-
GAMEPOD.hu
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
Madoc
veterán
válasz krizmo_ #3000 üzenetére
5 napja kb. Mikor elkezdtem a kovászt csinálni. Rozslisztel inditottam aztán első nap amit kivettem abból fehér kovász lesz, a másikból meg rozsos. Nekem a fehérlisztes jobban dolgozik még. Jövő hétvégén sütöm az első kenyereim, kenyérszűz vagyok még
Dad by day, gamer by night. Jelenlegi konzoljaim: Xbox Series X, Xbox One X - Playstation 5 Standard- Nintendo Switch
-
Madoc
veterán
válasz Šolaire #3004 üzenetére
Persze, ha kész leszek mindenképpen! Tervezem már a mobilkemencém is és kenyeret is régen szeretnék sütni. A kemence csak márciusban lesz kész de a kenyérsütést villanysütőben addig ki akarom tapasztalni. Ha bejön, egy héten 2x - 3x sütnék.
Dad by day, gamer by night. Jelenlegi konzoljaim: Xbox Series X, Xbox One X - Playstation 5 Standard- Nintendo Switch
-
Šolaire
veterán
Kenyér kelesztéshez használtok szakajtót? Ha igen milyet?
“Praise The Sun” \[T]/
-
kmarci25
veterán
válasz Šolaire #3008 üzenetére
Hogyne. Nádszakajtót, de van két Angliából rendelt is , ilyesmi: link
Holnap formakenyeret készítek, szendvicsnek valót. Vettem kamutlisztet, azt fogom kipróbálni.Én egyébként mostanában vaslábosban sütök, az jött be legjobban. Próbáltam kövön, de sose tudtam eléggé felmelegíteni, a kerámia sem jött be igazán. Aztán kaptam egy 12 kilós, fedeles öntöttvas lábost és azt nagyon szeretem.
Majd mutatók képeket, még receptet is.
Addig is, itt egy kis táblázat számoláshoz.
link"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
Auratech
őstag
Megosztom veletek a szent grál receptjét. Mekis szósz deluxe,
- Négy egység (tömegarány) rendes, (nem light) majonéz.
- Három egység ketchup
- Két egység mustár
- két egység finomra kockázott lilahagyma (3x3mm)
- egy egység finomra kockázott csemege ubi
- egy egység porcukor!
- fehér bors (fél literhez kb. csapott, pici kávéskanálnyi)Literszám fogy...
[ Szerkesztve ]
Auratech Field Recording
-
krizmo_
Topikgazda
válasz kmarci25 #3016 üzenetére
Nekem meg inkább kenyérhez nagyon jó, csak tényleg 50 percet elő kell melegíteni a sütőt hozzá. De szeretek mást is kipróbálni. Megkérdezhetem honnan szerezted a vaslábosod?
Amúgy, a fapép szakajtó jobb, mint a nádból készült? Fentebb linkelted, hogy olyat is használsz.
-
kmarci25
veterán
válasz krizmo_ #3017 üzenetére
Amazonról rendeltem, pontosan ez az. Elég jó cucc, nagyon szeretem.
Szakajtót illetően: a náddal nagyon szép minta lesz a kenyéren, ha ügyes vagy, a fapépessel nem. Ellenben a fapépes szögletes formájú, így tömzsibb lesz a vekni, ami kisül, és kevésbé ragad bele. Én mostanában mindig teszek bele ruhát, így a minta nem lényeges, de a forma miatt inkább a fapépest használom. Azt sajnos itthon nehezebb beszerezni."There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
kmarci25
veterán
-
mephi666
nagyúr
hogy ne csak kovász meg kenyér legyen, ide rakom a szombati művem
...elég megosztó kaja a kocsonya, mi is leginkább a húsos részét szeretjük: 2kg-s kocsonyacsomag a lidl-ből, megtolva pluszba bőrös lapockával... fűszerezésnek kis marék egész bors és kb 1 egész fokhagyma, gerezdjeire szedve, valamint só... kb 5 órán át főtt (a kép még kocsonyásodás előtt készült... jó masszív lett... kb 2-3 liter víz mehetett volna még simán a levébe, de ehhez legközelebbre nagyobb kotla kell)
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
krizmo_
Topikgazda
válasz mephi666 #3021 üzenetére
Imádom a kocsonyàt, már hetek óta akarok csinálni, csak nem jutok el henteshez. Páromnak kell bele fül is. Körmöt, csülköt, combhúst tervezek még bele rakni. A hagyma, só, bors, fokhagyma mellett babérlevelet is szoktam beletenni. Felénk nem tesznek bele tojást. A tetejét pedig füstölt vagy sima pirospaprikával szórom meg.
És természetesen ehhez a legjobb a ropogós héjú frissen sült kenyér.
-
mephi666
nagyúr
válasz krizmo_ #3023 üzenetére
jaja, millióképp lehet készíteni, az a szép benne paprikás fület még kiskoromban ettem sokszor, de rég láttam már hentesnél... a lidl-s csomagban jól össze voltak válogatva/vágva a cuccok: 2db köröm felvágva, bőrös csülök bevagdalva és egy jókora bőr (saccra kb 15x40-50 centi lehetett) ...3 hete is főztem, akkor néhány tányérba raktunk erőspaprikát is ...már csak kenyeret kell megtanulni sütni mellé...
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
Essejó
veterán
válasz krizmo_ #3023 üzenetére
Nálunk is kocsonya szezon van, átlag két hetente készül. Viszont én bezöldségelem a fözölevet, ráadásul a csajok csirkecombból kérik. Ezért ha megföl akkor 1 liter lében feloldok 5 zacskó zselatint. Kiszedem a hust és a zöldséget, vissza öntöm a zselatinos levet. A tálba már zöldség nem kerül. Paprika helyett nálunk ecetes reszelt tormával esszük + kenyér.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
kmarci25
veterán
válasz krizmo_ #3028 üzenetére
Köszi! Maradt még, tegnap ahogy megsült, mentünk is színházba, aztán 10 körül értünk haza, épp csak a sarkát kóstoltuk meg. Szerencsére a magas teljes kiőrlésű búzát tartalmazó kenyereknek jót is tesz, ha áll egy napot. A linkeket pont azért tettem bele, mert nekem óriási segítség volt, hogy nem csak olvasom, hogy hogy kell/érdemes csinálni, hanem mutatja egy profi. (Az a dagasztás szerintem zseniális. Nagyon kevés erőfeszítéssel, gyönyörűen ki lehet dolgozni a tésztát.)
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
krizmo_
Topikgazda
Egy kis zöldséget én is szoktam beletenni. Anno még párom mondta, hogy tegyek bele, mert náluk szokták így készíteni és ő szereti, azóta én is teszek bele egy kicsit mutatóba. Mert legelőször mikor csináltam kissé édes a répától (valószínűleg többet tettem bele, mint kellene). Ti milyen zöldségeket szoktatok belerakni?
[ Szerkesztve ]
-
kmarci25
veterán
válasz Mr.Csizmás #3034 üzenetére
Eddig én is eljutottam, de abban bíztam, hogy valakinek van tuti forrása, ahonnan be tudnám szerezni.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
solena
tag
Nem kötözködni akarok, de szerintem ha fedeles kenyérsütés, akkor jénai Azt még a tacskóban is kapni, szerintem azért nem kapni ezeket a flancos fémsütőket
A kacsasütő jénait nevezik kenyérsütőnek is[ Szerkesztve ]
Ba'jur, beskar'gam, Ara'nov, aliit, Mando'a bal Mand'alor, An vencuyan mhi. - Resol'nare
-
kmarci25
veterán
Félreértesz. Jénaiban nem tudsz klasszikus szendvicskenyeret sütni, mert nem olyan az alakja. A linkelt fedelesnek pont az a lényege, hogy teljesen négyszögletes kenyér sül benne. Elismerem, jénaiban is lehet jót sütni, bár a hőleadása miatt az öntöttvas jobb.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
solena
tag
válasz kmarci25 #3039 üzenetére
Ja, így már érthető, hogy kifejezetten a forma (de azért nem lepődnék meg, ha jénaiban is lenne szögletes forma) Esetleg ez? link
De van ilyen is, jénaiból, csak ennek nincs fedele (de nem lepődnék meg, ha egyébként lehetne hozzá kapni): linkDe egy jó jénainak szintén jók a hőleadási képességei, bár szerintem a legjobb a cserép- vagy másnéven pataki-tál
[ Szerkesztve ]
Ba'jur, beskar'gam, Ara'nov, aliit, Mando'a bal Mand'alor, An vencuyan mhi. - Resol'nare
-
solena
tag
válasz krizmo_ #3043 üzenetére
Persze Lazábbra hagytam a tésztáját, tehát picit több vízzel készült (élmény volt levakarni az ujjaimról). Finom, laza szerkezetű, puha kenyér lett belőle, normális héjjal. A sütési idő első tíz percét nagy hőfokon (230-250, ennyit bír a sütőm), utána lejjebb vettem 190-re, és addig sütöttem, amíg jó színe nem lett. És mivel a jénaiba belelátok, ezért még emelgetnem sem kellett a fedelét, saját gőzében elkészült.
Ba'jur, beskar'gam, Ara'nov, aliit, Mando'a bal Mand'alor, An vencuyan mhi. - Resol'nare
-
kmarci25
veterán
Persze, sütöttem én is sokáig jénaiban, meg kerámiatálban is (Légli). Jók ezek is, és én is azt gondoltam, hogy felesleges az öntöttvas. De csak nem bírtam ki, és vettem egyet, azóta már én is látom. Nem óriási a különbség, de érezhető, látható. Nyilván az igazi egy Rofco lenne, de annak kéne egy külön szoba.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
solena
tag
válasz kmarci25 #3045 üzenetére
Jó, oké, a szőlőlevélen sütött kemencés kenyérnél kevés autentikusabb van, az tuti
Ki miben süt, ezzel úgy vagyok, hogy mindenkinek más jön be. Nekem bőven jó a jénai, mivel nem vagyunk állandó kenyérfogyasztók, így nekem nem éri meg dedikáltan kenyérsütésre beruházni (bár lehet, hogy most hétvégén sütök, megjött a kedvem hozzá, de szombatig még sok víz lefolyik a Tiszán).
Ba'jur, beskar'gam, Ara'nov, aliit, Mando'a bal Mand'alor, An vencuyan mhi. - Resol'nare
-
kmarci25
veterán
Igazad van. Én is így gondolom, csak sajnos ez a téma (kenyérsütés) pont olyan, aminél el tud kapni a gépszíj. Amennyi pénzt már elköltöttem eszközökre...! A nagyobbik részét használom, de azért mégis...
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
Šolaire
veterán
Megy a kenyerezés. Elkapott a téma engem is. [link]
“Praise The Sun” \[T]/
-
inf3rno
nagyúr
válasz Šolaire #3049 üzenetére
Sziasztok!
Én géppel kísérletezek Karácsony óta. Van egy recept, ami háromszor keleszt, és inkább kalács jellegű lesz tőle a kenyér, olyasmi, mint a bolti teljesőrlésű. A recept is ahhoz a liszthez való elvileg, de vajat, meg minden hülyeséget beletesznek. Én visszafogtam az összetevők számát, és teljesen minimalista stílusban tolom, 270g fehér liszt, 270g teljesőrlésű, 350-400g víz, só, élesztő. Ennyi az egész. Azt vettem észre, hogyha kevés a víz (300g), akkor morzsolódós lesz, ha sok a víz (450g), akkor meg megrogyik a közepe. Próbálkozom csak teljesőrlésű liszttel is, de azok olyan 2/3 vagy fele akkorák lesznek csak, nem nőnek meg rendesen, és túl tömörek. Csak fehérrel is próbáltam már, az is jó lett. Most próbálom eltalálni a megfelelő lisztkeveréket, aminél a lehető legtöbb teljesőrlésű van benne, de még rendesen megnő. Ti milyen receptet használtok?[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Analóg kapcsolós klaviatúrák triója a Razer fémjelzésével
- Közel 1 billió dollárt vesztettek a big tech óriásai
- Milyen autót vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- A TikTokon marakodik Trump és Biden, betilthatja az USA
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Autós topik
- Megrendszabályozza a Pornhubot az EU
- További aktív témák...