Új hozzászólás Aktív témák
-
Thrawn
félisten
Jiffy lesz az a korong, ami nem rossz dolog tulajdonképpen, de én inkább hanyagolom majd ezentúl. Nagyobb teret engedek a gyökérzetnek, Jiffyben nem sok jut nekik. Nemsokára megyek is nekik való jó kis cuccért (Hint: TS-3)
Different songs for different moods. łłł DIII Thrawn#2856 łłł Look! More hidden footprints! łłł D4BAD łłł WoT: s_thrawn łłł
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ha kevés nekik a fény, akkor dőlnek el így. A kritikus első 1-2 hétben mindenképp javasolt fényforrást tenni föléjük, és az sem árt, ha van valami oszlop mellettük, ha nem pont fentről kapják a fényt.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
e=mc²
őstag
Nalam is ugyanez a helyzet, nem is lesz semmi a februar elejei elvetett magokbol. Jovo heten ujra ultetek, talan jobb lesz a tulelesi arany.
Apropo: Aldiban lattam kelteto talcat, kis korongokkal, amibe bele lehet tenni a magokat. Ezzel probalkozott mar valaki?
[ Szerkesztve ]
Ambulimax Provider
-
sisu2
aktív tag
válasz szokeherceg #1596 üzenetére
Biztos megnyúltak nagyon, lehet gyorsan nőttek meleg + sok víz vagy keresik a fényt.
-
sisu2
aktív tag
válasz szokeherceg #1594 üzenetére
szára vékonyodott el vagy mitől dőlt el palántadőlés .
Még korai kitámasztani ha meg beteg akkor mindegy neki .
Gombaölőt adtál neki?.[ Szerkesztve ]
-
szokeherceg
aktív tag
Egy palántám sajnos eldőlt, nemtudom mitől, próbálom nem túl öntözni őket. Lehet próbálkozni hogy kitámasztom, vagy annak a növénynek már mind1?
Kétfajta motoros van: aki már esett, és aki esni fog...
-
MarioAna
senior tag
válasz CPT.Pirk #1579 üzenetére
Hm, mivel tőzeg is van bőven a virágfölddel keverve így a lefedést tényleg inkább hanyagolom majd róla, mert így eléggé gombaveszély van.
Főleg, hogy nem kell sietnem a csíráztatással sem, mivel az izzóm még ki tudja hol tart...jó ha két hét múlva izzíthatom, addigra meg fólia nélkül is hátha elkezdenek kibújni.
[ Szerkesztve ]
-
somasz
addikt
-
bzoley
veterán
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Uhh, itt a panelban max 21-22 fok szokott lenni ha nincs nyár, de ebben is jól csíráznak a magok.
Amúgy a zacsis megoldás nem rossz, nagyon gyorsan csírázik benne a magok többsége. Csak rádobod egy melegebb felületre, aztán kész.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
bzoley
veterán
válasz CPT.Pirk #1581 üzenetére
Harminc talán nincs, de közelít. Padlószinten mérem a hőmérsékletet, ott 24-25 az átlag. Fenn a szekrény tetején lehet plusz 2-3 fokkal több. Szeretem a meleget
De ki is bújt a pari a harmadik, a jalapeno pedig a negyedik napon
Na igen, az előcsíráztatás is lehetőség. Ilyennel mondjuk nem szoktam pepecselni. -
MarioAna
senior tag
Lefóliáztam őket, mondjuk nálunk nincs hőmérő, de 18-25 között ingadozik a konvektortól függően. Most a fűtőtesttől fél m-re vannak egy komódon, kb egy magasságban azzal (így nincs alulról fűtve). Rakjam át a konvektor tetejére, vagy jó lesz itt? (műanyag balkonláda+2dl-es eldobható poharak...csak nem olvadnak meg).
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
30 fok? Oh! Egy normál lakásban azért ilyen gond nincs.
Én mondjuk félek ezektől az ipari gombaölőktől, a fene tudja hogyan sikerül az adagolása, hogyan szívódik fel vagy marad meg.
Amúgy ha ilyen nedves csíráztatást csináltunk, akkor a lezárható zacsiba dobtuk be a magokat nedves papírzsepiben, az is jó módszer és ott nincs gombásodás sem. Aztán csak átültettük finoman a már leveles palántákat földbe.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
bzoley
veterán
válasz CPT.Pirk #1579 üzenetére
Én mindig fóliázok. Szerintem, ha nem fóliáztam volna le, talán soha nem keltek volna ki, mert egy óra alatt csont száraz lett volna a föld a szekrény tetején a közel harminc fokban
Ültetéskor meg mindig gömbaölővel voltak belocsolva, de ilyen gond nem is nagyon volt soha. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz MarioAna #1577 üzenetére
A csont száraz panel pincében a 4*4*4cm-es pici földes csíráztató is kibírja 2 naponkénti öntözéssel. Én nem javaslom, hogy letakard a földet valamivel mert szinte biztos, hogy gombásodás lesz belőle. Akkor meg csak a vegyszer segít.
-
MarioAna
senior tag
Olvastam, hogy csírázáshoz célszerű letakarni fóliával a poharakat, hogy ne száradjon ki a föld. Ez alatt folpackra gondoltok (levegőmentesen)?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Február 15 volt a vetés dátuma, szóval 4 hét. Korán volt a lelkesedésem februárban a jó idő reményében. Amúgy majd pár napon belül kiderül, hogy a többi mag is csírázik-e.
[ Szerkesztve ]
-
-
-
bzoley
veterán
Azt hiszem túl sokat napoztunk, a habanerokat kicsit megviselte
-
MarioAna
senior tag
Na végül ilyet sikerült szerezni (6500K, E27, 23W, 1600 Lm), Bulgáriából remélhetőleg hamar megérkezik - ~1hét. Direkt nem Kínából rendeltem, mert ott egy hónappal kell kalkulálnom. Még így is olcsóbb, mintha itthon rendeltem volna (egy százassal, és a Philips az 100-al kevesebb Lm).
Hétfőn ültetek, jövő hétvégén megyek haza albérletből és remélhetőleg az izzó addigra meg is érkezik az otthoni címemre.[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Én azt az egyszerű szabályt követem, hogy amikor már száraz a föld akkor locsolok rá, de nem túl sokat.
Persze én is kitapasztaltam már mennyi vizet igényelnek, de kezdőnek még érdemes lehet kifúrni a dobozt. Bár egyik kollégám rendszeresen annyi vizet öntött a palántákra a csírázástól kezdve hogy álltak a vízben, de azoknak se lett semmi baja, szépen nőttek. Egy laza 20 tő orange habaneró nőtt fel így.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Én nem lyukasztottam ki őket, vizet is kaptak szépen (de nem túl sokat). Gyorsan és jól nőttek benne.
Amúgy abból a 12 fajtából amit február közepén vetettem, most bújt ki az első Cayenna és Cheyenne F1. Reméltem ezt a hónapot vagy egy-két hetet még kihúzom csírázás nélkül, de úgy látszik megunták a várakozást, elég volt nekik a napi átlag hőmérséklet a pincében.
-
bzoley
veterán
válasz Narancs #1563 üzenetére
Sörös doboz max akkor, ha kilyukasztod az alját. Ha nem tud elfolyni a fölösleges víz, csak elrohad az egész. Főleg kis korukban elég érzékenyek a vízre, de később sem kell agyonlocsolni. A szárazságot jobban bírják.
Ha a radiátor túl meleg, akkor viszont csak megfőzöd őket. Egy alátét, mondjuk balkonládáé nem ártana alá, de talán még úgy is túl közel van a meleghez. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Narancs #1563 üzenetére
A sörös doboz jó ötlet, én is neveltem bennük palántákat csak érdemes leragasztani a szélüket, mert vágnak. - btw kávégépes műanyag pohár a legegyszerűbb megoldás erre.
Viszont gombatrágyát véletlen se, és ne a radiátoron tartsd őket, mert a meleg és nedves hely a gombák melegágya, amik meg nagyon hamar kinyírják a palántákat. Egyszerű szobahőmérséklet megfelelő nekik. A föld meg legyen nedvesen tartva, de ne túl nedvesen. A túl sok víz szintén probléma.
Hol akarod tartani őket? Ha a szabadban, akkor a kezdetektől szoktasd hozzá őket a kinti fényhez (uv), vagyis ne most rögtön vesd el a magokat, mert ez a hónap még hideg de előfordulhat, hogy már két hét alatt kicsíráznak a lakásban.
Ebben a topicban olvasgass visszafelé az ültetés témában.
-
Narancs
őstag
Sziasztok!
Ültetni szeretnék erős paprikát, és megnéztem pár videót meg olvastam pár leírást, ami alapján már nagyjából képben vagyok, de mielőtt nekiállnék szeretném megkérdezni a véleményetek, hogy jó lesz-e így:
Szóval ilyen félbevágott sörös-dobozokba raknék virágföldet (van gombatrágyám is - hozzá keverjem?):Mennyire legyen nedves a föld?
Kell locsolni néha?Úgy tervezem, hogy a sörös dobozokat a radiátoron hagyom - jó ötlet?
Beauty is pain
-
bzoley
veterán
válasz szokeherceg #1561 üzenetére
Még nem tudom mi lesz belőle, de növöget.
-
bzoley
veterán
válasz Anathema67 #1559 üzenetére
Nem pazarlunk
Néhány úgyis lepotyog magától, ha nem ideális a környezet. A gyorsaság most amúgy is hátrány. -
sisu2
aktív tag
válasz MarioAna #1554 üzenetére
Mondtam ,hogy nem egyszerű 6500K izzót venni én sem kaptam sehol csak egy ismerősöm szerezte neki villamossági boltja van de csak egy típust tudott ő is .
4000K is jó nekik arra a 2 hónapra 9 növényhez elég 1300 Lmn . azt olvastam hogy A 6500k 40% tudja hasznosítani a növény 4000K meg 35% A 2700k 28% valami ilyesmi.
20-28 cm cserép elég nekik attól függ mekkora, milyen fajta meg cserépben nem nő akkorára mint szabadban.xboxmod A palántáknak nem kell olyan magas hőfok mint csirázáskor éjszakára 18-20 c nappal 20-25c.
[ Szerkesztve ]
-
bzoley
veterán
válasz CPT.Pirk #1556 üzenetére
Az öt lapulevelű kilóg a sorból, azok nem csilik. Kaliforniai, és egyéb hasonló méretű, édes fajták. Alul a két fényesebb levelű az habanero red, az emeleten van pár apró moruga yellow, a többi pedig ilyen-olyan jalapeno(sima, tam, és pinata). Plusz körben a parik. Úgy néz ki, ügyesen tudok porozni, már van pár kis pari, és néhány mini jalapeno. Talán meg is maradnak.
-
bzoley
veterán
válasz MarioAna #1554 üzenetére
Az elején talán előnyösebb lenne a 6500K, de a 4200K sem vészes, ha nincs más. Most én is csak 4k-s csöveket használok.
18-as cserépben tényleg nem nőnek majd túl nagyra, de elég lehet. Nálam fél literes pohár, 15-ös cserép, malteros vödör a sorrend. Persze én szeretnék szép nagy bokrokat -
MarioAna
senior tag
Nos, sikerült beszerezni szerelt kábelt+E27 foglalatot. Így már csak izzót kell bele venni, mert 4200K-s volt a leghidegebb amit találtam a boltokban...szóval majd valószínűleg netről nézek 6500K-sat...vagy esetleg elég lehet a 4200K-s is? Olyan 1300 lumen erősségűek voltak. 9 növény lesz nevelgetve.
Ezen kívül moha tőzeg, általános virágföld is van már .
2DL-es műanyagpoharakban akarom majd csíráztatni és a palántákat tartani az első átültetésig, utána pedig 18cm-es cserepeket vettem számukra. Mindegyik mag külön lesz az elejétől fogva. Szükséges esetleg több átültetés, vagy elég lesz nekik ez az egy? Nem akarok hatalmas nagy bokrokat, főleg hogy bonsai alap lesz majd az egyikből .
[ Szerkesztve ]
-
somasz
addikt
válasz HwAdokVeszek #1552 üzenetére
ez nem 8000K-s fénycső? az szerintem nem jó a növényeknek.
Eladó üzleti laptopok számlával, garanciával: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/somasz/index.html
-
bzoley
veterán
Ha jól számolom, akkor a 8. hétnél járunk, elég nagy a zsúfoltság
Néhányan kimentek megnézni, milyen az idő a fóliában. A hőmérő ott jelenleg 30 fokot mutat(napon).
Már-már ott tartok, hogy a paradicsomokat visszavágom. Tavaly ilyenkor még el sem voltak ültetve, most meg lassan az egy métert közelítik. -
chef_ryo
csendes tag
Hali
UV-s világításhoz mi a javaslatotok ?
Elég egy cső amit szakaszosan járatok , folyamatosan kellene mennie ?
mekkora teljesítményű kellene ? -
MarioAna
senior tag
Nincs még. Holnap megyek túrára lámpa+talán izzó is lesz (valami E27 6500K-t nézek). Ezen kívül, ami kell minden, virágföld, cserepek. Apropó, valamilyen spéci föld kell neki, vagy simán mehet a bolti egyszerűbe?
Magot hétfőn kapok escape kolléga jóvoltából, még aznap el is akarom ültetni.
Kezdésnek most olvasgatom az alapokat, mit-hogyan . -
sisu2
aktív tag
válasz MarioAna #1535 üzenetére
Ablakhoz kell rakni hogy kapjon napfényt is de még gyenge a nap ezért kell lámpa is azok a kis ledek nem érnek semmit a fény jó csak gyenge ami nagyon jó azt nem bírod megfizetni [link]
E 14 helyett inkább E 27 árban nem sok különbség van de jobb fényerőt kapsz vele egy 20 W elég neked .
Veszel foglalatot egy dugóvillás kábelt kapcsolóval vagy nélküle rácsavarod a két kábelt a foglalatra nem kell forrasztani semmit adja magát nem lehet elrontani[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Igen... Nekem most két tő purple cayenna maradt csak meg a téli vetésből, mert nem világítottam őket a télen, max a legsötétebb napokban a pici ledes asztali lámpámmal. Nem volt velük nagy tervem, csak unatkoztam, aztán végül megmaradtak. Ezek alig nőttek valamit, majd az erkélyen remélem behozzák.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Szerintem működhet úgy. Én azt tervezem, hogy mire kihajtanak addigra nap közben kiteszem őket az erkélyre, max estére beteszem őket a melegbe, amíg hideg van. Végül pedig mennek majd ki szabad földbe.
-
-
MarioAna
senior tag
Igazából ablak/ajtó mellett lennének nevelve, tehát valamennyi természetes fényt is kapnának, nem csak a lámpa lenne világításnak.
Ezek az ebay led kék-vörös "growing" filléres izzók jelentenek esetleg valami pluszt a sima 6500K izzókhoz képest? Árban kb ugyanott vannak (E14-es foglalatba).
Barkácsolni mondjuk szeretek, de elektronikában nem vagyok annyira otthon és forrasztópákám sincs, anélkül meg necces lehet egy lámpát összerakni úgy gondolom. Bár ha valaki egy egyszerű leírást/útmutatót tud akkor azt megköszönöm, elméletben megvan, hogy egy dugvillás kábel+kapcsoló+foglalat szükséges egy ilyen kis eszkábált növénylámpához. -
Gumiember
csendes tag
És már 4 hete kikeltek.
-
sisu2
aktív tag
nekem a szikleveleket dobálta el pár darab kicsit besárgul a szik és ledobta de a többi levél zöld .
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Polacheck #1527 üzenetére
Olyan palántát keress amit a szabadban tartottak, mert ha a beltéri palánták kikerülnek az erkélyre, akkor először ledobják az összes levelüket, majd aztán kezdenek csak levelet bontani. Ez eltart 1-2 hónapig, ennek az oka a hirtelen UV stressz.
Gumiember: tippre valami betegség lesz. Mindegyik csinálja? Milyen nagyok most?
[ Szerkesztve ]
-
Gumiember
csendes tag
Kérdésem lenne. Nekem el kezdek sárgulni a palántáim és nőni sem nagyon akarnak kb 2 hete vegetálnak padig lámpázva vannak és 3 naponta locsolva mi lehet a hiba? (holnap tudok képet felrakni)
[ Szerkesztve ]
-
Polacheck
HÁZIGAZDA
Lehet, hogy itt ordogtol valo kerdesnek szamit, de szerintetek tavasz kornyeken lehet valahol venni par olyan palantat amit utana ki tudok tenni egy cserepben az erkelyre? Akar ha valakinek lesz itt elado/atado ilyesmi celbol azt is orommel fogadnam. 40 negyzetmeteren nem akarok az elso idoszakkal szivni
less qq more pewpew!
-
szokeherceg
aktív tag
-
[ Szerkesztve ]
Kétfajta motoros van: aki már esett, és aki esni fog...
-
escape
aktív tag
válasz MarioAna #1522 üzenetére
Nem tudom végül megrendelted-e a magokat netről, de nekem van vagy 6 féle magból még készleten. Idei rendelés, elvileg frissek és jó minőségűek. Ha gondolod és írsz címet, postán tudok küldeni, azért ne fizess ki több ezret, pláne ha nincs szükséged rá. Ezekből van még.
Azért kell sportolnunk, hogy szép, izmos halottak legyünk. - Egyelőre hadjárat...
-
MarioAna
senior tag
Először csak az íze miatt akartam, de mivel teleltetni kellene (plusz költözés nyár végén) így be kell hozni majd a szobába. Mindig is szerettem volna bonsai-t nevelni, külön öröm ha még valami kis termése is lehet.
Csípős ételeket szeretem, de nem eszek minden erős paprikával. Ha meglesz a termése akkor viszont azt nyersen szeretném elsődlegesen fogyasztani, amihez a habanero erősnek tűnik. A jalapeno meg úgy gondolom nem annyira különleges/különböző az itthoni erős paprikától, hogy bonsait nevelgessek belőle (de ezt sem kóstoltam még, leszögezem...)Viszont mivel egyiket sem próbáltam még és nem is rendeltem még meg a magokat (most a Bolivian Rainbow tetszik nagyon, mert kicsi a termése - bonsaiként majd egyszer jól mutat - erős is, de még ehető és maga a növény is szép.) így képlékeny a dolog.
Nem elsődlegesen az íze miatt szeretném a chilit termeszteni, hanem a növény nevelése céljából, hogy foglalkozzak vele...és nem kertben sokat, hanem 1 növényt ápolgatni sokáig.
Ha majd lesz saját kertem vagy nagyobb termelésre lehetőség, akkor próbálkoznék több fajtával is. Most elég 1 fajta.
-
bzoley
veterán
válasz MarioAna #1519 üzenetére
Elsőre egyből bonchival akarsz foglalkozni? Nem is az íze miattt akarsz csilit? A kisebbeknek gonolom nem sok íze van, csak erős. Esetleg Bird's Eye. Én elsőre beértem jalapenoval, és habaneroval. Mindkettőben közös, hogy kellemes ízük volt. Ezért idén sem sokat változtattam.
-
MarioAna
senior tag
E14-es a kis éjjelilámpám, abba ha egy ilyet mondjuk beszerzek, az pár (2-3) növénynek elég lehet? 700 lumen, 6500K és a foglalat is stimmel...max a magassága lehet parás, mert az "ernyőt" tartó drót útban lesz (természetes a burkolatot leszedném a lámpáról ).
Mivel a Habanero valószínűleg ehetetlenül erős lenne magában még elsőre, a Jalapeno meg nem sokkal erősebb, mint az itthon erős paprika (ahogy olvasgattam) így most a Tabasco felé hajlok, viszont arról meg azt olvastam, hogy keserű.
Melyik lenne az a típus, ami magában még ehető, erősen csípős és apróbb termése van (bonsait szeretnék belőle csinálni, egy 10 centis termés meg furán mutatna rajta...a Black Royal, Bolivian Rainbow is tetszetős lehet)? A Scoville-skála böngésztem, a Habanerok már durvának tűnnek (a youtube videók alapján is), a jalapeno meg túl lightos .
-
bzoley
veterán
válasz MarioAna #1516 üzenetére
Tavaly ebay-ről vettem magokat, adtak fillérekért pár száz jalapeno magot. Abból elültettem 10-20 darabot, a többit behajítottam a villanyóra-szekrénybe, idén újra elővettem, és ültettem belőle. Idén a pepperseeds-től vettem még magokat, 10-10 darabokat adtak, de elvileg a minőséggel nincs gond. Egyébként száraz, hűvös, sötét helyen elvannak a magok egy-két évig.
Ha július végén költözni akarsz, akkor bele kell húznod. Február végi ültetéssel nagyjából akkor kezdtek beérni. Kivéve a habanero, az aug közepe után. -
MarioAna
senior tag
válasz CPT.Pirk #1515 üzenetére
Olyan a balkonládánk, hogy az egész erkély korláton végig ér...ez kb olyan 3,5-4m hosszú és 20 centi széles. Ebben elfér egy pár, de olyan 5-6-tól többet úgysem akarnék megtartani.
Mondjuk július végéig vagyunk csak ebben az albérletben, utána kérdéses a jövőnk és így át kell majd költöztetni a növényeket is, ami macerás...de addigra lesz is termés ahogy számolgatom.Van egy láda amiben a paradicsom volt, az kb 40*15*15-ös, abba talán 2 növény fér el, ebben lehet valami kis bonsai-féleséget próbálok majd összehozni valamelyik fajtából...hátha
Ez a 100+60 mag kerülne 1300~ HUF-ba átszámolva UK-ből, ha 10-10 db-ért kellene 2000 fölött fizetni, akkor berendelem inkább ezt és elosztogatom a rokonoknak. Mennyiségre ez sok mag, de az eladó (direct-seeds ebay) megbízható ahogy olvastam itt. A magokat lehet egyébként tárolni valamilyen módon, hogy ne károsuljanak (elrakni jövőre pl)? Nem vagyok nagy kertész - ez gondolom már kiderült ennyiből ...de valamikor, valahol el kell kezdeni.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz MarioAna #1514 üzenetére
Úgy számolj, hogy egy normál balkon ládában 2 tő fér el kényelmesen. Átlag virágcserépben meg egy. Ha 10 maggal indítasz, abból 7-9 kihajt, mondjuk 5-6 meg is marad, stb.
-
MarioAna
senior tag
Természetesen nem. Pont azért írtam, hogy a 160 mag rohadt sok, csak kisebb mennyiségben hirtelen nem találtam. Ha ilyen árban (3 GBP) lenne a két fajtából 10-10 mag akkor bőven boldog lennék, még az is sok szerintem kezdésnek, hobbiból. De csak 100+60-as csomagot találtam, de nézelődök .
Panelben annak 160 növénynek a felét nem tudnám elhelyezni[ Szerkesztve ]
-
MarioAna
senior tag
Egyelőre nem tervezek, de ha muszáj akkor alakítok valamit...csak olcsó legyen meg energiatakarékos . Láttam itt ezeket a barkácsolt neoncsöveket...hááát . Van kis éjjeli-aszali lámpám az megfelelhet, vagy nagyon kevés neki? Valahogy a szórást megoldanám, pizzásdoboz+alufóliával .
bzoley: Jalapeno Purple+Habenero Chocolate pároson gondolkozok kezdésnek, ebayről premierseedstől rendelnék (ahogy látom magasan a legolcsóbb, csak a két fajtából lesz 160 magom. Ami brutális mennyiség kezdésnek ).
[ Szerkesztve ]
-
bzoley
veterán
válasz MarioAna #1508 üzenetére
Azért a csili az nem paradicsom. Utóbbi szinte gyomnövény(van, ahol úgy is kezelik), de csili valamivel kényesebb fajta. A habanero(plusz gondolom a tőle még erősebbek) elég lassan növő fajta. Tavaly én sem világítottam, délelőtt kapott csak napsütést az ablakon keresztül. Később persze kiültettem a kertbe, ott egy darab szépen megnőtt, és termett is bőven. Viszont vagy hatot ültettem, a többi megbokrosodott, vagy kicsik maradtak. Szóval nem biztos, hogy a legegyszerűbb lesz, de mindenképp kipróbálnám.
-
MarioAna
senior tag
Üdvözlet!
Szeretném magam kipróbálni a chilinevelés világában, ha szabad így fogalmazni .
Kezdetben Habanerora gondoltam, ami még nem is végez ki elsőre (vagy majd igen ), de azért nem is könnyű falat.
A problémám az, hogy az egész lakás (panel) észak-nyugati fekvésű. A mi szobánk (loggiás) is ebbe az irányba nyílik, így az állandó fény azért para. Tavaly a túlélő koktélparadicsomunk megnőtt az erkélyen+szobában bent, igaz eléggé kezdetleges és satnyák voltak...de nem véletlenül használtam a túlélő kifejezést, nem volt foglalkozva vele egyáltalán.
Tehát, ha Habanerot szeretnék termeszteni, direkt fény nélkül van esélyem arra, hogy lesz termése? Külön megvilágítás jelenleg nincs, de az ablakpárkányra kívülre és az erkély balkonládájára is tudom majd rakni növekedési fázisban. Fényt kap az ablakon keresztül, de közvetlenül Napból érkezőt nem csak amit a környezet idetükröz (világos van a szobában).
Lehetőségeimhez mérten szeretnék belevágni, abból kiindulva hogy a paradicsom tavaly megmaradt, nagyobb odafigyeléssel adnék egy esélyt a chilinek is.
Logoutos írásokat és itt a fórumot is olvasgattam, egyedül ez a világítás kérdés aggasztó .
-
bzoley
veterán
Egy jalapenot feláldoztam a kísérlet oltárán. Egyelőre jól néz ki. Visszavágtam a szárát, hogy oldalról növesszen ágakat. Meglátjuk mi lesz belőle
-
escape
aktív tag
válasz Anathema67 #1500 üzenetére
De nincs, max 4
Azért kell sportolnunk, hogy szép, izmos halottak legyünk. - Egyelőre hadjárat...
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple notebookok
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- A Meta húzása miatt egyre többen keresnek rá, hogyan lehet törölni a Facebookot
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Milyen notebookot vegyek?
- Elfelejtettem a film címét
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Vezetékes FÜLhallgatók
- További aktív témák...
- Apple iPad Pro 11 2024 Wifi + Cellular 256GB M4 Garanciális
- Apple iPad Pro 13 Wifi + Cellular 512GB 2024 M4Garanciális
- Lenovo Legion 5, 15'6, Ryzen 7 5800h, RTX 3060, RAM 16gb
- iphone 16 128GB gyári független, új, bontott
- XBox Series S 512GB játék konzol /makulátlan/dobozában/2025.06.05-ig Garanciával/Beszámítás.