Új hozzászólás Aktív témák

  • Miklós315

    aktív tag

    válasz MageRG #23641 üzenetére

    Megpróbálom levezetni (kicsit messzebbről, lehetőleg átfogóan, de vázlatosan):

    (1. Isten kinyilatkoztatásának legelső lépése maga a Teremtés)
    2. Második lépés a kiválasztott nép --> Ószövetség (zsidó hit - része a Messiás-várás)
    3. Harmadik lépés Krisztus (a Fiú eljövetele) --> Újszövetség (immáron mindenkire vonatkoztatva) --> Jézus a megígért megváltó (zsidók, stb. nem fogadják el, szerintük nem Ő az) --> az "eredendő bűn és Isten kapcsolata az emberrel" viszonylat helyreállítása; remény)
    4. Krisztus tanításai, utasításai, szándékai szerint: a keresztény egyház és a tanítás a végidőig (az a dolgunk, hogy Istennek tetsző, hívő életet éljünk, hogy végül az üdvözülés aktusában újra megvalósuljon az egység Istennel - a közösségi térben az egyén kiteljesedése)

    5. Az egész zsidó-keresztény hit közösségi élmény. Az egyén a közösségben oké, de egyének egymás mellett (mintegy párhuzamos világokban) nem oké. Az egész Biblia a közösségre alapuló tanúságtétel.
    6. Az emberben kezdetektől ott a kétely, gondolkodás készsége, stb. (ajándék és átok egyszerre: ajándék --> szabadság; átok --> bűnbeesés lehetősége).
    7. A rendszeres teológia segít a mindig aktuális ismeretek, fejlettség szintjén élő embernek megtalálni az újabb és újabb felmerülő kérdésekre a választ. Minden ilyenre megvan a válasz a Bibliában (Isten üzenetében, tanításában), de amíg nem merül föl a konkrét kérdés, addig nem is keresik rá a választ (többnyire :)).

    8. Tehát a hit nélkülözhetetlen, belső szándék (Isten felé igyekvés), amit kiegészít, támogat a hittudomány logikus értelmezési kerete. E kettővel (szívvel és ésszel) juthatunk el az Isten igazságaihoz.
    A szív mindenki sajátja, ezt nem erőltethetjük kívülről (volt rá példa a történelemben, de láthatóan nem megoldás), de lehetőséget adhatunk neki.
    Az ész segít jó úton, az igazság útján maradni (vagyis a eredeti forrás, a Biblia tanainak megfelelő mederben hinni, élni). Értelem nélkül nincs visszaigazolás, vagyis "rossz lóra is tehetünk", anélkül, hogy feltűnne (az meg messzire vezet egyéni és közösségi szinten is, az üdvözülés viszonylatát is beleértve).

    Tehát kell a személyes belső kapcsolat Istennel/Jézussal, de mellette lehet és kell is kérdezni, gondolkodni, mérlegelni (mi, miért, hogyan...).

    Rövid válasz a kérdésre: a külső visszaigazolás segít nem eltévelyedni, tehát elvileg nagy difi nem lehet az egyéni értelmezések közt (a tanítás lényege egyezni fog).

    [ Szerkesztve ]

    "Szerintem."

Új hozzászólás Aktív témák