Hirdetés
- Elite: Dangerous
- PlayStation 5 Pro teszt
- Call of Duty: Black Ops 6
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Bestbuy játékok
- Befutottak a LEGO Horizon Adventures első értékelései
- Life is Strange: Double Exposure teszt
- S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl - Íme a végleges gépigény
- Xbox Series X|S
- Dark Souls sorozat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nisida
aktív tag
válasz ReSeTer #3150 üzenetére
Megmondom ősszintén én a legjobb megoldásnak azt tartom, ha különböző méretarányra csinálsz egy méret stílust lemented és adott méretarányhoz azt használod, nem éppen lusta embereknek való feladat tudom ha 4-5 méretarányt használsz. Pedig a jó mérnök lusta
A másik megoldás van valahol egy méretarány léptékbeállító rendszerváltozó de erre most nem esküszöm meg. Ezzel lehetne szabályozni a méretezés és méretarány viszonyát. Ha hétvégéig ráért akkor megkeresem de most lázban fetrengve nem annyira fog az agyam.
"Majom nem öl majmot ..... Te nem vagy majom!"
-
ReSeTer
senior tag
Jaj nehogy! Itthonra rajzolok csak meg egy postaládát gyakorlásképpen, a "kivitelezőnek" akarnám kinyomtatni. Tehát nem életbevágó. Az se baj, ha nem nézel utána, a fenti módszerrel majd megoldom. Aztán ha kell munka szempontjából, majd akkor utánajárok komolyabban.
Köszönöm!
-
skul0
aktív tag
Üdv!
Adott egy 2D rajz, ami tulajdonképpen vonalláncokból összeállított betűket takar, amire pontokat helyeztem. Ezen pontok felhasználói koordináta rendszerben elfoglalt koordinátáit szeretném kinyerni valahogyan, leginkább Excel formátumban. Mi lenne erre a legjobb megoldás?
Amit eddig használtam, az a "Feliratozás" fül "Adatok kiemelése" parancsa, de ez csak a világ koordinátákat adja meg, ráadásul eléggé összekutyult formában exportál Excelbe. -
pf-prg
csendes tag
Hello!
Nézd meg ezt: http://pf-prg.hu/AutoCAD-AutoLisp/pont-gyujt.php#eleje
-
v88l73
újonc
Üvözletem!
Lenne egy olyan kérdésem, hogy ha van egy koordinátahelyes rajzom, legyen például a Szent István tér, és oda tervezek egy cölöpöt, aminek a koordinátáit fel kell tűntetnem a rajzon, és ezt nem rajzolgatni/írogatni szeretném, akkor milyen lehetőségeim vannak?
A "MÉRETKOORD" parancs ezt nagyjából tudja, de külön jeleníti meg az XY koordinátákat, nem túl elegáns és ha a cölöpjeim megszaporodnak, akkor elkopik az egerem, mire az összesre behuzogatom a koordinátáimat.
Remélem valamelyest érthető a kérdés, és van valami élhető megoldás.
A segítséget előre is köszönöm! -
grex4
aktív tag
Sziasztok
2d-s rajzot lehet valahogyan csak az egyik tengelye mentén léptékezni? Biztos hogy van rá mód, de se a google se a sugo nem adott rá nekem választ. Tehát mondjuk y tengely léptéke 1 az x tengelyé meg 0.1 legyen. Köszi és bocs a helyesírás miatt, telorol írtam.üdv
-
grex4
aktív tag
válasz nemisfontos #3162 üzenetére
Koszi a választ. Akkor valszeg a blokkszerkesztőbe lelem majd a megoldást, de csak melóba fogom tudni kipróbálni. Kocce
üdv
-
kriszpontaz
veterán
-
Nisida
aktív tag
válasz kriszpontaz #3164 üzenetére
Miért mondjátok, hogy sufni igazából jobb nem is nagyon kell. Egyetlen probléma a betűk és méretezés torzítása.
-
balu78
csendes tag
Sziasztok
Meg tudnátok dobni egy lisppel amivel egyszerre több objektumnak tudok párhuzamost szerkeszteni?
/Van x db pontom és azoknak kell azonos védőtávolságot felszerkeszteni./Köszi
-
Nisida
aktív tag
baul78: Ezt most kezdjük újra, nem teljesen értem mit , hogyan - bár lehet csak az agyam nem működik már ilyen későn - . Pl egy rajzot tudnál küldeni mit akarsz. Mert ha jól gondolom akkor egyszerre akarsz több dolognak is védőtávolságot szerkeszteni. De nem teljesen világos , milyen lisp kellene hozzá.
Papp Ferencnek: köszönöm nagyon jól működik a blokk beillesztő és eov koordináta levevő lisp is. Élet mentett ma. Még 1x köszönöm.
Bárki: Autocad errocode: 2097152 valakinek valami infoja.
A probléma az, hogy CIVIL és / vagy C+I is anyagot szerkesztek és egyszer csak amikor ki akarom nyomtatni, -persze már a kész terméket - a plot parancs alatt olyan szöveggel jön, hogy már fút egy parancs és újra akarom indítani a plot parancsot vagy nem. A vége általában full összeomlás.
A fileban van valami SQL hiba de nem tudom, hogyan került bele .. sem azt, hogy hogyan kéne kiszednem.
Az érdekessége a dolognak, hogy csak akkor csinálja ha ablakos kijelölésnél rá zoom-olok a kiválasztandó rajzlap sarokra.valakinek ötlet ... ?
-
törölt tag
Sziasztok!
Autocad 2010 tegnap este elkezdte dobálni az alábbi hibakódot és kilép: unhandled e0434dh exception at fd58a49dh. Tegnap még újra megnyitás után sikerült folytatni a rajzot, viszont ma reggel már nem hajlandó semmit csinálni, minden megnyitásnál feldobja az üzenetet.
Több fórumon (hasonló problémára) a net framework frissítését ajánlották, de úgy tűnik ez sem segített. A microsoft oldaláról levettem a 4.5.2-es verziót, de továbbra is használhatatlan a Cad.
Valaki tud esetleg mondani valami okosat, mielőtt újrahúzom a programot?[ Szerkesztve ]
-
Flashback
addikt
Sziasztok
2014-es Autocadet használom. 2007 után egy nagyobb lépésnek tűnik. Most éppen 3D-ben kell rajzolnom lenne pár kérdésem:
- Van valami gyors parancs arra hogy az aktuális nézetben rajzoljak 2D-ben? Ne keljen kínlódni _ucs parancsal.
- Hogy tudok úgy egy lapra több nézetet beállítani hogy mindegyik nézetben más más méretezés látszik? UGye ez egy 3D-s tárgy méretezésénél eléggé fontos.profi gőzállomás eladó - Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
balu78
csendes tag
hali
Szóval az a gondom, hogy nem tudom hogyan lehet beállítani hogy párhuzamost tudjak szerkeszteni egyszerre több objektumnak.
2004 es angol nyelvű autocadet használok. -
Nisida
aktív tag
Szerintem sehogy, nem azért mert adott esetben nem lehetne csak nem tudom, hogy tudnál egy kusza máktengernek eltolási oldalt megadni - értem alatta a vonal melyik oldalára tegye ki a párhuzamos vonalat. A másik meg ha nincsenek összefűzve akkor ezek a párhuzamosan eltolt vonalak össze sem érnek.
Ha egy közmű védőzónáját akarod akkor általában a járatos megoldás az adott vonalak - mert ugye a közmű szolgáltató adatszolgáltatásban miért is vonalat használ a vonallánc helyett - össze fűzése. Persze kezdeni a szintek 0 -ra hozásával érdemes, mert ha nincsenek egy szinten a vonalak akkor nem fűzi össze. . Ha ez megvan akkor párhuzamos kijelölés és kész.
-
törölt tag
sziasztok
a probléma a következő: van egy rácsostartóm, ebből a rudak referencia tengelyeit kiszedtem és elmentettem egy dxf fájlba. ezt szeretném a későbbiekben behívni egy statikai programba (ConSteel) sima vonalakként, hogy ne kelljen újra bevinnem az egész geometriát. az autocad ugye alapból x-y koordináta-rendszerbe rajzol. ha így hívom be CS-be, akkor ő is így érzékeli a tengelyeket, ami önsúly számításakor elég problémás (nem jó). a kérdésem, hogyan tudom "átírni" hogy az y tengelyem legyen a z tengely? probáltam, hogy átmegyek y-z rendszerbe és egy egyszerű forgatás paranccsal, de ez sajnos nem jött össze. a másik programot még csak most tanulom, így ott se jártam sok sikerrel.
remélem érthetően fogalmaztam. az esetleges segítséget köszi előre is. ja és angolnyelvű autocad, így magyar parancsokat nem értem.
szerk.: közben rájöttem. több órányi szenvedés és egy wall of text írása után... elég triviális probléma volt a megoldást elnézve. bár a probléma továbbra is fennáll, mivel a másik program változatlanul x-y rendszer mentén illeszti be.
[ Szerkesztve ]
-
Nisida
aktív tag
válasz #75376384 #3174 üzenetére
Hello!
A kibicnek semmi nem drága alapon: csak dxf-et fogad el a program, mondjuk koordinátákból álló csv, excel stb. nem jó mert ott egy egyszerű helycserével megoldható lenne.
Tisztázó kérdés: amikor azt mondod elforgattad akkor mit forgattál a tengely vonalakt vagy csak a koordináta rendszert ?
-
törölt tag
Szia!
álljon itt egy lista az általa elfogadott kiterjesztésekről:
*.csm
*.csj
*.anf
*.asc
*.csf
*.dxf
*.sc1
*.snfezekből sajnos csak a dxf-et ismerem.
mivel nem tudtam, hogy milyen összhang van a két program között, ezért autocad-ben a rajzomat forgattam rá az x-z rendszerre egy sima "3drotate" paranccsal, x tengely körüli forgatással. ez volt a fentebb is említett autoCAD-es megoldás. aztán kiderült, hogy a másik program felfogásában van egy alapvető hiba (ezt ugye szintén írtam), így nincs összefüggés aközött, hogy én milyen koordináta rendszerben rajzolok és mentem el.
ekkor fogtam magam és írtam a készítők (CS) youtube csatornájára az első, kezdőknek szóló videó alá. bár azt belátom, hogy nem ilyen irányú volt a videó témája (egy sima keret rajzolása), de nem találtam semmi mást erről a problémáról.
a további tapasztalataimat nem írom le, mert nem akarok negatív reklámot csinálni senkinek.[ Szerkesztve ]
-
Nisida
aktív tag
válasz #75376384 #3176 üzenetére
Oké így már értem - én is azt tanácsoltam volna amit te tettél a.) verziónak - , alapjában akkor már csak az a kérdés,hogy akkor mondjuk egy térráccsal mit csinál a program . Mert ezek alapján vagy hibát jelez majd és kiakad , vagy szépen ész nélkül megeszi, ebben az esetben meg k.... kíváncsi lennék , hogy lenne az X,Y, Z koordináta megosztása.
Off topic: szerintem mindenkinek jó a negatív info is, hátha jön valaki és azt mondja mi vagyunk a lükék mert ezt meg ezt kell csinálni és vojilllááá mükögyééé és mükxik.
-
törölt tag
válasz kriszpontaz #3178 üzenetére
okés, köszönöm. bár rendszeresen használom az ucs parancsot, így nagyjából ismerem (legalábbis egy bizonyos részét). nekem az alapkoncepció az volt, hogy a koordinátákhoz egyáltalán nem akartam nyúlni és magát a rajzomat akartam a megfelelő módon forgatni. ha jól emlékszem, régebbi verzióknál működött, hogy nézetet váltottam és simán rotate paranccsal elforgattam.
(#3177) Nisida:olyat még nem próbáltam, ha lesz egy kis időm komolyan meg fogom nézni. egyébként egy csak túldrámáztam a helyzetet. kicsit más elven működik a rajzoló/szerkesztő része (néhol mondjuk elég bugyuta szvsz), ezért nehéz vele megbarátkozni. a program lényegi része viszont hibátlan és jól használható, így nem lehet egy rossz szavam se.
[ Szerkesztve ]
-
kriszpontaz
veterán
válasz #75376384 #3179 üzenetére
Ha a rajzot forgatod, a koordináta rendszered sajnos marad és más program nem fogja megfelelően kezelni. A koordináta rendszert kell elforgatni, vagy legalábbis a Z irányvektort átírni véleményem szerint, de hozzáteszem hogy statikai programmal még nem volt szerencsém közelebbről megismerkedni.
-
törölt tag
válasz kriszpontaz #3180 üzenetére
igen az volt a célom, hogy az maradjon. ugye autocad alapból x-y-ba rajzol és én abban vittem be a rácsost is. miután beillesztettem consteel-be az szintén x-y-ba pakolta. innen gondoltam, hogy ha ráforgatom x-z rendszerre akkor a másik program is így nyitja meg. hát tévedtem. azóta kaptam választ a program készítőitől és picit bonyolultnak tűnik.
egyébként egy másik tárgy keretin belül axis-t tanítottak és ott a dxf beolvasás abból áll, hogy új rajz kezdésekor választhatok egy nézetet (ált x-z-t célszerű), beszúráskor pedig a program abba is teszi be. nem számít, hogy autocad-ben milyen módon rajzoltam meg. szerintem ez a megoldás sokkal felhasználóbarátibb.van az autodesk-nek egy structural detailing nevű programja. azt nézegettétek? elég jó cuccnak tűnik, bár magyar nyelvű anyagot szinte nem is találni róla neten. plusz diák verzió se létezik belőle... azt pedig már meg se említem, hogy kivették az újabb verziókból a klasszikus nézetet. ennél nagyobb ostobaságot szerintem nem is csinálhattak volna.
(#3182) Godlike79: gondolom úgy, hogy előnézetben csak bizonyos méretek látszódjanak, hátul nézetben pedig megint mások stbstb. ez szerintem nem olyan nagy probléma tekintve, hogy a kotta csak egy pontként jelenik meg, más oldalról nézve.
-
kriszpontaz
veterán
válasz #75376384 #3183 üzenetére
(#3182) Godlike79: gondolom úgy, hogy előnézetben csak bizonyos méretek látszódjanak, hátul nézetben pedig megint mások stbstb. ez szerintem nem olyan nagy probléma tekintve, hogy a kotta csak egy pontként jelenik meg, más oldalról nézve.
Én ezt úgy értettem hogy más méretarányú kottavonalak, de túlbonyolítottam.
A Structural Design-t javasolni akartam, de gondolom a ConSteel már megvásárolt szoftver, így nem erőltettem. -
törölt tag
válasz kriszpontaz #3184 üzenetére
áááá. diákként csak oktatási verziókat használok. kaptunk egy új tanárt acélból, nem kevés köze van a korábban említett programhoz, ezért szőtte bele a tananyagba. egyébként a kettő bőven megfér egymás mellett szerintem. míg az SD-ben szinte semmi számolás nincs, addig a ConSteelt ugye erre találták ki.
az pedig elölnézet akart lenni, csak későn vettem észre...
-
bodopal17
újonc
Sziasztok!
Építőmérnökin vagyok , tanulok műszaki infót , de az valahogy egyenlőre még kevés.
Nem tudnátok olyan feladatokat , amikkel gyakorolni lehetne a program használatát? -
törölt tag
válasz bodopal17 #3187 üzenetére
mit szeretnél rajzolni? építőmérnökként szinte csak 2d-ben fogsz alkotni. szerintem felesleges feladatot adnunk, mivel mindegy mit csinálsz. attól leszel hatékony, ha sokat gyakorolsz és megtanulod megfelelően használni a parancsokat.
egy jó tanács. hagyd a magyar nyelvű förmedvényt és angolul tanuld, ha nem úgy kezdted volna el.
-
Nisida
aktív tag
válasz #75376384 #3188 üzenetére
Azért én inkább azt javasolnám neki, hogy olyannal tanuljon amilyen nyelven ma jobban beszél. Ha megvan a jártassága akkor Kínai Autocaddel is elboldogul később. A tanulásnál meg szerintem jobb ha a motherlangot koptatod mind bármilyen másikat.
Ez persze nem jelenti azt, hogy nincs előnye pl az angol nyelvűnek - mert ha tervben van mondjuk egy Londoni , stb. munka vállalás, Erasmus vagy Campus szemeszter, stb. - akkor előnyös lehet vagy ha olyan héjat kell használnia az autocadhez amit nem fordítanak magyarra.
De szerintem ma már szinte minden szoftverhez 0,5 év után van nyelvi csomag , ami nem rossz és ha ki is megy dolgozni adott esetben felrakhat egy magyar csomagot is legálisan hála annak az értelmes programozónak aki végre belerakta az autocadbe is a nyelv változtatás lehetőségét.Mintafeladatok: bármelyik karon a honlapokon van egy vagon feladat, 2d - 3d , kockologiai, gépészeti, stb. amit lehet szerkeszteni. Ha sima Autocadet tanulod mindegy milyen típusú feladatott csinálsz mert a lényeg ugyanaz vonalzó helyett számítógéppel szerkesztesz. Aztán majd úgyis jönnek a szaktárgyak amik újabb és újabb problémákat vetnek fel amire akkor meglesz a javasolt megoldás is, ami helyett persze te is találhatsz ki jobbat vagy egyszerűbbet pl.: rajzok eltérő méretarányú "újraszerkesztése'.
-
MPM
tag
Melyik a legjobb ingyenes/opensource alternatíva amit ajánlotok? (illetve hasonlít az AutoCad-re)
-
Bogyó bá'
nagyúr
Progecad Smart: otthonra ingyenes, de buta, mint a föld: olyan Autocad 2004 színvonalú.
Galilei halott! Már Einstein sem él! ...és én is nagyon szarul érzem magam...
-
kriszpontaz
veterán
Draftsight.
Ubuntu/Linux, OSX, Windows.
Egyszeri emailes regisztrációt igényel első indításkor. Olyan Autocad 2008 funkcionalitású, de szépen kezeli a 2013-as DWG formátumot is. -
MPM
tag
Köszi mindkettőtöknek!
-
Rodzser Mór
senior tag
Sziasztok.
Kettévágtam SLICE-szal egy forgástestet (kb mint egy elfektetett kehely) a szimmetriasíknál (X-Y síkkal).
Aztán COPY FACE-szel átmásoltam a konturját. Itt viszont nem tudok lekerekítést csinálni rajta FILLET-tel, nem tudom kijelölni, se COPY EDGE-dzsel. Úgy látom, hogy ez nem Polyline, hanem tényleg felület.Viszont a félbevágott forgástestnél ugyanazt az élt már ki tudom jelölni COPY EDGE-dzsel. Viszont jó sok szegmensből áll, végig kell kattintgatni, mind a 48-on. Nincs ilyenre egyszerűbb módszer, hogy ne kelljen kismillót kattintani? AutoCAD 2005 verzió.
-
tankraid
aktív tag
Sziasztok,
Szerintetek ezen a konfigon stabilan elmenne az autocad 2010-es progi?
Asrock N68-S3 UCC (socket AM3)
AMD Athlon II X3 450 3.2GHz (AM3)
8GB RAM (Geil/samsung 4/4GB)
160GB Seagate - U series
nVidia Geforce 8800 GTX - DDR3 768MBA segítséget előre is nagyon köszönöm!
-
tag
Volt egy 'cmdecho' rendszer változó ami befolyásolta hogy a parancsok kiírhatnak-e a console-ra. Nem biztos de lehet erre gondolsz/segít. Illetve ha nem a cmdecho, akkor mintha még lett volna pár. De most csak ez ugrik be.
KATT[ Szerkesztve ]
CSERE/BESZÁMÍTÁS: antisztatizsacsi kártyáknak, VGA passthrough kábel, PCIe gen1 VGA, PCMCIA soundcard, Smat plug ESP chippel
-
pf-prg
csendes tag
válasz sMogyi86 #3196 üzenetére
Hello!
Nem a (comand) függvény promptjainak megjelenésével van gond. Az igazán tragikus (tragikomikus?) lenne!
Nagyszámú rajzelemet manipuláló AutoLisp funkciókban használtam eddig a (princ) funkciót és rokonait, hogy a parancssorban megjelenített üzenetekkel tájékoztassák a júzert a feldolgozás folyamatának előrehaladásáról, hogy nyugodtan üljön a fenekén amíg a feldolgozás be nem fejeződik.
A 2014 verzióban ezek az üzenetek csak az adott funkció befejeződésekor jelennek meg. Akkor viszont minek? -
tag
Ja hogy... hm. Szerintem ez könnyen lehet, hogy sajnos nem beállítás kérdése.
És közben egyébként "működik" a konzol? értsd: lehet bele gépelni, reagál, stb?
Csak mert ha nem, akkor kicsit olyan mintha a konzol program-szála altatva lenne és ha akarna sem tudna semmilyen output-ot produkálni, amíg a számításokat végző szál be nem fejezi a futását, vissza nem tér a kiíratandó értékekkel, stb.
Bár ne legyen így. próbáld meg hivatalos/külföldi Autodesk fórumon.CSERE/BESZÁMÍTÁS: antisztatizsacsi kártyáknak, VGA passthrough kábel, PCIe gen1 VGA, PCMCIA soundcard, Smat plug ESP chippel
-
LógaGéza
veterán
Üdv!
Egyik ismerősöm megkért, hogy munkára rakjak neki össze egy gépet, mert az AutoCAD 2015 már eléggé lassú, sokszor írja ki, hogy nincs elég memória nyomtatásra, akkor átrakja 2012-be, de az nem úgy rajzolja a nyílászárókat, stb stb, biztos aki bennevan tudja miről van szó.
Az emberünk nem hobbirajzoló, egy városban dolgozik mint vezető, ő szokta tervezni a felújításokat, új épületeket, stb.
A kérdésem arra irányulna, hogy mennyire használja ki a AutoCAD az nVidia CUDA magjait, esetleg az AMD OpenCL rendszerét? Szükséges erre figyelni? Megéri többet költeni egy erősebb VGA-ra, ha egy gyengébb procit kapunk mellé?"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
Új hozzászólás Aktív témák
- World of Warcraft (WoW) Díszdobozok
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest