Hirdetés
- Voin - Jövő hónapban érkezik a belső nézetes hack&slash korai kiadása
- SPRAWL - Konzolokra is megjelent a retró FPS
- Path of Exile II - A készítők egyórányi stream adásban mutatták meg a játékot
- Akciófigyelő 2024: PlayStation Black Friday leárazások
- S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl - Máris túl az 1 millión
-
GAMEPOD.hu
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
bhonti
aktív tag
Nem lehet az, hogy másik verzió is megfelelne a csomagból? Keresel bármit ami libwebkitgtk.
Vagy valami hasonló...
$ apt search libwebkit
Rendezés... Kész
Keresés a teljes szövegben... Kész
libwebkit2-sharp-4.0-cil/groovy 2.10.9+git20160917-1.1 amd64
CLI bindings for WebKitGTK+ 4.0 using GObject Introspection
libwebkit2-sharp-4.0-cil-dev/groovy 2.10.9+git20160917-1.1 amd64
CLI bindings for WebKitGTK+ 4.0 using GObject Introspection - development
libwebkit2gtk-4.0-37/groovy,now 2.30.1-1 amd64 [telepítve, automatikus]
Web content engine library for GTK
libwebkit2gtk-4.0-37-gtk2/groovy,groovy 2.30.1-1 all
Transitional dummy package
libwebkit2gtk-4.0-dev/groovy 2.30.1-1 amd64
Web content engine library for GTK - development files
libwebkit2gtk-4.0-doc/groovy,groovy 2.30.1-1 all
Web content engine library for GTK - documentationGondolom a 3. ami neked is kellene. Vagy a 4. Ki kell csak próbálni!
[ Szerkesztve ]
http://1kis.info.hu - Informatikus mindenkinek... 501065096 balazs@honti.tech
-
lev258
veterán
Ahogy látom, ez a csomag a 18.04 után megszűnt. Valami leválthatta. Szóval nem erőltetném rá a rendszeredre. Elképzelhető, hogy jelenleg a 20.04 nem is támogatott hivatalosan (a Tizen szempontjából). Az egyik helyen azzal trükköztek, hogy felvették a régebbi LTS ide vonatkozó tárolóját. De az ilyen dolgokkal óvatosan kell bánni, nehogy nagyobb gondot okozzon.
[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
bhonti
aktív tag
válasz bhonti #38001 üzenetére
Amúgy meg nem kézzel kell azt felrakni előzőleg. Hanem megnézni mit igényel a programod.
Ki fogja írni, mikor megpróbálod telepíteni. Vagy csak a nevet. Vagy a verziószámot is majd.Illetve ha nem találsz rá csomagot a tárolóban, még mindig kereshetsz máshol. Vagy forrást.
[ Szerkesztve ]
-
Köszönöm a válaszokat, hazaérek és próbálkozom
But who is watching the guardians?
-
-
-
tordaitibi
veterán
válasz ubyegon2 #37999 üzenetére
5. napja tökéletes minden boot, a két lpgin manager tehetett keresztbe egymásnak vagy a KDE nem komálja a LDM-et.
Mégegyszer köszönöm a tanácsokat.Más,
egy blogbejegyzésemben fél évvel ezelőtt rendesen leminősítettem a Linux rendszereket, oka is volt, 2 év folyamatos szívással telt.
Megoldás született az ügyben, azóta több hónapja a legnagyobb megelégedéssel nyúzik egy Ubuntut.
A blogbejegyzésemet kiegészítettem egy nyilvános bocsánatkéréssel amiben a Linux rendszerek insatbilitása és magbízhatatlansága miattai kirohanásaimat negáltam.
Ha valakinek van kedve olvasa el az Update részt,
és ha valaki tudja a végén feltett kérdésemre a választ az ne tartsa magába hanem ossza meg velem.Ezt közzéteszem a Linux kezdőknek topikba is mert ott kaptam a blogom miatt a legtöbb ampert.
Így illik szerintem, hibáztam, bár nem mondanám hogy csak én voltam a hunyó de illik megkövetni a témát.
Így fair.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz tordaitibi #38012 üzenetére
5. napja tökéletes minden boot
Én meg köszi a visszajelzést! Eszerint tényleg ez volt a hiba, az OK, hogy KDE nem csípi a lightdm-et, de annak az átkonfigolásnak meg kellett volna történnie. Nálam is ugyanez a felülírás volt és simán lefutott Cinnamon/plasma ráhúzásnál. Ahogy a threadben a kolléga is említette, nem mindegy, mely KDE csomagokat rakja fel az ember ilyenkor és ebben igaza van, anno nekem is vissza kellett szednem a kubuntu-plasma metacsomagot és így lett működőképes a dolog.
Ezt a blogkiegészítőt olvastam pár napja is, de én alapból hozzászólva is csak bánatot okoztam neked eddig, így csak bólogattam magamban. Így közzétéve az új tapasztalatok alapján a más véleményed teljesen korrekt volt! (majdnem hozzáfűztem egy tőlem megszokott megjegyzést...de mégis kibírtam)
A kérdésre a update végén szerintem lehetetlen válaszolni, kb annyira az, mint ahogy az eddigi folyamatos anomáliákra nem nagyon volt magyarázat. (illetve volt, de ott rólad esett inkább szó) Lényeg, hogy szerintem mindenki örül a fejleményeknek.
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Sziasztok!
A gépemben 2 winyó van. Egyiken Win10 fut, másikon Ubuntu. Eddig ha megnyomtam a bekapcsoló gombot, automatikusan boot-olt a Win, az Ubuntut csak akkor értem el, ha beléptem a boot menübe. És ez jó volt.
Viszont ma töröltem az Ubuntut és feltettem a helyére egy másik verziót. Csak véletlenül a boot-szekciója a Win-es meghajtóra került. Nincs dual-boot, így élből az Ubuntu jön be és a Win eléréséhez kell belépni a boot választóba. Ez nekem nem jó.Hogyan lehet átpakolni az Ubuntu boot-ját a másodlagos meghajtóra?
-
válasz tordaitibi #38015 üzenetére
Lényegében ugye két winyó van 2 rendszerrel. Minden rendszer BOOT része a saját meghajtóján volt. Csak most az Ubuntué átkerült a Win-esre. Tehát nincs boot része annak a meghajtónak, amin az Ubuntu van, tehát csak a Win-esről lehet azt is bootolni. Így elsődlegesnek van állítva a fő meghajtó (WIN10), de akkor is az Ubuntu Boot-ol.
Ez viszont, amit írsz, jó opció lehet, mert a Boot szekcióban különn ki lehet választani, hogy melyik melyik, csak az zavar, hogy minkettő rendszer boot-ja egy meghajtóra került. Ezért, ha eltávolítom az egyik meghajtót (WIN-est), akkor az Ubuntu nem tud BOOT-olni. Ez azért baj, mert ki szoktam venni azt a meghajtót pl PC javításoknál Ubuntut használok az adatmentésekre. Ezért kellene áttenni az Ubuntu boot-ját a saját meghajtójára.Egy ábra róla:
-
tordaitibi
veterán
Akkor ez nem lesz pofonegyszerű mert a Wines maghajtóra telepítetted a Linuxos rendszerbetöltőt, a Grub-ot.
Ha ezt legyilkolod akkor a Win se fog bootolni mert vissza lell állítani a Windows bootloaderét.Azt nem tudom, 2 grub egészséges-e, erre majd válaszolnak nálam okosabbak.
Ha lehet 2 Grub, akkor biosba vagy fizikailag leválasztod a wines meghajtót, ha mazochista vagy akkor terminálos chroot-os módszerrel telepíted a grubot a meghajtó gyökerébe, és visszaállítva mindent, a biosba választasz induló OS-t.
Ha nem akarsz belemélyedni akkor bebootolsz egy Ubuntu live penről és van olyan opció hogy rendszerbetöltő javítása vagy újratelepítése, ez barátságosabb felületen hajtható végre [link] , vagy használhatod a SystemRescue live alkalmazásgyűjteményt is.Ha ez nem lehetséges, mármint 2 grub, akkor szintén wines meghajtó leválaszt, linuxosra grub telepít, majd a linuxos meghajtó leválaszt, wines csatlakoztat és bebootolsz egy windows10 telepítő pendrivéről, nyitsz egy parancssort.
Beírod:bootsect /nt60 c: mbr
Ezzel visszaállítottad a win bootloaderét,különben nem fog indulni magába a w10.
Így a win is önállóan bootképes és megvan külön a másik meghajtón az ubi grub.
Egy linux update, amelyik a grubot is frissíti, be fog kavarni mert fel fogja ismerni a másik meghajtón lévő wint ezutás de ez vagy nem zavaró, vagy a Grub Customizer programmal töröltő a win a grub listából, az ubi vagy a win elsőnek beállítható stb.
Természetesen ezek terminálból is végrehajthatóak.Mindezek MBR beállításnál.
Ha UEFI van akkor nekem megállt a tudományom, de a leírtak alapján rá tudsz guglizni a menetére mert kissé más.[ Szerkesztve ]
-
válasz tordaitibi #38017 üzenetére
Köszönöm, ez megér egy kísérletet. Amúgy ha minden igaz akkor UEFI
-
nagyúr
válasz tordaitibi #38017 üzenetére
Én sem vagyok okosabb, viszont a kényszer már rávitt, hogy több meghajtóra GRUB-ozzak, itt említem is éppen pár napja. (#75194)-ben látható a dolog miértje.
[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
válasz ubyegon2 #38019 üzenetére
Pontosan ez van, idézlek:
"*mondjuk ehhez BIOS-ban kellett indítandó eszközt váltani"
A kollégának ez a megoldás tökéletes lenne.
Nekem is így megy két külön meghajtóról a W10 és a Kubuntu.
Kubuntu van az első booteszközre beállítva a biosba, ha kell a win akkor a 2-3 másodpercig megjelenő képernyőn nyomok egy F11-t, nálam ez a bootválasztó kis menü.
Viszont ez csak az első komolyabb linux update-ig van így mert a frissített grub ilyenkor azonnal felismeri a másik meghajtón lévő, számára eddig láthatatlan windowst is és beteszi a saját választó menüjébe.
Ezt én kézzel kigyomláltam belőle. -
nagyúr
válasz tordaitibi #38020 üzenetére
Szerintem is a bios-váltós módszer kéne a kollégának. Én ebben a témában eléggé le vagyok maradva, mivel sosincs Win-t magába foglaló multiboot-om és jó ideig még az UEFI is kerülni fog.
Linux update-nél meg az apt alapúak még mindig meggyilkolják a Manjaro GRUB-ját*, szóval én ezen a szinten ragadtam.
*persze ettől még tudom használni fallback-ban
-
addikt
Én mindig létrehozok egy /boot/efi partíciót Linux telepítésnél, és arra telepítéskor rákerülnek az UEFI boothoz szükséges dolgot. Ezt nem tudja a Windows megpiszkálni, ha akarja sem, ha pedig másik Linuxot telepítek, akkor pedig annak csinálok egy sokadik partíciót. Meglepően egyszerű. És világ életemben dual bootoltam.
MBR és hasonlók világában nem vagyok jártas, és azt sem tudom, hogy hogyan lehetne neadjisten ugrani MBR-ről UEFI-re. De hogyha a kollega UEFI-vel telepítette, akkor csak egy boot médium kell, egy /boot/efi partíció, majd mountolni kell a régi rendszert, chrootolni, telepíteni a GRUB-ot, és folyamatosan google-zni a problémákat. Csináltam már többször, 5 perc - 4 óra alatt meg is voltam vele.
Megjegyzem halkan, hogy az 5 percet Fedora alatt értem el, ahol hivatalosan guide van hozzá.
Rock and stone, to the bone! Leave no dwarf behind!
-
Csontbrigád
tag
Sziasztok,
Ubuntu Szerver telepítése után eltávolíthatom-e a videokártyát a gépből, illetve a kártya eltávolítása milyen gondokat okozhat, mondjuk újraindulásnál, a BIOS-t is belevéve a "problémakörbe"?
Lehet ilyesmit elkövetni Virtualbox alatt?
Köszönöm! -
I02S3F
addikt
válasz Csontbrigád #38023 üzenetére
Tehát virtuális videókártyát akarsz eltávolítani? Miért? Helyette lenne valami?
-
stopperos
senior tag
válasz Csontbrigád #38023 üzenetére
Minek eltávolítani? Tudod headless módban indítani.
"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
Csontbrigád
tag
válasz stopperos #38025 üzenetére
Kevés információt adtam, ezért leírom a kérdés okát: egy NAS építése a cél, itthoni környezetben.
Amiért kérdeztem az a CPU kiválasztása miatt történt.
Mindkét vonalon vannak grafikus maggal és grafikus mag nélkül processzorok.
Amennyiben sima procit veszek és a telepítés idejére berakok egy videokártyát, majd a telepítés végeztével ezt kiveszem, történhet-e "valami"?
Eltávolítani azért akarom, mert minek legyen ott, ha nem szükséges?
Inkább vegyek GPU-val procit? Az a biztos?
A kérdés erre irányult volna, elnézést a félreérthető fogalmazásért.#38024I02S3F a Virtualbox csak elméleti kérdés, igazából csak azért kérdeztem, mert ott kipróbálnám, ha tudnám a módját, bár az sem 100%-os megoldás az éles bevetéshez képest.
Köszönöm! -
bhonti
aktív tag
válasz Csontbrigád #38026 üzenetére
1 biztos, ha nem használod a grafikus felületet, a szerver működését biztosan nem zavarja a videokártya hiánya. Szerverre amúgy se muszáj grafikus felület. (Már a Windowson sem amúgy.) Ha nem használod semmi komolyabb grafikát igénylő célra, akkor bőven elég lehet a processzorba épített vagy alaplapi grafikus vezérlő is. A telepítést is nyugodtan végezheted szöveges felületen, akár távolról, ssh kapcsolattal. Vagy miután feltelepítetted a rendszert, indíthatod utána is csak szöveges felülettel. Ha úgysem kötsz rá monitort, akkor mindegy.
[ Szerkesztve ]
-
Csontbrigád
tag
válasz bhonti #38027 üzenetére
Köszi a választ, a jelenlegi gépemen sincs grafikus felületem (14.01), csak az egy integrált GPU-s megoldással megy (AsRock-Q1900), ezért kérdezek.
Anno a 14.01 telepítését még nem lehetett megoldani nulláról ssh-n, egy részéig szükséges volt monitort rákötni, ez már változott?
Üdv. -
I02S3F
addikt
Néztem az omgubuntu tolmácsolásában a 20.10 újdonságait. Persze ők csak azokat az újdonságokat mutatják be, amik látványosak, de ha ez ilyen kevés számosságát tekintve, akkor miért adnak ki 6 havonta új release-t? Támogatni is nehezebb. Szerintem jobb lenne, ha 12 havonta adnának ki újat. Meg ezek a köztes kiadások amúgy is csak pár hónapig támogatottak.
Vagy ne sírjon a szám, mert van lts? Kit céloznak meg a köztes kiadásokkal? Azt látom, hogy hamar szállítani akarják az újdonságokat, de kinek jó ez?
-
Balerik
aktív tag
Friss Ubuntu Desktop 20.04 (ubuntu.com-ról letöltött iso, rufussal kiírva) telepítése után nem tudok bejelentkezni a rendszerbe a telepítéskor megadott jelszóval (Linux Mint alatt hibátlanul megy telepítés után) Már háromszor is próbáltam, de nem megy. Mi lehet a gond?
Elmúlik.
-
stopperos
senior tag
válasz I02S3F #38029 üzenetére
Két dolog miatt érdekes egy köztes release:
- a kernel verzió a legutolsó kiadott verzió, ezért támogatja a legújabb cpu/gpu-t. Kb 2-3 hónap mire ez lecsorog az LTS verzióba.
- a desktop csomagok esetén is inkább a legfrissebben van a hangsúly, mint a stabilabbon (pl a GNOME 3.38 most elég sok teljesítménybeli javítást hozott). Viszont amit még mindig nem mertek bevállalni az az, hogy ne X11-en fusson, hanem Wayland-on. Pedig most pont lett volna rá egy jó alkalom. (Amúgy a Kubuntu is sokat dobott a verziószámokon.)
Most a Fedora 33 volt a bátrabb kiadás ilyen téren: alapból btrfs fájlrendszer, Wayland, GNOME 3.38
A 6 hónapos kiadásoknak igen jó reklám értéke van, mindenki ír erről egy cikket és így jobban terjed."What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
Marcsello31
őstag
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni tőletek, mivel angolul nem tudok eléggé, de nem rég vettem egy android tvboxot, s905x3 4gbyteram h96max típust. Android 9 van rajta jelenleg, a neten olvastam hogy linux is telepíthető rá, de sok olyan van amit nem értek, a fájlok meg vannak amik kellene, naturban ki próbáltam de nem sikerült nekem, mert valamit elrontok folyton, itt van a weboldal címe [link]
Meg van a dtb fájl meg van a kernel, már csak a menete hiányzik hogy hogyan. A válaszokat előre is köszönöm! Az oldal angol, de lépésről lépésre le vagyon írva, továbbá kellene az linux img fájl is. Aki tudna ebben segíteni nekem az jó lenne. HA nem akkor nem, csak gondoltam meg kérdezem! A válaszokat előre is köszönöm![ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Marcsello31 #38038 üzenetére
Szia! Ha tényleg használható helpet akarsz, itt kezdesz olvasgatni, keresni, kérdezni: Amlogic S905, S912 processzoros készülékek, anno ilyen CoreElec telepítési leírásokat láttam ott, de a szakik elég mélyen benne vannak a témában.
Ott találtam ezt is:
CoreElec telepítése és indítása, kiírása pendrive-ra, SD kártyára
Hátha segít valamelyik ötletem.
[ Szerkesztve ]
-
Marcsello31
őstag
válasz ubyegon2 #38039 üzenetére
Szia! Köszi a segítséget! Megnézem a linkeket, és meg írom hogy hogy jártam vele, itt a linux lenne érdekes, elvileg hasonló elvben működne az ubuntu is, köszi mégegyszer, délután megnézem, ha nem akkor nem, na meg nem tudom hogy mit nyernék vele, mivel lenne jobb.. nemsokára válaszolok, köszönöm mégegyszer!
-
Marcsello31
őstag
-
nagyúr
válasz Marcsello31 #38041 üzenetére
Megnéztem a linket, sajna a minimál angolommal sokat nem jutnál előrébb, gugli fordítóval próbálom én is ezeket értelmezni, nem mindig egyszerű, viszont a linkelt topikban célszerűbb lenne tisztázni, az adott eszközre jók-e ezek az arm Debianok és pontosan melyik verziót lehet felrakni, mert ahogy régebben nézegettem, ezekre az androidos eszközökre mind-mind külön verziók jók csak.
Egyébként a CoreElec is egy arm verziójú Linux, mint a fenti Debian arm, amit pontosan nem is látom, honnan tudnál letölteni. Nekem kicsit kínai is ez az arm telepítés SD kártyára, még nem is próbáltam soha.
itt a linux lenne érdekes, elvileg hasonló elvben működne az ubuntu is
Inkább androiddal van több hasonlóság egy arm-nél az amd64 architecturához képest.
[ Szerkesztve ]
-
Marcsello31
őstag
válasz ubyegon2 #38042 üzenetére
Szia! Köszi a válaszodat meg hogy foglalkoztál vele! Közben sikerült elérnem azt, hogy bebootoljak pendrivealól a coreeleccel. De lényeges változást nem tapasztaltam az android és a coreelec között, engem maga linux érdekelt volna, de hagyom, könnyebben rontom el a gépet mint hogy ezt megtudjam csinálni, nekem is kínai az egész művelet. Már találtam elvben rávaló linuxot, img formában amit pendrivera kell ki írni, de, hiába van meg a ténylegesen jó dtb fájl a h96max x3mamra, a beállításokat a betöltési parancsot nem ismerem, Már arra is gondoltam hogy a működő coreelecnél a system fájlt letörlöm a pendriveról és helyére linuxot teszek fel hogy azt bootolja be, na mindegy, marad az android, csodálkozom hogy nincs rá még android 10. némelyik tvboxon már van. Na mindegy köszi mégegyszer! nem zavarlak vele . Lényeg nem értem a beállítás menetét, a konfigolást, linuxban. Addig nincs értelme csesztetni a gépet. Jó ez így.
-
nagyúr
válasz Marcsello31 #38043 üzenetére
Igazán nincs mit! Viszont ha a Linux érdekel, akkor holtvágányra kerültél, mert szerintem az arm architektúra inkább android, mint Linux, csak nem flash alapú. (nem értek hozzá amúgy)
Lényeg nem értem a beállítás menetét, a konfigolást, linuxban.
Ilyen eszközre normál architektúrájú Linuxot nem fogsz tudni felrakni. A Unix/Linux alapok ugyanazok jórészt, de azon túl nem sok hasonlóság van. Így az alapok kezelése sem érhető el ugyanúgy, mint egy amd64 arch. Linuxnál.
Már arra is gondoltam hogy a működő coreelecnél a system fájlt letörlöm a pendriveról és helyére linuxot teszek fel hogy azt bootolja be
Ha ez így működne, ezer éve azt raktam volna az androidos box-ra én is!
[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
1 hetet telapítettem Kubuntut egy AMD A4-5000 APU alapú mini pc-re.
Teljesen használható, amire kell arra elég és még gyors is.
Viszont néhány dolog nem világos, illetve eddig nem találkoztam ilyesmivel.
Az egyik hogy boot után kb. 2 percig 70%-on tekerik a procit az
update-apt-xapi és a python3 nevű folyamatok. Hogy ezek mik arról gőzöm sincs de ezzel a tünettel még nem találkoztam sose.
A másik, a gépbe 2 GB ram, a BIOS szerint 2048 pontosan.
Ebből a bebootolt rendszer 1,37GB-ot lát.
A maradék 650MB ram hol lehet?
A videokártyának lenne ennyi fenntartva, de a biosba sehol nem találom ezt az opciót hogy mennyi memóriát használ a gpu, meg az a 650 olyan fura, 512 még érthető is lenne. -
Marcsello31
őstag
válasz ubyegon2 #38044 üzenetére
Valahol ilyesmi válaszra számítottam . Köszi a reagálásodat, marad akkor így ahogy van, jó ez így is.És igen akkor ennél a típusnál ez vakvili,"vágány" az ügy. Annyit meg nem ér hogy tönkre vágjam, Gyors stabil, android 9 szinte jobban megy a videózás vele mint a pcmen. A fullhd videó meg szinte káprázatos a boxon keresztül nézve. Libreelec nem megy ezen a boxon, a coreelec igen, de vannak hiányosságok, bugosnak érzem a dolgot, akadozik léptetéskor, android alatt meg nem. Igy hagyom ezt szerintem. Most azon toprengek,hogy hogy csinálhatnék ubuntu szervert zajmentes gépen kisfogyasztással, a filmek tárolására letöltésére végett, amit a boxon érnék el (:. köszönöm mégegyszer a segítségedet. amúgy megérte a box vásárlása, 20alatt volt. 50megás netet lát 2,4ghz wifin keresztül .
-
lev258
veterán
válasz tordaitibi #38045 üzenetére
Pontosan hol ír ennyit?
Egyébként 256 MB a megszokott az integráltnak, de egy ideje már dinamikusan tud változni (nőni).LC_ALL=C lspci -v | grep -EA10 "3D|VGA" | grep 'prefetchable'
Ez mit mond?
A mi tekeri a procit mindig érdekes kérdés. A Kubuntu eleve az erőforrás igényesebb rendszerek közé tartozik.[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
törölt tag
válasz tordaitibi #38045 üzenetére
"update-apt-xapi és a python3"
Ezek a Synaptic interaktív keresőjével vannak kapcsolatban. Ezt akkor kell futtatni, amikor telepíted a"apt-xapian-index"
csomagot. Utána updatelni kell az adatbázist.sudo update-apt-xapian-index -vf
Ez python alapú és azért fut nálad.
Valamiért nem ment végbe a folyamat, mert ezzel nincs gond soha, ha telepíti az ember.
Remélem van Synaptic-od is.
Ha nem, futtasd ezeket.sudo apt install synaptic
sudo apt install apt-xapian-index
sudo update-apt-xapian-index -vf
-
tordaitibi
veterán
válasz lev258 #38047 üzenetére
marcsi@marcsi-kubuntu:~$ LC_ALL=C lspci -v | grep -EA10 "3D|VGA" | grep 'prefetchable'
Memory at c0000000 (64-bit, prefetchable) [size=256M]
Memory at d0000000 (64-bit, prefetchable) [size=8M]
Memory at feb00000 (32-bit, non-prefetchable) [size=2
Jól gondoltad, valóba 256M.
Akkor még mindig hiányzik kb 350M a ramból. -
lev258
veterán
válasz tordaitibi #38049 üzenetére
Ez igazából nem az aktuálisan használt érték, hanem az alapértelmezett (default), ha minden igaz. Szóval lehet több.
free -m
ez mit mond?Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Smart Security Premium
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest