Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
emmm
őstag
válasz DeFranco #10157 üzenetére
"én nem értem félre, csak van egy trendje annak amit ír, ami kb. egybevág azzal, ami miatt én a végletekig kerülöm a fizikai fenyítést (bár nem zárom ki), mi szerint először csak fenekelés volt pelenkán keresztül egyszeri vagy kivételes alkalommal, mostanra legit nevelési eszköz (ha nem is rendszeres, értem, felfogtam) aztán már megyünk is a víz alá."
Ajjaj. Akkor már értem a problémád gyökerét. Valóban, egyszer volt egy első eset, amikor engem kezdett el rugdosni a gyerek. Erre még ti is rábólintottatok (=huh, fel lettem mentve). Később volt még erre példa (nem rugdosás), amikor kellett használnom, mert nem segített semmi sem. Szerintem egy kezemen meg tudom számolni, összesen hányszor történt meg a dolog. Emiatt én igen, (a te szavaiddal élve) legitim, valid nevelési eszköznek tartom ezt. Ebben valóban különbözik a gondolkodásmódunk. Én úgy vélem, az, hogy egy gyerek egyszer-egyszer úgymond kap egy fülest (itt ugye konkrétan elfenekelés van), az nem fogja a gyerek lelkivilágát összetörni. Sírni fog? Persze. Mi is sírtunk. Utálni fog érte? Egyértelmű. De tudni fogja-e legközelebb? Az enyém igen, már tudja mire számíthat. Viszont te úgy gondolod valamiért, hogy én, vagy mi, mint szülők, rákapunk erre, mert – működik! Csakhogy ez nem így van. Pont ez a lényege ennek - talán ez jó hasonlat lesz: mint az atombomba, amit elég egyszer bevetni (tudom, hogy kétszer tették!), és utána nem kell többet, mert egy életre megtanulják a leckét. Sőt, te még tovább is mész, és azt írod: "aztán már megyünk is a víz alá" - amit úgy értelmezek, mint további, még keményebb testi fenyítést. Ezt csak egyszer és utoljára mondom el: kézrácsapás és elfenekelés. Nincs más. Soha nem ütöttem meg sem más, sem a saját gyerekem. Ehhez a részhez nem tudok többet írni már.
"nevelni szerintem olyan dologgal kell, ami betartható és fenntartható. a "viszlek a böribe" meg "elvisz a zsákos ember" nem betartható, az ordítozás, játékmegvonás stb. nem fenntartható. ugyanis ezekre a gyerek előbb-utóbb immunis lesz és emelni kell a tétet, és el fogtok jutni arra a pontra, ahol nincs hová emelni tovább. vagy van de az már tényleg a degenerált állat szint."
Ezzel megint nem értek egyet. Az esetek 98 %-át lehet ezekkel kezelni. Később? Igen, emelni kell, illetve változtatni kell a téten. Egy nagyobb gyereknek nyilván nem a maciját vagy a kedvenc meséjét fogom elvenni, hanem olyat, ami neki igenis fontos. egyébként olyat sosem mondtunk/mondunk a gyereknek, hogy "elviszi a zsákos" vagy bárki, mert mint itt már számtalanszor említettem: a lényeg a következetesség; tehát, csakis olyat ígérek a gyereknek, akár pozitív jutalom, akár negatív büntetés, amit be is tudok tartani, ha megteszi/abbahagyja, etc. Ezt a degenerált részt...nem kommentálnám.
"a fizikai fenyítéssel ugyanez a helyzet. plusz a fizikai fenyítéssel átlépsz egy nagyon fontos határt. aktívan és szándékosan fájdalmat okozol a saját gyerekednek. ez pedig nála nagy traumaként képeződik le, ott valami eltörik. a saját fizikai erőddel áttörted minden jogos és jogtalan ellenállását, domináltad, esély és kegyelem utolsó lehetőségét sem hagyva. erőszakot tettél rajta. mindemellett nem oldod meg vele a problémát, hanem elfeded, elnyomod, a gyerek torkán pedig erővel nyomod le a saját akaratodat. éppen ezért nem is fenntartható. nem pozitív tanulást és megértett viselkedésmintát generál, hanem erő-elven betartatott normát, meg nem értett elvárást és fel nem oldott belső ellentmondást. ez szerintem nem fenntartható nevelés."
Akkor én most fejet hajtok, és gratulálok Mr. Tökéletes Türelem apukának. De most komolyan! Ha te ezt tudod úgy csinálni, hogy végzed a munkád, foglalkozol a gyerekkel/asszonnyal/mindennel és végtelen a türelmed, akkor tényleg emelem a kalapomat. Nekem/nekünk bizony egy idő után elfogy a türelmünk, ha a csemeténk csak azért is olyat csinál, ami tiltott és veszélyes.
"az, hogy tanulja meg a gyerek hogy hol a helye, ebben az esetben hibás érv. ezzel nem fogja megtanulni. mi lesz majd amikor 18 éves nagy cula lesz és erősebb nálad? akkor kinek lesz hol a helye ha visszakézből össze tud pakolni?"
Ez megint egy olyan dolog, hogy igazából ettől félsz, és ezért nem mered az adott helyzetben megnevelni a gyereket. Mi ezen túlléptünk, amikor tényleg szükség volt rá. Igazából ez a része tényleg parttalan vita, amit csak az idő fog eldönteni, kinek is lesz igaza. Én úgy gondolom, hogy van különbség a között, hogy nevelési célból kap a gyerek adott esetben egy fenyítést, és a között, hogy konkrétan verve van. Baromira nem ugyanaz. Amit te írsz, az az utóbbira viszont teljesen igaz.
"kizárom a fizikai fenyítést mint nevelési eszközt? nem. fogom alkalmazni? sajnos várhatóan igen. de a fentiek miatt ez csak akkor fordulhat elő, ha maga a probléma annyira extrém, ami veszélyesebb következményeket generál a fentieknél. egyrészt a fentiek miatt, másrészt azért, mert tényleg de komolyan rohadtul könnyű rászokni, úgy hogy észre sem veszed."
Értem, hogy te a hisztit nem tekinted extrémnek. Azonban vannak extrém hisztik, mikor a gyerek remeg a dühtől és tajtékzik, rombol, és semmilyen észérv/arcmosás/stb. nem hat. Talán úgy gondolod, hogy minden egyes hisztinél elnáspángolom azt a szerencsétlen gyereket? Akkor tényleg naponta többször is elverhetném...
"az ilyen vizes mókák ugyanezek pepitában. őszintén szólva szándékosan kell lazítani ilyenkor az állkapcsomat hogy ne a fogaim bánják ha ilyet olvasok."
Nos, ha nálatok még hasonló sem volt, akkor tényleg nem egy elég akaratos gyerkőcötök van. Még nem jutottatok el ide, pedig ez még távol van a bárminemű fizikai résztől.
Összefoglalva: abszolút ne vedd támadásnak, amiket most írtam, én se vettem annak a tiédet. (tudom, rámborítanád már a világot ) De így kifejtve, már jobban lehet látni a pontokat, amiket másképp látunk, és azt, amit szerintem félreértesz, vagy belelátsz.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- BONTATLAN Új Iphone 16 PRO 128Gb - 1TB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- BONTATLAN Új iPhone 16 PRO MAX 256-512GGB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 objektív ( Nikon )
- Azta! Yoga Slim 7 Prémium Ultrabook 14,5" -40% AMD Ryzen 5 7640S 16/512 RADEON 760M 2GB 2,9K OLED
- Sigma 35mm f/1.4 DG HSM Art objetkív + táska ( Nikon )
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest