Új hozzászólás Aktív témák

  • Menthirist

    veterán

    válasz wollnerd #55663 üzenetére

    Programozóként elmondhatom, hogy az AI jelenleg, sőt erősen a közeljövőben is, a kulimunkát tudja kiváltani. Ha tudod hogy mit akarsz tőle, akkor generálható egy 70%-os kód (ami működik, de nem feltétlen jó vagy optimális megoldás), és ez még csak nem is szoftver architektúra. Azt tényleg mindig egyedi igényre és helyzetre kell szabni.

    Az AI programozás téren gyakorlatilag egy szofisztikált copy-paste gép, ami amúgy totál rendben van, a programozói munka fele is copy paste (régebbi saját vagy más kódjából, vagy a kódbázis más részéről). a LLM pedig lehetővé teszi hogy jobban megértse, hogy mit is kell össze copy-paste-elni. Emellett ha most azt mondod az ai-nak egy általa kiköpött megoldásra hogy "nem működik" (még akkor is ha igen), akkor bősz bocsánatkérések mellett elkezd egy másik megoldást generálni, gyakran sokkal szarabbat és bonyolultabbat. Nem mondja neked azt, hogy "de, márpedig ez működik".

    én is használok ai-t jellemzően olyan dolgokra, amiket egyszerűen több időbe kerülne megtalálni amúgy, vagy kikísérletezni. Pl legutóbb regexp generálására használtam, egyszerűen gyorsabban megvan, mint kilegózni, mi is kell (annyit meg nem írok belőlük, hogy megjegyezzem a pontos szintaktikát). Máskor arra használtam, hogy adva volt egy megoldandó problémám, amit egy olyan nyelven kellett megoldani, amit nem ismertem (nyilván a programnyelvek magja ugyanaz, ergo értem amit olvasok, csak nem tudnék feltétlen olyat írni). Segített irányba állítani, hogy milyen irányban keresgéljek a megoldásban. De az hogy teljes, összetett programokat megfelelő minőségben generáljon, architekturálisan megfelelően, még messze van. Arról nem is beszélve, hogy ehhez a megrendelő oldalnak is pontosan tudnia kellene hogy mit is akar. A szoftverfejlesztés neheze nem a kódolás, hanem hogy olyan architektúrát kell kitalálni, ami változatos és változó igényeket is kielégít, anélkül hogy túl nagy kódváltozást okozna.

    "(lásd: programozóiskolák bezárása)"
    Azért itt az ai csak egy (kis) része az oknak. Az ok leginkább az, hogy világszerte leépítések voltak a covid után tech téren, egyszerűen nem volt szüksége ennyi programozóra a nagyoknak. A kis cégek/ pedig amúgy ezek egy részét fel is szívták.

    Az meg hogy pl Huang mit mond, inkább szól a részvényeseknek (helló 2000 milliárdos nvidia market cap). Amúgy ez a hype sok befektetőt kísérletiesen emlékezteti a dotcom lufira. Őrült nagy pukk lehet belőle, mikor rájönnek az emberek, hogy nem eszik olyan forrón a kását.

    [ Szerkesztve ]

    Star Citizen FAQ http://starcitizen.hu/star-citizen-faq-az-ujaknak/ (Mielőtt kérdeznél)

Új hozzászólás Aktív témák