Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
MODERÁTOR
válasz Lortech #9197 üzenetére
Természetesen mint vicc reagáltam rá!
Szerk.: azt hozzátenném a tisztán látás végett, hogy ha most egy webalkalmazást kéne csinálnom akkor természetesen Html5 + Bootstrap 3 + Angularjs és valami api megoldással (laravel, spring) állnék neki.
[ Szerkesztve ]
"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."
-
Lortech
addikt
válasz Chesterfield #9198 üzenetére
Ha már 4 félév, akkor már miért nem 6 és van egy szakirányú diplomád. Nagy az átfedés a két képzés között, sok esetben ugyanazok az oktatók tanítanak, de az elvárások alacsonyabbak lehetnek - amik amúgy sem túlságosan magasak a példaként felhozott helyen.
Interjú másik oldaláról nézve én biztosan "nagyon megkérdezném" a jelöltet fejlesztői pozícióra, ha ilyen végzettséggel jelentkezik, de a végén úgyis a tudás döntene. Ha a képzés mellett egyénileg képzed magad és elhelyezkedsz gyakornokként közben, akkor van esély ledolgozni a kisebb értékű papírból eredő hátrányokat.Egyébként ha a tudás megvan, egy nem szakirányú műszaki diplomával is simán felvesznek. Pl. vannak/voltak villanyos, gépész, matematikus, fizikus, vegyész, közgazdász fejlesztő / tesztelő kollégáim. Az elején kompromisszumot kell kötni, és bárhogy bejutni valahova, ahol releváns tapasztalatot tudsz szerezni.
[ Szerkesztve ]
Thank you to god for making me an atheist
-
Chesterfield
őstag
Másik topicban nem ír senki, nekem meg ma esetig le kéne adnom a jelentkezést:
Szakirányú végzettség híján nézegetem a felsőoktatási lehetőségeket, és látom, hogy néhány suliban van 4 féléves programtervező informatikus felsőoktatási szakképzés.
Az oklevélben szereplő megnevezése elég gagyi: Felsőfokú programtervező informatikus-asszisztens.
A névválasztás egyébként nem véletlen, a képzés 120 kreditjéből 90-et el lehet fogadtatni a Bsc képzésben, ha valaki utána meg szeretné csinálni.
Például Egerben:[link]
Ilyesmi képzésről van valakinek valami tapasztalata?
Aki esetleg felvételiztetni szokott, mit szólna, ha valaki ilyen végzettséggel jelentkezne a cégéhez?
Már van egy műszaki diplomám, de váltani szeretnék programozásra, nem tudom, hogy van-e kedvem egy Bsc-t elvégezni.[ Szerkesztve ]
-
Lortech
addikt
Valóban nem írtál. So last year ugye annyit tesz, hogy "lejárt lemez", emvy sejtésem szerint legalább részben viccnek (van ilyen szólás, mém). A +1-et már viszont nem tudtam máshogy értelmezni, minthogy tényleg elavultnak tekinted, és reméltem hátha van valami _új_ alternatíva, amiről lemaradtam.
RESTful egyébként jó téma, jönnek az arcok hozzám interjúzni, szinte már minden szenior javás CV-ben ott van a REST API tervezés és/vagy implementáció, de az alapelveit nem tudja szinte senki elmondani, arról pedig végképp fogalma nincs a többségnek, hogy az alapelvek mit jelentenek megvalósításban. A HTTP-t alig ismerik. RMM-ről senki nem hallott. Addig jutunk el, hogy spring mvc vagy jax-rs annotációk, és GET POST PUT DELETE meg json, azt' jó napot.
[ Szerkesztve ]
-
Lortech
addikt
válasz Taoharcos #9190 üzenetére
Nem tőlem kérdezted, és csak részben válaszolok.
Számomra a Vaadin (és hasonló megoldások) legnagyobb hátránya az egész megoldás alapfilozófiája, ami egyébként legnagyobb előnye is volna egyben. Az, hogy megpróbálja a webet elfedni a Java programozó elől a webalkalmazásokkal kapcsolatos általános problémákat és technológiákat, html-t, css-t, javascriptet. Kapsz egy keretet és előre meghatározott eszközkészletet (pl. komponenseket), amiből össze tudsz legózni egy webalkalmazást anélkül, hogy igazán értenél a webhez, nem sűrűn kilépve a Java adta komfortzónádból. Ezt kínálja elméletben. A gyakorlat természetesen nem ilyen egyszerű, mert vannak a fránya ügyfelek, felhasználók, akik nem uniformizált szoftvereket akarnak, hanem egyedit, a nekik legmegfelelőbbet, testreszabottat, pont olyat, amilyet elképzeltek.A gond ott kezdődik, amikor ki kell lépned a készen kapott megoldások keretei közül és bővítened kell az eszközkészletet egy saját megoldással, vagy hibába futsz bele, vagy a kapott keretek szűkösnek bizonyulnak egy adott probléma megoldásához. Ez pedig fájdalmas lehet, elviheti azt a produktivitásbeli előnyt, amit korábban megnyertünk.
Az én munkám - sajnos vagy szerencsére - olyan, hogy sokféle, teljesen különböző projektünk van, és teljesen egyedi igényeknek kell megfelelni, ritkán tudjuk egy komponens halmaz által szabott lehetőségekhez igazítani az igényeket, ezért nincs csak egyféle megoldás, amit mindig használunk, pl. egy extjs, ami egyébként tök oké a licencelését és a releaselésüket leszámítva.
Egyébként azt gondolom, hogy 2017-ben gyors, modern, igényes, reszponzív webalkalmazásokat aligha lehet erős webes frontend tudás és némi designer véna nélkül fejleszteni, ehhez képest pedig igencsak kompromisszumos megoldásokat nyújtanak az ilyen előre definiált komponensekkel operáló frameworkok, mégha a megjelenítésük jól testre szabható is. Én azt mondom, hogy aki nem frontend fejlesztő, és nem érdekli a frontend annyira, hogy a szükséges dolgokat megtanulja hozzá, annál felesleges a frontend fejlesztést erőltetni. /Persze nyilván teljesen mások lehetnek az igények egy enterprise intranetes webalkalmazásnál, mint egy csillivilli, milliós végfelhasználói bázist különböző eszközökre optimalizáltan kiszolgáló alkalmazásnál./[ Szerkesztve ]
-
Lortech
addikt
-1
Mit használsz az említett Angular mellé, ha nem REST API-t? Springet említettél, gondolom akkor Spring MVC.
Én most React + Redux kombóval prototipizálok és alapozok egy projektet, de még nincs kőbe vésve. Egyelőre Typescript mellett nem köteleződtem el, ahogy Angular 2 mellett sem. Ha valaki ráérez a JavaScriptre, és elfelejti a javaizmusokat, akkor statikus típusok nem sokat adnak hozzá a munkához, vannak hátrányai is, nálam elsősorban a tooling szempontjából lenne érdekes.
Előtte Angular 1-gyel töltöttem jelentősebb időt, azelőtt pedig klasszikus Java webes megoldásokkal mint JSF *faces, Struts/2, Wicket, de volt közben némi Backbone, GWT, Vaadin és még Extjs is.
-
Taoharcos
aktív tag
válasz #68216320 #9191 üzenetére
A swing is elvesztegetett idő, egy munkaadó se kiváncsi erre. Inkább valami mást tanulj, Vaadinon kivűl még ott van a GWT, Struts, de a JSF vagy JSP is hasznosabb, vagy JPA, Hibernate, Eclipselink, Spring, Junit, Mockolás, TDD, SQL stb.
Ha már könyvből tanulsz "az agyhullám java" sokkal hasznosabb, aktuálisabb és érthetőbb. Ráadásul a Youtube-on sok jó java oktató videó van, angolul rengeteg, de még magyarul is sok.[ Szerkesztve ]
-
Taoharcos
aktív tag
válasz Aethelstone #9186 üzenetére
Szia, mondtad, hogy írsz mik a Vaadin hátrányai. A fenntiekben csak részleteket írtál róla. Lehetne bővebben? Akár privátban is. Nagyon érdekel.
-
törölt tag
Teljesen zöldfülüként kérdezem, hogy egy tankönyvben szereplő JavaApplet-eket érdemes megcsinálnom? Használ valaki böngészőben ilyet vagy mostanra teljesen HTML5+CSS+JS vette át a helyét?
Elég régi kiadás a magyar 24óra sorozat JAVA része. -
floatr
veterán
válasz Aethelstone #9182 üzenetére
Régen elég sokat kódoltam assemblyben. A C compiler paraméterkezelését használtam, a C compiler-féle formalizmusokkal, mert kellemes sémát adott a kódnak, viszont sokkal nagyobb kontrollom volt a kód felett, ha kellett. Ugyanez van a JS esetében azzal a különbséggel, hogy a JS lényegesen emberibb.
A másik dolog meg az, hogy itt framework-ökról beszélünk, ahol már -- pl az ExtJS esetében is -- nem a JS kódon van a hangsúly, hanem az API-n, azt kell ismerni. Ha ez a tudás hiányzik, akkor az GWT esetében is gáz, ráadásul sokszor volt már olyan, hogy productionben kellett böngészőn keresztül debugolni/patchelni, ami GWT esetében nekem elég körülményesnek tűnik.
Nem azt mondom, hogy nem jó, csak hogy nekem kevés, és eleget láttam már a kollégákat szívni miatta. Amellett úgy gondolom, hogy nem utópisztikus elképzelés az, hogy az ember rendelkezzen egy API használatához megfelelő JS tudással java dev létére.
-
Aethelstone
addikt
Ezzel meg én nem értek egyet. Az egyetemen azt tanultam, illetve IRL azt tapasztaltam, hogy a legjobb kód a generált kód. És nem azért, mert az a leginkább penge technikailag, hanem azért, mert a minősége kiszámítható, állandó. Ami egy csapatmunka esetén (amiből azért elég sok van) nagyon fontos. És lehetek én a legjobb Java fejlesztő, sosem fogok olyan jó JS kódot írni, mint a sok éve kipróbált, bejáratott GWT compiler....
Persze, ez személyes tapasztalat.
Szerk:
Sokféle projektben vettem részt, amik főleg GWT, mostanság Vaadin alapúak, de egy kezemen meg tudom számolni, hogy mikor nem volt elég a keretrendszer és natív JS-t kellett kalapálni bele. 1-2 metódus erejéig.
[ Szerkesztve ]
Arsenal FC - Go Gunners!
-
floatr
veterán
+1 bár jó lenne látni az ES6+ feature-öket is már. Frontenden kár bohóckodni generált cuccokkal. Mondjuk ahonnét indult az egész, desktop-szerű gui gyorsan fejlesztve, ahhoz az említett cuccok egyike sem elég önmagában.
(#9180) Aethelstone
Az Angular2 és az ExtJS épp ilyen embereknek megváltás.[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
válasz Aethelstone #9178 üzenetére
Én ezzel nem értek egyet. A javascript jó, szerintem.
"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."
-
Aethelstone
addikt
válasz F1rstK1nq #9176 üzenetére
A generálás még hagyján, azt lehet utánhúzni, de az az overhead, amit kliensszerver kommunikáció címén elkövet.... Egyébként meg tisztességes Java fejlesztő bottal ne nyúljon JS-hez direktben Nekem ehhez teljesen jó a GWT. Nem pofázik bele többet az életembe, mint amennyit nagyon muszáj
[ Szerkesztve ]
Arsenal FC - Go Gunners!
-
F1rstK1nq
aktív tag
Megértem. Tényleg embere válogatja.
Egyébként Spring Boot olyan szépen autoconfigolja, hogy öröm belekezdeni.Ránéztem, nem rossz dolog ez a Mustache sem.
Viszont, most ez az AngularJS 2 + Spring keltette fel az érdeklődésem, hogy megemlítettétek, biztos kipróbálom valami hobbiprojektben a közeljövőben.(#9158) Aethelstone: Nekem sincs jó véleményem Vaadin-ról, sőt nagyon megutáltam a projekt végére, pedig még a Vaadin Spring integrációt is használtuk. CustomLayout-tal még hagyján, de amit kigenerál magából néha enélkül, az vicc. Mindegy, egy Vaadin Certification-re jó volt a tudás, projekt után, de nem igazán tervezek rá visszatérni, ha nem muszáj.
[ Szerkesztve ]
Adrenaline is natures way of telling you 'don't fuck up.'
-
-
F1rstK1nq
aktív tag
Én kedvencem Spring + Thymeleaf kombó, Bootstrap-vel fűszerezve.
Valaki próbálta? Ajánlom.Adrenaline is natures way of telling you 'don't fuck up.'
-
Cathfaern
nagyúr
Jah ExtJS-t ismerem. Angular-t meg használtam is behatóbban. Azt reméltem van ezekhez képest valami új hiper-szuper dolog
Igazából saját / családi használatra akarok összedobni egy egyszerűbb webappot és nincs kedvem nagyon designnal szórakozni, de annyira meg igényes vagyok, hogy ne egy plain html oldalt nézegessek. Aztán reméltem hogy van valami cucc, aminél a frontend oldallal nem nagyon kell foglalkoznom, kvázi mint ha .Net WPF-ben csak összedobálom a felületet, aztán egyszerű is, de mégis csak kinéz valahogy. -
floatr
veterán
válasz Aethelstone #9168 üzenetére
meg (#9167) mobal
Korábban próbálgattam ezeket is, de az angular nálam ott vérzett el, hogy erősen épít a hekkelt markupra, a v2 meg fordítást igényel. A GWT meg túl távol áll a "valóságtól"
Nemrég találtam ezt a jQWidgets cuccot, ami elmondás alapján eldöcög angular2-vel is, de ez még mindig nagyon erőltetett.Az a borzasztó ebben az egészben, hogy a fejlesztők 99%-a az ingyenes megoldásokra repül rá, azok meg frontend oldalon elég véleményesek. Az ExtJS/Sencha meg ha nem lopja az ember, kisebb projektekkel nem kifizetődő
-
Aethelstone
addikt
Nos, standard GWT + Spring nekem a favorit MIndenkinek más
Arsenal FC - Go Gunners!
-
floatr
veterán
válasz Cathfaern #9165 üzenetére
Nekem nagyon régóta etalon az ExtJS, és a kapcsolódó technológiák. Sokan nem szeretik, mert a frontendes szemében szálka az, hogy bonyolult markupot használ, és nagyon ésszel lehet csak beletúrni, a backendes szemében meg azért, mert javascript, amit elvből utálni kell.
-
-
floatr
veterán
Nem kedvelem én sem a swinget, mert ahogy megírták, az inkább tudományoskodós, mint praktikus. Annál még a python+glade páros is szerethetőbb. Ellenben sok esetben kiváltható a desktop alkalmazás egy embedded szerveres megoldással, és web guival. Utóbbira rengeteg olyan megoldás van, ami akár desktop külsőt is adhat, és programozói szemlélettel közelíti a problémát, nem pedig CSS wizardry.
-
MODERÁTOR
Szerintem a desktop java halott. Előbb nyúlnék WPF-hez mint swinghez. Egy vélemény!
-
MrSealRD
veterán
válasz Aethelstone #9161 üzenetére
Vaadin tapasztalat engem is érdekelne.
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
Taoharcos
aktív tag
válasz Aethelstone #9158 üzenetére
Kifejtenéd bővebben? Érdekel mert tanulgatom.
Tudom hogy két külön dolog, csak abból a szemszögből nézem. hogy a swingre az álláshirdetések alapján nincs szükség, míg a vaadin ismeret egyre sűrűbben bukkan fel.[ Szerkesztve ]
-
Taoharcos
aktív tag
válasz motoflug #9150 üzenetére
Még mindig szükség van swing tanítására? Egy Vaadin sem nehezebb, viszont abszolut értékes, aktuális tudást jelent.
JA! a Vaadinnak a saját oldalán kutyajó alapok vannak videóval az alapokhoz.
Ebből pikk-pakk meg lehet tanulni, persze kell hozzá java alap. Ráadásul pl meg lehet érteni mi is a singleton tervezési minta, és a CustomerService osztályból is sokat lehet tanulni.[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
válasz Chesterfield #9153 üzenetére
Waaaa, nyomj ra alul hogy mennyi ido alatt terul meg... legrosszabb esethez beirva a legrovidebb ido Epic fail.
-
Aethelstone
addikt
válasz Chesterfield #9153 üzenetére
Ez azért elég durva....én egy fillért nem fizetnék érte....
Arsenal FC - Go Gunners!
-
motoflug
őstag
válasz fordfairlane #9151 üzenetére
Maradnék a tanfolyamnál, egy BSC elég volt, inkább majd egy MBA. Így esetleg valami ajánlás?
-
fordfairlane
veterán
válasz motoflug #9150 üzenetére
Attól függ, mennyi szabadidőd van, és hogy bírod a gyűrődést. 200-300 ezer forint / félév áron már műszaki infós főiskolák - egyetemek is akadnak esti-levező tagozatokkal. Mondjuk igyekezni kell, mert febr. 15. a jelentkezési határidő.
[ Szerkesztve ]
x gon' give it to ya
-
motoflug
őstag
Sziasztok!
Szeretnék jobban belemélyülni a Java tanulásba, de magamat ismerve akkor megy igazán, ha ezt egy tréner mellett teszem, 'házikkal', stb. stb. Tudnátok Budapesten jó tanárt/kurzust ajánlani, ahol rendesen átadják a tudást?
Ezt a képzést találtam, nem tudom milyen nívót képviselnek.
-
Chesterfield
őstag
válasz Aethelstone #9148 üzenetére
Valami ilyesmi
Ezt találtam végül, de nem hinném, hogy ez a legjobb megoldás, nem is nagyon használják.
Ezzel így tudok a POM-ban hivatkozni rá:
${settings.servers.localhost.username}
[ Szerkesztve ]
-
Aethelstone
addikt
válasz Chesterfield #9147 üzenetére
Ilyesmi? (Bocs, mobil)
https://maven.apache.org/examples/injecting-properties-via-settings.html
[ Szerkesztve ]
Arsenal FC - Go Gunners!
-
Chesterfield
őstag
Lenne egy Mavenes kédésem:
A POM-ban meg tudom valahogy hivatkozni a settings.xml-ben szereplő felhasználónevet?
<servers>
<server>
<id>localhost</id>
<username>xy</username>
<password>12345</password>
</server>
</servers>valami ilyesmi módon:
${settings.servers.server.username} ?
csak ez nyilván nem működik.[ Szerkesztve ]
-
-
törölt tag
válasz Taoharcos #9143 üzenetére
Az a gond, hogy a forráskódot és a class-t felhasználnák majd osx es linux rendszereken is. Uft8 kellene. Igazából már csak a bevitelt kellene valahogy megoldani. Gondolom az UTF8 ékezetek 2bytes tárolása okoz gondot, de egyelőre nem tudom pontosan mi a gond csak tippelek.
Kipróbáltad ahogy leírtam és neked is ezt az eredményt adja?(#9142) disy68:
Nálam a fentebb leírt UTF-8 beállításaimmal fordítva/futtatva az INPUT_MESSAGE helyesen jelenik meg, de ékezetet beírva a
out.println(String.format("key: '%s'", scanerObj.next().charAt(0)));
sornál ugyanazt a hibát adja, mint amit már mutattam.[ Szerkesztve ]
-
disy68
aktív tag
válasz #68216320 #9141 üzenetére
Helló, jó kis probléma
Hirtelen olyat találtam, hogy:
import java.io.PrintStream;
import java.io.UnsupportedEncodingException;
import java.util.Scanner;
public class Main {
private static final String UTF_8 = "UTF-8";
private static final String INPUT_MESSAGE = "Írj be egy betűt: ";
public static void main(String[] args) throws UnsupportedEncodingException {
try (Scanner scanerObj = new Scanner(System.in, UTF_8);
PrintStream out = new PrintStream(System.out, true, UTF_8)) {
while (true) {
out.print(INPUT_MESSAGE);
out.println(String.format("key: '%s'", scanerObj.next().charAt(0)));
}
}
}
}Ezzel helyesen kezeli a scanner által utf-8-nak beolvasott betűket, viszont az INPUT_MESSAGE-et nem. Amit találtam még, hogy indítani a -Dfile.encoding=IBM437 (nálam ez az alapértelmezett kódlap chcp parancs megmondja) paraméterrel, bár ezzel nem kísérletezgettem szóval nem tudom működne-e helyesen.
“Yeah, well, you know, that’s just, like, your opinion, man.” — The Dude
-
togvau
senior tag
válasz Aethelstone #9136 üzenetére
Még működik az eredeti fordítása rendesen, úgyhogy inkább csak átírtam a forráskódban és fordítottam.
hitler, sztálin, micro usb
-
törölt tag
válasz Aethelstone #9138 üzenetére
Jelenleg ott tart a dolog, hogy jó a szöveg megjelenítése, ha a fordító és a VM is UTF8-al van indítva.
Viszont ékezetes bevitelnél hibát kapok:OS X-en nincs vele gond.
import java.util.*;
class ReadTest {
public static void main ( String[] arguments ) {
System.out.println("Írj be valamit: ");
char key;
Scanner scanerObj = new Scanner(System.in,"UTF-8");
key = scanerObj.next().charAt(0);
System.out.println("key: ' " + key + "'");
}
}Fordító:
javac -encoding UTF-8 %Name%.javaVM:
chcp 65001 (utf8-ra váltja a konzolt)
Java -Dfile.encoding=UTF-8 %Name%[ Szerkesztve ]
-
Aethelstone
addikt
válasz #68216320 #9137 üzenetére
Dobj már ide valami kódot....egyébként meg.....
[ Szerkesztve ]
Arsenal FC - Go Gunners!
-
törölt tag
Help!
Van egy mintaprogramom, ami konzolból vár a felhasználótól karaktereket és ír ki szöveget.
OSX-en szépen fut az UTF-8-al, de Win alatt helytelenül jeleníti meg az ékezeteket, mivel az UTF8 2Byte-ot kiírja.
Ha chcp 65001-vel átváltom Win alatt a command line kódolását, akkor a kijelzés jó lesz, de bevitelnél meg sem jelennek az ékezetes karakterek.Hogyan lehetne ezt rendesen használni?
-
togvau
senior tag
Egy java class fájlban írnék át egy konstans sztringet másra, de amikor indítani próbálom, ezt kapom:
Exception in thread "main" java.lang.ClassFormatError: Illegal UTF8 string in constant pool in class file Installer
A eredeti string csak ascii karaktereket tartalmaz, és az új is és mindössze egy ? és egy = az extra karakter ami a régiben nem volt..
berakom egy utf8 konverterbe, de ugyan az jön ki hexára pontosan, mert alapon is utf-8 (ascii). Akkor mi baja?
XVI32-fel replaceltem.[ Szerkesztve ]
hitler, sztálin, micro usb
-
disy68
aktív tag
válasz vadasz70 #9131 üzenetére
Itt a leírás az engedélyezéshez. A lényeges az oldalon, hogy azt az url-t kell felvenned, ahol az applet megtalálható. Ez nem feltétlen ugyanaz, mint amit látsz a böngésző címsorában. A yatzy játék appletje a http://game03.playforia.net címről tölt be, ezt próbáld meg felvenni. De ez off szerintem itt, ez inkább üzemeltetéssel kapcsolatos problem.
És zárójelben még annyit, hogy szerintem keress inkább olyan oldalt, ahol nem applet-es játékok vannak, mert előbb utóbb egyik böngésző sem fogja az appleteket támogatni
-
disy68
aktív tag
válasz vadasz70 #9129 üzenetére
Szerintem egy kicsit bővebben írd le, milyen játék, hol fut (böngésző/applet vagy asztali alkalmazás)? Mit írtál és milyen java console-ba (böngészőnél javascript console elérhető ugyebár)?
Amúgy a gondolatolvasó vénám azt mondatja, hogy Vezérlőpult (nézetnek kis ikonok) -> Java (vagy <java telepítési hely>/javacpl.exe) elindít ott security fül, lentebb állítod a szintet és ha valóban böngészős valamiről van szó, akkor hozzáadod a kivételekhez.
-
vadasz70
aktív tag
Sziasztok! Olyan problémám lenne hogy van egy játék és nem működik, a java ezt írja ki application blocked by java secutity de sajnos hiába írtam a java consolba hogy ne blokkolja csak nem működik. tud valaki segíteni köszönöm
-
Szmeby
tag
válasz #74220800 #9124 üzenetére
Szuper.
Jól gondolod, az && meg a || shortcut operátornak is hívja magát, ha a feltétel eleje önmagában is meghatározza a feltétel kimenetelét a többi része már fel sem hívódik."De miért nem megy úgy, ha előszór a rekurzív képletet hívom meg ..."
Azért mert a rekurzív hívásnak le kell futnia ahhoz, hogy a feltételben ki lehessen értékelni. De nem fut le. Belemegy a metódusba újra új paraméterekkel, majd azon belül is újra megint új paraméterekkel, és így tovább. A végtelen ciklus miatt csak befelé megy, sose jön ki onnan. Valaminek terminálnia kell, csak akkor jut vissza, akkor tudja azt mondani, hogy true vagy false, az if-ben akkor ki tud értékelődni, és lefutna a programod.
Nézd át újra a rekurzióról tanultakat. Vagy tényleg tegyél bele egy breakpointot, és - ha Eclipse-et használsz - nyomogasd az F5-öt a flow hívásnál. Ezzel belelép... megnézheted, miben változtak a paraméterek és hogy a hívás meddig jut el a metódusban, mielőtt újra ráhívna saját magára, F5. Nézd közben a stack-et is, minden egyes rekurzív hívásnál egy új sorral bővül.
Ha már érted, vedd ki a breakpointot és F8-cal engedd el, hadd teljesítse be a végzetét. -
F1rstK1nq
aktív tag
válasz Taoharcos #9125 üzenetére
Lehet én vagyok a maradi, de nem egyszerűbb/hatékonyabb így? mvnrepository, majd megkeresed és bemásolod a megfelelő dependency-t a pom-odba?
[ Szerkesztve ]
Adrenaline is natures way of telling you 'don't fuck up.'
-
Taoharcos
aktív tag
Sziasztok!
Mostanában próbálok átszokni Netbeansről Ideára. Netbeansben volt egy menüpont ahol tudtam hozzá tudtam adni depedenciákat. Ideában nem találom. Hogyan lehet?
-
törölt tag
Thx mint mindig.
Megcseréltem az If-eknél a sorrendet és most működik....
if (row == arr.length -1 || row == 0 || column == arr[row].length -1 || column == 0)
return true;
else if (arr[row-1][column] < x && flows(row-1,column, arr))
return true;
else if (arr[row+1][column] < x && flows(row+1,column, arr))
return true;
else if (arr[row][column-1] < x && flows(row,column-1, arr))
return true;
else
return (arr[row][column+1] < x && flows(row,column+1, arr));Deeee, ezt megint nem teljesen értem. Ok gondolom ha az első értek hamis, akkor eleve be sem kéri a 2. elemet. De miért nem megy úgy, ha előszór a rekurzív képletet hívom meg, ha hamis, akkor lep tovább a következö if-re?
-
Szmeby
tag
válasz #74220800 #9121 üzenetére
Hali,
mondjuk én első körben nem egyből egy random mátrixszal indítanék, hanem egy kicsit ellenőrzöttebb körülmények között tesztelném a cuccot. Pl. egy ilyennel:
1 1 1 1 1
1 2 2 2 1
1 2 3 2 1
1 2 2 2 1
1 1 1 1 1És akkor debug módban szépen lépkedve kiderítheted, hogy az a baj, hogy először mindig felfelé próbálkozol kijutni, majd ha nem megy, akkor lefelé. Csakhogy a próbálkozásod előtt nem csekkolod, hogy egyáltalán érdemes-e (<x). Mindenképp megpróbálod, így visszajutunk egy korábbi állapotba, ahonnan nem sikerült felfelé kijutni, így azt megpróbálni sem lenne érdemes, de ő csakazértis újra felfelé próbál. Nem tud, ezért megint lefelé indul el. A lefele ágban először újra felfelé indulna, és... gondolom érted, hogy ez a végtelenségig tart, ide-oda pingpongozik a két sor egymással.
Egy ilyen térképpel például szépen működik a progi, mert mindig csak felfelé kell másznia:
1 1 1 1 1
1 2 2 2 1
1 3 3 3 1
1 4 4 4 1
1 5 5 5 1Rekurzív hívásnál nagyon fontos a sorrend, amint tudod, terminálni kell a folyamatot. Érdemes először ellenőrizni, hogy a szomszédos szám valóban jó irány-e, és csak akkor ráhívni rekurzívan, ha tényleg van esély a kijutásra.
----
Apró adalék, hogy egy kis emlékezet bevezetésével, drasztikusan gyorsítható a program. Ugyanis ha számon tartod (pl. egy kimeneti mátrixban), hogy adott cellából sikerült-e korábban kijutni, akkor nem kell újra és újra végigjátszani a teljes útvonal bejárást.[ Szerkesztve ]
-
Szmeby
tag
Nem mintha le akarnék beszélni bárkit is a képzésekről. Sőt, aki nulláról kezdi a jávát (pláne a programozást), neki még érdemes is megtanulni a terminológiát, és az alapvető módszereket, remélhetőleg a képzésen ezt helyesen adják át. Plusz a képzésen szintén ajánlhatnak neki rengeteg könyvet.
De. Akinek már van rendes tapasztalata, én nem igazán vesztegetném a helyében az időt és a pénzt képzésre, ha egy alacsonyabb fizetési igénnyel valamely céghez bekerülve juniorként többet tanul az ember a kollégáktól (jót és rosszat egyaránt), és pénzt is kap érte. Persze azért teljesíteni is kell.Ha szereted csinálni, és fejlődni akarsz, az nagyon jó. Mindenki így kezdi. Ha megvan mellé a kritikus gondolkodásmód is, akkor csak kitartást tudok kívánni. Könyveket már sokat ajánlottak itt a fórumban, keress rá... ha mindet le akarod zavarni, 4-5 hónapnál több időre lesz szükséged.
Csak olvasással nem fogsz sokat tanulni, nem rögzül, csinálni is kell mellette.Hogy akarod-e folytatni, majd a képzés után döntsd el. Miután megvannak az alapok, otthon is folytathatod a saját magad képzését, az ismeretek elmélyítésével, próbálgatással, és annak kiderítésével, hogy mi miért nem működik, ahogy azt elképzelted. Ez arra is jó, hogy rájöjj, a melóban mit csinálnak rosszul.
Ja és tartsd észben, hogy attól, hogy 4-5 hónap SE után belevágsz az EE-be, még nem jelenti azt, hogy az SE-t készségszinten tudnád használni. Ugyanúgy tanulni kell tovább azt is. Mondjuk, ha bármikor sikeresen meg tudnál írni egy OCA/OCP tesztet (neten találsz pár ingyenes mock test-et), akkor lehet azt mondani, hogy az SE kipipálva. De ehhez szerintem fél évnél jóval többet kell szívni a jávával.
-
törölt tag
Sziasztok!
Egy rekurzív képlet kapcsán kérlek segítsetek.
Röviden: Van egy 2D-s tömbből álló 5x5 mátrixom véletlen értékekkel. Minden mezőből indulva meg kell vizsgálni, hogy kisebb értékekkel rendelkező szomszédos elemek menten (föl, le, balra, le) el lehet-e jutni a mátrix széléig. Fontos, hogy rekurzív képlettel kell megoldani Egy irányba meg tudtam oldani. Most a 9. és 11. valamint 13. és a 16.sorok összeakadnak.
Itt a drágám:
public class water{
public static boolean flows(int row, int column, int arr [][]){
int x = arr[row][column];
if (row ==arr.length -1 || row == 0 || column == arr[row].length -1 || column == 0)
return true;
else if (flows(row-1,column, arr) && arr[row-1][column] < x)
return true;
else if (flows(row+1,column, arr) && arr[row+1][column] < x)
return true;
else if (flows(row,column-1, arr) && arr[row][column-1] < x)
return true;
else
return (flows(row,column+1, arr) && arr[row][column+1] < x);
}
public static void main(String[] args){
int arr[][] = new int [5][5];
for(int i = 0; i < arr.length; i++){
for(int j = 0; j < arr[i].length; j++){
System.out.print( (arr[i][j]= (int) (Math.random()*90)+10) + " ");
}
System.out.println();
}
System.out.println();
for(int i = 0; i <arr.length; i++){
for(int j = 0; j < arr[i].length; j++){
if (flows(i,j, arr))
System.out.print("-");
else
System.out.print("W");
}
System.out.println();
}
}
} -
fordfairlane
veterán
válasz Chesterfield #9117 üzenetére
Ha mock framework nem jöhet számításba, akkor maradnak a kézzel létrehozott Stubok. Saját Connection, ami visszaad saját Statement objektumot, ami visszaad saját, tesztelhető Resultsetet.
x gon' give it to ya
-
Lortech
addikt
válasz Chesterfield #9117 üzenetére
Ahogy elhangzott, előbb eldöntendő, hogy unit tesztet vagy integrációs tesztet akarsz írni.
Mivel nem írtál konkrét kódot, nem tudható, hogy van-e olyan metódus az osztályában, ami tartalmaz olyan logikát, amit érdemes unit teszttel lefedni. Ha van, a 9114 jó irány. Ha integrációs tesztet szeretnél írni, az a 9110-es irány.
Ha csak gyakorolni szeretnél, érdemes mindkettőt kipróbálni.Thank you to god for making me an atheist
-
Chesterfield
őstag
köszönöm a válaszokat.
Igen, ez egy gyakorlófeladat lenne, a leírásban szerepel, hogy írjam meg a tesztosztályokat is.
-
floatr
veterán
válasz Cathfaern #9111 üzenetére
Mock használatával ebben az esetben nem tudom, hogy igazán mit tesztelsz. Leginkább a mock konfigurálási képességeidet, bár az sem megvetendő.
Én értem, hogy ha test driven és CI/CD alapú az egész projekt, akkor nagy a késztetés a teljes kód lefedésére ordas mennyiségű unit tesztekkel, de ezen a ponton több hibát lehet véteni a kamuadatok összegereblyézésével, mint anélkül.
-
fordfairlane
veterán
-
törölt tag
JAVA nyelvel ismerkedem. PHP-s előképzettségem már van.
Mielőbb szeretnék majd JAVA SE-vel foglalkozni csapatban, Junior fejlesztőként. Úgy vélem így lehet a legtöbbet a leggyorsabban ellesniBp-en ajánlanátok nem elszállt áron oktatást, ahol tényleg gyorsan lehet az alapokat elsajátítani?
Illetve Bp-en milyen fizetési sávok vannak ezen a területen? -
kispx
addikt
válasz Chesterfield #9109 üzenetére
Attól függ, hogy melyik cég. Általában br. 200k lesz tapasztaltat nélkül (szakmai gyakorlattal). Esetleg az e betűs cégnél, ha jól sikerülnek az interjúk ugyanez nettóban.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Chesterfield #9108 üzenetére
Ha adatbázisba írsz, akkor az már nem unit teszt, mert egy csomó függősége lesz. A kulcszó: mock
-
floatr
veterán
válasz Chesterfield #9108 üzenetére
Igazából ezt a részt elég nehezen lehetne már unit tesztnek becézni. Én általában egy ilyen teszthez -- nevezzük bárminek is, akár integrációsnak pl -- fel szoktam húzni a teljes környezetet, ami szükséges a futtatásához. Egy DB query futtatáshoz pl kell a teljes perzisztencia-réteg élő kapcsolattal.
Mivel Springet használok leggyakrabban, ott elég annyi, hogy 2 annotációt hozzácsapsz a teszt osztályodhoz, pl
@RunWith(SpringJUnit4ClassRunner.class)
@ContextConfiguration(locations = {"classpath:/testContext.xml"})
public class MyTest ...Ha viszont egyéb módon rakod össze az alkalmazást, akkor a JUnit egy másik annotációval fel engedi építeni a szükséges környezetet:
public class MyTest {
...
@BeforeClass
public static void start() {
// itt hozod létre a db kapcsolatot, stb...
}
...
} -
Chesterfield
őstag
Valamint lenne még egy kérdésem.
Vidéken(Debrecen) junior pozícióban tudnátok mondani egy körülbelüli fizetési sávot? -
Chesterfield
őstag
válasz Aethelstone #9107 üzenetére
Junit tesztet már írtam, de csak egyszerűbb osztályhoz, ahol szimplán a metódusok visszatérési értékét ellenőriztem.
Azt nem tudom, hogy hogy tesztelek egy ilyen osztályt.
Íratnom kellene vele az adatbázisba, majd onnan visszaolvasni, és azt ellenőrizni?[ Szerkesztve ]
-
Aethelstone
addikt
válasz Chesterfield #9106 üzenetére
Mi a kérdés? Hogy tudsz JUnit tesztet írni vagy az, hogy mihez kellene??
Arsenal FC - Go Gunners!
-
Chesterfield
őstag
Van egy IO osztályom megnyitott Connection objektummal, amit konstruktorban kapott.
Az osztálynak van néhány PreparedStatement-je, amiket példányosításkor hoz létre.
És van néhány metódusa, amik elvégzik az adatbázis műveleteket.Ehhez az osztályhoz kellene Junit tesztet készítenem
Tudnátok pár tippet adni, a hogyanhoz?
köszönöm
-
xuldar
addikt
Sziasztok! Java programozót keresek alkalmi munkára. Részletek PM-ben.
Azért jó mazochistának lenni, mert ha rossz, akkor jó. De ha meg jó, akkor rossz, tehát jó.
-
Z-Raw
újonc
Sziasztok!
Egyik barátom ajánlotta a PROHARDVER fórumát, ő lelkesen olvas és kér tőletek tanácsot.
Jelenleg Német-Angol L1-esként dolgozom, alapszintű számítógépes ismeretekkel kerültem ide, őszintén szólva, eléggé megszerettem az IT Világát. Szeretnék többet tudni, és többet elérni ha lehetséges, ezért gondolkodtam fizetős képzéseken. Jelenleg februárban induló JAVA SE képzésre szeretnék jelentkezni. Utána egy EE-t is bevállalnék. Eddig még nem próbálkoztam programozással, de nagyon érdekel.
Szeretnék 4-5 hónapon belül feljebb lépni, szerintetek az elképzelés reális? Önképzés gyanánt megpróbálkoznék még mással is, milyen programokat,könyveket ajánlanátok egy kezdőnek?
Remélem jó helyre posztoltam
És várom válaszaitokat.
Nem vagy bölcs, csak bölcsész
-
Szmeby
tag
válasz #74220800 #9101 üzenetére
Nem egészen.
Van 2 PolyLine objektumod, amit a Bsp10-ben hozol létre polyLine és polyLine2 néven.
Fogod a polyLine nevűt, és ráhívsz az equals metódusára, paraméterként pedig átadod ugye a polyLine2-t.A történések ezután az equals-on belül zajlanak tovább. A korábban polyLine-nak nevezett objektumot az equals-ban a this kulcsszóval érheted el (amit többnyire nem kötelező kiírni, névütközés esetén viszont kénytelen az ember... na mindegy), míg a polyLine2 most már obj néven érhető el. A csavar ott van, hogy az equals szignatúrája csak Object típusú paramétert enged meg, ezért az obj paramétert kénytelen vagy Object típussal definiálni, erről viszont a java már nem tudja, hogy az valójában egy PolyLine objektum, így a spéci metódusaira sem tud ráhívni, és a field-jeit sem látja.
Úgyhogy castolunk, megmondjuk őnagyságának, hogy ez bizony egy PolyLine:
PolyLine other = (PolyLine) obj;
Megjegyzem, most ez így működik, de ha megpróbálsz egy nem PolyLine objektumot betolni, szétszakad az egész, tehát érdemes az equals-ban előbb megbizonyosodni arról, hogy valóban PolyLine-e (getClass() metódus felhívásával, instanceof-fal).Ezekután az other változóról már tudjauk, hogy PolyLine, elérjük minden metódusát és field-jét, például a hasában lévő points listát is. Egy Object esetén ezt nem tudod megtenni. És ezt a listát össze tudjuk hasonlítani a this objektumunk points listájával.
return this.points.equals(other.points);
Rövidebben:return points.equals(other.points);
Tehát listát hasonlítunk listával, ezért működik.
Ez nem castolás, csak meghivatkozzuk az objektum egy field-jét.
Castolásnál a változónév elé zárójelben megadjuk azt a típust, amire castolni akarunk, és ezzel aztán azt kezdünk, amit akarunk. Az "other.points" nem tartalmaz semmilyen zárójelet meg típust, ez csak ráhív a points nevű mezőre az other objektumban.A castolás elhiteti a jvm-mel, hogy az adott objektum valójában egy másik típusú objektum. Itt nem változtatunk a típuson, a this és az other továbbra is PolyLine típusú, és mindkettő hasában van 1-1 lista (points néven), amit felhasználunk az egyezőség megállapításához. A points.equals() tehát az ArrayList-en található equals metódus.
Ha a this-t és az other-t hasonlítanád itt össze egymással, az ugyanabba az equals metódusba hívna bele (rekurzió) újra és újra, amiben eleve vagy, és addig pörögne, amíg el nem fogy a stack, majd lehal az egész. Próbáld ki.
És kérdezz bátran.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
@ disy68 és Szemby köszi!
Most működik, de azért nem minden kristálytiszta.
Meg egyszer pls itt mit is csinálunk?
public boolean equals(Object obj{
PolyLine other= (PolyLine) obj;
return points.equals(other.points);
}főleg ezt nem értem: other.points
Objectet becastoljuk PolyLine-ra, majd azt visszacastoljuk Arreylistre, aztán az equals ekkor a beépített metódus a két arraylist miatt?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicot kiemeltem. Valaki nem akar egy nyitó hsz-t írni?:))
- Xiaomi Poco F3 5G 8/256 Ocean Blue
- Zalman ZM650-EBT (hibás) eladó
- Újszerű ASUS OLED Zenbook! Csak 1 kg! 13,3 coll/i5-1135g7/512SSD/16GB 4267Mhz RAM
- AKCIÓ!!! GAMER PC: RYZEN 9 5900X + RTX 3060 12GB GDDR6! GARANCIA/SZÁMLA!!!
- BONTATLAN Új Iphone 16 PRO 128Gb - 1TB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest