-
GAMEPOD.hu
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2024.04.20)
Új hozzászólás Aktív témák
-
őstag
válasz zsamiatt #95419 üzenetére
Elsöre teszteli a memóriát. Nem a nagy memteszt. mint a Syno Finder-ben, de eltarthat egy darabig!
Valamint érdemes megnézni azokat a memóriákat, hogy jól be vannak-e pattanva a helyükre, mert ami foglalatokat odatesznek, néha nagyon alja minőség"Önérzetem van, de hülye azért nem vagyok!"
-
őstag
válasz Oldmobil #95411 üzenetére
Ezt konkrétan úgy vettem...
A hiba ha nem is javítható, de kezelhető egy extra ellenállás beforrasztásával pont, mint a DS*15+ széria esetében.
Eddig a rekorder helyrerakott már 3 éve megy gond nélkül, de sajnos ezeknél kicsit szerencsejáték! Ha tovább esik az LPC jelkülönbség, akkor tényleg annyi"Önérzetem van, de hülye azért nem vagyok!"
-
őstag
válasz kis.zsolt #95408 üzenetére
+1! Szintén DS918+ 16GB RAM-mal
Valamint van itt még egy QNAP NAS is J1800-as Celeron procival és 16GB RAM-mal, ami szintén max 8GB-ot támogatA támogatás itt kb azt jelenti, hogy ennyinek látták értelmét hozzá, és ennyivel tesztelték, de a címzésen felül semmilyen más limit nincs
[ Szerkesztve ]
"Önérzetem van, de hülye azért nem vagyok!"
-
őstag
válasz robesz26 #95282 üzenetére
Mivel nem voltál elégedett? A hardveres oldallal, vagy a DSM-mel? Melyik verzión vagy?
Ha egyszerüen át akarod vinni a régi rendszert, valamint egy felhasználóbarátabb megoldásra vágysz, akkor a Syno-val jobb esélyed van. Ha hajlandó vagy pepecselni a beállításokkal, a QNAP sem rossz választás, ott a HW-oldal van elörébb (pl. 2,5GBE)"Önérzetem van, de hülye azért nem vagyok!"
-
őstag
válasz Guenwhywer #95279 üzenetére
Gyerekszobába nem javaslom, mert aludni mellette nem az igazi!
-
őstag
válasz Black Dragon #95117 üzenetére
utána pedig belerakni 2db NVMe SSD-t
Tudtommal a ds723+alapból nem megy el csak NVME SSD-vel. (Van kerülőút, de...)
A fent leírt felhasználásra már csak a gigabit-es csatoló miatt is felesleges az NVME SSD, oda szerintem a HDD is elég. Ha mindenképpen SSD-t szeretnél, akkor javaslom inkább a SATA SSD-ket!"Önérzetem van, de hülye azért nem vagyok!"
-
őstag
válasz BenceShearer #95059 üzenetére
Ott is van! File Versions
Miért megy a Hyperbackup egy Team folder-be?
A Drive Admin Console-ban (utóbbi kép) a Team Folder alatt nézd meg a verziókat a folder-ekre. Ahol nem szükséges, ott egyszerűen kapcsold ki a verziózást!Másrészt érdemes lenne megfontolni, hogy nem a Team Folder-be küldi a Hyperbackup a mentést, hanem egy egyszerű share-be...
-
őstag
válasz BenceShearer #95052 üzenetére
A következök lehetnek:
- Snapshot
- Verziók a Drive-ban
- LomtárA megoldásról többször volt szó mostanában is, de ezekre a kulcsszavakra keress rá!
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz forintuser #95039 üzenetére
Esetleg lehet még:
- NAS leállít
- régi lemez kivesz
- PC-be az új nagyobb lemezzel párhuzamosan be
- klónozni
- új lemezt a régi helyére be
- A NAS-on, amin minden telepítve van, átpakoni mindent az új helyére
- örül"Önérzetem van, de hülye azért nem vagyok!"
-
őstag
válasz VANESSZA1 #94880 üzenetére
Alapból van 2 kamera licensz minden NAS-hoz. Próbáld ki, elég-e neked
Én 4 kamerával használom, a mozgásra jól reagál, de felismerés (pl. személy) alapból nincs benne.
A H265 miatt voltak változások, ott a mozgásérzékelést már a kamerának kell végeznie: link
Az értesítésekkel meg vagyok elégedve, mail és az app is jól konfigurálható"Önérzetem van, de hülye azért nem vagyok!"
-
őstag
válasz Primary92 #94854 üzenetére
Legfeljebb ha vannak gyakran használt képeid... Azt javaslom inkább, kapcsold be az SSD Cache Advisor-t, aztán 2-4 hét után meg tudod nézni, mennyi az az adat, amit cache-elne, vagyis amennyit érdemesnek lát a rendszer.
Másrészt, ha mindenképp cache-t akarsz, akkor is leginkább read only-t javaslok, az R/W-nek semmi haszna fotókhoz."Önérzetem van, de hülye azért nem vagyok!"
-
őstag
válasz ssgt1981 #94851 üzenetére
[link]
Synology Image Assistant for desktop vagy böngészö beépülö kell hozzá
Mobil app esetében: Go to the More tab > Settings. Enable Image Assistant.bocs, ha kicsit egyszerüre fogom a választ, még másnap van
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz s7evcsenko #94845 üzenetére
Kezdetnek: Az OS (DSM) Minden lemezen rajta van.
Amire te gondolsz, azok az applikációk...A lemezt át lehet klónozni pl egy PC-ben, aztán a partíciót megnövelni, nemrég volt téma: link
Az M.2 neked nem hoz szerintem semmi pluszt, nem érdemes.
-
őstag
válasz vektornfl #94782 üzenetére
Én csak DS*15+-tól teszteltem, de ott a lemezek sorendje már mindegy.
Ha beteszed egy újabb NAS-ba a lemezeket, akkor első indításkor felajánlja a migrálást, majd utána úgy használható, mint előtte a régiben.szerk.: Az architektúra és a forrás-verzió még problémás lehet, azt érdemes megnézni itt: How do I migrate data between Synology NAS (DSM 6.0 and later)? - Synology Knowledge Center
szerk.2: a maximum DSM4.2 forrásverzió sem túl bíztató... Ha van mentés, akkor megér egy próbát.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz Downsampling #94695 üzenetére
Control Panel --> File Services --> SMB --> Advanced alatt a minimum SMB protokoll-t vedd le SMB1-re egy teszt erejéig. Ha azzal megy, akkor már tudjuk, hogy az újabb SMB-t nem kezeli a TV
-
őstag
válasz Nekton #94658 üzenetére
1, File Station-ben Tools (Eszközök) --> Mount remote folder (Távoli Mappa telepítése (sic!)) --> CIFS
Itt meg tudod adni a régi NAS elérését, és át tudod másolni az adatokat a DSM GUI-ján
2, Az a külső backup nagyon jól hangzik! Ha minden ott van, USB3, és a Syno is rendesen felismeri, valószínűleg ez lesz a gyorsabb megoldás! A külső vinyó usbshare1 néven fog megjelenni a File statition-ben"Önérzetem van, de hülye azért nem vagyok!"
-
őstag
válasz gyuri860213 #94636 üzenetére
A bejelentkezési képernyönA megosztáshoz a bejelentkezésnél az a "Másik fiók használata" opció. Ott add meg a user-t így:
.\felhasználónév[ Szerkesztve ]
-
-
-
őstag
válasz Sasi001 #94049 üzenetére
A J is elég alap használatra, de ha csak egy indexelést bekapcsol az ember, és sok file-t másolsz rá, akkor el tud tűnni. Fotókkal ez kifejezetten hátrány.
Videókra, file-okra, letöltésre boldogan elvoltam anno a DS220j-vel én is, de már egy nagyobb adatmozgás a drive mappában meg tudta fogni. Szóval igen, kompromisszumokkal elég, de anno nem volt annyival költséghatékonyabb, hogy megérje a szenvedést.
Most van egy DS124-em letöltésre és mentésre, szóval sikerült összehasonlítanom az alsó szintet, míg a main NAS egy DS918+"Önérzetem van, de hülye azért nem vagyok!"
-
őstag
válasz Guenwhywer #94035 üzenetére
Ha tényleg csak fotókhoz használod, akkor egy kétlemezes elég lehet. A Tükrözés nem védelem, max egy lemezhiba ellen.
Én elsöre azt mondanám, szerezz be egy ds220+-t, és indulj el egy 6-10TB-os lemezzel. Ezen legyen BTRFS, ami a snapshot + lomtárral megvéd a véletlen törlések ellen.
Másodiknak szerezz egy olcsó USB-s lemezt, amit csak akkor dugsz rá a NAS-ra, ha mentést csinálsz.A DS220+ intel CPU-s, tehát van benne böven tartalék. Lehet lejjebb adni, de sok fotó mellé semmiképp nem ajánlok J modellt, valamint 2020-nál régebbit az idötállóság miatt.
Ha kintröl is el akarod érni, akkor quickconnect az egyszerü megoldás, VPN a biztosabb, bár ott is figyelni kell a karbantartásra.Szinkronizálásra vagy a drive vagy a photos app játszik - ha telóról töltesz fel, PC-röl Web vagy Drive-app. A Drive file alapon 1:1 szinkronizál, a Photos a Synology Photos alá játszik
szerk.: Az idötállósághoz: Lehet persze régebbi modellt is venni, de ott az Update-ek ritkulnak.
A 2020-at elhamarkodtam, egy 2018-as modell még szintén játszhat, ahhoz még jön elvileg egy fö SW-Verzió, de ennek még most nézek utána...[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz Sanyi.mTs #93972 üzenetére
Release Notes for Synology Photos | Synology Inc.
Version: 1.4.0-0458(2023-04-25)
Compatibility & Installation
Synology Photos 1.4.0-0458 requires DSM 7.2 and above.7.1-hez nincs újabb verzió.
Az jó kérdés, hogy a régebbi 1.4-ben is ott van-e a sebezhetöség:
Synology Photos 1.7 for DSM 7.2: Upgrade to 1.7.0-0795 or above
Synology Photos 1.6 for DSM 7.2: Upgrade to 1.6.2-0720 or above"Önérzetem van, de hülye azért nem vagyok!"
-
őstag
A Photos-ban találtak egy biztonsági rést, érdemes az applikációt mielöbb ellenörizni, frissíteni:
Synology hurries out patches for zero-days exploited at Pwn2OwnAz alábbi verziókban már javítva van:
BeePhotos for BeeStation OS 1.1: Upgrade to 1.1.0-10053 or above
BeePhotos for BeeStation OS 1.0: Upgrade to 1.0.2-10026 or above
Synology Photos 1.7 for DSM 7.2: Upgrade to 1.7.0-0795 or above
Synology Photos 1.6 for DSM 7.2: Upgrade to 1.6.2-0720 or above"Önérzetem van, de hülye azért nem vagyok!"
-
őstag
válasz boborján2 #93880 üzenetére
Bekevertek az Avatar-ok, szóval itt másik eset van...
Akkor szerintem pont rendben van. SHR2-nél 3 lemez kapacitása szolgál "védelemre".Tehát a 2 lemeznyi bövítés itt csak 1 lemeznyit takar. Ehehz hozzájön a MB - MiB (1.000.000 vs 1.048.576 Byte) különbség, és szerintem meg is van a hiány.
(Mellesleg szvsz egy külsö vinyóra vagy másik NAS-ra végzett mentés jóval többet ér...)[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz HUTCHDB #93820 üzenetére
Egy dologgal azért bonyolítanám a témát: Ha már van quickconnect, legyen kétlépcsös azonosítás mindenkinek!
Mellé még nem árt az admin user-t deaktiválni - de csak ha van másik admin jogú felhasználód...szerk: Ez a korábbiakhoz lett volna, de a címzett akkor is jó
[ Szerkesztve ]
-
őstag
Én erre a home mappát használnám, mindenkinek egyéni felhasználóval. Ha a home service be van kapcsolva, akkor mindenki csak a saját mappája tartalmát látja a home alatt!
A feltöltéshez vagy a webes elérést (PS) vagy a Synology Drive-ot (PC & mobil) ajánlom.Mindemellett itt a geo-szürés nehezen játszik, KELL a két lépcsős azonosítás, esetleg egy VPN is hasznos lehet (pl Tailscale vagy saját Wireguard), viszont ez bonyolítja az elérést.
-
-
őstag
válasz csomi1977 #93660 üzenetére
Távolról nem lehetséges. Ha egy hálón vagy a NAS-sal, akkor klikk a DSM-ben a Tailscale ikonra, majd ott login. Utána a Tailscale admin oldalán (https://login.tailscale.com/admin/machines) a NAS-nál klikk a 3 pöttyre --> Disable key expiry
szerk.: Közben találtam egy ilyesmit, szóval lehetséges, hogy mégis megoldható:
https://tailscale.com/kb/1028/key-expiry#renewing-keys-for-an-expired-device
To regain access to an expired device:
Open the Machines page of the admin console.Find the row corresponding to the device you are interested in.Select the ... menu at the far right and select the Temporarily extend key option. This option only appears for devices with expired keys:The key will be extended for 30 minutes. Instruct the owner of the machine to log in and reauthenticate within the extended timeframe, or disable key expiry for this device within that window.Once the machine has been reauthenticated, the key should be renewed for your standard expiry time (6 months by default).
If you're renewing keys for a machine that belongs to you, and it has already signed a new authentication URL, we provide a one-select Reauthenticate option in place of Temporarily extend key. However, extending the key is the far more common way to regain access.[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz DasBoot #93265 üzenetére
Attól is függ, hogy a home service be van-e kapcsolva nálad a NAS-on:
Control Panel --> User & Group --> Advanced --> User Home --> Enable user home serviceHa ez ki van kapcsolva, akkor a /homes megosztást lehet törölni. Figyelj rá, hogy ezzel a saját /home mappádban levö összes adat is törlödik!!!
-
őstag
-
őstag
válasz atirag #93134 üzenetére
A Surveillance Station-ben kell beállítani a kera beállításai alatt, hogy hogyan legyen a felvétel, kivételek, stb.
Valamint a SS-nek még beállításkor meg kellett adnod egy share-t, alapértelmezésben: Surveillance. Ott nézd meg, kell lennie egy mappának a kamera nevével"Önérzetem van, de hülye azért nem vagyok!"
-
őstag
akár a boborján2, huan vagy PhoenixK nevet is megadhatnák a bot-nak, akkor azzal lenne tele a naplód. Egyszerüen felismerték hogy az egy DSM és az alapértelmezésre ráállították az automatát.
Nem fognak tudni belépni az admin-nal, ha az zárolva van.Mindenesetre a külsö elérést legalább átmenetileg akkor is kikapcsolnám, valamint állíts be valami szigorú tüzfal-szabályt!
[ Szerkesztve ]
-
őstag
Tehát a user lezárása müködik, és szól is róla. hogy valaki próbálkozik. Ahogy lennie kell ilyenkor!
A DSM webport még alapértelmezett? VAn portforward a router-en? Az account protection-t még állítsd be, ha megoldható minden külsö elérést egy-két napra érdemes lenne kikapcsolni. (nyitott port, quickconnect)
-
őstag
Egy kis tanmese a szívrohamot megelözendö: A HyperBackup-al csinálok rendszeresen mentéseket egy távoli DS124-re, általában max 1-1,5GB a különbség a verziók között. Most meglepett: az 598GB-os mentésem hirtelen 790GB lett!
A paranoid énem hirtelen be is indult: Ransomware? Valami duplikál/másol?
Nem.
Az új update-tel jöttek app frissítések is, pl a Synology Drive-hoz. Ezzel nem csak a program beállításait vitte magával, hanem minden shared folder-t menteni akart. Nem tudom, hogy ez eddig miért nem így volt, de mindegy. A verziót töröltem, a Drive beállításait és cuccait egyelöre kivettem a mantésböl (a Media Server-rel együtt), és ismét minden a normális rendben megy tovább."Önérzetem van, de hülye azért nem vagyok!"
-
őstag
válasz Lasersailing #92814 üzenetére
1. lehetöség: Várni... Ha nem kaptál figyelmeztetö mail-t a NAS-ról, például vinyó hibáról akkor valószínüleg indexel
2. lehetöség: Soft reset / 4 másodperces reset Ezzel az admin felhasználót engedi be, onnan már szét tudsz nézni, mi a gond.A vinyó átrakása simán egy másik NAS-ba nem mindig opció, mivel alapból formázni szeretné az új lemezt. Ha minden-re cancel-t nyomsz, akkor talán megjelenik egy idegen kötet a lemezen az új NAS-ban, amit lehet újra aktiválni, de eddig csak 2 alkalommal lepett meg ilyennel a Synology. Erre ne hagyatkozz!!!
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz DasBoot #92808 üzenetére
Át lehet helyezni a teljes megosztott mappát:
Control panel --> Shared folder --> General --> Location
Itt a jelenlegiröl átállítod az új kötetre, majd a DSM már intézi az átmozgatást a háttérben. Természetesen ez idö alatt a mappa tartalma nem lesz elérhetö!"Önérzetem van, de hülye azért nem vagyok!"
-
őstag
válasz Patice #92769 üzenetére
Nekem anno a DS220j, majd DS118, majd DS124 volt a következökre:
- Max 4 szál torrent
- 2 Kamera folyamatos felvételen kis felbontáson, mozgásérzékeléssel nagy felbontáson
- Alap file-tárolás, valamint mentésKét dolog tudta használhatatlanra megölni:
- a WD hordozhatóból kinyert 6TB-os SMR-csoda
- folyamatos indexelésMiután egy jobb vinyó került bele, már sokat javult a dolog, az indexelés után pedig egy nagyon kellemesen használható cucc volt.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
Igen, csak a változásokat menti alapból.
A HyperBackup-ban verziókezelés is van, egy alaphoz képest vannak a változások külön rögzítve. Tehát ha törlöd azt a file-t, akkor a régi backup-ból nem törli, viszont az aktuális verzióban már nem lesz látható.[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz benzol #92595 üzenetére
ds118, valamint ds124 használójaként eddig két dolog tudta megölni ezeket a NAS-okat másoláskor:
- SMR lemezek: Van oka, amiért soha senki nem ajánlja öket, irgalmatlanul be tudnak lassulni
- indexelés: Ha nem szükséges, kapcsold ki! Az I/O-t és a CPU-t is simán megeszi
Egy próbát már az indexelés kikapcsolása alapból megér"Önérzetem van, de hülye azért nem vagyok!"
-
őstag
válasz AlexDaywalkr #92585 üzenetére
Sajnos még nem láttam, hogy is van a 718+ panel, de a cseréje általában egyszerű.
De ez így látatlanban csak egy tipp, tehát csak akkor érdemes, ha észszerű áron be tudod szerezni! Önmagában nem drága, de a postaköltség el tud szállni.A legjobb lenne egy másik hasonló eszközből egy panelt szerezni tesztelésre: DS713+, DS214+, DS215+, DS715, DS716+, DS716+II, DS718+
Ha a tápot kizártad és nem is a SATA-panel, akkor viszont alaplap, amihez már egy guru kell multiméterrel, forrasztópákával meg egy nagy adag kávéval.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz AlexDaywalkr #92580 üzenetére
Tudtommal csak mint USB vagy külső eszközt fogod látni.
Viszont ez a belső lemez tápellátás hiba érdekes, ha szerencséd van, akkor csak a SATA-panel adja meg magát.
Synology SATA BP DS713+"Önérzetem van, de hülye azért nem vagyok!"
-
őstag
válasz lasse001 #92560 üzenetére
Nézd meg inkább a hálózati beállításokat. Ha semmi nem látszik, akkor lehet, hogy a hálózat Public és nem pedig Private... Ha eddig kivételen volt minden, most egy next-next-next-finish alatt visszatért az alap biztonsági beállításokra...
-
őstag
válasz VANESSZA1 #92433 üzenetére
Igen, ki lehet venni, ami nem kell.
A backup task-ban: Task settings --> Folders.Nekem is ilyen mentési módszer megy, de én az első Backup-ot még itt helyben mentettem, utána az egészet a Kia sávszélességével toltam át Magyarországra...
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz AlexDaywalkr #92135 üzenetére
Próbáltad már egy másik táppal?
-
őstag
válasz Sanyi.mTs #91917 üzenetére
Nálam addig mennek, amíg élnek vagy ki nem növöm őket.
Persze folyamatosan figyelem az állapotukat, minden nap van HDS Riport, ha bármi ott gyanús, akkor már szervezem is a cserét.
Ez persze csak privát használatra, de azért vannak melós cuccok is. A backup viszont minden fontos dologról megvan! (nem fontos: Filmek, sorozatok)"Önérzetem van, de hülye azért nem vagyok!"
-
őstag
válasz Fuxi01 #91594 üzenetére
USBshare1 néven jelenik meg a megosztott mappák között, nem pedig egy meglévő Mappa alatt.
Ha el akarod simán érni, akkor \\NAS\usbshare1, ha viszont indexeltetni akarod a tartalmát, akkor az indexelés alatt add hozzá az USB mappát (mármint ha lehet, még sose próbáltam)"Önérzetem van, de hülye azért nem vagyok!"
-
őstag
válasz Ablakos #91450 üzenetére
Na akkor nem értem... Én most próbáltam ki a DS918+-on, root-ként simán a mappába belépve, onnan "./syno_enable_m2_volume.sh"-ot futtatva, és működött.
Utolsó ötlet, hogy a script-ed esetleg sérült. Próbáltad már újra letölteni?"Önérzetem van, de hülye azért nem vagyok!"
-
őstag
-
őstag
válasz Hooper #91360 üzenetére
Filrendszer tekintetében ezt Basic vagy külön állóban is SHR-ként érdemes létrehozni?
Én mindenképp SHR-be tenném, nincs semmi hátránya.Másik kérdés: A snapshotot telepítettem, szeretném deaktiválni / törölni. Mi ennek a módja? A törléssel az általa létrehozott mentések által foglalt tárhely is felszabadul vagy azt külön kell törölni?
Sose próbáltam, szerintem első körben töröld az összes snapshot-ot és az ütemezéseket."Önérzetem van, de hülye azért nem vagyok!"
-
őstag
válasz poirot #91039 üzenetére
Na én itt nem látok hibát... Pontosan mi volt a hiba, és mit csináltál?
A HDS-hez nem kell a lemezeket kivenni.
HDS Linux verzió: linkA 718+-hoz ez kell: Hard Disk Sentinel 64-bit Linux változat
Ezt akár simán a Windows alatt is ki tudod csomagolni.Másold fel a kötetedre, majd a feladatütemezöböl futtathatod is:
/volume1/Mappa/HDSentinel -r /volume1/Mappa/hdsreport.html -htmla "Mappa" helyére természetesen a te megosztásod kerül, ahová a file-t lementetted.
-
őstag
válasz poirot #91029 üzenetére
Nézd meg a SMART értékeket, akár külső progival (pl. HDSentinel)
Szerintem csak az egyik lemez adja meg magát, a kettő együtt valószínűtlen egyszerre.
Tükörben volt a két lemez? (Raid 1 / SHR)Lemaradt: Ha tükrözve van, de az egyik lemez hibás, akkor simán csere, és újra lehet építeni a megmaradt lemezről.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz Pubszon #90855 üzenetére
Synology drive sync.
Az egyiken a drive server fusson, ott be tudod állítani a megosztásokat, amit a másik NAS/kliens láthat.
A másik NAS-on indítsd el a Synology Drive Sync-et, add meg célként a másik NAS-t, majd ki tudod választani a megosztást, azokon belül pedig a mappákat.
Ezzel, amikor mindkettő online, szinkronizálja a file-okat.
Két dologra kell figyelni:
- A verziókezelés: Ha be van kapcsolva, a mindenkori adott számú verziót elteszi a változtatott állományokból
- A szinkronizálás iránya: Ha kétirányú, akkor a törlés is "átmegy""Önérzetem van, de hülye azért nem vagyok!"
-
őstag
válasz joysefke #90847 üzenetére
3,
Kikapcsolom a NAS-t kiveszem az egyes helyről a lemezt amit nem tartok meg. Majd boot után gondolom kapok figyelmeztetést, azt leokézom és az SHR-1 kötetet downgradelem nem redundáns SHR-re.
Tudtommal nem lehet downgrade-elni, csak bövíteni egy kötetet4,
Mégegy kikapcs, átteszem a lemezt amit megtartok a második helyről az elsőbe, bekapcs.
Mindegy a NAS-nak, melyik lemez melyik fiókban van.Amit lehet:
A verzió: Egy másik lemezt beraksz, azon létrehozol egy új kötetet. Erre a kötetre átmásolsz mindent, a csomagok egy részét is át lehet. Majd végül törlöd az egyes kötetet, és kiveszed a lemezt.
B verzió: lementesz mindent a konfigurációval együtt egy USB-s lemezre, majd kicseréled a lemezeket. Az újra telepítéskor visszatöltöd a backup-ot."Önérzetem van, de hülye azért nem vagyok!"
-
őstag
válasz szkutyi #90798 üzenetére
Nekem volt hasonló esetem egy DS118 és egy DS220j-vel: #90022
Sajnos a venti cseréje nem segít, ez sokkal inkább a 2018-2020 közötti Realtek modellek betegsége.
A jó hír, hogyha olyan helyen van, ahol nem zavar idönként a venti hangja, akkor a riasztást ki lehet kapcsolni."Önérzetem van, de hülye azért nem vagyok!"
-
őstag
A kötetnél nézz a, mi használja (jobb oldalon a 3 pötty --> Használati adatok)
Ha itt is a kötetet mutatja telinek, akkor csinálj egy riportot a TárolóelemzővelAmire még gondolok, hogy a helyfelszabadítás nincs ütemezve, vagy le van tiltva: Taroláskezelő --> Globális beállítások --> Helyfelszabadítás ütemezése
Szerk.: Vagy amit AiRLAC mond a 90425-ben, azt nézd meg elsőnek!
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz kgymac #90338 üzenetére
De, smartctl még van. Sajnos egyre kevésbé értem a cégeknek ezt a funkcionalitás irtását/nyírását! Mármint azt értem, hogy egyre szélesebb közönségnek kell minél egyszerűbben eladni minél többet, de ez akkor is 3 lépés visszafelé!
A fentiekhez: Nekem a HSD mellett csak annyi szól, hogy átlátható riportot készít, valamint az asztali HDS-be is integráltam, tehát van egy szép kép az egészről
-
őstag
válasz tome0001 #90335 üzenetére
Szép kis összefoglaló, az elhelyezés csodálatos! Nekem a spájzban landolt, rögtön a lekvárok fölött van...
kgymac 90333: Sajnos a Synology egy update-tel kinyírta azt a szép lehetőséget. Storage Manager will no longer display S.M.A.R.T. attributes after DSM 7.2.1-69057. : synology (reddit.com)
-
őstag
válasz tome0001 #90331 üzenetére
HDSentinel Linux-ra
A generált file-ban ott van minden. Amennyiben HDS Professional verziód van, lehet a riportot pl napi kétszer ütemezni, és be tudod olvasni a HDS-ben is direkt a NAS-ról (File --> NAS Monitoring)[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz sulu1701 #90325 üzenetére
Nekem 3db Exos X20 18TB (ST18000NM003D) teszi a dolgát egy DS918+-ban probléma nélkül. Szintén nincsenek a kompatibilitási listán.
Egy javaslatom lenne, mielőtt bekerülnek a NAS-ba: Érdemes 4k/512e-röl átállítani 4kN-ra.
Magyarán: A szektorméret ezeken a lemezeken 4096 byte, de kompatibilitás miatt 512 byte-ot emulál/használ címzéshez. Ha az adott lemez támogatja, érdemes a seachest-tel átállítani 4096-ra még használatbavétel elött, ugyanis az átállítás teljes adatvesztést okoz a lemezen! Ha úgy maradnak (512n), az sem okoz gondot, a különbség szerencsére nem számottevö, leginkább minimális teljesítmény-javulást okoz a 4kN.[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz Ctrl+Alt~Del #90240 üzenetére
A DS124 szép kis darab lett, nekem egy megbokrosodott DS118-at váltott.
2 kamerával + Torrent szépen elvan magának!"Önérzetem van, de hülye azért nem vagyok!"
-
őstag
válasz Krisz26 #89990 üzenetére
A 18-20 körüli Realtek modelleknél a venti-vezérlés problémás. Nekem eddig 2/2 előjött: Először egy DS220j (pár héttel azután, hogy eladtam - nem is volt barátságos a vevő), majd egy DS118 játszotta el. Jelenleg egy DS124-em van, ott nincs ilyen gondom!
szerk.: Ami megoldás lehet, hogy egyszerűen kikapcsolod a riasztást a ventire. Cserébe ekkor is időnként felpörgeti, majd 1 perc múlva visszaáll a normális fordulatszámra.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
Milyen kötet van rajtuk? Egyszerű (Basic) vagy esetleg SHR?
Ha SHR, akkor könnyű dolgod van: A második lemezt leüríted, majd az első kötetét bővíted vele.
Ha basic, akkor már problémásabb: HA ott RAID-et akarsz, akkor:
- a második lemezt le kell üríteni, majd azon egy SHR-kötetet létrehozni.
- az első kötetről mindent erre a másodikra áttenni (Megosztott mappák, applikációk).
- Végül, ha az első lemez üres, és csináltál egy mentést az app-okról HyperBackup-pal, akkor lehet törölni, és a második lemezel levő új kötethez hozzáadni.
Ha az app-okkal gond van, egy-két esetben még segíthet a mentésből visszaállítás - bár ahogy értem nincs tele app-okkal..."Önérzetem van, de hülye azért nem vagyok!"
-
őstag
válasz VANESSZA1 #89809 üzenetére
Én a DS124-hez már megvettem a gyári Syno-féle extra 2 évet.
Voltak azért régen már gondok:
- DSx15+ szériánál az Atom c2000 bug (és még sok máseszköznél is)
- a 18-20 körüli Realtek modelleknél a venti-vezérlés (az egyébként működő ds118-am ezzel idegelt ki végül)
- rack-modellek elhasználódó tápjaiA másik oldalról: A DS918+-om negyedik éve teszi a dolgát tökéletesen...
Ha neked megnyugtató, akkor vedd meg!
-
őstag
válasz PROTRON #89677 üzenetére
Nyugi, a duplikált fájlokat nem név alapján lesi, hanem méret + MD5 checksum alapján.
Eddig csak egyszer teszteltem visszatöltést élesben, ott jól vizsgázott!
Settings | Hyper Backup - Synology Knowledge Center
Hyper Backup - Deduplication | Synology Community"Önérzetem van, de hülye azért nem vagyok!"
-
őstag
válasz rene85 #89285 üzenetére
Egy ds211j-re ne erőltess szerintem plex-et, inkább menjen mellé valami egyszerű külső lejátszó. Abban a prociban már nem reménykednék nagyobb feladatokra.
(Ha viszont csak tesztelni akarsz, akkor hajrá, és oszd is meg a tapasztalataidat!!!)Szerintem mindkét androidos eszközre felmegy a Kodi, azzal jársz talán a legjobban!
-
őstag
Én egy DS124-et használok, távoli mentésre. Igaz, van ott még 2 kamera meg 10-15db torrent, de ez a max.
Ha kell a távoli mentés, akkor ajánlom. Megfontolandó esetleg már a DS224j is erre a feladatra, mivel a hardver ugyanaz, csak két lemez mehet bele!Amennyiben viszont nincs rá szükséged, akkor simán lehet az én módszeremmel. Az előnye, hogy ha egy USB drive-ra lementesz mindent, majd abból állsz vissza és esetleg valami gubanc van, akkor csak visszateszed az eredeti lemezeidet és minden onnan megy tovább, ahol abbahagytad.
Az újrakonfigurálás nem volt halálos, ha van valami docker-ben vagy VM, akkor a beállításokat külön ki kell exportálni, valamint pl a VM-ek lemezképeit is.[ Szerkesztve ]
-
őstag
A Teljes mentésben elvileg minden benne van, de vannak megkötések:
- a mentés csak egy másik Syno NAS-ra mehet, vagy C2-be
- a visszatöltéskor ugyanakkora szánú, de legalább ugyanakkora lemez legyen a célonÉn a shared folder-eket és minden lehetséges beállítást mentettem le egy Hyper Backup task-ban. Jobbára visszajöttek a dolgok, kivétel persze volt...
@89116 FeRRaR1: Szuper! Jó tudni, hogy megmenekült minden!
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz Csandi #88921 üzenetére
RAID Calculator | Synology Inc.
Szemléletesen: Az adat 3 lemez között van elosztva, a negyedik pedig arra szolgál, hogy ha egy kiesik az első háromból, akkor az negyediken tárolt ellenőrző összeg és a két megmaradt lemez/adatcsomag alapján megállapítja, mi lenne a hiányzó adat. Az a negyedik lemez is kieshet természetesen, de akkor ugyanúgy az első 3 alapján újra lehet építeni.
-
őstag
válasz Marci112233 #88909 üzenetére
Erre egy pont tőlem, plusz ha már mac, akkor a time machine is egy hasznos dolog tud lenni...
Elfelejtettem: Elsöre inkább nyissatok 2 (legfeljebb 3) nagyobb lemezzel, mert később könnyebb bővíteni! Az m.2 cache opcionális, ha nem a teljesítmény az első, akkor lehet hanyagolni
[ Szerkesztve ]
-
őstag
Ha valaki esetleg hasonlóra vállalkozna, akkor egy kis élménybeszámoló:
Teljes NAS lemezcserének álltam neki: 4*4TB --> 3*18TB
Mellékes infó, hogy így a szektorméretet is át tudtam állítani 4kN-ra 512e-röl...1. próba: Teljes mentés Hyper Backup-pal, majd visszatölt...azaz visszatöltöttem volna: Nem lehet 4 lemezes tömbről készült "Entire system" típusú mentést kevesebb lemezre visszatenni! Minden leírás arról szól, hogy csak nagyobb lemezre lehet, de hogy kevesebbre... Tehát: 4 lemezt csak 4 lemezre!
2. próba: Hyper Backup ismét, de most csak a shared folder-ek, valamint minden beállítás.
Ami ment: Az adatok, app-ok egy része... Itt jön a bökkenő, mert pl a Docker nem volt közöttük, a "saját" (netről ollózott) mentésem meg persze használhatatlan. Tehát mondjátok szépen utánam: Minden mentési módszert tesztelni kell, amíg nincs rá szükség!!!
Az adatok legalább megvannak, csak újra kell minden container-t éleszteni.
Az app-lista is elúszott, szóval megérte elötte a screenshot a telepített dolgokról! A beállításokat viszont érdekes módon ott is ez-az megtartotta.
Nincs 2FA visszatöltés után, nincs quickconnect.
VPN-konfigot nem menti, sem pedig a UPS dolgait nem állítja vissza.Majd még összeszedem a gondolataimat meg a tapasztalataimat a hét további részében, ha valami van, akkor dobok egy update-et.
-
őstag
válasz Kroni1 #88783 üzenetére
Nekem a Stream Profile alatt van beállítva kettő különböző: A max meg egy alacsony felbontású.
A low bandwidth van állandóra beállítva, mozgásra meg a másik profil (high brandwith)
Így állandóan meg a felvétel, ha a home mode ki van kapcsolva, de csak akkor rögzít teljes felbontásban, ha valamit érdemes is nézni (a kamera szerint )"Önérzetem van, de hülye azért nem vagyok!"
-
őstag
válasz Melorin #88733 üzenetére
Ha erre gondolsz:
(2023-10-25)Important NoteRemoved the limitation on the number of IP cams. Check the suggested maximum number of IP cams in your product specification first for better performance.
Release Notes for Surveillance Station | Synology Inc.Ez annyit jelent, hogy annyi kamerát licenszelsz, amit akarsz, nincs már limit a HW-re nézve. viszont az összes kamerához továbbra is kell a licensz.
Ahogy én értelmeztem...
-
őstag
válasz stahlhelm79 #88618 üzenetére
Mindenképp!!!
Elvileg az egy lemezesről való lemez-migrálás több lemezesre nem támogatott.
Ennek ellenére, ha van mentés, meg lehet próbálni, de ha nem megy, akkor elúszhat a lemez tartalma!"Önérzetem van, de hülye azért nem vagyok!"
-
őstag
válasz lewisfm #88601 üzenetére
Anno, amikor eljött a venti-probléma, kipróbáltam a Noctua-t. Sajnos nem vált be: A fordulatszámot túl alacsonynak tartotta a NAS, folyamatosan "vitatkozott" a ventivel. Késöbb kapott egy gyárit [link] , azzal ment tovább.
A sztori vége: [link]
A másik, helyi backup DS118 viszont a mai napig hibátlanul megy.
-
őstag
válasz impmammuth #88188 üzenetére
Nekem a DS118 csinálta, valamint egy DS220j is elkezdte, pont, miután eladtam...
Ideig-óráig megoldás, hogy a venti vezérlését magasabb fokozatba teszed, aztán küldi egy idő után állandóan, a ventit meg pörgeti ész nélkül.
Cseréltem is egyszer benne a ventit, nem segített sajnos. Fórumok alapján úgy tünik, hogy a realtek-es cuccok 2018-2020 körüli szériája rosszalkodik.
A jó hír, hogy átver, nem áll le a venti.
A rossz hír, hogy ha nem egy jól elzárt helyen van, akkor piszok idegesítő, hogy időnként felpörög, majd kereken 1 perc után visszalassul...szerk.: Ez lett amúgy a ds118 végzete is, mert ö biza a szobában lakott, ahol nagyon zavaró a hangja. Cserébe a DS124 aranyos kis darab lett!
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz attilanatina #87851 üzenetére
Ha kikapcsolod, majd utána veszed ki, visszateszed, majd végül indítod, akkor ugyanaz az állapot fog fogadni, mint kikapcsolás elött.
HA már bejelezte a lemezt hibásnak, akkor mindenképpen javítani kell a tömböt - amennyiben van hibatűrése (SHR vagy RAID5, nem pedig JBOD)"Önérzetem van, de hülye azért nem vagyok!"
-
őstag
root-ként nem tudsz belépni.
Egy admin jogú felhasználóval lépj be ssh-n, majd a következö pranccsal tudsz továbbmenni:sudo -i
Ekkor megint jelszót kér, oda add meg megint a belépéskori felhasználó jelszavát, és ezután vagy ben root-ként.Alternatívaként itt vannak még leírások: How to: monitor Network Attached Storage (NAS) status (hdsentinel.com)
a ds216play vagy a ds420j leírásat ha követed, elvileg mennie kell."Önérzetem van, de hülye azért nem vagyok!"
-
őstag
Tudtommal a szerver csomagban van a Drive Sync is, az kell neked
szerk.: Hasonló megoldást használok én is a két NAS között, csak én a Surveillance Station-t szinkronizálom:
Egy DS918+ 3 kamerával, a világ másik végén egy DS118 + 2 kamera
Minden más adatmentésre a Hyper Backup marad, mert ott van teljes verziókezelés is, míg a drive esetén csak file-szinten csinál verziókat maximum[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- PlayStation 5
- Xbox Series X|S
- Projektor topic
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Ubuntu Linux
- Samsung Galaxy Z Fold3 5G - foldi evolúció
- Kerékpárosok, bringások ide!
- OLED TV topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- Spc Silentiumpc Supremo FM2 80+ Gold 650W
- i5-4570/8GB/160GB gép
- Fujitsu Futro S930 mini PC - PCIe x4 foglalattal - NAS-nak, routernek, mini szervernek
- The Legend of Zelda Tears of The Kingdom Collector's Edition Nintendo Switch gyűjtői kiadás játék
- Nintendo Switch Wireless Controller Kontroller Joystick 2db vezeték nélküli
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest