-
GAMEPOD.hu
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2024.04.20)
Új hozzászólás Aktív témák
-
vond
MODERÁTOR
Hali!
Hirtelen nem találok rá választ a neten. Segítsetek légyszi.
Ha DSM-ben létrehozok egy admin fiókot, akkor az tudja utána törölni az én (szintén admin) fiókomat, vagy megváltoztatni a jelszavamat? És ha igen, akkor létezik olyan beállítás, vagy módszer, amivel kivédhetem ezt?
Köszi!
[ Szerkesztve ]
VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT
-
-
vond
MODERÁTOR
válasz Sanyi.mTs #76970 üzenetére
Ha lehet, inkább kerülném ezeket a több napos tömb építéseket, bővítéseket. A múltkor is, amikor bővítettem 4-ről 8 lemezes RAID5-re, az is eltartott asszem, 2-3 napig. És amennyire tudom, nem is nagyon kellene már kínlasztani ezeket a 9 éves HDD-ket. Sok helyen olvastam, hogy minél nagyobb a tömb, minél régebbiek a lemezek, annál nagyobb az esély rá, hogy összefossák magukat építés, bővítés közben.
Az új lemezek nyilván jobban bírnák, de mire eljutunk oda, hogy azokat is bővítsem, addigra benne lesznek a korban azok is, és jó eséllyel fullosan tele is lesznek pakolva.
Gigabites a hálózat, komolyabb Mikrotik routerekkel, switchekkel menedzselve. Jó lenne 2.5, vagy 10 gigabit, mert elég nagy fájlokkal dolgozunk (helyi televízió), de arra egy darabig biztos nem lesz pénz, hogy újraépítsük az egész hálózatot.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
válasz Magnat #76968 üzenetére
Köszi! Neked is, Patice!
Gondolkodtam én is a másik NAS-ra mentésen. Lenne is egy DS1813+ (tele 3 terás WD Red-ekkel), de azokra is szükségünk lenne, csak átállítanám ezt is inkább RAID10-re, mert elég régóta megy már (idén lesz 9 éve). Egy teljesen új tömbbel, addig az adatokat átmásolva az új NAS-ra.
Azt akartam is kérdeni, hogy esetleg patch kábellel összekötve lehet másolni a két NAS között, vagy mindenképp meg kell futtatni a hálózaton az adatokat? Az utóbbi sem gond, csak akkor olyan időpontban kellene csinálnom, amikor nem akkora gond a terhelés (pl. hétvégén). Mert mire 19-20 TB-ot átnyomok, azért az lesz egy kis idő. Sajnos 2.5, vagy 10 gigabites hálózatról egyelőre nem is álmodhatunk. És sajnos most nem lesz pénz egy harmadik vasra sem, meg bele lemezekre.
Fájlrendszerben egyébként mik a lehetőségek? Azért is gondoltam sima USB3-as külső lemezekre a biztonsági mentéseknél, mert talán egy NTFS-re formázott vinyóval van a legkisebb gond, ha esetleg vissza kell róla állítani valamit.
-
vond
MODERÁTOR
Lassan már a célegyenesben van az új NAS beszerzése. Sajnos nehezen és lassan mennek a fejlesztések a munkahelyen.
Újra átnéztem a lehetőségeket. Az már szinte biztos, hogy egy DS1821+ lesz a befutó, viszont a merevlemezekkel még lehet, hogy variálok.
Eredetileg ugye 8 darab 6 terás HDD-t akartam beletenni, és úgy RAID10-zel lett volna 24TB tárhelyünk. De ahogy nézem a TB/forint mutatókat, a 14 terás WD Red Pro-nak most egész jó ára van.
Arra gondoltam, hogy inkább tennék most bele 4 darab ilyet, és akkor lenne RAID10-ben 28 TB tárhely, plusz megmaradna a lehetőség, hogy pár év múlva pakoljak bele még 4 lemezt, és létrehozzak egy újabb kötetet.
Ja, és így talán arra is kisebb esély lesz, hogy beadja a kulcsot egyszerre két lemez, mint ha egyből 8 darabbal indulnánk.
A RAID10 a sebesség, az egyszerűség, és az esetleges sokkal gyorsabb tömb újraépítés miatt szimpatikus.
Minden estére beállítanék egy biztonsági mentést is, külső USB3-as házakba rakott lemezekre, plusz a legfontosabb adatokról időnként csinálnék offline mentést is.
Láttok ebben a tervben bármilyen hátulütőt, problémát, amit esetleg nem veszek észre?
Köszi!
-
vond
MODERÁTOR
válasz AiRLAC #73463 üzenetére
Látom, ez is Enterprise NAS vinyó. Jobb lenne, mint a WD Gold? A CMR-es WD Red és Purple szériával nagyon meg vagyok elégedve. Eddig legalább 30 darab ment át a kezeim között (ennek jó részét aktívan használom is), és soha semmi gond nem volt velük.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
válasz Patice #73462 üzenetére
Köszi!
Most még az SHR2-n, vagy RAID6-on gondolkozok, meg azon, hogy nem overkill-e a RAID10.
Meg még picit bennem van a félsz, hogy mégis csak lennie kellene (akár földrajzilag máshol lévő) offline mentéseknek, biztos ami biztos. Nehéz kérdés.
-
vond
MODERÁTOR
válasz AiRLAC #73457 üzenetére
Köszi Neked is!
Igen, mindenképp meg szeretném tartani, mivel tökéletesen üzemel (8 év alatt semmi gond nem volt vele, sem a benne és mellette lévő 14 darab WD Red lemezzel). Úgy gondoltam, hogy az archívum maradna ezen, az új 1821+-ra meg mennének a nyersek, a nagyobb projektek, plusz az újonnan forgatott és vágott anyagok.
Mind a két NAS-on átállni RAID10-re, ami elvileg a legbiztonságosabb tömb. Valamint minden este lefutna egy biztonsági mentés külső lemezekre. Arra nem igazán van szükségünk, hogy napközben is legyen több mentés, akár 5-10 percenként. Elég, ha este lemegy egy kör.
Tudom, hogy az lenne az igazi, ha ezen felül lenne még egy földrajzilag is máshol lévő biztonsági mentés, de erre jelenleg nincs keret. Az elsődleges cél, hogy lehetőleg 1 millió alatt oldjam meg egy új NAS beszerzését, amivel újabb több évig nem lesznek tárhely problémák.
De persze nagyon fontos az adatok védelme is, mert jó részük pótolhatatlan. Mit gondoltok, ilyen szempontból nem jó a RAID10 és a napi külső mentés?
Tehát ami van:
- DS1813+, benne 8 darab WD30EFRX RAID5-ben (21TB hely)
- 3 darab WD60EFRX Sharkoon USB3 külső házakban napi online mentésre
- 3 darab WD60EFRX Sharkoon USB3 külső házakban időnkénti offline mentésre (amire elég ritkán van időm)És amit gondoltam pluszban:
- DS1821+, bele 8 darab WD6003FRYZ RAID10-ben (24TB hely)
Ez pont megvan 1 millió alatt.A 1813-ast is átállítanám RAID10-be (12TB hely), és akkor ide elég lenne 2 darab 6 terás külső vinyó, így átvihetnék egyet a 1821-eshez, ahova pont 4*6TB kellene a 24TB miatt.
Így akkor a jelenlegi RAID5-ös 21TB helyett lenne 36TB, de RAID10-ben, annak minden előnyével. A napi online mentések megmaradnának, az offline mentéseket meg elhagynám.
Rosszul gondolkodom?
-
vond
MODERÁTOR
válasz Patice #73451 üzenetére
Köszi! Elolvastam a rövid leírását. Ez miért lenne jó nekünk? Lehet, hogy nem értem jól, de ha rendben megy mind a két NAS, akkor mi értelme lenne?
Amire gyakorlatilag szükségünk van, az egy biztonságos és viszonylag gyors hálózati adattár, amin elérhető az archívum, és ahova mehetnek fel minden nap az új nyers és vágott videók, egyéb fájlok (egy helyi tévéről beszélünk).
Közvetlen vágás nem tudom, megoldható lenne-e az új NAS-ról, elbírna-e egyszerre 4-5 videóvágási folyamatot, valamint emelett adott esetben akár 10-15 darab, hálózaton keresztüli videólejátszást. Ebben lehetne még fejlődni, ami a munkafolyamatokat illeti, de nem vagyok benne biztos, hogy maradéktalanul működne, meg igazából értelmét sem nagyon látom. Sokkal gyorsabb, ha lemásoljuk az aktuális anyagokat a helyi SSD-re, és onnan vágunk. Meg akkor már gondolom, ajánlott lenne kiépíteni a 10 gigabites hálózatot is, az megint egy rakás pénz és munka.
-
vond
MODERÁTOR
Hali!
Új NAS-t üzemelnék be a munkahelyen a 8 éve tökéletesen szuperáló DS1813+ mellé. Folytatva a sort a DS1821+-ra gondoltam, és utánanézve, nem is igazán látok jobb megoldást. Szóljatok, ha mégis van.
Pár kérdésem lenne ezzel kapcsolatban:
6 terás WD Gold lemezeket gondoltam beletenni, viszont nem látom a kompatibilitási listában. Gondolom, ettől menni fognak gond nélkül, ugye?
Elengedném a RAID5-öt a 1813+-ban és ebben az új NAS-ban is inkább RAID10-re állnék át. Átszervezném a tárhely eloszlást, és így talán gyorsabb is lenne a két eszköz, valamint egy esetleges merevlemez hiba közben/után könnyebb lenne a munkát biztosítani, helyreállítani.
8 darab 3 terás WD Red van a 1813+-ban, RAID5-ben ez 21TB tárhely, amiből nagyjából 18 TB van lefoglalva. Minden este lefut egy biztonsági mentés a külső házakban lévő 3 darab 6 terás WD Red-re. Plusz van újabb 3 darab 6 terás külső WD Red időnkénti offline mentéseknek.
Ezeket az offline mentéseket hagynám el, és bekötném ezt a három külső vinyót is napi biztonsági mentéseknek az új 1821+-ra, így oda már nem kellene venni külső lemezeket.
A 1821+-ba meg tennék 8 darab 6 terás WD Gold-ot RAID10-ben, így lenne 24TB tárhely, hiba esetén zavartalan tovább működéssel, napokig tartó tömb újraépítés nélkül, és nem utolsó sorban gyorsabb is lenne a működés, mint RAID5-tel.
A 1813+-ban a RAID5-ös 21TB helyett RAID10-zel maradna 12TB hely, de ugyanúgy a fenti előnyökkel. Így az eddigi 21TB helyett lenne összesen 36TB helyünk, de minden RAID10-ben, plusz napi biztonsági mentésekkel.
Jól gondolkodok, vagy inkább ne erőltessem a RAID10-et, plusz maradjanak meg az offline mentések is? Sajnos nem tudok rá annyi időt szánni, mint kellene, így előfordul, hogy hetekig nincsenek frissítve az offline adatok.
Előre is köszi szépen a segítséget!
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
válasz Csabee. #64241 üzenetére
Nálam meg itthon van két 2, egy 3, és egy 6 TB Red, a munkahelyen egy 3 terás, plusz három 6 terás, a NAS-ban meg nyolc darab 3 TB, plusz külső házban, biztonsági mentésnek három darab 6 TB. Ez összesen 19 db. Mind legalább 4-5 éves, egyikkel sem volt eddig semmi gond.
Minden márkából és szériából lehetnek jobb és rosszabb eresztések. Minden előfordulhat. Ezért (is) kell a fontos adatokról legalább 2 különálló mentés , amiből nem árt, ha az egyik offline és/vagy földrajzilag máshol van.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
válasz Csabroncka #64190 üzenetére
Köszi!
Ez alap. Minden este lefut egy biztonsági mentés külső lemezekre, plusz van offline mentésem is, csak egy kicsit sűrűbben kellene frissítenem.
Akkor lehet, hogy valamikor nekiugrok. Kinézek egy napot, amikor a legkevésbé fájna a NAS hiánya a sok kollégának. Bár most már egyre többen vannak home office-ban, és ott életmentő egy ilyen jól működő hálózati adattár.
-
vond
MODERÁTOR
-
vond
MODERÁTOR
Hali!
A munkahelyi DS1813+-t szeretném frissíteni, viszont jó régi DSM verzió van rajta, egészen pontosan az 5.0-4528-as. Megtaláltam a hivatalos utat, de gondoltam, azért bekérdezek. Kell még valamire figyelnem a cikkben leírtakon kívül, illetve adódhat bármi problémám amiatt, hogy ilyen régi verziót akarok a legfrissebbre cserélni? Vagy ez majd akkor derül ki, amikor nekiállok?
Jó lenne, ha nem esne ki órákra, esetleg napokra a NAS a munkából. Részben ezért is nem foglalkoztam az utóbbi időben a frissítéssel. Meg igazából jól is működött minden, így nem bántottam. Viszont mostanában elkezdtek egyre többször előfordulni kapcsolódási problémák, helyi hálózaton és távoli elérésnél is. Gondoltam, a frissítés talán megoldja ezeket.
Köszi szépen!
-
vond
MODERÁTOR
válasz blakey #53700 üzenetére
"Biztos, hogy az eszközök ugyanabba a hálózatba kerülnek wifi és lan esetén is?" Igen is, meg nem is. Épp ez volt a baj, hogy eddig úgy ment a wifi hálózat, hogy hálózaton belül egy másik hálózat. Elég kacifántosan működik itt sok minden. Még jó régről is rám/ránk maradtak dolgok, amiket jó lenne már megoldani. Kompletten újra kéne szervezni az egészet. De ehhez sem tudásom, sem időm nincs. Majd talán ezzel a kis segítséggel.
Köszi!
-
vond
MODERÁTOR
válasz blakey #53698 üzenetére
Nem, a céges laptopok mennek néha wifin, és akkor nem látják a hálózati meghajtókat. A NAS kábellel van rákötve mindkét helyi hálózatra.
De közben már beszéltem egy hozzáértő ismerősömmel. A routeren kell pár dolgot beállítani, és akkor rendben lesz. Jövő héten átjön, és megcsinálja. Sőt, lehet, hogy akkor már létrehozunk egy helyi VPN-t is, és akkor azon keresztül csatlakozunk be otthonról, nem a mostani Synology-s megoldással.
-
vond
MODERÁTOR
Sziasztok!
Kérlek, segítsetek. Egy órája túrom a netet, de nem jutok semmire.
Azt szeretném megoldani, hogy a hálózati mappákat ne csak vezetékkel csatlakozva lássam, hanem wifin keresztül is. Megoldható ez, és ha igen, akkor hogyan? A routerben kell valamit mókolnom, és/vagy a DSM-ben?
Köszi szépen!
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
Sziasztok!
A munkahelyen raknék össze egy újabb NAS-t, a DS1813+ mellé. Hasonló kialakításban gondolkodtam (rack-eset nem szeretnék), csak ebbe már nagyobb tárhelyű és egy kicsit komolyabb HDD-ket tennék, mivel kicsit erősebb felhasználásra számítok.
A meglévő 1813-asban 8 db 3 terás WD Red van. Az újba szintén 8 db, de már 6 (vagy akár 8) terás WD Gold-ot gondoltam pakolni. És mindkét NAS-on RAID10-re állnék át, külső vinyós mapi biztonsági mentéssel.
A DS1819+-nál van jobb választás a fentiek alapján? És HDD-ből megfelelnek az arany színű WD-k, vagy van ajánlottabb széria?
Köszi!
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
válasz trlala #46449 üzenetére
Köszi, és gyugyo79-nek is!
Akkor valószínűleg azt fogom csinálni, hogy ha meglesz, akkor áthúzok mindent az új NAS-ra, aztán újrarakom a régit, és megy vissza az, amit ott akarunk tárolni. Az újat is egyébként RAID10-zel képzelem el, csak 8*6TB-tal, amiből lenne ugye 48/2=24 tera.
Kellene még jó 10-20 TB hely a mostani ~20 mellé, és persze, jó lenne, ha nem kéne a merevlemezek mellett még új NAS-t is venni, de nem nagyon tudok úgy sakkozni, hogy felhasználható legyen a már meglévő 8 db 3 terás WD Red is.
Ezért gondoltam, hogy lövünk egy, a 1813+-hoz hasonló mostani vasat, és azt megpakoljuk egy kicsit nagyobb lemezekkel, meg esetleg most nem Red-ekkel, hanem mondjuk Gold-okkal, mivel ez egy kicsit nagyobb terhelésnek lenne kitéve, mint a régi cucc.
Egyébként jó RAID felé nézegetek, ha a gyorsaság, a hiba eseténi legrövidebb helyreállítás, és a viszonylag legnagyobb biztonság a cél? Külső vinyós biztonsági mentés megy minden este már 5 éve, és az új NAS-ra is be lesz állítva, szóval nem csak a RAID-re akarom bízni magunkat. Csak úgy érzem, valahogy lépni kéne a RAID5-ről, mert a múltkori tömb bővítés is futott vagy 3-4 napig, meg a lemezek is ugye már 5 évesek, fel kell készülni, hogy szépen lassan el fognak halálozni.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
Sziasztok!
Jó régen jártam erre.
Lehet, hogy volt már téma, de hirtelen visszakeresve nem találtam. Megoldható Synology rendszerben egy RAID5 tömb RAID10-re változtatása? (Természetesen ha minden szükséges dolog adott lenne.)
Kicsit részletesebben: A DS1813+-ban van 8 db 3 terás WD Red RAID5-ben, ami ugye 21 TB helyet jelent. Ebből szeretnék egy 12 terás RAID10-et csinálni, hogy biztonságosabb és gyorsabb legyen a hálózati tárhelyünk, meg hogy egy esetleges merevlemez probléma után ne kelljen egy hetet várni a tömb újraépítésére.
Jelenleg kb. 14-15 TB foglalt a 21-ből, de ebből 9-10-et átmozgatnék egy másik NAS-ra, szóval a 12 terás RAID10 tömbön első körben nagyjából 5 terabyte-nyi adat lenne.
Meg lehet ezt oldani úgy, hogy marad a rendszer, meg a beállítások, vagy teljesen újra kéne húzni hozzá mindent?
Köszi!
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
válasz Dr. Student #31736 üzenetére
Én mióta beüzelemtem a TV mellett a kis 40 dolláros Amlogic androidos box-ot, Micro SD-ről futó LibreELEC Kodival, azóta nem akarok semmi mást, mint médialejátszó.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
válasz Dr. Student #31732 üzenetére
Sima hálózati megosztás a NAS-on, és Kodi telepítése a céleszköz(ök)ön?
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
válasz A_ScHuLcZ #31034 üzenetére
És nincs 12-15 betű az ABC-ben, mondjuk a C,D,E,stb.-n kívül? Nekem a munkahelyen majdnem az összes betű le van foglalva a helyi meghajtók, a NAS, és egyéb hálózati megosztások miatt. Szépen megvan mindennek a helye, és így jól lehet kezelni a jogosultságokat is.
Esetleg még azon el lehet gondolkodni, hogy a ritkán használt megosztott mappákat nem veszed fel meghajtóként, hanem csak simán a hálózatról tallózod be, amikor szükség van rájuk.
(#31036) A_ScHuLcZ: Pedig ha külön akarod kezelni őket, akkor muszáj lesz külön is létrehozni. De attól még megoldás lehet a második bekezdés is.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
válasz Patice #30716 üzenetére
Köszi!
Pár hetente azért újra van indítva a NAS, igen.
Mindegyik külső lemezen 1.5-2 TB üres hely van még, úgyhogy ez nem lehet gond. Most kidobattam, meg le is húztam és kikapcsoltam őket, de továbbra is be van ragadva a mentési folyamat. Lehet, hogy csak egy újraindítás teszi majd helyre. Legalábbis remélem, hogy azután rendben lesz. Megvárom, míg mindenki befejezi a melót, aztán meg is nézem.
1-2 éve érdeklődtem itt, hogy érdemes-e frissíteni, és arra jutottunk, hogy ha minden okés, akkor nem feltétlen kellene forszírozni. De most már egyre inkább úgy érzem én is, hogy bizony ideje lenne. Azt hiszem, kijelölök majd egy napot, amikor megpróbálom megcsinálni.
Amúgy nézegettem már a 6-os, meg a 6.1-es DSM-et, látszólag nem sok dolog változott az 5-höz képest, de biztos kiforrottabb a cucc.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
Sziasztok! Jó rég jártam erre.
A munkahelyi DS1813+-szal kapcsolatban lenne egy olyan problémánk, hogy pár napja valamiért beragadt az egyik ütemezett, napi USB-s biztonsági mentés, és ez látszólag blokkolja a többit is. Órákig mozdulatlanul állt a folyamat, nyomtam rá egy mégsét, azóta meg "megszakítás"-t mutat, de ezt is már órák óta, és nem tudok semmit kezdeni vele.
Mit tudnék ilyenkor tenni? A folyamatok közül nem lehet esetleg kilőni? Gondoltam már arra is, hogy lehúzom a külső vinyót, aztán később vissza, attól hátha megáll. De hátha van valami szoftveres megoldás is.
________________________Megragadván az alkalmat, arra is rákérdeznék, hogy érdemes-e, kell-e frissítenem a legújabb DSM-re, bármiféle ok miatt (biztonság, új funkciók, gyorsabb/stabilabb működés, stb.)? Már évek óta a "DSM 5.0-4528 Update 2" megy, és nem is volt semmi gondunk vele. Lehet egyáltalán erről a verzióról egyszerűen a legújabbra frissíteni, úgy hogy megmaradjon kb. minden beállítás?
________________________+1 kérdés: Jelenleg 8 db WD30EFRX pörög a NAS-ban RAID5-ben (jelenleg kb. 60-70%-os kihasználtsággal), a megosztott mappákon lefut minden este egy biztonsági mentés 3 db külső WD60EFRX-re, plusz pár naponta/hetente kézzel is csinálok egy plusz biztonsági mentést, a fizikailag más helyen lévő szintén 3 db WD60EFRX-re.
Van-e ennél jobb megoldás az adatok többszörös bebiztosítására, értelmes keretek között? Nyilván mégegy, legalább ekkora NAS lenne a legjobb, pl. egy szerverteremben, de ez jelenleg pénzügyileg nem igazán megoldható.
Előre is köszi a segítséget!
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
Raid5 kötetbővítés után ajánlott egy adatmosást lefuttatni, vagy a bővítéssel együtt ez is megtörténik automatikusan? Viszonylag gyorsan, kb. egy nap alatt lezajlott a 12-ről 21 terabyte-ra bővítés, csak ezért kérdezem.
Illetve van arról tapasztalat, hogy ekkora kötetnél ez mennyi időt venne igénybe?
Köszi!
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
Sziasztok!
Sajnos mostanában nem nagyon van időm olvasni a topikot, így nem is vagyok naprakész a Synology-s dolgokkal. Két gyors kérdésem lenne, hátha tudtok rá válaszolni.
Jól gondolom, hogy egy RAID kötet bővítésekor, vagy mondjuk egy merevlemez hiba utáni tömb újraépítéskor a NAS-ra csatlakoztatott, biztonsági mentésként funkciónáló, hálózaton is megosztott külső merevlemezek ugyanúgy használhatóak maradnak? Jó lenne, ha ez így működne, és tudnánk használni a külső vinyókat, mert most tervezem bővíteni a munkahelyi DS1813+-t 12 teráról 21-re, és már az előző 6»12 bővítés is eltartott majdnem két napig.
A másik, hogy szerintetek mennyire van értelme RAID5-ről RAID6-ra váltani, s így beáldozni a 8db WD30EFRX-ből egy második lemezt is (21 helyett 18 TB), úgy, hogy közben naponta kétszeresen ki van mentve minden adat külső lemezekre?
Előre is köszi szépen!
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
Szívesen!
Csupán dokumentum szerkesztéshez szerintem felesleges egy NAS. Én ezt simán Google Drive-ban oldanám meg. Max. el lehet gondolkodni egy céges Google előfizetésen. Elég sokat tud hozzátenni az ingyenes változathoz. De végülis az is sok mindenre elég. Fel kell mérni a helyzetet.
Nálunk ezek a doksi szerkesztési feladatok csak Drive-ban mennek. A NAS-t a videók (és néha fotók) tárolására és megosztására használjuk.
-
vond
MODERÁTOR
Nagyon szívesen!
A NAS-os hozzáférések alkalmazhatóak a lokális gépeken, a webes felületen, és egyéb területeken is.
A beüzemelés után el kell végezni az alapvető hálózati és egyéb beállításokat, aztán létre kell hozni a megosztott mappákat és felhasználókat. Jogokat adni nekik, esetleg csoportokba rendezni őket, aztán lehet is használni a rendszert.
Nálunk is úgy működik a dolog, hogy bent a munkahelyen, a helyi hálózatokon keresztül hálózati meghajtókként elérik a kollégák a megosztott mappákat. A meghajtó felcsatolásánál megadod a felhasználó+jelszó párost, és ezt meg is jegyeztetheted a rendszerrel.
De ha nincsenek ittbent, akkor otthon, vagy akárhol máshol is elérik a cuccokat, csak internet kell hozzá. FTP-n, vagy webes file-kezelő felületen, de még mobilapplikációk segítségével is hozzá tudnak férni NAS-on lévő anyagokhoz.
Mindent szépen be tudsz állítani. Ki, mihez, hol, hogyan férhet hozzá. Eleinte nekem is kicsit olvasgatnom, foglalkoznom kellett a dologgal, de miután frankón belőttél mindent, már nincs sok teendő vele, csak élvezni az áldásos hatásait. Nálunk pl. 25-30 embert szolgál így ki a DS1813+.
Szerintem olvasgasd a Synology DSM leírását. Magyarul is szépen le van írva minden. Azután sokkal okosabb leszel. Aztán ha valami mégsem megy, simán jöhetsz ide kérdezni.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
Hali!
Nálunk az egyszerre is szerkesztendő dokumentumokat Google Drive-val oldottam meg. Ott is tudsz megosztásokat, jogokat kiadni egyes felhasználóknak. Szépen "realtime" lehet látni különböző színekkel, ahogy az egyes emberkék módosítják a doksit. Be lehet kapcsolni az előzményeket, és vissza is lehet lépkedni benne. Lehet, hogy a Synology DSM-ben is meg lehet oldani hasonló office dolgokat, de én ezt találtam a legjobbnak.
A NAS-on meg mindenféle jogokat ki tudsz osztani. Beállíthatod, hogy ki mit lásson, milyen mappákhoz és alkalmazásokhoz férjen hozzá. Meg pl. hogy mekkora adatmennyiséget használhat. Beállíthatsz csak olvasást, vagy olvasást és írást. De akár ezeken belül is tudsz mozogni. Pl. nálunk van pár olyan megosztott mappa, amit bizonyos felhasználók csak olvasni tudnak, egy másik csoport már írni is tud bele, de pl. nem törölhetnek, én meg tudok olvasni, írni és törölni is. De olyan is van, aki nem is látja. Nagyon jól személyre szabható.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
válasz eric.cartman #18470 üzenetére
Minden lemezen/köteten rajta van a DSM, ezért látsz egyből kevesebb helyet.
Mivel nincs lemezcsoportod/tömböd, így nem élvezheted ezek különböző előnyeit (adatbiztonság, gyorsaság, vagy a kettő együtt), de ezeken kívül nem hátrány. Csak a fontos dolgaidról legyenek biztonsági mentések (külső lemezen, felhőben, vagy akár egy földrajzilag elkülönített NAS-on, számítógépen).
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
válasz Mezga Aladár #18424 üzenetére
Köszi!
Ez sajnos nem segített, de utánaolvastam külföldi fórumokon a problémának. A "wcx_ftp.ini" file-ban az "UploadBlockSize=32768" parancs valamelyest felgyorsította a feltöltést (a 22 megabit/s-ból így legalább megy 10-12-vel). Ennyi a max. érték, alapból 512-n van a block size.
(#18447) Patice: Igen, próbáltam File Station-nel is, de egyrészt nem látszódik, hogy éppen hol tart a feltöltés (nem tudom, ezt miért nem oldották még meg, vagy ha igen, akkor hol találom?), másrészt ott sem ment max. sebességen, csak kb. annyival, mint a fent említett beállítás után a Total Commander-ben.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
Sziasztok!
A minap emelkedett az itthoni le- és feltöltési sebességünk, és gondoltam kipróbálom azt is, hogy így mennyivel gyorsabban mennek fel az anyagok a munkahelyi DS1813+-ra FTP-n keresztül.
Az itthoni feltöltésünk most ~22 megabit/s (teszteltem is más programokban), a munkahelyi letöltés meg ~25 megabit/s (ezt is), és nincs korlátozva semmi a DSM-ben, valamint nincs más kimenő és bejövő kapcsolat a NAS-on.
És ami érdekes, hogy Total Commander-ben a feltöltés nem megy 2 megabit/s fölé, WinSCP-ben meg 7-8 megabit/s fölé.
Szerintetek mi lehet ez? Hol nézelődjek, mit állítsak át, hogy meglegyen a megfelelő, 20 megabit/s körüli feltöltési sebesség?
Előre is köszi szépen!
-
vond
MODERÁTOR
válasz i.dudas #18300 üzenetére
Egyszer én is majdnem így jártam a DS1813+-szal, de végül meglett a kulcs.
Ha a közelben lennél (Szombathely), kölcsönadnám szívesen. Talán nem változtattak a formáján, méretén.
Egyébként külföldi fórumokon azt írták, hogy egy kis sima csavarhúzóval is ki lehet nyitni: "I lost mine too. Just used a very small flat-head screw driver that fit in the slot, and that opened it up. Didn't force it or anything." Máshol meg maga a Synology kommentelte be, hogy írjanak nekik és küldenek egyet postán.
-
vond
MODERÁTOR
A RAID nagyon jó dolog, de otthonra, kétlemezes NAS-ba a RAID1 tényleg pazarlás. Akkor már inkább minden este biztonsági mentés egy külső lemezre a fontos dolgokról. Ezt mondjuk RAID1 mellett is megtenném.
A RAID0 meg kicsit kockázatos, mert ha gond van, akkor az egyik lemez viszi magával az egészet. Akkor már inkább két külön kötet, hacsak nincs nagyon szükség a gyorsaságra.
Ami még vállalható otthonra (is), az a RAID5/SHR, 3-4, vagy több lemezzel. Csak ugye ezt meg győzze kifizetni az ember.
Fenti okok, meg persze a pénzhiány miatt vetettem el eddig minden alkalommal egy otthoni NAS beüzemelését. Először kétlemezes példányokat nézegettem, aztán gondoltam, elég nekem az egylemezes is, úgyis megy minden fontos dologról külső mentés. De itt meg rájöttem, hogy minek adjak ki ~30 ezret csak a vasért, amikor úgyis ott a PC (sokkal erősebb, mint egy belépő NAS, viszont alapjáraton nem fogyaszt sokkal többet), és a NAS különleges funkciói nélkül is teljesen jól elvagyunk. Inkább vennék egy újabb 2-3 terás WD Red-et ebből a pénzből.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
válasz eric.cartman #18079 üzenetére
DS1813+-szal tökéletesen kommunikál az APC 700VA. Valószínűsítem, hogy a 214+-szal sem lesz más a helyzet. Nem minden kompatibilis szünetmentes van benne a hivatalos listában.
-
vond
MODERÁTOR
És ha később teszel mellé mégegyet, akkor marad ugyanannyi helyed.
Vigyázni kell az elején, hogy milyen tömböt hoz létre az ember. Egyébként én úgy emlékszem, ki lehet választani a tömb típusát.
Ilyen szempontból talán a RAID5 a legjobb (mondjuk az SHR is valami ilyesmi). Persze ehhez minimum 3 lemez kell. De gyors is, meg némileg biztonságos is. Persze a fontos dolgoknak külső mentés is kell. Ha meg lehet oldani, akár földrajzilag is elkülönítve (lásd Intelligencs kolléga).
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
Úgy rémlik, hogy 2.0. De ami biztos, hogy 2012. év végi eresztések voltak az első WD30EFRX-ek, amiket a NAS-ba tettem. De egyébként az egyik otthoni 2 terás Red is parkolt (a másik nem). Azt is 2012-ben vettem.
Szóval meg volt kutyulva rendesen. Ezért is nem sz@roztam, kikapcsoltam mindegyiken. Köszönik szépen, azóta is nagyon jól vannak. Csakúgy, mint a 10+ db családban, ismerősöknek, ide-oda beszerelt Red.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
Az előző ötös eresztésből kettő veszettül parkolt, asszem 8 másodpercenként, így jobbnak láttam kikapcsolni. Ezzel együtt megcsináltam a többin is és most az újakon is. Minek parkoljon? Semmi szükség rá. Főleg nem idióta 8 másodperces időközönként.
Mondjuk azt hozzá kell tenni, hogy elvileg nem is lenne sok lehetősége rá, mivel napközben általában végig használatban van a tömb, éjjelre meg (miután lemegy az automatizált biztonsági mentés) elmennek aludni a lemezek.
-
vond
MODERÁTOR
A régebben a NAS-ba rakott lemezek közül is kettő parkolt, három nem. Ennél az újabb ötös csomagnál már meg sem néztem, hanem egyből kikapcsoltam. Kb. 1 perc bebootolni, és kiadni a parancsot. Hót egyszerű az egész.
tempx: Kábel, nem kérdés. Abból is legalább Cat5e. És persze a routeren is gigabites portok.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
válasz Mezga Aladár #17803 üzenetére
Köszi! De sajnos nem az enyém a cucc, csak én állítottam össze és menedzselem a munkahelyi NAS-t.
Új lemezekkel bővítek. A 3 db WD30EFRX mellé jött még kettő, így RAID5-ben lesz ~12 TB hely (végre). Meg persze az automatizált külső mentéseknek is ugyanennyi.
A bővítés előtt szépen PC-s DOS lemezről kikapcsoltam a fejparkolást mindegyiken, aztán NAS kikapcs, lemezek berak, DSM feláll, bővítést indul. Brutál egyszerű, össze-vissza volt vagy 10 perc az egész.
Akkor jól értem, hogy felesleges a bővítés befejezése után nyomnom egy kötet frissítést, mert már megtörténik az is a bővítéssel együtt?
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
Hali!
A DS1813+-t bővítem 6-ról 12 terára (RAID5). Azt nem tudjátok, hogy ilyenkor a rendszer fel is frissíti a kötetet, vagy csak egyszerűen hozzáadja az új lemezeket? Előreláthatólag két egész nap lesz, mire végez. Ebből gondoltam, hogy nem csak simán hozzávágja.
Köszi!
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
válasz Intelligencs #17222 üzenetére
Nem, nem biztos. Az igaz, hogy amit írtam, az elméleti (és úgy bőven tudnia kell), de azért a 215J már elég erős is ehhez szerintem.
Egyébként a szülőknél minden egyéb feltétel is teljesül, hogy "kihajtsátok" a 120-as netet? Gondolok itt a megfelelő sebességű seed-re, az ideális kliens beállításokra, az internetelérés stabilitására, stb.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
válasz Intelligencs #17179 üzenetére
A 120 Mbit/s az 15 Mbyte/s. Annyit biztosan tud írásban és olvasásban is.
-
vond
MODERÁTOR
válasz Patice #17096 üzenetére
Pontosan így építettem ki a rendszert.
Az egyik hálózaton van 10-12 softcore user, a másikon meg 7-8 hardcore.
És megy is szépen mindkettőn a ~110 MB/s-os átvitel. Akkor lassul be, ha ugyanarról a hálóról támadja meg egyszerre több felhasználó. De mondom, így, hogy folyamatos nagy terhelést nem engedek nekik, elég ritka, hogy összefussanak és akadályozzák egymást.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
válasz Mezga Aladár #17093 üzenetére
Köszi! Lehet, hogy valamikor felnyesem.
Amúgy annak idején én is gondolkodtam a Link Aggregation-ös megoldáson, mivel a munkahelyi 1813+ 15-20 munkaállomást szolgál ki.
Ezen is 4 LAN port van, így akár két hálózatba is beköthetném LA-val. De aztán végül nem éreztem szükségét, mert elenyésző azoknak az eseteknek a száma, amikor egyszerre 3-4-5+ ember is ír/olvas róla. A sima gigabit elégnek bizonyult. ~110 MB/s-mal is gyorsan le- illetve felérnek a cuccok, így nem nagyon "ütköznek" egymásba a felhasználók.
A folyamatos munkát meg nem engedem a kollégáknak, kivéve, ha valami kis terhelésű feladatot akarnak órákig végezni (pl. 2-3 mbps H.264 videók nézése).
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
válasz Mezga Aladár #17089 üzenetére
Sőt, a céleszközöknek is támogatnia kell, és azokhoz is mindegyikhez két-két kábelt kell elhúzni. Szvsz akkor van értelme ennek a link aggregation-nek, amikor egyszerre több - sima gigabites - helyről akarunk írni/olvasni, így a router és a NAS között nem a gigabit osztódik, hanem a duplázott gigabit (ideális esetben persze).
MrCsiT: Nekem úgy rémlik, hogy az LA-s routerek elég ritkák és drágák. Pár éve olvasgattam a témában. Lehet, hogy azóta már más a helyzet. De az is lehet, hogy rosszul emlékszem.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
válasz Mezga Aladár #16843 üzenetére
Nem hiszem, hogy mostanában lesz időm belevetni magam, de azért köszi!
-
vond
MODERÁTOR
-
vond
MODERÁTOR
Sziasztok!
Meg lehet azt valahogy oldani a Synology NAS-okon, hogy előre lefoglalok egy bizonyos méretű helyet a tömbön? Pl. egy elérhető 6 terából csak 5-re lehessen írni, és ennyit lássanak a felhasználók is?
Köszi!
-
vond
MODERÁTOR
Hát, ahogy olvasom itt a visszajelzéseket, nem biztos, hogy fel kellene tennem az 5.2-es DSM-et a munkahelyi DS1813+-ra. Szerencsére most minden rendben működik (5.0-4528 Update 2 van jelenleg).
Napi szinten 20-30 ember dolgozik a NAS-on tárolt adatokkal. Nem szeretném, ha jönnének a problémák, mert az még nálam is kellemetlen lenne otthon, nemhogy egy munkahelyen, ennyi felhasználóval.
Csak az a kérdés, hogy melyik verzióra merjek majd frissíteni a jövőben?
-
vond
MODERÁTOR
-
vond
MODERÁTOR
válasz CoolBoy323 #16348 üzenetére
Hát, az automatikus mentésnél van egy olyan lehetőség, hogy "felhasználói script-tel". De hogy mit és hogyan kellene bevésni azt nem tudom. A neten nézz körül esetleg.
-
vond
MODERÁTOR
válasz CoolBoy323 #16346 üzenetére
Hát, ehhez már valami script-et kellene szerintem írni.
-
vond
MODERÁTOR
válasz sebolveczki #15682 üzenetére
Jó kis kütyü, és nem utolsó sorban olcsó is.
Mi is ezt használjuk már majdnem két éve.VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT
-
vond
MODERÁTOR
válasz bigdady #15598 üzenetére
Sajátgépben felül "Hálózati meghajtó csatlakoztatása", aztán választasz egy meghajtójelet, majd \\nas neve\megosztott mappa neve, végül "Bejelentkezéskor újracsatlakozás" pipa, és "Befejezés". Beírod a felhasználónevet és jelszót, s máris ott a hálózati meghajtó, ami TC-ben is látszódni fog.
-
vond
MODERÁTOR
Friss DSM van fent mindkettőtöknél? Nálunk is volt valami DDNS problémázás még 1-2 hete, de feltettem a legújabb DSM-et, és megjavult.
-
vond
MODERÁTOR
Lassan mi is bővítjük a 1813+-t. Tudom, hogy elvileg hot-swap, de azért megkérdem: inkább kapcsoljam ki a NAS-t arra a pár percre, míg benyesem az új lemezeket, vagy felesleges, mert mehet nyugodtan üzem közben is? Kötnék rá plusz külső vinyókat is, biztonsági mentéshez.
Előre is köszi!
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
válasz Megane2000 #15416 üzenetére
Nem, synology.me-s címet regisztráltam.
-
vond
MODERÁTOR
válasz Megane2000 #15413 üzenetére
Vezérlőpult » Biztonság » Automata blokkolás
Amúgy tegnap nálunk is próbálkozott ez az IP. Ment is neki a tiltás rögtön.
-
vond
MODERÁTOR
válasz Mezga Aladár #9602 üzenetére
Nekem az ütemezett feladatok is megmaradtak.
-
vond
MODERÁTOR
Nálunk a cégben egy APC Back-UPS ES 700-on van rajta a DS1813+. Kb. 3/4 óráig tudja életben tartani a NAS-t, plusz 5 HDD-t, és tudja azokat a funkciókat, amiket írtál.
Igaz, hogy ez mind árban, mind tudásban túl sok lenne Neked, de talán a kisebb teljesítményű változatai is tudják a szükséges dolgokat.
Attól még, hogy nincs rajta azon a listán, még működhet teljes összhangban a NAS-sal. Lásd. a fent említett ES 700-ast.
[ Szerkesztve ]
-
-
vond
MODERÁTOR
válasz bigdady #7995 üzenetére
Én úgy tudom, nem. Mindenképp kell valami azonosító.
*** Meg is próbáltam, mappanév nélkül nem csatlakozik. ***De szerintem jobb is. Így direkben hozzárendelhetek meghajtókhoz bizonyos mappákat. Nálunk pl. az archívum az A: meghajtó, a nyersanyagok az N:, a mentések meg az M:
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
-
vond
MODERÁTOR
válasz bigdady #7990 üzenetére
DSM-ben a Windows fileszolgáltatás be van kapcsolva?
Windows-ban csatlakoztasd a NAS megosztott mappáit hálózati meghajtóként (\\nasneve\mappaneve), és pipáld be a Bejelentkezéskor újracsatlakozást. Így nem kell tallózgatnod.
Nálunk így tökéletesen működik, több gépen, más-más oprendszereken is.
(#7982) Mezga Aladár: Én is felcsűrtem a frissítést a 1813+-ra. Gond egy szál se'. Mondjuk eddig sem volt semmi probléma a DSM5-tel.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
A hibernálást ugyanott lehet naplózni is, ahol beállítani.
A fejparkolást meg a Főmenü » Tároláskezelő » HDD/SSD » Állapot információk » S.M.A.R.T. információk oldalon lesheted meg. A Load_Cycle_Count sor végét kell nézni. Ha sűrűn emelkedik, akkor ajánlott átállítani, vagy kikapcsolni a fejparkolást.
Ugyanezen az oldalon - többek között - azt is megnézheted, hogy hányszor volt eddig ki-bekapcsolva a lemez (Start_Stop_Count), vagy hogy hányszor pörgött fel (Spin_Up_Time) - ez lehet a hibernálás utáni visszajövetel, vagy pl. hogy mennyit ment eddig összesen (Power_On_Hours).
-
vond
MODERÁTOR
Vezérlőpult » Hardver és tápellátás » Merevlemez hibernálás
(Legalábbis az 5-ös DSM-ben.)Nálunk - mivel a cégben van a DS1813+ - napközben állandóan dolgozik, késő este lemennek a biztonsági mentések a külső lemezekre, s két óra inaktivitás után elalszanak a lemezek (éjjel teljesen feleslegesen mennének).
Azért állítottam be ilyen viszonylag hosszú időt, hogy ha netán mégsem nyúl hozzá senki negyed óráig, fél óráig, akkor ne kapcsoljon állandóan ki-be.
A jövőben előfordulhat, hogy majd éjjel is rá fog csatlakozni pár ember, akkor lehet, hogy ki is fogom kapcsolni teljesen.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
válasz AndrewTdi #7633 üzenetére
Nálam csak a QuickConnect és a DDNS veszett össze egy kicsit, de előbbi kikapcsolásával (egyelőre nincs szükség rá) simán megoldódott a dolog. Transmission-t nem használok, a megosztások viszont rendben megmaradtak, csakúgy, mint a biztonsági mentések, és minden más beállítás.
-
vond
MODERÁTOR
A Főmenü » Naplóközpont oldalon sem tudod előcsalogatni, ami Neked kell?
(#7450) XuChi: RAID1-ben és kétlemezes SHR-ben az olvasás gyorsabb, az írás, kb. ugyanolyan. Több lemezes SHR-ben, vagy RAID5-ben már az írás is gyorsabb, csakúgy, mint RAID0-ban.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
válasz kormi0312 #7437 üzenetére
Mennyire van teleírva a lemez? A külső széle felé már "csak" 60 MB/s körüli szekvenciális tempót tud ez az amúgy kiváló WD RED biztosítani.
Ha kettő működne a NAS-ban egy tömbként (sima RAID, vagy SHR), az sokat lendítene a sebességen. RAID1 és SHR főleg olvasásában, RAID0 meg írásban is.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
Ja-ja. Ott kavarodtunk bele, hogy én böngészőből történő távoli elérésre godnoltam. Oda kell a http://xyz.quickconnect.to, vagy a http://quickconnect.to/xyz, nem? Mobil app-ban - megmondom őszintén - nem is próbáltam a QC-et, mivel ment DDNS-sel is. A nevet meg elég egyszer megadni, mert meg tudja jegyezni a program.
Én egyébként be tudtam lépni távoli PC-s böngészőből is a QC-tel, de bűn lassú volt, s ki sem engedett jelentkezni.
Mindegy. Az a lényeg, hogy most megy a DDNS, mint régen.
A QuickConnect-et, meg ignoráljuk...(#7393) MrCsiT: Nocsak, akkor nem csak én tapasztaltam a dolgot...
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Topping d70s kettős ak4497dac
- Playstation 5 Drive Edition 825GB (CFI-1116A), 6 hónap garanciával, Bp-i üzletből eladó!
- XBOX Series, ONE, S, X, XBOX360, PS4, PS5 konzolok és kontrollereik javítása garanciával üzletben!
- PlayStation 5 / PlayStation 4 Fat/Slim/Pro HDMI IC / csatlakozó szerviz, garanciával, üzletből!
- XBOX ONE S/X HDMI IC csere aznapi elkészüléssel, 3 hó garanciával, üzletben!
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest