-
GAMEPOD.hu
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cray Tyler
senior tag
Ilyenkor irigykedem igazán a vidéki égre Az Androméda milyen volt? Kis kerek folt, vagy kicsit nagyobb ovális folt?
Tegnap itt pesten is nagyon jó ég volt, amióta észlelek, talán most volt a legtisztább. Így végre rendesen ki tudtam próbálni a 2"-os szettet. Minden nagyon szép volt., de az amici prizma után a zenittükör fordított képe elég zavaró. Gondolom majd megszokom. -
Cray Tyler
senior tag
Szerintem meg legyen nyugodtan ilyen kérdésed, meg akár még ilyenebb is, Ez itt egy eléggé segítőkész közeg, nem gondolnám, hogy bárki röhögne akármilyen kérdésen is. Csak pár oldallal van visszább, amikor én hasonlókat kérdeztem, és nem röhögött senki (vagy csak nem szólt ), ellenben kaptam segítséget mindig. Ami meg jó.
-
Nimda
addikt
Igen, az a fék, ami leszorítja a tengelyt, hogy tudd finommozgatni enélkül nehezen menne, mert akkor "átvált" kézi üzemmódba. Összegezve ez egy kuplung.
Ha ez volt a baj, akkor nincs beállva a tengely, csak nem volt leszorítva.
Bolondot nem, de legalább tanultál valamit[ Szerkesztve ]
-
Nimda
addikt
Igen, ezt vágom, a csigaorsó + csigakerék kapcsolata működik, de a tengely nem forog. Ugye van egy fék, ami a kuplungot fixálja és ekkor lehet a finommozgató karokkal hajtani. Na most ha ez a fék csúszik, vagy szorul a főtengely, elvileg akkor nem tudja mozgatni, csak manuálisan. Sajnos így látatlanban nehéz megfelelő tanácsot adni és a hibát feltárni. Igen, szedd szét, nézd át, sorjázd ki és zsírozd újra. Rosszabb biztosan nem lesz. Esetleg nézz róla szétszedős videót, repair vagy tune kulcsszavakat is használj.
-
Nimda
addikt
EQ1 mountot még nem szedtem szét, de a működési elv hasonló lehet a nagyobbik társaiéhoz. Ha jól látom itt nyitott a "csigaház", ejnye bejnye aki ilyet tervez
Látatlanban amit leírtál, abból így sokat nem értek, pl. az állító fogaskerék "elforgott" nem tudom mire véljem, de ha jól tippelek, akkor a féket is sikerült megkenned, ezért forog el. De tippre maga a RA tengely is szorulhat, lehet nem úszod meg a szétszedést. A csigaorsó tengelyét is át kéne nézned, a vízszintes rögzítő csavarokkal egyetemben. Nagyon nem lehet elbaszni, ha módszeresen szeded szét és rakod össze. A kenőanyag gépzsír legyen, lehetőleg sűrű és ne WD40 és társai.[ Szerkesztve ]
-
Cray Tyler
senior tag
SW Gold line szériáról popey kollégának van lesújtó véleménye (rendelt egyet, de asszem másnap vissza is küldte, annyira "jó" volt).
Én kezdőként csak azt tudom mondani, amit én tervezek bejárni az okulárokkal: a báriumok akkora trágyák, hogy azoknál kb bármi jobb. DE nekem már azok a trágya báriumok is soksok örömet és jó észlelő élményt okoztak, és azok toltak tovább abba az irányba, hogy akarjak többet-szebbet látni az égen.
Én azt az irányt követem, hogy okulárt csak ritkán veszek majd, de akkor próbálok nagyon jót. Mert a távcsövek lehet, hogy jönnek mennek, de az okulár frankón egy életre tud szólni.
Hogy konkrét tapasztalatot is mondjak: össze tudom hasonlítani a bárium 25mm-es darabját (amit mélyégre használtam) egy 20mm-es Lacerta SWA oklival. Azt nem mondanám, hogy ég és föld, de a Lacerta oklival érezhetően "jobb a kép" és sokkal kényelmesebb is (gumis szemkagyló, jobb pupillatávolság).
-
Nimda
addikt
Hosszútávon akkor érdemes befektetni jobb minőségű, drágább eszközökbe, ha idővel a műszerparkod is hasonlóan alakul, de ez nem ökölszabály
A SW oklijai jó választásnak tűnnek. Én is használok jónéhányat, 3,2-5-9-15-25 + egy 7mm Skypanorama. Viszont ez utóbbit inkább javaslom, ha már kimaxolsz. Kicsit drágább, de a látószög mindenért kárpótol. Ha nem akarsz ennyit költeni rá, nyugodtan veheted a szűkebb SW oklikat (akár a 7 -est is). Viszont akkor már inkább az első szériából. A bárium és a plösslök után ez a kövi lépcsőfok.
Illetve vannak még a SW Gold Line -ok, de ezekkel nincs tapasztalatom. (én akkor sem venném)
Barlowokat sem javaslok, mert azok + lencsék a fényútban, ami minőségromláshoz vezet, hacsak nem TV
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- NFL és amerikai futball topik - Spoiler veszély!
- Adobe Photoshop
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Tuning kezdőknek
- Milyen videókártyát?
- Motorola Edge 40 neo - színre és formára
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest