Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
core i7
addikt
Skacok a 3.3V az miért 3.1V
(Aida 64)
[ Szerkesztve ]
-
Elk_hound
tag
Megúszta, nem lett charm.
Kettő táp szívatott....
-
Elk_hound
tag
Üdv!
(Szerintem) fogtam egy hibás AMD Ryzen 5 1500x procit.
A rá épülő konfigon minden simán feltelepül, memtest, stresstesztek gond nélkül lefutnak. A 3D-sek is. Hőfokok több mint rendben. De véletlenszerűen - egy nap, egy óra... - WOT (más nem játszik) a rendszer lefagy, állókép, csak reset segít.
A konfig egyéb részletei mondhatni mellékesek, friss win install, két alaplap, két készlet ram - egy és kétmodulos kiépítéssel is - alap JEDEC órajeleken/késleltetésekkel, két különböző táppal, biztosan jó VGA-val is előidézhető a hiba. Csak győzzem kivárni. Azért minden változtatás után pár nap WOT, na...
Persze charm-ot
fogok csináljak belőle, de pusztán szakmai kíváncsiságból van olyan BIOS beállítás amivel a proceszor - szvsz - cache alrendszerét lehetne stabilizálni?
-
atom18
senior tag
válasz
vezeralmos2 #26175 üzenetére
Hát ezaz hogy még nem stabil... a prime95 tesztnél amit be is linkeltem amikor a 2.pipa tesztet csinálom hibázik kb.5perc után kiírja, hogy egy magra hogy not running majd most vagy kb.15perc eltelte után lett még van ilyen 4magnál.
Az igen azért ez hatalmas különbség
Jelenleg így néz ki a BIOS:
A CPU Vcore auto helyett ne legyen 1.2V vagy max 1.25V
Kb. 15percet futott most a prime95 és nem nagyon láttam az idle-t 1.22V fölé menni.
-
vezeralmos2
senior tag
válasz
atom18 #26174 üzenetére
Örülök hogy stabil, de valahogy nem tartom egészségesnek ilyen hosszú ideig szintetikus gyilkoló benchmarkkal küldeni a hardwaret.
Nekem a 12900KS e-magvak nélkül megvan 165 wattból, ha 4.9-re leveszem allcore, 130 watt.
Prime 95-el eszem ágába nem lenne ilyen hosszú ideig gyilkolni, abból bőven elég ha 3-4 percig stabil.
9900k-val itt van a Cinebench, illetve a Prime95 fogyasztása, ugyanazokkal a beállításokkal.(stock, 8c/8t, offset -0.01v) Másfélszeres fogyasztás a Prime normál terheléssel szemben, nem normális. Ráadásul intenzív játék alatt sem megy 90w fölé.
Prime 95 elég gyorsan le tudja gyilkolni az unlocked processzorokat, itt fórumon láttam már rá példát hogy valaki néhány hónap alatt le-degradálta a 14900K-ját, mert ilyen sz@rokkal küldte folyamatosan.[ Szerkesztve ]
-
atom18
senior tag
válasz
vezeralmos2 #26173 üzenetére
Rendben akkor ahogy fentebb is írtad
VDD 1.3V,
System Agent 1.25V
a CPU Vcore-t nem kell csökkenteni nézek pár képet, olvasok van ahol az is 1.25V nem ad neki kicsit sokat:
Ez egy 40perces Prime95 közben készült kép
-
atom18
senior tag
válasz
vezeralmos2 #26171 üzenetére
A képen látható VDD-t állítsam akkor 1.3V-ra? Amúgy itt is látszik itt van alapból alulról a második:
Ez még egy tegnapi kép, annyi a változás, hogy az Internal VCCSA nem auto hanem 1.25V a többi változatlan[ Szerkesztve ]
-
atom18
senior tag
válasz
vezeralmos2 #26169 üzenetére
Hát ha te nem tudod, én meg aztán pláne nem tudom azért küldtem el.
Van a bios-ban egy kereső és mint látod csak annyit írtam be, hogy vdd, de csak ez az 1 találat volt. A fület csak a beállítási lehetőségek miatt nyitottam, hogy látszódjanak, amúgy mint látszik is a képen az alap auto. -
atom18
senior tag
válasz
vezeralmos2 #26167 üzenetére
Ezaz:?
-
semetka
őstag
Sziasztok. Az aláírásomban lévő gép felett kicsit eljárt az idő, főleg ha youtube-n 4k 60 fps videót nézek. Nyilván nem szép folyamatosan játssza le hanem néha droppol, a proci ilyenkor 100% kihasználtságon megy. Ugye most az IGPt használom, ha tennék bele 3050/3060/4060 kártyát akkor jó lenne vagy továbbra is 100on menne a proci és lennének dropok?
[ Szerkesztve ]
-
atom18
senior tag
válasz
vezeralmos2 #26160 üzenetére
Emeljek a CPU System Agent feszültségen vagy mi lehet az oka, hogy teszt alatt megállnak a magok?
-
atom18
senior tag
válasz
CPU System Agent feszültséget visszavettem 1.2-re, vdd-t nem találtam/találom.
Csináltam egy prime95 tesztet:
Így volt beállítva: a felsőnél pipánál nem volt hiba:
[ Szerkesztve ]
-
atom18
senior tag
válasz
Ha csak a CPU System Agent feszültséget állítom az baj mert a másikat így kiírva sehol nem találom
-
atom18
senior tag
válasz
vezeralmos2 #26158 üzenetére
Melyik az SA vagy hol találom?
A VDD alulról a 2.? -
atom18
senior tag
válasz
vezeralmos2 #26156 üzenetére
Nevemre kattintva ha esetleg még kell más akkor látszik , amúgy i9 -14900KF
-
atom18
senior tag
Sziasztok!
Megtudnátok mondani, hogy egy G.SKILL Trident Z NEO 2x16GB DDR4 3800 MHZ CL14
memóriának mennyi a Vdd2 és System agent feszek? Van egy ilyen fotóm:
-
thedivision2
aktív tag
Rendeltem egy contact framet egyelőre, hátha. Ismerősöm mondta, hogy ő undervoltolta a 13700K-ját. Valóban teljesítményvesztés nélkül lehet undervoltolni és 10-20 fokokat nyerni? Sosem csináltam ilyeneket, mindig nyélgázon használtam mindent.
-
vezeralmos2
senior tag
válasz
thedivision2 #26152 üzenetére
Elég ha egyszer beteszed a gyári leszorító keret alá, már görbe lesz. Az a legjobb ha soha nem is járt alatta.
-
thedivision2
aktív tag
válasz
vezeralmos2 #26151 üzenetére
Így is görbe lehet, hogy vadonatújan egyből beszerelés után ezeket az értékeket produkálta?
-
vezeralmos2
senior tag
válasz
thedivision2 #26148 üzenetére
hi
görbe a cpu kupak, keretet érdemes lenne beszerezni.
De mivel már deformálódott, lehet érdemes lenne deliddelni hogy jó legyen. Pioneer megcsinálja neked -
hobizoli
nagyúr
válasz
thedivision2 #26148 üzenetére
nincs elgorbulve a CPU tokja?
lehet kapni egy segedkeretet ra, ami egyenesben tartja -
thedivision2
aktív tag
Sziasztok!
Adott egy i7 14700kf porocesszor, ami játék közben 80-85 fok körül mozog, ami még jónak is mondható talán. Viszont mondjuk egy Fortnitenál, shaderezés közben, amikor jobban a procit használja a játék, felmegy 100 fokig is. Ez normális ennél a típusnál? Jonsbo CR 2000 GT hűtő van rajta.
-
fabko
tag
Sziasztok, cseréltem egy i5-13500-at egy i7-12700KF-re egy MSI MAG Z690 WIFI DDR4 alaplapban, és nem indul. Az alaplapon CPU hibánál világít a LED. Másik alaplapban működik az i7 CPU. Ha visszateszem a 13gen i5-öt, azzal jó. Mi lehet a baj?
Köszönöm a segítséget! -
hokuszpk
nagyúr
válasz
atom18 #26138 üzenetére
szvsz a szaktopikban laknak szakik, akik jobban megszakérthetik.
-
atom18
senior tag
Esetleg ha elsőnek segítség itt egy kép játék alatt, majd csak windows
[ Szerkesztve ]
-
atom18
senior tag
Sziasztok!
Cseréltem egy 12700K-t egy 14900KF-re olyan segítséget kérnék ha futtatok valamit, hozzá egy programot amiből látszanak a beállítások vagy csak csinálok a BIOS-ról képeket ránéznétek hogy kell e valamit állítani ennél a procinál, mert én jelenleg csak kicseréltem a procit és semmit nem állítottam a BIOS-ba.
-
Vartanus
őstag
Sziasztok!
Az alábbi probléma merült fel.Ez a kép még a régi, LG 60hz 1680x1050 monitorral készült.
Jelenség akkor jött elő, mikor a monitor aludni ment 5 perc tétlenség után, majd vissza ületem gép elé. Ha hagytam megint alvóra menni, majd vissza akkor megjavult.
Mivel túlzottan nem zavart, s ritkán csinálta nem foglalkoztam vele nagyon.Aztán nemrég megvettem egy AOC 1440P 180Hz Gaming monitort, aminél kb 1 óra WoT után úrjaindult a gép, s onnnatól az allábbi villódzást produkálta.
Na ez már kezdett jobban zavarni, hisz nem két forint volt a monitor. Elkezdtem itt fórumon utánakérdezni, s a topiktársakkal arra juottunk, hogy tuti a jó öreg ,RX 480 vga kari adta meg magát.
De kis idő elteltével elkezdete, hogy a gép újraindulgatott. Egyre gyakrabban és egyre vártalanabb alap aszatali böngészész során is.
Na ennek már fele sem tréfa gondoltam. Próba kedvéért a HTPC-nkből átraktam az only film HD 7770-est azzal mit ad.
Elinte jónak tűnt majd megint, a gép újraindult.Jelenleg pedig ott tartok, hogy amikor kék halál után újraindul be sem tölt az OS, mert nem látszódik a biosban az NVMe SSD, amin a Windows 11 van.
(Csak zárójelben a HTPC-be téve az RX 480-at semmi problémát nem láttam.)
Mi lehet a gond?
Én arra gyanakszok, hogy a R5 3600 procim IOD lapkája adata meg magát, amiben a PCI-E vezérlő is van.
Vaagy
esetleg maga az X370-es deszkám halt meg?!
Néhány kiegészítés:
-Tuningolva volt a proci, de mindent defaultra vissza téve, is ugyanúgy gond van
-2 éve nyáron az alap gyári virsli hűtővel tesztelem az OC beállításaim és volt, hogy 90 fok fölött leállt a gép, a SoC fesz. 1,2V fölé sosem raktam. DE lehet ez megfőzte szegényt...
-Anno volt cserélve az R5 1600 mert az is meghalt az Asus Prime X370 Pro lapban. -hmn és talán a lapot is cserélete az Alza a vásárlás után nem sokkal...Bármi ötlet mit s hogyan, megköszönök.
-
pandras83
őstag
Asrock fórumon a lapoddal kapcsolatban ugyanezt a problémát jelzik, ott valaki 5800X-et rakott bele és szintén lekapcs. Próbálj ECO módot uefi-ben, ez maxolná a cpu fogyasztást vagy a jobbik megoldás az UV, -20 CO. Ha úgyis lekapcsol, akkor abba a lapba max Ryzen 3 való.
Szerk: Közben beugrott hogy a 3600 meg jól ment benne... Hát akkor meg tényleg elég talányos. A ház hűtése elegendő? Ha lehet fokozni, megpróbálnék extra luftot küldeni a vrm-re.
[ Szerkesztve ]
-
pandras83
őstag
A tápod 2010-ben jelent meg, ha jó az infó amit találtam. Könnyen lehet hogy a hatásfoka gyengült annyit, hogy pont most kezdi eldobálni magát. A tápos topikban is rákérdeznék a dologra. Azt a lapot sem kifejezetten stressztesztelésre tervezték, persze azt értem hogy bírnia kellene legalább egy teszt erejéig, de vrm hűtés híján nem ajánlott túl sokat kínozni.
-
fabko
tag
Sziasztok, ha egy Ryzen 5600X a gyári hűtőjével a BIOS-ban 64C fokot mutat, a CoreTemp a windowsban alapjáraton 37C, játék indítása után 10 perccel lekapcsol a gép, valamint az AIDA terheléstesztje alatt pedig ahogy eléri a 80+C fokot szintén lekapcsol, akkor a CPU lehet rossz? Egy teljesen új CPU-ról van szó. A hűtő biztosan jól rajta van.
Köszönöm a segítséget![ Szerkesztve ]
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Pityu. #26120 üzenetére
egyreszt ezt nem a feladatkezelovel kellene monitorozni, az úgy nagyjából saccolja az orajelet ; teszttel parhuzamosan hwinfo futtatása ajanlott.
masreszt ahogy MasterDeeJay irta, az 5.3 az az 1-2 magos terhelesre vonatkozik ; de ez mar generaciok ota így van mindket terfelen, hogy ezt adjak meg max. orajelnek.
Ha van kedved allitgatni, akkor picit lehet rajta javitani ; de ahhoz elsokorben azt kellene tudni, hogy tobbmagos terheles eseten melyik limit fogja meg a procit ; ehhez az infóhoz pont jóljön az említett hwinfo ; tovabbi segítséget a Zen4 topicban találsz. -
Pityu.
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #26121 üzenetére
Csináltam most tesztet cinebench-el egy magos teljesítményben volt mikor 5.35ghz-t is mutatott. Így most megnyugodtam.
-
válasz
Pityu. #26120 üzenetére
Nem ismerem a rzyeneket de szerintem az nem az összes magra vonatkozik hanem egy két magos terhelésre. Azaz ha fullra van tolva minden mag akkor ezt nem fogja elérni. De javítsatok ki ha tévedek.
Illetve a Windows amit kiír az nem pontos, nálam legalábbis semmi köze ahhoz ami a valós. HWInfo-val nézd meg, ott magonként látszik az órajel. -
Pityu.
nagyúr
Van itt valakinek sima ryzen 7700 procija?Hogy lehet az,hogy terhelés alatt nem éri el az adatai között szereplő 5.3ghz-t?Csináltam egy terhelés tesztet és csak 4.9ghz-t írt száz százalékon.Vagy valamit beállítani kéne,hogy kijöjjön a max belőle?
-
Rica
senior tag
-
gejala
őstag
válasz
HantekDSO #26112 üzenetére
Ezekkel az alacsony viszkozitású pasztákkal azért vigyázni kell. A mai 80-100 fokos procikon ezek 6-8 hónap alatt tönkremennek. Ha valaki nem pasztázza újra félévente, akkor gond lesz egy év után a hőfokokkal.
Az említett 4790K-ra persze jó, az még hűvös proci.[ Szerkesztve ]
-
Rica
senior tag
Bocsanat, rossz helyre irtam.
[ Szerkesztve ]
-
MZsoltee
veterán
válasz
s7evcsenko #26114 üzenetére
Jól van elnevezve az állomány és a megfelelő helyen van a pendrive -on? A megfelelő usb aljzatba dugtad?
-
s7evcsenko
addikt
válasz
hokuszpk #26113 üzenetére
Igen, így csináltam, de meg se nyekken az usb.
Félek, hogy a lappal van gond, mert újracsomagoltként vettem.
Pedig látszólag újnak tűnik és nagy vétel lett volna.
Félek, ha visszaküldöm javításra, akkor fogják azt visszaadják a vételárat, amivel nagyon nem járok jól a mostani árak fényében.[ Szerkesztve ]
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
s7evcsenko #26109 üzenetére
atnevezted a biosfilet ?
igen, cpu es memoria nelkul is megy a flashback ; szóval vegyel ki mindent a lapbol, az a biztos ; es itt a hivatalos 'oktatovideo.[ Szerkesztve ]
-
Rica
senior tag
Sziasztok!
Ideje ujra pasztazni a procimat. 4790K Scythe Ashura hutovel.
Milyen pasztat ajanlanatok (atlagos terheles)? Koszi. -
HantekDSO
tag
válasz
s7evcsenko #26109 üzenetére
A hátlapon található "Flash BIOS Button" használatával tudsz proci nélkül is BIOS-t frissíteni. Idézet a manualból:
"Updating BIOS with Flash BIOS Button
1. Please download the latest BIOS file that matches your motherboard model from
the MSI® website.
2. Rename the BIOS file to MSI.ROM, and save it to the root of the USB storage device.
3. Connect the power supply to CPU_PWR1 and ATX_PWR1. (No need to install CPU
and memory.)
4. Plug the USB storage device that contains the MSI.ROM file into the Flash BIOS
Port on the rear I/O panel.
5. Press the Flash BIOS Button to flash BIOS, and the LED starts flashing.
6. The LED will be turned off when the process is completed."[ Szerkesztve ]
-
s7evcsenko
addikt
Üdv.
Vettem egy MSI MAG B650 TOMAHAWK WIFI, hozzá egy 9600X procit, de nem tölt be a bios, nincs kép a monitoron.
Világít pirosan a cpu led és narancssárgán a ram led a lapon.
Próbálok biost flsahelni, de nem olvassa a pendriveot sem.
Felvillan a fehér led mikor megnyomom a flash gombot, de semmi életjelet nem ad a pendrive.
Hogy tudom kideríteni, hogy melyik a szar, a cpu vagy a lap?
CPU nélkül elindul az alaplap flash? -
válasz
Permet Elek #26107 üzenetére
Ha játszanál is az IGP-vel (gondolom igen, különben nem G-s procit vennél), akkor a minél gyorsabb RAM a javasolt.
Az az 5200MHz valószínűleg a hivatalosan garantált sebesség lehet, szerintem simán kell menjen gyorsabbal is.A helyedben bekérdeznék a G-s procik topikjába, ki milyen memóriával használja, stb:
AMD APU (AM4 és AM5) topik -
Permet Elek
senior tag
válasz
Permet Elek #26105 üzenetére
Kingston FURY 16GB KIT DDR5 6000MHz CL36 Beast EXPO lenne a ram. De van egy hozzászólás hogy a Ryzen 8600G-vel nem megy, csak 5200MHz-en.
Vélemény? -
rodman73
aktív tag
Sajnos a nem túl jó anyagi helyzetem miatt el kellett adnom a 12700 kf procimat. Most nézegetek olcsóbb cpukat átmenetileg, jó lenne minél olcsóbban megúszni. Z790-es lapom van, ddr 5 memóriával. 3070 ti-m volt, azt is le cseréltem egy 2070 superre. i3 12100f jó lesz most átmenetileg vagy 12400f alá ne menjek? G6900 és 7400 ezekhez képest is lópikula ugye? Meg hát 2 mag vs 4.
később tervben van erősebb cpu és gpu is, de sajnos még nem tudom mikor lesz rá lehetőségem.
-
Permet Elek
senior tag
Sziasztok. AMD Ryzen 8600g-hez, milyen frekvenciájú ramot ajánlatok?
Elég az 5200MHz, vagy nyugodtan megvehetem a 6000-est? -
QTJ1 és QTJ2 procik comet lake vagy coffee lake?
CPUZ szerint coffee lake, hw info szerint meg comet lake. -
Sziasztok!
Tudtok olyan játékot mondani ami kellőképpen izzasztja a processzort?
Jelenleg Prime95 -öt futtatok és az is 100%-ig terheli.
De meg szeretném nézni játék közben is a hőfokokat.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 13900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 7 5800X3D 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel