Új hozzászólás Aktív témák

  • general

    addikt

    Nagyon érdekes dologra lettem figyelmes kalibrálás során, van-e, aki tud erre esetleg magyarázatot, illetve van-e itt olyan, aki foglalkozik tv-k bekalibrálásával?

    Tömören a lényeg annyi, hogy ha a beállításokban bekapcsolom egy adott hdmi bementre az HDMI UHD Color opciót, amikor 2.0-n HDR jelet képes fogadni, majd lefuttatok egy kalibrálást, akkor a mérés szerint a megjelenített színtér nagyon durván redukálódik a korábban mért és egyébként gyárilag is megadott értéknél (ami 100% srgb, 99,5% DCI P3, 94% Adobe rgb, több, mint kiváló eredmény), erre az értékre: kb 95%srgb, 65-67% Adobe rgb és DCI P3. Egyébként a kép élessége is láthatóan gyengébb, ha nem az uhd color mód van bekapcsolva, mintha nem is natív 4k felbontás menne!
    Ez azért jelentős különbség, de miért van így?

    Másik érdekes dolog, hogy ha laptopot csatlakoztatok rá egy hdmi kábellel (high speed kábel), és beállítom a PC módot, akkor automatikusan csak két Kép opció van, a Kiemelt és a Normál. De ha bekapcsolom a fent említett HDMI UHD Color opciót, akkor egyből beadja az összes Kép opciót PC módban is. (Kiemelt, Normál, Természetes, Film). Nem nagyon értem a logikáját.

    PC módban felejtsem el a HDR lehetőséget és ne kapcsoljam be az HDMI UHD Color-t? Vagy a kettő üti egymást valahogy? Viszont akkor ha HDR tartalmat szeretnék nézni, akkor a tv erősen redukált színmegjelentési módba kapcsol? Pont akkor? Ez fura…Ezt a részt nem értem, tud erre valaki válaszolni esetleg?

    Köszönöm!

    (a közös TV-s topikba is beírom, hátha ott tud valaki választ)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák