Hirdetés
- EAFC 25
- PlayStation 5
- Path of Exile 2
- Call of Duty: Black Ops 6
- Akciófigyelő: PlayStation "Januári" leárazások
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Limitált ideig ingyen játszható a Diablo IV
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Elindult a Test Drive Unlimited Solar Crown második szezonja
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
Új hozzászólás Aktív témák
-
ToMmY_hun
senior tag
válasz caindwan #8098 üzenetére
Természetesen Java SE alapok (agyhullám java könyvet javaslom), azon felül legalább egy IDE alapos ismerete, tervezési minták, kód tesztelési módszerek és verziókezelés. Nem árt érteni adatbázis kezeléshez sem, ritka az a projekt ami mögött nincs legalább egy adatbázis.
[ Szerkesztve ]
C programmers never die, they are just cast into void.
-
caindwan
aktív tag
Sziasztok!
Egy java fejlesztői álláshoz átlagban mihez kellene érteni (mik a követelmények)?
-
hardline
senior tag
Üdv!
Szeretnék segítséget kérni, mert elakadtam. A problémám a következő:
Egy kis programot írok, ami egy dialógus ablakkal indul, ahol kiválasztható a nyelv (magyar v angol). Ezután az eredménynek megfelelően beállítom a frame lokalitását:
frame.setLocale(new Locale("en")); vagy ("hu")
Persze hiába állítom be az angolt, véletlenül sem az angol szöveget tölti be, mert a gépem lokalitása magyar.
Erre milyen megoldás létezik? -
MODERÁTOR
válasz Aethelstone #8092 üzenetére
"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."
-
-
bambano
titán
nulláról induló projekt, az a java lesz benne, amit az elkövetkezendő 20 percben ti mondtok
nekem egy hajszállal szimpatikusabb a sunos oracle-s java, mert az telepítéskor nem turkál annyit az alap oprendszerben, mint az openjdk.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
bambano
titán
válasz Aethelstone #8086 üzenetére
linux. akkor használjam 8.1-es netbeanshez a debian jessie beépített jdk-ját?
$ java -version
java version "1.7.0_85"
OpenJDK Runtime Environment (IcedTea 2.6.1) (7u85-2.6.1-6+deb8u1)
OpenJDK 64-Bit Server VM (build 24.85-b03, mixed mode)kösz
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
bambano
titán
új projekthez (webes glassfishes) sun/oracle jdk-t vagy openjdk-t javasoltok?
tia
-
bambano
titán
válasz kemkriszt98 #8080 üzenetére
én kiválasztanék egy szabvány portot, amit biztosan nem fog használni a szerver, és oda tenném.
pl. hylafax vagy ircd.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Aethelstone
addikt
-
kemkriszt98
tag
válasz Aethelstone #8081 üzenetére
OK, köszönöm a türelmet
"Tigris, tigris, csóvafény éjszakáknak erdején, mily kéz adta teneked szörnyü és szép termeted?" -William Blake-
-
Aethelstone
addikt
válasz kemkriszt98 #8080 üzenetére
1000 fölött random, sztenderd portokat kivéve bármi.
Arsenal FC - Go Gunners!
-
kemkriszt98
tag
válasz Aethelstone #8079 üzenetére
Értem, szerencsére a szerver logika még nem túl bonyolult... Viszont akkor is kellene 1 port ami még mindíg nem tudom, hogy mi legyen... Kicsit kezd aggasztani, hogy nem találok ilyen jellegű kérdést a neten... Valami elkerüli a figyelmem?
"Tigris, tigris, csóvafény éjszakáknak erdején, mily kéz adta teneked szörnyü és szép termeted?" -William Blake-
-
Aethelstone
addikt
válasz kemkriszt98 #8076 üzenetére
Marha egyszerű. A checkalive csatlakozáskor ne legyen jelzés.
1. kör checkalive. Küldesz valami stringet, amire ha jön válasz, akkor él a szerver. Ebben az esetben nincs jelzés.
2. kör. Csatlakozol még egyszer, hangjelzés, trallala.
Ugyanaz a port, csak kicsit át kell reszelni a szerver logikáját. Egy körben is le lehet zongorázni, olyasmi módon, ahogy a TLS is működik.
[ Szerkesztve ]
Arsenal FC - Go Gunners!
-
kemkriszt98
tag
válasz bambano #8077 üzenetére
Azt hiszem nem teljesen értem
Azt értem, hogy ne figyeljen minden üres portra.. De akkor melyikre? Eddig random beírtam egy számot . De mi van ha élesben az a port pont foglalt lesz? Ha indításkor választok egy portot akkor honnan tudjam kliens oldalon, hogy melyik portot választottam?"Tigris, tigris, csóvafény éjszakáknak erdején, mily kéz adta teneked szörnyü és szép termeted?" -William Blake-
-
bambano
titán
válasz kemkriszt98 #8076 üzenetére
ha a szervered minden portra figyel, akkor az a szerver egyáltalán nem fog tudni forgalmazni a neten.
a szerver progid miért nem a http porton figyel?
vagy ha ott nem lehet, akkor csinálj bele egy apró programocskát, ami megmondja, hogy hol figyel a szerver progi, ha figyel.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
kemkriszt98
tag
Sziasztok, Socketekkel kapcsolatban lenne egy kis gondom.
A cél, hogy összekapcsoljunk két eszközt amelyek ugyan abban a hálózatban vannak... A gondok ott kezdődnek, hogy teljesen elképzelhető, hogy egyazon hálózaton belül, több gépre is telepítve van a szerver, szóval a kliensnek listázni kellene, az összes olyan gépet amin fut egy szerver... Googleon azt a megoldást találtam annak ellenőrzésére, hogy fut e szerver vagy sem, hogy próbáljak meg kapcsolódni, s ha sikerül akkor fut, ha kivételt kapok akkor nem... Ezzel viszont csak egy gond van... A szerverem elég hangosan reagál minden csatlakozásra (Értesítés, szöveg, stb. ) szóval arra gondoltam, hogy lesz még egy ServerSocketem ami csak ezért a feladatért van... Na és most jön a kérdésem: Milyen portokat használjak? Googleon találtam valami megoldást arra, hogy egy szabad portot keressek de akkor a kliens milyen portra csatlakozzon? Vagy ha tudnátok az ellenőrzésre egy jobb megoldást akkor a szerver figyelhetne minden szabad portot, nem?Szerk.: Ez az egész nem teljesen tiszta... Mi történik, ha a szerverem minden portra figyel de van egy másik app is ami ugyan azt teszi? A kliens melyikhez kapcsolódik?
[ Szerkesztve ]
-
aktív tag
válasz AsterixComic #8053 üzenetére
Szia!
Mit ad Isten, én pont az NNG-nél dolgozom, és véletlenül mint Java fejlesztő. Alapvetően web alkalmazások/service-ek fejlesztésével foglalkozunk, ezért nem árt ha ezekben otthon vagy. Nem csak fejlesztési oldalról, hanem hálózati, üzemeltetési kérdésekben is. Nem kell megijedni, nem kell egy teljes lexikonnak az ember fejében lenni
Ha sikerült az interjúd jelezd, aztán majd iszunk egy kávét
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz bambano #8072 üzenetére
"a valódi kérdés nem az, hogy szerinted vagy szerintem mi a junior, hanem az, hogy aki majd megkérdezi, szerinte mi a junior "
Ez pont így van."szerintem nem az a junior, akit egyáltalán nem lehet használni a fejlesztéshez, csak betanul."
Én sem ezt írtam, sőt, abszolút nem is gondolom így. Azt írtam, hogy az általad említettek mindegyike viszont nem feltétlenül várható el egy juniortól, illetve hogy kiegészítsem, ezek olyan dolgok, amikbe simán bele lehet tanulni menetközben, ha jól vág az esze a juniornak, és nem ez fogja eldönteni, hogy mennyire jó fejlesztő, hogy van-e ezekben jártassága. Ha meg nem jó az esze, és csak robotkóder, akkor meg úgyis tök mindegy.Sk8erPeter
-
Aethelstone
addikt
válasz bambano #8072 üzenetére
Nagyon nehéz ezt pontosan meghatározni, mivel cégenként változik, hogy kit tekintenek juniornak/seniornak. Nyilván egy futószalag cégnél(neveket most nem írnék) 1 év munkaviszonnyal is lehet valaki senior, de más helyeken 5+ év a minimum(plusz lerakott teljesítmény).
Arsenal FC - Go Gunners!
-
bambano
titán
válasz Sk8erPeter #8071 üzenetére
a valódi kérdés nem az, hogy szerinted vagy szerintem mi a junior, hanem az, hogy aki majd megkérdezi, szerinte mi a junior
szerintem a junior az, akinek adott fejlesztés alatt álló szoftver esetén megmondják, hogy mi a konkrét feladata (írd meg ezt a 32 darab getter/settert) és azt végre tudja hajtani. a következő lépés, amikor már nem csak konkrét feladatokat tud elvégezni, hanem bizonyos fokig önállóan képes fejleszteni a programot, általánosabb feladatmegfogalmazásokat is képes megoldani (csinálni kell egy authentikációs modult, kb. így meg így működjön, ezek a paraméterek, stb.). ez a közepesen átsült szték vagy medium vagy mi...
szerintem nem az a junior, akit egyáltalán nem lehet használni a fejlesztéshez, csak betanul.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz bambano #8069 üzenetére
"továbbá rendesen tudni kell az enterprise java beans cuccokat, mavent, antot [...] webservice-k távoli hívását, ldap kezelést jávából [...] clusterezett glassfish-t"
Szerintem ezek kiesnek a "junior" fejlesztőtől elvárhatóak köréből, legalábbis normális esetben - ezekkel együtt már inkább "medior" lehetne, vagy mi a búbánatnak szokták ilyenkor hívni. Enterprise JavaBeans cuccok szerintem végképp nem várhatóak el juniortól, akkor inkább hagyják el a "junior" szócskát az állásajánlatból.Azt tartanám én is normálisnak, ha valóban juniort keresnek, amiket Aethelstone kolléga is írt, hogy látsszon, hogy rendesen vágja a Java-alapokat, és van esze a tanuláshoz, tehát összességében egy jó befektetésnek tűnik, aki hosszabb távon behozza az "árát" (amibe a tanulása kerül, tehát hogy lassabb, eleinte kevésbé produktív, de nyilván kevesebb is a fizetése, mint egy régebb óta a cégnél dolgozó emberkének).
Sk8erPeter
-
Aethelstone
addikt
válasz bambano #8069 üzenetére
Nem értünk egyet. Nem kell ismerni a mavent és az svn/git/akármit. Egyszer elmondják és utána emlékezni kell rá. És kb. minden új Java technológiánál ezt várják el a juniortól....meg ha valamit nem tud, akkor igenis képes legyen emberi idő alatt kiguglizni vagy tudjon érdemben kérdezni.
Arsenal FC - Go Gunners!
-
bambano
titán
válasz Aethelstone #8067 üzenetére
te kínálati oldalról nézed, az nng meg keresleti oldalról fogja nézni.
ahhoz, hogy egyetlen elgépelést ki tudjon javítani egy kommentben, ahhoz kell netbeans, verziókezelő, maven ismeret. ahhoz, hogy readonly módon elkezdhesse érdemben tanulmányozni a kódot, ahhoz kell full java meg ee ismeret is.interjúra egyébként nem árt alaposan átnézni a portáljukat is, meg utánanézni, hogy mi az a connected autó és gps. az állás jó eséllyel a portál mögötti cuccok fejlesztése (ami nem csak a portálmotort és a webshop fejlesztése, hanem egy rakás más cucc is).
-
Cathfaern
nagyúr
válasz WonderCSabo #8066 üzenetére
Én jelenleg egy olyan keretrendszerben dolgozok, ami backendnek groovyt használ. De ez egy eléggé Németország specifikus keretrendszer, ott, illetve Svájcban használják szinte kizárólag, stackoverflow és társain se lehet igazán fellelni. Szóval nem hiszem, hogy ez lenne az oka az elterjedésnek, de így nézve én már láttam groovyban írt projektet
Aethelstone:
Ahogy én tapasztalom, a junior az inkább az 1-5 év közötti munkatapasztalattal rendelkező egyén. Alatta nem junior, hanem pályakezdő. Persze hivatalosan a junior az 0-5 között van, ez tény.[ Szerkesztve ]
-
Aethelstone
addikt
-
Cathfaern
nagyúr
válasz WonderCSabo #8056 üzenetére
Félig off itt, de ha jól láttam nincs saját topicja: groovy mitől erősödött meg ennyire? "Groovy (from #82 to #17)"
-
jetarko
csendes tag
válasz Aethelstone #8061 üzenetére
Mert akkor szerinted hol a határ? Hány évtől nem junior valaki java területen?
Mert szerintem semmi extra nincs a leírtakban, sőt még hiányoznak dolgok.
Meg ma már elég ritka csak az hogy java. Én is java fejlesztő címszó alatt lettem felvéve és js-t is használni kell rendesen. Ahogy nézem álláshirdetéseket olyan, hogy valaki csak java vagy csak frontend fejlesztő már elég ritka, inkább mindenhez kell valamit érteni és nem kardodba dőlni, ha netán kapsz egy kis frontend feladatot is vmi mai fw-ben[ Szerkesztve ]
-
jetarko
csendes tag
-
MODERÁTOR
válasz AsterixComic #8059 üzenetére
Generikust, jó ha tudod. Adatszerkezetekkel legyél tisztába, egy két rendezés sem rossz (de szerintem használni nem fogod), továbbá rekurzív - nem rekurzív ciklusokat is imádják kérdezni.
"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."
-
bambano
titán
nem teljesen világos számomra, hogy interjúra mész vagy már felvettek és dolgozni.
ha interjúra, akkor arra számíts, hogy bejön Rumcájsz és három másodperc alatt falhoz állít a kérdéseivelnyilván kell, hogy az alap jáva cuccokat szabvány szinten kend-vágd előröl hátra és hátulról előre, de néha alulról felfelé is. továbbá rendesen tudni kell az enterprise java beans cuccokat, mavent, antot, xml-t. ismerni kell a json-t, webservice-k távoli hívását, ldap kezelést jávából. adatbáziskezelőnek postgresql-t. ha nem csalnak az infóim, clusterezett glassfish-t használnak appszervernek és netbeansben fejlesztenek (ez utóbbira csak kisebb összeggel fogadj). van náluk ci.
nem baj, ha mindezt ubuntun vagy debianon.
-
Aethelstone
addikt
válasz WonderCSabo #8056 üzenetére
Nem igaz, mert a pythonphpjavascriptcsharp a jövő
Arsenal FC - Go Gunners!
-
WonderCSabo
félisten
-
MODERÁTOR
[link]. Itt nézelődj / kérdezz utána.
-
Aethelstone
addikt
Ne izgulj! Junior fejlesztőtől nagyon alap dolgokat várnak el mindenhol. Azt viszont elvárják, hogy tanulékony legyél.
Arsenal FC - Go Gunners!
-
AsterixComic
csendes tag
Sziasztok !
Ne haragudjatok a konkrét céget érintő kérdésemért. Úgy gondolom, hogy nem konkrét céget érintő titkokra irányul a kérdésem és nem is azokra lennék kíváncsi.
Ha dolgozik valamelyikőtök az NNG cégnél, akkor tudna-e segíteni/tippeket adni, hogy Java fejlesztői vonalon általánosságban mit várnak el tőled, hogy egy junior fejlesztői szintnek megfeleljen a tudásod?
Még van 1 hónapom és addig szeretném hasznosan kihasználni az időt és lényegi dolgokat begyakorolni.köszönöm szépen.
-
Lacces
őstag
válasz Lortech #8051 üzenetére
Köszi a multi module-t, utána nézek. Erről a projekt alapozásról hol/hogyan tudnék többet "tanulni"?
Tényleg olyan ez a függőség, mint ha azt mondanám, hogy A projekt = Ruby on Rails, B projekt = Webshop Ruby on Rails alapon. Egy kód csak egy helyen legyen alapon.Tudom, hogy kellene egy senior, én nem tartom annak magam, de mediornak igen . Az a baj, hogy a csapatban mindenki "kezdő" java-s (cégen belül sincs más). Van egy egyetemi oktató, aki jól vágja az algoritmusokat, de a scrum, unit tesztelés, és minden ami a szoftver fejlesztéshez tartozó toolok (clean code, code review) irtózik. A többiek is más nyelvben van munkatapasztalatuk, de ha én nem nyomom meg, hogy na menjünk sprintet tervezni, akkor elülnek a gép előtt. Meg ha valami új dolog van, hogy JavaFX-ben hozzunk létre a GUI-t akkor mindenki mondja, hogy ő még sosem csinált, és nem vállalná be, akkor mivel én "bátor gyerek" vagyok, ezért megcsinálom én, én sem csináltam sosem, de van dokumentáció. Mindenki kezdő Java-ban (meg senki sem senior) így egy kicsit nehéz. Én meg nem félek a kihívástól de én is jeleztem már a vezetőség felé, hogy kell a senior, mert én ehhez még kevés vagyok, de nyitott. Tudom jól, hogy a jó "alapok" fontosak, de ha "magamra vagyok utalva" akkor nem sokat tehetek, a fórumon meg tőlem tapasztaltabbak vannak .
Java-ban több választási lehetőséged van, mint a .NET-ben gondolok itt IDE-re, adatbázis, persze a .NET-ben is van, de ott elég egyértelmű, hogy mindenki ugyanazt az IDE-t és adatbázist használja.Találtam egy harmadik lehetőséget, szoktam github-ra tölteni php kódokat. Utána olvasva pedig műkődik maven és gradle-nál is. A kódokat egy gitlab-os repository-ba mennek. A maven és a gadle tud olyat, hogy a dependncy-t git-es repoból tölti be és használja fel. (Build során le is húzza) Ez mondjuk nekem azért tetszik,mert így ki tudom hagyni azt a lépést, hogy külön nexus / artifactory repository legyen, ráadásul ehhez csak a rendszergazda fér hozzá, hogy beállítsa ezt azt, telepítse a szerverre stb.
Max még egy-két esettanulmányt elolvasok ezügyben. Köszi a választ
-
Lortech
addikt
Ezt olyan embernek kellene csinálnia szerintem, aki azért tudja, hogy mit csinál, projekt alapozást eléggé be lehet nézni, és megnehezíteni az egész csapat számára a későbbi munkát. Az ehhez szükséges tudást egész biztosan nem egy fórum hozzászólás alapján fogod megszerezni.
Létrehozhatsz két különálló maven (gradle) projektet.
A-ból elkészül az artifact (pl. jar), azt instalállod a lokális és/vagy távoli repositoryba (Nexus (+nuget akár), vagy Artifactory).
B maven projektből meghivatkozod az A-t mint függőséget.
Az elkészült maven/gradle projektet behúzod a szimpatikus IDE-be, mint maven/gradle projekt.
Vagy használhatsz multi module-t: létrehozol egy parent projektet, A és B modult, és B modulban definiálod A-ra a függőséget.
Gyors kereséssel itt egy példa utóbbira: [link]
Itt A a weather, B a webapp module.Thank you to god for making me an atheist
-
Lacces
őstag
Helló!
Segítség / Vélemény kellene. Én új vagyok ebben a Java-ban, bár van C#/.NET tapasztalat, tudásom.
A koncepció: lenne 2 java-s projekt:
- A projekt
- B projekt, ami egy JavaFX-es projekt, és ennek kellene használnia az A projektben lévő osztályok metódusait. Egyfajta API hívások zajlanak.C#-ban ez nem nehéz, mert ott ugye van 2 solution és referencia alapján behúznám B-t tartalmazó solution-hez az A projektet.
No de Java-nál ez hogyan műkődne? (Én olvastam, hogy JAR import fájl, de ezt nem látom át.)
Én az A és B-nek is külön git report tartanék fel, mert A projekt a motor / engine, B projekt, az asztalis GUI alkalmazás ami hívogatja az A osztályok metódusait, illetve valószínűleg a jövőben lesz egy C projekt, ami ugyanugy az A-t használja fel, csak az nem asztali GUI, hanem egy webes alkalmazás lenne.
Plusz, akkor már lehetne kísérletezni a Continous Integration-nel is.Ha esetleg erről kaphatnék egy step-by-step tutorialt, vagy hogyan kell rákeresni a neten.
Azt tudom, hogy van Java-ban a maven vagy gradle (utóbbira szavazok).C#-nál egy saját nuget szervert hoztak létre a többiek, és oda voltak mindig feltöltve a legújabb verziók a projektekről, így a másik projektnél mindig a legfrissebb verzió jelent meg build során.
Itt is valami ilyesmit kellene összehozni a Java-ban? (valami belső package kezelőt?)Egy Java csapatba átdobott (egyetemen használta utoljára Java-t) fejlesztő kér segítséget
Van ilyen lehetőség is. De ez azért nem tetszik, mert a többi "kezdő" fejlesztő, más folder alatt dolgozhatnak (más útvonal)
[ Szerkesztve ]
-
Orionk
senior tag
válasz Oppenheimer #8046 üzenetére
köszi
Én egy olyat keresnék, ahol saját magam bármikor végigmehetek az oktató kurzusokon, példákon keresztül.
Ha valaki ismer ilyet és jónak találja, akkor légyszíves oszd meg.köszi
-
Atlantisz48
őstag
válasz Sk8erPeter #8044 üzenetére
Rendben, köszönöm.
-
Orionk
senior tag
válasz Oppenheimer #8042 üzenetére
Szia !
Ezek a kurzusok fizetősek?
Úgy látom, hogy csak akkor lehet elkezdeni őket, amikor indul a COURSERA következő tanfolyama ? -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Atlantisz48 #8043 üzenetére
Mert projektet kell létrehozni, és annak részeként fordítani+futtatni (ez így szokott lenni az IDE-knél).
Sk8erPeter
-
Atlantisz48
őstag
Üdv!
A segítségeteket szeretném kérni a NetBeans fejlesztő környezet kapcsán.
Én úgy szeretném ott futtatni a programjaimat, hogy fogom a Java fájlt amit előtte Notepad++ ba vagy jegyzettömbben írtam, és egyszerűen, csak ráhúzom a a NetBeans felületére, ez eddig menni is szokott, meg is nyitja szépen, de futtatni nem tudom. És nem tudok, rájönni, hogy miért.
Van esetleg ötletetek, hogy miért?Üdv:
Zoli
-
-
Sempronius89
tag
Sziasztok!
Teljesen kezdőként az alapoktól egyenlőre hobbiból szeretnék java, vagy C++ programozást tanulni.
Azt szeretném kérdezni, hogy milyen könyveket, neten elérhető anyagokat ajánlanátok az első lépések megtételéhez?
A választ előre is köszönöm!
BUÉK -
Orionk
senior tag
[HAXE][Java][ObjektumOrientáltság]
Sziasztok !Szinte biztos vagyok benne, hogy rossz helyre írok, de nem találtam olyan topicot, ami a HAXE programozási nyelvről szólna. Most kezd úgymond felfutni és egyre több cégnél kezdik használni.
Foglalkozik-e valaki közületek vele?
Tudnátok-e ajánlani olyan oktató oldalt, tutorialt, stb..., amit próbáltatok és jól végigfuttatja a tanulót az alapokon?Én kezdő java fejlesztő vagyok. Tehát ismerem az alapokat és az objektumorientáltság alap elméletét. Ezekhez mérten szeretném elkezdni a Java mellett a HAXE-ot is tanulni. Majd Java és HAXE együttesével szeretnék foglalkozni.
köszönöm
[ Szerkesztve ]
-
ToMmY_hun
senior tag
Arra lenne tippje valakinek, hogy egy FX-es Maven projekt esetén miért fut le hibátlanul konzolból java -jar foo.jar megoldással, míg sima duplakatt módszerrel azt írja a JRE hogy nem található a main class? Megnéztem manifest-ben, benne van a main class elérhetősége, valamint ha nem lenne akkor konzolból se menne.
[ Szerkesztve ]
-
pecze
aktív tag
válasz Aethelstone #7999 üzenetére
köszi, most volt időm foglalkozni vele
-
félisten
Egyebkent ha valakit erdekel 100%-os tavmunka, az szoljon ram. Alapvetoen Javasokat keresunk, de kifejezetten onjaro tipusokat, minel szelesebb latomezovel.
while (!sleep) sheep++;
-
pvt.peter
őstag
Értem. Köszönöm a válaszokat @F1rstK1nq és @Aethelstone.
Ez egy .50-es rombolópuska, elég szép visszarúgással.
-
F1rstK1nq
aktív tag
válasz Aethelstone #8032 üzenetére
Így van, én is erre szántam a "még legmagasabb értelmes interfészt megadni" részemet, de lehet a tiéd jobb megfogalmazás.
Adrenaline is natures way of telling you 'don't fuck up.'
-
Aethelstone
addikt
válasz Aethelstone #8031 üzenetére
Egyébként kicsit általánosabban, lehet az, hogy implementáció és nem interfész típusú a változód, de csak abban az esetben, ha valami olyan metódust, tulajdonságot akarsz használni, ami az interfész nem biztosít, de az implementáció igen.
Arsenal FC - Go Gunners!
-
Aethelstone
addikt
válasz pvt.peter #8029 üzenetére
Többalakúság.
Problémák:
Ha szeretnéd kicserélni mondjuk egy LinkedList-re az ArrayListet, akkor nem tudod megtenni, mivel az eredeti változód típusa explicit ArrayList. Ha biztosan tudod, hogy az a változó az idők végezetéig ArrayList marad (ezt nem tudhatod), akkor maradhatna.
Másrészt meg nem szép. Kódolási konvenció a Collectionok esetében, hogy nem implementációt, hanem interfészt adunk meg ilyen esetben.
Érdemes "megszeretni" az interface típusú deklarációt, mivel egy csomó framework is így műx, pl. a Spring-es dependency injection esetében is interészekeket injektálsz, nem implementációkat.
Teljesítménygondok nem hiszem, hogy lennének.
szerk: Kolléga megelőzött
[ Szerkesztve ]
Arsenal FC - Go Gunners!
-
F1rstK1nq
aktív tag
válasz pvt.peter #8029 üzenetére
Így megmarad az az előnyöd, hogy csak a Lista implementációját változtatod meg példányosításkor, a kód többi része változatlan marad. (Például ha úgy döntesz, ArrayList helyett LinkedList-et használsz később)
Clean Code szerint egyébként érdemes szinte minden esetben a referencia értéknek a még legmagasabb értelmes interfészt megadni.
Adrenaline is natures way of telling you 'don't fuck up.'
-
pvt.peter
őstag
válasz Aethelstone #8028 üzenetére
jogos észrevétel, elnézést a megfogalmazásért
és mi a magyarázat erre?
kevesebb overhead?
egyszerűbb, kevesebb bájtkód jön létre?
vagy esetleg jobban tud optimalizálni a VM?Ez egy .50-es rombolópuska, elég szép visszarúgással.
-
pvt.peter
őstag
Sziasztok,
Akadt még egy kérdésem ami lehet, hogy hülyeség, de lehet hogy nem.
Ha van egy függvényünk, akkor az alábbiak közül melyik változatát érdemesebb használni?
Itt most a hangsúly azon van, hogy ős típusú vagy már kapásból leszármaztatott típusú legyen az a bizonyos változó.
Ez most nem összekeverendő a "dependency injection" -el.
A temp lokális változóhoz nem lesz később hozzárendelve semmilyen más érték.public void function1(){
List<Object> temp = new ArrayList<Object>();
}public void function1(){
ArrayList<Object> temp = new ArrayList<Object>();
}Ez egy .50-es rombolópuska, elég szép visszarúgással.
-
floatr
veterán
válasz Aethelstone #8001 üzenetére
Rendben
A mi esetünk annyiban speciális, hogy a DBA megszabta h mivel exportálhatunk.
(#8006) mobal Ezeket a hipszter dolgokat sosem szerettem
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
válasz Sk8erPeter #8014 üzenetére
Ezzel tisztában vagyok, jelenleg én is Eclipse-t használok. De számomra megszokhatatlan.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz M_AND_Ms #8022 üzenetére
Ha TDD-ben fejlesztesz, tényleg nem sokat kell debugolni.
A másik témában én is Sk8erPeterrel értek egyet. Ennyire ne legyünk már lusták használni a ctrl + alt + f, vagy ctrl + alt + v - t.
[ Szerkesztve ]
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
M_AND_Ms
veterán
Egy jó programozó egy négy megás memóriadumpot egy perc alatt átnéz és értelmez.
Vérbeli informatikus pedig, Win95-öt használ IE 4.0-val. Tűzfal, vírusirtó és ilyen úri huncutságokkal nem él. Ez mind csak a gyáva nyápicok szokása.Aki tejszínhabot szeretne, az inkább verje ki a fejéből!
-
MrSealRD
veterán
válasz M_AND_Ms #8017 üzenetére
Tudnék mesélni... Amikor először szembesültem a problémával, nem akartam elhinni...
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
ToMmY_hun
senior tag
válasz Sk8erPeter #8018 üzenetére
Pedig eléggé könnyen ki lehet deríteni mi a jó megoldás, leprofilozza az ember a kódot és voila'. Az optimális kódírásnál meg az arany középutat kell megtalálni a gyorsaság és olvashatóság között az aktuális nyelven, aktuális feladat függvényében. Nyilván egy real time képfeldolgozó rendszer esetén egy ilyen overhead is nagyon sokat számít, egy desktop Java app esetén, ahol mondjuk az első körös inicializálásnál fut le egy ilyen kód, ott magasról tenni lehet rá. Ahogy írtad ez inkább amiatt fontos, hogy ne szokjuk meg a lustaságot.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz ToMmY_hun #8015 üzenetére
Egyetértek, szerintem is. Mondjuk ezt már kezdőként is kéne erőltetni. Ráadásul itt sokszor nem is kis overheadről van szó, sokszor látok olyasmit is leírva, hogy mondjuk 4 ismétlődő metódushívás történik láncolva háromszor egymás alatt, különböző sorokban (ergo ez már 12-szeri beleugrás a metódusba), vagy hogy adott, hosszabbra sikerült metódus törzsén belül lazán le van írva vagy 10-szer, hogy getValami(), miközben az pontosan ugyanazt a referenciát/értéket adja vissza. Ilyenkor az a magyarázat szokott jönni, hogy há' de az nem számít, mit kell itt ilyeneken pörögni, meg takarékoskodni, kit érdekel, stb., pedig ezek az overheadek olyan szépen egymásra tudnak épülni, hogy rossz nézni a végeredményt (nem beszélve arról, amit említettem, hogy ez zsigeri szintű igénytelenséghez vezet hosszú távon). Magasszintű nyelveknél sajnos elég elterjedt szokás magasról lefosni a mikrooptimalizációt.
De van, aki nem hajlandó befogadni ezt.Sk8erPeter
-
ToMmY_hun
senior tag
válasz Sk8erPeter #8014 üzenetére
Igen, ez totál egyértelmű dolog. Nem szimpatikus hogy a Java programozók ennyire el vannak kényelmesedve. Javaslom az áttekintést a C++ fórumba. Ott napokig megy a vita azon is, hogy egy pre vagy poszt inkrement jelent-e nagyobb overhead-et. Valahogy így kellene hozzáállni, hogy idővel valaki seniornak mondhassa magát.
[ Szerkesztve ]
-
Sk8erPeter
nagyúr
Amikor a céges környezet, és/vagy konkrétan Eclipse-re épülő UI* miatt Eclipse-hez vagy kötve, akkor nem fogsz Ideát használni.
*: vágod, van ilyen lehetőség, hogy az Eclipse modularitását kihasználva, saját plugineket készítve lehet az Eclipse API-t kihasználva készíteni arra épülő alkalmazásokat. Maga az Eclipse, mint fejlesztőkörnyezet, nem meglepő módon ugyanerre épít.
Egyébként szerintem is fasza az Idea, de a munka nem mindig úgy van, hogy azt használsz, ami neked tetszik.
(#8007) M_AND_Ms:
És akkor, amikor rácsodálkoztál, azt reagálta, hogy ő mindig hibátlan kódot ír, és a kollégái is?
Amúgy ez elég durva, gondolom akkor ha mégis valahol hibát fedez fel, kiírogatással próbál szerencsétlenkedni, vagy fogalmam sincs, de azért ugye az ilyenek is az átlagnál magasabb fizetéssel elég jól elvannak, miközben finoman szólva nem emelik a szakma színvonalát...(#8011) ToMmY_hun:
Köszi, végre nem csak én képviselem ilyen határozottan ezt az álláspontot.[ Szerkesztve ]
Sk8erPeter
-
ToMmY_hun
senior tag
válasz Aethelstone #7997 üzenetére
Ez nem egyéni preferencia kérdése. Letárolva jobban olvasható, gyorsabb és szebb. Nincs miről beszélni.
-
M_AND_Ms
veterán
válasz Aethelstone #8005 üzenetére
Nevetni fogsz! Én beszéltem (évek) óta programozóval, aki teljes természetességgel mondta, nem szokott debugolni.
Aki tejszínhabot szeretne, az inkább verje ki a fejéből!
-
MODERÁTOR
válasz Sk8erPeter #8004 üzenetére
Eclipse debuggere? Ne vicceljünk már! Idea!
-
Aethelstone
addikt
válasz Sk8erPeter #8004 üzenetére
Debug? Úri huncutkodás, az igazi programozó jó kódot ír Viccet félretéve, igazad van
Arsenal FC - Go Gunners!
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Aethelstone #8003 üzenetére
Viszont gyorsabbá teszi a debuggolást, ha változóba van kirakva, amikor odateszed a breakpöttyöt. (Már szinte várom előre is a "dehülyevagy-hádeménemdebuggolsz rendesen, az Expressions fület használva, meg mé' nem használod a Ctrl+Shift+D-t Eclipse-ben, a megfelelő kifejezést kijelölve", meg hasonló okosságokat. )
Sk8erPeter
-
Aethelstone
addikt
Ez igaz, de sok esetben nincs veszélye. Tipikus példa a konténer(DTO) jellegű osztályok.
Ha egymásba vannak ágyazva és engem csak egy érték érdekel, mondjukmyDTO.getSzamlak().getTetelek(0).getValue();
Itt ugye lehetne, hogy a getTetelek(0) esetén egy Tetel objektumot kvázi kiemelek és a getValue() metódust ezen hívogatom a jövőben, amennyiben többször is szükségem van az értékére. Vagy a fent írt sort idézgetem annyiszor, amennyiszer szükségem van rá.
Teljesítmény szempontjából semmiféle hátránya nincs, ha nem emelem ki, viszont megspórolok egy plusz objektumhivatkozást. Nyilván ha egy metódust drága hívogatni, akkor kiemelem, de pusztán annyit próbálok én is már ezer+1 hozzászóláson keresztül magyarázni, hogy a láncban hívás alapvetően lehet jó is. Feladatfüggő.
Nyilván ha nem tudom, hogy pontosan mit csinál a lánc, akkor tartózkodom a használatától, de ismétlem önmagam, a láncolt hívások alapvetően nem az ördögtől valóak és csak azért, mert nemteccik, nem kell elvetni a használatát.Law of Demeter, ha nem akarja egy objektum, hogy ilyen módon hívogassam a metódusait, akkor szervezze már úgy, hogy ne férjek hozzá, ha meg nem szervezi úgy és public, akkor miért ne használjam?
Ennyi. Zárom.
[ Szerkesztve ]
Arsenal FC - Go Gunners!
-
Szmeby
tag
válasz Aethelstone #7997 üzenetére
Bocs, hogy én is felhozom, csak szeretnék rávilágítani a különbségre.
Az, hogy mindkét esetben láncban hívogatjuk a metódusokat, csak egy aspektusa a problémának. Valaki korábban említette, hogy pusztán a metódusok láncban hívása az un. "Law of Demeter" megsértése. Én ugyan nem nevezném törvénynek, de nem tényleg ajánlanám. Annak ellenére, hogy nekem is sokszor rááll a kezem.
Viszont a builder pattern ettől gyökeresen különbözik, és ezért "veszélytelen". Leginkább abban tér el, hogy a Builder mindig ugyanazon az objektumon dolgozik, a metódusok ugyanazzal a típussal térnek vissza. Egy nem builder esetén viszont ez korántsincs így, a hívó nem ismeri, nem ismerheti azt az osztályt, amit egy metódushívás visszaad, amit pedig annak a metódusa adna vissza, azt mégúgyse, és így tovább. Persze lehet szeretni, meg használni, legrosszabb esetben megtanulod a magad kárán.
-
Aethelstone
addikt
Nos, hogy konkrét legyek.
Első körben a különféle táblákból szerver oldalon összerakjuk tárolt eljárásokkal a CSV-nek megfelelő táblákat. Aztán sima JDBC-vel végigiterálunk az összerakott táblákon és elkészülnek a CSV-k.
Miért nem szerver oldalon? Azért, mert nincs hozzáférésünk a szerver oldali fájlrendszerhez.
Ez kb. 10 query-t jelent, mindenféle JOIN meg hasonlók nélkül, csak SELECT x,y,z FROM d;Én nem lázadok a Hibernate vagy bármilyen ORM réteg ellen, csak ha nem indokolja semmi a használatát, akkor nem használom. Ennyi
[ Szerkesztve ]
Arsenal FC - Go Gunners!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicot kiemeltem. Valaki nem akar egy nyitó hsz-t írni?:))
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Gumi és felni topik
- EAFC 25
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- PlayStation 5
- Path of Exile 2
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- További aktív témák...
- BONTATLAN Új Iphone 16 PRO 128Gb - 1TB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- BONTATLAN Új iPhone 16 PRO MAX 256-512GGB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 objektív ( Nikon )
- Azta! Yoga Slim 7 Prémium Ultrabook 14,5" -40% AMD Ryzen 5 7640S 16/512 RADEON 760M 2GB 2,9K OLED
- Sigma 35mm f/1.4 DG HSM Art objetkív + táska ( Nikon )
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest