Új hozzászólás Aktív témák

  • Miklós315

    aktív tag

    válasz MageRG #23978 üzenetére

    Tökéletes választ nem fogok tudni adni.
    1. Objektív: A világtörténelem (üdvtörténet) során nagyon nagyon sok logikusan gondolkodó, a teremtett világ működésével foglalkozó (saját korának megfelelő "tudományos" szinten kutató) egyén lelt hitre. Ezt elvitatni nem lehet. Volt/van oka.
    2. Szubjektív: a hit nem egyenlő a bizonyított ("laborban" tudományosan igazolt) tény-tudással, hanem egy személyes - logikusan elfogadható/igaz - meggyőződés. Ezt racionális igazolásokkal nehéz kikezdeni, hacsak nem olyannal, amivel eddig még nem állt elő a tudomány. Ha majd előáll, visszatérünk rá. Addig hiszem, hogy van Isten, aki oka és célja az egész cirkusznak. Ugyanis Őt pl. nem zárja ki a tudomány az eddigi eredményeivel. Ellenben olyan válaszokat kínál, melyeket Rajta kívül más (pl. a tudomány) nem tud. Ergo kérdések után logikus lehetséges válaszok következnek, majd bizonyság. És ha ez így tud működni (gondolom, feltételezem, hogy másnál is), akkor számomra legalábbis az "Isten tud racionális okot szolgáltatni" tétel pozitív (tud), nem negatív (nem tud).

    (#23979) MageRG:
    Pedig valahol fején lett találva a szög: Istenre nincs szükség, kivéve, ha hibáztatni kell. Istent nem lehet racionális okokkal "eladni", tehát nincs rá szükség. Mégis itt vagy, és "keresed"/"foglalkozol Vele". Van egy belső irányultságod, de nincs rá (még) jó okod...

    [ Szerkesztve ]

    "Szerintem."

Új hozzászólás Aktív témák