Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alg
veterán
válasz stellaz #35426 üzenetére
Első lépésként állítsd le a tápozást. Nálam vagy 3 hónapig ment nulla táppal az akvárium, az összes alga eltűnt és makkegészségesek a növények
[ Szerkesztve ]
"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
szat8
tag
válasz stellaz #35422 üzenetére
Egyébként megértem mit érzel, amikor mindennek utána olvasva belekezdtem, és egy-két hét után megjelent a hajalga, amit utána 3 hétig szedegettem naponta, a végén már én is úgy éreztem, hogy feladom. De utána helyreállt.
Ha csiga, nekem a süncsiga bevált, egyébként meg az amano és a cseresznye garnéla is szépen szedegeti le az algát. De azért pár kis garnéla nem tud csodát tenni a saját tapasztalatom szerint. Nekem az eleje óta vannak benne, és amikor 6-7 cseresznye garnéla volt a 60 literben, és eldurvult a hajalga, nem váltották meg a világot.Nem tudom van-e jelentősége, de nálam a süncsigák szeretnek egymás hátán utazni rendszeresen. Szinte mindig látni olyat, amelyik a másikon pihen.
-
-
szat8
tag
válasz stellaz #35418 üzenetére
Ha fonalszerű alga jelenik meg a növényeken, az attól is lehet, hogy nem kapnak megfelelő tápot a növények, ettől szenvednek, cukrot választanak ki, ami az algát táplálja.
A szűrőnek is idő kell, hogy beálljon, ha nem volt előtte bejáratva.
Az elején a sűrű vízcsere is javasolt.
Az első héten én naponta cseréltem a víz felét, következő héten 2-3 naponta, aztán álltam át heti 1-re. Most már 2 hetet is bőven elmenne, csak kicsit magas nálam a nitrát, ezért nem tudom sokáig hagyni, 1-2 hetente így is cserélem.
Ha egy friss akváriumot egy hétre magára hagytál, nem meglepő, hogy nem ment vele minden rendben.
Ha úgy érzed, nagyon frusztrál ez a kezdeti szakasz, amikor több törődést igényel az akvárium, és idő kell neki, hogy már alig kelljen vele foglalkozni (a tápozáson és etetésen kívül), akkor ez talán nem megfelelő hobbi számodra, de legalábbis ne növényes akváriummal kezdj, hanem valami egyszerűbbel. -
Alg
veterán
válasz stellaz #35418 üzenetére
Újraindítás után 2 héttel az lenne meglepő ha nem algásodna...
Nekem általában kell vagy 3 hónap, de inkább fél év mire beáll az akvárium úgy hogy na most már nem kell közdeni az algával... persze addigra a növényzet is átalakul 3szor...
"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
Silentfrog
Topikgazda
válasz stellaz #35410 üzenetére
Ez általában fehérje réteg szokott lenni, ha csobogtatnád a felszínt akkor felhabozna. Gyors megoldás ha papírtörlőt dobsz a teljes vízfelszinre és egybe kidobod a papírt akkor könnyen el tudod távolítani. Ha újra beáll a biológiai egyensúly akkor el fog tűnni magától.
-
Eugene Roe
őstag
válasz stellaz #35284 üzenetére
Heti 40% simán mehez addig, amíg nem fasza minden, nekem a végsö beállása az akvának kb. 6 hónap volt.
2 óra megvilágítás az kevés, az a baj, hogy 2 óránál a növény stresszbe kerül, elkezd bomlani és mégtöbb alga lesz. A fény legyen 8 óra, max alacsonyabb intenzitású, ha tudod szabályozni. Ha sötétkúrázni akarsz, akkor be kell tekerni fekete fóliával 48-72 órára, de közben hagyj egy lyukat levegőzni a halaknak.
It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!
-
szat8
tag
válasz stellaz #35284 üzenetére
A sósav előtt javaslom a sötétkúra kipróbálását, a fonalszerű algák egy részét jól megszünteti, hátha vegyszer nélkül is meg tudod vele oldani.
A "kicsit hagyok állni" lehet túl rövid idő, és akkor marad klór, ami kinyírja a szűrőben a bacikat, amik lebontanák az ammóniát, és onnantól veszett ügy.
Ha bizonytalan vagy hogy van-e ammónia, lehet venni tartóstesztet, amit csak beleraksz, és egy évig mutatja az ammónia szintet folyamatosan.
Ha a boltban eleve algás volt, az elég rossz hír, úgy nehéz ügyesnek lenni. Ha teheted, ne vegyél meg algásat, keress más beszerzés forrást.
Ha algád van, érdemes több vizet cserélni, inkább olyan 50% körül, az segíthet.
És amit korábban írtam, kell a növénynek táp. Egy pici mindenképpen, ami mondjuk a flakonon feltüntetett érték fele, az egy jó kiindulás az elején. Persze nem mindegy, hogy mennyi és milyen növényed van. El kell találni az egyensúlyt, az a nehéz a növényes akváriumban. Van olyan növény, ami a gyökerén veszi fel inkább a tápanyagot (pl. cryptocoryne fajták), az elvan a táptablettán, de van ami a levelén (pl anubias), azoknak nem nagyon segít a talajban lévő táp, főleg ha nem is lehet talajba ültetni.
Jaj, és fontos a víz hőmérséklete. Ha nem olyan halad van, ami kifejezetten a meleg vizet szereti, akkor ne nagyon engedd 23-24°C fölé a vizet, mert könnyebben fog algásodni.De nem én vagyok itt a legprofibb, én is csak nemrég kezdtem a hobbit. Szóval ne vedd készpénznek, amiket írok, ha valami hülyeség van benne, remélhetőleg egy tapasztalt fórumtárs majd kijavít.
-
szat8
tag
válasz stellaz #35281 üzenetére
Használsz valamilyen (folyékony) tápot is?
A kapszula önmagában kevés, ha nincsen mikro táp adagolás, a növények szenvednek, valami cukros cuccot bocsátanak ki közben, ami az algának nagyon jó.
Nem tudom az ammónia szintet méred-e, a vízcseréknél a csapvízhez használsz-e valamilyen vízelőkészítőt, vagy hagyod-e állni, hogy a klór eltűnjön belőle, milyen gyakran cserélsz vizet...
Az algásodádnak nagyon sok oka lehet, kéne még infó az akváriumodról.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest