-
GAMEPOD.hu
Ez a topik azért jött létre, hogy legyen lehetőség a telefonok kamerájának minőségét összehasonlítani. Ebből kifolyólag elsősorban az számít, hogy mivel készült az adott kép, mivel így aki esetleg telefont szeretne vásárolni és fontos szerepet tölt be a kamera a választásban, az meg tudja nézni, hogy mégis mire képes egy-egy készülék.
Új hozzászólás Aktív témák
-
nozs23
addikt
-
nozs23
addikt
válasz xhege #122477 üzenetére
Itt van pár gyors mintán: [link] Az összes JPEG XL, van benne lossless és lossy, amit össze lehet vetni vegyesen. Van benne 0.5x, 1x, 2x (szenzorzoom), és 5x. Van benne továbbá night mode ON és OFF is. Ugye a JPEG XL lényege, hogy úgy lehet kezelni, mint egy nyers fájlt úgyhogy lehet utólag tologatni a módosításokat.
-
nozs23
addikt
válasz bbendre #122469 üzenetére
13P-ról váltva 16P-ra. Nekem nagy ugrás a kamera. Az összes.
enabling zero shutter lag for 48MP ProRAW or HEIF photos
Ez valóban így van. Viszont nem azt jelenti, hogy sorozatban gyorsan ugyanúgy tudod lövöldözni ezeket a fotókat, mint a mezei JPEG/HEIF fotókat. Single shot módban viszont valóban nincs eltérés.Amit az alma oldalán nem tudok megérteni, hogy miért nem kapja meg a kamera fejlesztéseket a régi telefonok.
Pl. A fenti feature-höz kell egy gyors, stacked szenzor, ami csak a 16P-ban van. Amúgy sem jellemző az Apple-re a kamerás tulajdonságok leörökítése 1-2 kivételtől eltekintve.Itt arra gondolok, hogy sokaknak nem tetszett a túlélesített kép amit az iPhone15 készített. De ahelyett, hogy javítanák a 16-osba került bele.
Semmi ilyesmit nem javítottak. A túlélesítés/clarity ugyanúgy megvan a basic HEIF/JPEG fotókban. Ezt csak ProRaw (azon belül pedig JPEG XL (lossy vagy lossless) lehet megkerülni. Amúgy a JPEG XL zseniális. Korábbi ProRaw fájlmérettel ellentétben közel fele és harmad akkora mérettel ugyanolyan latitude-el rendelkező fájlokat lehet kapni. Remélem a többi gyártó is implementálni fogja.
Amire te gondolsz szerintem az a Photographic Styles, ezzel inkább a színekkel, fényekkel tudsz játszani, gyakorlatilag veszteségmentesen a kép elkészítése után is. A túltolt HDR effektet tudod vele egyensúlyozni. Csak HEIF-ben működik. Az extra adatmennyiség miatt a HEIF fájlok 25%-al nagyobbak. Hogy ezt miért nem kapja meg az előző széria azt az Apple megmagyarázza neked, hogy teljesen átírták a photo pipeline-t, bla-bla. Aztán az igazság valahol ott és a gatekeeping között van. -
nozs23
addikt
válasz Aryon87 #117267 üzenetére
Kétlem hogy az Alma tud valami különlegesebbet, kivéve ha nem képes önlebegésre s Cameron-féle minőségű filmet csinálni.
4K/60 ProRes LOG? Egyik masik telefon sem tudja. De meg csak koszonoviszonyban sincsenek azzal, amit ezekbol a fajlokbol ki lehet hozni. Persze ertem, hogy te szarsz a videora de, aki nem annak ez egesz jol johet. Foleg manapsag, mikor barmelyik telefonnal lehet jo kepeket loni, mig a video total inkonzisztens. Es mint medium is sokkal felkapottabb formatum jelenleg, mint a foto.
A kamerak kozotti smooth valtas is egyedinek szamit, foleg, hogy megy neki 60 fps-en 4K-ban az osszes kamera kozott es a stabi is piacvezeto.
Full-HD-ben szerintem 5 eve nem veszek fel, mert pocsekul nez ki a 4K monitoron, tv-n meg elmegy, de amugy tovabbi elonye, hogy tudsz croppolni. -
nozs23
addikt
válasz Drakmusz #109581 üzenetére
Minden tesztben szörnyen néznek ki a portréfotók, csak úgy mint tavaly: [link] Béna a kivágás, nagyon fake a bokeh és szinte semmi fall-of nincs, csak matrica effekt és túlélesített arc. Úgy rémlik, hogy régen ebben rohadt jók voltak, nem tudom, hogy ők mentek félre, vagy a konkurencia lépte le itt őket nagyon.
Ezt leszámítva még mindig nagyon jó, amit Google csinál a Pixellel. Idén a videó is sokkal jobbnak tűnik, mint tavaly. -
nozs23
addikt
válasz Sirandrish #102245 üzenetére
Nimcs parja az iPhone-nak videoban.
-
nozs23
addikt
-
nozs23
addikt
válasz VirsLee #102022 üzenetére
Alapvetően ez egy technikai topic. Magyarul tök mindegy, hogy épp egy Puliczer-díjra méltó fotót látunk, vagy egy pofánvakuzott Lego készletet. Minden "szaki" azt nézi majd, hogy micsoda dinamika, "vonalélesség" meg zaj van a képen.
Amúgy jo lenne egy topic kimondottan értékelhető minőségű mobilos fotóknak dedikálva. (Van egy szerkesztett mobilos fotok topic, de gyakorlatilag halott).
Bocs, meg van is elet odaat.[ Szerkesztve ]
-
nozs23
addikt
válasz Plazmacucci #101840 üzenetére
Gondolom meg erolkodott valamit az ai meg a feldolgozas, de szerintem felrafokuszalasbol ered a problema.
-
nozs23
addikt
válasz #96241664 #101661 üzenetére
Akkor gepeld be youtube-ra. Van ezer video, ahol megmutatjak a fejlodest. De mindketten tudjuk, hogy teged ez nem erdekel, ugyhogy hagyjuk is. Ott a gsmarenas fotod, amiben meglett az onigazolas es kesz. Nekem nem celom meggyozni. En hasznalom a keszuleket, pontosan tudom milyen.
-
nozs23
addikt
válasz #96241664 #101653 üzenetére
Szerencsere youtube-on barki meg tudja nezni mennyire gimmick a cinematic mode. Tehetsegtelen kezekben valoban az, de meg mindig a legjobb mobilos probalkozas erre. Azon meg meglepodnel mennyien hasznalnak b-roll-ra iPhone-t, nekik jol jon a ProRes, de ez tenyleg nem atlagfelhasznaloi igeny. Ha akarsz talalsz boven olyan fotot, videot ahol kijon a fenyerosebb UW elonye. De nem akarsz, mert ket hete irod, hogy szarok es a sokkal jobb hardver semmit nem er. Mert az automatikanak tok mindegy, hogy 2x annyi fennyel dolgozik vagy sem.
Makro mobilhoz kepest teljesen rendben van. Sajnos eredetit nem tartottam meg (croppolt is), de ezt ma lottem vele: [link][ Szerkesztve ]
-
nozs23
addikt
Egy rakat i13 Pro foto. Van koztuk ProRAW, HEIF, lehet szemezgetni: dpreview [link]
Mindnel van leiras, van ami a gyari appban szerkesztett.[ Szerkesztve ]
-
nozs23
addikt
válasz irgum #101578 üzenetére
Én direkt állítottam "gazdag hűvösre" (szörnyen hangzik). Tónus -25-re, hogy kontrasztosabb legyen (én nem vagyok oda a nagyon HDR-ért), a melegségből is -25, mert alapból a meleg színhőmérséklet felé húznak az iPhone-ok. De ez a -25 még nem annyira drasztikus (amúgy nem lehet annyira elhúzni, hogy szétbarmolja a fotót).
[ Szerkesztve ]
-
nozs23
addikt
-
nozs23
addikt
válasz leslien #101554 üzenetére
Ha Lightroomban feltolom az elesitest az Ultra kepen, majd ramaszkolok, hogy ne legyen annyi artifact, akkor eleg hasonlo az eredmeny, mert itt az FE sokkal durvabban elesit + az Ultranal kisebb a melysegelesseg a nagy szenzor miatt.
Szerintem nincs baj ezzel a melysegelesseggel. Felolem akar jobban is szetkenhetne a hatteret. Inkabb a fokuszalason kene csiszolni, hogy arc helyett a szemet kovesse, hasonloan a MILC-ekhez. De szerintem telefonban is van amelyik tudja mar. Annyira keves a feny ezeknel a -meg mindig- kicsi szenzoroknal, hogy total ertelmetlen lenne szukiteni a rekeszt, foleg belteren lampafenynel, csak azert, hogy egy kicsit tobb legyen fokuszban. Amig a szem eles, addig hasznalhato a foto.
[ Szerkesztve ]
-
nozs23
addikt
Tekintve, hogy nem ordító különbségekről van szó már ebben a kategóriában én csak úgy tudok összehasonlítani két telefont, ha nagyjából egy időben, ugyanabban a szögben ugyanazt fotózzák velük. Persze általánosan már simán kiszúrom, hogy melyik az iPhone, vagy Samsung fotó, de az nem ugyanaz, hogy két tök különböző fényviszonyban készített eltérő témájú fotó alapján megmondom, hogy ez jobb képet csinál. Az jó, ha neked ez is megy, nekem nem.
Azért reflektáltam a kolléga képére, mert azon legalább ugyanaz van, ugyanúgy lefotózva.[ Szerkesztve ]
-
nozs23
addikt
válasz Elit3Zotya #101537 üzenetére
Nem tudom kinek mi éri meg, de ja messze jobb az Ultra. Ahhoz képest a másik elkent, digitális, élesített mobilos fotó. Ne tegyünk úgy, mintha ugyanolyan lenne. De rendben is van ez így.
-
nozs23
addikt
11-12-13 Pro osszehasonlitas: [link]
-
nozs23
addikt
válasz #96241664 #101340 üzenetére
Mondhatja nekem bárki, hogy milyen sokat javult, amikor az összes eddigi összehasonlításban csontra ugyanaz a képminőség, mint az elődjénél.
Szerintem nem mondogatja ezt senki, meg azt sem sikerült elfogadnod, hogy a hardveres fejlődésnek van előnye. Pedig van. Fele annyi idő a nightmode fotó, gyorsan mozgó témát is jobban elkap nappal elmosódás nélkül, pont azért, mert sokkal több fénnyel dolgozik a fő és az UW kamera is.Néztem ProRaw és Pixeles RAW összehasonlítást, az Apple megoldása szerintem jobban kihasználja a szoftveres előnyöket. És a Gcam Pixel official. Az, hogy nulla supportal fel lehet mókolni bármilyen android telefonra nem igazán érdekel, nekem ez nem pálya. Sem kínai malware-es Redmi vagy bármi hasonló. De igen, a Google valóban csinálja már egy ideje, a többi gyártó nem.
-
nozs23
addikt
válasz Aryon87 #101336 üzenetére
Nezem es dontok. XS-rol lett ma 13Pro. Meg hasznalnom kell. De van csaladban 11-12 is, hogy tudjak hasonlitani, de nekem mar annyira nem palya masokat gyozkodni. En amugy hivatasos fotos is vagyok. Nekem az egyik fo erv a ProRaw, ami mar igy egy nap alatt is teljesen meggyozott, illetve a konkurencia meg mindig csak pislog, mert fogalmuk sincs, hogy hogy reprodukaljak.
Ami negativ, hogy XS-hez kepest tultolja a clarityt, de ezt csinaljak mar a 11 ota, valaki ezt szereti. Szerencsere ez ProRawnal nincs jelen, illetve mostmar a photographic stylet hasznalva barki kicsif szemelyre tudja szabni a kamerat.[ Szerkesztve ]
-
nozs23
addikt
válasz Plazmacucci #101290 üzenetére
Valahol a ketto kozott lenne az aranykozeput. Iphone tulkontrasztos es tulesitett, igy akarja kompenzalni a 12mp-elt, a Xiaomi meg kicsit mosott szar, pedig tobb rajta a tenyleges reszlet.
-
nozs23
addikt
válasz #96241664 #101207 üzenetére
A gyakorlatban szamomra nem azt jelenti, hogy az allvanyra rakott telefon hogy fotoz le egy tesztabrat. Ket teljesen kulonbozo foto osszevetese meg megint nem jelent nekem semmit (gondolok itt erre a random lowlight UW fotora).
Es van jelentosege az EV elonynek, de szerintem tobbnyire a zarido roviditesere hasznaljak a hardveres javulast (ezt igazolja a lerovidult nightmode is). De abban igazad van, hogy a szoftver meg fontosabb ilyen hangyanyi hardvernel. En meg mindig XS-el tolom (ami egy eleg jol sikerult szeria), de ma jott a családba 13 mini es lottem egy par side by side fotot es azert van mar kulonbseg rendesen. Ez koszonheto a nagyobb szenzornak, jobb optikanak es a szoftvernek is.[ Szerkesztve ]
-
nozs23
addikt
válasz Thom! #101203 üzenetére
UW f/2.4-rol f/1.8 lett, kozel 1EV javulas, ami nem gyenge. A tele pedig fenyeroben meg gyengebb lett (f/2.8), bealdoztak, hogy elerjek az ekv. 77mm-es atfogast (3x).
Ezt eleg sokmindenre el lehet sutni amit az Apple csinalt, de amit a kollega osszefoglalt az pont fizikai es fotos szempontbol ertelmezheto es szamszerusitheto adat.
Nagyon nem mindegy, hogy 2x annyi feny ide vagy oda. Lehet nem ordit a kepekrol, de pl. ezert van, hogy iden sokkal gyorsabban meg tudja csinalni a nightmode fotot, mert nem kell olyan hosszu zarido. De alapvetoen barmilyen temanal elonyt jelent zajban/zaridoben, gyakorlatilag mindenben.[ Szerkesztve ]
-
nozs23
addikt
válasz #96241664 #100985 üzenetére
Mondjuk a nagylato a macron kivul is sokkal jobb lett, mint az elozo szeria, egy fenyertekkel erosebb optikaval, az eleg jelentos.
A videos parasztvakitas pedig brutal jol nez a demok alapjan, osszehasonlitathatlan ahhoz a video portemoddal, amit a Samsung kinal, ugyhogy valoszinleg ezt is ok hoztak ossze eloszor.
A ProRes video pedig gyakorlatilag industry 1. Nyilvan nem erdekli a mezei usert, de aki komolyabban videoz mobillal annak ez nagyon jo.
Ja es a simakba is bekerult a nagyobb szenzor, szenzorstabi, 4k/60 dolby vision (eddig ott 30-ra volt limitalva) es a cinematic mod is.Teljesen rendben van ez az update. Sok featuret meg igy sem tudott behozni a konkurencia (pl.: sajat RAW formatum, amiben benne vannak computational javitasok, vagy dolby vision video).
En meg mindig az XS-el tolom, de van itthon 11, mar az is jobb kepet csinal, mint az enyem.
[ Szerkesztve ]
-
nozs23
addikt
Az iPhone Photo Award-on egy magyar srác fotója lett az első helyezet (i7-el készült a kép):
[link]
(annyiban off, hogy ezeken a kepeken mobilos szerkesztes engedelyett)Gratula neki.
-
-
nozs23
addikt
A proraw-val pont a mobilfotózás előnye: a több expozícióból összerakott nagy dinamika átfogás nem vész el?
Megnezted a videot? Pont az a lenyege, hogy minden szoftveres trukk (smart hdr, night mode, deep fusion) elonye benne van a dng fileban. Tehat nem, nem vesz el. Csak emelett kinalja meg egy RAW file rugalmassagat.
[ Szerkesztve ]
-
nozs23
addikt
Apple ProRAW: [link]
Elég 4:10-től nézni. Brutál jónak tűnik, számomra az utóbbi idők legértelmesebb újítása, remélem a többi gyártó is csinál hasonlót, mert jelenleg senki nem kínál ilyet.
Aki point & shootként használja a mobilt annak ez lényegtelen, de aki szokott szerkeszteni, utómunkázni annak ez igazi megváltás, hogy kihozza a mobil fotókból a legtöbbet.[ Szerkesztve ]
-
nozs23
addikt
Látszik a nagyobb szenzor elonye, de nyilvan nem eg fold a kulonbseg. Low light portreknal es low light fotoknal azert kijon. Szerintem igy is az egyik legjobb a mezonyben: [link]
A legnagyobb meglepetes szamomra, hogy a Huawei milyen gyorsan elvesztette a nagy kamera elonyet, gyakorlatilag jobb ejszakai fotokat lo mar az iPhone, pedig megy csak a masodik generacional tart a feature es meg mindig kisebb a szenzor, mint a konkurencianal.
Mennyire latszik mennyit szamit a szoftver. Az pedig annyira nem a Huawei erossege, sokkal nagyobb szenzort viszont nem nagyon tudnak mar pakolni.[ Szerkesztve ]
-
nozs23
addikt
DxO eladja DxO Analyzer megoldását kamerák tesztelésére. A csomag használatához szükséges licenc megszerzése már önmagában költséges.
Ezzel elvileg nincs is semmi baj, de feltételezhetjük, hogy egy olyan gyártó, amely a DxO Analyzer segítségével finomítja a kamera hardverét, valószínűleg magas pontszámot fog elérni akkor is, amikor a DxOMark-hoz megérkezik a végtermék tesztelésre.
A Huawei és a Xiaomi is DXO partner.
Ez persze nem azt jelenti, hogy a tesztjeik szarok, csak jobb inkább a saját szemünkre bízni a dolgot, nem pedig az ő eredményeikre.[ Szerkesztve ]
-
nozs23
addikt
Laikusként utána olvasva azért lehet némi fogalmunk. Pont ezért van, hogy ezek a kamerás funkciók a gyengébb telefonokon több időt vesznek igénybe (vagy egyáltalán nem is érhetők el) és az eredmény sem mindig az igazi. És itt nem feltétlenül a Pixelre gondoltam, hanem
úgy általánosan.[ Szerkesztve ]
-
nozs23
addikt
válasz csaba1203 #96993 üzenetére
Igen. Ezért is szoktam mosolyogni, amikor az okostojások megmondják a fórumon, hogy senki nem használja ki a mai csúcs hardvereket, minek ez, minek az. Az nem jut el az agyukig, hogy milyen teljesítményre van szükség egy mai csúcs mobilos kamera meghajtásához (Smart HDR, Nightmode, Portré, HDR videók, 60 fps, 10 bit és a többi). Tehát, mikor okoska rányom a kamera ikonra máris kihasználta a csúcshardvert.
-
nozs23
addikt
válasz tirszin #96703 üzenetére
Tekintve, hogy iPhone semmilyen manualis valtoztatast nem enged videozasnal, szerintem ez irrelevans. Ha lenne erre lehetoseg, akkor biztos buko lenne a smart HDR meg ez az uj Dolbys cucc is, mert ezek mind szoftveres megoldasok.
Nem tudom, en szeretem ha van melysege egy kepnek. Nem tudok elkepzelni olyan szituaciot, ahol egy 1 meterre levo es egy 20 meterre levo dolgot is 100%-ban elesen szeretnek megmutatni. De meg egyszer, szerintem ez nem jelent gyakorlati problemat ilyen latoszognel es fenyeronel. -
nozs23
addikt
válasz tirszin #96701 üzenetére
Már volt egyszer egy ilyen a Samsung telefonokra. Aztán kukázták is.
Szerintem totál felesleges. A fent említett átszámolt f/7.3 is nagyon kevéske fény, főleg ilyen széles kameránál, gyakorlatilag csak akkor lehet out of focus területed, ha beletolod egy virágba mondjuk. Másrészről átlagfelhasználó nem fogja állítgatni a rekeszt, mert nem tudja mi az, sem azt, hogy mikor kéne (ha kéne). Ai-ra meg inkább ne bízzunk ilyesmit, mert akkor véletlenül összébb zárja a rekeszt ha úgy gondolja, megtolja kicsit a záridőt, aztán veszi észre a user, hogy szép elmosódott képei lettek.[ Szerkesztve ]
-
nozs23
addikt
10 bit video, olyan nativ RAW fajlok amik tartalmazzak a multi expos computational adatokat, szenzor shift stabilizacio. Ezek nagyon jo dolgok azoknak akik telefonnal fotoznak videoznak. Nem is tudom, hogy mas gyarto csinal-e hasonlot. Ugy, hogy nincs dragulas (a FT szar) egesz jol sikerult ez a szeria, sokkal erdekesebb, mint a tavalyi.
[ Szerkesztve ]
-
nozs23
addikt
válasz oxide83 #94361 üzenetére
Nézd, én nem tudom mit tud a telefonod, de nekem is XS van. És lehet rajta RAW-t szerkeszteni. Könnyen, hatékonyan. Csupán erre reflektáltam, mielőtt valakit félrevezet a kommented.
Azt a borzalmat, amit a másik topicba linkeltél nem tudom hogy hoztad össze, de én ilyet még nem láttam. Szerintem az oda berakott Honoros kép is egy túlszaturált olajfestmény, pedig azt, mint etalon példának hoztad a szétbarmolt iPhone fotó mellé.
És próbálj meg ne átmenni személyeskedésbe, ha kifogytál az észérvekből.
[ Szerkesztve ]
-
nozs23
addikt
válasz oxide83 #94352 üzenetére
Miert kene telefonnal RAW kepeket szerkeszteni? De ha kell, miert rosszabb ebben egy iPhone?
Meg a gyari kepnezegetoben is lehet RAW-t szerkeszteni, az 50 megas 24MP-es RAW-t a Sony FF gepemrol siman betolti a galeria es RAW-kent tudom szerkeszteni ha akarom, pedig ott aztan van adat boven, szerintem meg a csucs droidokat is megfingatna. -
nozs23
addikt
Az auto nightmode-ot nem tudod nappal is kiválasztani de azt tudod, hogy több frameből készüljön a kép (2-4-8-12), ami gyakorlatilag ugyanaz. Az eredmény nekem XS-en elég digitális, de ugye itt más a képfeldolgozó, mint a 11-nél, illetve lassú a feldolgozás a point & shoot gyárihoz képest. Kipróbálhatod amúgy, ha nem tettszik 14 napig törölheted a vásárlást és visszatéritik.
[ Szerkesztve ]
-
nozs23
addikt
Nekem bejonnek. En meg mindig nem latom gyengebbnek az XR-nel, a Pixel pedig tok mas filozofia alapjan kesziti a fotokat.
Nekem az iPhone jon be a legjobban a 2018-as szeria ota.
Itt sincs zajtenger, nem olajfestmeny, rendben vannak a szelek is, kelloen a reszletes, agressziv tulelesites nelkul (bar ebben mar vannak jobbak) es rendben vannak a szinek.[ Szerkesztve ]
-
nozs23
addikt
válasz oxide83 #93982 üzenetére
Én sem akarlak meggyőzni se téged, se senki mást, csak furcsa volt ez csoportos gúnyolódás. Ha neked -vagy másoknak- ez nem fontos, akkor ne vedd figyelembe, de igenis itt van a helye és teljesen ontopic.
Imádok belenagyítani a képeimbe és elveszni a részletekben, de csak akkor ha van értelme, RAW-ból szerkesztett képeknél.
Erre is van topic. Itt azt nézzük, hogy a telefon mit hoz össze.
[ Szerkesztve ]
-
nozs23
addikt
válasz oxide83 #93980 üzenetére
Ebben nem értünk egyet. Ha belenagyítasz, akkor pont azt látod, hogy mennyit lehetne ebből vágni, hogy normális eredményt kapj.
Mobil, laptop, tévé kijelzőn bármelyik top telefon elfogadható eredményt ad vágás nélkül.Én várom az i11 képeket. Bár a 2019-es szériát passzoltam, mert gyönyörűen elmegy az XS-em, de az ideiből szinte biztos, hogy beválasztok. Sokszor elcsábulok a droidos oldalra, de szinte biztos, hogy pár hét alatt hardveraprón lenne jelentős bukóval.
-
nozs23
addikt
válasz *RLaci* #93965 üzenetére
Most senki pártját nem fogva, egy telefont sem fikázva, de mi olyan elrugaszkodott abban, hogy egy olyan topicban, ami a telefonok fotós képességeit szeretné bemutatni belenagyítgatunk a képekbe? Talán sosem vágunk fotót, ahol ez fontos lehet?
A színkezelés -bár fontos- sokkal szubjektívebb, mint részletesség, vonalélesség, zajkezelés.
Nem a szép fotókért járunk ide (akkor már rég kihalt volna a topic) hanem azért, hogy objektíven megnézzük -esetleg összehasonlítsuk- a képeket, a mobilok képfeldolgozását.
Nem értem, ez nem fér meg itt, de túra mementók kivesézése, lightroom raw kidolgozás stb. az meg igen? Nem mintha zavarna bármelyik is, csak kicsit fura, hogy arra ugrunk, amire ez a topic ki lett találva.[ Szerkesztve ]
-
nozs23
addikt
-
nozs23
addikt
válasz Plazmacucci #93801 üzenetére
Megmondom őszintén én semmilyen reklámot nem láttam ezzel kapcsolatban, azt sem tudom, hogy mi a natív felbontásuk, milyen binning trükköket alkalmaznak, de alapvetően a jelentősen nagyobb szenzor hozhatna sokkal jobb minőséget. Mindegy elengedtem a dolgot, számomra ez ebben a formában nem hozta, amit vártam.
-
nozs23
addikt
válasz oxide83 #93799 üzenetére
a szenzorok mérete ezekben a telefonokban a legnagyobb, több fény jut a szenzorokra a jobb képalkotást elősegítve.
Én pont ezt hiányolom. Látom, itt-ott a fejlődést, ami ennek köszönhető, de közel sem olyan drasztikus, mint amire számítottam ezektől a szenzoroktól.
[ Szerkesztve ]
-
nozs23
addikt
válasz leslien #93797 üzenetére
Semmi ilyet nem mondtam. Látod, részletesebb képeket össze tud hozni, mint egy Pixel, szerintem alapvetően is rendben vannak a képei, csak én nem kapom a nagy megváltást a nagy szenzortól, meg 25MP-től.
Szerintem lényegesen jobb/nagyobb optika nélkül a szenzor méret növelés is zsákutca. Aztán majd meglátjuk mit hoznak ki belőlük Pixelék, meg Apple-ék. -
nozs23
addikt
válasz nozs23 #93792 üzenetére
Berakok két képet, hogy ne a levegőbe beszéljek: [link] [link]
Mindkettő ugyanakkora képkivágással történt 12 MP-es képekből. Első a Pixel mindkét esetben.
Na most az első esetben konkrétan semmilyen lényegi különbséget nem tudok kiemelni.
A másodiknál valamennyi előnye van már Xiaominak, de eleve világosabbra sikerült az expó.Tehát ezt az ugrást hozta a 4x akkora szenzor? Engem csak szomorít el.
-
nozs23
addikt
válasz #16514048 #93791 üzenetére
Tényleg nem akarlak meggyőzni. A te példádon egyértelmű az előnye. Azt tudom elképzelni, hogy az ilyen totál napsütötte jelenetekben elég fényt kap a szenzor, hogy lássunk is valamit abból a sok pixelből.
Szerintem ez nem egy olyan hú de nagy ugrás, mint amire én számítottam egy ekkora szenzortól, de ez van.Ha meg zavarna a fájlméret és a kamerában nem tudom változtatni, akkor utólag is le lehet méretezni 12MP-re, egyszerre akár több képet is.
Telefonos fotóknál abszolút távol áll tőlem az efféle kínlódás, de ha kamerán belül választható a 12mp az tök jó.[ Szerkesztve ]
-
-
nozs23
addikt
válasz #16514048 #93773 üzenetére
Én fogtam és a Mi 10 képekből pár képet PS-ben leméreteztem Pixel szintre és úgy vetettem őket össze.
A sokkal részletesebb -szerintem- nem igaz. Én kb 10% előnyt látok részletben, nagyjából ugyanennyit zajban. Van ahol ennyit sem.
Most ez vagy azért van, mert ezen szinten már tök mindegy mekkora a szenzor, ha hangyafosnyi optikával van párosítva, vagy pedig akik nagy szenzorra tértek át, kicsit felemelték a kezüket szoftverfejlesztésnél, mert majd megoldja hardverből a cucc.Tehát nekem ezek a 25mp-es képek semmilyen gyakorlati haszonnal nem járnak, de cserébe 3x akkora a fájlméret.
Ennek ellenére szerintem az összes fotó rendben van, nekem a Huawei-ek színei soha nem jöttek be és ez most sem változott, de sokkal jobb, mint régen.
A Pixel tetszett a legjobban, második a Xiaomi talán. Csak a főkamerás képeket néztem össze.
Köszi a képeket.
[ Szerkesztve ]
-
nozs23
addikt
válasz Helltak #93444 üzenetére
Kiábrándító amikor a főkamera es az UW színei koszonoviszonyban sincsenek egymással.
A nagy szenzorbol adódó szűk(ebb) mélységélesség miatt kimondottan izgatná a fantáziámat, de az out of focus terület elég hanyadék módon néz ki.Alapvetően bullshit nagyarázatnak tűnik. Ehhez képest óriási Full Frame szenzorral szerelt Milceken is van nagyon gyors AF (meg fenyeros optika mellett is). A Huawei P40 szeriaban is majd ugyanekkora szenzor van, fokuszproblemak nelkul.
-
nozs23
addikt
válasz Motion_Blur #93225 üzenetére
Belenagyitgatni inkabb egy tajkep, vagy varoskep jo. Egy ilyen napfenyes sub-makro kepen ahol a kep 70%-a blur-be bukik kb. semmit nem lehet megitelni es manapsag mar minden jobb telefonnal hasonlot lehet loni.
-
nozs23
addikt
válasz #16514048 #93135 üzenetére
Egyetertek. Soha nem toltenek napokat vagy heteket mobilos fotok raw feldolgozasaval, hogy talan (!) egy fokkal jobb kepet kapjak. Pont elvegzi helyettem a smart HDR, amit amugyis megcsinalnek.
Van erre fenykepezom, ott alap a RAW. De telefonon? Meh...[ Szerkesztve ]
-
nozs23
addikt
válasz Plazmacucci #93018 üzenetére
Azert azzal fotozza, mert sokkal elonyosebb az arcnak. Nem tudom pontosan mi a fo kamera latoszoge, de evk. 24mm korul lehet, ami nem igazan alkalmas portekhoz, mert elegge torzit. Persze vannak szituaciok, amikor lehet ugy is erdekes kepeket kesziteni, de nem jellemzo.
Ettol függetlenül sajnos minden telefonnal gyengebb a tele, amit en nagyon sajnalok, mert az 50-85mm kozotti atfogast nagyon kedvelem.
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Fotózás mobiltelefonnal
- Bemutató Eszközök telefonos makrófotózáshoz
- Bemutató Ötletes telefotózás okostelefonnal
- Bemutató Ötletes makrofotózás okostelefonnal