-
GAMEPOD.hu
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
Digitalpimp
senior tag
válasz inf3rno #4297 üzenetére
Nagyobb kínaikban is szokott lenni, legutóbb mikor láttam 2E se volt. Kő mozsár és rúd.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
inf3rno
nagyúr
válasz Digitalpimp #4301 üzenetére
Köszi! Körülnézek majd. Eddig csak fémet láttam, de az nem olyan jó, mint a kő.
Buliban hasznos! =]
-
#73959936
törölt tag
sziasztok. adott 1 kenyérrecept 75 dekás kenyér elkészítéséhez. (gépi) ebben kovászpor is szerepel 1 kanál.
helyettesítés céljából ez mennyi élő/érett kovásznak felel meg ? vagy ez befolyásolja a liszt és a víz mennyiségét is ?
(tudom, hogy abszurd és nonszensz a kovászos kenyér gépben, de ha lehet csak a kérdésre várnék választ)
köszönöm
-
kmarci25
veterán
válasz #73959936 #4307 üzenetére
Először is: abszurd és nonszensz a kovászos kenyér gépben
Nehezet kérdeztél. Könnyebb lenne, ha leírnád a pontos receptet, de ultima ratio-ként az a mondás, hogy a teljes liszt mennyiségének a 25-30%-át számold kovász mennyiségként. Tehát ha 1000 g lisztet ír a recept, akkor 250-300 g kovászt használj.
De itt jön a bökkenő, hogy így nagyobb lesz a kenyered. Plusz attól függően, hogy milyen hidratáltságú a kovászod, változik a tészta hidratáltsága is. Ehhez készítettem korábban egy táblázatot, amiben minden adatot meg tudsz adni, a táblázat pedig kiszámolja a pontos mennyiségeket: https://drive.google.com/file/d/1otZDw37FKo9BoLhLqqAEl3y1-rfdTx6B/view?usp=sharing"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
#73959936
törölt tag
válasz kmarci25 #4308 üzenetére
320 ml langyos víz, 23 g. élesztő, 7g. cukor 1 ek. kovászpor, 1 bő ek.zsír.
(a gép edényében) langyos víz kb. felében feloldom az élesztőt-cukorral, hozzáteszem a kovászport és állni hagyom vagy 5-10 percig, a vége felé beleteszem a víz másik felét és a zsírt feloldom.
300 g finom és kenyérliszt, 200 g teljes k.rozsliszt. 1 ek. búzasikér, 10 g. só
kimérem a lisztet és összekeverem a hozzávalókkal, majd a vizes részhez öntöm.
először program szerint 9 perc keverés 20 perc dagasztás majd 40 perc pihentetés
majd leveszem a keverőlapátot és újból kelesztem 40 percig az edényben.
ezután 60-70 perc alatt közepesre sütöm. (persze ég és föld a kovászolt kenyértől....de finom)
[ Szerkesztve ]
-
kmarci25
veterán
válasz #73959936 #4309 üzenetére
Fura, szerintem ebben a receptben a kovászpor (ez egyébként milyen? a DM-ben kapható?) semmit nem ad a végeredményhez, max. ízben egy nagyon kicsit. A 23 g élesztőtől ez simán megkel. Azaz előbb lesz kész a kenyér, minthogy a kovász elkezdene igazán működni, szaporodni. A helyedben én kicsit lejjebb vinném az élesztőt, mondjuk 17-18 g-ra, és hozzáadnék 100 g kovászt.
De egyébként ilyen kovászport is tudsz készíteni házilag. Az aktív érett kovászt kikened egy sűtőpapírra minél vékonyabba, és hagyos teljesen kiszáradni. Ezután felszeded a papírról és ledarálod. (Én ugyan nem daráltam le, nagyobb darabokban hagytam, de van szárított kovászom, ha bármi miatt kinyírnám azt, amit használok, ebből elvileg újra lehet éleszteni.)"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
#73959936
törölt tag
válasz kmarci25 #4310 üzenetére
tudom olvasgattam ezeket is már több helyen....és igen, újra lehet éleszteni a darabos vagy por állagút...
a kovászport netről vettem, van 2 fajta (?) is forgalomban, egyik sem olcsó - fél kilós kiszerelésben postával együtt vagy jó 3 ezer...
szóval tényleg csak az íze miatt csempészem bele, hogy ne legyen annyira élesztős. talán kipróbálom amit írsz, tegnap indítottam 1 új kovászt, na az majd jövő héten lehet kész ugye...
(én is sütöttem már kovászolt kenyeret, kb 9 óra mire szuper lehet...) nekem munkanaponta csak 3-4 órám van rá....
-
krizmo_
Topikgazda
Filmajánló:
Ételek, amelyek megváltoztatták a világot. (The Food That Built the World).Zseniális alkotás, tanulságos történetekkel... Valamint, arra is rámutat, hogy régen bizony nem minden volt jobb, legalábbis az ételek tekintetében egészen biztos, hogy nem.
-
FerNandor
őstag
250W-os smoothie készítő ér vajon valamit?
Talán van még a LIDL-ben 5-6 ezer Ft körül, de van egy erősebb is, nyilván több pénzért, az 6 vagy 700W-os. Alkalmanként használatban lenne."A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
#73959936
törölt tag
válasz kmarci25 #4310 üzenetére
Na: csak ide írok, mert itt a helye és tudom mindenki szeret olvasni új kenyér születéséről/sütéséről
Megcsináltam: a 4309-es hsz-ben lementen 17 gr. élesztőre és tettem hozzá 2 kanál full érett kovászt. Az eredmény ? Csodálatos kenyér, ami ugyan nem kovászból / vagyis csak részben abból készült...de nagyon puha, lágy kenyér, ízletes hmmm.
-
#73959936
törölt tag
válasz bugizozi #4318 üzenetére
Még nincs, mert mindenki a kovászos kenyértől van elszállva, 7végén hagymás sült 1 grammig elfogyott...
Fogok feltenni, de a tegnapiból is csak ma estére maradt, pedig csak ketten vagyunk rá !
ma is sül majd, holnap talán teszek fel ! Bár a puhaságot még nem igazán adja vissza a fotó !
köszönöm, de tényleg csodálkozom, hogy amikor se pihentetés, de hajtogatás, se kelesztés, mégis finom lett, nem beszélve a 40 % rozsról, amit bele tettem/teszek.
-
inf3rno
nagyúr
válasz #73959936 #4316 üzenetére
Grat! Nekem is a kovász + élesztő jött be eddig a legjobban. Lehet választani nála, hogy az elején raksz bele egy kevés élesztőt, vagy először kovászt raksz bele az első 3-5 órára, aztán utána egy nagyobb adag élesztőt, ami felnyomja. Nekem a család valamiért nincs oda a kovásztól, úgyhogy maradt az élesztős, de azért jó volt kísérletezni vele. Lehet majd pár év múlva újra nekiállok.
Buliban hasznos! =]
-
#73959936
törölt tag
-
inf3rno
nagyúr
válasz #73959936 #4321 üzenetére
Jó lett ez, nekem is ilyesmi szokott lenni kinézetre, ha eltalálom a vizet. Ahogy nézem te a harmadik utat választottad, és inkább élesztős kenyér a kovász meg csak ízesítő. Nálam legalább 5 órát dolgozik benne a kovász mindig, de még akár az is lehet, hogy neked van igazad, és felesleges annyit járatni.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
#73959936
törölt tag
-
#40553216
törölt tag
válasz #73959936 #4323 üzenetére
Én eddig mindig abban a pillanatban a csapból eresztett vízzel készítem, mindig megkelt.
A nagy melegben sűrűbben kell ránézni, mert gyorsabb a folyamat és túlkel a tészta. Nekem volt olyan, hogy az egész tészta olyan savanyú lett, mintha telenyomtam volna citromsavval. -
arcsin
senior tag
Kérdés, keleszteni ti hogy szoktatok? Én a sütőt alsó felső 35 fokra beállítom és úgy teszem be a letakart, vagy nem letakart keleszteni valót. Sosem volt olyan problémám hogy nem kelt volna meg valami kel(l)ően
-
krizmo_
Topikgazda
válasz #73959936 #4327 üzenetére
Pedig korábban már írtam erről :
-
arcsin
senior tag
válasz #73959936 #4327 üzenetére
Hát igazán nincs mit Én legtöbbször a lusta módszerrel sütök kenyeret, aldi kenyérlisztből, de a zacskón javasolt kelesztési idők mindig elegek szoktak lenni. Ha valami mást csinálok, hambibucit vagy hotdog zsemlét akkor is mindig a receptben javasolt idő elég. Van hogy 40 fokon tolom, de kedv függő ( édes tésztákat inkább). Csak hogy ezzel a módszerrel nem kell ráhagyni, figyelgetni, max sima időzítőt tolok rá, hogy szóljon ha kész.
Én is lassacskán fedezem fel a sütőmet, pedig évek óta megvan. Múltkor pld rájöttem van benne gyors felmelegítés funkció, ami tényleg gyorsabb Kelesztés után, amíg előkészítem a sütésre(spriccelés, bevagdosás, maggal szórás, bármi) pikk pakk a kellő hőmérsékleten van.
-
#73959936
törölt tag
ok, elismerem valóban nem olvastam el közel sem mindent
én meg mindent magam készítek, vagyis kerevek össze és próbálgatom mit és hogyan. Ez tegnap nem sikerült. De majd legközelebb....
és tuti, hogy kipróbálom a sütős kelesztést
-
sutszi
veterán
válasz #73959936 #4330 üzenetére
A klóros víz parád van, akkor használhatsz vízszűrő kancsót is.
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
Tibicsucsu
aktív tag
Sziasztok!
Kenyersuttessel kapcsolatban szeretnek kerdezni. En csak a karanten alatt sutottem parszor kenyeret. Szabi a pek kovaszolasat kovettem figyelem Garat kiralybuzat, de szerintem majdnem ugyanannyira ragadt. Mondjuk a vizzel batrabb voltam, mert itt irta valaki, hogy sokkal tobb vizet vett fel neki a Garat (bar az nem kiralybuza volt).
Robotgepem nincsen ezert kezzel gyurom a tesztat. Tobb kerdesem is van.
Szabi mester 2/3-ad vizet ad a liszthez (egyebkent o is kiralybuzat hasznalt a karantenos viedojaban) + az 100%-os kovasz es meg egy kupica a soval. Ne okoskodja es maradjak az aranyainal?
Mennyire fontos ez a csapkodas, amit mutatott, meg az elso, "ablakos" hajtogatas? Lattam mas kulfoldi videot, ahol egyaltalan nem csinaltak ilyet. Vegig a talban maradt a teszta es ugy dolgoztak vele, tobb vizzel, vizes kezzel es tok szep lyukacsos lett a kenyer. -
sutszi
veterán
válasz Tibicsucsu #4333 üzenetére
Sokféle jó liszt van. Nem kell törvényszerűen királybúzát használnod a jó kenyérhez... Pásztóit sokan dicsérik. Legutóbb nekem csalódás volt...
A vízzel csak akkor legyél bátrabb ha "profi" vagy... Csak viccelek...de nem tudom kihagyni, hogy ne utaljak vissza egy korábbi szálban amiben a takony tészta volt a hozzáértés mértékegysége... Nem, egyáltalán nem az.
A legtöbbször 60%-os aránnyal szoktunk sütni, ha neked is jó maradhatsz nyugodtan. Jól lehet vele dolgozni. De pl én a múltkor csináltam egy 70%-ost és az már elég folyékony.
Én csapkodni nem szoktam... Hajtogatni viszont igen... Hűtőzni sem...bár sokan csinálják..tervben van, hogy kipróbálom.
Attól függ mi a célod. Ha akarsz egy fix receptet ami bevált akkor használd azt. Ha szeretsz kísérletezni akkor vágj bele módosításokba. De egyszerre csak 1 dolgon változtass, mert nem biztos, hogy tudni fogod mi volt a baj, ha sok a módosítás.Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
inf3rno
nagyúr
válasz #40553216 #4324 üzenetére
Nekem is túl savas szokott lenni kovásszal, emelkedni meg alig emelkedik. Azért szoktam a végén élesztőt hozzákeverni, az elbontja a savakat. Elég esetleges, hogy milyen a mikroba összetétele a kovásznak, és szerintem ha nem eteti minden nap az ember és hűtőben tartja, akkor a pékélesztő kihal belőle, és nem termel elég széndioxidot a tejsav baci, ami benne marad. Én legalábbis csak ezzel tudom magyarázni, amiket tapasztaltam vele. Szóval én nem tudtam nélkülözni teljesen az élesztőt, mert csak heti 2x etettem amikor kenyeret sütöttem, és hűtőben tartottam. A klóros vízzel én nem tudom magyarázni, mert élesztővel eddig mindig sikerült klór ide vagy oda. Hőfoktól sem függ pont ezért. A gép felmelegíti olyanra, amin az élesztő simán megkel, a kovász meg csak fele vagy harmad olyan magasra emelkedik.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
saslikot ti miben sütnétek? vasserpenyő, kontakt grill, vagy sütő? (légkeveréssel, vagy grill)
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
krizmo_
Topikgazda
válasz Mr.Csizmás #4336 üzenetére
Nekünk van ilyen fém rúd, én arra szoktam felfűzni a sütni valót, és a tepsi szélére rakom úgy, hogy bele csöpögjön a kisülő cucc. Alsó- felső sütés, a végén egy kis légkeverés.
-
inf3rno
nagyúr
válasz krizmo_ #4338 üzenetére
Akkor nem a hűtő miatt, de valami miatt nálunk eltolódott az egész a tejsav és ecetsav termelő mikrobák felé, a széndioxid termelés meg visszamarad. Én ha élesztővel keverem, akkor ugyanúgy szépen megkel, mert az elbontja a savakat és széndioxiddá alakítja őket, anélkül viszont kicsi marad és savanyú. Szóval nem optimális a mikroba összetétel. Én mondjuk már kidobtam az enyémet, mert meguntam vele a pepecselést. Nagyjából az volt a cél, hogy ne kelljen élesztőt vennem, amikor hiány volt belőle, de most már nincs ilyen gondom, és pont ezt a célt nem teljesítette. Nekem bejött, hogy amikor élesztővel kevertem, akkor volt egy kis tejsavas felhangja a kenyérnek, de a család nem szerette és nem csak magamnak sütök. Nekem az élesztős is elmegy, bár kétségtelenül nem ugyanaz. Majd még kísérletezek vele, hogy mi van, ha teszek bele egy kis joghurtot is csak az aroma kedvéért, hátha úgy egyszerűbben elérhető ugyanaz. Talán egyszer-egyszer átmegy a bírálókon az is. :-)
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
Tibicsucsu
aktív tag
Kossz, akkor megprobalom kevesebb vizzel. A kiralybuzat csak ki akartam probalni, vettem BL80-at is. Szerintem egyebkent tok erdekes volt, hogy a tobb viz miatt olyan "lotyogos" volt a teszta, mint valami vizzel toltott lufi.
Meg egy kerdes: autolizalast erdemes nyujtani vagy nincs haszna? Az emlitett angol videoban pl a csoka nem kenyerliszttel dolgozott es azt mondta h fel ora eleg. -
sutszi
veterán
válasz Tibicsucsu #4340 üzenetére
Autolizálást elhagytuk... Igazából inkább fermentálás van. Megmondom őszintén, hogy 2 irányvonalat látok. Van egy racionális vonal, aki józanul és a praktikum mentén gondolkodik és van egy másik vonal, akik szeretnek művészkedni.
A művészek örömet lelnek abban, hogy bonyolítják elnyújtják a folyamatot minden különösebb eredmény nélkül...
Én inkább a racionális vonal felé húzok. Tehát olyan műveletet nem akarok aminek nincs értelme. Ráadásul most nyáron minden folyamat nagyon gyors a meleg miatt...
Szóval amikor a kovász már jó fickós, akkor bedagasztom a liszttel és a vízzel. Fermentálás 1 órán át. Ezután adom hozzá a sót, és jól összegyúrom. Ezután 30 percenként hajtogatás összesen 3 alkalommal. Ezután formázom és szakajtózom. Kb 1-1,5 óra és megy a sütőbe. Most melegben úgy fut a kovász mintha oroszlánok kergetnék...vigyázni kell, nehogy túlkeljen.Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
balazs1956
senior tag
Sziasztok, kéne egy kis segítség!
Májkrémet csináltam csirkemáj, libazsír, hagyma, mustár fűszerek segítségével, végén összeturmix.
Az íze nagyon jó lett, viszont az állaga olyan pergős nem kenhető.
Szóval az a kérdésem, mivel tudom az állagát feljavítani, hogy krémes kenhető legyen?
A segítségeteket előre is köszönöm szépen!
Teljesen amatőr vagyok a témában
-
inf3rno
nagyúr
válasz balazs1956 #4342 üzenetére
Már úgy érted túl szilárd? Ahhoz, hogy kenhető legyen még több zsiradék kell bele. Ha nem akarod annyira zsírosra, akkor víz és valami víz megkötő anyag, ami javíthat rajta, pl zselatin, keményítő, liszt, stb. A vízzel viszont nem fog elállni sokáig. Talán még amit lehet a fenti anyagokon kívül, hogy még tovább turmixolod vagy darálod.
Én is gondolkodtam rajta, hogy a bolti helyett megpróbálok saját májkrémet, mert valahogy nem az igazi. Ugyanúgy pergős a bolti, mint a tiéd, és az íze sem a legjobb, hiába van ráírva 25% libamáj meg ilyesmik. Én szerintem vegyesen olajjal és vajjal fogom fellazítani. Kezdésnek jó lesz a csirkemáj, aztán ha már megvan a tuti recept, akkor jöhetnek a komolyabb májak, mint a liba meg a kacsa.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
balazs1956
senior tag
válasz inf3rno #4343 üzenetére
Az eredeti receptúra szerint főzőtejszínt rak hozzá, de azt kicsit durvának találtam.
Lehet megpróbálom vajjal feljavítani, jó ötletnek tartom. Sajnos a libazsír elfogyott, vizzel meg nem hígiatanám.
Érdemes kipróbálni a receptet, mert amúgy nagyon nagy sikere van, csak most az állaga elment kicsit.PM-ben küldöm a recept forrását, nehogy kikapjak itt valakitől.
Köszönöm szépen a segítséget!
-
inf3rno
nagyúr
válasz balazs1956 #4344 üzenetére
Nem hiszem, hogy itt gond lenne, belinkelem: [link] A tejszínt én sem raknám hozzá. Szerintem könnyű túllőni a célon vele, és akkor a végén az egésznek tejszín íze lesz májkrém helyett. A vaj megy hozzá, de annál is szerintem kóstolj többször, nehogy túl vajas legyen.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Szárított fűszereket ti mivel szoktatok darálni? Van egy rakattal csomó féle. Leginkább a rozmazinggal van gondom, mert használnám néhány ételhez, de jobb szeretném por formájában, mint egészben. Kipróbálom majd ilyen forgó pengés kávé darálóval, de az az érzésem, hogy nem lesz valami jó a végeredmény. Valami darálós vagy őrlős megoldásnak jobban örülnék, ami viszi pl a fahéjat is meg az ilyen keményebb dolgokat.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
balazs1956
senior tag
válasz inf3rno #4346 üzenetére
Egy extra megoldás, de a kézi mozsár is jó szolgálatot tesz.
Az előzőből van kettő is a családban, tényleg szenzációs, arany árért.
Az utóbbi több száz éves technika. -
inf3rno
nagyúr
válasz balazs1956 #4347 üzenetére
Mozsár lesz, de valami tekerős porítós dologra gondoltam, a zúzással meg nem lehet igazán jól porítani. Valami malom lenne jó vagy daráló, ahol adott a szemcse méret, és az jön ki belőle, ami a lyukon átfér. Az olcsó pengés kávédarálókkal is az a baj, hogy egyenetlen a szemcse méret. Nem tudom, hogy a kávédarálók jók e fűszernek is, rendelek majd egy olcsóbb Hariot, aztán kiderül. [link] Igazából az örökségemben is van valahol hasonló régi kávédaráló, de nem tudom, hogy az akkori fémek milyen minőségűek, és hogy pl a fűszerrel nem e reagálnak. Amíg nem volt rozsdamentes acél, addig pl a bazsalikomnál sem ajánlották, hogy késsel vágjuk, mert reagált a vassal. Szárított fűszerekre talán ez kevésbé jellemző.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
Új hozzászólás Aktív témák
- EA Sports WRC '23
- Videó stream letöltése
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Ubiquiti hálózati eszközök
- Egészen nagy teljesítményspektrumon fedné le a mobil piacot az AMD
- Motorola Edge 40 neo - színre és formára
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Autós kamerák
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- További aktív témák...