Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
lao ce
aktív tag
igen, ahogy irtad is mar nem ugyanarrol beszelunk jo szokasunk szerint
ezt irtad: ''...és az a tényközlés...'' (es aztan tenyeket kozolsz)
en meg elotte egy hozzaszolassal ezt: ''...allaspontot...hangoztatod... velemenyed .''
amugy tetszik a meghatarozas amit irtal a teritesre. te az esetleges vegeredmeny es a szandek szempontjabol irtad, en inkabb a kivitelezes egy lepeserol irtam mikor szoba kerult, de kb ugyanazt jelenti.
''akkor nem felreertest tisztazol allaspontom szerint, ha az aktualis hivatalos allaspontot hangoztatod ''
ez az amit en irtam, es azt hiszem itt csusztunk el, mert rosszul fogalmaztam.
ez azt akarta, jelenteni hogy ''egy felreertes tisztazasa nem egyenlo azzal, ha aktualis...''
elnezest a felreertesert, remelem tisztaztuk
[Szerkesztve]nicht kompot
-
tildy
nagyúr
Úgy gondolom nagy vitát fog kiváltani itt ez a cikk:
[link]"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain
-
tildy
nagyúr
Egyszerűen : ''vallásos jellegű'' tapasztalatokat lehet tőle szerezni.
Tapasztalat.
Mondjuk ahogyan az idézetekből kivettem nem éppen keresztényieket
[Szerkesztve]"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain
-
-
tildy
nagyúr
Tényleg, szerintetek mi lehtett a manna? Miylen étel?
Az előbbi cikk után olvasva az alábbiakat, elgondolkodik kicsit az ember..:
''Isten népének tagjai az Egyiptomból való kivonulástól kezdődően sokat elmélkedtek a manna titkáról. Már a manna név is felkelti a figyelmet. ''Man hu'' (mi ez)? - kérdezi a nép, és Mózes ezt a magyarázatot adja: ''Ez az a kenyér, amelyet az Úr eledelül adott nektek'' (Kiv 16,15). A nép a manna-csodában tapasztalta meg Jahve hatalmat sugárzó jelenlétét (Kiv 16,12). Ezzel az eledellel Isten egyben Izrael hívő engedelmességét is próbára akarta tenni (Kiv 16,4.28). Egyesek számára e táplálék íztelen, mások számára ízletes volt (Szám 11,4-9). A mennyei kenyérnek e jelét olyan ékesszóló ajándéknak tekintették, hogy egy darabját a szövetség ládájában is őrizték a törvény tábláival együtt (Kiv 16,32-34; Zsid 9,4). Bízva abban, hogy Isten a jövőben is gondoskodni fog népéről, ebből a kenyérből mindenkor csak egy napra való adagot lehetett összegyűjteni (Kiv 16,19). Ily módon ez valóban ''mindennapi kenyér'' volt (vö. Mt 6,11).''
A nép elszéledt, és úgy szedegette. Kézimalmon megőrölték, vagy mozsárban megtörték, azután fazékban megfőzték, és lepényt készítettek belőle. Olyan íze volt, mint az olajos süteménynek. 9 Amikor a harmat leszállt éjjel a táborra, akkor szállt le a manna is.
Főleg a harmatos rész volt, ami igencsak valami gombafélére utal, legalábbis az én szememben...ú, mit fogok msot ezért itt kapni."Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain
-
tildy
nagyúr
KEdves Shadow: úgy gondolom, hogy egy mindenki számára hozzáférhető, mitöbb az index főoldalán fellelhető cikk linkelése nem számít kábítószer reklámozásnak. Mi több senkit sem buzdítottam ilyesmi fogyasztására, sőt magát a szert sem reklámozom ... Csak egy vallással, és a varázsgomba kapcsolatával foglalkozó tudományos cikket linkeltem.
A vallásos jelleg pedig mit takar? Olyan egységet, oylan dolgokat tapasztalsz meg, amit más vallásoknál kb jelenésnek , vagy csodának modnanak. Ennyi."Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain
-
kymco
veterán
Arra kiváncsi lennék, hogy mit ért életre szóló élményen a cikk. Meghaltak az élmény után a páciensek? Mert hát az életreszóló élmény bizonyossága hosszú évek tapasztalata...
Nekem pld. életre szóló élmény a korfui aquapark.... 6 év távlatából.
De komolyra fordítva a szót, az emberek mindig is igyekeztek az Isten-hiányt valahogy pótolni az életükben. Ez is egy ilyen pótszer, nem kevés mellékhatással. Istent csak Istennel lehet pótolni
[Szerkesztve]www.refujvaros.hu
-
kymco
veterán
Lehet, hogy gomba volt, de sajna nem volt varázsgomba , ugyanis Mózesen kívül keveseknek volt intenzív Isten élménye a vándorlás során, márpedig ezt mindenki ette. Mózesen keresztűl kommunikált az ÚR, bár egy-két csoda a nép számára is becsusszant. Pld vízfakasztás, víz ihatóvá tétele, fürj husi stb... ezek pedig nem kifejezett kábítószeres istenpótlék élmények....
Kár eröltetni a párhuzamot.www.refujvaros.hu
-
Palkó
tag
Arra azért befizetnék, hogy egy tányér gombapaprikás hatására térnék meg.....
Bár ki tudja, kinek mi hozza el a megvilágosodást ?!Annyi mindenhez nem értek, hogy az már sokoldalúságnak számít...
-
Borosz
őstag
A Johns Hopkins Egyetem kutatói szerint a pszilocibingombák hatása megegyezik azzal a spontán vallásos élménnyel, amelyről a hívők évszázadok óta beszámolnak. A kettő ''leírhatóan azonos'', állítja az tanszék hivatalos sajtóközleménye.
Csak azt nem értem ebben, hogy a tudós uraknak volt-e már ún. Isten-élményük? Mindenféle kábítószer hatása nélkül természetesen... Más dolog beszámolókra hivatkozni és más átélni valamit (tudom lerágott csont ebben a topikban ez a téma). Lehet, hogy ha én pl. beszednék valami ilyen gombafélét próbaképp talán össze tudnám hasonlítani azzal a biz. Isten-élménnyel.
Nektek volt már Isten-élményetek? Ha volt akkor 100%-osan le tudjátok írni, el tudjátok mondani milyen az?
Nekem az ittt megvitatott Isten élmény annyit jelent, hogy a hívőt betölti Isten Szent Szelleme és ennek hatására pl. valaki a ''fellegekben'' érzi magát. -
Én szeretnék ilyen gombát. Még soha semmilyen kábszert nem fogyasztottam, alkoholt is csak nagyon keveset, szilveszterkor egy pohár pezsgő, aztán semmi egész évben, és mivel más módon isten-hithez nem lehet jutni, kérek gombapaprikást.
Vagy leülök egy fa alá viharban és malmozok, hát ha jön a felvilágosodás egy villámcsapás vagy egy enyhébb agyvérzés formájában.
Csodák márpedig nincsenek, akármit is ír egy x száz éves könyv. Az még nem bizonyosság.
Inkább elfogadhatónak tartom, hogy az ember találta ki istent, mint mindannak az összegzését, amit nem képes felfogni és amin nincs hatalma.
Nem fogok egy kitalált valamihez fohászkodni, csak azért, hogy eme lelki placebóval elviselhetőbbé tegyem az értelmetlen életet.
Az emberek megszületnek és meghalnak isten nélkül is. Odaát meg nincs.A tudás az egyetlen érték, ami a használat során nem fogy el, hanem még gyarapszik is.
-
faster
nagyúr
Nektek volt már Isten-élményetek? Ha volt akkor 100%-osan le tudjátok írni, el tudjátok mondani milyen az?
Csak azt nem értem ebben, hogy a tudós uraknak volt-e már ún. Isten-élményük?
Ehh, kíváncsi vagyok, a vallásos uraknak volt-e gombaélményük, vagy csak zsigerből köpnek.
Olvasd el a cikket, le van írva, hogyan végezte a kísérleteket. Ha te nem gombáztál, nem tudhatod milyen.
[Szerkesztve] -
-
tildy
nagyúr
Isten-hithez csak úgy lehet jutni, ha hiszel, nem pedig gombák által
Én ezt így kategórikusan nem jelenteném ki. A maják hite is egyféle istenhit, meg a szibériai eszkimóké is. Ja hogy nem abban az IStenben hisznek amiben te? JA, bocsánat... Ettől függetlenül hisznek valamely istenben...
Csodák pedig nincsenek, csak oylan dolgok, amire még nem találtunk magyarázatot...."Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain
-
tildy
nagyúr
Mindenre van magyarázat.... Max még nem jutottunk el odáig, hogy felismerjük mi is az ok.
tbs: nem KELL(mármint tudni), de mivel nincs okozat ok nélkül, ezért tuti hogy van
[Szerkesztve]"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain
-
sh4d0w
félisten
Kár vitatkozni a csodákon, mert én hiszem, hogy vannak, mi több, mindennaposak, csak éppen nem vesszük észre őket, Te meg nem hiszed. Mi több, olyan csoda is van, amire már van magyarázat, mégsem fogadjuk el a létezését, mint csodát. A maják, meg a szibériai eszkimók is biztosan gombát esznek a hitük megteremtéséhez, nem pedig szimplán hisznek, igaz?
https://www.coreinfinity.tech
-
faster
nagyúr
Kár vitatkozni a csodákon, mert én hiszem, hogy vannak...
Kár vitatkozni a gombák nyújtotta istenközeli élményen, mert én hiszem, hogy az pontosan az. Így könnyű vitatkozni. Én hiszek benne, tehát az így is van.
Kicsit fárasztó ez a keresztény uralom ebben a topikban.
[Szerkesztve] -
faster
nagyúr
válasz Viszlát #1379 üzenetére
Csodák meg igenis vannak, csak vagy nem fogadod el, hogy xy történet - ami Veled történt - csoda, vagy fel sem tűnik, hogy csodaszámba is mehet.
+
Pihenj le ha elfáradtál
Igen, bizonyára arra gondolt, de az is lehet, hogy egész másra. De ezt te bizonyára sokkal jobban tudod, hiszen te pihentebb vagy nálam. -
Viszlát
addikt
-
FehérHolló
veterán
Az, hogy többen vagyunk itt keresztények, nem azt jelenti, hogy uraljuk a topicot, vagy nekünk lehet csak igazunk. Mindenki azt hiszi, hogy neki van igaza. Ez a topic amúgy sem azért van (szerintem), hogy most összevesszünk azon, hogy mi az igaz és mi nem, hanem azért, hogy elmondjuk egymásnak, hogy mi mit hiszünk bizonyos dolgokról.
Istenélményes fonalhoz annyit fűznék hozzá, hogy a valóban mélyen keresztény emberek mindennapjai tele vannak ''istenélményekkel''. Ezt az érzést, vagy inkább tudatállapotot azonban leírni úgy, hogy olyanok is megértsék, akik még nem élték át, nagyon nehéz. Viszont egyáltalán nem arról van szó hogy az ember egy gombával tök kiüti magát és ''repül''. Sőt, az igazi istenélmények szerintem teljesen tiszta tudatállapotban éri az embert. Hallottam múltkor az istentiszteleten egy jó igét a Bibliából ezzel kapcsolatban, ha eszembe jut, még leírom. Valahogy most nehezen fog az anyam, 17 óra meló után 5 órát aludtam, és már megint itt vagyok, és dolgozok.
#1379: Hát én meg úgy vagyok vele, hogy az elkövetkező 10 napban 120 órányi éjszakai műszakot kell ledolgoznom... Ha még túlórázni is kell, mint kellett tegnap/ma is, akkor persze több.Skynet is real. It's called Google.
-
tildy
nagyúr
Nemcsak gombát...
Egyébként meg biztosan, megvan a maga rituáléja. Bár többnyire csak a sámánok ''kiváltsága'' normál, hétköznapi esetben. De ez már mmás tészta. Tudnék mesélni neked az ayahuasca nevű italról, a psylocybe cubensis, és mexiana gombáról, vagy a légyölő galóca hatásairól, és ezek népcsooportokhoz való kötődéseiről,... Pl. a sámánokról , sámándobokról, transzról stb.De neked minek.....
-----------------------------------------------------------------------
Én meg azt mondom, ugyanazt az állapotot el lehet érni többféleképpen, lehet tapasztalni szerek nélkül is magasabb szellemi szintet, pl. meditációval, és az olyan is marad, az az ember egész életét megváltoztatja. Más meg csak kicsint egy ajtót, amin benézhetsz, láthatod mi van ott, de nem tudsz benne maradni. Na ez a kettő közt a különbség, és nem az, hogy melyik az igazibb....
A kettő viszont nagyon nem egyenlő, meditációval pl. nehezebb eljutni a kapuig, de bejutni már sokkal könnyebb rajta...
-
kymco
veterán
Hallottál már a mesterséges aromákról? Mikor is az eper ízét fakéregből, a barackét gombából stb (ha keverem a dolgot, akkor bocsi, a lényegen nem változtat) állítják elő. Eszed a fagyit, és azt hiszed, hogy eper..... de nem az. EZ PÓTSZER. Van aki megelégszik ennyivel, elég neki a mesterséges íz, mesterséges szín.
De az igazi mégis a valóság. 16 éve ettem egyszer egy valóságos eperfagylaltot. A színe halványrózsaszín volt, elbújhatot volna a mai harsogó fagylaltszínek mögött. De az ízét 16 éve nem tudta egy pótszer sem felülmúlni .
Az Isten-élményben sem elégszem meg a pótszerekkel. Egyébként az Isten pótszereket hívja a Biblia bálványoknak.... (ma sincs új a nap alatt).www.refujvaros.hu
-
sh4d0w
félisten
Pontosan úgy van, ahogyan Viszlát mondta. Nem a teljes igazam biztos tudatában mondtam, hogy felesleges vitázni, hanem a hitem miatt. Én nem tudom őt meggyőzni arról, hogy vannak csodák, de nem is akarom, mert nem dolgom meggyőzni. Ő nem tud engem meggyőzni arról, hogy nincsenek csodák, mert amit megtapasztal az ember, azzal nehéz vitázni...
-
sh4d0w
félisten
Bocsesz, de én előbb olvastam a cikket, minthogy tildy linkelte volna... és nem találtam benne semmit, ami kapcsolódna a vallás témaköréhez, hacsak az nem, hogy megemlítik benne Istent. De ha minden ilyen cikk, hír blabla be lenne ide linkelve, amiben csak előfordul az a szó, hogy ''Isten'', akkor mindenről szólna a topic, csak vallásokról nem...
-
faster
nagyúr
Bocsesz, de én előbb olvastam a cikket, minthogy tildy linkelte volna...
Tudhattam volna...de én még előtted olvastam, mielőtt te olvastad volna, így én nyertem. De egyébként akkor meg, ha elolvastad, és nagyjából felfogtad a mondatok értelmét, nem értem, miért vádoltad meg Tildyt, hogy kábítószert reklámoz.
De ha minden ilyen cikk, hír blabla be lenne ide linkelve, amiben csak előfordul az a szó, hogy ''Isten'', akkor mindenről szólna a topic, csak vallásokról nem...
Még szerencse, hogy nem te szabod meg, mi kerüljön ide. Esetleg fordulj az inkvizícióhoz, hátha van a közelben irodájuk.
[Szerkesztve] -
faster
nagyúr
-
tildy
nagyúr
A cikk egyébként nagyon is kapcsolódik a vallás témaköréhez, bár a te vallásodéhoz talán nem, ez igaz.
Lao ce: majd mesélek, msot nagyon sietek, de többek közt van köze a gombához, és más dolgokhoz, hogy én pl a keleti filozófiákban láttam meg azt, ami számomra ideális.
És itt, hogy sh4d0w-nak is válasz legyen, már igencsak megjelenik a vallásosság .
Nem tagadom, van köze bizonyos dolgoknak ahhoz, hogy én afelé fordultam, ami felé (köztudomású , hogy a buddhizmussal szimpatizálok.. Nem mondanám magam követőnek, ahhoz én még ''kicsi'' vagyok.). Ezt lehet tagadni, és lehet elfogadni is. Nagyon sok dolgot megmutatott egy két dolog, olyan dolgokat, amelyekről előtte mégcsak soha el sem gondolkodtam, olyan dolgokat, amelyeket nem is gondoltam, hogy léteznek... És aztán szétnéztem, hogy át lehet e ezt élni midnenféle pótszerek nélkül... Úgy miket élnek át egy két vallás papjai, követői satöbbi. Miylen gondolatok vannak az adott vallásban. ÉS azt láttam, hogy igen ez létezik anélkül is, sőt, az élmények és átélt ''magasabb szintű szellem'' is elérhető gyakorlással, és olyan dolgokra képes az emberi agy és elme, amelyeket mások esetleg csodának neveznek.
Nekem csak irányt mutattak ezek a dolgok, mi az ami a ''bensőmből fakad'' , az utat már nekem kell(értsd lehet ) bejárnom."Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain
-
Viszlát
addikt
Nyilván kérdés, mennyire vesszük tágan a vallás fogalmát. Számomra bármilyen érzékfokozó szer által nyújtott élmény nincs egy lapon a ''vallásban'' tapasztaltakkal. Anno kipróbáltam több ilyen szert is, így bizton állíthatom, hogy közük sincs egymáshoz (szubjektív analízis alapján természetesen).
"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."
Új hozzászólás Aktív témák
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- alza vélemények - tapasztalatok
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Ford topik
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- OLED TV topic
- TCL LCD és LED TV-k
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Óra topik
- További aktív témák...