Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Str8 sk8r
őstag
...legutóbbi sikeres projektem után újabba fogtam, ami mára ismét révbe ért...
...igény született egy kicsi, egyszerű, halk gépre, ami mp3-at kezel, lehet netezni vele, a film-file-okat is kezeli, és nem fogyaszt sokat...
...el is kezdett körvonalazódni egy új terv : egy EPC3 nevű házikóba, ami igencsak kicsike (25x20x5 cm!!! ), egy régi kis intel atomos giga lap (mert ez volt olcson mini ITX-es integrált lapból aprón épp)...már 30k-nál járt a költség, de sehogy nem akart összeállni a megálmodott masina...már megvétel elött tudtam, hogy a 4x4cm-s ventit egy percig se fogom használni...levéve egy rövidke próbaüzem után rögtön érezhető volt, hogy az a kis borda semmire sem elég, és az alatta levő csipp botrányosan sok hőt termel...már az is elgondolkodtató volt, hogy nem a legnagyobb, ventis borda alatt lapul a proci (én kis naív azt hittem pedig), hisz nem is az az igazán problémás hőforrás...a képet nézve balról jobbra a bordák alatt lapuló chip-ek a déli híd[link](3.3W), az északi híd-benne az IGP-vel[link](22.2W), és a kis 230-as atom proci[link](4W)...hát eldöntöttem, hogy akkor bordácska levesz, és lecserél...csak a levesznél elakadt az ötlet, ugyanis eléggé rá volt gyógyulva, és mivel már láttam letépett BGA csippet, gondoltam, nem erőltetem, hanem inkább utána olvasgatok...rengeteget olvastam borda leszedésről...visszafelé sorrendben az első három a "hűtős-lepattintós módszer" amitől kissé tartózkodtam, mert elég brutálnak érződött, aztán a "oldószeres-alkoholos módszer" ami ellen valahogy szintén kétségeim támadtak, és a "lemelegítős megoldás"...végül a következő terv született meg : mivel mindegyik alkatrész kibír a tokozáson mért 80°C-t károsodás nélkül, bekapcsoltam a gépet, had melegedjen...megvártam, míg felszökik a hő 65°C-ra, és kikapcs után enyhén tekerve, és húzva szépen lejött, mintha nem is az a borda lett volna...volt itthon egy régi silent breeze III-as bordám, ami elég tetszetős darabnak tűnt erre a célra, csak néhány alkatrész útban volt neki, így kicsit "megfaragtam" a borda talp részét, ami nem is volt olyan egyszerű művelet, mint képzeltem (két napig fűrészeltem, reszeltem)...kész lett, felszereltem, próba üzem, és nagyon tutinak látszott...viszont ekkor lettem figyelmes a ICH7 erős melegedési hajlamára...ezt gyorsan megoldottam egy éppen ide liiő trükkel, a 3 mm ! magas bordázat közé beletoltam félbe hajtott aluminium csíkokat...ezen állapot látható az alábbi képeken...itt már teljesen biztató volt minden, hiszen 20°C-os szobába is csak 45°C-ig kúszott fel a hő bár a lap nem volt még a házba, csak antistatic zacsin volt tesztelve, de gondoltam, ha beépitem házba, max 10-15°C-t emelkedik a hő, és majd ott stabilizálódik, és majd nyáron se éri el 40°C-ba se a 80°C-os lélektani hőhatárt...hát beépitettem a házba, és bios-ból figyeltem meddig megy fel...hát ismét elbukott az elméletem, mert a kép tanulsága szerint nem igazán olyan szellős az a kis kuckó, mint írják...le is kapcsoltam a gépet olyan 68°C körül...ekkor nem volt már más választásom, mint ventit alkalmazni mégis, pedig minden porcikám ellenkezett ez ellen...csakhogy itt jött a bökkenő, mert megítélésem szerint 8cm alatt venti csak akkor halk, ha nem megy...viszont a ház 5 cm-es szélessége eléggé korlátozza a kivitelezését bármilyen venti beszerelésének...csak két lehetséges megoldást véltem találni, vagy kívülre a házra csavarozok rá egy légkavarót, vagy az oldallapot kivágom venti méretben, és a bordákhoz erősítem...ez történt...így már teljesen rendben tette a dolgát...kapott egy 32 GB-os SSD-t, így a win7 is hasít rajta, és lett neki egy spéci slim DD2 800 2GB-os rammodulja, igaz, csak 533-ig kezeli a ram-sebességét...viszont kis tuningal megy a proci 1800-on, és vele a ram már 600 MHz-en...most is erről netezek, filmeket nézek, stb...most 20°C-os szobába 30°C alatt marad minden esetben a hőmérséklet, és mindezt teszi kb 4-5dB-es "zajkeltés" mellett (gyakorlatilag hangtalan)......végül szép hosszas szösszenetet kapartam össze, van aki rövidebb logout bejegyzéssel "büszkélkedik"... ...
×o°”~`”°o× Jim ×o°”~`”°o×
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest