-
GAMEPOD.hu
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
kmarci25
veterán
válasz FerNandor #3799 üzenetére
Hát, szavatossági idő + pár nap, mondjuk., illetve amit krizmo javasolt, az tuti. Édesanyámnak vettem 0,5 kilós élesztőt, kisebb nem volt. Május közepéig jó. Javasolatm neki, hogy darabolja fel 10-20-30 g-os részekre, ahogy neki jobb, és ilyen mennyiségekben fagyassza le. Mikor még nem volt kovászom, akkor fagyasztottam élesztőt, kiolvasztás után működik is, csak folyós lesz az állaga, úgyhogy nehéz tárolni, ezért inkább kisebb darabokat érdemes így tárolni.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
FerNandor
őstag
válasz kmarci25 #3803 üzenetére
Igen, köszi. Mi is fagyasztani szoktuk. Elvileg van még egy pici darab maradék, ami fel lett olvasztva, majd megnézem, hogy jó-e még
"A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
Essejó
veterán
válasz krizmo_ #3800 üzenetére
Azt meg írtad, hogy nem jó illetve nem jól csináltam. Szóval majd ha kellő hőmérséklet lesz a lakásban, illetve tudok beszerezni kenyér lisztet, na majd akkor folytatom azt a projektet. Addig meg megoldom pék kovásszal. (öreg tészta) Bár kövezzetek meg, semmi bajunk az élesztővel sütött kenyérrel sem. Ha 60 dkg lisztből csinálom +10 dkg napraforgóval (pörkölt) az másnap tuti szublimálódik.
[ Szerkesztve ]
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
solena
tag
Napok óta cseszeget a zuram, hogy a túrót mindig elnassolom, pedig sütihez szoktam venni. Úgyhogy, valami túróspite-szerűséget csináltam
Azért linkelés, mert nem akarok kicseszni a mobilnetesekkel:
Egybe az egész
És ilyen szeletelveBa'jur, beskar'gam, Ara'nov, aliit, Mando'a bal Mand'alor, An vencuyan mhi. - Resol'nare
-
krizmo_
Topikgazda
Ha felforralsz egy tál vizet és beteszed a sütőbe alulra, a rácsra pedig a tésztát, úgy is tudsz keleszteni, mert kellő meleget ad.
Egyébként én úgy oldom meg, hogy beteszek egy maghőmérőt, és azzal nézem, mert alapból a legkisebb hőmérséklet amire állítható a sütő az 50 fok.
Nálunk sincs meleg, nem is szeretem a meleget, alig fűtünk még télen is, így nekem is ilyen praktikákra van szükségem. -
Mr.Csizmás
Topikgazda
pan gallego - spanyol laposkenyér
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
perempe
addikt
-
Digitalpimp
senior tag
válasz perempe #3814 üzenetére
Guszta! Fénypostával dobhatsz egy kóstolót, nyitom az ablakot!
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
#75501312
törölt tag
Virslit lehet fagyasztani? Azt olvastam a dr googleba hogy igen, nem lesz baja.
-
mephi666
nagyúr
válasz #75501312 #3816 üzenetére
lidl pikok virsliből szoktunk venni általában 3-4kg-t, fagyasztjuk és hónapokig esszük magas hústartalmú, enyhén füstös... szeretjük
tegnap itt kalács projekt volt: ezt a receptet vettem alapul... soha nem sütöttem eddig ilyet és nagy sikere volt... azt írták, hogy 40perc alatt duplájára kel a tészta... ez fél óra után saccra már triplája volt
...ma teszek egy újabb próbát kovásszal... hamarosan összerakom és reggelig kelesztem hűtőben... nővérem is próbálkozik, ő azt mondta hogy kis mézet is rakott bele és nagyon megindította... keveset én is dobtam bele és nagyon megy remélem nem lepény lesz megint a végeredmény
[ Szerkesztve ]
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
kano
nagyúr
Ha valaki nem kap élesztőt akkor tud csinálni is:
- 1 dl sör (valahol pasztőrözetlent írnak)
- 1 tk cukor
- 1 ek liszt.
Összekeverni és egy éjszakát állni hagyni. 50gr élesztőnek felel meg.[ Szerkesztve ]
„Háborúban elszántság, vereségben dac, győzelemben nagylelkűség, békében jóindulat.” Winston Churchill "Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!" "The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge." Stephen Hawking
-
krizmo_
Topikgazda
-
kano
nagyúr
válasz krizmo_ #3821 üzenetére
Nem tudjuk, hogy ők hogyan csinálták. Állítólag működik.
„Háborúban elszántság, vereségben dac, győzelemben nagylelkűség, békében jóindulat.” Winston Churchill "Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!" "The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge." Stephen Hawking
-
solena
tag
válasz mephi666 #3819 üzenetére
Engem szombaton környékezett meg a zuram, hogy csinálhatnék kalácsot
Ez lett a végeredmény tegnap:A recept már évek óta saját kútfő (eredetileg volt recept, amiből kinéztem, de fogalmam sincs már honnan), éppen ezért, nem túl egzakt, ahogy kiadja. Ami nagyjából azonos mindig: 10 dkg vaj, két és fél tojás, egy csomag szárított élesztő (minő eretnekség, de sima élesztőből is 40-50g), fél-egy mokkáskanál só, érzésre x mennyiségű cukor, tejből annyi, amennyi pont ellepi a durván darabolt vajat (2-3 deci), liszt meg annyi, amennyit kényelmesen felvesz (kábé 30-40 dekával indítok, aztán ahogy adja).
Vajat és a tejet mikróba be, kellemesen langyosra, ne legyen forró. Amíg az melegszik, addig a száraz hozzávalókat összekeverem, majd beleadagolom a két normál tojást, meg egy harmadiknak a fehérjéjét (a sárgáját félreteszem a kenéshez). Normál élesztő esetén annyi a módosítás, hogy a mikrózás befejeztével kezdem az élesztőt elfolyósítani a sóval, a tojásokat a vajas-tejes cucchoz adom, hogy biztosan ne legyen forró, és ezt az élesztőhöz öntöm, és utána adagolom hozzá a szárazat.
Kidolgozom a tésztát, ha kell, adok hozzá lisztet, hogy kényelmes legyen dagasztani, majd lefedve kelesztem. Első körben a duplájára kel, akkor megint átgyúrom, és békén hagyom kelni. Háromszor hagyom kelni (3/4-1 óránként érdemes átgyúrni), és a többi már adja magát. Nekem általában két közepes méretű kalács jön ki.Ba'jur, beskar'gam, Ara'nov, aliit, Mando'a bal Mand'alor, An vencuyan mhi. - Resol'nare
-
mephi666
nagyúr
én annyiszor nem készítettem még, hogy legyen receptem, ezt viszont elrakom későbbre, mert bevált
a kenyeret reggel kisütöttem: picit még lapos, de emberi fogyasztásra már alkalmas kb 60 dekás lett és jóval nagyobbat emelkedett, mint a korábbi lepények... erősítgetem még a kovászokat és a legizmosabból próbálkozok legközelebb... picit már kezdek ráérezni, hogy hol volt eddig a probléma nem működik nálam a kovász szimplán bl55-ből... ha réteslisztet adok neki etetéskor meg teljes kiőrlésűt, az rengeteget dob rajta...
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
FerNandor
őstag
Nagyon szépek! :)
Én hűtőzöm már a kovászt, kiveszek belőle és azt etetem fel. Valószínűleg gyenge, mert alig nőtt a kenyerem. Persze nem volt türelmem várni már és félig megnőtt gumikenyér lett belőle, pedig szép lett nagyon. Legközelebb 2x etetem a kivettet felhasználás előtt, ha úgyse lesz jó...20-ától lesz a Lidlben kerek és téglalap alakú pizzakő!
"A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
krizmo_
Topikgazda
válasz #75501312 #3827 üzenetére
#3828 kmarci25
Akkor ti sem unatkoztatok. Egyébként, mindent kézzel csináltunk/dagasztottunk nem használtunk gépet... Az elején jó ötletnek tűnt, aztán egyre kevésbé.#3829 FerNandor
Az én kovászom is hűtőben van, kb. hetente etetem(mínusz 1-2 nap). Mindig előre számolok, így nem kell kidobnom soha belőle. És mindig szépen megkel minden, olyan lesz, mint a mesében.
Mostanában manitoba liszttel is etetem, nagyon szereti és roppant hálás érte.
Nagy kedvenc lett most nálam ez a manitoba liszt, olyan szép és finom kenyérkék/pékcuccok sülnek belőle.[ Szerkesztve ]
-
-
krizmo_
Topikgazda
válasz kmarci25 #3831 üzenetére
A teljes felső testemben izomláz volt, még a hasizmokat is megmozgatta.
Másnapra remegtek a kezeim a kimerültségtől. Pedig aránylag jó kondiban vagyok.
Jó kis edzés, az biztos.#3833 kmarci25
Gondolom azért nem érti, mert még nem dolgozott kovászos vajas tésztával.[ Szerkesztve ]
-
solena
tag
válasz kmarci25 #3833 üzenetére
Hidegen, nagymennyiségben tényleg macera, de ha szobahőmérsékletű, és még fel is van darabolva apróbbra, akkor azért jobban beledolgozható, a kézmelegtől elég jól bele tud olvadni
krizmo: tényleg nem dolgoztam kovásszal, nem az én műfajom (közel sem sütök annyit, hogy megérje csinálnom)
[ Szerkesztve ]
Ba'jur, beskar'gam, Ara'nov, aliit, Mando'a bal Mand'alor, An vencuyan mhi. - Resol'nare
-
FerNandor
őstag
válasz krizmo_ #3830 üzenetére
Nem tudom, hogy akkor mi a baj.
Este későn etettem, majd másnap reggel bőven 3x-osára nőtt a kovász, de dagasztás után elég minimális volt a növekedés és a bulk volt vagy 6 óra... Március 18-án indítottam. Majd megpróbálom legközelebb 2x etetni. Remélem, hogy jó lesz.------------
A vajat beledolgozni nem olyan durva dolog, csak eltart pár percig. Szabi kakaós csigájánál az elején megijedtem, de aztán a videóban is mondta, hogy nem kell megijedni, szépen felveszi. És így is lett.
"A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
krizmo_
Topikgazda
válasz FerNandor #3836 üzenetére
Nem Szabi előtésztás módszerével dolgoztunk. A merev kemény tésztához kellett hozzádolgozni a vajat, úgy hogy egy homogén fényes tésztát kapj.
És egyszerre készült a kenyér, a babka, és a kalács kézzel, szóval azért nem volt olyan egyszerű.#3835 solena
Majd ha már sütöttél kovásszal, akkor tudunk erről érdemben beszélni, addig csak feltételezed, hogy milyen lehet.[ Szerkesztve ]
-
FerNandor
őstag
válasz krizmo_ #3837 üzenetére
Én sem előtésztába dolgoztam a vajat, sima kovászos volt. Dagasztás után fél órával később lett a második dagasztás során belerakva a vaj.
"A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
kmarci25
veterán
válasz FerNandor #3836 üzenetére
Vagy gyengécske a kovász, vagy túl sokáig engedted. Én mostanában úgy szoktam, hogy kiveszem a hűtőből egy nappal a dagsztás előtt, 1-2-szer etetem, és a dagasztás előtt közvetlenül még egyszer általában 1:1,5:0,8 (kovász:liszt:víz), ez kb. 3,5-4 óra alatt tetőzik, de én 2,5-3 órásan már dagsztok vele. (Amíg várok a kovászra, addig megy az autolízis.) Ilyenkor még szép domború a teteje, és inkább édeskés, kellemes illatú. Épp tegnap olvastam egy pék instáján, hogy ugyanez a módszer, így még van kraft bőven a kovászban.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
solena
tag
válasz krizmo_ #3837 üzenetére
Hát, akkor nem sok témánk lesz, mert a kovász szerintem kimarad az életemből
A kovászos tésztakészítésről nem feltételeztem semmit, mivel nem dolgoztam vele soha. Vajas tésztával már dolgoztam, azért kérdeztem rá, hogy mi a gond vele Egyébként, az olyan tésztánál, ahol csak az a különbség, hogy kovásszal vagy élesztővel készül, miben másabb dolgozni vele?
Ba'jur, beskar'gam, Ara'nov, aliit, Mando'a bal Mand'alor, An vencuyan mhi. - Resol'nare
-
solena
tag
válasz krizmo_ #3842 üzenetére
Kalács, meg babka, szóval, kelt vajas tészták Csak nekem valahogy kimaradt a kapcsolásból, hogy valószínűleg kovászos kelt vajas tészták, pedig már nem is tudom, hányszáz hsz. óta kovászról van szó
De mennyivel másabb dolgozni a kovászos meg az élesztős tésztával?
Ba'jur, beskar'gam, Ara'nov, aliit, Mando'a bal Mand'alor, An vencuyan mhi. - Resol'nare
-
Nikaré
őstag
Sziasztok!
Egy kérdés kenyér sütéshez.
Mi az átszámítási arány a por élesztő és a hagyományos között.
Egy tasak 7g por élesztő menny gramm a másikból? -
inf3rno
nagyúr
Gépi kenyérnél szerintetek mi okozhatja, hogy a közepe szépen kel, a széléhez közeledve, illetve az alján viszont alig vannak buborékok?
Buliban hasznos! =]
-
Essejó
veterán
Nem is lapos, hanem korong alakú!
A Korongot négy elefánt tartja, Berilia, Tubul, Nagy T'Phon és Jerakeen, amelyek a világteknős, a nagy A’Tuin hátán állnak, ami a világűrben halad ismeretlen irányba.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
Új hozzászólás Aktív témák
- Kihívás a középkategóriában: teszten a Radeon RX 7600 XT
- CASIO órák kedvelők topicja!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Rövid előzetesen a S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Milyen NAS-t vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- HP ProLiant MicroServer Gen8
- További aktív témák...
- Krómozott előlapos Jura Z5 automata kávéfőző beépített profi cappuccino fejjel
- ELADÓ GÉREX gyártányú akkus fúró, csavarozó
- Két kazános Jura Impressa 801 automata kávéfőző Cappuccino fejjel
- Einhell CC-PO 90 polírozó, 240mm, 90W
- Részletfizetés. Bontatlan. noblechairs EPIC székek azonnal . 24 / 36 hónap garancia . +36301300000