Új hozzászólás Aktív témák

  • Stauffenberg

    nagyúr

    válasz madgie #3611 üzenetére

    Azért ezt nem kell szó szerint érteni, nem csak az a baj, hogy a gyereked nem látja az arcod miközben fellép, hanem az, hogy a fotózással blokkolod, hogy átéld a pillanatot. Louis CK persze egy istenverte zseni, ő viccet csinál az egészből, ez a dolga a világ egyik legjobb stand-up előadójaként. De aki kicsit is érdeklődik a pszichológia iránt (én igen), az már több olyan tudományos publicisztikába is belefuthatott már, melyek szerint a fotózásnál jobban semmi sem rombolja az emlékek tárolásának képességét. Az agyunk a tökéletesen optimális működésre törekszik, ezért ha fényképezünk, akkor nem fog arra törekedni, hogy eltárolja a hosszútávú memóriában az emlékképet, hiszen tudja, hogy az valahol másol meglesz még.

    A digitális forradalom meg csak felerősíti az egészet, hiszen az emberek már mindent, szó szerint mindent le akarnak fotózni, arra hivatkozva, hogy kellenek az emlékek, holott ennél jobban nem is lehet ártani. Nem beszélve arról, hogy a fényképezőgép egy maszk a fotós és a valóság között. Van amikor ez áldás, sok háborús fotóriporter számolt már be arról, hogy csak azért tudják elviselni amit látnak, mert a fényképezőgéppel felhúznak egy falat maguk és a valóság közé. De azért a többi esetben ez inkább átok. (Megjegyzés: Én ezért nem szeretem a jelenlegi EVF-eket, mert még egy apró, sötét OVF kukucskánál is jobban elszigetel a valóságtól.)

    Apám volt anno a család fotós mindenese, de akkoriban még analógra dolgozva egy iskolai előadásomról készült mondjuk három fotó (ebből egyet előtte, egyet közben, egyet utána készített) a többi időt azzal töltötte, hogy végignézte a műsort. Én most voltam nyaralni, vittem a Fujimat, de az idő nagy részében a szállóban pihent az éjjeliszekrényen. Amikor magammal vittem, egyszerűen már saját magamat idegesítettem azzal, hogy mindent fotós szemmel nézek és mindig azt keresem, hogy mit fotózzak le, ahelyett, hogy csak simán átélném a hely hangulatát, az illatokat és ízeket. Ezért a nyaralás felén inkább nem is volt nálam, csak a mobilom. Azért szeretek csak egy mobillal elindulni, mert olyankor nem vagyok fotós. Kattintok egy-két fényképet Instagramra, de ennyi. Bánom-e, hogy annál az egy-két fényképnél nem volt nálam a fényképezőgépem? Egyáltalán nem.

    Szerintem nem kell mindent lefotózni.

Új hozzászólás Aktív témák