Hirdetés
- PlayStation 5 Pro teszt
- PlayStation 5
- Path of Exile 2
- EAFC 25
- Nintendo Switch 2, vagy amit akartok (találgatós topik most még)
- Path of Exile (ARPG)
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- World of Tanks - MMO
- Call of Duty: Black Ops 6
-
GAMEPOD.hu
A topic lényege, amire való:
Új hozzászólás Aktív témák
-
stargazer
senior tag
-
stargazer
senior tag
válasz HollyBoni #21413 üzenetére
de most ebben tényleg mechanikus zár van? azt hittem ezt a hangot csak azért csinálja hogy az ember jobban elhigyje hogy olyan mintha tükrös lenne.
Fegyverben réved fönn a téli ég, kemény a menny és vándor a vidék, halkul a hó, megáll az elmenő, lehellete a lobbant keszkenő...
-
stargazer
senior tag
alvó embert akartam fotózni, ezért bekapcsoltam az elektronikus zárat, hogy ne legyen hangja a gépnek. a leírásában most találtam egy ilyet:
"A zársebesség nem lehet 1 másodpercnél kisebb, ha az [Elektronikus zár] értéke [BE]."
remek... mondjuk inkább ezeket kéne kiirogassa a gép amikor ilyesmit bekapcsol az ember...
na most kikapcsoltam, csináltam egy újabb fotót (majdnem fel is ébresztettem az illetőt), ez a kép már drámaian sokkal jobban sikerült iso160-on is, de még mindig pirosan villogott az expo (még 60"-nél is!). ez miért lehet?ja és mi is van ezzel az elektronikus zár dologgal, ez árt a gépnek ha be van kapcsolva? mert valamit elkaptam egyszer az itt folyó szálak közül hogy a timeleapse se tesz jót valaminek (talán a szenzornak?), és hogy mittudomén miért nem jó ha ez is be van kapcsolva... lehet hogy most kicsit pongyolán fogalmazok de csak ennyire emlékszek.
[ Szerkesztve ]
Fegyverben réved fönn a téli ég, kemény a menny és vándor a vidék, halkul a hó, megáll az elmenő, lehellete a lobbant keszkenő...
-
stargazer
senior tag
azt gondolom: http://www.edigital.hu/Joby_allvany/Joby_GorillaPod_Hybrid_allvany-p287889.html
innen rendeltem.hcl: most valamit lehet hogy én nem jól csináltam, mert gynúsan rövid ideig exponál, még akkor is ha a leghosszabbat állítom be. létezhet hogy ez a max? ez van a végén: 1"
[ Szerkesztve ]
-
stargazer
senior tag
gondoltam kipróbálom az új gorillapod állványomat, hát a gép (mármint a PanaG6) messze nem tud annyit amennyit szeretnék, elvárnék, gondoltam stb.
éjjel itthon le akartam fotózni valamit a házban, egy éjszakai lámpa világított csak, olyan halvány bordó fénnyel terítette be a szobát, én a saját szememmel simán láttam még. na a gép messze nem. gyakorlatilag nem tudtam olyan hosszú záridőt adni neki hogy alacsony iso-n azt vissza tudja adni amit láttam. egészen 12800-ig fel kellett tolnom, de úgy meg már rettentő zajos lett. az állvány ettől még nem rossz, bár azért nem tudja mindig minden helyzetben mozdulatlanul tartani a gépet (tehát ha olyan helyzetben van akkor szépen lassan elkezdi leereszteni a gépet), pedig messze nincs akkora tömege mint amennyiben maximálták a gorillapod teherbírását.
no mindegy, ha megjön a tavasz akkor ezért elmegyek egy fotós tanfolyásra, hátha ott is ragad rám valami.[ Szerkesztve ]
-
stargazer
senior tag
válasz BigBadPlaYeR #21072 üzenetére
most pl. lenne egy szép hóvirág a kertben, amit szivesen lefényképeznék, nade abba a sárba nem szivesen tennék le mást, viszont ezzel el tudom képzelni hogy megcsinálom, de sok más esetben is hasznát vettem volna már. mindegy meglátom, én sem tudom még előre hogy jó lesz-e, de valami kell, és ez még mindig olcsóbb és nekem praktikusabbnak tűnik mint egy nagy állvány. mindenhol azt olvasom hogy ne egy álló ember szemszögéből fényképezzünk mert az unalmas. na ezt leteszem a földre, az nem lesz uncsi!
egyébként azt is olvastam fórumon hogy az állvány azért is jó, mert lelassít és gondolkodásra késztet hogy hogyan is legyen.Fegyverben réved fönn a téli ég, kemény a menny és vándor a vidék, halkul a hó, megáll az elmenő, lehellete a lobbant keszkenő...
-
stargazer
senior tag
azt hiszem első körben beszerzek egy gorillapod-ot, ez nem túl drága, nem túl nagy és komplikált, és azt hiszem ezzel el tudok indulni egy irányba a fényképezés rögös útján (egyébként még nem is tudtam hogy van ilyen amikor már magamban valam ilyesmit képzeltem el), aztán majd meglátjuk (igazából szükségét már éreztem hogy kellene). persze egy fényerős fix is biztos jó dolog, de azt hiszem amíg a kitobit nem tapasztaltam ki maximálisan, illetve csúcsra nem járattam, addig nem ildomos még további obikon gondolkodnom.
[ Szerkesztve ]
-
stargazer
senior tag
Elolvastam Scott Kelby: A Digitális Fotós könyv c. könyvét. Ami azért nagy szó, mert már nem is emlékszek mikor olvastam el egy könyvet elejétől a végéig. Persze ez még mindig nem jelent semmit. Hát, azt mondanám, még mindig a leghalványabb gőzöm sincs hogyan is álljak neki az egésznek. Részben még mindig sajnálom hogy megvettem ezt a számomra igencsak drága gépet, és még mindig a gépet okolom hogy nem olyanok a képek, mert többet várok a géptől, mint kéne. Pedig tudom hogy magamtól kéne többet várnom.
Vannak a tudatosan megtervezett és kivitelezett fotók, meg vannak a spontának. De még mindig nem tudom eldönteni mitől lesz egy fotó jó. Oké, ott vannak a tippek, meg jók a képek is a könyvben, de akkor is. Talán egy hangyányit dereng valami, de kettős érzésem van amikor elsütöm a gépet. Egyrészt sajnálom hogy nem lett jó a kép, úgy érzem kár volt strapálni a gépet, de mégis, sajnálom letörölni is. Csak a legsemmitmondóbb legvacakabbul sikerült képeket tudom letörölni, amin egy kicsit is számomra értékelhető részlet van, azt már sajnálom.
Egyébként Ti minden helyzetben találtok jó témát? Irigylem az olyanokat, pl. m3ss, aki még egy kommersznek tűnő helyzetről is valahogy érdekes, jó képet tud csinálni. Szeretnék idáig eljutni.
A gép után, sztetek mi lenne az a legelső és legfontosabb kiegészítő amit feltétlenül be kéne szereznem hogy jó (jobb) képeket tudjak csinálni? Mert a könyv alapján sztem az nem egy objektív, hanem sokkal inkább egy állvány. Bár sokszor éreztem én is már hogy állványról kellene (vagy kellett volna) a képet megcsinálni, mégis kicsit aggaszt az egésznek a túlbonyolítottnak tűnősége, valahogy úgy érzem, nekem az a fajta fotózás való amit nem kell ennyire túlszervezni. Nem tudom vannak-e ilyen kategóriák, de én ún. "gyorstüzelő"-nek érzem magam, aki inkább egy adott pillanatot szeretne megragadni, és ez fontosabb mint hogy mennyire éles a kép (lehet hogy ez baj).
Nagyszerű viszont, hogy androidos telóra van szoftvere a gépnek, amivel gyakorlatilag olyan mintha a gép lenne a kezemben, majdnem mindent lehet vele vezérelni, így pl. távkioldónak is lehet használni.
Nem lenne rossz viszont egy olyan leírás, ami ehhez a könyvhöz hasonlóan elmondja mit tud ez a konkrét gép, és hogyan lehet előnyt kovácsolni a feature-jeit kihasználva.Fegyverben réved fönn a téli ég, kemény a menny és vándor a vidék, halkul a hó, megáll az elmenő, lehellete a lobbant keszkenő...
-
stargazer
senior tag
válasz bagaba1 #20856 üzenetére
bár nem értek hozzá túlságosan, de sztem a leányzónak, noha nagyon bájos teremtés, még kellene tanulnia picit az arcjátékot. talán a jobb kezével is csinálhatna valamit, mondjuk csípőre tehetné.
[ Szerkesztve ]
-
-
stargazer
senior tag
azt még nem tudom hogy innen hogy lehet törölni, de egyébként ezt a "miről szól a kép", meg "mit akartál közvetíteni vele" (lehet h nem pont így szólt a kérdés) tipusú kérdések, azért kicsit furcsák nekem. természetesen nem lehet egy lapon említeni pl. m3ss vagy jeeaaah gombás képeivel, de pl. azokkal a gombákkal szted mit akartak ők közvetíteni? mert sztem semmit. lehet én vagyok túl primitív, de én, azon kívül hogy bitang jól néznek ki, nem tudom mi a fene lehetne a "történetük".
ezt csak azért lőttem mert emlékeimben él hasonló kép talán windows háttér volt hasonló, persze sokkal jobb optikával lőtték és sokkal szebb helyen, de gondoltam megpróbálom, mit tudok én kihozni egy hasonló helyzetből. persze itt a téma sem volt annyira szép, csak kíváncsi voltam mit mutat így a kép onnan sütő nappal, stb. sztem pl. a szinei tökéletesen élethűek. a valóságban semmivel sem voltak intenzívebbek a szinek, egy téli napon napsütésben pont így néznek ki ezek a növények (egyébként milyen növények ezek? mert akkor rá tudnék keresni a neten hasonló képre, ami ihletett). erre mondtam hogy talán utómunkával lehetne kívánatosabbá tenni, de még nem vettem meg a LR-ot egyelőre el szeretnék jutni arra a szintre hogy egyáltalán érdemes legyen hozzányúlni a képekhez. de egyébként, én pl. imádom a 2 szinű képeket. amin csak fekete és fehér pixelek vannak. pl. sztem úgy egy csomó kép ami normál szines módon kommersz lenne, így viszont (legalábbis nekem) tetszik (továbbra sem tudom szól-e különösképpen valamiről a kép, de legyen inkább az hogy nem). próbálok példát mutatni, itt is van:Fegyverben réved fönn a téli ég, kemény a menny és vándor a vidék, halkul a hó, megáll az elmenő, lehellete a lobbant keszkenő...
-
-
stargazer
senior tag
pl. lakásban, izgő mozgó gyereket fotózni, normál világításnál, tehát semmi extra spec megvilágítás, na azt kitobival sztem nem lehet sehogy se. akárhogy próbáltam nem lett egy kép se bemozdulásmentes. de vajon ezzel a fixxel (45/1.8) menne-e? vagy ahhoz is kéne azért plusz világítás? mármint itt most pl. sorozatfelvételből indultam ki, ezért nem jöhet szóba vaku.
-
stargazer
senior tag
végülis a fényerősség mindig jó, nem...?
-
stargazer
senior tag
akkor mégiscsak van benne valami hogy a teknika is azért elég fontos... mikor gépet kerestem mindenki mondta, nem a teknika a lényeg, ne azt nézd, erre tessék...
-
stargazer
senior tag
áááájjjájájájájjjjjdenagyon kevés vagyok én itt... és még én akarok obikat venni... nem is vagyok normális. haverom azt mondja, ő még várna vele a helyemben. biztos nagyon igaza van.
-
stargazer
senior tag
válasz jjeahh #20157 üzenetére
namost tényleg, ezek a képek (m3ss) nagyon álomszerűek. ez egyáltalán nem baj, sőt, nekem kimondottan tetszenek, de igazából nem nagyon lehet összehasonlítani a tieiddel, teljesen mások, és sztem mindkettő nagyon jó. egyébként ezek az álomszerű képek hogy készülnek? persze szakmai titok gondolom, de gondolom van rajta utómunka, több mint a tieiden.
-
stargazer
senior tag
válasz jjeahh #20155 üzenetére
most lehet hogy én vagyok igénytelen, de sztem gombák témakörében ennél többet nyújtani nemigen lehet. de homályosítsatok fel ha tévednék!
na jó m3ss gombái se rosszak. de most kettőtök között szintkülönbséget tenni sztem nem nagyon lehet.[ Szerkesztve ]
-
-
stargazer
senior tag
válasz psycroptic #20143 üzenetére
jó jó értem na.
-
stargazer
senior tag
nem, nem hivatnám elő. nem emelnék ki semmit. egyébként tényleg egy temetőben készült. sztem ez egy teljesen kommersz kép, de mégis valahogy a színösszeállítás... nemtudom.
-
stargazer
senior tag
persze lehet hogy a kiinduló fotók is szándékoltan bénák, de nekem így első blikkre eléggé bejöttek ezek a presetek (azaz a képek amik lettek) és ezeket is mixelve alkalmazták 1-2 fotón. máskülönben magától a LR-tól eléggé ledobta az agyam az ékszíjat, mármint nekem elsőre túlontúl sok volt a csúszka, azt se tudom mihez nyúljak először.
-
stargazer
senior tag
Ti mennyire utómunkáztok?
nekem filozófiai problémám van ezzel sztem. Tehát sztem nem az a cél hogy a valóságot minél élethűbben örökítsük meg, hanem az hogy a kép jól nézzen ki. a kettő nem ugyanaz.
pl. láttam most LR-hoz preset csomagokat, és sokkal jobban néznek ki velük a képek, pedig abszolút nem valósághűek. vagy csak én gondolkodok ilyen ferdén? és amikor utómunkázik vki akkor az is a művészet része, hogy melyik csúszkát mennyire állítja? gondolom minden képnek más áll jól.
-
stargazer
senior tag
válasz imyourfriend #20022 üzenetére
aranyos!
-
stargazer
senior tag
válasz jjeahh #19934 üzenetére
jaaaajdeörülök hogy itt is vagy!
elkezdtem izomból használni a gépet. valóban igaz, hogy le kell nyugodni, és az elején kezdeni, gyakorlással.
nem lehet hirtelen túl sokat várni a géptől. az ember azt hiszi, a gép miatt nem olyanok a fotók, de nem. több hétig kifejezetten rosszul éreztem magam hogy megvettem ezt a gépet, nem voltam elégedett vele. már azon kezdtem agyalni, hogy el kéne adni és venni egy jobbat, hátha azzal.namost viszont már kezdem kapizsgálni, lőttem egy csomó portrét, rengeteg különböző beállítással, és lassan eljutok oda, hogy tudok 1-2 elfogadható portrét lőni (jó, messze nem olyan profikat mint amiket Te lőttél).
viszont a tájképekkel iszonyúan bajban vagyok, egyszerűen sehogy nem adja vissza mint amit látok. amikor hajnalban szinte izzik az ég. lehet hogy ilyet soha nem is fog tudni úgy visszaadni? nagy kár lenne.
a rawozáshoz viszont nincs türelmem. egyrészt nem is tudom mi a rákot kellene a képeken állítani, ha tudnám is hogy az a kép pl. miért nem jó. de nekem egy technikailag nem jó kép is tud jó lenni. még olyan képet nem lőttem amire azt mondtam volna hogy:
- na ez a kép jó lenne, ha... ez vagy az kicsit ilyenebb vagy olyanabb lenne.
ha egy kép nem jó, akkor az nagyon nem jó és törlöm.ami viszont iszonyat jó a gépben, a sorozatfelvétel. döbbenet a köbön, legalábbis nekem. élesben még nem próbáltam, de majd mindenképp fogom. de ez is persze csak portrénál tűnik hasznosnak első körben. portrézni biztos hogy fogok szeretni, úgyhogy majd egy jó kis elfogadható ár-érték arányú fényerős portréfix jöhet.
mondjuk így hogy ezerrel állítgattam mindenfélét, érzem hogy miben lehet jobb egy profibb gép, a több dedikált gomb segítségével biztos hogy sokkal gyorsabban lehet reagálni az eseményekre, sokkal gyorsabban tud az ember váltogatni a beállítások között. nekem valahogy a monokróm a kedvencem, és kedvelem a hasonló effekteket is. de egyébként azt vettem észre hogy nekem P-ben is engedi variálni a rekeszt meg a záridőt! ez normális?
Drakk: és mivel lőtted?
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest