Új hozzászólás Aktív témák

  • Ijk

    nagyúr

    válasz Qtya123 #20000 üzenetére

    Miért nem? Senki nem 2 évvel ezelőtti áron árul ingatlant csak mert akkor annyiért vette.
    Ha eladod a felújított lakást és veszel egyet ahova mondjuk kapásból konyhabutort kell cserélni, festetni, burkolatot cserélni, akkor azt nem a két évvel ezelőtti áron kapod. Ha meg olyat keresel amiben semmit nem kell csinalnod ott meg is kérik az árát, mert a kutya nem akar most felújításba vágni.

    /人◕ ‿‿ ◕人\

  • Qtya123

    őstag

    válasz Ijk #20001 üzenetére

    Tegnap belepörgettem 6 millát és holnap 9 millát kérek érte? Szerintem nem reális. Tolhatsz rá kicsit, hogy "megfizettesd", hogy Te készítetted el, de nem ennyit. (másik, hogy ilyen 0 km-es felújításnál a vevő bétateszter lesz, ha gányoltak a szakik ő szív vele, nála borul ki a bili)

    És akkor még ott van az is amit korábban írtam, nem mindenütt ér ugyanannyit a lakásba beépített anyag.

    De ahogy Te is mondtad, majd a piac beárazza... :U (ha hagyja a tulaj), de dőlni fog az elméleted, mert nem fogják elvinni ennyiért. 33-ért se biztos. Ha mégis, ígérem megírom.

    [ Szerkesztve ]

  • Qtya123

    őstag

    válasz bilimbalam #20003 üzenetére

    Ezt kifejtenéd miből matekoztad ki? :D

    (amúgy ja, a szóban forgó full minőséget tükröz ám a HiSec ajtó olcsósított másolatával, meg a Sanimix csaptelepekkel. De legalább van designos led szalag. :DDD )

    [ Szerkesztve ]

  • Ijk

    nagyúr

    válasz Qtya123 #20002 üzenetére

    Teljesen mindegy mennyit fizettel tegnap, az számít mennyit kellene ma fizetned. Ezen felül van amortizacio, csakhat 1-2 év lakasnal szinte semmi. És nyilván az sem mindegy mit építesz be milyen adottságú ingatlanba, de 6 millió azért nem olasz prémium burkolat szint, ha volt komplett villany, víz felújítás, nyilaszarokkal, burkolatokkal, beépített bútorokkal, esetleg még klíma is akkor talán mindenből a legolcsobbnal egy kategóriával jobb. De még az sem biztos.

    Azt látom hogy fogalmuk sincs sokaknak most milyen munka és költség egy komplett felújítás.

    [ Szerkesztve ]

    /人◕ ‿‿ ◕人\

  • Nerd

    aktív tag

    válasz Qtya123 #20002 üzenetére

    ebben az esetben miert nem veszel egy full felujitandot es ujitod fel magadnak? ha szerinted ekkora a matekbeli kulonbseg akkor miert "tularazott" felujitott lakasokat nezel?

  • bilimbalam

    tag

    válasz Qtya123 #20004 üzenetére

    Te írtad fentebbi kommentedben, hogy a két olcsóbb lakás hátrányosabb, mint a drágább “túlárazott”
    A másik, hogy ahogy Ijk is írja: az számít, hogy ma mennyiért tudnád felújítani, nem az hogy tegnap mennyiért csináltatták meg.

    De hogy kicsit a te szemszögedből is mutassam: én pl mozgatható bútorok, és eektronikai eszközök nélkül kb 4 milliót öltem tavaly a lakásomba. És ebbe semmi drága mulatság nem volt, mint pl burkolás meg ilyenek, az akkor is “irreálisan drága volt” ezért hagytam ami volt. (Nincs vele baj csak nem modern)
    Na azóta sokkal drágább a konyhabútor (ha egyátalán 3 hónap múlva ideér meg be is építik neked), ki kelett festeni, glettelni, ez geci nagy melo… Vilagitas, elektromos bovites, redonyok, fuggony stb most megdragabb, ha egyataln elvalallja valaki(!). Furdoszoba feujitas… SENKI nem akarta elvallalni mert nekik csak ugy biznisz ha milliokert ujra is csempeznek… Nekem csak szanitercsere kellett… Klimat legalabb egy szazassal dragabban fogjak felrakni most mintha tavaly csinaltattam volna.

    Ha en most el akarnek innen koltozni, es ujra ki kene poccintenem egy masik lakast, akkor nekem is az emelt arat kene kifizetnem mindenert. Akkor en miert is adnam el tavalyi áron? Arrol nem is beszeltem, hogy tavaly egy elmeny volt a butorok beszerzese, mindenre honapokat(!) kellett várni.
    M

  • Ijk

    nagyúr

    válasz bilimbalam #20007 üzenetére

    2 éve 54nm2 lakás felújítása 4 millió volt nekem megyeszekhelyen. Ha a 2db 10 éves faablakot is kicsereltetem akkor + 500 ezer. Most közel duplája lenne ahogy elneztem az anyag és munkadijakat. Ezen felül költség a szakik osszeszedese, ütemezés, szabadsagok, takaritas, hogy szetmentek a terdeim mire felhordtam mindent a harmadikra, mert a szaki nem fogja ám. Ha 8 millióval drágább a felujitott akkor ugrani kell, mert tovább dragul minden,nem beszélve hogy több hónap szopást kerülsz el. Ha egyáltalán talalsz most szakembert.
    Persze lehet próbálni alkudni, sok sikert hozzá. Előbb-utobb akad mindig egy balfek vagy kétségbe esett eladó, csak ki kell várni. Akár éveket is.

    [ Szerkesztve ]

    /人◕ ‿‿ ◕人\

  • Qtya123

    őstag

    válasz bilimbalam #20007 üzenetére

    Azt írtam, hogy egyik erkély és nem loggia, a másikban tároló teletömés, ami a szóban forgónál is fennáll. Ezek azért nem a több millióssal "szarabb" kategória. Sokan eleve nem is foglalkoznak a tárolóval, nincs rá szükségük. Vannak eladók, akik annyira nem tárolóznak, hogy kulcsot úgy kellett a szomszédtól kérni a lejárathoz.

    Amúgy nem értem ezt a felújítási mizériát, hogy szerintetek a 6+3 teljesen normális. Én nem tavalyi árakról beszélek, hanem azonnaliról.
    Kb 2-3 hónapja, mikor többen (köztük én is) beszámoltam róla, hogy milyen az eladói oldal, akkor mindenki nagy mellénnyel lökte befelé, hogy biztos sokat kérsz érte, engedni kell báttya.
    Még írtam is, hogy hová engedjem a 2 éve felújított alig lakott belvárosi lakásom? A kertvárosi 10-es panel árra? Hiszen így is a túlárazott elborultak alá áraztam, hogy ne ragadjon be. Továbbra is az ment itt, hogy áh akkor is túlárazod biztos és még engedni kell, ki nem sz@rja le, hogy felújítottad. Érdekes, most meg az a mantra, hogy hát fel van újítva, teljesen normális, hogy szénné árazza.

    (Aztán kiderült, hogy valamiért hullámokban érkeznek a vevőjelöltek - erről más is beszámolt itt - és én pont abban a hullámban hirdettem meg, mikor senki nem jött. Utána meg fellendült két hétig jöttek egy csomóan. Utána megint semmi. Majd megint egy váratlan érdeklődési hullám és 500e alkuval elvitték.)

    De azért sem értek egyet ezzel a nézettel, mert a tények magukért beszélnek. Nem viszik el ezeket, hiába vannak felújítva, ha egyszer túlárazza a felújítást. Hiába drága most felújítani.
    Volt egy 54 nm-es eszméletlen szépen felújítva, azt mondta lakberendezővel, de ez látszott is rajta. Rengeteg egyedi beépített bútorral, minőségi gépekkel, tényleg nagyon igényes anyagokkal és munkaminőséggel a látottak alapján. 2 éve újította fel, esze ágában nem volt beleárazni sokszorosával a költségeket. 32.5-ért hirdette. Instant buy lett volna, ha nem lett volna kicsi nekem a tárolója. Sajnos az nálam egy kardinális kérdés. És természetesen el is vitték 1 hónapon belül. Na szerintem ez a realitás. Majdnem biztos vagyok benne, ha az általatok említett felújítási nézetekkel árazza be, akkor a mai napig hirdeti.

    Amúgy volt egy jó, amit szintén túltoltak árban, én rápróbáltam 2 milliós alkuval és belement, pedig csak 2 hete hirdette. Persze nem lett happy end, mert ő meg érthetetlen módon nem követte az épülő lakóparki árakat és mikor az ajánlat után elment a kivitelezőhöz és meghallotta, hogy ja amik most készülnek azok ára +5 milla, akkor visszalépett, mert kiárazódott az amúgy is kifeszített hitelfelvételi tervével, aztán maradnak a lakásban, nem árulják.

    Na de mindegy, nem akartam lavinát indítani, csak egy beszámolót közzétenni ismeretterjesztés céllal, lehet kicsit félrement. :)

    [ Szerkesztve ]

  • Ijk

    nagyúr

    válasz Qtya123 #20009 üzenetére

    Nem tudjuk mennyire normális, mert nem ismerjük a konkrét lakást, környéket. Annyit tudok hogy komplett felújítás, beepitett butorokkal nem nagyon áll meg 8 millió alatt 54nm2-es lakás esetén. Ezt vagy kifizeted vetelarral vagy te ujitasz fel a spórolás reményében. Vagy keresel olyat amit 10-15 éve ujitottak a két ár között. Vagy kivarod a vásárlási lázat. De még mindig sokan állnak ugrasra készen pénzzel a számlán arra hogy bedoljon.

    [ Szerkesztve ]

    /人◕ ‿‿ ◕人\

  • Kobe

    veterán

    válasz Ijk #20010 üzenetére

    En azt hittem az ingatlan adasvetel elso szamu alaptorvenye, hogy a felujitasod erteket soha sehol a budos eletben nem fogja neked senki megfizetni, szoval az eladasi arnal teljesen felesleges azzal dobalozni, szamolgatni, hogy mennyibe volt a felujitas.

    Ha felujitottad, mivan? Ha felujitottan babarozsaszin a szoba es bugyikek matyomintas a csempe, a furdobe tesoek meg az armani logos tigrismintas csempematricat nyalattak fel az almarvany jarokohoz, akkor majd az uj lako nem fogja fel mperc alatt leveretni az egeszet, mert uj? Dehogynem.
    Max strukturalis / energiahatekonysagot novelo / tuzvedelmi es egyeb biztonsagi dolgok beleszamolasa johet szoba, de ha valamelyik elado nekem azt mondana hogy OK, akkor 4 millaval dragabb a lakas mert o parkettaztatott vagy felrakott 2 szanitert, en siman mondanam neki hogy OK, akkor maradjunk az eredeti arnal es vidd nyugodtan a szanitert meg a parkettat....

  • Ijk

    nagyúr

    válasz Kobe #20011 üzenetére

    Ezért kell úgy felujitani ami koveti az aktuális trendet, már ha közeli eladás a cél. Azt meg lehet fizettetni, a rózsaszín falakat meg hattyumintas csempet nem valószínű. Legalábbis sokkal kevesebb lesz rá a potenciális vevő.
    Ha veszek lakást vagy olyat fogok ami aktuális állapotában megfelel, vagy olyat ami leszakadt és felujitom. Mindkettő be van arazva. Nyilván általános hogy festeni kell, már ha nem direkt eladásra festette ki, tehát a babarozsaszin szoba általában nem kritikus szempont. Viszont a ronda, ízléstelen burkolat, beepitett bútor, szaniter igen.
    De már ha villany, viz, nyilaszarok cserelve vannak az is több millió pluszt jelent, abban meg nem sok divat van.

    Egyébként néztünk nemrég új lakást, hát nem esek hanyatt a legolcsobb szaniterektol, csapoktol egy 45 milliós lakasnal.

    [ Szerkesztve ]

    /人◕ ‿‿ ◕人\

  • Kobe

    veterán

    válasz Ijk #20012 üzenetére

    Nincs olyan dolog a gyakorlatban, hogy altalanos izles. Teljesen felesleges azzal probalkozni hogy az emberek tobbsegenek az izleset eltalald egy felujitassal. Ha modernre csinalod, kizarod a konzervativ oregeket, ha klasszikusra, a modernet kereso fiatalokat. Ha egyszinure, akkor a csilivili manias tesokat, es igy mehetne a sor a vegtelensegig.

    Minden ami nem szigoruan szakemberhez vagy engedelyhez kotott, villanyvezetekek athuzasa / kapcsolotablak, gazvezetekek szakszeru bekotese,, kemeny belelese, kulso hoszigeteles, futes.... OK, szerepeljen valamikepp az arban, az osszes tobbit meg felejtse el az elado. Esetleg nagyvonaluan vadonatuj beepitheto konyhai eszkozok szoba johetnek, ha vacsiujak es meg nem rakta be, annyira friss a felujitas.

    Az nem noveli az alapingatlan erteket, plane nem milliokkal, de a kilatas sem lesz az erkelyrol attol szebb, vagy a forgalom zaja sem csokken hogy felrakott 3 db szanitert meg felakasztott egy uj mosdokagylot, neadjisten kifestett egy vodor Heraval, mert ezeket egy idomitott csimpanz is megcsinalja kb, az nem felujitas hanem allagmegovas.

    Egyedi konyhabutor? Es? Dobja fel vaterara, vagy vigye, amugy is kb 5% az eselye hogy eltalalja a kovetkezo haziasszony izleset szinben, anyagminosegben/ tarolasi szokasait, taroligenyet, stb.

    Akinek minimal affinitasa volt hozza, az a szakemberhiany miatt vakolni, falazni, parkettazni, vizezni mar reg megtanult. Esetleg burkolo a kolerakashoz, HA es erosen HA talalnek olyat akirol tudom h jobban megcsinalja mint en magamnak, akkor johetne..... En egyetertek a kollegaval, az osszes tobbinel ha akozott kellene valasztanom hogy felujitott tularazva amiben a jelenlegi tulaj lelegzetveteleit is percalapon forintositja vagy felujitando, tuti az utobbit valasztanam

  • De4d

    őstag

    Látom most nagyon a felújítás a téma, ebbe fogok én is belecseppeni.
    Egy 35nm-es lakásról van szó, erősen közepes állapot (az az lakható mert laktak benne de régi bútorok parketta burkolat nyílászárok vezetékek--40 éves épület)
    Elsőre nem akarok akkora felújításokat végezni csak am feltétlen szükséges.
    Tisztasági festés, esetleg tapétázás az mindenképpen, illetve azért a vezetékeket megnézetném. Új parkettát nem akarok lerakatni egyelőre, nem recsek nem nyikorog, nincs úgy elkopva mint ha mindennap tologattak volna raja egy lánctalpas tankot.
    A nyílászárokon gondolkodnék még, régi fa. de akár egyelőre azt is hagynám mert elég drága dolog, és jól zár nem szellős, de jobb volna igen a műanyag. A konyhába kellene eg új szett, de jóformán az is forintos tétel. Életem első lakása lesz és "felújítgatása" ilyen jelleggű költözése, úgy hogy ezzel, ezekkal kapcsolatban meghallgatnék érveket, tanácsokat, figyelemfelhívásokat :)

    Minden jó, ha a vége jó!

  • bilimbalam

    tag

    válasz Kobe #20013 üzenetére

    Te is fordítva ülsz a lovon, és magaddal baszol ki…
    De mondok valamit: vegyél egy lakást, újítsd fel csilli villire mondjuk 15 misiből. Majd add el nekem vételáron, a szarjaidat meg tedd fel vaterára. :DDD Gondolom mennyire lehetne alkudni nálad. :D Komédia. Sok sikert ezzel a felfogással az életben.

  • skristof

    tag

    válasz De4d #20014 üzenetére

    tanacs most felujitonak: tegyel felre penzt ugyvedre es pszichologusra is :)

  • Ijk

    nagyúr

    válasz Kobe #20013 üzenetére

    Duluxszal a majom is ki tud festeni, ellenben lecsiszolni, alapozni már nem biztos. Ha nem fested ki a lakást eladás előtt akkor megy is tovább a következőre ahogy meglatja a libafoszold gyerekszobat, nem pedig alkudni fogja a vödör festék árát.
    Aktuális trend márpedig van, jóval többen fognak raharapni egy nulla kilométeres minimal dizájnra mintha görög oszloprend meg oroszlanlabas kad van, római mozaikmintas fürdőszobaban.
    Azt meg ne gondold hogy a többség leszarja hogy ocsmány a lakás, majd felujitja. Inkább vesz milliókert többért egy olyat ami tetszik, mert bizony aki lakást vesz azok nagy része egy tiplit sem hajlandó befurni. Főleg ha kiadásra veszi.
    Legkönnyebben úgy adsz el lakást hogy kikoltoztel, kifestetted és olyan kis mintát rendezel be mint pl. az ikea. És nem azért mert az utolsó vasig kifizetteted a költséget, hanem mert a lepukkant lakasra lesz két jelentkeződ, a modern, divatosra amiben látja magát a vevő meg 50 jelentkező amiből tizen versenyeznek.

    Őszintén szólva felújítás után hátam közepére kívánok még egyet, főleg mostanában. Inkább fizetek olyanert többet amibe be kell csak költözni, az ugyeskedok meg veszekedjenek a szomszeddal a felújítás alatt a zajok, szemét, por miatt, meg hordják csak vodorben a mérhetetlen mennyiségű sittet, szarakodjanak a szakikkal, meg csiszolgassak maguk a falat.

    Új lakasnal meg nyugodtan lehet mondani a generalos beruhazonak ha kifestett, leburkolt hogy te azt nem fizeted ki, aztán majd jól kirohog.

    [ Szerkesztve ]

    /人◕ ‿‿ ◕人\

  • Drizzt

    nagyúr

    válasz Ijk #20017 üzenetére

    Én például nincs az a pénz a világon, amiért felújítanék bármit is. Még úgy is nehezen veszem rá, ha nekem konkrétan nem kell belőle semmit csinálnom, csak fizetni. Én például a nulláról el sem tudom képzelni, hogyan szeretnék kialakítani egy lakást. Nincs hozzá érzékem, de kis túlzással igényem sem. Ellenben ha nézek hirdetéseket, akkor tudok véleményt alkotni, hogy: "Ez fos", vagy "Ez kurvajó!". De ha egy csak falakból álló lakást kellene konyhával és élhető helyiségekkel ellátni, nagy bajban lennék. Nekem pl. elképzelhetetlen teljesen felújítandó lakást venni. Nincs az az ég, hogy én felújítással foglalkozzak akárcsak gondolati szinten is. Ugyanakkor azzal is egyetértek, hogy bár értéknövelő tényező a felújítottság egy lakáson, de nem 1:1, hanem attól kisebb arányban.

    I am having fun staying poor.

  • Ijk

    nagyúr

    válasz Drizzt #20018 üzenetére

    Ez az erteknovelo dolog bearazasa lehetetlen. Van lakás ami 18-ert egy éve hirdetnek, teljesen fel kell ujitani. Amit felujitottak meg egy hónap alattelmen 22-ert.

    /人◕ ‿‿ ◕人\

  • Qtya123

    őstag

    válasz bilimbalam #20015 üzenetére

    Hát az sem egy előremutató életfelfogás, hogy leprolizod a szomszédaid, mert be kell járniuk dolgozni és nem home officeozhatnak, meg leleprázol minden panelt. :DDD

    Visszatérve a témára: Nem az a baj, hogy a felújítást árát beleszámolja a lakásba, bár igaza van Kobe fórumtársnak (ha kicsit sarkítva is hozta a példát), hanem az, hogy a felújítás+x millió áron akarja beleszámolni. Ezt nem tudom honnan gondoljátok, hogy normális. Nem az. Hiszen az esetek többségében nem is működik, szóval nem értem.

    Most nagyon nem 2017-es évek vannak, mikor mindegy mi, mindegy milyen állapotú és mindegy milyen árban van, de elkapkodták, mert ha nem, akkor 3 hónap múlva 2 millióval nőtt az ára. Csak sokan még ebben a hitben vannak.

    Persze beletolhat még a használt piacba az, hogy az újak most drágulnak az építőanyag és szaki ára miatt, de kezd elfogyni a mozgástér.
    Teljesen nyilvánvaló, hogy a gyerektámogatásokat felvevők is kezdenek kiárazódni már. Nem tudják megvenni még a sok támogatással sem a 0 km-es ingatlanokat egyre többen. Orbán is nem véletlenül pörög most ezen, hogy elérje azt, hogy valami nyomja lefelé. Másrészt az alapkamat emelgetések sem az olcsó hiteleket jósolják a jövőre nézve. Nincs áresés, de az üzemanyag is fogytán a növekedésre. Persze semmi sem biztos, ez jóslás.

    De a jelen az, amit ljk is írt: "de még mindig sokan állnak ugrasra készen pénzzel a számlán arra hogy bedoljon."

    Itt a lényeg. Ugrásra készen. Nem bolond módjára mindent felvásárolva ész nélkül. És ebbe beletartozik ez is, hogy a felújítás árára rápakolt több milliós remélt hasznot sem fogják a parton ülők kifizetni. Nem is értem mit nem értenek az eladók (és néhányan itt sem).

    Egyszerű a kérdés, csak figyelj aktívan hónapokon át napi szinten egy adott környéket. A túlárazott lakások eltűnnek a hirdetések közül (akármennyire is szépek)? -> Nem igazán.
    A normálisnak tűnő árban feltett és felújított lakások eltűnnek az oldalakról? Igen. Rögtön beszállnak a partvonalon álló KP-s vevők és 1 hét-1hónap között eltűnik a legtöbb.

    [ Szerkesztve ]

  • Ijk

    nagyúr

    válasz Qtya123 #20020 üzenetére

    A kivarok is sorra adják be a törölközőt, mert lakni kell valahol, továbbá mindenkinek van egy ingerkuszobe. A lényeg hogy van kivaro, ez a tartalék jelenleg a piacon, azért mennek fel még most is az árak, de ki fog fújni és senki nem tudja pontosan mikor.
    Nem a felújítás + x millió a normális hanem a felújítás költsége mostani áron. Nyilván ha borul a piac akkor tokmindegy mennyit költött rá.

    [ Szerkesztve ]

    /人◕ ‿‿ ◕人\

  • bilimbalam

    tag

    válasz Qtya123 #20020 üzenetére

    Én legalabb 20 évvel fiatalbban előrébb járok, mint ők. Pedig én meg sem lettem támogatva… ;)
    A panel az tényleg a lakhatás legalja. Ezen nincs mit szépíteni. Természetesen megértem hogy sok embernek arra van pénze, nincs is ezzel baj, ettől függetlenül akkor is a legalsó kategória.

    Hiába írjátok le, hogy már nem az a piac van. De, továbbra is az a piac van. Hónapok óta rekordokat dönt az ingatlantranzakciók száma, és kétszer!!!! annyi hitelt vettek fel az emberek mint egy éve. Ez is tény..

    Konkrétan az egy éve vett lakásomnál sorban állnak az érdeklődők tízmilliókkal többért mint amennyiért egy éve vettem plusz felújítottam. Csak azért mert kiszagolták, hogy lehet eladnám……

    [ Szerkesztve ]

  • Livius

    őstag

    Moratóriumnak mikor lesz amúgy vége? Az én megfigyelt tapasztalatom az, hogy pl a 11. kerület (és egész Budapest) szarásig tele van 1.5 éve ki nem adott vadiúj 35-45 m2-es lakásokkal. Amint vége a moratóriumnak ezek nagy része menni fog ezerrel szerintem az eladási sorba. Ekkor lesz szerintem az első olyan momentum, hogy ez a mostani szarral teli bili, kezd már kilötyögni, aztán nem sokkal később fullban kiborulni, és eljön a most várakozó KP-és vevők igazi ideje, igaz ők sokan nem lesznek de lesz mit venniük, és megint lesz jó pár aki bukik a nagy befektetésén az is biztos. Egy enyhébb kivitelű deviza hitel botrány 2.0 simán kijöhet ebből, csak épp most nem az igazi befektetőket fogja földbe döngölni, nem azt aki lakhatásra vette.

    [ Szerkesztve ]

    Gigabyte GA-Z170-D3H, Intel Core i7-7700K, Corsair Vengeance 2x8GB DDR4-3600MHz, Intel 545s 256GB SSD, EVGA GeForce GTX 1060 GAMING 6GB

  • bilimbalam

    tag

    válasz Livius #20023 üzenetére

    Lol, ismered azokat az embereket akik ezeket az újbudai pl újépítésű garzonokat birtokolják? :DDD
    Szarásig bevásároltak10M-ért ezekből a kis lakásokból, amik most érnek több, mint 30-at és nem egy van nekik, és nem ez az egyetlen tőkejövedemük. Aprópénz nekik, két évente ennyiért vesznek autót. Ne röhögtess már :D

  • Livius

    őstag

    válasz bilimbalam #20024 üzenetére

    10M-ért ezeket már nem tudták megvenni, mert mire elkezdték az itteni építéseket egy 35 m2-es minimum 35-40M volt már akkor, és most mondjuk azóta max +10M-et emelkedett. Amikor bejön a gebasz a sok túlkínálat miatt az a +10M igen csak vissza eshet nekik, és a végén majd max +5M-es árréssel tudnak kiszállni a bizniszből, vagy ha nagy gáz lesz és idióta módon várnak majd éveket még a végén még roszzabbúl végződik nekik a haszon alakulása.

    Gigabyte GA-Z170-D3H, Intel Core i7-7700K, Corsair Vengeance 2x8GB DDR4-3600MHz, Intel 545s 256GB SSD, EVGA GeForce GTX 1060 GAMING 6GB

  • Mercutio_

    félisten

    válasz Qtya123 #20009 üzenetére

    Melyik kerület, azon belül melyik környék ez és tégla vagy panel?

    Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

  • Qtya123

    őstag

    válasz bilimbalam #20022 üzenetére

    Ettől még tök felesleges leszólni őket... Főleg ha nem zavarnak bele az életedbe.

    A tranzakció szám lehet nőtt nyilván, hiszen a vírus is megakasztotta. Viszont a túlárazásokat nem veszik most meg, mint korábban. Attól, hogy a Tiédet megvennék, az egy dolog. Lehet nem túlárazott.

    ljk: "Nem a felújítás + x millió a normális hanem a felújítás költsége mostani áron"
    Hát de nem eszt szajkózom én is? :) A +6 milla ok. A +6 milla+3 milla nem ok.

    Mercutio: Nézek 18. és 19. kerület egyes részein és már Vecsésen is. Téglát, panelt, 2005 körüli építésűt, lakóparkot, lassan már mindent monitorozok. :)
    Voltak nagyon jók, de nekem a normális tároló kulcskérdés sajnos. Anélkül már rég lenne lakás. De mivel nem sürgős ezért nem hozok ilyen áldozatot.

    [ Szerkesztve ]

  • A Zéé

    addikt

    válasz Qtya123 #20027 üzenetére

    Az az igazság, hogy lehet, hogy most költött rá 6 millát, de abba a +3 millába simán beárazza azt is, hogy ha ezt a felújítást ha te akarod megcsinálni a vásárlás után, akkor az neked minimum fél év időtartam a kulcs kézhez vételéhez képest, de inkább több. Én legalábbis ugyanígy áraznám. Ha tetszik, és kell, akkor ennyi az ára, az meg ne érdekeljen, hogy az eladónak mennyibe került. Aztán ha nem megy, vagy nem találok olyant, akinek így kell, akkor majd engedek belőle.
    Vevői oldalról simán köcsögségnek tűnhet, de eladói oldalról miért ne próbáljam meg, ha nem kenyérre kell az ára? Így működik a piacgazdaság.

    Just a simple Lineman...

  • Qtya123

    őstag

    válasz A Zéé #20028 üzenetére

    Próbálkozni lehet. Ha nem jön be, akkor a korábban javasolt csökkentés az út. Akkor van helybetopi, ha nem csökkent, de a népek meg nem jönnek.

  • Csabroncka

    addikt

    válasz bilimbalam #20022 üzenetére

    Függetlenül attól, hogy van egy csomó jó meglátásod én javaslom neked, hogy szakíts ezzel a másokat becsmérlő lenéző stílussal. Az életben ez előbb utóbb visszaüt (nem ismered pl.: az adott emberek élethelyzetét). Ez a tulajdonság pl. kollégáiddal való viszonyban, vagy vezetőként nagyon hátrányos tud lenni.

    A nagy átlag továbbra is a 40-70 közötti sávban vásárol (itt tud), ha tetszik neked ha nem. Továbbra is hangsúlyoznom kell neked, hogy egy 100 milliós ingatlan megvásárlása (nem tulajdonlása - az más tészta) a 0-ról, ma nem az átlag kiváltsága.

    A moratórium hatásában egyetértek, szerintem a hitel drágulása jobban kihat majd a piacra elsősorban a drágább (nem luxus) ingatlanoknál.

    "in medias res"

  • Kobe

    veterán

    válasz Ijk #20017 üzenetére

    Aham. Az igenytelen putto magyar 90%-a aki felujitasnak azt hivja hogy megveszi a legolcsobb szanitert az "aktualis trendbol" ami fel ev alatt szetrohad, de hat azon is frissen csillog a zomanc (ket hetig), vagy az ujepitesu amibe mindenbol az ipari bazari bovlit pakoljak. :( ..... (2-3 eve pl az ujepitesuek joreszen a redony nelkuliseg volt az "aktualis trend" - vagy az utolag felszerelt kulso boxos redony, pepitaban, egyik lakasnal barna, masiknal feher stb, amitol ugy nezett ki a vadonatuj haz mintha willy wonka csinalta volna, mert a kivitelezok sehol nem tudtak beepitheto boxot szerezni anyaghiany miatt - mellette a 10 evvel ezelotti lakopark, 3x minosegibb anyagokbol, rejtett redonyokkel.... )

    Amiket sajat kezuleg csinaltam mostanaban, es tuti legkozelebb sem hivnek hozza semmilyen szakit:
    - erosen idojarasnak kitett saletromos kulso falak vakolasa, vizzarasa, vizallo szigetelese es festese
    - belso falak (bontas, athelyezes, vakolas)
    - almennyezet
    - fa ablakok felujitasa (nem a regi fajta hanem a modernebb)
    - beton vizszintezes
    - parkettazas
    - szaniterek + vizvezetek atkotesek, beepitett tartalyok pl

    Egyedul a csempet, jarokovet nem mernem bevallalni

    Hogy miert?
    - A "profi" minositett festo a kulso falat 60K ert csinalta meg videken (2 napos melo), 2 honap alatt ripityara ropogosra toredezett rajta a festek, mert nemhohy szigetelni elfelejtette (vittuk neki az anyagot) hanem rendesen leverni a saletromos vakolatot
    - Ablakbeugrokban levo almennyezetnel a kivitelezo komuvesek elfelejtettek normalisan szigetelni gipszkarton alatt es azott az egesz
    - a szakik a vacsiuj fa ablakokat siman beraktak barminemu UV feluletkezeles nelkul + beepitett szellozo nyilasokat is lezartak kulso szigetelessel, igy ahol feny erte, repedt a fa, ahol nem szellozott, rohadt
    - errol mar irtam, ismerosnek 3 nap meloert majd 200K munkadijat kertek a hivatasos festok - burkolok!!! Akik pl annyit nem tudtak, hogy egy burkolatvalto lerakasa elott a vonalkodos nylon csomagolast leszoktak szedni a cuccrol. Illetve a clickfixes parkettat nem vizsszintesen rakjuk egymashoz es kalapaljuk ossze az _osszes_ elemet keresztben a parketta lerako vassal (vagyis nyaljuk el rajta az osszes illesztosorjat ami egyben tartja) , hanem a fal menten hosszabban huzzuk be vele a darabokat ha kell. 2 nap mulva fel centis hezagok voltak mert semmi nem tartotta egyben miutan szetvertek az osszes lap eleit....
    Ugyanezek az emberek rafestettek a nedves glettelesre es csodalkoztak masnap hogy a latexes festes holyagos lett
    - vizes szerint a beepitheto tartalyokat a legcelszerubb dupla! ytonggal korberakni. Kb 30 cm vastagon falazott fel az idiot, akkora kiugrot hagyva a budinak hogy az ajtot nem lehetett kinyitni utana (nemhogy mondjuk tartalybelsot cserelni par ev mulva) . Amikor mutatod neki hogy amugy van a tartalynak egy gyari fem kerete is amit ha jol beraksz kb eleg gipszkartonnal korbeepiteni, nezett mint hal a szatyorban

    Es ezekert fizetsz napi 30-50 ezer HUF-ot. En pl ezeket kivanom a hatam kozepere, nem a felujitast....azon filozni hogy vajon fel ev mulva is akkoranak fog e tunni az osszhang, mint a megvetelkor, vagy hogy megbontaskor milyen meglepetesek lesznek....

    A masik tanulsag (szamomra) , hogy pl ugyanilyen tapasztalatok miatt hobbibol szakmat kezdjek tanulni...

    [ Szerkesztve ]

  • Ijk

    nagyúr

    válasz Kobe #20031 üzenetére

    Ne magadból indulj ki, legtöbben talán felül tudnak festeni egy falat, befurni egy dubelt, osszerakni egy ikea bútort. Aztán néha engem is meglep hányan nem tudnak még ennyit sem megcsinalni.

    /人◕ ‿‿ ◕人\

  • axioma

    Topikgazda

    válasz Ijk #20032 üzenetére

    A normalis az lenne, hogy felujitashoz szakembert megfizet az ember annak a szakmanak a jovedelmebol, amihez meg o ert jobban. Butort is azert rakok ossze mert legozas:) es tetszik a feladat. Dubel a falba tenyleg nem kene problema legyen (bar a ferjemre bizom), sot amikor nagyon nem volt penzunk raktunk le laminaltat kieg. helyisegben, ott mind1 hogy milyen lett. De nem akarnam megtanulni, sot jobb esetben azt se akarnam tudni hogy mit kell nezni hogy jo vagy sem (de ez a valosagban itthon nem megy, epitkezesnel is mi hivtuk ki a muszaki vezetot amikor majdnem/mar elszurtak...

  • Kobe

    veterán

    válasz Ijk #20032 üzenetére

    Hust a husboltbol, cipot a cipoboltbol. Vallottam en is egeszen 2015-ig kb. Aztan beutott a CSOK es a szakemberhiany, es par negativ tapasztalat utan ugy dontottem, marad az onkepzes ilyen teren. Ahogy jottek be a feladatok, mindig megprobaltam en magamnak megcsinalni. Gyorsabb volt, olcsobb, tobbje pedig minosegibb. Valahogy sosem akarozott a sajat napi dijam 2-3x osat kifizetni egy tudjukmilyennemzetisegu komuves segedmunkasnak aki a 90 fokot es a vizszintest hirbol sem ismeri... Pedig ez a vilag van most.
    A "tudatlansagnak" a mai arkornyezetben iszomyatos felara van, luxuskategoria lett. Pl kepzeld el ismeros fejet, akik het elejen megvettek 150-200K-ert a parkettat es kovetkezo hetfon vehettek ugyanazt mert a vadonatujonnan lerakott lapok 85%-a kuka....

    Mondjuk en az a fajta ember vagyok, hogy ha rakoltenek a kecora pl 5 millat felujitas cimszo alatt, akkor sem ervenyesitenem 100%ban az arban.
    Egyreszt valoszinu sok sajat munkam lenne benne, azt meg magamnak / csaladomnak csinaltam, nem a kovetkezo lakonak, igy a sajat kenyelmemet sajat magammal szemben bearazni sem tudnam. Ha meg a kulsos szakikat kene araznom, pl eladas elott..... haaaaat.... Ha latom hogy szarul csinaltak meg valamit, nem lenne gerincem 100%ban tovabb terhelni, foleg ha az en szememet is boki valami..

    [ Szerkesztve ]

  • A Zéé

    addikt

    válasz Kobe #20034 üzenetére

    Mondjuk en az a fajta ember vagyok, hogy ha rakoltenek a kecora pl 5 millat felujitas cimszo alatt, akkor sem ervenyesitenem 100%ban az arban.

    Ezt azért nem bánod, ha nem hiszem el, ugye? Ha abból élsz, hogy lelakott lakásokat veszel meg, újítod fel, és adod tovább, akkor azt nem lehet úgy csinálni, hogy "nekem 40m-be van a lakás, de sokkallom érte, meghirdetem 38-ért!"
    De ha tényleg így megy, akkor vegyél légy szíves egy lakást, de azt, amit én választok ki, azt felújíthatod, én meg megveszem tőled annyiért, amennyiért te vetted. Köszi!

    De ha az eredeti posztból indulunk ki, és tényleg nem ez volt az eladó terve a lakással, akkor is miért baj az, hogy ha valaki időt, pénzt és energiát tett valamibe, akkor azért mondjuk úgy gondolja, hogy jár neki valami anyagai haszon?

    [ Szerkesztve ]

    Just a simple Lineman...

  • Ijk

    nagyúr

    válasz Kobe #20034 üzenetére

    Az onkepzes is idő és eroforrasigenyes. Nem is tudom meló mellett hogy van rá kapacitas. Én nem akartam jatszani a 400ezer forint hidegburkolat alapanyaggal hogy majd megcsinalom magamnak. Nem akartam villanyszerelot játszani hogy nem értek hozzá, és majd kigyullad valamelyik kotodoboz. Vizszereles is rizikós ha a falban valamelyik csatlakozás szivarogni kezd mert elcseszted.

    Be lehet arazni a felújítás költséget, azon felül a te szellemi, fizikai, időbeli eroforrasod. Vannak ám lakberendezők, belső epiteszek akik nem ingyen diplomamunkat adnak, hanem abból élnek. Vannak ám generalkivitelezok akik menedzselik a szakikat, takaritast, sitt elhordast, ütemezést és ebből élnek. Ha te elvegzed a lakberendező, belső építész, szaki, generalos munkáját amire volt 40 milliós kiadasod és a munkád, ennek ellenére 38-ert hirdeted akkor már bocsánat de balek vagy. Nem azért mert áron alul adtad el, hanem mert meg sem próbáltad bearazni, tulajdonképp kontarkent kezelted magad hogy a munkád anyagi kárt okozott.

    /人◕ ‿‿ ◕人\

  • kacsyx

    aktív tag

    válasz Ijk #20036 üzenetére

    Nyilván nem az fog nekiállni önképezni akinek semmi affinitása sincs és világ életében odarakta anyuka elé a kaját, apuka meg az pénzt, házat, stb.
    Egyrészt az anyagi része az indoka DIY-nek, mert ilyen munkabérek (szakember és saját fizetés) mellett nem mindegy. Másrészt valós az, hogy az embernek görcsben van a gyomra, ha szakit kell hívni, mert aki járt már építkezésen, az tudja milyen belesz*rok munkák mennek és milyen alkoholista, drogos brigádok dolgoznak, nulla szakképesítéssel. Undorító az egész építőipar a sok igénytelenséggel, kókányolással, én ezért is váltottam pályát építészről.
    Szóval amihez van affinitás és ha valakiben megvan az igényesség, egy alapvető kézügyesség, akkor nem kérdés, hogy azzal jár legjobban ha magának megcsinálja. Sok meló mellett azért nem is rossz levezetés olykor (főleg ha a család is besegít; legalább a gyerek is megtanulja értékelni) és a tudat, hogy az van beépítve ami kell, úgy ahogy kell vagy még azt is túlbiztosítva, arra mondják, hogy priceless.

  • Kobe

    veterán

    válasz A Zéé #20035 üzenetére

    Nem ebbol elek, igy nincs ra szuksegem hogy arazgassam. Nem is tudom honnan pattant ki ez egyaltalan a fejedbol hogy ingatlan flippelgetessel foglalkozom. A magam otleteit szoktam ekepp csinalni + csaladtagok es kozeli ismerosoknek szoktam ilyesmiben segiteni, tobbnyire ingyen, mert latom neha mit kuzkodnek szakemberekkel. Legtobbje nem erteknovelo, hanem allagmegovo munka. Legalabbis az en olvasatomban pl egy saletromos fal nem fal, a fal "alapallapota" az amikor ellatja a funkciojat es nem rohad nem repedezik nem peneszedik nem porog le rola a festek stb. De csak azert mert ezt tudja attol meg nem mondom ra hogy na itt egy "giorgioarmani fal" es 3x annyit er....

    Mostanaban kezdtem el azon filozni hogy IT n beluli terulrtvaltas helyett inkabb valami szakmat tanulnek ki hobbibol es foallas mellett azt csinalgatnam, ha mar ugyis szeretek ilyenekkel szoszolni.

    Tovabbra sem latom egyebkent, hogy miert hiszi mindenki hogy minden ilyen apro melo erteknovelo. Nyilvan ha c putriban lakik az ember es hagyja lelakni az erosen ertekveszto, de pl ha van egy 10-15 eves atlagos ingatlanod, es az eredetileg is kozepkategorias parkettat tiz ev utan is egy kozepkategorias parkettara csereled, mert az elozot felkarcoltad / szetcsuszott, akarmi, akkor mitol lesz tobb a lakas mint eredetileg volt? Ujrakovezes stb detto ugyanez, hacsak nem swarowsky kristallyal kirakott mosdokagylot epitesz be (es a felujitasok 99%a nem feltetlen jelent minosegi ugrast)

    Vagy az itteniek tobbsege pl hasznalt autot is ugy ad el, hogy a 60-120-240es nagyszerviz arat, meg az evek alatt betoltott olaj arat is belekalkulalja az eladasi arba?

    ljk: mint irtam, ezeket nem masok szorakoztatasara csinalgatom, hanem a sajat komforterzetem novelesere. Azt meg eladaskor hogyan, milyen keplet szerint arazod be hogy:
    A, hozza se nyulsz, hagyod rohadni ES te magad sem elsz ott szivesen, naorol napra boki a csorod
    B, hozzanyulsz / kifested ES te is jobban erzed adott helyen magad?
    .... De lehet X ev mulva eladod a kecot.
    Aztan addigra meg lehet mas lesz a vevo izlese, aznap bal labbal kel fel, amugy sem tetszik neki, hasfajasa van, mas lesz az "altalanos trend" stb? Inflalod a 2-3 evvel ezelotti sajat magadnak szabott munkadijad, amortizalod az anyagkoltseget, stb? Tenyleg van yen aki ezt igy lepesrol lepesre vegiggondolja? Szerintem nincs. I gatlanos bemomd egy arat, szte ennyit er, probald meg. Vagy bejon, vagy nem.

    [ Szerkesztve ]

  • Mercutio_

    félisten

    válasz Kobe #20038 üzenetére

    Nem ebbol elek, igy nincs ra szuksegem hogy arazgassam.
    És nyilván a szabadidőd is végtelen... ;]

    Alapesetben valóban nem realizálható 100%-ban az "állagmegóvásba", felújításba tolt pénz, idő, energia, azonban amikor valamiből (legalább elfogadható minőségű és időben tervezhető szaki) hiány van, akkor bizony nagyon sokaknak megéri a felárat, hogy nem neki kell még megvétel után ezekbe időt/energiát tolni, főleg, ha ezekkel amúgy is szűkösen áll.

    Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

  • A Zéé

    addikt

    válasz Kobe #20038 üzenetére

    De honnan tudod, hogy csak állagmegóvó beavatkozás történt azon a lakáson?

    A te filozófiád szerint ezek szerint minden lakást, házat az építéskori árán kellene továbbra is árulni, hiszen minden további felújítás csak állagmegóvás, ami nem növeli az értékét?
    És akkor szerinted a lelakott, 40 éve fel sem újított lakásnak is ugyanannyiba kell kerülnie, mint a frissen festett, burkolt újrabútorozott lakásnak, hiszen csak állagmegóvták, ami meg nem beárazhazó? Ez olyan brutál kommunista filozófia, amit talán még Marx se gondolt.

    És igen, használt autót is úgy adunk el, hogy ami rendszeresen karban volt tartva, és esetleg olyan drága alkatrésze frissen ki lett cserélve, mint a kettőstömegű lendkerék, akkor azt magasabb árszintre pozícionáljuk, mint a vetélytársait, hiszen többek nála.

    Szerintem maradj IT-ben, ha valóban ezt a szemléletet vallod magadénak, akkor pár hónap alatt rámegy minden vagyonod a "szakmában". Vagy ott is indiai IT-s bérért dolgozol, mert nem lehet beárazni a saját időd/energiád/tudásod, és amúgy is nem lehet különbséget tenni közted és Rajesh közt?

    De még egyszer megkérdezem, miért baj az, hogy ha valaki vesz egy lelakott lakást, abból csinál egy olyan nem lelakottat, aminek a budiját az új vevő használja először, és azért pénzt gondol magának? Mert ez az egész történet szál ebből indult el. A várt nyereség mértékén lehet morfondírozni, hogy mennyi a reális, de azt meg majd a piac eldönti. Ahogy a felújítás milyenségét is.

    [ Szerkesztve ]

    Just a simple Lineman...

  • Kobe

    veterán

    válasz A Zéé #20040 üzenetére

    Jajj hagyjuk mar ezt a dumat. Kollega leirta kerek perec: X M ert arulta, 6 ert felujitotta, 9-10Mel tobbert hirdeti. Ebbol legyen mondjuk 1M az idokozben aremelkedes.
    Hacsak nem egy 200 nmes kastelyrol beszelunk ahol fulltime projektmenedzsernek kellett lennie ejjel nappal 8 brigadra, vagy eppenseggel profi belsoepitesz aki gyalog caplatott ki olaszorszagba kifejteni a marvanyt, vagy a vak apacaktol elhozni a kezzel vert csipkefuggonyt, milyen hozzaadott erteke volt a tulajnak, ami megeri ezt a 3-4Met? (hacsak nem o csinalta, sajat kezevel az egeszet es az idot/munkaerot arazza be)
    Komolyan kerdezem hogy ilyen esetben mi adja az erteket? (arboom nem igazan volt mostanaban, szal azt kifogaskent hagyjuk)

    Furcsamod az osszes ujepitesu vagy felujitott amit mostanaban neztem, mind ezzel a soder dumaval ment, "magamnak csinaltam, de jajj, nem ugy hozta az elet es megsem koltozok be" . Volt olyan lakopark ahol re-sale jegyeben a full lakopark kb 15%nak "pont most nem hozta ugy az elet".
    Az ilyen emberek gondolom vannak annyira fegyelmezettek, hogy ha megis o koltozik be akkor annyira kovetkezetesek h par evig megvonjak maguktol a self reward dolgokat mert hat az o munkaja er annyit, sajat maganak ;] ha nem igy tesz, hangember ;]

  • Qtya123

    őstag

    válasz A Zéé #20040 üzenetére

    Az autós példát jól mondod, magasabb ársávba pozicionáljuk, mint a nem karbantartott társát, de nem tudod elkérni érte a teljes karbantartás árat. Nem tudod azt megtenni, hogy cseréltettél rajta egy 300.000 Ft-os turbót és akkor kapásból 300.000-el emeled az árát, mert annyi benne az új alkatrész.

    De ha összevetjük a lakásos dologgal, akkor úgy kellene kinéznie, hogy nem 300.000 Ft-al kérsz érte többet, hanem az alkatrész áron felül kifizetteted a munkadíjat és mivel nehéz jó szakit találni, főleg aki nem hetek múlva vállalja, meg az időd is benne van az ügyintézésbe, akkor rászámolod még a 80.000 szaki munkadíjat, meg a Te időd és ügyintézésed miatt, hogy neki már nem kell, még ráteszel mondjuk 40.000 Ft-ot. Nyilván ez teljesen elképzelhetetlen.

    Lakásnál jobban működHET az, hogy a felújítás költségét magas arányban, vagy akár 100%-ban beleszámolod a meghirdetett árba, mivel szakihiány van valóban az sem minden esetben teljesen elrugaszkodott dolog, hogy még próbálsz tolni rá pluszt, úgymond ez a vevő kényelmének az ára, hogy nem kell szakikat szerezni stb...

    De a kiinduló példában a mértékkel van nem kis baj. Egy 6 millás ráköltésre túlzónak tartom a 3 millió "kényelmi faktort" rátenni, ez +50% a felújítás árának... Az egy dolog, hogy én túlzónak tartom, az a lényeg a piac minek tartja és ahogy írtad a piac beáraz és nem ezt árazza. Ebben az ársávban egyáltalán nem mennek el a lakások.

    Az okfejtésem lényege, hogy sok eladó nem hagyja, hogy beárazza az ingatlanát a piac, mert ha nem megy el, akkor sem csökkent. Az új hirdetőknek meg ezek az árak lesznek a mankó, mikor el kéne döntenie, hogy mennyit kér érte és így kialakul egy fals adatokon alapuló ármeghatározás, aztán toporog a piac adott lokációkon.
    Persze van aki csökkent, de sokan embertelen ideje kitartanak, ezzel az ő hirdetéseik torzítják továbbra is a dolgot (mondjuk annál amatőrebb dolog kevés van, hogy ilyenkor azt látod, hogy a lakását 9 különböző ingatlaniroda hirdeti már), lassul az egész eladási folyamat. Nyilván, ha mondjuk 2017-es állapotok lennének, akkor már el lenne adva minden, de nem az az időszak van, ezt tudjuk, látjuk. Hiába az építőanyag áremelkedés, azt viszik el ami kb reális, nem mindent is.

    [ Szerkesztve ]

  • JackFeryll

    őstag

    válasz Qtya123 #20042 üzenetére

    Szerintem ott ment félre a gondolatmenet hogy amikor legutóbb nézted akkor még tartott a covid para, most meg van eladói optimizmus. Ahol én nézek ott is drágulás van, szívesen vennék Q1 árakon. Közben meg a hiteles vásárlók egyre rosszabb pozícióba kerülnek, persze lehet egyszer lesz ebből koppanás, de azt majd learatják az igazi befektetők. Amúgy is inkább tudok elképzelni egy oldalazó inflációval csökkenő árképzést mint névértéken csökkenést.

    Ettől persze még lehet hogy az eladó is tévúton jár. Kár ezen rugózni, max koppan ha piac fölé árazott.

    [ Szerkesztve ]

  • Ijk

    nagyúr

    válasz Qtya123 #20042 üzenetére

    Mindent bearaz a piac akár akarja az eladó akár nem. Pont az a baj hogy a vevők araznak be, nincs semmi szabályozás, a nagy vásárlási lázban veszik a hitvány kivitelezésű ingatlant 20 év hitelre mint a cukrot, akkora a tulkereslet. Sokan a balekot keresik, mindegy melyik oldalon van.
    Engem nem az zavar ha valaki igényesen felujit egy lakast 6 millióból, közben piaci áron a felújítás 9 millió lenne és erre is arazza be. Inkább az amikor felujitottkent hirdeti, kokany munkaval, legolcsobb alapanyagokkal, olcsó műszaki tartalommal, a kozmetikazas meg kimerul legolcsobb mofem csapokban, butorokban amin latszik hogy 5 évet sem fog bírni. És ezt csinálják mert senki nem fizeti meg a minőségi munkát, elfogadjak a szart mert a látszat megvan. És pont emiatt nem is fogsz normális, korrekt ingatlant találni mert a vevők igenytelensege irányítja a piacot, nem éri meg lelkiismeretes, igényes munkát végezni mert annyira fizetik meg mint a koklert.
    Szóval nem azon kellene rugoznunk miert 9 millió ami neki 6-ba került, hanem pontosan mit kapsz 9 millióért.

    [ Szerkesztve ]

    /人◕ ‿‿ ◕人\

  • AxBattler

    félisten

    válasz Ijk #20044 üzenetére

    Engem nem az zavar ha valaki igényesen felujit egy lakast 6 millióból, közben piaci áron a felújítás 9 millió lenne és erre is arazza be. Inkább az amikor felujitottkent hirdeti, kokany munkaval, legolcsobb alapanyagokkal, olcsó műszaki tartalommal...
    Egyetértek. :K

    "Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

  • Qtya123

    őstag

    válasz Ijk #20044 üzenetére

    "Szóval nem azon kellene rugoznunk miert 9 millió ami neki 6-ba került, hanem pontosan mit kapsz 9 millióért."

    Ebben a konkrét példában HiSec ajtó utánzatot és Sanimix csaptelepeket. Klíma nincs, csak a kiállás, mosogatógép/mosógép kiállás nincs. :DDD :O

    [ Szerkesztve ]

  • axioma

    Topikgazda

    válasz A Zéé #20035 üzenetére

    Ez csak akkor mukodik, ha a delikvens ujitja fel, es a plusz beletett munkajat, munkaszervezes plusz esetleges szakmunka dija lesz a nyeresege.

  • emvy

    nagyúr

    Prohardver forum: a vevok a szaniterek arat kilenc tizedesjegyig bearazzak, jelenerteket szamolnak, makrogazdasagi modelleket alkalmaznak.

    Valosag: "fu, na itt szivesen laknek, probalok alkudni 5%-ot, aztan koltozzunk"

    while (!sleep) sheep++;

  • Ijk

    nagyúr

    válasz Qtya123 #20046 üzenetére

    Látod ez a lényeg, nem hogy mennyit akar kérni a saját munkájáért.
    9 milliós felújítás és nincs mosógép, mosogatógép kiállás az elég nagy probléma. Klíma is befert volna ennyibe, bár ott a kiállás jobb mert olyat raksz fel amilyet akarsz. Ott is kérdés hány szoba, hány kiállás, a kiállás be van csovezve valami csatornaba vagy vodrozni kell. Milyen nyilaszarok vannak, belső ajtók. Burkolat, kád, mosdokagylo, csapok. Az a baj hogy a legolcsobbal sem nehéz eljutni 9 millioig, de kiallasok minimális költségek lettek volna, ellenben ha nincs bontani kell, annak és a visszaallitas költséget le kell vonni.
    Össze kell írni a pontos műszaki tartalmat, anyagokat, bútorokat, az alapján te be tudod lőni mennyit ér a felújítás és az mennyire egyezik a vetelarral.
    Felujitott lakásoknal kapasbol leszereltenek minden csapot, és levonnam a vetelarbol, nekem nem kell ingyen sem gagyi csaptelep, 3000ft-os tekeros öblítő szelep, stb. De például praktikeres konyhabutor sem, azt is viheti. Ha nem tetszik majd úgyis talál balekot aki megveszi.
    Nyilván nehéz beloni az árat mindkét oldalnak mert bolond a piac.

    /人◕ ‿‿ ◕人\

  • Kobe

    veterán

    válasz emvy #20048 üzenetére

    Nyilvan a ketto kozott van az igazsag, de szerintem eleg sok ember kepes levagni a helyszinen amikor egy tulaj a bovlikategorias csapokat es filleres butorlapot probalja a felujitas mekkajakent eloadni es halandzsazik.

    A problema inkabb akkor kezdodik amikor az elado koti az ebet a karohoz es besertodik az ajanlaton, mert szerinte a magaselet legszofisztikaltabb formaja a konyokkel atutheto praktikeres ajtoval kidekoralt panel 45 millaert ;]

    1.5 eve volt egy tularazott lakas, ami nekem speciel tetszett, a tulaj 30-ert arulta "nagyon jo allapotban levokent, a hazban kiemelkedoen jokent" , a hazban ilyen 23-24 volt a realis akkortajt az atlagos allapotuert, max 25-26 ha van nemi extra.
    Elmentunk, megneztuk, ranezesre ezek lettek volna:
    - kemeny belelese - 4-500K, esetleg 300 mert legfelso emeleti lakas volt, lift persze nuku
    - konvektor csere minden szobaban, darabja alsohangon 150K + gazos szaki munkaja + mivel ablak alatt le volt szakadva az osszes, ezert komuvessel raerosittetni, ablakot kivenni hozza, ujra felfalazni, ablakot vissza, ez anyag + meloval kb 2M az osszes szobara nezve
    - bojlercsere, 20-300K + hozza villanyos munka, meg 60-70K
    - klasszik parketta (en imadom), tobb szobaban egybeeroen raktak le kuszobok nelkul, felcsiszolas + apolas kb min 400K
    - kovezes. Felszedtek az eloszobaban konyhaban a kovet es rattant raktak le ami kb szalkasra kopott, legyen 500K anyaggal

    Amikor megkerdeztem hogy aruljak mar el, a 20%kal tularazott lakasban amire szemmel elmegy zsebbol meg 6 milla, mi az a kiemelkedo minoseg amit a hirdetesben irtak, hebegtek habogtak.
    Tettem ajanlatot, annak fenyeben hogy legfso emeleti, lift nelkuli ES felujitando leco, nem fogadtak el.
    Hirdettek meg tobb mint 1 evig, es a vegen alkuval adtak el. Hogy idokozben inflaval + opportunity costtal mennyit vesztettek, jo kerdes.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák