Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz Petyák #3266 üzenetére

    Egy ilyen trafós, stabilizálatlan tápnál pl. a 12V / 500 mA névleges adat eleve azt jelenti, hogy 500 mA terhelés mellett kb. 12V-ra kell beállnia. Ezen nincs is mit tesztelni.

    A terheletlen feszültséget lehet ellenőrizni, van többféle, 16-20 V között. De bármelyiket próbáltam az akkura, figyeltem időnként a feszültséget, egyik sem bírta túltölteni. Még nyáron sem. Egyszerűen túl gyenge, az akkuhoz képest. Ettől függetlenül, ha valaki kipróbál egy ilyet, eleinte célszerű figyelni rá.

    Gyakoriak még az AC 9V kimenetű trafók, régi modemekhez stb. való. Ezekben is hasonló trafó van, csak egyenirányító és puffer nélkül. Ilyet is rá lehet kötni az akkura, elég közbeiktatni egy diódát, így félhullámú töltéssel is már elmegy. Vagy lehet Graetz-hidat is. Pufferkondi nem fontos, maga az akku a puffer, a hullámzó félszinusz pedig jó az akkunak, vagy talán jobb is. (Értelemszerűen 9V x gyök2 = 12,7V a szinusz csúcsa, illetve mehet még feljebb is, ahogy csökken az áram.)

    Vagy van például a lomtárban egy 12 V Ni-Cd csavarbehajtó töltéséhez való dugasztáp. Ez egy trafót tartalmaz és egy Graetz-hidas egyenirányítót. A géphez 6 órás gyorstöltőként szolgál gyárilag, de nem szívesen használtam, mert fűtötte rendesen az akkut, úgyhogy inkább töltöttem kisebb árammal.

    Ezzel már nem árt jobban odafigyelni autónál is, mert idővel túl is töltheti. Ezért kipróbáltam úgyis, hogy közbeiktattam kis step down konvertert, ami behatárolja a max. feszültséget, igény szerint, amennyire beállítom. Külön áramkorlát ehhez még nem fontos, maga a trafó az áramkorlát.

    Monitor- vagy laptoptáp használata esetén persze már kell valamilyen áramkorlát is.

    Bőség zavara, a feladatot bármelyik elvégzi.

    [ Szerkesztve ]

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák