-
GAMEPOD.hu
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
[ Szerkesztve ]
"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
vpleft
tag
válasz Márton #37887 üzenetére
Örülök hogy sikerült megoldani!
Én is úgy tapasztaltam hogy fura hibákat okoz, úgyhogy szerintem simán lehet hogy amiatt volt... Sajna nem szól a rendszer, ha baj van. Én pl. kenyszeritem hogy fsck-zzon minden inditaskor.
(A boot particio cmdline.txt-jéhez hozzáadtam, hogy fsck.mode=force)
Mondjuk fura, hogy az fsck senkinek nem jutott eszébe eddig -
_q
addikt
qbittorrent 35-50% közötti cpu terhelése normális ha 10MB/s-al tölt fel? Eléggé belassul az ssh és távoli asztal is ilyenkor, igaz HDD-n fut a rendszer.
[ Szerkesztve ]
-
-
UberMutant
őstag
válasz PistiSan #37890 üzenetére
melyik manuális másolgatásra gondolsz? a .elf . dat fileokat azért kell, mert nincsenek benn a hivatalos imageben.
ehez a disztribúcióknak kell lépni, és frissiteni az képfilejaikat.persze, hogy plug and play menjen, ahhoz a firmware-t akkor is frissíteni kell, anélkül nem fog menni. szóval csak az újabban készült (amire már ilyen firmware kerül gyárilag) lapokkal lehet majd olyan, hogy bedugod és megy.
[ Szerkesztve ]
-
PistiSan
addikt
válasz body007 #37889 üzenetére
Tök jó, jó sokáig kellett várni rá sajnos!
Azért remélem, hogy ha ki lép a béta fázisból az usb boot, akkor majd nem kell ilyen manuális másolgatásokkal szöszölni, csak fel rakod a rendszert a vinyóra és onnan bootol ha nem talál az SD-n semmi oprendszerre utaló fájlt.
Jelenleg van egy tökéletesen működő rendszerem, nem tudom hogy ha kijön a bétából, akkor érdemes lenen e neki ugrani újra húzni így... sajnálom rá az időt és az energiát, de ha meg hal egyszer az sd (biztos soká, mert csak a boot partíció van rajta) akkor biztos én is csak HDD-n fogom majd futtatni a rendszert. -
addikt
Jelentem működik pi4-en az usb boot.
E leírás szerint csináltam:Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
Márton
nagyúr
válasz sztanozs #37886 üzenetére
Természetesen mindig sudo-val futtattam.
Home/Pi alatt van a kérdéses fájl.
De mint írtam, már minden ok, úgy tűnik Dirty bites volt a meghajtóm.
Meg tudja ezt valaki erősíteni, hogy az okozhat ilyen image készítési gondot? Ha igen, bele kellene írni az összefoglalóba, vagy eleve a script ellenőrizze a művelet előtt a meghajtót.
Egyébként ha dirty a meghajtó akkor nem illene a boot során ezt javítania, vagy legalább jeleznie/rákérdeznie a rendszernek? Kb. mint win esetén a scandisk?Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
-
Keem1
veterán
válasz Márton #37881 üzenetére
Na, szuper, az a lényeg, hogy megoldódott.
Indítsd el a konfig programot (sudo raspi-config) és ott Advanced options -> Expand filesystem. Így a partíció méretét kihúzza a kártya kapacitásáig. Nálam most mind a 128 GB-ot használja és felismeri, ekkora a kártya... de csak míg finisbe nem jut az USB boot, akkor az 1 TB-os SSD-n lesz minden. Rendszer, adatok, egyebek.
Én egy SD kártyával jártam úgy, hogy a fényképezőgép nem tudott rá írni. Minden más igen, minden adat megvolt. Többször javasolták, hogy cseréljem ki. Ááá, dehogy, hát jó ez. Aztán a sokadik ellenőrző program közölte, hogy hibás a kártya (teleírós teszt). Kicseréltem, láss csodát, egy csapásra minden megoldódott, a fényképezőgép se reklamált többé.
[ Szerkesztve ]
-
Márton
nagyúr
Na, gyerekek úgy tűnik megvan a megoldás!
Már mindennel próbálkoztam, másik kártyaolvasó, raspi alól formázni ntfs-re a kártyát, stb, amikor mondom, leellenőrzöm a fájlrendszerem, nincs-e valami gond. És volt:
DIRTY BIT!
Szerintem ez okozta, mert amint fixáltam fsck-val, már sokkal tovább tartott az image készítés, és nincs is tele annyira 0-kal, mint előtte
A boot is megy, nincs már pánik!
Köszönöm mindenkinek a segítséget, remélem másnak is hasznos lesz a kálváriám.
(a mai napom ráment, pfff)Egy kérdés maradt a végére: most az új kártyát bootolva 4gigás a 2. partícióm a 32 helyett. Tudom ezt on the fly visszanövelni? Csak nem kell ehhez egy másik működő rendszer, hiszen épp az lenne a lényege az egész varázslásnak, hogyha tönkre megy egy rendszerkártyám, akkor van backup, ezt új kártyára másolva visszaáll a rendszer..
[ Szerkesztve ]
Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
válasz Márton #37878 üzenetére
Valószínűleg nem a kártyán fogy el a hely, hanem abban az image fájlban, amibe a másolatot létrehozza. Ennek a fájlnak a mérete fix, nem úgy nyúlik mint egy gumicukor, vagy egy zip fájl, ha még másolsz bele egy keveset.
A program megnézi mekkora hely foglalnak az adatok, és akkora méretű(+ ~1GB tartalék) image fájlt hoz létre.
Valószínű rosszul méri meg, ezért nem fér bele. Te magad is ellenőrizheted:
df -h
Fájlrendszer Méret Fogl. Szab. Fo.% Csatol. pont
/dev/root 29G 2,4G 25G 9% /
/dev/mmcblk0p1 252M 53M 199M 21% /bootBár a /boot partíció foglalása csak 53MB, a teljes partíciót lemásolja, nem csökkenti a méretét.
A /boot partíció mérete 1k-blokkk-ban mérve:
df /boot | tail -1 | awk '{print $2}'
257087A / partíción tárolt adatok mérete 1k-blokkk-ban mérve:
df / | tail -1 | awk '{print $3}'
2442732Esetemben 257087+2442732+1048576=3'748'395
Ekkora image fájlt hoz létre. Elképzelhető, hogy nálad valami mást mutat a matek. A fenti parancsok nálad mit mutatnak?
Próbáld ki hogy a script 99. sorában megnöveled a ráhagyás mértékét:
DEST_IMAGE_SIZE_KBYTE=$((DEST_PART1_MINIMUM_KBYTE + DEST_PART2_MINIMUM_KBYTE + 1048576))
A 1048576 számot duplázd meg. Így ~2GB-al nagyobb lesz az image fájl mérete a szükséges minimumnál, de valószínű már bele fognak férni az adataid.
Csak raspbian alatt lett tesztelve, más rendszerekkel is működhet, de nem garantált a problémamentes működés.[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
Márton
nagyúr
Sajnos a hibaüzenet inplace-szel is előjön:
[kép]
[kép]
[kép]
Kemény 13MB a fájl.. méghogy nincs hely.Az image fájlt kiírva kártyára ugyanúgy pánikol.
Már Rufus-t is próbáltam, azzal is.Biztos jó ez a script? Nem hiszem, hogy annyira különleges a rendszerem, sima Pi4.
Több oldalon kártyahibát emlegetnek, ezért más márkával, kisebb-nagyobb (32-64GB) mérettel is próbáltam. Semmi..[ Szerkesztve ]
Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
Márton
nagyúr
-
Márton
nagyúr
válasz vpleft #37874 üzenetére
Nem, természetesen NTFS. Ezért nem értem.
Alapból nem is olvas raspbian exfatot.
Töröltem azt a fájlt, és betettem egy 64-es üres ntfs kártyát. Arra meg egy másik még kisebb videóra írta ki, hogy nem fér rá. wtfGondoltam ezen nem múlik, az elkészült image-et kiírtam egy üres kártyára imageusb-vel, hogy sikerült-e egyáltalán, de kernel pánikkal megáll a boot
Hát, most már lassan én is pánikolok, hogy mennyire bonyolult ez. Tudtommal az UUID-t másolja a script, nem? Akkor mi lehet még a baj?[ Szerkesztve ]
-
vpleft
tag
válasz Márton #37873 üzenetére
Király!
A fajlrendszer az sd kártyán fat32? Mert arra a fájlméret maximum kb 4gb. (csak egy tipp. Mondjuk fura lenne hogy 5.7gb-os fájl készült mégis )
Ha ez a baj, akkor formázd exfat-ra vagy ntfs-re. Előbbi a legjobb amugy egy sd kártyához, de előbb telepíteni kell linuxra és mountolaskor a '-t exfat' parametert még meg kell adni hozzá[ Szerkesztve ]
-
Márton
nagyúr
válasz vpleft #37871 üzenetére
Bingó! A lovak beállítása segített
Na haladunk...
Hiba nélkül elkezdi másolni végre először a boot-ot, majd a rootfs-t.
(Akkor nem a modify-window kiegészítés kellett)Kb. 10 perc alatt végez is, de csak jön egy ilyen üzenet.
Vajon hol nincs hely? A rendszeren 24GB szabad, a betett üres kártya pedig 16gigás és 6GB lett az image. A hivatkozott mp4 fájl csupán 260MB-os..A 6gigás image már egész jól hangzik a 32-es kártyához képest, de ennek is a nagy része hexa 0, megnéztem összezippelhető az egész 300MB-ra
Mindegy, a tömörítést már megoldom, mert gondolom ennek valami technikai oka van, nem hinném, hogy a Raspbian rendszeren 5.7GB fájl csak nullákból áll.Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
-
Márton
nagyúr
válasz vpleft #37868 üzenetére
Valóban, és egy
sudo mount /dev/mmcblk0p1 /boot
parancs után sem megy..beírtam a 2 modify-t is: [kép]
[ Szerkesztve ]
-
vpleft
tag
Szerintem az nem lehet a baj, mivel a script a saját mappájába felcsatolja magának a /boot-ot, amit aztán kilépéskor le is csatol.
Részlet:# Átmeneti tároló mappák létrehozása
mkdir SRC_PART1 SRC_PART2 DST_PART1 DST_PART2
# Beállítja a forráspartíciót
mount $SDCARD'p1' SRC_PART1 # <- Ez a /boot
mount $SDCARD'p2' SRC_PART2[ Szerkesztve ]
-
Keem1
veterán
válasz Márton #37863 üzenetére
Ez lesz a gond, a /boot nincs felcsatolva.
Nálad mi van a
sudo nano /etc/fstab
fájlban?Ilyennek kéne lennie:
PARTUUID=d9b3f436-01 /boot vfat defaults 0 2
PARTUUID=d9b3f436-02 / ext4 defaults,noatime 0 1Persze a partuuid más. Azt így tudhatod meg:
# A /boot partícióé:
blkid -o export /dev/mmcblk0p2 | grep PARTUUID
# A / partícióé:
blkid -o export /dev/mmcblk0p1 | grep PARTUUID -
vpleft
tag
válasz Márton #37861 üzenetére
Van egy tippem.
Nyisd meg egy szerkesztővel a scriptet és az rsync utasításokhoz írd hozzá, hogy
'--modify-window=1'
Szóval az rsync utasítások kezdődjenek így:rsync --modify-window=1 ...
2db ilyen rsync-es sor van a fájl vége felé. A többi részét a soroknak ne módosítsd. Hátha segít...
[ Szerkesztve ]
-
wassermann
Topikgazda
válasz Fecogame #37851 üzenetére
A TV-nek nincs több HDMI-bemenete? Lehet hogy a FHD-t csak az egyik tudja (járt már itt úgy valaki). Ha máshol ment a TV-vel lesznek a gondok (próbáld meg kikapcsolni az EDID-et a CEC-t! Ezek mind mind háttérben zajló kommunikációk a TV és a Pi között.
(Nekem OSMC van fent (RPi 3) az egy bővebb Linux-ot tesz a Kodi alá, mint az LE) -
-
Keem1
veterán
válasz Márton #37861 üzenetére
A csatolás jónak tűnik. Számomra fura (bár lehet, hogy nem kéne), hogy nálad nincs /boot partíció (illetve van, csak nincs felcsatolva). Mondjuk nem ezt reklamálja... A DST_PART2 az a gyökér fs (/) img-beli másolata, és itt száll el.
Próbáltad a scriptet paraméterek nélkül sudoz-va? Valahogy így (ha jól írtam persze a te elérési útvonaladat):
sudo /bin/bash /media/sdcard/rpi_shrink/pi_shrink2.sh
-
Keem1
veterán
Basszus, már nem tudok szerkeszteni...
És még a cront kiegészítettem ezzel is:
find /media/ssd/Backup/pi_shrink/ -type f -name "*_*.img" -mtime +3 -exec rm -f {} \;
Ez törli a régebbi mentéseket, mivel nálam ezek 40-50 GB-osak. Mind a mentés, mind a régi img-k törlése éjszakára van időzítve nálam és megy pöpecül.
Azt már nem is említettem, hogy a mentő scriptbe is belenyúltam, pl. hogy dátumozott legyen az img fájl neve, meg az eszköz neve benne legyen (két Pi-m van, egy P4 szervernek, meg egy Zero W okosotthon projektnek, programozásnak, b*szkódásnak).
[ Szerkesztve ]
-
Keem1
veterán
válasz Márton #37856 üzenetére
Segítünk, ne ess kétségbe. Először is, másolj ide be egy
lsblk
és egydf -h
outputot, hogy lássuk, mi a helyzet.Én partícióügyileg így nézek ki:
NAME MAJ:MIN RM SIZE RO TYPE MOUNTPOINT
sda 8:0 0 931.5G 0 disk
└─sda1 8:1 0 931.5G 0 part /media/ssd
mmcblk0 179:0 0 119.3G 0 disk
├─mmcblk0p1 179:1 0 256M 0 part /boot
└─mmcblk0p2 179:2 0 119G 0 part /A /media/ssd tartalmára mentek, de a rendszer SD kártya alapértelmezett partíciójáról, így azt én pl. üresen hagyom.
Az én mentésem parancsa tehát (crontabban, automatikusan):/bin/bash /media/ssd/Backup/pi_shrink/pi_shrink2.sh
[ Szerkesztve ]
-
-
vpleft
tag
válasz Márton #37850 üzenetére
Szívesen!
"A /media alatt alapból szerepel az SDCARD, akkor is, ha nincs is bedugva a kártyaolvasó. Tehát az mkdir parancs nem is kell. Ez normális?"
Normális, persze. Lehet az OS már automatikusan becsatolta ezelőtt valamikor (?)
Egyébként mount-olni kb. bármelyik mappába lehet. Akár a home könyvtáradba is mountolhatod egy üres mappába az SD-t."...alapértelmezésként a /dev/mmcblk0 lesz használva. Ez ugye nem stimmel"
A scriptre ránézve szerintem nem az SD olvasót kell megadni paraméternek, hanem a rendszer SD kártyáját, ami a raspberry-ben van, amiről backup-ot akarsz csinálni. Szóval alapesetben szerintem de, stimmel.[ Szerkesztve ]
-
Márton
nagyúr
válasz UberMutant #37852 üzenetére
A spéci usb-c kábeles mizérián kívül van bármi hátránya az 1.1-nek?
(nekem azvan)Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
UberMutant
őstag
válasz Janos46 #37849 üzenetére
ha a kezedben van, ott a tutorialban a fénykép, az elektronikai alkatrészek elhelyezkedéséből lehet megmondani.
ha nincs, akkor kérdezd az eladót.
ha csak ssh val éred el akkor cat /proc/cpuinfo legutolsó bejegyzése:
Model : Raspberry Pi 4 Model B Rev 1.1ööö most nézem ez is ott a tutorialban.
akkor csak arra tudok gondolni, hogy vásárlás előtt állsz, akkor viszont tényleg csak az eladó mondhatja meg , mit árul.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz wassermann #37835 üzenetére
Sajnos továbbra sem ad képet a Kodi. Használsz hozzá Xorg-ot?
Sok HDD egyben, olcsón ---> https://hardverapro.hu/apro/sata_hdd-k_2_5_es_3_5/hsz_1-50.html
-
Márton
nagyúr
válasz vpleft #37848 üzenetére
Köszönöm.
A /media alatt alapból szerepel az SDCARD, akkor is, ha nincs is bedugva a kártyaolvasó. Tehát az mkdir parancs nem is kell. Ez normális?SDA/SDA1 néven van az olvasó, benne egy 32-es fat32 kártyával.
A mount működik, látom a tartalmát a /media/sdcard alatt.
Viszont Chmod után ha kiadom a parancsot ahogy írod, majd i-t nyomok, sok hibát jelez min. 200 sorban (rsync: chown operation not permitted...), majd létrejön egy 0 byte-os image fájl. Írja is, hogy ha nem adom meg paraméterként az SD kártya eszköznevét, akkor alapértelmezésként a /dev/mmcblk0 lesz használva. Ez ugye nem stimmel.Ok, akkor megadom a nevét:
sudo ./pi_shrink2.sh /dev/sda1Erre meg ezt dobja. Hát, nem egyszerű...
-
Janos46
tag
Hogyan lehet ellenőrizni, hogy a Raspberry Pi 4 B modell Rev1.2-e?
https://tutorial.cytron.io/2020/02/22/how-to-check-if-your-raspberry-pi-4-model-b-is-rev1-2/Artillery, lelkes újonc vagyok, tanulni akarok!
-
vpleft
tag
válasz Márton #37847 üzenetére
Csatold be valahova az SD kártyát.
lsblk #Kilistázza az elérhető particiokat.
Itt megkeresed az SD kártyád particióját pl. mmcblk1p1
Később majd úgy hivatkozhatsz rá, hogy elé írsz majd egy '/dev/'-et pl. /dev/mmcblk1p1sudo mkdir /media/sdcard #Létrehozol egy mappát a csatolási pontnak
sudo mount -o uid=$UID /dev/mmcblk1p1 /media/sdcard
Így pedig becsatolod az előbb létrehozott mappába az SD-t a saját felhasználódnak($UID), mert különben root-nak csatolná és nem tudnál módosítani rajta semmit. (Persze ha minden utasításod elé sudo-t írsz majd, akkor tudsz módosítani mindent ugyanúgy. Mondjuk ennél a scriptnél ez a '-o uid=$UID' rész tökre elhanyagolható lehet, mert a script maga úgyis root-ként fut majd, de azért érdemes lehet megjegyezni.)Utána csak odanavigálsz a mappába:
cd /media/sdcard
ls #Kilistázod a fájlokat/mappákat
és voilá, a scriptnek elvileg ott kell lennie.chmod +x ./script_neve.sh #Futtathatóvá teszed a scriptet
sudo ./script_neve.sh #Root-ként lefuttatod
Aztán ha végzett, lecsatolod a kártyát:
cd ~ #A home könyvtáradba navigálsz
sudo umount /media/sdcard
vagy:sudo umount /dev/mmcblk1p1
[ Szerkesztve ]
-
Márton
nagyúr
Az összefoglalóban lévő rendszert mentő script-et szeretném használni.
Fut a rendszer, egy másik kártya egy mappájába rámásoltam az .sh fájlt, ezt be egy kártyaolvasóba és a Pi-be.
Innentől elvesztem. Hogyan lépek rá a kártyára és indítom el a fájlt cli-ben?Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
wassermann
Topikgazda
-
sztanozs
veterán
válasz BalanceR #37842 üzenetére
by design a 3-asig biztos nem támogatja, mert a network chip USB-n csatlakozik a raspi-hoz, és azon keresztül nem tudja felébreszteni. Amúgy nem támogatja a standby power módot sem, szóval sok értelme nincs.
JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
BalanceR
addikt
Azt nem tudjátok véletlenül, hogy a WOWLan (Wake On Wlan) megoldható Raspberryn?
#Raspberry #Orangepi #HassOS #Esp32
-
pvt.peter
őstag
válasz wassermann #37836 üzenetére
A LogiLinkes tápellátás átrakva külön hálózati adapterre, kíváncsi vagyok, hogy dobni fogja-e még a az under voltage hibaüzenetet.
Ez egy .50-es rombolópuska, elég szép visszarúgással.
-
pvt.peter
őstag
válasz wassermann #37836 üzenetére
Aha, okés.
Köszi a megerősítést.Ez egy .50-es rombolópuska, elég szép visszarúgással.
-
pvt.peter
őstag
válasz wassermann #37829 üzenetére
Értem.
Igazából nekem sztem az is elegendő lenne (az alábbi konfigurációt tekintve), ha a LogiLink táp ellátása nem a Pi -re lenne rádugva, hanem közvetlenül egy hálózati adapterre csatlakozna.
Ez egy .50-es rombolópuska, elég szép visszarúgással.
-
veterán
válasz wassermann #37832 üzenetére
Köszi!
mode: 1 group:20
Mármint fordítva nem? Vagyis így:
hdmi_group=1
hdmi_mode=20
Sok HDD egyben, olcsón ---> https://hardverapro.hu/apro/sata_hdd-k_2_5_es_3_5/hsz_1-50.html
-
wassermann
Topikgazda
válasz Fecogame #37827 üzenetére
Azért nem megy, mert a TV PC-nek érzékeli a Pi-t és valami idétlen PC felbontást ajánl a Pi-nek (az én TV-m is ilyen) a megoldás: a PI config.txt-jében kell a szabványos europai FHD-t ( mode: 1 group:20 ) bállítani video módnak Ez a legszabványosabb HDMI felbontás, az összes TV átskálázza szépen.
-
La Magra
tag
Sziasztok!
Találkozott már valaki olyannal, hogy nem tudja felébreszteni mély álmából a Pi-t?
Kb. egy hónapja nem volt monitor csatlakoztatva a Pi4-hez, most viszont szerettem volna valamit megnézni rajta, de hiába dugom rá a monitort, püfölöm a billentyűzetet és az egeret, nem jelenik meg, csak a "No Signal" felirat.
A monitort és a HDMI kábelt teszteltem másik géppel, tökéletesen működnek, mint ahogy az egér és a billentyűzet is, úgyhogy most vagy a HDMI - microHDMI átalakító halt meg teljesen magától, vagy a Pi nem akar ébredni semmi áron.
Van esetleg tippetek?
-
veterán
Adott egy RPi4, amin van Kodi és Xorg (csak ezzel tudtam megoldani, hogy megjelenjen a Kodi a TV-n).
Eddig egy FullHD-s TV volt rákötve, amivel tökéletesen működött. Azonban le lett cserélve egy 1366x768-as felbontású TV-re, amivel egyáltalán nem adott képet.
A /boot/config.txt-ben engedélyeztem a "hdmi_safe" opciót, ezzel már lett kép bootoláskor, de a Kodi továbbra sem látszik, pedig elvileg fut.
A TV-t pedig látja:
pi@raspberrypi:~/scripts $ tvservice -s
state 0xa [HDMI CUSTOM RGB full 4:3], 640x480 @ 60.00Hz, progressive
Van valami ötletetek?
[ Szerkesztve ]
-
pvt.peter
őstag
válasz UberMutant #37825 üzenetére
Ahhan, így már világos, előbb-utóbb csak ki lesz sakkozva
Köszi a választ.Ez egy .50-es rombolópuska, elég szép visszarúgással.
-
pvt.peter
őstag
válasz wassermann #37818 üzenetére
Ha jól értem, akkor
a piros megy nálad a külső adathordozóba, pl. külső HDD,
a fekete male USB megy a PI -be,
a fekete female USB -be pedig bele van dugva egy olyan kábelbe amelyiknek mind a kettő vége male, majd ez csatlakozik egy hálózati adapterbe mint áramforrás, ugye?Ez egy .50-es rombolópuska, elég szép visszarúgással.
-
addikt
válasz asuspc96 #37784 üzenetére
Sztem 5900 lesz az a port, legalábbis alapból nálam annyi. Fent jobbra megjelenik a vnc ikon? Ha megfelelően van telepítve akkor annak mindig ott kellene lennie.
A kép a melóhelyen készült, innen berhelem a pi-t
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
BalanceR
addikt
válasz wassermann #37818 üzenetére
Ezt nem értem...
Két táp van rádugva a Pi-re (2x 5V)?#Raspberry #Orangepi #HassOS #Esp32
-
PistiSan
addikt
válasz PistiSan #37798 üzenetére
Flexget-et végül sikerült össze hoznom a qBittorrenttel, most már minden rendben lesz
Bár örültem volna, ha alapból a qbittorerent webes felületén is megy az rss, de jól van ez így, már meg szoktam. Fura érzés, kb 1000 éve tansmission-t használtam, de el fogadtam, ha a letöltési sebesség számít, akkor váltani kell.[ Szerkesztve ]
-
Keem1
veterán
válasz pvt.peter #37811 üzenetére
Hogy érted, hogy a kábelt kicserélted? Ez a Pi hivatalos tápegysége, ezen a kábel és a tápegység nem választható külön. Minden más táp/adapter lutri. Én direkt a hivatalos verizót választottam, mivel tudom, hogy a tápellátás minden elektronikai eszköznél kardinális kérdés.
Bár lehet kapni 4-5 ezerért, az asztali gépemben lévő táp is 17 ezres minőségi, pedig nem kilowattos nagyságrendű, hanem "csak" 380 W, de egyrészt minőségi, másrészt a legfontosabb ágakon adja le a megfelelő teljesítményt.
-
válasz pvt.peter #37811 üzenetére
Mik vannak rádugva?
Az, hogy x kábelt lecserélted y-ra, nem feltétlen jelenti a megoldást, lehet csöbörből vödörbe esni. Ki kell(ene) mérni. Ha nincs műszered, cseréld az adaptert(is).[ Szerkesztve ]
-
pvt.peter
őstag
Sziasztok,
dmesg -el nézegettem, hogy milyen üzenetek kerültek be indítás óta és az alábbin megakadt a tekintetem:
"Under-voltage detected!"
Azt vettem észre, hogy akkor jelentkezik, amikor rebootolom a készüléket.
Amennyiben teljesen kikapcsolt állapotból kapcsolom be, akkor nincs ilyen üzenet.
Adapternek azt használom, amit adtak hozzá, 5.2V, 2500mAh.
Kábelcsere megtörtént, nem változott semmi se.
Összességében ez normális dolog?Ez egy .50-es rombolópuska, elég szép visszarúgással.
-
Archttila
veterán
Nem minimál install kell neked, hanem egy komplett működő rendszer.
A Manjaro (Xfce edition) egész használható Pi-n. (is)
Nálam ezek vannak:
- Raspbian Lite (no GUI)
- Manjaro Xfce
- Arch (ARM)[ Szerkesztve ]
Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF and AV enthusiast, APU retro gamer.
-
válasz asuspc96 #37800 üzenetére
Mert _nem_LXDE-t használsz, hanem _GNOME_-ot! Teljesen felesleges köröket futsz (és mások is) amíg nem tisztázzátok, hogy Ubuntu-t használsz, Gnome-al. Márpedig az LXDE-hez tartozó autostart megoldások nem működnek Gnome alatt. Mások a nevek a szintaktikák...
Fontos részinfókat hallgatsz el, és úgy írod be a parancsokat egymás után, mintha tudnád mi történik, mi mit okoz. Így egy nagy katyvasz lesz a rendszered(pl. miért van fent a Gnome és az LXDE egyszerre?). Nem minimál install kell neked, hanem egy komplett működő rendszer. Aztán menet közben kitapasztalhatod, hogy melyik szolgáltatás miért és hogyan működik. Értem hogy tanulni szeretnél, de ez inkább kínlódás.[ Szerkesztve ]
-
pube111
senior tag
Itt is írják, hogy az a path megszűnt egy urgrade-el.
Változik a világ -
-
veterán
Már működik a MicroSD nélküli boot:
Új hozzászólás Aktív témák
- iPhone topik
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Windows 11
- Napelem
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Óra topik
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkCentre M93p SFF PC, Quad Core i5-4570 CPU, 8 GB DDR3 RAM
- Lenovo ThinkCentre M83 SFF PC, Quad Core i5-4590 CPU, 8 GB DDR3 RAM
- Lenovo ThinkCentre E73 SFF PC, Quad Core i5-4460 CPU, 8 GB DDR3 RAM
- Fujitsu Esprimo P500 E85+ SFF PC, Quad Core i5-2500 CPU, 8 GB DDR3 RAM
- Fujitsu Esprimo E710 E90+ SFF PC, Quad Core i5-3470 CPU, 8 GB DDR3 RAM
- Retro HP Pc hibátlanul müködik
- Medion PC i5 3330/8 GB Ram/Gyors
- Dell T5820 Workstation ( W-2133 / 64GB / 512GB / P2000 )
- GAMER PC - B450-F GAMING II - EVGA RTX 3070Ti - RYZEN 5 5600x - 16GB DDR4 - 750W 80+
- Lenovo P520: Intel Xeon W-2140 (8/16T - 4.2GHz)/ 64GB 2666MHz DDR4 ECC / 512GB NVMe / W11 Pro / ÁFÁs