Hirdetés
- Elder Scrolls IV - Oblivion - Olvasd el az összefoglalót, mielőtt írsz!
- Diablo II: Classic és Resurrected
- Clair Obscur: Expedition 33 teszt
- Baldur's Gate 3
- Polgári repülőgép-szimulátorok
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Mandragora: Whispers of the Witch Tree teszt
- Elden Ring
- PlayStation 5
- Last Epoch
Új hozzászólás Aktív témák
-
Winner_hun
félisten
Lambéria csak a plafonon van? Mert nem biztos, hogy van értelme a lebontásnak, mert 20 nm az nem kevés, pláne ha fent kell vacakolni vele, lehet egyszerűbb egy takarólécet feltenni
Azt, hogy mi éri meg, azt te tudod. Esetleg a rossz lambériáról és a lépcsőnek a helyéről tudnál képet mutatni? -
Winner_hun
félisten
válasz
phanfantom #359 üzenetére
Sajnos nem tudom
-
Winner_hun
félisten
válasz
phanfantom #356 üzenetére
Olyasmi leírás kell, ami itt van? Vagy benne van az az infó, ami kell? Vagy mi kéne?
[link]
Amúgy nem tudom, hogy mennyi az a hosszabb idő, az biztos, hogy hónapokról van szó. -
Winner_hun
félisten
válasz
phanfantom #350 üzenetére
Nagyon szívesen, örülök hogy segíthettem, ha kell még szólj nyugodtan
-
Winner_hun
félisten
válasz
phanfantom #347 üzenetére
No megvan teljesen pontosan:
Abszolút száraz az a faanyag, amelyben nedvesség sem szabad, sem kötött víz formályában nem fordul elő, tehát mind a nettó, mind a bruttó nedvességtartalom 0%. Ez az állapot csak mesterséges szárítással, 100 C feletti hőmérsékleten, technikai úton érhető el.
Túlszárított a faanyag, ha szabad víz még gőz alakban sem, kötött víz formában pedig csak kis mértékben található benne. Nedvességtartalma <6%. Mesterséges szárítás eredménye.
Szobaszáraz lesz a faanyag, ha kb. 20 C hőmérsékletű és mintegy 45-50% relatív légnedvességű helyiségben huzamosabb ideig tároljuk. Nedvességtartalma 6,1-12%-ig terjed. Mindennapos használati tárgyaink, bútoraink nedvességtartalma ebbe a tartományba esik.
Légszáraz a faanyag, ha csapadéktól védett, szabad levegőn, hosszabb ideig száradt. Nedvességtartalma 12,1-18%-ig terjed. Megjegyzendő, hogy a szabványokban szereplő ''légszáraz'' faanyagon mindig Q=15% nedvességtartalmú fát értünk!
Félszáraz az a faanyag, amelyet a kidöntés után hosszabb ideig az erdőben tárolunk. Nedvességtartalma 18,1-30%-ig terjed. A természetes vízvesztés során a szabad víz csaknem egészében távozott.
Félnedves a faanyag, amely kidöntése előtti nedvességtartalmából már veszített. Nedvességtartalma 30,1-50%-ig terjed.
Élőnedves az a faanyag, amely még kidöntése előtti nedvességet tartalmazza. Nedvességtartalma >50% Értéke fafajonként és termőhelyenként változó.
Vízzel telítődött az a faanyag, amelyet hosszabb ideig víz alatt tároltunk. A sejtfalak és a sejtüregek egyaránt a felvehető legnagyobb mennyiségbe tartalmaznak vizet. Nedvességtartalmuk 140-230%-ig terjed.
Forrás: 1972-ben kiadott Anyagismeret I. c. tankönyv
ui: az élőnedvesre is van egy %-tól %-ig érték, lehet, hogy 50,1-140-ig, de erre most nem emlékszek, meg azt sem találom, ahova leírtam.
Remélem minden infó benne van
mod: ahogy elnézem régen mások voltak az elnevezések.
[Szerkesztve] -
Winner_hun
félisten
válasz
phanfantom #347 üzenetére
A fa nedvességtartalma egyrészt a sejtüregekben, másrészt a sejtek falában (micella-közökben) van jelen. A kivágott fa nedvességtartalma a fafaj tulajdonságaitól és a külső körülményektől függően tág határok között változhat (vízzel telített, élőnedves, félnedves, félszáraz, légszáraz, szobaszáraz, túlszárított, abszolút száraz). A 100%-os relatív nedvességtartalmú levegőhöz tartozó egyensúlyi fanedvesség tartalom a rosttelítettségi határ. A rosttelítettségi határ fafajtól és hőmérséklettől függően változik, de általában 30%-nak tekintik. A 30%-on felüli víztartalom, a sejtek üregeiben lévő un. szabad víz eltávozásával a fa méretváltozást nem szenved, és a faanyag mechanikai tulajdonságai sem igen változnak, de ha a sejtfalakban található kötött (higroszkópos) nedvességtartalom a fa száradásakor, vagy szárításakor eltávozik, a nedvességtartalom elvesztésének arányában a fa zsugorodni fog, fizikai és mechanikai tulajdonságai megváltoznak. A faanyag teherbírása a nedvességtartalom csökkenésével nő, a vizes faanyagénak kétszerese is lehet.
Nevességtartalmi értékek növekvő sorrendben:
- abszolút száraz 0%
- túlszárított 0-6%
- szobaszáraz 6-12%
- légszáraz 12-18%
- félszáraz 18-30%
- rosttelítettségi határ 30-50%
- félnedves
- élőnedves
- abszolút nedves
Az utolsó 3 nem ugrik be, hülyeséget nem akarok írni, egy körübelüli érték itt van, ha meglesznek az értékek, akkor beírom :[link] -
Winner_hun
félisten
válasz
phanfantom #330 üzenetére
Könnyebb kérdéseid nincsenek?
bár ezt te jobban tudhatod
Ilyenről még közelítőleg sem tanultunk. Amúgy az sem mindegy, hogy kivágni vagy kivágatni akarod azt a famennyiséget. -
Winner_hun
félisten
válasz
phanfantom #327 üzenetére
Szerintem is több, lehet, hogy félreértett, tereptől is függ, hogy sík terület vagy hegyoldal. Amúgy van, hogy egy fát legalább 200k-ért szednek ki. Amúgy komoly gépek kellenek hozzá, nem tudom, hogy mennyi lehet
-
Winner_hun
félisten
válasz
phanfantom #323 üzenetére
Egyik osztálytársamat kérdeztem meg, mondta, hogy a faterjával vágtak ki így fákat, vagy volt benne része vagy mittudomén
Na majd a többi infót megpróbálom kiszedni belőle -
Winner_hun
félisten
válasz
phanfantom #318 üzenetére
Átlag kb 200-250k
De nem mindegy, hogy milyen célra. Faipar vagy papíripar? Gépekkel sokkal olcsóbb kézzel drágább de pontosabb.
[Szerkesztve] -
Winner_hun
félisten
válasz
phanfantom #320 üzenetére
erdészeti suliban
Na én nem olyanba járok -
Winner_hun
félisten
válasz
phanfantom #318 üzenetére
Nekem fogalmam sincs róla, mindenesetre up
-
Winner_hun
félisten
Szil: [link]
-
Winner_hun
félisten
Ide is
Tabló kész van, igaz, épp, hogy meglett, de meglett: [link]
-
Winner_hun
félisten
uhhh ikea
Szerintem mindenféle képpen jobb asztalossal megcsináltatni
Én valahgoy nem bízok az ilyen előre tömeggyártásban összevágott cuccokban, mert a tömeggyártássorán soxor olyan szar anyagot is belepakolnak (ha pl fenyő, láttam olyan göcsset hogy az már fájt
) Igaz, asztalosok közül is van, aki szarik rá, hgoy milyen anyagot rak bele a bútorba, összevágja és kész
Na fater ennek pont az ellentéte
Alapanyagnál meg ami tetszik. Valakinek tetszik a bútorlap, valaki meg ki nem állhatja, csak természetes anyag kell neki -
Winner_hun
félisten
válasz
phanfantom #210 üzenetére
Én nem ismerem, de mindenki erre a progra esküszik, meghogykell neki gép meg mittomén. Megnézném azta progit, de nincs meg
Az, hogy a vállalkozásoknak hgoy megy arról nem tok felvilágosítást adniSzerintem ha valaki jól dolgozik, akkor annak jól megy
-
Winner_hun
félisten
válasz
phanfantom #208 üzenetére
Hmm szerezd meg neki az AutoCAD nevű programot, azthiszem az valami übertuti tervezőprogi.
-
Winner_hun
félisten
válasz
phanfantom #206 üzenetére
Ebben nem tok segíteni, nem használunk ilyeneket
-
Winner_hun
félisten
Szerintem nem nagyon nehéz, de ez attól függ, hgoy mennyire görbe az a felület és hgoy milyen vastag furnérból akarod meg milyen furnérból. Mert van, amelyik hajlik, de van, amelyik törik, nem igen szereti a hajlogatást, bár ha be van vizezve akkor hajlékonyabb az anyag
-
Winner_hun
félisten
A parafa lakkozás után zsugorodik? Csakmert itt van ez: [link]. Nemotm, hogy mennyire látszik, a lényeg az, hogy mielőtt lelekkoztam volna a parafát, tök jól mg volt csinálva, sehol egy rés vagy bármi, de lakkozás után olyan nemteccőd lett a dolog, bár messziről nem is anniyra látszik, mint közelről. Amúgy az egész projekt: [link]
-
Winner_hun
félisten
válasz
Kalandor #187 üzenetére
Sikerült? Amúgy nem tudtam, hgoy írt ide bárki is, mert új motor óta nem kapok e-mailt, ha nincsa a kedvencekben a topik
Az ilyen előre legyártott lapok nagyon soxor tele vannak csomóval és nagyon rondák jó, otm hogy göcs, de olyan hülyén hangzik, nekem mindig is csomó voltvanleszSzóval ilyeneket szerintem asztalostól rendelj, az bizotsan jó lesz, még méretre is csinálja, sőt a pántoknak a lyukait is kifúrja
-
Winner_hun
félisten
-
Winner_hun
félisten
Akkor jöjjön a kiegészítés: nickemből kihagytad a _ jelet
a ragasztásnál azt is kell nézni, hgoy a ragacs gyorskötésű e vagy sem. Ha pl puhább fát ragasztasz, arra nem árt egy kicsit több ragacsot tenni és mind a 2 felét bekenni a ragastzóval, mert gyorsan beszívja a ragasztó nedvességtartalmát mint pl fenyő, ellenben a bükkel, ami jóval keményebb anyag. A szorítóerőkről nem tok és nem is érdekelha 15-20 centire teszed a szorítókat és jól meghúzod az már elég.
-
Winner_hun
félisten
hmmm köszi de a külső méret az pont passzolnia kell és ezek vagy kicsik vagy nagyok. Nekem plexilapom van és ha lezs kedvem akkor kifarigcsálom
Amúgy akkor úgy lenne megoldva, hgy a resetnél lévő plexikör pirosan világítana, ha dolgozna avinyó mert annak nincs ledje sehol
a power gombnál meg kék ledre gondoltam ami a gép működését jelezné. Csak nemtom hgoy melyik mutatna jól, mert az egész gép eleje parafás és akkor ott egy kicst meg elnne ontva. Najó, meg a flopimeghajtó beömlőnyílásánál van egy kis bedudor ahol be kell adagolni a flopit
direkt írtam
-
Winner_hun
félisten
Naakor hogy érthető legyek a citromsárga heylére menne a plexi
-
Winner_hun
félisten
Akkor a pontos meghatározásodról: Ja no írta: Meg mennyivel lesz gyengébb a ragasztás, ha nem préselitek öszze kajakra, hanem csak úgy gyorsszorítóval, hogy épp ne essen szét.
namost ha van gyorsszorító akkor gondolom nem dísznek van
A tananyai részről pedig: ezt még nem tanultuk, fater mondta
mod:
[Szerkesztve] -
Winner_hun
félisten
-
Winner_hun
félisten
És mégis hgoy lesz túl vastag a ragacs? ha mind a két felület sima,akkro semmi gond. Ha nem sima akkor simává kell tenni
mi EMFI-t használunk nagyon jó még nem volt vele baj.
De ha ki akarod próbálni, hogy elég erős-e a ragasztó, akkor azt egy próbadarabbal megteheted. Összeragasztasz 2 anyagot és a ragasztás mellett megpróbálod eltörni. Ha 70% az anyagban szakad és maximum 30% a ragasztásnál, az jó, mert max 30%-ban jöhet szét a ragasztásnál az anyag -
Winner_hun
félisten
Nem sok időm van, de nemtom hgy mit csinájjak.
Szal adott a gépem: Bővebben: link Szal ezt moddingolgatom tovább, de szerda délelőttig be kéne fejezni, mert délután jön a vidkarim.
Naszóval a meghajtók parafázása folyamatban holnap kész is leszek vele. De ottvannak a power ill. reset gombok. Naazokkal micsinájjak? Rakjak oda parafát hogy ne láccódjanak vagy amire gondoltam, hogy plexiből kört csinálok és azt rakom be oda ami világítást kap, a közepére meg parafa
Bár a gombokat nem fogom használni,mert minden a billneytűzetről fog menni
-
Winner_hun
félisten
Bőven elég a gyorsszorító, nem kell semmilyen prásgép, hiszem a gyorsszorító is prásel
Viszont a gyorsszorító szorító részeihez rakjál fát, lehetőség szerint kb akkorát amekkora az anyag, hgoy ne az anyagot nyomja be és az erő is jobban eloszlik. Ja és hha sima anyagot szorítasz akkor a culag egyik fele legyen sima, hgoy az anyagot ne nyomja be
-
Winner_hun
félisten
-
Winner_hun
félisten
válasz
badbrother #96 üzenetére
Hát a vezetékek néha össze-vissaz mennek egynéhány falban szal vigyázzál. ha téglafalat fúrsz és egyszercsak megáll a fúrás és keményet érzel, akkor lehet, hgoy vezeték tapasztalat
Ha többször is akarsz falat fúrni akkor vegyél fémdetektort, 3k-ért már kapsz. Azt a 20k-t meg soknak tartom mébha blekkendekker is bár a lézeres ketyere miatt olyan drága. tom már elkéstem
-
Winner_hun
félisten
válasz
Winner_hun #80 üzenetére
Esetleg még valaki?
-
Winner_hun
félisten
válasz
Winner_hun #80 üzenetére
senki nem tud ebben segíteni?
-
Winner_hun
félisten
Denaturált szesz minden tulajdonsága kellene, google nem segített
-
Winner_hun
félisten
Új hozzászólás Aktív témák
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- Autós topik
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Házimozi belépő szinten
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- Horgász topik
- Gitáros topic
- További aktív témák...
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I7 6700K / 32GB DDR4 / RTX 2060 / 500GB SSD
- ASUS TUF Gaming B760M-E D4 DDR4 alaplap bontatlan csomagolásban 3 év garancia 27% áfa
- SzoftverPremium.hu
- Lenovo magyar laptop billentyűzetre van szükséged? Akármelyik verzióban segítünk!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest