Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alex91
félisten
Most en jol erzem, hogy a gazdagok ebbol megint jol jonnek ki, a szegenyek meg xopni fognak, mint a torkos borz
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
Alex91
félisten
válasz norbertoth #750 üzenetére
Szerintem 12 honapig, utana elveszik. Vagy leolvasastol leolvasasig.
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
Szakbarbár
aktív tag
válasz runner 125 #741 üzenetére
Meg a szén és tüzifa ára is az egekben. Télen vidéken nem nagyok kell a szabadba menni, mindenki azzal fog fűteni amit talál es éghető.
Ez a hozzászólás nem jöhetett volna létre elektromosság nélkül.
-
VIPowER
őstag
válasz Szakbarbár #755 üzenetére
Eddig csak nem szerettél kimenni az utcára fűtésszezonban, most már nem is fogsz tudni.
-
Ringman
nagyúr
válasz Szakbarbár #755 üzenetére
eddig is ez volt.
a településen ahol lakom volt hogyan, hogy ki lehetett rakni egy adott pontra fogasra a megunt/kinőtt/etc télikabátokat, hogy vigye aki akarja - akinek nem telik rá.
már nincs ilyen, azért kellett beszüntetni, mert tűzrevalónak (!!!) vitték el rendszeresen, azaz beszedtek válogatás nélkül mindent (a vöröskeresztes gyűjtéseknek is ez lett a vége)Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
asdf_
veterán
Szerintem leolvasásig vagy augusztus 1-ig lehet görgetni, amelyik hamarabb bekövetkezik. Másképp szerintem kezelhetetlen.
-
313313
addikt
Mindennapszakira kapsz havi 214kwh-t, vezérelt/bojler órára kapsz 214kw-t/hó. Tehát ha 2db órád van, máris 5000kwh/évbe kell beleférned.
H tarifa, emeltek rajta 36ft/kwh télen is és nyáron is. Április 15-től október 13-ig kapsz rá 2500kwh-t, október 14-től április 14-ig meg annyit vételezel róla amennyit akarsz.Szubjektív: kérdés az mikor kezdik majd el büntetni a h tarifásokat, mert gondolom lesznek páran, akik télen mindet is átkötnek majd. Akinek meg szmart órája van, 15 percenként látják mennyi villanyt vételez, az igényléshez meg meg kellett adni a klíma tipusát/teljesítményét, amiből látszik csak az van-e rajta...
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
tlac
nagyúr
pont ez nekem is a nagy ötlet, hogy telerakni klímával a házat, kérni rá a H tarifát/órát, aztán okt. 15-től ápr. 15-ig mehetne róla 23Ft-ért a fűtés limit nélkül
igen, szerintem is bármikor kikerülhet a törvényből, mivel most jelenleg kivételként van felvéve és nagy népharag sem lenne belőle valószínűleg
[ Szerkesztve ]
-
Viiktor1989
aktív tag
Sziasztok. Kérdezni szeretnék én is,rezsi csökkentés céljàból. Én egy emeletes családi házban lakom,ahol az emeletről lelàtni a nappaliba,galériàs, és itt jön a gond,hogy irtózatos nehéz a felfűtése. Tavaly kicseréltettem kondenzációs kazànra,valamelyest csökkent a fogyasztás,de így is havi 450-500 köbméter gáz elfogy. Szigetelve nincsen a lakás. Pala tetős,de jó állapotban van. Gondolom a külső fal szigetelés az első,amit érdemes lenne rajta elvégezni?
-
313313
addikt
Augusztus 1-el a h tarifa is 36ft/kwh. Téleny nyáron. Télen korlátlan kw, nyáron 2500khw után piaci ár.
Szóval emeltek azon is.HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
Top cat
addikt
Ha ez igaz, akkor havonta változik a kedvezményes gáz mennyiség.
-
VIPowER
őstag
-
Samott
addikt
Leszedtek a linkeket, de az aruhazban meg volt jo par tekercs meg ilyen csomag: NOBASIL/KNAUF INS.100MM KŐZETGYAPOT 3,6M2/CS, 1000X600MM
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.
-
runner 125
nagyúr
válasz Viiktor1989 #761 üzenetére
A legtöbb meleg a födémen, tetőn keresztül távozik. Emellett az épületek hőszigetelése sajnos egy rendkívül összetett folyamat, egyik vonzza a másikat. Természetesen megtakarítást már részfolyamatokkal is el lehet érni, de az igazán kész rendszer az-az, amikor a ház kompletten egy termikus burkot alkot, így a meleg sehol nem tud elszökni. Ötödölni, hatodolni lehet a fűtészámlát. A mi kockánknál nagyszülők még egy 15 éve régi gázkazánnal, már műanyag ablakok mellett, de födém és homlokzati hőszigetelés nélkül volt olyan év, h 600.000ft-ot kifizettek gázra. Most szigetelve évi 100.
Egyébként mindenképpen a födémszigeteléssel kellene kezdeni, 15-20-30cm kőzetgyapot ha elfér egybefüggően végig.
Majd nyílás-zárók cseréje ha 25 évnél idősebbek és azt követően homlokzati hőszigetelés, mindenképpen törekedve arra, h a födém/tetőhőszigeteléssel _összeérjen_ a homlokzati szigetelés. Igen, ilyenkor általában a dobozolt/lambériázott párkány részt a falsíknál bontani kell végig, h a hungarocellt fel lehessen tolni..
ReFleXx
Köszkösz!"Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!
-
runner 125
nagyúr
Rendkívül gáz és sajnálatos, de teljesen jól látod.
..és az a legszomorúbb, h eddig a szavazóbázisukat jelentő vidéki nyugdíjasok 12 éven át meg lettek vezetve a "rezsicsökkentett árakkal". Elhitték, h ez örök és stabil, a rendszer vigyáz rájuk (miközben ugye 2013 óta talán 1 évben volt magasabb a világpiaci ár, a további években végig a rezsicsökkentett árak alatt volt..). 90%-ukat ember nem tudta rábeszélni, h szigeteljenek - már akinek lett volna miből -, mert valójában ugye az az igazi rezsicsökkentés. Most az ilyen családoknál qrva világ lesz sajnos. A szűk körömben egyébként nem látom még, h felfogták volna milyen számlák jönnek télen.. De sajnos ez az egész pontosan így lett kitalálva, h ne maradjon időd sem reagálni, sem gyorsan szigetelni. Akinek nincs szigetelt háza, az ezt a telet szinte garantáltan megszopja."Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!
-
313313
addikt
Már nem tudom, de átnéztem a közlönyt és az mvm oldlát, de nem ott botlottam bele.
Ergó télen marad a 24ft/kwh, nyáron meg a 36ft/kwh 2500kwh-ig.HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
313313
addikt
válasz sambenez #770 üzenetére
De van. H tarifán az év 365 napján a nap 24 órájába van villany, csak a fűtés szezonban 24ft/kwh áron kapod, azon kívűl megvrendes nappali áron.
Geo tarifa az ami nem mindig ad villanyt ha jól rémlik, de olyan az én elosztó cégemnél nincs, de már sehol nem lehet kötni.
Áramhálózati KFT-nél dolgozok, Smart mérőkkel és kombinált 3F mérőkkel foglalkozok. Telepítés, csere, programizás, hibaelháritás.....
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
Alex91
félisten
válasz runner 125 #769 üzenetére
Ja, akinek van penze, az mar eleve uj epitesu, energia takarekos hazban el. Vagy szimplan ki tudja fizetni a szigeteles arat. Azt kvazi fillerekbol kifuti. Az aram mar lehet, hogy mas helyzet, de azt nem is emeltek ugye annyira….
[ Szerkesztve ]
-
sambenez
addikt
Az hogy folyamatosan van áramod nem azt jelenti hogy H tarifád is van.
Ugyanis a H tarifa október 15. – április 15. közötti időszakban vehető igénybe. Azért van áramod folyamatosan mert kéttarifás mérővel mérik. Ezen időszakon kívül ugyanolyan A tarifát fizetsz mint akinek sima egy tarifás mérője van.Ha meg ilyen helyen dolgozol pláne tisztában kellene lenned ezzel.
[ Szerkesztve ]
-
runner 125
nagyúr
Egyelőre nem.. lehet én vagyok túl pesszimista, de nem túl fényes szerintem a jövőkép az energiaárakat tekintve. Simán el tudom képzelni, h a mostani csökkentés is csak egy benzinárhoz hasonló ideiglenes ársapka... (annak ellenére, h elvileg gázra 2036-ig szerződése van az országnak és Paks ugye a lakossági áram gyakorlatilag egészét megtermeli). Simán benne van a pakliban, h lejjebb kerül az átlag, vagy még drágább lesz a feletti rész. A helyzetre pedig még rátesz egy lapáttal a pánik. Tehát aki eddig ellene is volt, vagy nem fogta fel, legkésőbb a novemberi gázszámlájánál be fogja látni, h szigetelni kell, még akkor is ha önerőből ez nem fog menni, mert gyakorlatilag most ott tartunk, h egy átlagos vidéki családi ház hőszigetelése 3 évben belül meg fog térülni. Ergo, inkább megéri hitelbe beleugrani annak is, aki önerőből nem tudja megfinanszírozni.
Ilyen téren egyébként nagy francok.. nyilván számításba vették ezt is, ergo most h egy erőteljes válságidőszak küszöbén állunk üres államkasszával, EU-s pénzek nélkül és elkezdett megtorpanni az építőipar, csak rá tudnak dobni még 1 lapáttal a rezsiár húzással.. - ami ugye ismét piacélénkítő hatással bír = több adó bevétel + még a drága rezsi adóbevétele 1 télen át...[ Szerkesztve ]
"Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!
-
tlac
nagyúr
jah, mvm oldalán a kalkulátornál én is azt olvastam, hogy nem változik
"H árszabás (ennek ára a fűtési időszakban nem változik)"
[link]Áramhálózati KFT-nél dolgozok, Smart mérőkkel és kombinált 3F mérőkkel foglalkozok. Telepítés, csere, programizás, hibaelháritás.....
a H-s óra igényléséről van esetleg információd, tapasztalatod?
nekem ez elég új, eddig össze-vissza annyit olvastam, hogy hosszadalmas az elintézése
meg 3 COP-tól mehetnek rá klímák?[ Szerkesztve ]
-
313313
addikt
válasz sambenez #776 üzenetére
"csak a fűtés szezonban 24ft/kwh áron kapod, azon kívűl megvrendes nappali áron"
Ugyan ezt írtam csak más szavakkal....
-
313313
addikt
Téli jósagfoknak kell 3,4 felett lennie. A kettő közül a kisrbbiknek.
Igénylés kb 6-8 hónap, ha minden klappol, Démásznál keress parner szerelőt ő intéz mindent, EON/Émász/Titász passz...
-
Degeczi
nagyúr
Nem: egyrészt először azt írtad, h emeltek rajta (ami nem igaz) másrészt az, h "van télen-nyáron" szintén nem igaz, hiszen akkor ilyenkor sem lenne limit rajta, mivel a rendelet deklaráltan nem vonatkozik a H tarifára.
De mivel nyáron nincs H tarifa csak a normál, ezért arra is vonatkozik a limit. -
norbertoth
senior tag
Az oké, de ha tovább gördíthető, akkor ezek a számok nem relevánsak (legalábbis annak akinek lesz mit tovább görgetni). Köszi a válaszokat, akkor leolvasásig gördíthető vagy ez még nem tisztázott?
• iPhone 15Pro Max • Macbook Air M1 • LG OLED 55” CX • BOSE • Asus AX92U • WD Blue SSD • Xbox One S
-
Alex91
félisten
válasz norbertoth #782 üzenetére
Amennyiben a kedvezményes éves időszakon belül kiállított (jellemzően havi) számlában elszámolt energiamennyiség nem éri el az adott időszakra kiadható kedvezményes mennyiséget, úgy a kedvezmény nem vész el! Az elszámolás az éves időszakban biztosítja 2022.08.01-2023.07.31. között a kedvezményes sáv mennyiségig az alacsonyabb árat. (pl. ha valaki diktálás alapján kérte az elszámolását, nyáron nyaralás miatt nem fogyaszt energiát és így a diktálás alapján kiállított számlájában nem jelenik meg fogyasztás, akkor az erre az időszakra eső kedvezmény mértéket nem veszíti el, azt később ki tudja használni az éves időszakon belül!)
-
313313
addikt
Csak olvastam 36ft-t H tarifára...
Itt meg azt írják nyári időszakban él a kedvezményes kimit.
Az meg, hogy naponta/2 naponta máshogy értelmezik, más részletek derülnek ki...És sambenez: lehet nem a legjobban fogalmaztam meg, én arra gonltam villany van a h tarifás órán egész évben, de azt fűtés szezonban kapja csak kedvezményesen. Merthogy minden második ügyfél azt hiszi, hogy nyáron kötheti át a klímáját/hőszivattyúját, mert nyáron/nem fűtési isőszakban nem kap azon az órán keresztűl villanyt.
-
fess
őstag
Sziasztok!
Tavaly november végén felhasználóváltozást jelentettem be az MVM-nél (áram), amit többszöri telefon/email után pikk-pakk február végére meg is oldott úgy, hogy november végétől a fogyasztást az exemnek februári fogyasztásként írták be (983kWh). Ez beleszámít neki az évi 2523 kWh-ba vagy augusztustól nézik majd a fogyasztást?
Jól értelmezem, hogy augusztusra (2523/365)*31-el számol majd az MVM jövő júliusig vagy visszamenőleg is nézik a fogyasztást? Havonta diktáltam/diktálja a fogyasztást. -
rednifegnar
senior tag
aszongya meg nekem valaki hogy gaznal erdemes e atterni havi diktalosba vagy nem?
jelenleg gorbes atalany van.
es varhato egy nagyobb gazmegtakaritas a kovetkezo idoszakban.most baromi magas a tulfogyasztasuk foleg telen es nem igazan erteni a hablatyokat, hisz mindig az elozo evi idoaszak az atalany alapja, igy sztem a sporolas nem fog megjelenni az elso evi dijban.
A camera does not make art, the artist makes art.
-
Catman
aktív tag
válasz rednifegnar #788 üzenetére
Ez az, amit egyelőre senki sem tud. Elvileg a havi limit is hőmérsékletfüggő módon fog változni, de én azon a véleményen vagyok, hogy a legbiztosabb az egyenletes havi átalány. Ha lehetőség lesz rá, én biztosan át fogok térni.
-
rednifegnar
senior tag
marmint a fix osszegu?
nem nagyon olvasom hogy lenne meg olyan barkinek is gazra.azert jok ezek sulykolos oldalak ahol a gorbes atalanyt nyomjak de azzal egy se szamol hogy egy csomo ember valtoztatni fog (sporolni) az eddigi szokasain, raadasul nagy mertekben.
ezt az elso eves atalanyban sehol nem latom ervenyesulni, ugy meg oltari szoponak tunik penzben.A camera does not make art, the artist makes art.
-
Alex91
félisten
válasz rednifegnar #788 üzenetére
En ugy gondolom, hogy mivel en eves szinten alatta vagyok a kvotanak, es en is homersekletfuggo reszszamlazasban fizetek. En ugy gondolom, hogy ebben az esetben nem latom ertelmet modositani. Ha ugyanazt a jelleggorbet huzzak ra, mint ahogy szamoljak a havonta fizetendo osszeget, akkor minden honapban alatta kell, hogy maradjak a havi kvotanak is.
Ha valaki eves szinten tullepi az eves kvotat, akkor ezzel valoszinuleg minden honapban is tul fogja, es fizet minden honapban a magasabb aron js. Nyaron kevesbe megterhelve, telen viszont jobban. Lehet, hogy ebben az esetben erdemesebb atterni egyenletes reszszamlazasra.
Abban az esetben, ha drasztikus csokkenes varhato a fogyasztasban, akkor a diktalas biztos, hogy jobb. De atalni csak a leolvasas utan lehet evente egyszer.Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
Zozzant
addikt
Én is át fogok térni egyenletes havira. Az októberi leolvasásig (ahol már 100 m3 a jelleggörbe) nem szabad a jelleggörbe fölé mennem a havi jelentésben. Az októberibe belefér majd a plusz. Utána az éves max. 1300-at elosztom 12-vel és átlépek havi egyenletesbe. Nyáron sajnos tuti a jelleggörbe fölé mennék mivel gázbojler+főzés. Ez a TERV, az mindig kell
[ Szerkesztve ]
https://logout.hu/bejegyzes/guga/az_utolso_kivansag.html
-
Catman
aktív tag
válasz rednifegnar #790 üzenetére
Ha jól tudom, nem kötelező az előző évi fogyasztás alapján fizetn az átalányt, kérheted, hogy kisebb éves fogyasztás alapján számoljanak. De majd valaki kijavít, ha nem így van.
-
maajsz
senior tag
Ez az átállni évente egyszer lehet leolvasás után elég nagy szopás a jelen helyzetben. Mi havi 120 köbbel felette vagyunk, de most lesz lehajítva 4 régi konvektor, helyette kandalló plusz kazán csere, hogy beleférjünk. De emiatt jó lenne a kövi januári leolvasásig nem 100+k-s számlát fizetni..
-
Alex91
félisten
Lehet, hogy most kitalalnak valamit. Mondjuk rendkivuli leolvasas. De lehet, hogy most is lehet kerni ilyet. (Es gondolom jo penzert meg is lehet csinalni .)
-
Alex91
félisten
válasz rednifegnar #798 üzenetére
Hogy bediktald az akkori oraallast, de nem azt irtak, hogy szamlazasi modot tudsz valtoztatni…
-
rednifegnar
senior tag
válasz TeebyKay #796 üzenetére
mvm:
Számlázási mód változtatása
A felhasználó az éves elszámolási időszakon belül egy alkalommal, mégpedig a felhasználási helyére vonatkozó éves elszámoló számla kiállítását követő 30 napon belül kérheti a számlázás módjának (egyenletes részszámlázás, hőmérsékletfüggő részszámlázás vagy a felhasználó általi mérőállásközlés alapján történő számlázás) módosítását, ettől eltérni az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. hozzájárulása esetén lehet.
A camera does not make art, the artist makes art.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest