-
GAMEPOD.hu
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
#40553216
törölt tag
Üdv! Pár hónapja kovászolok. Kb. fele-fele teljes kiőrlésű és fehér liszt (utóbbiban a kovász is benne van), kb. 60 dkg-s kenyér, spatulával kevert, kétszer hajtogatott, 20 cm-s tortaformában sütve. Kézzel csak a sütés után nyúlok hozzá.
A kovászt két sütés között hűtőben tartom, mert ha nem ott van, sokat kell kidobni. -
#76500480
törölt tag
Valaki tudna segíteni aszalásban? Cseresznye és meggy lenne az áldozat, egy komolyabb olasz aszalógéppel kezdődött az egész de a kapacitása véges egy fa terméséhez képest Sütőben zajlik a dolog alsó-felső+ légleverés 55fok, egyelőre egyenletessebben is száradnak az aszalványok, mint a kis gépben. Hány napot hagyjak nekik, melyik szinten legyen a tepsi, ill. üzemmódon érdemes-e változtatni, sima légkeverés....? Szilikagél hatékony élelmiszertároláshoz?
[ Szerkesztve ]
-
arcsin
senior tag
Január végén elkezdtem áztatni némi vodkában némi vaníliarudat. Kérdésem az lenne, mennyi idő után lehet elkezdeni az esszencia használatát? Van ahol 1 évet találtam, van ahol fél év, van ahol heteket javasolnak? Elsősorban süteményekhez gondoltam felhasználni, de mondta valaki, hogy kávéba is jó lehet.
-
inf3rno
nagyúr
válasz #76500480 #4153 üzenetére
A szilikagélből a színes mérgező. Egyébként sincs értelme, ha jól aszalod el kéne állnia. A sütőnél én megbizonyosodnék róla, hogy kijut e belőle a gőz valami szellőzőn, mert ha nem, akkor egy idő után nem szárít tovább, ha elérte a benne lévő levegő páratartalma a 100%-ot. Állítólag a sütők nem jók ilyesmire, de szerintem a régi hagyományos változatra mondták ezt, mert nem lehetett kellően alacsonyra állítani bennük a hőfokot. Én arra tippelnék, hogy hőlégkeveréssel szinte mindegy, hogy hova rakod. Én csak géppel szoktam aszalni, ezért a sütős időkről fogalmam sincs. Igazából géppel is csak arra emlékszem, hogy el szokott tartani egy darabig.
Buliban hasznos! =]
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
-
inf3rno
nagyúr
Az, hogy mennyi idő kell neki nagyon nagy mértékben függ a körülményektől. Szerintem a tiéd már jó lehet. Meg lehet gyorsítani a folyamatot a felület növelésével, értsd feldarabolod a lehető legapróbbra, kikaparod a magját, stb. viszont ilyenkor szűrni kell. Ha szobahőfokon tartod hűtő helyett és rázogatod néha, pl felteszed mosógépre, az is gyorsítja a kioldódást. Én szerintem néhány hét alatt is már kioldódik belőle valami. Én úgy szoktam a vaníliás cukrot, hogy mindig kiveszek belőle, és rátöltök friss cukrot. Szerintem te is csináld így, hogy kóstold meg, hogy jó e már, aztán önts ki belőle annyit, amennyi kell, a maradékot meg öntsd fel vodkával.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Szerintem jó lesz ez. Amúgy a vanillin színtelen és szublimál, de azért talán a színéből lehet valamit mondani arról, hogy mennyi oldódhatott bele. Lehet kapni ilyen kis dugós kémcsőben is vaníliát. Én hűtőbe szoktam tenni, aztán akkor látszanak a kémcső falán a kivált vanillin kristályok. Tök jól néz ki. :-) UV fényre bomlik, nem szabad napra tenni. A hőt viszont elég jól viseli, akár forralni is lehetne, csak házi módszerekkel garantált, hogy elillan.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
#40553216
törölt tag
válasz inf3rno #3476 üzenetére
Jó sokára, mert csak most jutottam ide. Szóval a sous vide-nak a vákuum és a tized fokra beállított, a szokásos főzési technológiáknál sokkal alacsonyabb és akármeddig tartott hőmérséklet a lényege.
Kiindulásnak. -
Izzé
őstag
Sziasztok!
Eme recept alapján elkészítettem életem első kifliét. Simán ment minden, szép lett, guszta és az íze is renden volt. Aznap. Másnap annyira kiérződött rajta az élesztő, hogy nem bírtam megenni.
Az lenne a kérdésem, hogy fel lehet-e futtatni a tésztát élesztő nélkül? Vagy használjak kevesebbet? -
modflow
veterán
Neten lehet venni pizza sütéshez pizzakövet 16.000 Ft-ért, samottból van.
Praktikerben lehet venni samott téglát 2800 Ft-ért.Mi a különbség érdemben?
http://www.kalyhasbolt.hu/Pizzako-pizzasuto-samottlap-kenyersuto-lap-EXTRA-4
https://www.praktiker.hu/epuletgepeszet-futes-hutes/kalyha-kandallo-kazan-tuzeloanyag/fustcso-es-tartozek/316276-domofire-samott-tabla-feher-25x50x4-cm
-
-
modflow
veterán
Mert ha tényleg csak ennyi, akkor megveszem a Praktikerben és levágom 50-ről 40 cm-re. Bár az igaz, hogy a másik méret a 25 cm lehetne 30...
No meg azért is kérdeztem, hogy ez tényleg ugyan azt-e, mert nem lenne jó, ha megvenném és valami mérgező anyag jönne ki belőle a sütően.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz modflow #4165 üzenetére
Ha nincs külön feltüntetve, hogy lehet rajta sütni, akkor én annyira nem ajánlanám, mert ki tudja mivel kezelték, és lehet nem alkalmas erre a célra.
Mostanában Aldiban/Lidlben lehet venni sütőkövet és vasat is, érdemes lehet ott körülnézni.
Mi nemrég vettünk vasat, és nagyon elégedett vagyok vele, sokkal jobban, mint a sütőkővel, pedig azt évekig használtam. -
Essejó
veterán
válasz modflow #4167 üzenetére
A sütő kő és a samott tégla anyaga ugyanaz. Őrölt téglapor és vízüveg keveréke. Ezt formára préselik, száritják, majd (a hőfokban nem vagyok biztos) 1000 fok környékén kiégetik. A 250° körüli sütöben mi tudna abból még kijönni? Esetleg keress egy kályha építőt, lehet van használhatóbb méretű samottja, sőt akár méretre is vágja neked, mert elég nagy porral jár a vágása.
[ Szerkesztve ]
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
modflow
veterán
-
inf3rno
nagyúr
Fagyi gépje esetleg van itt valakinek? Gondolkodok rajta, hogy vegyek egyet, de elég tájékozatlan vagyok. Az a benyomásom, hogy 30-50k körül már talán van használható, amit nem kell fagyasztóba pakolni, és krémes fagyit csinál. Árban nem tűnik úgy, hogy bármi visszajönne ahhoz képest, ha a dobozos cartedort venném, de legalább tudnám, hogy miből készült.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
FerNandor
őstag
Ti rántottát hogy csináltok?
Amikor egy szállodában voltunk elszállásolva, minden nap meg tudtam enni, jól esett, itthon viszont csinálok pár tojásból és kb a 2. tojás körül már "hányingerem" lesz tőle és többet abszolút nem kívánom. Nem tudom, miért, olyan íztelen vagy fura, semmilyen... Csináltam már rendes vajjal, oliva olajjal, lassú tűzon "Jamie Oliveresen tologatva", de nem igazán lett jó egyik semSült fokhgymát szoktatok csinálni? (zsírban vagy olajban) nézelődtem neten, de ahány odlalt néztem, kb annyi féle verzió volt.
"A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
kmarci25
veterán
válasz FerNandor #4178 üzenetére
Sült fokhagymára. Tűzálló (amit sütőbe is tehetsz) serpenyőbe 5 evőkanál olívaolaj, 25g vaj, kávéskanál porcukor. Ha a vaj elolvadt, 20 gerezd fokhagymát bele, átforgatni, és mehet a 180 fokos sütőbe 20-25 percre, amíg teljesen meg nem puhulnak a gerezdek. Hagyod kihűlni, felhasználás előtt ki lehet venni a léből, és hagyni papíron pl. lecsöpögni.
Nekünk ez bevált."There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
Tibicsucsu
aktív tag
válasz FerNandor #4178 üzenetére
En nem szoktam tultolni a sima rantottat. Villaval felverem, annyi csipet soval ahany tojast belerakok. Par csepp olaj vagy kacsazsir megy a teflonos serpenyőbe, amit nagy langon felmelegitek majd leveszem kozepesre miutan beleontottem a tojast es lassan lapos fakanallal elhuzogatom az aljat meg forgatom egy kicsit ha mar lehet. En nem szoktam teljesen atsutni, mert egy kicsit dzsuzosan szeretem, de van aki undorodik ettol. Ebbol siman megeszek egy harom tojasosat sok kenyerrel es en eleg kistermetu vagyok. Tapasztalatom szerint szallodakban is folyosabbra csinaljak.
Azt hozzatennem, hogy nagyon ritka, hogy nem teszek bele mast. Reszelt sajt vagy valami jobb aprora vagott gepsonka (vagy mindketto) szalonna szokott meg belekerulni. Van aki tejet ont bele, amitol elvileg konnyebb lesz egy kicsit. -
#75501312
törölt tag
válasz FerNandor #4178 üzenetére
Akkor íztelen és nem jó, amikor kicsit kiszárad, ahogy írták visszább, a szállodákban kicsit folyós.
Nálam többféle verzió van és vhol a folyós után van kicsivel az állaga, de a sima az csak tojás, egy "löttyintés" tej, só, bors és alacsony hőfokon sütöm kis vajon, amíg el nem kezd szilárdulni. Szilikonos keverőlapáttal szoktam lassan betologatni a széléről a közepére a cuccost.
Ha nagyon puccos akarok lenni, akkor pirítok előtte hagymát / sonkát / virslit / fagyasztott zöldséget és arra borítom rá, vagy ha még puccosabb akarok lenni, akkor a francia rántottát csinálom meg, ami egy fél omlett, de még folyik belül.
Ha kicsit testesebb ízt akarsz, akkor piríthatsz előtte bacont és abban a zsírban sütöd meg a tojást.
Mellé mindenképp vmi pékáru és zöldségek és sok majonéz.
Mindenképpen lassú tűzön süsd, az, hogy 2 vagy 3 perc alatt kész sztem nem számít és inkább vajon, mint olajon.[ Szerkesztve ]
-
bugizozi
őstag
válasz FerNandor #4178 üzenetére
Tibicsucsu: Van aki tejet ont bele
+1 a tejre ha lightos esti vacsorára szánom, akkor vajon csinálom és bátran öntök bele tejet, így könnyedebb kaja lesz.
Viszont hamásnapos vagyokvalami tartalmasabbra vágyom, akkor szalonnát kockázok, annak a zsírjába megy a hagyma, kolbász stb. Na az elég cuccos szokott lenni, bár gondolom téged az első verzió érdekel.VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!
-
inf3rno
nagyúr
válasz FerNandor #4178 üzenetére
Nagyon függ a tojás minőségétől. Amit nagyanyámtól tanultam az olyan, hogy miután beleöntötted a tojást, de még nem dermedt meg, addig gyorsan karikázol bele vékonyan főtt krumplit. Nem szabad agyon sütni, úgy jó, ha épphogy csak megdermed. Legtöbbször olivaolajat szoktam használni. A vaj nekem annyira nem jön be, túl vajas lesz tőle az íze, de talán 2/3 olaj, 1/3 vaj még vállalható. Van, hogy az olaj egy részével verem fel, úgy egy kicsit habosabb lesz az egész. Még szoktam rá vagy paprikát szórni vagy egy kis fahéjat miután elkészült. Az elején van, hogy hagymát vágok fel hozzá, és teszek bele kurkumát is. De ez házi tojásból van, boltibóll talán jobb egy kis lisztet belerakni és elmenni az omlett és a palacsinta felé. A gomba is még jót szokott tenni neki. A lecsós tojástól falra mászok. A szalonnás elmegy, de az nekem már túl zsíros a legtöbbször. Ez a krumplis, ami a legjobb szerintem. Arra viszont figyelni kell, hogy a krumplit kell a tojásba karikázni, nem a tojást a krumplira önteni, mert egész más lesz a végeredmény.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
FerNandor
őstag
válasz kmarci25 #4179 üzenetére
Köszi!
------
Köszönöm a rántottás tippeket is. Ha szalonnán sütöm, akkor szintén nem ízlik, semmilyen émelyítő lesz, kicsit parqdox, de így van
Az biztos, hogy nem sütöm túl, az nem szokott gond lenni. Nem tudom, hogy az a szállodai milyen lehetett, lehet, hogy a mennyiség is számít, mert oda ugye kivisznek egy ilyen nagy fém akármivel, az egyébként inkább szilárd volt, minimális lágyabb részekkel, de nem túlsült szilárd kemény. Lehet, hogy a hitvány bolti tojások is közrejátszanak a sikertelenségben. Próbálgatom majd, csak sajnos nem nagyon van már kedvem hozzá . De mondjuk mostanában már a tojást meghámozni sem tudom, egyszerűen alig akar lejönni a héja, régen volt, hogy kb egyben lejött. Nem értem ezeket."A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz FerNandor #4178 üzenetére
ikeás senior serpenyő, 3,5 kiló tiszta boldogság acélból amúgy sokkal jobb abban sütni, 4-5 (0-9, üvegkerámia) fokozaton szoktam előmelegíteni, szalonna zsírját kisütöm, és arra megy rá, pont puha marad. ha "lepedős" íze van, akkor túl nagy a hőmérséklet alapból, mire átsül addigra a teteje puff. esetleg tegyél rá fedőt 1-2 percre.
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
kmarci25
veterán
válasz FerNandor #4185 üzenetére
Persze, pucolva. Jó cucc, szoktam mellé "szárított" paradicsomot is csinálni, és egy kis bazsalikommal, nagyon jó feltét, vagy tésztaszósz.
Annyit beszéltetek róla, hogy tegnap rántottát kellett vacsizni.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
kmarci25
veterán
válasz FerNandor #4188 üzenetére
Nem igazi szárított, ezért is volt az idézőjel, de szerintem nagyon finom. A paradicsomokat felezem, ha koktélparadicsom (azt szoktam), negyedelem, ha nagyobb. Ráteszem tepsire a bőrös részével lefelé. Só, bors, egy kevés porcukor, illetve mehet más fűszer is (oregánó, bazsalikom pl., vagy akár kakukkfű, rozmaring). 100 fokra előmelegített sütőbe teszem 2 órára. Ha nem kell mind, akkor befőttesüvegben, olívaolajjal hosszabb ideig is eláll.
A paradicsomokat, fokhagymákat pl. kenyértésztába is lehet tölteni és úgy kisütni (akár egy kis sonkával, sajttal), vagy turmixolni és szószként használni.
A rántottát feleségem csinálta, sonkát kockázott bele, meg újhagymát. Semmi tej, meg vaj, kis olívaolajon pirította először a sokát, hozzátette a hagymát, aztánm a tojást. Ő inkább szárazon szereti, úgyhogy olyan lett. (Nekem meg mindegy, bár ha lehet választani, nekem lehet rezgősebb.) Hozzá a tegnap kisült kenyeremből vajaskenyér, és jó sok zöldség.
[ Szerkesztve ]
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
#73959936
törölt tag
-
solena
tag
válasz kmarci25 #4191 üzenetére
Epernek tűnt. A koreaiak tudtommal mindent is képesek eperrel enni, meg talán arrafelé nem olyan édes a lekvár, mint itthon. Nem elvadult ötlet (egyszer csináltam japán jellegű bundáskenyeret, amit egy animéből (Shinigami no Ballad) néztem ki: a tojás-tej kombóba vanília-kivonatot tett, és abba mártotta a kenyeret. Ha az ember el tud vonatkoztatni a megszokástól, hogy a bundáskenyér sós, szerintem kifejezetten jó kaja)
Ba'jur, beskar'gam, Ara'nov, aliit, Mando'a bal Mand'alor, An vencuyan mhi. - Resol'nare
-
#73959936
törölt tag
Na akkor, aki megcsinálja visszajelzést várnék milyen is lett....
egyébként azt hiszem lehet kapni olyan eperdzsemet, ami nem igazán mézédes, hanem inkább savanykás....és a sajt....hmmmm -
FerNandor
őstag
Strawberry jam, amit beletesz :)
[ Szerkesztve ]
"A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
kmarci25
veterán
Én sokmindent megeszek, sőt szeretem is akár az elvadult dologokat is, de ez így egyelőre nem jött össze. Lehet azért, mert tényleg egy savanykásabb eperdzsemet/lekvárt használnak. Modjuk pont a bundákenyér nem igazán az én világom, úgyhogy szerintem hagyom.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
#40553216
törölt tag
-
supercow
őstag
válasz FerNandor #4184 üzenetére
Rántottába: 1 csipet szódabikarbóna és egy kis tej a felvert tojásba, attól lesz olyan mint az "éttermi" habosabb meg lágyabb. És lassú-közepes tűzön, lassan mozgatva, nem teljesen átsütve. Sznob franciák szerint akár gőz fölött is lehet csinálni, hogy még olyanabb legyen a hő
In nomine Pasta, et Fusilli, et Spaghetti Sancti. Ramen.