Új hozzászólás Aktív témák

  • b.vr

    őstag

    válasz lugosi #36564 üzenetére

    "Veszítek szerintetek vele valamit?"

    hat attol fugg neked mi amugy a workflow, mire szeretned hasznalni.

    En pl. a raw file-okhoz csak azert nyulok hogy ha kell akkor whitebalance finomhangolas (ami raw-bol amugy is vesztesegmentes hiszen abba nincs "beleegetve") illetve ha kell akkor expo korrekcio finomhangolas. Innen 16 bites tiff (ez amennyire csak lehet megelozi a kesobbi utomunkanal a poszterizaciot), es onnan mar mindent PS-ben csinalok.
    De amugy raw-ban lehet a legtobbet kifacsarni az elesites-zajszures temaban (leven a legkevesbe elofeldolgozott szenzoradatokat lehet igy manipuialni), csak egyben itt a legnagyobb az eselye hogy rogton az elejen artifactet visz bele az ember (errol volt szo epp nemreg kicsit feljebb), igy ezt en a magam reszerol ugrom is, az a kis potencialis nyereseg nem er meg nekem annyit ami idot ra kellene szanni hogy figyelmesen kepenkent ezt vegigvegyem.

    Az ipad foto-app editalos reszet en amugy szeretem, de csak jpg-re szoktam hasznalni, egyreszt amikor utazom (mert bar szeretem az oly/fuji gyari jpg-t, de mint kiindulast, feldolgozva meg jobbak lesznek) , egyszeruen a "varaszpalca" 90%ban meg is csinalja hogy mar alig kell belenyulni, a trukkos fenyviszonyoknal van csak hogy tobbszor nagyon mast akar az automatika mint en, es olyankor inkabb manualisan vegigveszem a csuszkakat.
    Illetve neha a keves kiemelt kepemet is at szoktam vinni feldolgozas utan (jpg-kent) a fotok app-ba, hogy mit tud meg rajta "varazsolni" mert sokszor tetszik az eredmeny (meg ha inkabb le is kell majd vennem az atlatszosagat ha rateszem a kiindulasi kepre)

    Szoval ha a nagyon fenyes es arnyekos reszekhez nem kell drasztikusan hozzanyulnod (mert vagy olyan volt a szituáció hogy már eredetileg is jó volt vagy elozetesen raw-bol mar javitotasra kerult) akkor még a jpg is elég lehet, a dng ahhoz képest persze meg még jobb. Veszíteni meg csak olyan értelemben vesztítesz hogy maga a Fotók app az sokkal kevesebbet tud mint egy raw feldolgozó (így igazából szerintem kicsit másra is való, én ahogy írtam is, azt inkább egy utómunka app-nak tekintem)

    "Oscar bácsi meg nem gyütt"

Új hozzászólás Aktív témák