Új hozzászólás Aktív témák

  • lugosi

    MODERÁTOR

    válasz b.vr #36565 üzenetére

    Gyakorlatilag pont azt a két dolgot emelted ki, amire éppen kellene, egyik a fehéregyensúly, másik a bebukott részek visszahozása. Sokat fényképezek olyasvalakit, főleg beltérben, akinek a szemébe árnyékol a haja, és egyébként is elég sötét a szeme körül. Ezek a részek rendszeresen bebuknak szobában, mennyezetről derített vakuval. (Ezek nem műtermi képek, sima családi képek csak szeretném hogy jók legyenek.)
    Ugyanitt van, hogy nem állítok a fehéregyensúlyon és gond lesz, vagy ugyanőt kültérben fényképezve a ragyogó napsütésben, de még felhős körülmények között is a szem körül nagyon be tud sötétedni.

    Egyébként nem használok raw-ot, nem is szeretem. Egyrészt a fileméret miatt, másrészt az utómunka. Nekem ez utóbbi nem megy, nem is szeretem, még ilyen filmes beidegződés, hogy akkoriban nem nagyon tudtam mit csinálni egy képpel, és a digitális világban ezt nem szoktam meg.

    Próbaképpen hétvégén csináltam pár raw képet, a dng konverziót az ipad-es lightroommal csináltam, azt az ingyenes is tudja. A fehéregyensúly is megmaradt, ezen csodálkoztam (pozitív értelemben).

    Összességében arra jutottam, hogy nem tudok többet kihozni a Fotók appban a dng-ből mint amit egy adott helyzethez jól beállított jpg-vel meg tudok csinálni, erre a mai tapasztalatok ráerősítettek. Az illető fotózásakor a legjobban az vált be, hogy jól beállított fehéregyensúly, és Eterna +2 color. Ez egy teljesen jó végeredményt ad (a Panasonic GX80-amon van egy saját beállítás, a neutral profil még mínusz kontraszt és mínusz szín, szóval elég kicsi kontraszt és kevés szín, ez a legjobban eltalált jpg kifejezetten erre a szituációra). Jobb eredményt adott az Eterna, mint amit a DNG-ből gépen ki tudtam hozni. Próbaképp a vázzal csináltam a Fuji raw-ból Eternát, ott ellenőriztem, ugyanazzal a képpel többre megyek jpg Eternával, mint raw képpel. Ez nem baj, sőt örülök neki, de lesznek olyan helyzetek (ahogy írod, utazás, kirándulás), ahol jó lenne kihozni mindent a képből, itt legfeljebb lesz raw+jpg.

    A Fuji Raw Studio jó lenne, de a windowsos gépem olyan régi, hogy csak usb 2.0 van rajta, és az szenvedés. A Capture One Express pedig nem megy az asztali gépemen, el sem indul sajnos.

    Filemérethez egy megjegyzés, úgy tűnik a DNG a Lossless Compressed Fuji raw-nak felel meg méretben nagyjából, ezért is lett volna szimpatikus.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák