló, és 24/7ben világít (illetve amíg bírja a gombelem).
Az egész egy minél kompaktabb, mondjuk 1ccm-es műanyagba burkolva.Létezik egyáltalán ilyen, vagy már a gondolat is eretnek?
-
Kernel
nagyúr
válasz uffneked #15103 üzenetére
Hátulról lehetne 3 mm-es LED-eket berakni, megfúrva vagy csak átvilágítva, a kellően merevített lapra.
Mindegyik LED-del sorba egy ellenállás, így ráköthetők egy Li-ion akkura, egy közös kapcsolón keresztül. Vagy esetleg két LED is mehet sorba egy ellenállással, színétől (nyitófeszültségtől) függően.
[ Szerkesztve ]
-
uffneked
aktív tag
Sziasztok,
Dekor céllal lenne egy olyan gondolatom, hogy egy térkép fali matricára ragasztva/akárhogy feltennék pár pontszerű fényforrást. Lehetőség szerint minél kisebb, és vezetéknélküli. (Az lenne a terv, hogy ilyen világító "pöttyökkel" jelöljük meg azokat a helyeket a világban, ahol voltunk már.)
Nyilván a fényerő nem prioritás.Kerestem pár led áruházban, próbálkoztam ebay-en is, de valahogy nem találok ilyen táppal ellátott, kompakt cuccot.
Van bárkinek ötlete, hogy hogyan lehetne ezt megoldani?
Köszi!
-
Gabonetta
aktív tag
válasz macilaci78 #15099 üzenetére
Köszönöm, szétnézek.
-
Vertigo18
addikt
válasz macilaci78 #15100 üzenetére
Aha, tehát többféleképpen is (kétféleképp) beköthető!
Vásárolnék M.A.G.U.S. kiadványokat! Pm me!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
HÁZIREND, kérem megszívlelni.
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest