-
GAMEPOD.hu
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
Essejó
veterán
Az a sütöben sült, kalács alapúverzió. Néztem is nagyot annó menzán, hogy mi ez a trutymó a nekem ismerős mágjarakás helyett.
Azt el is feledtem, hogy egy negyed marék mazsola is mehet a tejbe.
Én imádom, de ki kell hagynom mindenből, mert életem két legfontosabb Nője viszont kimondottan nem![ Szerkesztve ]
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
arcsin
senior tag
Esetleg a látóasszonyok topikjában kéne próbálkozni mágiarakás ügyben.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
Napokban volt téma öntöttvas edényzet, Lidlben hétfőtől lesznek, áruk egész jó szerintem.
A grillserpenyőn gondolkodom, meg lehet kéne egy ilyen belülről sima zománzos lábas/sütőtál is, a ragus cuccok le tudnak ragadni az Ikea Seniorban (gondolom a rusztikusabb bevonat miatt), szóval ilyen max 10 percre merem magára hagyni a tűzhelyen.[ Szerkesztve ]
solfilo
-
őstag
válasz solfilo #5113 üzenetére
Eléggé jó ajánlat, ha esetleg 1-1,5 kilós húsnál nagyobbat szeretnél belerakni, de nem vitatkozom. Nézd meg élőben. Ott lesz a közelében a lidl-ben a húspult, tegyél bele egy csomagolt lapockát próbaképp. Szóval majdnem 1 literrel több, az ilyenkor számít.
Igen. A kacsasütő annyira jó volt, hogy már el is vitték az összeset gyorsan.
[ Szerkesztve ]
-
Gabesz87
addikt
Sziasztok. Rizsfőzőt tudnátok ajánlani? Tefal RK102811 (ezt láttam hogy dicsérik tesztekben), vagy esetleg valamilyen Xiaomi? Meguntam hogy akárhogy csináljuk a rizst, mindig összetapad. Én a családomban, dédnagyanyámtól kezdve a pergős, nem összeragadt rizst szoktam meg, mint köretet. Kiáztatom, kimosom főzés előtt, mindenféle szipi szupi receptet próbáltam már, de mindig összetapad egy idő után. 3-an vagyunk perpill (gyerek 3 éves) szóval nem kellene túl nagy méretű.
-
őstag
válasz Gabesz87 #5116 üzenetére
Az idő utánnal lehet a gond. Esetleg az idő után előtt le kellene kapcsolni. De nem akarok okoskodni, hiszen mindenki azt használ, amit szeretne.
Pár szót azért a rizsfőzőről: ha a családban előpirítják a rizst olajon, ahogy nálunk szokták, akkor az az íz hiányozni fog a főzővel készültnél.
Alapvetően olyan területeken használnak rizsfőzőt, ahol sok rizst esznek, ezeken a helyeken pedig pálcikával eszik, így alapeset, hogy a rizsfőző kicsit összeragadós rizst tud legjobb eredménnyel csinálni. Nem biztos, hogy az megfelel majd. Én ezt hallottam róla, személyesen nem próbáltam.
Ha tennél egy utolsó próbát: vegyél Uncle Bens gyorsrízst (ne barnát) vedd ki a csomagolásból, mosás nélkül tedd az olajra, pirítsd meg kicsit, öntsd fel vízzel (lepje el), majd a legkisebb fokozaton főzd fedő alatt. Keverd meg gyakran, ha fogy a víz, akkor önts hozzá. Amikor már majdnem jó (azaz még nem teljesen puha), akkor adj hozzá kis vizet, zárd el a hőforrást és fedd le újra. Akár még egy konyharuhába is csomagolhatod. Hagyd úgy 10 percig és ha nem adtál hozzá túl sok vizet, akkor peregni fog.
Jegyezd meg összesen mennyi vizet adtál hozzá, így legközelebb tudod mennyi kell.Azért az Uncle Bens, mert az többször átmosott, megfelelően előkezelt a művelethez.
Ha már megy, választhatsz másik rizst, hogy újra ideges lehess, mert ragad.
+1 én mindig ízesítem a rizst -
#75501312
törölt tag
válasz Gabesz87 #5116 üzenetére
Pedig az alap működik: 1 egység rizs, 2 egység víz. Ha akarod, előtte lepirítod a rizst. Addig rotyog közepes lángon míg a rizzsel egy szint nem lesz a víz. Nem kevered, csak hagyod rotyogni. Aztán elzárod, fedő rá 20 percig és már kész is, nem ragad és nem is száraz.
[ Szerkesztve ]
-
Tibicsucsu
aktív tag
Voltam keso delutan a lidl-ben. Egy darab ontottvas edeny/serpenyo nem maradt.
Aliexpressrol szakajtot rendelni gaz? Pofatlanul draga itthon. -
Essejó
veterán
válasz Gabesz87 #5116 üzenetére
A rizst főzd Kreol módra, ha akarod pici olajon elöpirithatod ha szoktad, majd adj hozzá 5x-ös mennyiségű hidegvizet, megsózod, felforralod és 2-3 perecig főzöd. Elzárod a tüzet fedöt raksz rá, és letakarod egy konyharuhával. Békén hagyod 20 percig. Ha letelt az idö megkavarod, és átöntöd egy megfelelö méretű szűrőbe, és csap alatt átöblíted, lemosod róla a kioldódott keményítőt a szűrőben meg is kavarhatod a mosás közben. Hagyod lecsöpögni, és tálalod. Még másnapra sem tapadnak a szemek.
[ Szerkesztve ]
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
inf3rno
nagyúr
válasz Gabesz87 #5116 üzenetére
Mi úgy szoktuk, hogy 1 bögre rizs, 2 bögre víz, előtte meg megmossuk és olajjal lepirítjuk. A mosás leviszi róla a keményítőt, az olaj meg lezárja a szemeket. Nagyjából ennyi a titka a pergős rizsnek. Elvileg. Gyakorlatilag én már nem csinálok, mert jobban szeretem azt, ami összetapad, és nincs kedvem pepecselni vele. Másnapra amúgy nekünk is össze szokott ragadni, gondolom mert kifől belőle annyi keményítő, de azt le lehet mosni ugyanúgy, ahogy a tésztánál. Egyszerűen csak belemegy egy szűrőbe, aztán hideg vízzel lemosod. Sosem próbáltam amúgy, de ha a kreol féle működik másnál, akkor valszeg ez is.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
kmarci25
veterán
válasz Tibicsucsu #5119 üzenetére
Nem gáz, van nekem is Aliról. Ha rendelsz, a mértere nagyon figyelj. (A kicsik az olcsók, de azok tényleg nagyon kicsik.) Sokkal nem lesz olcsóbb, de azért lesz különbség. Ha megjön, érdemes 100 fokos sütőbe tenni fél-egy órára, fertőtleníteni. (Én egyébként minden sütés után a "maradékhővel" szárítom ki. Sütőben a vastál még órák után is elég meleg, majdnem forró, csak addig várok míg 100 fok köré lemegy a hőmérséklet és akkor teszem be a szakajtót.)
[ Szerkesztve ]
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
DrDobos
őstag
Hali!
Csulok peknehez mennyi ideig szoktatok a csulkot elofozni?:) esetleg van értelme kuktaban csinalni?Samsung Galaxy A55 5G
-
Essejó
veterán
válasz DrDobos #5123 üzenetére
Ha nem a Nagyitól örökölt Alu kuktában főzöd akkor olyan 40 perc kb kettes fokozaton kuktában. Én tegnap szárazbab fözeléket föztem füstölt oldalassal ennyi idő alatt. A babot a zacskóból kiöntve csak leöblítettem, semmi elöáztatás.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
kmarci25
veterán
válasz Tibicsucsu #5126 üzenetére
Szűken, de tán elég. Most nincsenek itt a melóban a szakajtóim , de megtaláltam a neten. Ilyen mennyiségekkel kb. fél kilósokat sützs, ha jól számolom. Ez a félkilósom (23*12*7 cm). Nem tudom milyet nézel, de én a helyedben meggondolnám a fapápet a nád helyett. (Én ilyet Alin nem találtam. Egy német cég gyártja a Brotformen, de onnan mocsok drága, belföldi forrás meg asszem csak az, amit linkeltem. Talán még a Sütőlapát Bt., de ritkán van náluk, a járvány alatt meg nem szállítottak semmit, most nem tudom mi a helyzet.) Könnyebben kijön belőle a tészta, ha nem használsz ruhát. A nád közötti kis résekbe bele tud ragadni, ha nem lisztezed eléggé, vagy maga a tészta is ragacsosabb (pl. rozs). Ruhát általában használok, kivéve ha direkt azt szeretném, hogy rajta legyen a minta.
[ Szerkesztve ]
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
Tibicsucsu
aktív tag
válasz kmarci25 #5127 üzenetére
Ezt neztem. A fapep erdekes modon nem tul elterjedt. A gyarto oldalan egyebkent 5 eur itthon meg 3700 huf. Az is szani h 2000 egy ruha bele. Rozs tesztat nem fogok csinalni. En hosszukasra ilyen fonott kosarat hasznaltam a kerekre jobb hijan a tesztaszurot. Erdekes modon abban legutobb tokre atazott a ruha.
-
kmarci25
veterán
válasz Tibicsucsu #5128 üzenetére
Tulajdonképpen bármiben keleszthetsz, aminek megfelelő az alakja, főleg ha ruhát is használsz bele. Ha valamilyen természetes, nedvszívó anyag (nád, fapép), akkor is nedves lesz a ruha nálam is, hidratáltságtól függ, hogy mennyire. Egy időben vadásztam az olyan vesszőből fonott kosarakat, amiben lehetne keleszteni, főleg a minta miatt, de nem találtam olyat, ami méretben és formában is stimmelne.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
bugizozi
őstag
Sziasztok!
Valaki sütött már lazacot? Hogyan érdemes? Csak serpenyőben vajon, közben locsolgatni, vagy serpenyő + sütő? Pl: Vajban sült lazac
Köszönöm!
VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!
-
arcsin
senior tag
válasz bugizozi #5130 üzenetére
Lehet házilag is csinálni, de van egy jó szósz sült lazachoz az IKEA_ban. Illetve menő volt (amikor lehetett kapni még) a paradicsomos szószuk. Persze azóta citromos-fokhagymás módszerrel serpenyő + sütővel csinálom amióta nincs ez a paris szósz.
[ Szerkesztve ]
-
#75501312
törölt tag
válasz bugizozi #5130 üzenetére
Hát, mi tök egyszerűen csináltuk.
Vagy serpenyőben és figyeltük meg közben kicsit locsolgattuk, bár annyira nem szárad ki.De csináltuk már sütőben is alufóliába becsomagolva, de nem emlékszem már pontos időpontokra.
De a neten lévő receptek illetve sütési módok többségében jók, ízesítésben térnek el kb. -
sutszi
veterán
válasz bugizozi #5130 üzenetére
Én karácsonyra szoktam megcsinálni Jamie Oliver egyik 30 percesnek titulált receptjét...Mindig úgy kell bányászni, mert sose találjuk meg.
Ott egy gyömbéres chilis mártásban ellepve sül készre a pirítás után... több éve csináljuk. Eszméletlen jó.Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
Tibicsucsu
aktív tag
válasz bugizozi #5130 üzenetére
Bar egyaltalan nem vagyok halas en is csinaltam parszor vajban, soval borssal. Sutobe nem raktam be inkabb a boros felet ketszer annyi ideig sutottem. Nem locsolgattam egyaltalan es nem szaradt ki. Vajhoz emlekeim szerint en raktam kis olajat is, mert a vaj magaban konnyen odaeg, nem lehet ugy forrositani, mint az olajat. A frissen orolt bors szerintem fontos. Forgatasnal nagyon kell vigyazni a halra h szet ne essen. Ajanlott a lapatkanal.
-
őstag
válasz bugizozi #5130 üzenetére
Próbáld meg ezt. 4 darab lazachoz (kb. 200 g/db) - sózva, enyhén borsozva
6 ek vaj
2 gerezd fokhagyma
1 csokor bazsalikom
2 ek citromléEzekből mártást csinálsz, majd 4 darab fóliát megvajazol, ráteszed a lazacot, csinálsz belőle kosarat, meglocsolod a 4 darabot a mártás felével kb. + rá egy-egy szelet citrom, majd összefogod a tetejét és lezárod. 180 fokra előmelegített sütőben sütöd 12 percig, majd kibontod, meglocsolod a másik felével és nyitva teszed vissza és ízlés szerint rágrillezel. Ne sokat, mert innentől már szárad.
Sajnos most képem nincs róla, de ez a legegyszerűbb elkészítési mód szerintem. Rajta maradhat a bőre, csak legyen megpucolva. Ha nem szereted a bőrét, akkor ezzel a módszerrel elkészítve le is szedhető. -
be1a
csendes újonc
Sziasztok,
ha már volt érintőlegesen téma a rizsfőző, kinek milyen van? Valamelyik típust tudnátok ajánlani / nem ajánlani?
Olvasgattam már sokat a témában és az jött le, hogy a legjobb rizs egy dedikált rizsfőzőből lesz a főzési elv miatt (pont addig főzi amíg van víz - ahogy kell), úgyhogy ilyenekre vonatkozik a kérdés főleg - de ellenvéleményeket is szívesen meghallgatok!
Köszi!
-
bugizozi
őstag
Köszönöm a lazac tippeket!
VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!
-
inf3rno
nagyúr
válasz bugizozi #5130 üzenetére
Szerintem vagy serpenyő vagy sütő, a kettőt egymás után túlzásnak tartom, inkább több időt igénylő húsoknál szokták így lezárni, pl marhánál. Serpenyőnél elvileg arra kell figyelni, hogy a bőrös felével kezdd és hogy a bőrt beirdaljad. Több idő kell a bőrös felének, és kevesebb a másik oldalának, de majd úgyis látod, hogy hogyan fehéredik. Én inkább egész halat szoktam sütőben zöldség ágyon, nem szoktam serpenyőzni (azt hiszem leragadt és szétesett, amikor próbálkoztam vele), biztos van még valami trükkje, amit más tud, gondolom nagyon számít a hőfok.
A konfitálást is megnézném a helyedben, ha sokat vettél. Szerintem tök érdekes eljárás. [link]
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
jansky1
senior tag
Nekem így még sosem sikerült elrontani a rizst. Egyszerű, nagyszerű, nem kell gép.
-
#75501312
törölt tag
Sziasztok,
A lisztembe belemásztak a hangyák. Mivel a lisztes zacskó nem zárt, így valószínűleg mindbe belemászott, most 2 zacsit bontottam fel, de van még 10 kg másik liszt.
Ha leszitálom, akkor még használható lesz? Nem szeretnék kidobni 10kg lisztet. -
#75501312
törölt tag
válasz kmarci25 #5143 üzenetére
A hangyákat nagyjából ki tudom szitálni, de találtam benne ilyen kicsi világosbarna gömböcskéket, amiknek egy része még átesik a szitán is. Ezek sztem vmi miniállatok lehetnek vagy ürülék.
Nem tudom mibe tehetném a lisztet, a nagy csavaros üvegbe is belemásztak, a műanyag tartóedénybe is, ami elvileg hermetikusan zár és az összehajtogatott tetejű lisztbe is.
Ki kell majd pakolnom az egész szekrényt, cukrot kidobni ha szintén belemásztak. Remélem zacskón nem rágják át magukat, mert ott van rizs, tészta is egy helyen.(#5142) OPiiPO
Hát, ha szöcskelábakat kellene kiszednem, még működhetne is. -
Digitalpimp
senior tag
válasz #75501312 #5141 üzenetére
Lehet, hogy valamelyik boltból vitted haza. Én a múltkor úgy jártam, hogy a Pennyben vettem Albert kekszet, abban voltak. A keksz meg otthon abban a szekrényben, ahol tészta, liszt, dara, meg ilyenek voltak. Szerencsére nagyon nem másztak szét, mert a kekszből zabálták magukat kómásra (vagy már kicsit be voltak etetve méreggel), de azért 1 hétig fogdostam őket a szekrényből.
OPiiPO 5145: Nem, de már ettem szárított? pörkölt? kukacot.
[ Szerkesztve ]
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
#75501312
törölt tag
válasz Digitalpimp #5146 üzenetére
Fura volt egyébként, mert pár hete pakoltam át az egész alsó szekrényt, pont azért, hogy ilyen ne történjen meg.
Lehet abban valami, amit mondasz, mert csak egy fajta lisztben voltak benne, de simán bemászhattak nálam is a hangyák. A másik fajta szerencsére rendesen le volt ragasztva és nem lett baj. Megnéztem az egy polccal fentebb levő félig nyitott 2 cukros zacsit, semmi nyoma hangyának vagy bogárnak, a rizs is érintetlen volt.
Míg google első 2 oldala arról szól, hogy a cukorral vigyázni kell, ellenben a liszt elriasztja őket. Hát nem úgy tűnik.
De olcsón megúsztam, csak 2 kg liszt bánta. -
krizmo_
Topikgazda
válasz #75501312 #5144 üzenetére
Én Bulkshopos tárolóedényekben tartom a lisztet is, esztétikailag nem vagyok maradéktalanul elégedett, de ebbe nem megy bele semmi. Ha a lisztbe belemegy valami, akkor mindent érdemes átnézni, és kidobni, ami olyan, mert kb., sosem lesz vége a harcnak... Vannak illatosításra szolgáló fagolyóim, amikre teafaolajat és levendulaolajat szoktam csepegtetni, ez elég jól bevált, nem szeretik sem a hangyák, sem a molyok, és ezt beteszem a szekrénybe, pár hetente csepegtetek rájuk.
Ha a csavaros üvegbe belemegy valami, akkor az már benne volt, szerintem és nem nálad ment bele. -
arcsin
senior tag
válasz krizmo_ #5148 üzenetére
Kérdés, ha már tárolók. Spagettitésztának szeretnénk venni valami hosszúkás, ha lehet kocka alakú, elfektethető tárolót, nem túl drágán ( max 2ezer ft). Ötlet?
Amúgy lisztre annyit, hogy a komáromi lisztek bebogarazódtak otthon nagymamámnak szinte mindig. Még anno, Komárom-Esztergom megyében laktam még nő 15 éve. Azóta nagyi titkát gyárt a komáromi lisztgyár, nem simán komáromi lisztet Lehet azóta javult a gyártás, de kerülöm.
[ Szerkesztve ]
-
krizmo_
Topikgazda
Ilyenek vannak még itthon, ezek sem rosszak tészta, magvak tárolásra: [link], [link].
Bár ezek nem kockák, nem fér be a szekrénybe a hossza miatt?Nagyi titka liszteket nem szeretem, egyszerűen nem minőségi lisztek... Pont most ment egy nagyobb rendelés a Garat Malomhoz, valamint sikerült manitoba lisztet is beszerezni, amiből ma isteni kenyérkék sültek.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Suzuki topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Milyen routert?
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- ZIDOO médialejátszók
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...