Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
FockeWulf #49598 üzenetére
Egyetlen gitárra se mondtam, hogy rakás szar, még azt se, hogy szar. Kizárólag mindig azt, hogy nekem nem tetszik. Szerintem azt nem tudni elfogadni vall éretlenségre, nem pedig annak hangot adni.
Egyetlen hozzászólásomban használtam az igénytelen szót, a Muszti-Dobay salátakiadványra, ami a külsejét illeti. Gitárra és bármi másra egyáltalán nem.
Érdekes, mennyire ki tudjátok színezni más hozzászólásait, és olyanokat a szájába adni, amit soha nem mondott. Na ez az éretlenség.
Ha a 2 mp-es Google-keresést hozod fel, lakatolhatod a topikot, mert az összes kérdésre megtalálja bárki a válaszát ott.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
jmarcell #49585 üzenetére
Ne olvasd el. Aztán szépen továbblépsz.
De ha már kérdezed: kevés, idétlenebbül kinéző gitárforma van számomra, mint a telecaster. Az "automata sebességváltójával" együtt. Felőlem szólhat akárhogy, akármilyen szépen most azt mondom, soha nem kellene. Ez a véleményem, akkor is, ha neked nem tetszik vagy irritál, attól nem fogom megváltoztatni, hogy jobb napod legyen.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
chaosmonger #49570 üzenetére
Igen, onnan.
Nem, sorozatszámmal kell aktiválni a licenszet hozzá.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Kaptam ajándékba egy Presonus Studio One Prime szoftvert.
Ismeri valaki?
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Oké, de nem csak te meg én vagyunk a világon. :-D
Nekem se kéne egyik sem, pláne a tele...Mehhh. Mondjuk a Gretsch-eket nézegettem, csak sajnos a legtöbbje ez a bohócgitár, meglepett, hogy van LP-jük. Amúgy azt se veszek többet, abból pont jó lesz a PRS.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Az a szék, amin ülnek, az marha jó. Nem kéne lábtámasz, pont jó magasnak tűnik. Ez valami speckó gitáros szék lehet?
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Nem tudom ki hogy van vele, de nekem ez tök érdekes.
Én egyáltalán nem tartom gáznak, ha szól a metronóm a fülében. Ilyen magas szinten zenélni semmilyen szinten nem gáz. Mondjuk akkor számonként váltják és ráküldik a fülére a tempót? Gondolom nem ő nyomkodja két szám között, hogy jön a Trooper, ez most akkor 108 bpm.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
A dobos fülében van valami kontrollmikrofon, ami segít neki abban, hogy ne tévesszen ütemet? Vagy egyszerűen minden precizitás a kezében van?
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
Alexios #49522 üzenetére
De ez kvázi ugyanaz, nem? Más a lüktetése, de ugyanolyan sebességgel pengetek. :-D
Szerintem ez könnyebb, mint ebbe belepengetni négyet ütemenként. Mert akkor simán lehet, hogy bár ütemenként négyet pengetek, de a négy pengetés lehet nem ugyanannyi idővel követi egymást.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
-
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Még doki új gityóval lett gazdagabb, nekem ismét BPM problémáim akadtak.
Megeszem a kalapom, ha ez 50 bpm, de még száz se, mert ez annál is gyorsabb. Ez 1/4-es ütemben 200 bpm.
Még mindig nem értem, hogy miért van az, hogy valaki azt a tempót adja meg, hogy a 4/4-et hányszor veri le egy perc alatt, van aki meg az ütések számát.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
chaosmonger #49467 üzenetére
Azért elfogadnám Steve Vai kezeit
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Tegnap megismerkedtem a C7 A7 G7 E7 D7 és B7 akkordokkal. Azt tanultam, hogy leginkább ezeket a blues-ban használják.
Nekem amúgy tetszik a hangzásuk, kicsit olyan lapos, sejtelmes, enyhén sunyi.
Akkor ezekkel is lehet sikamikázni?
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Ez a mozdulat 4:06-nál ez mi? Baromi menő, már több helyen láttam. Van ennek valami neve? Hogy tudom ezt megtanulni?
Illetve, segítsetek már, mert egy maflást levernék szívem szerint neki, hogy miért nem lehet a strumming patternt feliratozni neki, mint mások. Ennek a résznek mi a pengetése szerintetek?
Én ennek látom (hallom)
D D D U D U (eddig az Em7) D U D (eddig a D) U U D U (ez meg a C)
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Ezt a tool készletet 8-ért megvettem az Alin. :-D
Van már benne minden, csak használni kéne tudnom. A kurbli megy. A húrmagasságmérők mennek, csak nem tudom, mit kéne rajta mérni. Az 1,9 mm jó-e a három mély húrnál? Nem merem állítani a babákat pl., mi van, ha elbaszom, stb. Csupa ilyen kérdés van a fejemben. :-D
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Te amúgy ezeket honnan vágod ilyen profi módon? Az, hogy randa vagy nagyon (bagoly mondja...) az teljesen világos, de gyakrabban szólalhatnál meg, mert elég betyár jó dolgokat mondasz.
Van egy ismerősöm, így néz ki
, na ő meg én biztos innánk a szavaidat a tudatlanok biztos pozíciójából.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
És ha már egy ember azt mondja, akkor már az tuti úgy is van. Valóban. Láttam azokat a vakteszteket, én ezekre semmit nem adok, megmondom őszintén. Kezébe adtak valamit, tippelt, és tegyük hozzá, hogy a drága gitárt meg olcsónak mondta. Szóval olyan csapok a hasamra és mondok valamit.
Hadd mondjam a saját példám. Amikor kétszer is festékhibás LTD-t küldtek a Thomanntól. 180-190 körül volt az ára. Visszaküldés előtt ugye próbálgattam kicsit. Aztán amikor megvettem a PRS-t, akkor azt mondtam, de jó, hogy nem az ócskább LTD-t vettem, nem volt meg az az érzet, amit a PRS adott.
igen, tudom, olcsóbb gitárok között is vannak jók, ezt senki nem vitatja.
Én csak annyit mondok, hogy ha szeretnél egy jobb gitárt magadnak, akkor vegyél egy jobb gitárt. Ne pedig vegyél egy kevésbé jót, és azt foltozgasd.
Mondom ezt úgy, hogy nem tudok gitározni, de akkor is ezt gondolom.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Szerintem dugd egy jeges vödörbe a fejed kicsit.
Megveszed azt a grigrigri Ibanezt, és lesz egy szar gitárod. Beletehetsz akármilyen jó pickupot, lesz egy jól hangzó szar gitárod. A 200-zal drágább gitár nem véletlen kerül 200-zal többe, és persze, farostlemezből is lehet otthon gitárt készíteni 20ezer forintból, csak kérdés, hogy érdemes-e. Arról nem beszélve, hogy a jó pickupra kiadsz majd nagyjából 80 ezret, máris csak 120 a különbség..
Ha úgy indulsz neki a gitárvásárlásnak, hogy szeretnél egy minőségibb gitárt, akkor vegyél egy minőségibb gitárt, és ne fillérbaszkodj, de tényleg. Ha pedig sajnálod a pénzt a minőségibb gitárra, akkor ne vegyél, de akkor a fejedben is át kell állítani valamit ahhoz, hogy a szar gitárt élvezni tudd majd. Ez a nehezebb része, pláne, ha az akusztikus gitár után ezt érzed.
Mindenki döntse el, mit szeretne, én azt mondom, ha ez a hobbid, zúzni akarod a metált egy jobb gitárral, akkor ne ebayezzünk meg ali expressezzünk már, hanem tiszteld meg magad azzal, hogy veszel egy olyan hangszert, amit igazán szeretnél.
Amikor valamit vásárolunk, akkor azzal hasznosságot veszünk, hozzá kötődő érzelmekkel. Nehéz jó érzésekkel kézbe venni egy gitárt, ha közben azt gondolod, mehhh, mennyivel jobb volt az a másik, amit a kezembe nyomott az eladó.
Szerintem nem az a drága, ha veszel egy olyan hangszert, amit igazán szeretnél, hanem az a drága, amikor olyat veszel, amit igazán nem szeretnél.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Nézd meg például, hogy a nyak nincs-e úgy vetemedve, amit nem lehet a pálcával sem korrigálni, azaz, ha a nyak nem oldalnézetből homorú vagy domború, ami ugye a normális, hanem hossznézetből a földdel párhuzamos síkjában van elgörbülve (csavarodva), az kuka. Semmi se segít rajta.
A bundok jól vannak-e becsiszolva, nem vágja, vagy sérti a kezed.
Van-e rajta karcolás!
Engem baromira zavar, ha a finish nem tökéletes, akár gloss, akár satin.
Ha megengedik, hangold át a gitárt, megtartja-e rendesen, persze majd hangold vissza.
Nekem
és
segített sokat a gitárvásárlásom előtt azzal, hogy tudatosították, hogy egy jó hangszert évekre veszel kvázi, és egy jó hangszeren sokkal élvezetesebb tanulni, játszani, mint a kevésbé jón. Sokkal többet lesz a kezedben.
Ha olyan hangszert veszel, amire azt mondod, hogy háát, oké, nem olyan jó, mint akartam, de ez is elmegy, majd a következő, akkor
1. Lehet nem lesz következő, ki tudja, felkelsz-e holnap.
2. Kidobott pénz volt az előző, ahelyett, hogy egyből olyat vettél volna, ami jó.Igen, mindig van feljebb, de gondolom van egy rezervációs ár a fejedben. Na, annyiért kell gitárt nézni, ami a rezervációs árad, pláne, ha ez lesz az első "igazi" gitárod. És ne azt nézd, hogy vehettem volna 40-nel olcsóbban is, annak is hat húrja van meg egy nyaka.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
Ctrl+Alt~Del #49337 üzenetére
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Vesszek meg, még a clean szól a legjobban.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Vak vezet világtalant, így megszólalok.
Mondanám, hogy vedd a Schectert, hogy haza beszéljek, de az olcsó kategóriában szerintem nem a legjobbak. Gyenge minőségű potik vannak benne, és a pickupja is gyengus. Ha viszont vállalod, hogy azokat kidobod, és teszel bele normálisat, akkor jó választás lehet.
Én a Jacksonokkal szemeztem, majdnem be is húztam az Adrian Smith-félét, végül nem abba az irányba mentem el, de egyszer még ki fogok egyet próbálni belőlük, az tuti.
Én a Jacksont venném, esetleg picivel magasabb árfekvésben még gondolkodhatnál, ha belefér.
A nyelvnyújtogatós liba alattam is a Jacksonra szavaz, neki vannak értelmes érvei is velem ellentétben, meg hozzáértése, de dobok egyet én is a Jacksonra.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Hangolóval, hangolással kapcsolatos kérdésem van.
"Hangológép - klasszikus, univerzális, tartomány A0-C8, frekvencia 410-480 Hz, tápellátás AAA elem, bemenet a külső érzékelőhöz"
Ha csak 480 Hz a max, akkor a 880 Hz-es A hangot (oktáv) hogy érzékeli?
Lehet hülyeséget kérdezek, de értitek úgyis.
Illetve, doc nyelvén fogalmazva lehet ciki, amit kérdezek, de mi az, hogy intonációt IS lehet vele állítani? Hát a hangológép nem a húr "hangját" állítja be, azaz a hangzását, intonációját?
Mi az, hogy IS?
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Sportos gitáros az, aki a színpadon sportcipőben tolja.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
Alexios #49305 üzenetére
Az, hogy óradíj, nem tudjuk, munkadíj. Lehúroz, felhúroz, leápol, beállítja a tremolót, fixálja a csörgő tremoló rugókat, meg mondta, hogy a nyak kicsit meg van vetemedve, gondolom teker a pálcán, és hozzáállítja a húrmagasságot.
Nagyjából ennyi.
Mondjuk a Sparban volt 19 forintos kifli (2017) az most neki is 79 forintba (ma) kerül darabja.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
Goose-T #49303 üzenetére
Ez a tanulópénz.
(Abból a húr 6 ezer)
Mondjuk én biztosan nem állnék neki felső nyerget reszelni, vagy ki tudja még mit csinálni, amit esetleg ő megcsinál, ha gáz van.
De tök jogos, már van maintenance kitem, megvettem John Carruthers könyvét is, ott a YT, magamnak kéne már ezeket majd megcsinálni. Csak hiába megcsinálom, nem tudom, hogy jó-e, ahogy megcsinálom.
Ha valakit érdekel. És ha nem tudná ki ő.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Reggel egy félig hirtelen ötlettől vezérelve beraktam a Schectert a tokba, és elvittem Kovács Tomihoz napközben. Gondoltam, ha már drága hangszer, az első beállítása legyen meg rendesen, később már én karbantartom majd.
Májusban a PRS-t állította be, 15500 HUF volt a húrral együtt. Na, ez most 31.000 forint lesz, 25k munkadíj meg a húr.
Azt mondta, flojdrózsi macerásabb, mint a sima trem, ezért drágább.
Hát bevallom, utólag már kicsit húzom a szám, azért 30 ezer egy hangszer alap előkészítés az marhára nem olcsó. Annyiért lehet venni egy belépő akusztikus gitárt (nem mintha akarnék).
Ha valaki mondjuk vesz 150-ért egy rózsis gitárt, az vigye el beállíttatni a gitár árának 20%-áért?
Nem tudom mekkora különbség lesz az előtte és utána állapot, de vélelmezem, hogy itthon Enter Sandmant gyakorolni megtette volna úgy is, ahogy volt.
Az meg csak érdekesség, hogy ami épp az asztalon előtte heverő gitár volt, mondta, hogy azt szeptember 16-án vitték be hozzá, így várhatok én is nagyjából vagy három hetet. Úgy tűnik, hogy nem unatkozik, és árak ide vagy oda, tele van melóval.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
FockeWulf #49262 üzenetére
Metal és rock forever.
Ha már zúzás, ez a húrcsörgés mennyire oké még? Engem nem zavar, húrmagasság jó, nem akarok beletekerni a pálcába, mert akkor az egész flojdrózsit állíthatom, és nem nagyon akarnám tekergetni a rugókat.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Milyen fejhallgatót vennétek erősítőhöz? Megéri-e BT-t venni, vagy mindenképp vezetékes? Semmi extra feature nem kellene, csak egy jó minőségű tartós fejes, amiben tudok gyakorolni olyankor is, amikor mást zavarna az erősítő.
Ki mit használ?
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Nos, elolvastam a Banális zeneelméletet. A könyv első fele hasznos volt, de a másodikban elvesztem. Gyakorlatilag vagy 50 oldalon keresztül a modális skálákról van szó.
Szerintem amúgy a hangközöket sem jól tanítja. Mármint olvastam róluk máshol érthetőbben.
7 ezer forintot véleményem szerint nem ér. Ahogy talán beteg mondta, majd ha használtan bedobja valaki.
Zeneelméletből nekem Guy Michelmore videói segítettek eddig legtöbbet.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
bigrob #49249 üzenetére
Az, hogy ki miből él meg a mai világban, szerintem nem értékrendi fokmérő. Ennek kiváló példája a YouTube-szcéna, de mondhatnám a TikTokot, az Instagramot vagy az Onlyfans-t is.
Másrészt annak, hogy számomra ki nézhető, kinek a stílusa áll közel hozzám, és ki az, akit azonnal kukázok, mint ezt a ripacsot, semmi köze ahhoz, hogy mennyire ügyes vagy sikeres abban, amit csinál.
Az meg megint semmit nem jelent, hogy hogyan is szeretnék tudni gitározni, vagyis kihez szeretném hasonlíthatni magam, mert akkor a fél világot felsorolhatnád.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Ha már Papa Het szóba került...
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
chaosmonger #49241 üzenetére
Elég fasza kép. Ezeket zsákoltad be most?
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
chaosmonger #49237 üzenetére
Mintha a pöcsét fogná :-D
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
benedekco #49226 üzenetére
Ha nem utálnál, már hamarabb is mondtam volna biztos.
Az a faszkalap tyúkeszű tanár miért nem mondta, hogy figyelj ember, nem jól fogod a gitár nyakát?! Hónapokat jártam hozzá. Az nem f§sz, nem markolászd, ez a helyes tartás. Meg azt, hogy ne támaszd a kisujjad a testhez, mert izomfeszülés lesz a vége, és ez gátol majd a játékban.
Bezzeg azt tudta mondani, hogy amit kérdezel az itt van fent, a tudásod meg itt lent. Kurva anyád.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
Ctrl+Alt~Del #49224 üzenetére
Te jó ég, mennyivel gyorsabb így a bal kezem. Nincs letapadva a nyakhoz. Az akkordváltások is sokkal gyorsabban mennek, bár még nagyon szokatlan, hónapok berögzülését kell kiirtanom belőle...de muszáj lesz, már most érzem, hogy mi ennek az értelme.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
Goose-T #49218 üzenetére
Na, akkor kezdhetek mindent elölről.
Nem vitatkozásképp, de én ahány mondjuk metál együttest látok játszani, mindegyik marokra fogja a nyakat...
Most épp arról szoktatom le magam, hogy a jobb kisujjam a gitár testén megtámaszkodjon.
Az első tanárom azt mondta, hogy az mindig legyen letámasztva. Mert támpontot, stabilitást ad a kéznek. Igen ám, csak ezáltal felesleges feszültséget is visz a kézbe, ami meg nem jó.
Most elpengettem pár dolgot úgy, hogy nem támasztom, és bár most még nagyon fura, egyből érzem, hogy szabad a kezem, gyorsabban is tudok pengetni. Nem érzem azt, hogy "gúzsba van kötve".
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Eddig bírta a vezeték nélküli kütyü, beszar szegény (YULER). Most dilemmázok, hogy gariztassam, vagy álljak el a vásárlástól, és vegyek egy másik fajtát?
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
Ctrl+Alt~Del #49201 üzenetére
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Egyelőre ennyit bírok ebből.
Úgy érzem magam közben mint egy mozgássérült.
Egyáltalán nem komfortos a kezemnek, sebesség nulla, pontosság nulla, szépen se szól. El nem tudom képzelni, hogy valaha én úgy tudok majd egy skálát lejátszani, mint a YouTube-on
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
jmarcell #49195 üzenetére
Én meg basszus egy G-moll skálát képtelen vagyok azzal az ujjrenddel lejátszani, ahogy a tanár mondja.
6-os húr 3-as bund mutató, 5-ös bund középső (itt vérzek el) 6-os bund (kisujj)..
Mit összes szenvedtem vele tegnap, mint egy nyomorék, úgy néz ki közben a kezem és csiga lassúsággal is alig megy. Mondtam neki, hogy az 5-ös bundot nekem a gyűrűs ujjam "akarja" lefogni, azt mondta azért, mert nem jó a kéztartásom. De olyan kitört csuklóval, ahogy ő játssza, nekem nem megy.
Tegnap este két óra gyakorlás után azt hittem, hogy kibaszom az ablakon az összes gitárom meg erősítőm.
Ez volt a 10 hónapom második mélypontja.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest