Új hozzászólás Aktív témák

  • Stauffenberg

    nagyúr

    válasz arn #2824 üzenetére

    Gyakorlatilag igen, jogilag nem. Egy forgalmi adóval nem terhelt számlát állítanak ki és le is van írva, hogy ennek a megfizetése a vevő felelőssége. Azt már nem tudom meddig legális halasztani az EU-ban a forgalmi adó megfizetését, de valahol meg kell, ha te nem fizeted be, akkor Te követsz el áfacsalást.

    Ne érjen senkit meglepetésként ha a NAV-tól mégis kap egy ÁFA megfizetésére felszólító levelet, sőt ha vámot sem fizetett utána a kereskedő az EU-ba hozatal során, akkor ezt is. Persze megvan az esélye, hogy a határon simán átjön, hiszen rutinból átengedik az EU tagállamokból érkező csomagokat, de ez nem garancia.

    Jobb ha az ember csak úgy rendel így, hogy felkészül arra, hogy ~30% még jön rá.

    Aki tisztán, jogilag kifogásolhatatlan módon akar rendelni és sokallja a magyar forgalmi adót, az rendeljen az USA-ból (vagy bárhonnan) olyan kereskedőn keresztül aki részt vesz az "eBay Global Shipping Program"-ban. Ez arról szól, hogy a megrendelt terméket az eladó az eBay helyi raktárának küldi el, az eBay fogadja, befizeti utána a vámot és forgalmi adót, majd a raktár újból feladja, immáron a megrendelő címére. Ezzel elkerülhető, hogy olykor hetekig csücsül a csomag a vámosok raktárában és neked már nincs további dolgod vele.

    Ez az EU esetében úgy néz ki, hogy egy olyan országba érkezik be a csomag ahol relatíve alacsony az ÁFA (én úgy tippelem, hogy Franciaország vagy Németország, ahol 20% alatti) és az eBay a helyi adóterheket fizeti meg. Az EU-n belül pedig nem kell kétszer.

    Múltkor számolgattam, hogy ha az akciós (200 USD) XF 27mm f/2.8 objektívet az USA-ból megrendelem egy ilyen kereskedőtől (talán az Adorama volt az), akkor 60k körül jön ki a végösszeg, ha közvetlenül magamhoz és az itteni áfát fizetem meg utána, akkor pedig 70k felett.

Új hozzászólás Aktív témák